Farscape (1999-2004)

"My name is John Crichton, an astronaut. A radiation wave hit and I got shot through a wormhole. Lost in some distant part of the universe on a ship, a living ship, full of strange alien life forms. Help me. Listen, please. Is there anybody out there who can hear me? Being hunted … by an insane military commander. Doing everything I can. I'm just looking for a way home."

Samenvatting

De Amerikaanse astronaut John Crichton vliegt tijdens de testvlucht van zijn experimentele Farscape ruimtemodule per ongeluk door een wormgat. Hij wordt door het wormgat uitgespuugd in een ver afgelegen hoek van het universum, waardoor hij geen contact meer kan maken met de aarde. Voordat Crichton zich hierover ook maar kan verbazen, komt hij midden in een groot ruimtegevecht tussen buitenaardse schepen terecht. De Farscape module wordt door één van deze ruimteschepen aan boord genomen.

Dit buitenaardse schip, Moya, blijkt een levend biomechanisch schip te zijn, een zogenaamde Leviathan, dat wordt bestuurd door Pilot, een wezen dat met het schip is vergroeid. Moya wordt tegen haar zin als gevangenisschip gebruikt. De gevangenen staan echter op het punt de controle aan boord over te nemen. Ze willen ontsnappen uit de handen van de Peacekeepers, een wreed en gewelddadig ras van militairen.

Het lukt de gevangenen de Controle Band te verwijderen waarmee de Peacekeepers Moya in bedwang hielden. Moya en haar nieuwe bemanning, inclusief Crichton, weten te ontkomen. Crichtons reisgenoten zijn Ka D'Argo (een voor moord veroordeelde krijger), Zhaan (een voor moord veroordeelde priesteres) en Rygel de XVI (een onttroonde vorst).

De Peacekeepers zijn uiteraard niet blij dat één van hun schepen voor de vrijheid heeft gekozen. De loyale Peacekeeper pilote Aeryn Sun probeert Moya te achtervolgen, maar ze raakt gescheiden van de Peacekeeper vloot. De bemanning van Moya neemt Aeryn daarom aan boord. Aeryns xenofobische superieur Kapitein Bialar Crais bestempelt de pilote door haar contact met de ontsnapte gevangenen als 'besmet' en excommuniceert haar. Nu Aeryn niet meer terug kan naar haar eigen mensen besluit ze zich, net als Crichton, bij de bemanning van Moya aan te sluiten.

Lang kan de groep niet genieten van hun vrijheid. Crais heeft, naast het vangen van de gevangenen, ook een persoonlijke reden om Crichton achterna te zitten. Toen Crichton uit het wormgat kwam botste zijn module op een Peacekeeper Prowler, die werd bestuurd door de broer van Crais. Deze kwam bij het ongeluk helaas om het leven. Crais is ervan overtuigd dat er opzet in het spel was en wil wraak nemen.

Terwijl ze op de vlucht zijn voor Crais, groeit de bemanning naar elkaar toe. De emotioneel onderkoelde Aeryn ontdooid langzaam en begint in te zien dat de Peacekeeper propaganda, waarmee ze van jongst af aan is gehersenspoeld, niet klopt. Ook ontstaat er tussen Crichton en Aeryn een meer dan vriendschappelijke relatie. Verder wordt het verleden van de voormalige gevangenen onthuld.

Crichton gaat ondertussen onverminderd door met het zoeken naar een manier om naar de aarde terug te keren. Hij komt op een dag in contact met een mysterieus ras genaamd de Ancients ('de Ouden'). Zij implanteren allerlei wiskundige vergelijkingen en een soort 'zesde zintuig' betreffende wormgaten in het onderbewustzijn van Crichton. Theoretisch gezien zou hij hiermee zelf wormgaten kunnen creëren en ook door wormgaten kunnen reizen.

Hij wordt hierdoor ongewild een belangrijke prooi voor de gevaarlijke Peacekeeper Scorpius. Deze Sebaceanse / Scarraanse hybride wil wormgaten inzetten als massavernietigingswapens tegen zijn vijanden. Uiteindelijk blijkt dat de achterbakse methoden van Scorpius om de kennis van Crichton in handen te krijgen veel verder gaan dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

Serie Algemeen

Farscape werd begin jaren '90 bedacht door schrijver Rockne S. O'Bannon (seaQuest DSV, Alien Nation), producent David Kemper en Brian Henson van de Jim Henson Company. Ze hadden ongeveer vijf jaar nodig om de serie, die oorspronkelijk Space Chase heette, te ontwikkelen.

Henson ontwierp speciaal voor Farscape verschillende animatronische (bewegende) poppen. Zo zijn twee buitenaardse personages uit de hoofdcast, Rygel en Pilot, geen computer animaties, maar poppen.

Het is echter onjuist om hierdoor te gaan denken dat Farscape een kinderserie is. In tegendeel: dit is een serie nadrukkelijk voor volwassen. Sex, drugs en geweld worden niet geschuwd. Wat verder opvalt aan Farscape is het kleurrijke taalgebruik. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van allerlei buitenaardse scheldwoorden, zoals "frell" en "dren". De reden waarom is duidelijk: zonder deze omweg zou men op de Amerikaanse televisie nooit zo lekker kunnen vloeken.

Deze van oorsprong Amerikaanse serie werd overigens geheel in Australië opgenomen, wat tot gevolg heeft dat het merendeel van de cast Australisch of Nieuw-Zeelands is. Hoofdrolspeler Ben Browder (die John Crichton speelt) is de enige Amerikaan. Het gevolg is een variatierijke serie, zeker op het gebied van accenten.

Op 19 maart 1999 werd de eerste aflevering door het Amerikaanse SciFi Channel uitgezonden. De kritieken waren bijzonder lovend en Farscape stond jarenlang te boek als een groot succes voor SciFi. Toch werd de reeks na vier seizoenen stopgezet, hoewel SciFi eerder nog had toegezegd dat er een vijfde seizoen zou gaan komen. Het nieuws over de stopzetting kwam enkele dagen voordat de laatste scènes van het vierde seizoen gefilmd zouden gaan worden. De cast en crew besloten gezamenlijk het geplande einde van de aflevering niet te veranderen, in de hoop dat ze het verhaal van Farscape ooit op een dag verder zouden kunnen vertellen.

