Stargate SG-1 (1997-2007)

Gebaseerd op de bioscoopfilm Stargate (1994).

Samenvatting

Giza (Egypte), 1928: tijdens een archeologische uitgraving wordt onder een deksteen een grote metalen cirkel gevonden. Niemand heeft enig idee wat het mysterieuze object moet voorstellen.

In het heden wordt de archeoloog en taalkundige Daniel Jackson door de Amerikaanse luchtmacht ingehuurd om de hiëroglyfen op de deksteen te vertalen. Daniel ontdekt dat de metalen cirkel een zogenaamde Stargate is waarmee men door middel van wormgaten naar andere planeten kan reizen. In het hele universum blijkt een oneindig netwerk van Stargates te bestaan, waardoor het heelal binnen handbereik ligt.

Daniel en een team militairen onder leiding van de ervaren Colonel Jack O'Neill nemen de proef op de som en komen inderdaad op een verre planeet terecht. Eenmaal daar ontdekken ze niet alleen dat er aan de andere kant van het universum mensen wonen, maar ook een gevaarlijk buitenaards wezen dat zich als de zonnegod Ra voordoet. Ra is een totalitaire heerser die zijn slaven genadeloos uitbuit. O'Neill en zijn team weten de lokale bevolking uiteindelijk tot een opstand tegen Ra aan te zetten, maar hiermee halen ze zich veel ellende op de hals.

Ra blijkt namelijk een Goa'uld te zijn. De Goa'uld zijn gevaarlijke parasieten die met geweld de controle over het lichaam van hun gastheer overnemen. Het hele universum leeft in angst voor deze machtsbeluste wezens. Door hun overmacht zijn de Goa'uld moeilijk te verslaan. Duizenden jaren geleden heersten de Goa'uld ook op de aarde in de gedaante van Egyptische goden. Door de dood van Ra worden ze weer attent op onze in de vergetelheid geraakte planeet: de Goa'uld plannen wraak.

In de daaropvolgende jaren reist het team van O'Neill, nu omgedoopt tot SG-1, naar vele verre planeten. Naast O'Neill en Daniel bestaat SG-1 ook uit Samantha Carter, een extreem intelligente astrofysicus die voor de luchtmacht werkt. Het vierde teamlid is Teal'c, die vroeger de Goa'uld diende, maar nu is overgelopen naar de aarde.

Steeds weer wordt het team geconfronteerd met de vernietigende macht van de Goa'uld. Aangezien de aarde het risico loopt door de Goa'uld onder de voet gelopen te worden heeft de luchtmacht een geheime basis opgezet, Stargate Command (SGC), van waaruit dagelijks meerdere SG teams het universum bereizen. Hoofddoel van de SGC is, naast het verkennen van vreemde culturen, het vinden van nieuwe technologieën waarmee de aarde zich tegen de vijand kan beschermen.

Serie Algemeen

Het Stargate universum vond in 1994 zijn oorsprong met de bioscoopfilm Stargate. Deze film van Dean Devlin en Rolland Emmerich (o.a. Independence Day, The Day After Tomorrow) was een enorm succes. Oorspronkelijk hadden Devlin en Emmerich plannen voor meerdere Stargate films, maar ze besloten zich eerst op een ander project te richten, namelijk Independence Day.

MGM, die de rechten voor Stargate in handen had, wilde echter snel voortborduren op het succes van de film. Einde 1996 werd er dan ook een tv-serie aangekondigd: Stargate SG-1. Devlin en Emmerich werden door MGM buiten spel gezet en het televisie vervolg kwam in handen van Jonathan Glassner en Brad Wright.

SG-1 zet het verhaal uit de film voort en ook de karakters uit de film werden naar de tv-serie meegenomen. Sommige acteurs werden echter wel vervangen. Richard Dean Anderson (MacGyver) kroop bijvoorbeeld als vervanger van Kurt Russell in de rol van Jack O'Neill. Verder werden nieuwe personages toegevoegd om het verhaal interessanter te maken. SG-1 leunt zwaar op de Egyptische mythologie in de gedaante van de Goa'uld en slaat daarmee een andere richting in dan de oorspronkelijke geplande films.

