Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt in maart 2024.

Over deze website

Doelstelling

Onze website bevat informatie over sciencefiction tv- en webseries en een klein aantal boeken- en filmreeksen. Het is een fanproject dat wordt beheerd door een klein team van enthousiaste vrijwilligers. Ons hoofddoel is het bieden van vrij toegankelijke, Nederlandstalige informatie over zoveel mogelijk scifi reeksen.

Onze kernmotivatie is het delen van ons enthousiasme voor sciencefiction met mede-geïnteresseerden. Of het nu alleen gaat om die ene serie of om een voorliefde voor het sciencefiction genre in het algemeen, het maakt niet uit. We willen pogen van deze website een soort online encyclopedie te maken over alle scifi reeksen. Uiteraard geen geringe taak!

Geschiedenis

Deze website vond zijn oorsprong in 2001. In dat jaar werd Farscape.nl opgericht, destijds de enige Nederlandse Farscape fansite. Helaas werd de laatste aflevering van deze serie in 2004 uitgezonden.

In 2005 begonnen we daarom aan een nieuw project dat we SFseries.nl noemden. We waren op dat moment al langer geïnteresseerd in het opzetten van een 'overkoepelende' serie website. Toen Farscape als tv-serie ten einde kwam was de overstap dan ook snel gemaakt. Enkele maanden later werd Farscape.nl definitief ingelijfd bij onze nieuwe site.

Farscape.nl 2001 - 2005 SFseries.nl 2005 - 2010

Oorspronkelijk wilden we alleen een website opzetten waar alle vergeten of miskende scifi-series behandeld werden. De grote, bekende series zouden daarmee achterwege blijven. Dit idee vloeide ook min of meer voort uit Farscape zelf, aangezien deze tv-serie in Nederland altijd een ondergeschoven kindje is geweest.

Uiteindelijk ging het project echter z'n eigen weg en namen we ook steeds meer bekende series mee. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een brede website over allerlei soorten SF series.

Zijn jullie een fanclub? Kan ik lid worden?

Nee, SFseries.nl is geen club of vereniging waarvan je lid kunt worden. Dit is alleen een fansite.

Mag ik jullie teksten gebruiken voor mijn eigen site?

We geven op dit moment geen toestemming aan andere fan projecten om onze teksten over te nemen. We besteden namelijk veel tijd aan het maken van deze website en het schrijven van onze teksten. Hiermee hopen we SFseries.nl uniek te maken en daarmee interessant te houden voor lezers.

Het kopiëren van onze teksten benadeelt deze website, omdat we dan bezoekers mislopen. I.p.v. het kopiëren van complete teksten, plaats het liefst gewoon een link naar onze website.

Verkooplinks

We zijn een klein team van enthousiaste vrijwilligers dat puur voor de lol aan deze site werkt. Uiteindelijk houden we er alleen onkosten aan over. Deze onkosten proberen we enigszins tegemoet te komen door het plaatsen van verkooplinks voor dvd's, Blu-Rays en boeken.

Sinds 2007 bieden we daarom verkooplinks aan van de Nederlandse webwinkel bol.com. Op alle aankopen die via deze links worden gedaan ontvangen we een kleine commissie. Hiermee kun je dus onze website ondersteunen.

Contact

Stuur bij vragen of opmerkingen een bericht aan de webmasters via de contactpagina.

Algemene vragen

Waarom ontbreekt {serie x}?

We zijn een vrijwilligersteam en daarom beperkt in onze tijd. De site wordt echter steeds verder uitgebreid, dus kijk regelmatig nog eens op onze frontpage om te zien of jouw favoriete serie inmiddels al is toegevoegd.

Het kan overigens geen kwaad om ons attent te maken op series die nog ontbreken op de site.

Kijken jullie zelf echt naar alle series?

Nee, we hebben helaas niet de tijd om alle series te bekijken. Toch hebben we over het algemeen van veel SF series wel eens een stukje gezien. Alles te blijven volgen is echter onmogelijk, zeker gezien het enorme aanbod van de laatste jaren.

Welke series zul je hier niet aantreffen?

We zijn een website over sciencefiction. Series uit andere genres zul je hier dus niet terugvinden. Tenzij een reeks bijvoorbeeld zowel SF als ook fantasy of horror elementen bevat.

Ondanks verzoeken van lezers hebben we geen plannen om bepaalde series - zoals Game of Thrones (fantasy), Supernatural (horror/fantasy), The Walking Dead (horror) of Buffy the Vampire Slayer (fantasy/horror) - op deze site te bespreken.

Dit moet overigens niet als een waardeoordeel over de genoemde series worden opgevat.

Waarom hebben sommige series wel een 'episode guide' - en andere niet?

Series die een episode guide hebben zijn vaak series die we zelf erg leuk vinden. De keuze om een bepaalde serie wel of niet van een episode guide te voorzien is volkomen willekeurig.