Op 21 maart 2003 was de voorlopig laatste aflevering (toepasselijk genaamd 'Bad Timing') op televisie te zien. De aflevering eindigde met een gigantische cliffhanger met onder in de beeld de melding "to be continued".

De stopzetting van Farscape bleek achteraf inderdaad een kwestie van slechte timing te zijn geweest. Een belangrijke financieringspartner van de serie had zelf financiële problemen en trok zich terug uit het project. SciFi wilde de overige kosten voor de serie niet alleen dragen, vooral omdat de kijkcijfers van Farscape niet meer stegen. Daar kwam bij dat het moederbedrijf van SciFi geen fan was van Farscape en dus geen moeite wilde doen om de serie te behouden.

The Peacekeeper Wars

Het nieuws over het einde van Farscape kwam bij de fans uiteraard hard aan. Meteen begonnen ze met een massale Save Farscape campagne. Het dramatische einde van de aflevering 'Bad Timing' was voor de vastbesloten fans reden genoeg om campagne te blijven voeren tot ze er bij neervielen. En met succes: door alle fan campagnes vond Brain Henson genoeg nieuwe financiële ondersteuning om eind 2003 te beginnen met de productie van een tweedelige, drie uur durende miniserie. The Peacekeeper Wars werd in oktober 2004 op SciFi uitgezonden. In deze miniserie werden de belangrijkste verhaallijnen uit de serie alsnog afgerond.

Toekomst?

Sinds 2004 wordt er regelmatig gesproken over een mogelijke terugkeer van Farscape. Zo werd in 2007 nog een 10-delige webserie aangekondigd. In 2014 werd zelfs bekend gemaakt dat er plannen zouden zijn voor een heuse bioscoopfilm. Hierin zou de inmiddels volwassen zoon van John en Aeryn centraal staan. Helaas zijn deze projecten tot op heden (nog?) niet gerealiseerd.

Dit betekent echter niet dat het helemaal stil werd rond om de Farscape franchise. Van 2008 t/m 2011 werd het verhaal van de tv-serie namelijk voortgezet in een comicreeks. Maandelijks werden nieuwe comics uitgebracht, geschreven door Farscape bedenker Rockne S. O'Bannon.

Links

Personages

John Crichton Aeryn Sun
Ka D'Argo Zhaan
Chiana Rygel
Pilot Stark
Scorpius Harvey
Bialar Crais Jool
Sikozu Noranti
Mele-on Grayza Meeklo Braca

Afleveringen

Aflevering 1: Premiere

De Amerikaanse astronaut John Crichton vliegt tijdens een testvlucht per ongeluk door een wormhole. Hij komt terecht in een ver afgelegen hoek van het universum, dat wordt bevolkt door allerlei soorten aliens. Contact met de aarde is niet meer mogelijk. Al snel maakt Crichton gevaarlijke vijanden. Hij komt terecht op Moya, een levend biomechanisch schip dat als gevangenisschip wordt gebruikt. De gevangenen staan echter op het punt de controle aan boord over te nemen. Ze willen ontsnappen uit de handen van de gewelddadige Peacekeepers.

Aflevering 2: I, E.T.

Moya en haar bemanning zijn ontkomen aan de Peacekeepers, maar de problemen zijn nog niet voorbij. Het schip blijkt namelijk een automatisch noodsignaal uit te zenden. Dit dwingt Moya te landen op een afgelegen moeras planeet. Al snel komt men in aanraking met de lokale bevolking, die nog nooit bezoekers van andere planeten hebben gehad. Crichton realiseert zich dat hij hier zelf een buitenaardse levensvorm is.

Aflevering 3: Exodus from Genesis

Crichton moet nog steeds wennen aan het leven op Moya. Ondertussen duiken er Peacekeeper verkenners op. Moya verschuilt zich snel achter wat asteroïdenpuin. Helaas blijkt dit in werkelijkheid een zwerm Draks te zijn: gevaarlijke ruimtekakkerlakken, die ongemerkt het schip binnendringen en daarna replica's maken van de bemanning. Tot overmaat van ramp wordt Moya vervolgens geënterd door Peacekeeper commando's.

Aflevering 4: Throne for a Loss

Rygel wordt ontvoerd door Tavleks, gevaarlijke huurlingen. De Tavleks denken dat Rygel een belangrijke vorst is waar ze veel losgeld voor kunnen vragen. Helaas realiseren ze zich niet dat het leven van deze 'vorst' in werkelijkheid niets voorstelt en dat niemand voor hem wil betalen. Het is nu aan Moya's bemanning om de onfortuinlijke Rygel te redden.

Aflevering 5: Back and Back and Back to the Future

De bemanning redt het leven van een wetenschapper genaamd Verell en zijn geheimzinnige begeleidster Matala, nadat hun ruimteschip beschadigd is geraakt. Hierdoor wordt Crichton blootgesteld aan een mysterieuze kracht die hem visioenen van de toekomst laat zien. De sensuele Matala blijkt al snel een vreemde invloed op D'Argo en Crichton te hebben. Uit Crichtons visioenen wordt duidelijk dat Matala in werkelijkheid levensgevaarlijk is.

Aflevering 6: Thank God It's Friday, Again

Na een fikse ruzie vertrekt D'Argo naar de naburige planeet Sykar. Hier wordt de mysterieuze Tannot wortel verbouwd. Tot ieders verbazing kondigt D'Argo vervolgens aan op deze planeet te willen blijven. Hij wil namelijk een nieuw bestaan als landarbeider opbouwen. Al snel wordt duidelijk waarom: de plaatselijke bevolking wordt gedrogeerd om hen kalm en tevreden te houden.