Uit latere interviews werd duidelijk dat Devlin en Emmerlich geen fans van SG-1 waren en ze deze serie ook niet als een waardig vervolg op hun film beschouwen. Deze kritiek heeft het succes van SG-1 overigens nooit geschaad. De eerste aflevering van SG-1 werd in juli 1997 uitgezonden op de zender Showtime. Na het vijfde seizoen verhuisde de succesvolle serie naar het Syfy Channel, waar het tot het einde zou blijven.

Door de seizoenen heen veranderde SG-1 qua opzet weinig, hoewel er na verloop van tijd wel nieuwe vijanden bijkwamen. Ook werden er (vooral in de latere seizoenen) regelmatig nieuwe personages geïntroduceerd. Het grote succes leidde verder tot meerdere spin-off tv-series.

In 2006 werd bekend gemaakt dat er na 10 seizoenen en in totaal 214 afleveringen een einde aan SG-1 zou komen. Als belangrijkste reden voor de stopzetting werden de stijgende productiekosten genoemd, maar ook licht gedaalde kijkcijfers zullen een rol gespeeld hebben. De laatste aflevering van de serie werd in maart 2007 uitgezonden. Hierna werden in 2008 nog twee speciale dvd films gemaakt, waarin het verhaal van de serie wordt afgerond. Oorspronkelijk werd er nog een derde vervolgfilm aangekondigd, maar door de financiële problemen van moederbedrijf MGM is deze film er niet meer gekomen.

Het Stargate universum

Stargate SG-1Stargate InfinityStargate AtlantisStargate UniverseStargate OriginsFilms

Dvd

Seizoen 1 t/m 10 zijn met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd.

Links

Afleveringen

1.01: Children of the Gods, deel I

Kolonel Jack O’Neill heeft na de gebeurtenissen uit de bioscoopfilm ontslag genomen uit het leger. Een jaar later wordt hij echter weer teruggeroepen als de Stargate zich plotseling opnieuw opent. Enkele vijandige buitenaardse wezens komen door de Stargate, nemen een gevangene, doden de rest en vertrekken.

O’Neill moet hierdoor tegenover zijn superieuren, na veelvuldig aandringen, bekennen dat hij de planeet Abydos nooit vernietigd heeft, maar dat Daniel Jackson en de andere inwoners van Abydos nog steeds in leven zijn. O'Neill krijgt nu de opdracht om door de poort te gaan, Jackson mee terug te nemen naar de aarde en uit te zoeken waar de aliens vandaan kwamen.

Opmerking: deze pilootaflevering is een directe voortzetting van de bioscoopfilm uit 1994.

1.02: Children of the Gods, deel II

Na hun avontuur op Abydos komen O’Neill en zijn team terecht op de planeet Chulak. Dit blijkt de thuisbasis te zijn van de machtige Apophis, een Goa'uld die zich laat aanbidden als god. De Goa'uld zijn gevaarlijke symbiotische wezens. Apophis heeft ook Sha're (de vrouw van Daniel) ontvoerd en haar jonge broer Skaara. Beiden krijgen een Goa'uld in hun lichaam.

Wanneer O'Neill en zijn collega's gevangen worden genomen maken ze kennis met Teal'c, een Jaffa die de rechterhand is van Apophis. Teal'c heeft al enige tijd twijfels of zijn meester wel een echte god is. Uiteindelijk besluit Teal'c zich tegen Apophis te keren. Hij laat O'Neill en zijn team ontsnappen. Sha're en Skaara kunnen echter niet worden gered.

1.03: The Enemy Within

O'Neill wil de buitenaardse Teal’c - die net is overgelopen naar de aarde - graag opnemen in het nieuwe SG-1 team. Generaal Hammond is hier tegen, omdat onduidelijk is waar de loyaliteiten van Teal'c precies liggen.

Ondertussen heeft Kawalsky last van ontzettende hoofdpijn. Al snel blijkt hij, zonder dat hij er zelf bewust van is, bezeten te zijn door een Goa'uld symbiont in zijn lichaam. Dit maakt hem erg gevaarlijk. De enige die Kawalsky nog zou kunnen tegenhouden is de mysterieuze Teal’c.

