Star Trek: The Next Generation (1987-1994)

"Space: the final frontier. These are the voyages of the Starship Enterprise. Its continuing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life and new civilisations, to boldly go where no one has gone before!"

Samenvatting

De serie begint in het jaar 2364, ongeveer een eeuw na de gebeurtenissen uit Star Trek: The Original Series. Starfleet heeft inmiddels een nieuwe U.S.S. Enterprise gebouwd, de Enterprise-D, alweer het vijfde schip met deze naam.

Aan boord bevinden zich meer dan duizend bemanningsleden, bestaande uit zowel Starfleet personeel alsook hun gezinnen. Het schip staat onder het commando van de strenge kapitein Jean-Luc Picard. Andere bemanningsleden zijn o.a. de eerste officier William T. Riker, de Klingon Worf, de androïde Data, de blinde ingenieur Geordi La Forge, de empathische Deanna Troi en de scheepsarts Beverly Crusher.

De bemanning van de nieuwe Enterprise bevindt zich - net als hun voorgangers - op een ontdekkingsreis door het universum. Onderweg beleven ze allerlei avonturen, variërend van ontmoetingen met nieuwe rassen tot de ontdekking van parallelle universums.

Serie Algemeen

Star Trek: The Next Generation was het vervolg op Star Trek: The Original Series.

Door het succes van de bioscoopfilms die na de stopzetting van de originele serie werden gemaakt, besloot men in de jaren '80 een nieuwe Star Trek serie voor de televisie te maken. Er werd gekozen voor een cast bestaande uit destijds nog onbekende acteurs. Voor de Britse theateracteur Patrick Stewart (Jean-Luc Picard) betekende deze rol zijn grote doorbraak.

De eerste aflevering van The Next Generation werd uitgezonden in september 1987. Tijdens het eerste seizoen waren de kritieken nog niet erg positief, maar in het daaropvolgende seizoen verbeterde de kwaliteit van de verhalen zich al snel. De serie groeide later uit tot een groot succes en won vele prijzen, waaronder Emmy Awards.

Uiteindelijk telde The Next Generation zeven seizoenen en 178 afleveringen. De laatste daarvan werd in mei 1994 uitgezonden. Na het einde van de tv-serie werden er nog vier bioscoopfilms gemaakt met dezelfde cast in de hoofdrol. De laatste daarvan kwam in 2002 uit.

Het succes van The Next Generation vormde daarnaast de directe aanzet tot meerdere spin-off series, zoals Deep Space Nine (1993-1999) en Voyager (1995-2001). In 2020 kreeg het personage Jean-Luc Picard nog een eigen vervolgserie in de vorm van Star Trek: Picard. Patrick Stewart keert hierin terug als een bejaarde Picard die op zijn oude dag betrokken raakt bij een spannend mysterie.

Blu-ray en dvd

De gehele serie is met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd en Blu-ray.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Link

Personages


Jean-Luc Picard

William T. Riker

Data

Deanna Troi

Worf

Geordi La Forge

Beverly Crusher

Wesley Crusher

Guinan
 

Scans

Twee artikelen uit de Hitkrant, naar aanleiding van de Nederlandse première van de film First Contact (1997).


Berg je voor
de Borg 1

Berg je voor
de Borg 2

The making of
The Borg 1

The making of
The Borg 2

Twee artikelen uit de Tros Kompas, naar aanleiding van de Nederlandse première van de films First Contact (1997) en Insurrection (1999).


First Contact

Insurrection
4.6666666666667 1 1 1 1 1 4.67 (6 stemmen)