Aflevering 7: PK Tech Girl

De bemanning ontdekt het wrak van een legendarisch Peacekeeper schip: de Zelbinion. Rygel blijkt vroeger op dit schip de gevangene te zijn geweest van de sadistische Captain Durka. Een trauma dat Rygel nog steeds achtervolgt. Ondertussen doorzoekt Crichton het wrak en sluit hierbij op de sympathieke Gilina. Beiden voelen zich meteen tot elkaar aangetrokken. Precies op dat moment krijgt de bemanning te maken met een aanval van gevaarlijke plunderaars.

Aflevering 8: That Old Black Magic

Op een handelsplaneet wordt Crichton aangesproken door een mysterieuze 'waarzegger'. Vervolgens wordt Crichton gevangen genomen en getransporteerd naar een alternatieve wereld, die wordt gecontroleerd door de gevaarlijke Maldis. Hier wordt Crichton gedwongen om te vechten tegen Crais in een dodelijk spel ter vermaak van Maldis. Ondertussen probeert Zhaan Crichton te redden.

Aflevering 9: DNA Mad Scientist

Moya's bemanning bezoekt een wetenschapper genaamd NamTar. Hij kan sterrenkaarten leveren waarmee alle bemanningsleden terug kunnen keren naar hun thuisplaneet. In ruil hiervoor wil NamTar echter een arm van Pilot hebben. Rygel, D'Argo en Zhaan gaan meteen akkoord met deze amputatie, hoewel Aeryn en Crichton hier tegen zijn. Al snel wordt duidelijk dat NamTar de arm van Pilot wil gebruiken voor bizarre genetische experimenten.

Aflevering 10: They've Got a Secret

De bemanning is bezig om achtergebleven Peacekeeper technologie op te ruimen. Op dat moment wordt D'Argo ineens de ruimte ingeblazen. Vervolgens beginnen de DRD's zich vreemd te gedragen, wat voor gevaarlijke situaties zorgt. De bemanning denkt aan sabotage, maar na verloop van tijd wordt duidelijk dat Moya een geheim heeft dat ze koste wat kost wil beschermen. Ondertussen wordt D'Argo geplaagd door flashbacks.

Aflevering 11: Till the Blood Runs Clear

Aflevering 12: Rhapsody in Blue

Moya's bemanning komt in contact met de leden van een Delviaanse sekte. Op een afgelegen maan hebben ze een kolonie gesticht. Voor Zhaan een gelegenheid om weer eens onder haar eigen volk te zijn, maar al snel wordt duidelijk dat de sekteleden lijden aan een duistere geestesziekte. Alleen Zhaan kan hen nog helpen. De leider van de sekte steelt echter op gewelddadige wijze haar krachten, waardoor ook Zhaan ziek wordt.

Aflevering 13: The Flax

Crichton en Aeryn komen met hun transportschip vast te zitten in een zogenaamde Flax. Dit is een soort onzichtbaar ruimteweb: degenen die erin vast komen te zitten, komen er nooit meer uit. Tot overmaat van ramp blijkt de Flax te worden gecontroleerd door piraten. Terwijl de hoop op redding langzaam vervliegt, komen John en Aeryn nader tot elkaar. Ondertussen probeert Moya's crew hulp te zoeken.

Aflevering 14: Jeremiah Crichton

Door haar zwangerschap raakt Moya in paniek en ze maakt onverwacht een Starbust. Crichton wordt hierdoor per ongeluk alleen achtergelaten. Maanden later wordt hij door de overige bemanningsleden teruggevonden op de idyllische planeet Acquara. Wanneer ook Moya's bemanning de planeet bezoekt zorgt dit voor grote opwinding bij de lokale bevolking. Ze denken namelijk dat Rygel hun god is.

Aflevering 15: Durka Returns

Aflevering 16: A Human Reaction

Moya ontdekt op een dag een wormhole. Aan de andere kant hiervan lijkt de aarde te liggen. In de overtuiging dat dit de juiste weg naar huis is, gaat Crichton door het wormhole. De ontvangst op de aarde is echter alles behalve hartelijk. Wanneer ook de rest van Moya's bemanning arriveert worden zij meteen gevangengenomen. Hierna moet Crichton een moeilijke keuze maken tussen zijn eigen volk en zijn buitenaardse vrienden.

Aflevering 17: Through the Looking Glass

Moya probeert een Starburst uit te voeren. Er gaat op dat moment echter iets mis, waarna het schip in verschillende dimensies wordt opgesplitst en vast komt te zitten. Hierdoor raakt ook de bemanning van elkaar gescheiden. Ondertussen wordt duidelijk dat er een mysterieus wezen aan boord is gekomen.

Aflevering 18: A Bug's Life

Moya wordt geënterd door een groep Peacekeepers, die zich niet lijken te realiseren dat Moya allang geen gevangenisschip meer is. Crichton en Aeryn spelen het spel mee en doen net of zij officieren zijn. De rest van de bemanning wordt ondertussen 'gevangen' gehouden om de illusie niet te verstoren. Al snel wordt duidelijk dat de Peacekeepers een geheime, gevaarlijke missie hebben.

Aflevering 19: Nerve, deel 1

Aflevering 20: The Hidden Memory, deel 2

Aflevering 21: Bone to Be Wild

Aflevering 22: Family Ties, deel 1

Aflevering 1: Mind the Baby, deel 2

Aflevering 2: Vitas Mortis

Aflevering 3: Taking the Stone

Chiana raakt ervan overtuigd dat haar vermiste broer Nerri is overleden. De pijn over dit verlies is groot. Chiana ontvlucht daarom Moya en ze reist af naar een naburige begrafenisplaneet. In de grotten onder de oppervlakte blijken mysterieuze jongeren te wonen, die geobsedeerd zijn door een riskante ceremonie die meestal een dodelijke afloopt heeft. Ook Chiana besluit deel te nemen.

Aflevering 4: Crackers Don't Matter

De bemanning keert terug van een handelspost, samen met een ingenieur genaamd T'raltixx. Deze alien beweert Moya onzichtbaar te kunnen maken voor Peacekeeper sensoren. Crichton vermoedt echter dat T'raltixx een oplichter is. Ondertussen heeft Chiana ook nog een voorraad droge crackers ingeslagen. Na verloop van tijd begint de hele bemanning zich echter steeds vreemder te gedragen.

