Star Trek: Short Treks (2018-2020)

Samenvatting

Er is geen doorlopend verhaal; in plaats daarvan staat in iedere aflevering een ander personage uit het Star Trek universum centraal.

In het eerste seizoen komt de kijker meer te weten over bepaalde personages uit het Discovery universum (o.a. Tilly en Saru). In het tweede seizoen is er ook ruimte voor andere avonturen. Zo staan in enkele afleveringen de bemanningsleden van de USS Enterprise centraal (zoals Spock en kapitein Pike uit Strange New Worlds), wordt een licht geworpen op het ontstaan van de Tribbles en is er een vooruitblik naar Star Trek: Picard.

Serie Algemeen

Short Treks is een anthologie binnen het Star Trek universum. De serie is in oktober 2018 in première gegaan op het Amerikaanse streamingplatform CBS All Access. Het gaat om korte mini-afleveringen, die ieder ongeveer tussen de 10 en 20 minuten duren.

De serie vond zijn oorsprong als spin-off van Star Trek: Discovery. In het tweede seizoen worden de verhalen echter breder en wordt er ook geëxperimenteerd met diverse verhaalstijlen. Enkele afleveringen worden bijvoorbeeld verteld in de vorm van een tekenfilmpje voor kinderen.

Momenteel bestaat de serie uit twee seizoenen van in totaal 10 afleveringen. De laatste aflevering kwam uit in januari 2020. Plannen voor een vervolg zijn er op dit moment niet. Kijkers in Europa kunnen het eerste seizoen van Short Treks overigens bekijken via Netflix. (Het tweede seizoen lijkt in Europa helaas niet op legale wijze verkrijgbaar te zijn.)

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

Afleveringen

Aflevering 1: Runaway

Sylvia Tilly ontdekt op een dag een mysterieuze verstekelinge aan boord van de Discovery. Het blijkt om een jonge buitenaardse prinses te gaan, Po, die op de vlucht is. Tilly probeert haar te helpen en overtuigt Po ervan om terug te keren naar haar thuisplaneet.

Aflevering 2: Calypso

Een onbekende man in een ruimtecapsule wordt gered door een ruimteschip. Het blijkt om de USS Discovery te gaan. Behalve de scheepscomputer, genaamd Zora, is er echter niemand meer aan boord. De bemanning heeft het schip zo’n duizend jaar geleden om mysterieuze reden verlaten. Sindsdien drijft de Discovery eenzaam door de ruimte.

Aflevering 3: The Brightest Star

In deze aflevering komen we meer te weten over het verleden van Saru. Hij is afkomstig van een primitieve planeet genaamd Kaminar, waar zijn volk al eeuwen wordt onderdrukt door de gevaarlijke Ba'ul. Tegen alle regels in weet de nieuwsgierige Saru op een dag contact te leggen met Starfleet. Hierna breekt er voor hem een nieuw leven aan.

Aflevering 4: The Escape Artist

De crimineel Harry Mudd is nog steeds op de vlucht voor de autoriteiten. Om premiejagers en Starfleet op een dwaalspoor te zetten heeft Mudd talloze androïde-kopieën van zichzelf gemaakt.

Aflevering 1: Q&A

Tijdens zijn allereerste dag op de USS Enterprise komt Ensign Spock door een storing vast te zitten in een turbolift, samen met de eerste officier. Terwijl ze wachten op redding leren ze elkaar beter kennen.

Aflevering 2: The Trouble with Edward

In deze aflevering komen we meer te weten over het ontstaan van de Tribbles. Op de USS Cabot besluit een koppige wetenschapper genaamd Edward Larkin een aantal kleine buitenaardse wezentjes genetisch te modificeren. Al snel beginnen deze Tribbles zich zo snel voort te planeten dat het schip en de bemanning in gevaar komen.

Aflevering 3: Ask Not

Tijdens een aanval op Starbase 28 krijgt Cadet Sidhu de opdracht om een mysterieuze gevangene te bewaken. Het blijkt te gaan om Captain Pike van de Enterprise, die wordt beschuldigd van muiterij. Maar niets is zoals het lijkt.

Aflevering 4: The Girl Who Made the Stars

Het verhaal wordt verteld in de vorm van een tekenfilmpje voor kinderen. Centraal staat de nog kleine Michael Burnham. Ze kan 's nachts niet slapen, waarna haar vader haar een sprookje verteld over een dapper Afrikaans meisje dat de strijd aan gaat met de duisternis.

Aflevering 5: Ephraim and Dot

Het verhaal wordt verteld in de vorm van een tekenfilmpje voor kinderen. Centraal staat een vrouwelijke Tardigrade die op zoek is naar een warme en veilige plek om haar eitjes te leggen. Ze komt terecht op de USS Enterprise, maar dit blijkt een gevaarlijkere plek te zijn dan gedacht.

Aflevering 6: Children of Mars

We volgen twee schoolmeisjes: Kima en Lil. Ze maken elkaar het leven zuur met constante wederzijdse pesterijen. Op een dag schept een tragische gebeurtenis alsnog een band tussen de meisjes. Ze zijn namelijk getuige van een dodelijke aanval op Mars door synthetische levensvormen. Deze aflevering biedt een korte vooruitblik op de gebeurtenissen uit Star Trek: Picard.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 4.43 (7 stemmen)