1.04: Emancipation

Het SG-1 team komt aan op een planeet genaamd Simarka, waar ze een jongen redden van een stel wilde honden. Al snel komt het team stamgenoten van de jongen tegen. Die willen Carter vermoorden, omdat ze zich gekleed heeft als een man en ook nog eens in het openbaar spreekt. Dit is volgens hun cultuur voor vrouwen verboden.

Alleen omdat Carter het leven van de jongen heeft gered mag ze in leven blijven. De rest van het team besluit daarna het kamp van de stam te bezoeken, terwijl Carter moet achterblijven. De geredde jongen is echter zo onder de indruk van Carter dat hij haar ontvoert. Het team moet nu op zoek gaan naar de vermiste Carter.

1.05: The Broca Divide

SG-1 neemt per ongeluk een gevaarlijk en besmettelijk virus mee terug naar de aarde. Al snel is bijna het complete SGC personeel besmet geraakt, wat veel chaos tot gevolg heeft. Alleen Daniel, Teal’c en Dr. Janet Fraiser blijken immuun te zijn. Zij moeten hun collega’s zo snel mogelijk zien te redden.

1.06: The First Commandment

SG-1 gaat de confrontatie aan met de doorgedraaide Captain Jonas Hanson, de leider van SG-9. Hanson laat zich door de primitieve lokale bevolking van de planeet P3X-513 als god aanbidden en gebruikt hen als zijn slaven. Carter blijkt Jonas goed te kennen: ze waren ooit verloofd. Nu laat ze zich met opzet door Jonas gevangen nemen, omdat ze hoopt op hem in te kunnen praten. Helaas wordt al snel duidelijk dat dit niet gaat lukken.

1.07: Cold Lazarus

Het SG-1 team bezoekt een planeet waar ze een grote hoeveelheid kristal vinden. Al snel blijkt echter dat dit geen normale kristallen zijn, want als O’Neill kort één van de kristallen aanraakt, wordt er een dubbelganger van hem gemaakt. Terwijl de rest van het team nietsvermoedend samen met de onstabiele dubbelganger vertrekt, wordt de echte O’Neill bewusteloos achtergelaten.

1.08: The Nox

De Amerikaanse regering wil meer resultaten zien van het Stargate project. De vele buitenaardse missies zouden meer nieuwe, geavanceerde technologieën moeten opleveren. Om aan deze opdracht te voldoen reist SG-1 naar een planeet waar wezens wonen, die onzichtbaar zouden zijn. Als het team op de planeet aankomt staat hen echter een nare verrassing te wachten: Jaffa. Het komt tot een gevecht waarbij alle leden van SG-1 worden gedood. Opmerkelijk genoeg worden alle teamleden daarna weer terug tot leven gewekt door een mysterieus volk: de Nox.

1.09: Brief Candle

Het SG1-team brengt een bezoek aan de planeet Argos, waar Daniel een vrouw helpt bij de geboorte van haar baby. Vervolgens wordt het team uitgenodigd op een festival. De bevolking lijkt alleen uit mooie, jonge mensen te bestaan, die in een mysterieuze slaap vallen wanneer de zon ondergaat.

Ondertussen wordt de nietsvermoedende O'Neill verleid door ene Kynthia. De volgende ochtend blijkt dit vervelende gevolgen te hebben. De bewoners van Argos blijken namelijk maar 100 dagen te leven. Ook O'Neill heeft nu slechts nog enkele dagen te leven.

1.10: Thor's Hammer

SG-1 reist naar de planeet Cimmeria, volgens de legenden het huis van de Noorse goden. Deze zouden bepaalde krachten bezitten die hen sterker maken dan de Goa’uld. Teal’c onthult ook dat het voor alle Goa’uld verboden is om de planeet te bezoeken, vanwege bepaalde dingen die zich daar in het verleden zouden hebben afgespeeld.