Aflevering 5: The Way We Weren't

Chiana ontdekt oude videobeelden, waarop te zien is dat Moya's vorige piloot werd geëxecuteerd door de Peacekeepers. Sterker nog: Aeryn was lid van het executie squadron. De bemanning is geschokt. Voor Aeryn is dit een pijnlijke confrontatie met haar verleden. Uit flashbacks blijkt vervolgens dat ze vroeger een geheime minnaar had: een collega Peacekeeper genaamd Velorek. Ondertussen blijkt ook Moya's huidige Pilot een geheim te hebben.

Aflevering 6: Picture if You Will

Op een handelspost krijgt Chiana van een handelaar een mysterieus schilderij cadeau. De beelden op het schilderij veranderen steeds en lijken de toekomst te voorspellen. De rest van de bemanning gelooft er niets van, totdat de voorspellingen op het schilderij één voor één uit beginnen te komen.

Aflevering 7: Home on the Remains

De bemanning heeft honger, want hun voedselvoorraad is op. Chiana denkt in een mijnbouwkolonie aan eten te kunnen komen. Ze heeft hier vroeger gewerkt en hoopt er nog wat vrienden te hebben. Helaas is niet iedereen even blij om Chiana weer terug te zien. Ondertussen moet Moya's bemanning aan het werk in de mijnen. Zhaan heeft namelijk dringend vers vlees nodig om te kunnen overleven.

Aflevering 8: Dream a Little Dream (Re:Union)

Aflevering 9: Out of Their Minds

Moya wordt aangevallen door een vijandig schip. Wanneer de bemanning even later weer bij bewustzijn komt, wordt duidelijk dat iedereen onderling van lichaam is verwisselend. Dit zorgt uiteraard voor de nodige chaos aan boord. Ondertussen moet de bemanning proberen om een tweede aanval op Moya af te slaan.

Aflevering 10: My Three Crichtons

Plotseling verschijnt er aan boord van Moya een mysterieuze energiebol, afkomstig uit een andere dimensie. Crichton wordt hierdoor opgeslokt. In een poging hem te redden schiet Aeryn op de bol. Hierna spuugt de bol drie verschillende Crichtons uit: een normale Crichton, een Neanderthal-achtige Crichton en superintelligentie Crichton.

Aflevering 11: Look at the Princess, deel 1: A Kiss Is But a Kiss

Aflevering 12: Look at the Princess, deel 2: I Do, I Think

Aflevering 13: Look at the Princess, deel 3: The Maltese Crichton

Aflevering 14: Beware of Dog

Op een handelsplaneet schaft Chiana een zogenaamde Vorc aan, een soort ruimte hond die de parasieten van Moya moet gaan verjagen. Dit beestje begint echter al snel voor grote chaos aan boord te zorgen. Ondertussen wordt Crichton geplaagd door angstaanjagende hallucinaties waarin Scorpius een centraal rol speelt.

Aflevering 15: Won't Get Fooled Again

Crichton ontwaakt plotseling op de aarde. Al snel realiseert hij zich dat het opnieuw om een illusie gaat. Hij krijgt te maken met steeds bizarder wordende scenario's, waarin zijn buitenaardse vrienden een centrale rol spelen. Ontsnappen lijkt echter niet mogelijk te zijn, waardoor Crichton langzaam zijn verstand begint te verliezen.

Aflevering 16: The Locket

Aeryn besluit een mysterieuze mist te verkennen en verdwijnt spoorloos. Een dag later duikt ze weer op. Tot ieders verbazing is ze ineens een oude vrouw geworden! De bejaarde Aeryn geeft de bemanning een waarschuwing. Ze beweert dat Moya ongemerkt vast is te komen te zitten in de tijd. Voor Aeryn zijn er inmiddels 165 jaar verstreken en ze heeft in die tijd kinderen en kleinkinderen gekregen.

Aflevering 17: The Ugly Truth

Talyn wordt steeds agressiever. In een opwelling vernietigt hij een handelsschip van de Plokavians. Vervolgens worden Crichton, Aeryn, D'Argo, Zhaan en Stark gearresteerd. Ze worden verdacht van moord en moeten zich in een rechtszaak verantwoorden. Terwijl de bemanning de doodstraf boven het hoofd hangt, zien we in flashbacks wat er tijdens de aanval werkelijk gebeurde.

Aflevering 18: A Clockwork Nebari

Moya wordt gekaapt door twee gevaarlijke Nebari, die Chiana willen dwingen om terug te keren naar haar thuisplaneet. De Nebari proberen vervolgens de bemanning te hersenspoelen. Crichton blijkt hier echter immuun voor te zijn, waarna hij de rest van de bemanning moet redden. Ondertussen komt de kijker meer te weten over het verleden van Chiana.

Aflevering 19: Liars, Guns and Money, deel 1: A Not So Simple Plan

Aflevering 20: Liars, Guns and Money, deel 2: With Friends Like These

Aflevering 21: Liars, Guns and Money, deel 3: Plan B

Aflevering 22: Die Me, Dichotomy, deel 1

Aflevering 1: Season of Death, deel 2

Aflevering 2: Suns and Lovers

De bemanning bezoekt een handelspost waar ze hun gestolen geld willen besteden. Precies op dat moment wordt het station getroffen door een hevige ruimtestorm. Al snel wordt echter duidelijk dat het niet om een natuurverschijnsel gaat. Verder blijken Chiana en Jothee een geheime affaire te hebben. Wanneer D'Argo de waarheid ontdekt voelt hij zich verraden.

Aflevering 3: Self-Inflicted Wounds, deel 1: Could'a, Would'a, Should'a

Aflevering 4: Self-Inflicted Wounds, deel 2: Wait for the Wheel

Aflevering 5: Different Destinations

De bemanning bezoekt op een planeet een eremonument voor Peacekeepers die 500 jaar geleden heldendaden zouden hebben verricht tijdens een vijandige belegering. Plotseling gaat er iets mis. De bemanning wordt door een tijdscheur naar het verleden gestuurd. Ze blijken midden in de belegering te zijn terechtgekomen. Helaas veranderen ze daarbij per ongeluk de geschiedenis, met grote gevolgen.

