Star Trek: Discovery (2017-heden)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich chronologisch gezien af in de periode tussen Star Trek: Enterprise en Star Trek: The Original Series.

Centraal staat een vrouwelijke Starfleet officier genaamd Michael Burnham. Ze heeft een traumatisch verleden. Haar ouders werden lang geleden namelijk gedood bij een Klingon aanval. Vervolgens kwam Michael op jonge leeftijd terecht op de planeet Vulcan, waar ze werd opgevoed door Sarek (de vader van Spock). Door haar bijzondere opvoeding heeft ze een unieke blik op het universum.

Als volwassene wordt Michael de eerste officier op de U.S.S. Shenzhou. Na zeven jaar trouwe dienst komt hier echter een abrupt einde aan. Michael doet na een meningsverschil met haar kapitein namelijk een mislukte poging tot muiterij, waarna ze wordt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Enige tijd later wordt haar alsnog een tweede kans geboden. Ze komt terecht op de U.S.S. Discovery, onder het commando van de keiharde kapitein Gabriel Lorca. Op dit schip blijken experimenten gaande te zijn met een nieuw soort aandrijving.

Het hernieuwde conflict tussen Starfleet en de Klingons speelt ondertussen een belangrijke rol in het verhaal. Een nieuwe Klingon leider, T'Kuvma, ziet zichzelf als de opvolger van Kahless en probeert de 24 Klingon Huizen te verenigen tegen hun gezamenlijke vijand. Al snel komt het tot een dodelijke confrontatie tussen de Klingon vloot en Starfleet. Dit is het begin van een oorlog.

Serie Algemeen

In 2015 werd door de Amerikaanse zender CBS bekend gemaakt dat er weer een nieuwe Star Trek spin-off serie zou worden gemaakt. In eerste instantie werd bekend gemaakt dat Bryan Fuller (Star Trek: Voyager, Hannibal) de nieuwe serie zou gaan produceren. Zo wilde hij oorspronkelijk een anthologie serie gaan maken, maar CBS zag dit niet zitten. In 2016 besloot Fuller het project weer te verlaten, na creatieve onenigheid met de zender.

Dit zorgde voor flinke vertraging. Eerst werd de première van Star Trek: Discovery aangekondigd voor januari 2017, later werd dit doorgeschoven naar mei. Uiteindelijk ging de serie pas in september 2017 in première.

Star Trek: Discovery is op vele fronten anders dan de voorgaande series. Dit keer staat niet de kapitein centraal, maar het personage Michael Burnham. Zo komen we door middel van flashbacks veel over haar verleden en haar beweegredenen te weten. De U.S.S. Discovery en haar bemanning komen in eerste instantie nog niet voor en worden pas in aflevering drie geïntroduceerd.

Een deel van de scènes wordt geheel in het Klingon gesproken. Opvallend is dat deze taal nu behoorlijk anders klinkt. Bovendien hebben de Klingons in deze serie een totaal nieuw uiterlijk gekregen. Verder is de serie vrij donker van opzet. Ook wordt er soms gevloekt door de hoofdpersonages.

Overigens wordt Star Trek: Discovery in de VS niet meer op tv uitgezonden. De afleveringen zijn daar namelijk alleen te zien via CBS All Access, een streaming platform dat alleen voor betalende abonnees toegankelijk is. Kijkers buiten de VS kunnen de serie via Netflix volgen. Volgens Amerikaanse mediaberichten betaalde Netflix gemiddeld $6 miljoen dollar per aflevering, genoeg om het volledige budget van de serie te dekken.

Het derde seizoen is in oktober 2020 van start gegaan. Het vierde seizoen wordt in november 2021 verwacht.

Blu-ray en dvd

Seizoen één en twee zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

Afleveringen

Aflevering 1: The Vulcan Hello

Tijdens de verkenning van een binair sterrensysteem ontdekt de USS Shenzhou onder leiding van Captain Philippa Georgiou een mysterieus Klingon schip. Een nieuwe leider, T'Kuvma, blijkt alle 24 Klingon fracties te willen verenigen voor een nieuwe oorlog tegen de Federatie. Michael Burnham, de eerste officier van de Shenzhou, wil dit koste wat kost voorkomen. Tegen de bevelen van haar kapitein in probeert ze als eerste een schot te lossen op de Klingons.