Eenmaal op de planeet aangekomen wordt Teal’c al snel gegrepen door een vreemde lichtstraal. Wanneer O’Neill hem probeert te helpen, verdwijnen ze beiden naar een mysterieus ondergronds labyrint. Daniel en Carter worden ondertussen vriendelijk opgevangen door de lokale bevolking van Cimmeria.

1.11: The Torment of Tantalus

Daniel krijgt een videoband in handen met oude beelden van eerdere, geheime Stargate experimenten. Tot zijn grote verbazing is hierop te zien hoe wetenschappers in 1945 de Stargate wisten te activeren. Er werd destijds zelfs een jonge man door de Stargate gestuurd.

Daniel gaat hierna langs bij Catherine Langford. Haar vader ontdekte lang geleden de Stargate in Egypte. De oude vrouw onthult dat ze ooit verloofd was met ene Dr. Ernest Littlefield, die samen met haar vader onderzoek deed naar de Stargate. Ernest was ook degene die door de poort stapte. Omdat men destijds niet precies wist hoe het apparaat werkte, kwam Ernest nooit meer terug.

SG-1 besluit nu op zoek te gaan naar Ernest, die inmiddels een bejaarde man is. Hij blijkt meer dan 50 jaar alleen op een verre planeet te hebben doorgebracht.

Opmerking: Catherine Langford is een personage uit de bioscoopfilm, maar wordt hier gespeeld door een andere actrice. Het personage Catharine speelt ook de hoofdrol in de spin-off Stargate Origins.

1.12: Bloodlines

Een poging om de Goa’uld larve uit het lichaam van Teal’c te halen mislukt. Voor verder onderzoek hebben de wetenschappers meer larven nodig; deze zijn echter niet zo eenvoudig te krijgen. Het team, en vooral Teal’c, wil daarom terug gaan naar Chulak, de planeet van Teal’c.

Helaas geeft Hammond geen toestemming voor deze missie. Al snel blijkt dat Teal’c nog een belangrijke reden heeft om naar zijn thuisplaneet terug te keren. Zijn zoon Rya'c zal namelijk binnenkort ook Goa’uld larve geïmplanteerd krijgen. Teal'c ziet de larven als een onderwerping van de Jaffa door de Goa’uld en wil voorkomen dat Rya'c eenzelfde lot zal ondergaan.

1.13: Fire and Water

Daniel Jackson komt tijdens een missie op dramatische wijze om het leven. Terwijl de overige leden van SG-1 dit enorme verlies maar moeilijk kunnen verwerken, wordt al snel duidelijk dat niet alles is zoals het lijkt. Dr. Fraiser onderzoekt O’Neill, Carter en Teal’c en komt tot de conclusie dat hun geheugen werd gemanipuleerd. In werkelijkheid is Daniel namelijk nog in leven. Hij wordt gevangen gehouden in een soort onderwaterbasis door een amfibische alien, Nem.

1.14: Hathor

Bij een opgraving in Mexico wordt een oude stasiskamer gevonden, waarin zich een mooie vrouw blijkt te bevinden. Nadat de vrouw is ontwaakt, doodt ze de archeologen. Later duikt ze op bij de SGC en wordt ze onder bewaking geplaatst. De vrouw blijkt namelijk een Goa’uld te zijn, die zich als de godin Hathor voordoet. Al snel wordt duidelijk dat deze 'godin' een geboren verleidster is. Ongemerkt brengt ze alle mannen op de basis in haar macht.

Hathor beweert dat ze een vijand is van de andere Goa’uld en dat iedere vijand van een gemeenschappelijke vijand voor haar een vriend is. Dit alles wordt vrijwel meteen geloofd door Daniel en Hammond, maar vooral Carter - die immuun is voor de charmes van Hathor - begint steeds meer te twijfelen aan Hathors ware motieven.

1.15: Singularity

Het SG-1 team reist naar een planeet om daar een zwart gat te kunnen observeren. Op deze planeet zal SG-1 ook een ontmoeting hebben met een ander SG team. Eenmaal op de planeet aangekomen blijkt iedereen echter op mysterieuze wijze te zijn overleden, zowel het SG team alsook alle lokale bewoners.

