Star Trek: The Animated Series (1973-1974)

Samenvatting

In Star Trek: The Animated Series wordt het verhaal van Star Trek: The Original Series in tekenfilmvorm voortgezet. De serie kent in grote lijnen dezelfde opzet, met als belangrijk verschil dat men door het gebruik van animaties veel meer exotische aliens en exotische decors kon tonen. Interessant is dat in The Animated Series voor het eerst een holodeck wordt geïntroduceerd.

Het merendeel van de personages uit de originele serie is ook in de tekenfilmserie te bewonderen. Grote afwezige is Pavel Chekov, wat het gevolg was van het beperkte budget dat de serie tot zijn beschikking had. (De makers konden het zich niet permitteren de gehele Star Trek cast voor het inspreken van de stemmen in te huren.) In de plaats van Chekov werden twee nieuwe buitenaardse personages aan de bemanning toegevoegd: de Edoaanse Arex en de Caitiaanse M'Ress.

Over het algemeen wordt door de fans aangenomen dat de animatie serie zich na het einde van The Original Series afspeelt, maar de sterrendata die in de serie genoemd worden ondersteunen dat niet. Toch is niet duidelijk aan te geven wanneer de serie zich dan wel afspeelt, aangezien meerdere tegenstrijdige data in de serie worden genoemd.

Serie Algemeen

De eerste aflevering van Star Trek: The Animated Series werd in september 1973 op de tv-zender NBC uitgezonden; de laatste aflevering in oktober 1974. De serie telt twee seizoenen van in totaal 22 afleveringen, die elk 30 minuten duren.

De reeks was oorspronkelijk bedoeld voor jonge kinderen. Volgens de geruchten was de serie bij deze doelgroep echter niet populair en was dit ook de reden waarom The Animated Series uiteindelijk werd stopgezet.

Zoals gezegd deden alle acteurs uit Star Trek: The Original Series aan het project mee, met uitzondering van Walter Koenig. (Hij mocht als goedmakertje wel het script voor een aflevering schrijven.) Behalve dat de acteurs de stemmen voor hun eigen personages inspraken, vertolkten ze ook de gastpersonages. James Doohan (Scotty) en Majel Barrett (Christine Chapel) leenden bijvoorbeeld aan het merendeel van de gastpersonages hun stemmen (waaronder Arex en M'Ress). Slechts enkele keren werden hiervoor gastacteurs van buitenaf ingehuurd.

Alle 22 afleveringen werden later tot complete romans bewerkt en in 10 boekdelen uitgegeven.

Opmerkelijk is dat moederbedrijf Paramount deze animatie niet als een officieel onderdeel van het Star Trek universum beschouwd. Een reden hiervoor is nooit gegeven. Onder de fans is deze zaak omstreden. Vele fans vinden dat de reeks toch met de rest van het Star Trek universum gelijk getrokken moet worden. Het merendeel van de afleveringen werden namelijk geschreven door dezelfde schrijvers die ook voor The Original Series schreven.

Verder wordt in The Animated Series belangrijke achtergrondinformatie over de personages onthuld. In één aflevering komt men bijvoorbeeld meer over het verleden van Spock en de cultuur van de Vulcans te weten. In een andere aflevering wordt onthuld dat Kirks middelste naam Tiberius is. De makers van Star Trek: Enterprise zijn overigens wat soepeler met de hele controverse omgegaan door in een aflevering enkele verwijzingen in te bouwen naar de gebeurtenissen uit The Animated Series.

Dvd

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

1 1 1 1 1 1 1.00 (1 stem)