Star Trek: Enterprise (2001-2005)

Samenvatting

Lang voordat Captain James T. Kirk en zijn bemanning wekelijks dapper de ruimte verkenden, was er al een andere bemanning die dezelfde weg bewandelde…

We schrijven het jaar 2151. Centraal staat de crew van de Enterprise NX-01, het eerste echte ruimteschip dat door Starfleet werd gebouwd. Dit schip is voor aardse begrippen erg geavanceerd en ook nog eens het snelste ooit, met een voor die tijd ongekende snelheid van Warp 5. Dit maakt verre ruimtereizen voor het eerst haalbaar.

Onder leiding van Captain Jonathan Archer wordt de Enterprise er door Starfleet op uit gestuurd om het universum te verkennen. De Federatie bestaat echter nog niet, waardoor alles in de ruimte onbekend is voor de jonge bemanning. Onderweg ontmoeten ze steeds nieuwe buitenaardse rassen en ze beleven allerlei opwindende avonturen.

Aan boord van de Enterprise bevinden zich echter ook enkele aliens. Eerste officier is de Vulcaanse T’Pol, die namens haar volk de mensheid in de gaten moet houden. Scheepsarts is de buitenaardse dokter Phlox. Al snel blijkt dat de mensheid zich best kan handhaven in het heelal, maar de eerste vijandelijke ontmoetingen laten niet lang op zich wachten…

Serie Algemeen

Nadat het einde van Star Trek: Voyager in zicht begon te komen, besloten de producenten rond het jaar 2000 dat het tijd was voor een nieuwe Star Trek spin-off. Dit keer werd gekozen voor een prequel serie. Het verhaal speelt zich chronologisch gezien af tussen het eerste contact met de Vulcans in de film Star Trek: First Contact en de gebeurtenissen uit Star Trek: The Original Series. De Federatie is bijvoorbeeld nog niet opgericht en vele buitenaardse rassen zijn nog onbekend.

In eerste instantie heette het project simpelweg Enterprise. (Vanaf het derde seizoen werd de naam van de serie alsnog veranderd in Star Trek: Enterprise.) In de hoofdrol werd acteur Scott Bakula gecast, vooral bekend uit Quantum Leap.

De serie viel op door verschillende dingen. Zo was de begin tune een gezongen pop/rock nummer en geen instrumentele muziek, zoals bij de andere Star Trek series. Ook vonden veel fans de Enterprise er te modern uitzien, wat tegenstrijdig was met het feit dat de serie een prequel moest zijn.

Daarnaast waren er tegenstrijdigheden in het verhaal: enkele malen komt de crew aliens uit andere series tegen, zoals de Ferengi en de Borg. (Het officiële eerste contact met deze rassen zou volgens de Star Trek canon pas veel later plaatsvinden.) Al deze elementen zorgden ervoor dat Enterprise bij Star Trek fans destijds behoorlijk controversieel was.

De allereerste aflevering van Enterprise werd in september 2001 uitgezonden door de zender UPN. De kijkcijfers waren in eerste instantie hoog. Helaas begonnen de kijkcijfers al snel in te zakken. Om deze daling tegen te gaan probeerde men verbeteringen in het verhaal door te voeren. In het vierde seizoen werd ook een nieuwe showrunner ingehuurd.

Helaas mocht dit alles niet baten, want uiteindelijk werd de serie na vier seizoenen vroegtijdig stopgezet. In totaal telde Enterprise 98 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2005 werd uitgezonden. De fans organiseerden nog een grote campagne om de serie te redden, maar dat was tevergeefs.

Blu-ray en dvd

Alle seizoenen van de serie zijn op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Voor het eerst in de historie van Star Trek zijn de afleveringen in breedbeeld formaat (1.78:1). Op de boxen staan verder interessante extra's.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

4.25 1 1 1 1 1 4.25 (4 stemmen)