Slechts één klein meisje blijkt de ramp te hebben overleefd: Cassandra. Ze reist samen met SG-1 terug naar de aarde, zodat zij nader kan worden onderzocht. Op het eerste gezicht lijkt het meisje gezond, maar na een tijdje wordt duidelijk dat Cassandra door de Goa'uld werd gebruikt om een verschrikkelijk plan tot uitvoer te brengen.

1.16: Cor-Ai

SG-1 komt op een planeet terecht waar het lijkt alsof de bevolking overhaast hun dorp heeft verlaten. Net wanneer Teal’c onthult dat hij al eens eerder op deze planeet is geweest, wordt het team plotseling door een aantal dorpelingen omsingeld.

Eén van de dorpelingen herkent Teal’c als de moordenaar van zijn vader. Hij wil dat er een Cor-Ai gehouden wordt, een soort speciale rechtszaak, waarbij de gedupeerde de straf van de aangeklaagde beslist. In dit geval eist de zoon van de vermoorde man dat Teal'c de doodstraf krijgt.

1.17: Enigma

SG-1 bezoekt een planeet genaamd Tollan, die wordt geteisterd door een allesvernietigende vulkaanuitbarsting. Een groot deel van de bevolking is om het leven gekomen. Het team besluit vervolgens om een groepje overlevenden mee terug te nemen naar de aarde.

Al snel wordt echter duidelijk dat de Tollans niet bepaald blij zijn met hun redding, omdat ze op andere hulp aan het wachten waren. Verder blijkt dat de Tollans allerlei superieure technologieën hebben, die veel verder ontwikkeld zijn dan de technologie op aarde. Ze vinden onze planeet dan ook erg primitief. Ondertussen probeert SG-1 te voorkomen dat het Pentagon de aliens en hun technologieën in handen krijgen.

1.18: Solitudes

Carter en O’Neill raken tijdens een missie gescheiden van hun teamgenoten. Ze komen onder erbarmelijke omstandigheden samen vast te zitten op een kille ijsplaneet. Ondertussen O’Neill is zwaargewond: hij heeft interne bloedingen en meerdere botbreuken. Kunnen Daniel en Teal’c hun collega’s nog op tijd redden?

Opmerking: de tweede Stargate (die in deze aflevering door de SGC wordt geborgen in Antarctica) speelt in latere seizoenen een belangrijke rol.

1.19: Tin Man

Het SG-1 team arriveert op de planeet P3X-989 en raakt daar vervolgens door een elektrische val bewusteloos. Nadat ze weer zijn bijgekomen ontmoeten ze ene Harlan: een vreemde, maar in zekere zin toch vredelievende alien. Hij doet een mysterieuze uitspraak: hij zegt namelijk dat hij niet alleen de verwondingen van het team heeft hersteld, maar dat hij hen ook heeft 'verbeterd'.

Al snel wordt duidelijk wat Harlan precies bedoelde met 'verbeterd': SG-1 ontdekt namelijk ze nu geen mensen meer zijn. Hun bewustzijn is overgeplaatst naar een machine, die identiek is aan hun vroegere menselijke lichaam.

1.20: There But for the Grace of God

Op P3R-233 ontdekt Daniel een mysterieuze buitenaardse spiegel. Hij raakt het voorwerp aan en komt hierdoor ongemerkt in een alternatief universum terecht.

Al snel realiseert Daniel zich dat in dit universum alles anders is. Zo is Teal’c bijvoorbeeld nog steeds de dienaar van Apophis. O’Neill is een generaal en Carter blijkt nooit bij de luchtmacht te zijn gegaan. Ondertussen valt Apophis de aarde aan. Al het Stargate personeel komt daarbij om het leven. Uiteindelijk kan alleen Daniel op het nippertje ontsnappen, terug naar zijn eigen realiteit.

1.21: Politics, deel I

Daniel is naar zijn eigen realiteit terug gekeerd. Hij vertelt zijn collega’s over wat hij in de alternatieve realiteit heeft meegemaakt, maar zijn teamgenoten zijn sceptisch. Volgens Daniel is het slechts een kwestie van tijd voordat Apophis ook in deze realiteit de aarde zal aanvallen.