Aflevering 2: Battle at the Binary Stars

Michael Burnham wordt gearresteerd voor muiterij en komt in de cel terecht. Ondertussen openen de Klingons het vuur op de Shenzhou en andere Federatie schepen. Het komt tot een gigantische veldslag, waarbij aan beide zijden vele duizenden doden vallen. Ook Captain Philippa Georgiou komt om het leven wanneer ze probeert T'Kuvma te arresteren. T'Kuvma zelf wordt doodgeschoten. Naderhand wordt Burnham veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Starfleet houdt haar persoonlijk verantwoordelijk voor de oorlog met de Klingons.

Aflevering 3: Context Is for Kings

Na zes maanden gevangenisstraf wordt Burnham ineens overgeplaatst. Ze komt hierna terecht op de USS Discovery. Dit blijkt te zijn gebeurd op verzoek van de mysterieuze Captain Gabriel Lorca. Op de Discovery blijkt men namelijk te experimenteren met een nieuw soort aandrijving: de spore drive. Deze revolutionaire uitvinding zou misschien een einde kunnen maken aan de nog altijd voortdurende oorlog met de Klingons. Het systeem heeft echter gevaarlijke kinderziektes.

Aflevering 4: The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb’s Cry

In opdracht van Captain Lorca doet Burnham onderzoek naar het buitenaardse wezen dat in de vorige aflevering gevangen werd genomen. Deze Tardigrade heeft namelijk bijzondere biologische krachten. Uiteindelijk leidt dit tot een doorbraak in het onderzoek naar de spore drive. Ondertussen besluiten de Klingon Voq en zijn bondgenote L'Rell de plannen van hun overleden meester T'Kuvma in gewijzigde vorm door te zetten.

Aflevering 5: Choose Your Pain

De spore drive is inmiddels succesvol in gebruik genomen. Het is de bedoeling dat binnenkort ook andere Federatie schepen gebruik gaan maken van deze technologie. Op dat moment wordt Lorca ineens ontvoerd door de Klingons. Hij wordt in een cel gegooid met een Starfleet officier genaamd Ash Tyler en de onbetrouwbare crimineel Harry Mudd. Lorca begint meteen plannen te maken voor zijn ontsnapping.

Aflevering 6: Lethe

Ambassadeur Sarek wil met de Klingons gaan onderhandelen over vrede. Vulcaanse extremisten proberen dit echter te verhinderen met een aanslag. Burnham, die door Sarek werd opgevoed, moet hem nu gaan redden. Door middel van flashbacks wordt vervolgens meer onthuld over haar verleden. Ondertussen is Admiraal Cornwell zeer bezorgd over het vreemde gedrag van Captain Lorca. Net wanneer ze hem het commando over de Discovery wil ontnemen, wordt Cornwell ineens ontvoerd door de Klingons. Iets wat Lorca bijzonder goed uit lijkt te komen.

Aflevering 7: Magic to Make the Sanest Man Go Mad

De bemanning van de Discovery krijgt opnieuw te maken de achterbakse crimineel Harry Mudd. Hij heeft geavanceerde technologie in handen gekregen waarmee hij de tijd kan manipuleren. Hierdoor beleeft de crew dezelfde gebeurtenissen steeds weer opnieuw. Ondertussen probeert Mudd alle geheimen over de spore drive te ontrafelen. Hij wil deze technologie namelijk verkopen aan de Klingons.

Aflevering 8: Si Vis Pacem, Para Bellum

Burnham, Ash Tyler en Saru worden naar de planeet Pahvo gestuurd. Het team wil de frequenties die de planeet uitzend gebruiken als een soort zender. Hiermee hoopt men verborgen Klingon schepen te kunnen opsporen. Al snel wordt duidelijk dat Pahvo wordt bewoond door bijzondere levensvormen, die een grote invloed hebben op het gedrag van Saru.

