Farscape (1999-2004)

"My name is John Crichton, an astronaut. A radiation wave hit and I got shot through a wormhole. Lost in some distant part of the universe on a ship, a living ship, full of strange alien life forms. Help me. Listen, please. Is there anybody out there who can hear me? Being hunted … by an insane military commander. Doing everything I can. I'm just looking for a way home."

Samenvatting

De Amerikaanse astronaut John Crichton vliegt tijdens de testvlucht van zijn experimentele Farscape ruimtemodule per ongeluk door een wormgat. Hij wordt door het wormgat uitgespuugd in een ver afgelegen hoek van het universum, waardoor hij geen contact meer kan maken met de aarde. Voordat Crichton zich hierover ook maar kan verbazen, komt hij midden in een groot ruimtegevecht tussen buitenaardse schepen terecht. De Farscape module wordt door één van deze ruimteschepen aan boord genomen.

Dit buitenaardse schip, Moya, blijkt een levend biomechanisch schip te zijn, een zogenaamde Leviathan, dat wordt bestuurd door Pilot, een wezen dat met het schip is vergroeid. Moya wordt tegen haar zin als gevangenisschip gebruikt. De gevangenen staan echter op het punt de controle aan boord over te nemen. Ze willen ontsnappen uit de handen van de Peacekeepers, een wreed en gewelddadig ras van militairen.

Het lukt de gevangenen de Controle Band te verwijderen waarmee de Peacekeepers Moya in bedwang hielden. Moya en haar nieuwe bemanning, inclusief Crichton, weten te ontkomen. Crichtons reisgenoten zijn Ka D'Argo (een voor moord veroordeelde krijger), Zhaan (een voor moord veroordeelde priesteres) en Rygel de XVI (een onttroonde vorst).

De Peacekeepers zijn uiteraard niet blij dat één van hun schepen voor de vrijheid heeft gekozen. De loyale Peacekeeper pilote Aeryn Sun probeert Moya te achtervolgen, maar ze raakt gescheiden van de Peacekeeper vloot. De bemanning van Moya neemt Aeryn daarom aan boord. Aeryns xenofobische superieur Kapitein Bialar Crais bestempelt de pilote door haar contact met de ontsnapte gevangenen als 'besmet' en excommuniceert haar. Nu Aeryn niet meer terug kan naar haar eigen mensen besluit ze zich, net als Crichton, bij de bemanning van Moya aan te sluiten.

Lang kan de groep niet genieten van hun vrijheid. Crais heeft, naast het vangen van de gevangenen, ook een persoonlijke reden om Crichton achterna te zitten. Toen Crichton uit het wormgat kwam botste zijn module op een Peacekeeper Prowler, die werd bestuurd door de broer van Crais. Deze kwam bij het ongeluk helaas om het leven. Crais is ervan overtuigd dat er opzet in het spel was en wil wraak nemen.

Terwijl ze op de vlucht zijn voor Crais, groeit de bemanning naar elkaar toe. De emotioneel onderkoelde Aeryn ontdooid langzaam en begint in te zien dat de Peacekeeper propaganda, waarmee ze van jongst af aan is gehersenspoeld, niet klopt. Ook ontstaat er tussen Crichton en Aeryn een meer dan vriendschappelijke relatie. Verder wordt het verleden van de voormalige gevangenen onthuld.

Crichton gaat ondertussen onverminderd door met het zoeken naar een manier om naar de aarde terug te keren. Hij komt op een dag in contact met een mysterieus ras genaamd de Ancients ('de Ouden'). Zij implanteren allerlei wiskundige vergelijkingen en een soort 'zesde zintuig' betreffende wormgaten in het onderbewustzijn van Crichton. Theoretisch gezien zou hij hiermee zelf wormgaten kunnen creëren en ook door wormgaten kunnen reizen.

Hij wordt hierdoor ongewild een belangrijke prooi voor de gevaarlijke Peacekeeper Scorpius. Deze Sebaceanse / Scarraanse hybride wil wormgaten inzetten als massavernietigingswapens tegen zijn vijanden. Uiteindelijk blijkt dat de achterbakse methoden van Scorpius om de kennis van Crichton in handen te krijgen veel verder gaan dan iemand ooit had kunnen vermoeden.