Op dat moment arriveert Senator Robert Kinsey om het Stargate programma te beoordelen. Kinsey is van mening dat het project moet worden stopgezet. De Stargate kost ieder jaar namelijk miljarden dollars, maar desondanks zijn er tot op heden nog geen duidelijke resultaten uit het project voort gekomen. Ook het gevaar van de Goa’uld wordt enorm overschat, aldus Kinsey.

Het lukt SG-1 niet om de senator van het tegendeel te overtuigen. Het Stargate programma wordt direct stilgelegd.

1.22: Within the Serpent's Grasp, deel II

Het Stargate programma is stilgelegd. Alle hoop om een mogelijke Goa’uld aanval tegen te gaan lijkt verloren. SG-1 besluit daarom al hun bevelen te negeren. Ze gaan stiekem toch door de Stargate en reizen naar de coördinaten die Daniel heeft meegenomen uit de alternatieve realiteit.

Al snel wordt duidelijk dat het team is terecht gekomen op een enorm Goa’uld moederschip. Apophis en zijn troepen blijken inmiddels onderweg te zijn naar de aarde voor een alles vernietigende aanval. Kan SG-1 de Goa’uld nog tegenhouden?

2.01: The Serpent's Lair, deel III

Het SG-1 team wordt gevangen genomen door de Goa'uld. De situatie lijkt uitzichtloos, maar dan blijkt ook Bra'tac aan boord te zijn, undercover als loyale dienaar van Klorel (de Goa'uld die in Skaara zit). Bra'tac kan SG-1 bevrijden. Hij heeft een riskant plan bedacht om de aarde te redden, maar zal dit ook daadwerkelijk lukken? Ondertussen probeert de aarde zich voor te bereiden op de komende invasie van de Goa'uld.

Uiteindelijk vernietigt SG-1 het Goa'uld schip, hoewel Apophis en Klorel kunnen ontsnappen. De aarde is voorlopig gered.

2.02: In the Line of Duty

Carter krijgt tijdens een reddingsmissie op een buitenaardse planeet ongemerkt een symbiont in haar lichaam. Later wordt duidelijk dat dit geen Goa'uld is, maar een Tok'ra genaamd Jolinar. De Tok'ra zijn oude vijanden van de Goa'uld.

Er blijkt ook een huurmoordenaar, een Ashrak, achter Jolinar aan te zitten. SG-1 moet nu proberen de Ashrak te stoppen, voordat hij Jolinar en Carter allebei zal vermoorden.

2.03: Prisoners

Na een licht vergrijp wordt SG-1 veroordeeld tot een levenslange celstraf in een buitenaardse gevangenis. Het leven is hier erg zwaar. Gelukkig komt het team al snel een vriendelijke oudere vrouw genaamd Linea tegen, die erg intelligent blijkt te zijn. Andere gevangenen lijken bang voor haar te zijn. Door samen te werken met deze Linea kan het team uiteindelijk uit de gevangenis ontsnappen. Naderhand blijkt echter dat Linea de bijnaam "Destroyer of Worlds" heeft, omdat ze ooit bewust een hele planeet heeft uitgeroeid met een door haar gecreëerd virus.

2.04: The Gamekeeper

Het SG-1 team brengt een bezoek aan P7J-989. Hier ontdekken ze een prachtige tuin, die echter vol staat met mysterieuze machines. Hierin bevinden zich bewusteloze mensen.

Ook het team komt in deze apparaten terecht. Vervolgens herleven de teamleden belangrijke momenten uit hun leven opnieuw. Zo wordt Daniel geconfronteerd met de dood van zijn ouders. O’Neill herleeft een fout gelopen undercover missie in Oost-Duitsland. Al snel wordt duidelijk dat het onmogelijk is om uit deze simulaties te ontsnappen.