Aflevering 9: Into the Forest I Go

Tyler en Burnham krijgen de opdracht om een Klingon schip te enteren. Ze moeten achterhalen hoe de cloak technologie van de Klingons precies werkt. Op het schip worden vervolgens Admiraal Cornwell en ook L'Rell aangetroffen. Ondertussen wordt duidelijk dat Tyler aan PTSD lijdt ten gevolge van zijn eerdere gevangenschap. Uiteindelijk kan het Klingon schip worden vernietigd. Helaas blijken de vele sprongen met de spore drive voor Luitenant Stamets funest te zijn. Na een laatste sprong valt hij ineens bewusteloos neer.

Aflevering 10: Despite Yourself

De USS Discovery is in een parallel universum terechtgekomen: het Mirror Universe. Een terugkeer naar huis is onmogelijk, want zonder Stamets werkt de spore drive niet. Al snel wordt duidelijk dat hier alles anders is. Dit heelal wordt met harde hand geregeerd door het fascistische Terran Empire. Om niet op te vallen besluit de crew de identiteit aan te nemen van hun tegenhangers uit het Mirror Universe. Lorca blijkt hier een gezochte crimineel te zijn, terwijl Burnham de kapitein van de Shenzhou is. Ondertussen wordt Tyler steeds labieler.

Aflevering 11: The Wolf Inside

We bevinden ons nog steeds in het Mirror Universe. Burnham is undercover gegaan als kapitein van de Shenzhou. Lorca is zogenaamd haar gevangene en wordt eindeloos gemarteld. Ondertussen ontwaakt de ware persoonlijkheid van Tyler: in werkelijkheid blijkt hij de Klingon Voq te zijn. L'Rell zorgde ervoor dat hij een menselijk uiterlijk kreeg. Hiervoor werden de overblijfselen gebruikt van een menselijke gevangene. Het doel van deze operatie was om ongemerkt bij Starfleet te kunnen infiltreren. Dit alles is een grote schok voor Burnham, die net een relatie met Tyler was begonnen.

Aflevering 12: Vaulting Ambition

De keizerin van het Terran Empire blijkt Philippa Georgiou te zijn. Ze haalt Burnham en Lorca aan boord van haar vlaggenschip, waarna Burnham een deal probeert te sluiten met de keizerin. Ondertussen ontwaakt Stamets op de Discovery na een bijzondere ervaring eindelijk uit zijn coma. Aan het einde van de aflevering doet Burnham opnieuw een schokkende ontdekking: Lorca is oorspronkelijk afkomstig uit het Mirror Universe! Hij heeft dus al die tijd gelogen over zijn ware identiteit.

Aflevering 13: What's Past Is Prologue

Lorca blijkt maanden geleden per ongeluk in ons universum te zijn terecht gekomen. Sindsdien heeft hij onafgebroken gewerkt aan zijn terugkeer naar het Mirror Universe. Nu hij eindelijk terug is doet Lorca meteen een couppoging. Burnham kiest de kant van keizerin Georgiou. Lorca wordt gedood, waarna de Discovery (nu met Saru als kapitein) het vlaggenschip van het Terran Empire vernietigd. Burnham en keizerin Georgiou kunnen net op tijd worden gered. Hierna keert de Discovery eindelijk terug naar het eigen universum. De crew moet echter vaststellen dat ze te laat zijn. De Klingons hebben de oorlog inmiddels gewonnen.

Aflevering 14: The War Without, The War Within

De Klingons rukken steeds verder op naar de aarde. Ten einde raad besluit Starfleet de hulp in te roepen van keizerin Georgiou. Ze is namelijk de enige die ervaring heeft met de strijd tegen de Klingons, die in het Mirror Universe door haar werden verslagen. De Discovery vertrekt hierna richting Qo'noS, de thuisplaneet van de vijand, voor een tegenaanval. Ondertussen worstelt Tyler met zijn identiteit: is hij nu menselijk of toch niet? Zijn relatie met Burnham lijkt in ieder geval voorgoed voorbij te zijn.

Aflevering 15: Will You Take My Hand?