Aflevering 6: Eat Me

Moya's bemanning komt terecht op een zwaargewonde Leviathan genaamd Rovhu. Dit schip blijkt te worden gebruikt als gevangenis voor gestoorde criminelen. Bewakers zijn er echter niet meer. Baas aan boord is nu de gevaarlijke kannibaal Kaarvok, die zijn slachtoffers kloont om hen vervolgens te kunnen opeten. Ook Crichton, D'Argo, Jool en Chiana worden slachtoffer van Kaarvoks waanzin.

Aflevering 7: Thanks for Sharing

Als gevolg van de gebeurtenissen uit de vorige aflevering, zijn er nu twee identieke Crichtons. Dit zorgt voor spanningen, want beide Crichtons denken dat zij de 'echte' Crichton zijn. Ondertussen moet de zwaargewonde Talyn - die onlangs weer is opgedoken - worden verzorgd. Op een naburige planeet wil de bemanning een geneesmiddel voor Talyn aanschaffen, maar daar raakt men verstrikt in een gevaarlijk politiek machtsspel.

Aflevering 8: Green Eyed Monster

Aeryn en één van de Crichtons zijn gescheiden geraakt van Moya. Ze bevinden zich nu samen met Crais aan boord van Talyn. Plotseling wordt Talyn opgeslokt door een Budong, een enorm ruimtewezen. Vervolgens begint de spanning aan boord steeds verder op te lopen. Crichton denkt namelijk dat Crais en Aeryn een geheime affaire hebben. De situatie escaleert zodanig dat Talyn uiteindelijk een poging doet om Crichton te doden.

Aflevering 9: Losing Time

Moya's bemanning krijgt last van mysterieuze black-outs. Na verloop van tijd wordt duidelijk dat men te maken heeft met gevaarlijke energiewezens, die ongemerkt het lichaam van anderen kunnen overnemen. Ondertussen gaat Scorpius door met zijn wormhole experimenten. Hij is van plan om een krachtig wormhole wapen te bouwen, dat hij wil gebruiken tegen de Scarrans.

Aflevering 10: Relativity

Talyn is geland op een moerasplaneet, waar hij moet genezen van zijn eerder opgelopen verwondingen. Ondertussen zijn Crichton en Aeryn eindelijk een relatie begonnen. Ze brengen hun tijd vooral in bed door. Totdat er plotseling een Peacekeeper Retrievel Squad opduikt, dat onder leiding staat van Xhalax Sun. Aeryn moet zich nu voorbereiden op de ultieme confrontatie met haar eigen moeder.

Aflevering 11: Incubator

Scorpius zoekt al enige tijd tevergeefs naar een manier om het reizen door wormholes mogelijk te maken. Ten einde raad plaatst hij de neurale chip uit Crichtons hersenen in zijn eigen hoofd. Vervolgens wordt Scorpius geconfronteerd met een neurale Crichton kloon. Om sympathie op te wekken (en in de hoop eindelijk Crichtons wormhole gegevens in handen te krijgen) besluit Scorpius zijn eigen levensverhaal met de kloon te delen.

Aflevering 12: Meltdown

Talyn vliegt te dicht langs een zon, waardoor hij schade oploopt. Vervolgens begint iedereen aan boord zich vreemd te gedragen. Crichton en Aeryn hebben alleen nog interesse in elkaar, terwijl Rygel een oncontroleerbare vreetbui krijgt. Ondertussen raakt Stark geobsedeerd door het redden van een mysterieuze vrouw die alleen hij kan zien. Crais denkt hierdoor dat Stark een muiterij aan het voorbereiden is.

Aflevering 13: Scratch 'n Sniff

Moe van de eindeloze ruzies tussen D'Argo en Crichton, verbant Pilot hen beide van Moya en stuurt ze naar een pretplaneet genaamd LoMo. Ook Chiana en Jool gaan vrijwillig mee. Wanneer Crichton en D'Argo de volgende ochtend wakker worden, zijn ze beroofd van al hun geld en kleren. Bovendien blijken Chiana en Jool te zijn ontvoerd door een mysterieuze drugdealer.

Aflevering 14: Infinite Possibilities, deel 1: Daedalus Demands

Aflevering 15: Infinite Possibilities, deel 2: Icarus Abides

Aflevering 16: Revenging Angel

Een ruzie tussen Crichton en D'Argo loopt dusdanig uit de hand dat Crichton bewusteloos wordt geslagen. Vervolgens komt hij terecht in een Looney Tunes-achtige fantasiewereld, waar het conflict tussen Crichton en D'Argo in tekenfilmstijl wordt uitgevochten. Ondertussen heeft het nieuwe schip van D'Argo last van een mysterieuze storing, waardoor ineens het zelfvernietigingsprogramma wordt geactiveerd.

Aflevering 17: The Choice

Op de planeet Valdun rouwt een gebroken Aeryn om de dood van haar geliefde John. Ineens duikt er een mysterieuze man op, die beweert haar dood gewaande vader te zijn: Talyn Lyczac. Even later krijgt Aeryn ook opnieuw te maken met haar gevaarlijke moeder Xhalax, die uit is op wraak.

Aflevering 18: Fractures

Na lange tijd worden de bemanningen van Moya en Talyn eindelijk met elkaar herenigd. Crichton kijkt vooral uit naar een weerzien met Aeryn, maar die moet helaas niets meer van hem hebben. Aeryn rouwt namelijk nog steeds om het pijnlijke verlies van de andere John. Ondertussen neemt Moya's crew een aantal vluchtelingen aan boord. Al snel wordt duidelijk dat één van hen een verrader is.

Aflevering 19: I-Yensch, You-Yensch

Op een afgelegen planeet onderhandelen Rygel en D'Argo met Scorpius over de voorwaarden van een riskante deal. Crichton wil vrijwillig gaan samenwerken met Scorpius, maar alleen in ruil voor volledige amnestie voor de bemanningen van Moya en Talyn. Ondertussen begint het onvoorspelbare gedrag van Talyn steeds extremere vormen aan te nemen.