Serie Algemeen

Farscape werd begin jaren '90 bedacht door schrijver Rockne S. O'Bannon (seaQuest DSV, Alien Nation), producent David Kemper en Brian Henson van de Jim Henson Company. Ze hadden ongeveer vijf jaar nodig om de serie, die oorspronkelijk Space Chase heette, te ontwikkelen.

Henson ontwierp speciaal voor Farscape verschillende animatronische (bewegende) poppen. Zo zijn twee buitenaardse personages uit de hoofdcast, Rygel en Pilot, geen computer animaties, maar poppen.

Het is echter onjuist om hierdoor te gaan denken dat Farscape een kinderserie is. In tegendeel: dit is een serie nadrukkelijk voor volwassen. Sex, drugs en geweld worden niet geschuwd. Wat verder opvalt aan Farscape is het kleurrijke taalgebruik. Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van allerlei buitenaardse scheldwoorden, zoals "frell" en "dren". De reden waarom is duidelijk: zonder deze omweg zou men op de Amerikaanse televisie nooit zo lekker kunnen vloeken.

Deze van oorsprong Amerikaanse serie werd overigens geheel in Australië opgenomen, wat tot gevolg heeft dat het merendeel van de cast Australisch of Nieuw-Zeelands is. Hoofdrolspeler Ben Browder (die John Crichton speelt) is de enige Amerikaan. Het gevolg is een variatierijke serie, zeker op het gebied van accenten.

Op 19 maart 1999 werd de eerste aflevering door het Amerikaanse SciFi Channel uitgezonden. De kritieken waren bijzonder lovend en Farscape stond jarenlang te boek als een groot succes voor SciFi. Toch werd de reeks na vier seizoenen stopgezet, hoewel SciFi eerder nog had toegezegd dat er een vijfde seizoen zou gaan komen. Het nieuws over de stopzetting kwam enkele dagen voordat de laatste scènes van het vierde seizoen gefilmd zouden gaan worden. De cast en crew besloten gezamenlijk het geplande einde van de aflevering niet te veranderen, in de hoop dat ze het verhaal van Farscape ooit op een dag verder zouden kunnen vertellen.

Op 21 maart 2003 was de voorlopig laatste aflevering (toepasselijk genaamd 'Bad Timing') op televisie te zien. De aflevering eindigde met een gigantische cliffhanger met onder in de beeld de melding "to be continued".

De stopzetting van Farscape bleek achteraf inderdaad een kwestie van slechte timing te zijn geweest. Een belangrijke financieringspartner van de serie had zelf financiële problemen en trok zich terug uit het project. SciFi wilde de overige kosten voor de serie niet alleen dragen, vooral omdat de kijkcijfers van Farscape niet meer stegen. Daar kwam bij dat het moederbedrijf van SciFi geen fan was van Farscape en dus geen moeite wilde doen om de serie te behouden.

The Peacekeeper Wars

Het nieuws over het einde van Farscape kwam bij de fans uiteraard hard aan. Meteen begonnen ze met een massale Save Farscape campagne. Het dramatische einde van de aflevering 'Bad Timing' was voor de vastbesloten fans reden genoeg om campagne te blijven voeren tot ze er bij neervielen. En met succes: door alle fan campagnes vond Brain Henson genoeg nieuwe financiële ondersteuning om eind 2003 te beginnen met de productie van een tweedelige, drie uur durende miniserie. The Peacekeeper Wars werd in oktober 2004 op SciFi uitgezonden. In deze miniserie werden de belangrijkste verhaallijnen uit de serie alsnog afgerond.

Toekomst?

Sinds 2004 wordt er regelmatig gesproken over een mogelijke terugkeer van Farscape. Zo werd in 2007 door SciFi nog een 10-delige webserie aangekondigd. Volgens Brian Henson zou D'Argo Sun-Crichton (de zoon van John en Aeryn) in het middelpunt van het verhaal staan. Helaas werd dit project door financiële problemen nooit gerealiseerd.