De crew van de Discovery, nu onder het commando van Philippa Georgiou, arriveert in het geheim op Qo'noS. Al snel realiseert Burnham zich dat Georgiou van plan is om met een hydro bom alle Klingons uit te roeien. Burnham weigert echter mee te werken aan genocide en besluit daarom een andere aanpak te kiezen. Ze overtuigt Georgiou ervan om de bom aan L'Rell te geven, die het wapen gebruikt om haar mede-Klingons te dwingen hun strijd tegen de Federatie te staken. In plaats daarvan eist L'Rell dat de Klingons zich nu op hun eigen eenheid moeten gaan richten. De oorlog is hiermee eindelijk ten einde gekomen. Georgiou laat men lopen. Tyler besluit bij L'Rell op Qo'noS te blijven.

Naderhand worden de crewleden van de Discovery door Starfleet onthaald als helden. Als dank krijgt Burnham ook haar rang weer terug. Net wanneer de Discovery onderweg is naar Vulcan om hun nieuwe kapitein op te halen, ontvangt men een noodsignaal van de U.S.S. Enterprise.

Aflevering 1: Brother

De Discovery ontvangt een oproep van de USS Enterprise. Het schip blijkt tijdens een missie zware schade te hebben opgelopen. Kapitein Christopher Pike van de Enterprise neemt meteen het commando over de Discovery om zijn missie te kunnen voortzetten: het onderzoeken van zeven mysterieuze rode signalen. Ondertussen kijkt Burnham uit naar een weerzien met haar pleegbroer Spock, maar tot haar verbazing blijkt hij niet aan boord te zijn.

Aflevering 2: New Eden

De bemanning van de Discovery zoekt verder naar de oorsprong van de rode signalen. In het Beta Kwadrant ontdekt men vervolgens een menselijke kolonie, die hier eeuwen geleden onder mysterieuze omstandigheden werd gesticht. Ondertussen ontdekt Burnham dat Spock zichzelf vrijwillig heeft laten opnemen in een psychiatrische inrichting.

Aflevering 3: Point of Light

Tilly wordt al enige tijd geplaagd door vreemde hallucinaties. Nu wordt duidelijk dat ze een buitenaardse parasiet in zich draagt, die ze ongemerkt heeft opgepikt in het Mirror Universum. Verder ontvangt Burnham schokkend nieuws over Spock: hij wordt verdacht van moord. Op Qo'noS worstelt Tyler met zijn identiteit. De meeste Klingons blijken hem namelijk niet meer te accepteren. Uiteindelijk wordt Tyler gerekruteerd door Philippa Georgiou, die inmiddels voor de geheime Starfleet organisatie Section 31 werkt.

Aflevering 4: An Obol for Charon

Spock is op de vlucht geslagen, waarna de Discovery de achtervolging inzet. Plotseling raakt het schip echter verstrikt in het energieveld van een enorme buitenaardse entiteit. Vervolgens wordt de Discovery platgelegd door een geavanceerd computervirus. Ondertussen onthult de parasiet in Tilly dat de spore drive van de Discovery een gevaar vormt voor het ecosysteem van haar volk.

Aflevering 5: Saints of Imperfection

Tilly is spoorloos verdwenen: ze blijkt te zijn ontvoerd en is nu terecht gekomen in het “mycelial network”. Stamets en Burnham ondernemen een reddingsmissie. Tot hun verbazing treffen ze in het netwerk ook de dood gewaande Hugh Culber aan. Ondertussen wordt Pike gedwongen om samen te werken met de geheime organisatie Section 31. Tyler wordt aan de Discovery toegewezen als liaisonofficier, een situatie waar niemand blij mee is.

Aflevering 6: The Sound of Thunder

De zoektocht naar de mysterieuze rode signalen brengt de Discovery naar Kaminar, de thuisplaneet van Saru. Het volk van Saru wordt al eeuwenlang onderdrukt door de gevaarlijke Ba'ul. Hoewel de bemanning zich eigenlijk afzijdig moet houden, raakt men toch betrokken bij dit conflict. Vervolgens doet Saru een onaangename ontdekking over de geschiedenis van zijn eigen volk.