Aflevering 20: Into the Lion's Den, deel 1: Lambs to the Slaughter

Crichton, Aeryn, Crais en de rest van de bemanning worden met alle eer aan boord van Scorpius' vlaggenschip ontvangen. Crichton doet net alsof hij Scorpius bij diens wormhole onderzoek wil helpen, in ruil voor amnestie. In werkelijkheid probeert Crichton het project echter in het geheim tegen te werken. Een gevaarlijk spel, dat al snel voor problemen zorgt.

Aflevering 21: Into the Lion's Den, deel 2: Wolf in Sheep's Clothing

De sabotage van Scorpius' wormhole project lijkt jammerlijk te mislukken. Bovendien dreigt Scorpius de aarde te vernietigen als Crichton niet meewerkt. Hierdoor realiseert Crichton zich dat hij Scorpius alleen nog kan stoppen door diens enorme vlaggenschip te vernietigen. De prijs is echter hoog: Talyn en Crais besluiten zichzelf op te offeren.

Aflevering 22: Dog With Two Bones, deel 1

Nu het vlaggenschip van Scorpius is vernietigd, begint Crichton steeds meer te verlangen naar zijn thuisplaneet. Hij fantaseert over een terugkeer naar de aarde, samen met Aeryn. Al snel begint Crichton zich echter te realiseren dat zijn liefde voor Aeryn en de aarde niet met elkaar samengaan. Ondertussen moet Aeryn een moeilijke keuze maken. Ze blijkt plannen te hebben om Moya voorgoed te verlaten.

Aflevering 1: Crichton Kicks, deel 2

Het is inmiddels maanden later. Nadat Moya werd opgeslokt door een wormhole, wordt de eenzame Crichton opgepikt door een stokoude en stervende Leviathan genaamd Elack. Ondertussen wordt Crichton geplaagd door visioenen over de zwangere Aeryn, die hem in het echte leven allang verlaten heeft. Totdat er ineens een mysterieuze vrouw genaamd Sikozu aan boord arriveert, direct gevolgd door een groep gevaarlijke piraten.

Aflevering 2: What Was Lost, deel 1: Sacrifice

Op een planeet genaamd Arnessk worden Crichton, Chiana, Sikozu en Rygel herenigd met Jool en D'Argo. De vreugde hierover is slechts van korte duur. Enige tijd later arriveren namelijk ook de Peacekeepers, onder leiding van de gevaarlijke commandante Grayza. Scorpius is nu haar gevangene. Ook Crichton valt in handen van Grayza en wordt door haar gedrogeerd.

Aflevering 3: What Was Lost, deel 2: Resurrection

Aflevering 4: Lava's a Many Splendored Thing

Terwijl ze wachten op de terugkeer van Moya, maakt de bemanning een stop op een onherbergzame rotsplaneet. Ze hebben echter niet in de gaten dat deze planeet tevens de geheime schuilplaats is van een groep gevaarlijke piraten. Al snel komt Rygel vast te zitten door een boobytrap. Wanneer de rest van de crew hem probeert te redden escaleert de situatie.

Aflevering 5: Promises

Moya wordt na een lange tijd weer herenigd met haar voltallige bemanning. Crichton verheugt zich vooral op een weerzien met Aeryn, maar zijn blijdschap verdwijnt als blijkt dat ook Scorpius mee aan boord is gekomen. Aeryn is namelijk ernstig ziek en alleen Scorpius kan haar redden. In ruil hiervoor vraagt Scorpius asiel op Moya.

Aflevering 6: Natural Election

Crichton boekt eindelijk vooruitgang met zijn wormhole onderzoek. Hij kan namelijk voor het eerst het verschijnen van een wormhole correct voorspellen. De vreugde hierover wordt echter bedorven wanneer er vervolgens een giftige ruimteplant opduikt die Moya aanvalt.

Aflevering 7: John Quixote

Chiana heeft een soort virtual reality game aangeschaft. Ze overtuigt Crichton ervan om ook mee te spelen. Een slecht idee, want al snel wordt duidelijk dat beiden vast zitten in het spel. Bovendien krijgen de spelers te maken met een bizarre virtuele wereld waarin ze het moeten opnemen tegen allerlei oude bekenden.

Aflevering 8: I Shrink Therefore I Am

Moya wordt geënterd door premiejagers die op zoek zijn naar Crichton. Alle bemanningsleden worden gevangen genomen en tot miniatuurformaat verkleind, alleen Crichton en Noranti weten toevallig te ontkomen. Om zijn vrienden te redden wordt Crichton vervolgens gedwongen om samen te werken met Scorpius.

Aflevering 9: A Prefect Murder

Moya's bemanning wil nieuwe voorraden inslaan. Op de planeet die ze bezoeken zijn toevallig net verkiezingen voor een nieuwe leider ofwel Prefect gaande. Plotseling krijgt Aeryn last van vreemde hallucinaties. Ze vermoordt vervolgens in een opwelling talloze omstanders.

Aflevering 10: Coup By Clam

Moya's bemanning bezoekt de planeet Khurtanan, waar men een maaltijd met elkaar deelt. Even later wordt iedereen plotseling ernstig ziek. Al snel wordt duidelijk dat de bemanning opzettelijk werd vergiftigd door een plaatselijke arts, met als doel hen af te persen.

Aflevering 11: Unrealized Reality, deel 1

Crichtons voortdurende wormhole experimenten zorgen ervoor dat hij op een dag zelf in een wormhole wordt gezogen. Vervolgens verschijnt er een mysterieus, interdimensionaal wezen in menselijke gedaante, die Crichton probeert te waarschuwen voor de gevaren van wormhole technologie.

Aflevering 12: Kansas, deel 2

Crichton blijkt te zijn terechtgekomen op de aarde in het jaar 1985. Hij ontdekt dat het verleden per ongeluk is veranderd. Zijn vader Jack staat nu op het punt om deel te nemen aan de gedoemde Challenger missie. Om zijn vader te redden moet Crichton de tijdlijn weer corrigeren. Ondertussen probeert Moya's bemanning zich schuil te houden op de aarde, maar al snel beginnen ze op te vallen.

