Star Trek: The Animated Series (1973-1974)

Het vervolg op Star Trek: The Original Series (1966-1969).

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de 23e eeuw. We volgen de avonturen van het ruimteschip U.S.S Enterprise. Haar bemanning bevindt zich op een ontdekkingsreis door de ruimte. Hun missie is het om nieuwe werelden te ontdekken en contact te leggen met nieuwe buitenaardse rassen. De bemanning - bestaande uit zowel mensen als ook aliens - wordt geleid door kapitein James T. Kirk en zijn eerste officier Spock. Beiden moeten de Enterprise steeds weer door allerlei gevaarlijke en onbekende situaties zien te loodsen.

Het verhaal vormt hiermee een directe voortzetting op de originele serie. De animatieserie kent in grote lijnen ook dezelfde opzet, met als belangrijk verschil dat men door het gebruik van animaties veel meer exotische aliens en exotische planeten kon tonen. Interessant is dat in The Animated Series voor het eerst een holodeck wordt geïntroduceerd.

Serie Algemeen

Star Trek: The Animated Series is een Amerikaanse tekenfilmserie voor kinderen. Het gaat om een vervolg op Star Trek: The Original Series (1966-1969). Herhalingen van dat programma bleken destijds erg populair te zijn, waarna werd besloten om het verhaal voort te zetten in een veel goedkopere animatieserie.

De meeste acteurs uit de originele serie werkten mee aan de productie. Grote afwezige was Walter Koenig (Chekov), omdat de makers niet genoeg budget hadden om alle Star Trek acteurs in te huren voor het inspreken van de stemmen. Als goedmakertje mocht Koening wel het scenario schrijven voor één van de afleveringen.

Het eerste seizoen ging in september 1973 in première bij de zender NBC. Er werden twee seizoenen gemaakt, in totaal 22 afleveringen. De laatste aflevering werd in oktober 1974 uitgezonden. De afleveringen werden later tot romans bewerkt en in boekvorm uitgegeven.

Opmerkelijk is dat deze animatie lange tijd niet als een officieel onderdeel van het Star Trek universum werd beschouwd. Tot onbegrip van de fans. De meeste afleveringen werden namelijk geschreven door dezelfde scenarioschrijvers die ook voor The Original Series werkten. Verder werd in The Animated Series belangrijke informatie over de personages onthuld. Tegenwoordig behoort de serie wel tot de 'Star Trek-canon'. In verschillende andere spin-off series zijn verwijzingen naar de animatieserie te vinden.

Dvd

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links