Aflevering 7: Light and Shadows

De verschijningen van de zogenaamde 'Rode Engel' blijken te worden veroorzaakt door geavanceerde technologie uit de toekomst. Ook Pike en Tyler komen met deze technologie in aanraking wanneer hun shuttle tijdens een missie dreigt te worden opgeslokt door een mysterieuze anomalie. Ondertussen blijkt de voortvluchtige Spock zich schuil te houden op de planeet Vulcan.

Aflevering 8: If Memory Serves

Burnham en Spock vluchten samen naar Talos IV. De bewoners van deze planeet, die jaren geleden al eens werden bezocht door de Enterprise, blijken sterke telepathische gaven te hebben. Hierdoor wordt duidelijk dat Spock visioenen heeft gezien van een post-apocalyptische toekomst. Ondertussen worstelt Culber met zijn ‘wederopstanding’. Hierdoor loopt ook zijn relatie met Stamets stuk.

Aflevering 9: Project Daedalus

De bemanning bereidt zich samen met admiraal Cornwell voor om het zwaar beveiligde hoofdkwartier van Section 31 binnen te dringen. Deze geheime organisatie heeft Spock namelijk valselijk beschuldigd van een aantal moorden die hij niet heeft gepleegd. Ondertussen heeft niemand in de gaten dat het bemanningslid Airiam onder de controle staat van een mysterieuze entiteit, die de missie probeert te saboteren.

Aflevering 10: The Red Angel

Burnham ontdekt dat haar biologische moeder 20 jaar geleden voor Section 31 werkte. Zij bouwde destijds een geavanceerd tijdreispak, wat echter ook tot een soort wapenwedloop met de Klingons leidde. Uiteindelijk werden de ouders van Burnham vermoord door de Klingons. In het heden bedenkt de bemanning van de Discovery een riskant plan om de Rode Engel in de val te lokken. Dit leidt tot een verrassende onthulling.

Aflevering 11: Perpetual Infinity

Burnham is geschokt wanneer ze oog in oog komt te staan met haar dood gewaande moeder Gabrielle. Die blijkt 20 jaar geleden aan de Klingons te zijn ontkomen door middel van haar tijdreispak. Vervolgens ontdekte Gabrielle dat in de toekomst al het leven in het universum zal worden uitgeroeid door Control, een geavanceerde A.I. die aan het hoofd staat van Section 31. Alle pogingen om het verleden te veranderen zijn tot nu toe mislukt.

Aflevering 12: Through the Valley of Shadows

De Discovery reist af naar de planeet Boreth, waar zich een eeuwenoud Klingon klooster bevindt. De monniken bewaken de zogenaamde tijdkristallen die hier groeien. Met deze kristallen kan door de tijd worden gereisd. Op de planeet vangt Pike een schokkende glimp op van zijn eigen toekomst. Ondertussen ontdekken Burnham en Spock dat de macht van Control steeds groter wordt.

Aflevering 13: Such Sweet Sorrow, deel I

De Discovery zit in de val. Het lukt maar niet om aan de Section 31 schepen van Control te ontkomen. Wanneer zelfvernietiging van de Discovery onmogelijk blijkt te zijn, bedenkt Burnham als alternatief een riskant plan. Ze wil het schip naar de toekomst sturen, om zo te voorkomen dat Control de informatie uit de database misbruikt voor duistere doeleinden.

Aflevering 14: Such Sweet Sorrow, deel II

Terwijl er een enorm gevecht met Control uitbreekt, zet Burnham haar plan in werking. Met een kopie van haar moeders tijdreispak probeert ze de Discovery te laten ontsnappen naar de toekomst. Gaandeweg wordt duidelijk dat Burnham zelf de Rode Engel is die met haar tijdsprongen de rode signalen heeft veroorzaakt. Uiteindelijk kunnen Control en de Section 31 schepen na een zware strijd worden vernietigd.