Aflevering 13: Terra Firma, deel 3

Crichton is eindelijk weer terug op zijn thuisplaneet, in zijn eigen tijd. Terwijl de overige bemanningsleden zich vermaken op de aarde, wordt al snel duidelijk dat Crichton zelf sterk is veranderd. Hij voelt zich niet meer thuis op de aarde. Er ontstaat onenigheid met zijn vader Jack en ook de relatie tussen Crichton en Aeryn verloopt nog steeds stroef. Verder blijkt Grayza een gevaarlijke alien naar de aarde te hebben gestuurd voor spionage.

Aflevering 14: Twice Shy

De bemanning koopt op aandringen van Chiana bij een handelaar een mysterieus slavenmeisje genaamd Talikaa. Vervolgens begint de bemanning zich vreemd te gedragen. Al snel wordt duidelijk dat Talikaa niet zo onschuldig is als ze lijkt. Ondertussen lijkt de relatie tussen John en Aeryn een definitief einde te krijgen - of toch niet?

Aflevering 15: Mental as Anything

Crichton, D'Argo, Rygel en Scorpius bezoeken een trainingskamp waar ze aan hun mentale discipline willen werken. Eén van de andere deelnemers blijkt echter Macton te zijn: de Peacekeeper die lang geleden de vrouw van D'Argo vermoordde. Ondertussen wordt Crichton door Scorpius gedwongen om een keiharde anti-Scarran training te ondergaan.

Aflevering 16: Bringing Home the Beacon

Terwijl de mannen op trainingskamp zijn, bezoeken de vrouwen een handelspost waar ze een camouflagesysteem voor Moya willen kopen. Al snel worden ze echter onaangenaam verrast door de aanwezigheid van een aantal Peacekeepers en een delegatie Scarrans. Commandante Grayza blijkt een geheime deal te willen sluiten met de Scarrans. Aeryn wil dit koste wat kost voorkomen, maar haar tegenstanders zijn gevaarlijker dan gedacht.

Aflevering 17: A Constellation of Doubt

Aeryn is ontvoerd door de Scarrans en is sindsdien spoorloos. Crichton is de wanhoop nabij. Volgens Sikozu zal Aeryn naar een geheime basis genaamd Katratzi worden gebracht, maar helaas weet niemand de precieze locatie hiervan. Crichton voelt zich machteloos en raakt geobsedeerd door een Amerikaanse documentaire die onlangs werd gemaakt naar aanleiding van Moya's bezoek aan de aarde.

Aflevering 18: Prayer

Aeryn is gevangen genomen door de Scarrans. Ze wordt vastgehouden op een vrachtschip dat onderweg is naar de geheime basis Katratzi. Wanneer de Scarrans ontdekken dat Aeryn zwanger is, wordt ze steeds weer gemarteld voor informatie over Crichton. Ondertussen reizen Crichton en Scorpius met behulp van wormholes naar een 'unrealized reality', om hier de precieze locatie van Katratzi te achterhalen.

Aflevering 19: We're So Screwed, deel 1: Fetal Attraction

Moya arriveert bij een grensstation van de Scarrans. Hier blijkt ook het transportschip te zijn gedokt waarop Aeryn gevangen wordt gehouden. Moya's crew verzint ter plekke een list: ze doen alsof Rygel lijdt aan een besmettelijke ziekte. Hierdoor moeten het station en alle gedokte schepen meteen in quarantaine. Ondertussen moet Crichton tot het uiterste gaan om Aeryn te redden.

Aflevering 20: We're So Screwed, deel 2: Hot to Katratzi

Aeryn is gered. Harvey overtuigt Crichton er echter van dat hij toch naar Katratzi moet. Dit keer om Scorpius te redden, die in handen van de Scarrans is gevallen. Op Katratzi blijken er onderhandelingen tussen de Scarrans en de Peacekeepers plaats te vinden. Crichton mengt zich - gewapend met een nucleaire bom - in de onderhandelingen in de hoop extra tijd te kunnen winnen om Scorpius te redden.

Aflevering 21: We're So Screwed, deel 3: La Bomba

Nu zijn plan om uit Katratzi te ontsnappen is mislukt, moet Crichton met veel tegenzin opnieuw samenwerken met Scorpius. Die blijkt zijn eigen plannen te hebben om de Scarrans te verslaan. Ondertussen wil Commandante Grayza na de mislukte vredesonderhandelingen heel Katratzi vernietigen. Moya's bemanning komt hierdoor tussen twee vuren te staan.

Aflevering 22: Bad Timing

Slecht nieuws voor Crichton: de Scarrans willen de aarde aanvallen. Crichton bedenkt vervolgens een riskant plan om het wormhole naar de aarde te vernietigen. De toegang tot de planeet wordt hiermee definitief geblokkeerd. Het nadeel is echter dat hij zelf ook nooit meer naar de aarde zal kunnen terugkeren. Ondertussen maken Aeryn en Crichton plannen voor een gezamenlijke toekomst - totdat ineens het noodlot toeslaat.

The Peacekeeper Wars, deel 1

Nadat Crichton en de zwangere Aeryn in het vorige seizoen door een misverstand werden gekristalliseerd, kunnen ze gelukkig weer terug tot leven worden gewekt. Ondertussen krijgen Moya en haar bemanning te maken met een nieuwe bedreiging. De Scarrans en de Peacekeepers hebben elkaar de oorlog verklaard. Scorpius vreest voor de toekomst van de Peacekeepers en wil daarom wormhole wapens inzetten tegen de Scarrans. In eerste instantie weigert Crichton iedere medewerking, maar al snel komt hij klem te zitten tussen twee vuren.

The Peacekeeper Wars, deel 2

Moya’s bemanning komt vast te zitten op de planeet Qujaga, dat een frontlinie is geworden in de oorlog tussen de Peacekeepers en de Scarrans. Vijandige troepen bevechten elkaar tot op de laatste man. Tijdens de veldslag bevalt Aeryn van een gezonde zoon. D’Argo komt echter tijdens een aanval om het leven. De situatie lijkt uitzichtloos te zijn.

