Star Trek: Enterprise (2001-2005)

Samenvatting

Lang voordat Captain Kirk en zijn bemanning wekelijks dapper de ruimte verkenden, was er al een andere bemanning die dezelfde weg bewandelde. We schrijven het jaar 2151. Centraal staat de crew van de Enterprise NX-01, het eerste echte ruimteschip dat door Starfleet werd gebouwd. Dit schip is voor aardse begrippen erg geavanceerd en ook nog eens het snelste ooit, met een voor die tijd ongekende snelheid van Warp 5. Dit maakt verre ruimtereizen voor het eerst haalbaar.

Onder leiding van Captain Jonathan Archer wordt de Enterprise er door Starfleet op uit gestuurd om het universum te verkennen. De Federatie bestaat echter nog niet, waardoor alles in de ruimte onbekend is voor de jonge bemanning. Onderweg ontmoeten ze steeds nieuwe buitenaardse rassen en ze beleven allerlei opwindende avonturen.

Aan boord van de Enterprise bevinden zich echter ook enkele aliens. Eerste officier is de Vulcaanse T’Pol, die namens haar volk de mensheid in de gaten moet houden. Scheepsarts is de buitenaardse dokter Phlox. Al snel blijkt dat de mensheid zich best kan handhaven in het heelal, maar de eerste vijandelijke ontmoetingen laten niet lang op zich wachten.

Serie Algemeen

Star Trek: Enterprise is een Amerikaanse serie. Het gaat om een prequel op het Star Trek universum. Het verhaal speelt zich chronologisch gezien af tussen het eerste contact met de Vulcans in de film Star Trek: First Contact en de gebeurtenissen uit Star Trek: The Original Series. De Federatie is bijvoorbeeld nog niet opgericht en vele buitenaardse rassen zijn nog onbekend.

Het eerste seizoen ging in september 2001 in première bij de zender UPN. In het begin heette het programma simpelweg Enterprise. Vanaf het derde seizoen werd de naam van de serie veranderd in Star Trek: Enterprise. De hoofdrol werd gespeeld door Scott Bakula (Quantum Leap).

De serie was destijds bij de Star Trek fans behoorlijk controversieel. Zo was de titelmuziek dit keer een gezongen pop/rock nummer. Ook vonden veel fans de Enterprise er te modern uitzien, wat tegenstrijdig was met het feit dat de serie een prequel moest zijn. Daarnaast waren er tegenstrijdigheden in het verhaal: enkele malen komt de crew aliens zoals de Ferengi en de Borg tegen. (Het officiële eerste contact met deze rassen zou volgens de Star Trek canon pas veel later plaatsvinden.)

Hierdoor kreeg de serie al snel te maken met dalende kijkcijfers. In het derde seizoen probeerden de schrijvers daarom veranderingen in het verhaal door te voeren. In het vierde seizoen werd ook een nieuwe producent ingehuurd. Uiteindelijk mocht dit niet baten, want na vier seizoenen volgde de vroegtijdige stopzetting. In totaal werden er 98 afleveringen gemaakt. De laatste daarvan werd in mei 2005 uitgezonden. De fans organiseerden daarna nog een campagne om de serie te redden, maar dat was tevergeefs.

Blu-ray en dvd

Alle seizoenen van de serie zijn op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Voor het eerst in de historie van Star Trek zijn de afleveringen in breedbeeld formaat.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links