Naderhand verklaren de overlevenden (Pike, Spock en Tyler) tegenover Starfleet dat ook de Discovery werd vernietigd. In werkelijkheid zijn het schip en haar bemanning 900 jaar in de toekomst gestuurd. Om dit geheim te houden besluiten de achterblijvers voor altijd te zwijgen over de Discovery. (Dit verklaart waarom Spock in latere series en films nooit meer praat over zijn zus.)

Spock en Pike keren hierna terug naar de Enterprise. Tyler wordt de nieuwe leider van Section 31, dat nu moet worden herbouwd. Waar de Discovery precies is terechtgekomen blijft voorlopig onbekend.

Aflevering 1: That Hope Is You

Door haar tijdreis is Michael Burnham terechtgekomen in het jaar 3188. Ze is echter gescheiden geraakt van de Discovery, waardoor het lot van het schip en haar bemanning voorlopig nog onduidelijk blijft. Burnham maakt in de toekomst kennis met een man genaamd Book, die haar vertelt dat de Federatie en Starfleet lang geleden zijn verdwenen als gevolg van een mysterieuze gebeurtenis die bekend staat de 'Burn'.

Aflevering 2: Far from Home

Ook de Discovery blijkt te zijn gearriveerd in de 32e eeuw. Helaas stort het schip vervolgens neer op een onherbergzame planeet. Communicatie met Burnham is hierdoor onmogelijk. Terwijl de bemanning de schade probeert te repareren, bezoeken Saru en Tilly een naburige nederzetting. Het einde van de Federatie heeft hier veel ellende veroorzaakt. Gevaarlijke groeperingen maken er nu de dienst uit.

Aflevering 3: People of Earth

Na een jaar weet Burnham eindelijk contact te leggen met de Discovery. De vreugde over deze hereniging is uiteraard groot, maar al snel wordt ook duidelijk dat Burnham door haar ervaringen behoorlijk is veranderd. Ondertussen zet de Discovery koers richting de aarde, waar de bemanning restanten hoopt te vinden van de Federatie. Helaas is hun ontvangst op de aarde alles behalve vriendelijk.

Aflevering 4: Forget Me Not

De Discovery heeft een nieuw bemanningslid: Adira, een mens die een Trill symbiont in zich draagt. Deze symbiont bevat de herinneringen van vroegere gastlichamen en zou dus meer informatie kunnen geven over het lot van Starfleet en de Federatie. Helaas blijkt Adira niet te kunnen communiceren met de symbiont. De Discovery reist daarom af naar de thuisplaneet van de Trill in een poging Adria te helpen. Ondertussen probeert kapitein Saru het moreel van zijn aangeslagen bemanning te verbeteren.

Aflevering 5: Die Trying

Met behulp van Adria lukt het de Discovery eindelijk om het nieuwe, geheime hoofdkwartier van Starfleet en de Federatie te vinden. De vreugde hierover is echter van korte duur, want al snel wordt duidelijk dat Starfleet weinig vertrouwen heeft in de verouderde Discovery en haar nogal bijzondere bemanning. Om zichzelf te bewijzen moeten kapitein Saru en zijn bemanning vervolgens een riskante medische missie uitvoeren.

Aflevering 6: Scavengers

De Discovery krijgt van Starfleet een upgrade en wordt voorzien van allerlei geavanceerde technologieën. Ondertussen verlaat Burnham stiekem het schip om tegen alle bevelen in op zoek te gaan naar haar vermiste geliefde Book. Ze grijpt deze gelegenheid aan om ook verder te zoeken naar de oorsprong van de Burn. Saru begint zich echter steeds meer te ergeren aan Burnhams ongeautoriseerde eenmansacties en ontslaat haar als eerste officier.

Aflevering 7: Unification III

Burnham raakt er steeds meer van overtuigd dat ze de oorsprong van de Burn kan achterhalen. Vervolgens reist de Discovery af naar de planeet Ni'Var, het vroegere Vulcan, waar Vulcans en Romulans nu samenleven in gespannen vrede. Hier zou een project genaamd SB-19 meer inzicht kunnen geven in de Burn, maar op Ni'Var weigert men in eerste instantie iedere samenwerking. Ondertussen kiest Saru een opvallende nieuwe eerste officier: Tilly. En Burnham krijgt meer te horen over het lot van haar beroemde broer Spock.