Crichton ziet hierdoor geen andere uitleg meer: hij creëert met behulp van de kennis van de Ancients een wormhole wapen. Wanneer de Peacekeepers en de Scarrans geconfronteerd worden met de allesvernietigende kracht van het wapen stemmen ze uiteindelijk in met vredesonderhandelingen. Hierna deactiveert Crichton het wapen. De Peacekeepers en de Scarrans sluiten vrede, maar het blijft natuurlijk de vraag of dit stand zal houden.

Het verhaal eindigt met de onthulling dat de Ancients nu alle wormhole kennis uit Crichtons hersenen hebben verwijderd. Harvey, de Scorpius-kloon in het hoofd van Crichton, sterft hierdoor voorgoed. Crichton en Aeryn noemen hun zoon D'Argo Sun-Crichton, als eerbetoon aan hun gevallen kameraad.

* EINDE VAN DE SERIE *

Omschrijving

Farscape hoofdrolspelers Ben Browder (Crichton) en Claudia Black (Aeryn) speelden in de periode 2005-2007 ook samen mee in de serie Stargate SG-1. In 2006 werd hiervan de 200ste aflevering uitgezonden. In de betreffende aflevering worden verschillende sciencefiction series geparodieerd, waaronder Farscape en Star Trek.

In een korte Farscape scène pakt Claudia Black haar oude rol van Aeryn op. Crichton wordt gespeeld door Michael Shanks (Daniel) en Stark door Ben Browder. Amanda Tapping (Carter) is te zien als Chiana en Christopher Judge (Teal’c) als D’Argo. Thor (in het echt een pop) komt in actie als Rygel. In slechts 23 seconden worden alle Farscape scheldwoorden ten gehore gebracht, terwijl Aeryn en Crichton elkaar steeds op hun typische intense 'John en Aeryn manier' vastgrijpen en aankijken. De scène werd door de fans erg positief ontvangen.

Transcriptie

AERYN (Vala): "Call me fahrbot, but they're going to have our mivonks on a platter if we don't Starburst the draz out of here."
CRICHTON (Daniel): "The cluster's been damaged! We're not going anywhere!"
CHIANA (Carter): "Oh, dren!"
D'ARGO (Teal'c): "Hezmana!"
AERYN (Vala): "Frell!"
STARK (Mitchell): "Oh, son of a hazmot!"
RYGEL (Thor): "Yotz!"

       

Het verhaal van de tv-serie werd voortgezet in een comicreeks, geschreven door Farscape bedenker Rockne S. O'Bannon.

Trailers

Trailer uit 2004 voor de miniserie Farscape: The Peacekeeper Wars

Openingsmuziek van de serie

Scans uit Engelstalige tijdschriften

Klik op de plaatjes voor een vergroting

"Farscape Unplugged" - SFX Magazine april 2003

Geschreven rond het einde van seizoen 4.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Pagina 7

Pagina 8

Pagina 9

Pagina 10

Pagina 11

"Exit Lines" - Starlog april 2003

Een interview met Lani Tupi over zijn rol als Crais.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

"Charting the Uncharted" - Starlog april 2003

Interview met Andrew Prowse, één van de regisseurs en later ook producent van Farscape.


Pagina 1

Pagina 2


Pagina 3


Pagina 4

Pagina 5

Farewell Scape - Dreamwatch 2003

Interview met de bedenkers van Farscape, David Kemper en Rockne O'Bannon, over o.a. de stopzetting van de serie.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

"Black is Back" - TV Guide 2006

Artikel over Claudia Black
en haar nieuwe rol in Stargate SG-1

Het originele font - de Pritchard

fsfont-pritchard

Het originele lettertype (font) dat voor de serie Farscape gebruikt werd heet "Pritchard", ontworpen door de Brit Martin Wait in 1990. Omdat dit een commercieel lettertype is, maakten de Farscape fans voor hun fansites al snel hun eigen imitaties. Deze imitatie-lettertypes kun je hieronder downloaden.

Freeware versie 1

fsfont-brownysfont

Een fan met de nickname Browny heeft destijds als eerste een gratis imitatie gemaakt, beter bekend als Browny's Farscape Font. Dit is de bekendste en meest gebruikte versie - versie 1.x. Jammer genoeg was Browny's versie niet compleet - kleine letters en speciale tekens ontbraken. Ook leken sommige letters niet helemaal goed op de originelen.

Freeware versie 2

fsfont-v2

Na Browny was het een fan genaamd Scorpwanna die het Farscape font kloonde, met als doel een compleet en gelijkend font te maken. Dit is redelijk goed gelukt. Deze werd versie 2.x gedoopt.

Opmerking: De bijzondere 'Farscape S' krijg je in Windows met alt+0167, of door het paragraaf teken te gebruiken. Op de Mac druk je op Option+S.

De Moya en Luxan fonts

Het Moya font bestaat uit de 'buitenaardse' symbolen die je op de Farscape dvd's kunt vinden. Dit font werd gemaakt door de fan Mauraderpilot (Kat) van de inmiddels niet meer bestaande website farscape-trivia.co.uk. Onder de numerieke tekens staan als extra Luxaanse symbolen van D'Argo's schip Lo'laa.

fsfont-moya (6K)

Uit de oude doos: de Farscape.nl 'WorstScape' strips

In een ver, ver verleden (maar wel in dit universum) werd er een korte stripreeks getekend voor Farscape.nl, de voorloper van SFseries.nl. De strip was nogal droog, niet verwonderlijk gezien het thema "Wil je daar ook worstjes bij?". Speciaal voor de gelegenheid werd de worstjes-strip in 2004 een week lang in een Farscape smaak uitgebracht, onder de titel "WorstScape". De strips behoren tot de experimenteer site probeersel.com.

Nogmaals gewaarschuwd: ze zijn erg droog!

4.9166666666667 1 1 1 1 1 4.92 (12 stemmen)