Dit betekende echter niet dat het stil werd rond om de Farscape franchise. Van 2008 t/m 2011 werd het verhaal van de tv-serie namelijk voortgezet in een comicreeks. Maandelijks werden nieuwe comics uitgebracht, geschreven door Farscape bedenker Rockne S. O'Bannon.

In 2014 werd bekend gemaakt dat er plannen zijn voor een heuse bioscoopfilm. Ook hierin zou de inmiddels volwassen zoon van John en Aeryn centraal staan. Volgens Rockne S. O'Bannon is het film project echter nog in een zeer vroeg stadium.

Links

Trailers

Trailer uit 2004 voor de miniserie Farscape: The Peacekeeper Wars

Openingsmuziek van de serie

Scans uit Engelstalige tijdschriften

Klik op de plaatjes voor een vergroting

"Farscape Unplugged" - SFX Magazine april 2003

Geschreven rond het einde van seizoen 4.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

Pagina 6

Pagina 7

Pagina 8

Pagina 9

Pagina 10

Pagina 11

"Exit Lines" - Starlog april 2003

Een interview met Lani Tupi over zijn rol als Crais.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

"Charting the Uncharted" - Starlog april 2003

Interview met Andrew Prowse, één van de regisseurs en later ook producent van Farscape.


Pagina 1

Pagina 2


Pagina 3


Pagina 4

Pagina 5

Farewell Scape - Dreamwatch 2003

Interview met de bedenkers van Farscape, David Kemper en Rockne O'Bannon, over o.a. de stopzetting van de serie.


Pagina 1

Pagina 2

Pagina 3

Pagina 4

Pagina 5

"Black is Back" - TV Guide 2006

Artikel over Claudia Black
en haar nieuwe rol in Stargate SG-1

Het originele font - de Pritchard

fsfont-pritchard

Het originele lettertype (font) dat voor de serie Farscape gebruikt werd heet "Pritchard", ontworpen door de Brit Martin Wait in 1990. Omdat dit een commercieel lettertype is, maakten de Farscape fans voor hun fansites al snel hun eigen imitaties. Deze imitatie-lettertypes kun je hieronder downloaden.

Freeware versie 1

fsfont-brownysfont

Een fan met de nickname Browny heeft destijds als eerste een gratis imitatie gemaakt, beter bekend als Browny's Farscape Font. Dit is de bekendste en meest gebruikte versie - versie 1.x. Jammer genoeg was Browny's versie niet compleet - kleine letters en speciale tekens ontbraken. Ook leken sommige letters niet helemaal goed op de originelen.

Freeware versie 2

fsfont-v2

Na Browny was het een fan genaamd Scorpwanna die het Farscape font kloonde, met als doel een compleet en gelijkend font te maken. Dit is redelijk goed gelukt. Deze werd versie 2.x gedoopt.

Opmerking: De bijzondere 'Farscape S' krijg je in Windows met alt+0167, of door het paragraaf teken te gebruiken. Op de Mac druk je op Option+S.

De Moya en Luxan fonts

Het Moya font bestaat uit de 'buitenaardse' symbolen die je op de Farscape dvd's kunt vinden. Dit font werd gemaakt door de fan Mauraderpilot (Kat) van de inmiddels niet meer bestaande website farscape-trivia.co.uk. Onder de numerieke tekens staan als extra Luxaanse symbolen van D'Argo's schip Lo'laa.

fsfont-moya (6K)

Uit de oude doos: de Farscape.nl 'WorstScape' strips

In een ver, ver verleden (maar wel in dit universum) werd er een korte stripreeks getekend voor Farscape.nl, de voorloper van SFseries.nl. De strip was nogal droog, niet verwonderlijk gezien het thema "Wil je daar ook worstjes bij?". Speciaal voor de gelegenheid werd de worstjes-strip in 2004 een week lang in een Farscape smaak uitgebracht, onder de titel "WorstScape". De strips behoren tot de experimenteer site probeersel.com.

Nogmaals gewaarschuwd: ze zijn erg droog!

4.875 1 1 1 1 1 4.88 (8 stemmen)
    Tags:
  • Syfy Original