Aflevering 8: The Sanctuary

Georgiou heeft de laatste tijd last van steeds heftiger wordende blackouts en flashbacks. Dr. Culber ontdekt dat ze lijdt aan een ernstige aandoening. Ondertussen ontvangt Book een noodsignaal van zijn thuisplaneet Kewjian. De planeet blijkt te worden onderdrukt door een gevaarlijk misdaadsyndicaat, de Emerald Chain. Vervolgens reist de Discovery af naar Kewjian om de confrontatie aan te gaan met de Emerald Chain.

Aflevering 9: Terra Firma, Part One

Georgiou is stervende. Onderzoek wijst echter uit dat ze misschien nog gered kan worden op de planeet Dannus V. Hier blijkt zich een mysterieus tijdportaal te bevinden dat Georgiou terugbrengt naar haar eigen Mirror Universe, naar de tijd dat ze nog de keizerin van het Terran Empire was. Vervolgens probeert Georgiou met haar kennis uit het verleden bepaalde gebeurtenissen te veranderen.

Aflevering 10: Terra Firma, Part Two

We bevinden ons nog steeds in het Mirror Universe. Georgiou blijkt door haar ervaringen op de Discovery meer sympathie voor anderen te hebben gekregen en ze probeert hierdoor als keizerin andere keuzes te maken. Uiteindelijk wordt duidelijk dat het tijdportaal in werkelijkheid de 'Guardian of Forever' (uit Star Trek: The Original Series) is. Het portaal stelt vast dat Georgiou inmiddels zodanig is veranderd dat zij een tweede kans verdient.

Opmerking: het personage Philippa Georgiou wordt op dit punt uit de serie geschreven. Haar precieze lot blijft voor de kijker voorlopig nog onbekend. Het personage zal later terugkeren in haar eigen spin-off serie.

Aflevering 11: Su'Kal

Het is gelukt om de oorsprong van de Burn te herleiden tot de zwaar radioactieve Verubin Nebula. Hier wordt een eenzame en labiele Kelpien genaamd Su'Kal aangetroffen. Ondertussen komt het tot een nieuwe confrontatie tussen de Discovery en de gevaarlijke Emerald Chain. Helaas is het misdaadsyndicaat de bemanning van de Discovery dit keer te slim af.

Aflevering 12: There Is a Tide...

De Discovery is in handen gevallen van de Emerald Chain. De bemanning wordt gevangengenomen. De leider van de Emerald Chain, de gevaarlijke Osyraa, zet met haar nieuwe aanwinst meteen koers richting het hoofdkwartier van de Federatie. Ondertussen is het aan Burnham, die als enigste nog niet gevangen is genomen, om de Discovery en haar bemanning te redden.

Aflevering 13: That Hope Is You, Part Two

Het komt tot de ultieme confrontatie tussen de Federatie en de Emerald Chain. De bemanning van de Discovery moet vechten voor hun leven. Uiteindelijk kunnen Osyraa en haar volgelingen echter voorgoed worden verslagen. Starfleet en de Federatie zijn hiermee gered. Ondertussen zitten Saru, Adira en Culber nog steeds vast in de Verubin Nebula. Ze ontdekken dat de emotioneel labiele Su'Kal lang geleden per ongeluk de Burn veroorzaakte. Het viertal kan net op tijd worden gered, waarna voor iedereen een nieuwe toekomst aanbreekt.

Veel planeten sluiten zich opnieuw aan bij de Federatie. Saru besluit Su'Kal terug te brengen naar hun thuisplaneet Kaminar. Na het vertrek van Saru krijgt Burnham promotie: ze is nu de nieuwe kapitein van de Discovery.

Personages


Michael Burnham

Saru

Sylvia Tilly

Paul Stamets

Ash Tyler

Voq

Philippa Georgiou

Gabriel Lorca

Sarek

Katrina Cornwell

Trailer

3.8648648648649 1 1 1 1 1 3.86 (111 stemmen)