2.05: Need

Op een buitenaardse planeet wordt Daniels aandacht getrokken door prinses Shyla, de prachtige dochter van de heerser van deze planeet. Wanneer Shyla een zelfmoordpoging doet, redt Daniel haar het leven. Terwijl de rest van het team gevangen wordt genomen en daarna slavenarbeid moet verrichten in de Naquadah-mijnen, wordt Daniel liefdevol opgevangen door Shyla. Ze blijkt zelfs met hem te willen trouwen.

2.06: Thor's Chariot

Het SG-1 team keert terug naar de planeet Cimmeria. Bij een eerder bezoek aan deze planeet werd SG-1 gedwongen om Thors Hamer (het verdedigingssysteem van de planeet) te vernietigen om Teal'c te redden. Daardoor is Cimmeria nu weerloos geworden tegen een nieuwe aanval van de Goa'uld.

Terwijl O'Neill en Teal'c in gevecht raken met Jaffa, gaan Daniel, Carter en Gairwyn op zoek naar wapens die tegen de Goa'uld kunnen worden gebruikt.

2.07: Message in a Bottle

Op een verlaten planeet ontdekt SG-1 een oud buitenaards voorwerp. Het team besluit het object vervolgens mee terug naar de aarde te nemen. Dit blijkt echter een grote fout te zijn. Wanneer Carter en Daniel het voorwerp later verder willen onderzoeken, komt het namelijk ineens tot leven.

2.08: Family

Bra'tac (de mentor van Teal'c) komt naar de aarde met een schokkende mededeling. Apophis is weer opgedoken en hij blijkt Rya'c (de zoon van Teal'c) te hebben ontvoerd. Vervolgens keert SG-1 terug naar Chulak voor een reddingsmissie. Teal'c is woedend wanneer hij ontdekt dat zijn vrouw inmiddels is hertrouwd met een andere man. Tot overmaat van ramp blijkt Rya'c door Apophis te zijn gehersenspoeld. Rya'c denkt nu dat zijn vader een verrader is.

2.09: Secrets

Daniel en Teal'c brengen een bezoek aan Abydos. Tot hun grote verbazing blijkt de vermiste Sha're (Daniels vrouw), die een jaar geleden door de Goa'uld werd ontvoerd, al enige tijd op Abydos te verblijven. Bovendien blijkt ze hoogzwanger te zijn - van Apophis.

Ondertussen zijn Carter en O’Neill in Washington, omdat ze een medaille zullen krijgen van de president. O'Neill wordt in een bar benaderd door een journalist, die dreigt een sensatieverhaal over het Stargate-programma te publiceren. Ook Carter krijgt schokkend nieuws: haar vader (generaal Jacob Carter) heeft kanker.

2.10: Bane

Op een buitenaardse planeet wordt Teal'c gestoken door een gigantisch insect. Korte tijd later wordt hij ernstig ziek en begint hij een angstaanjagende transformatie te ondergaan. De NID wil Teal'c vervolgens gevangen nemen om hem nader te kunnen bestuderen. Teal'c besluit echter te ontsnappen. Kan hij nog op tijd worden gevonden en gered?

2.11: The Tok'ra, deel I

Sam Carter heeft visioenen over Jolinar, de overleden Tok'ra uit de aflevering In the Line of Duty. Gebaseerd op de informatie uit deze visioenen, besluit SG-1 de planeet van de Tok'ra te bezoeken. Het team hoopt misschien een alliantie met hen aan te kunnen gaan. Helaas blijken de Tok’ra niet echt enthousiast te zijn over dit plan. Verder heeft Carter een gesprek met Martouf, die vele jaren de geliefde van Jolinar was.

Ondertussen blijkt het erg slecht te gaan met Jacob Carter. Hij heeft niet lang meer te leven.

2.12: The Tok'ra, deel II

Jacob Carter is stervende. Zijn dochter Sam heeft echter een idee: Jacob kan mogelijk worden gered als hij de gastheer wordt voor een Tok’ra genaamd Selmak.

Ondertussen vallen de Goa'uld de basis van de Tok’ra aan. Iedereen moet nu zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Maar hoe zijn de Goa'uld eigenlijk achter de locatie van de geheime basis gekomen?

2.13: Spirits

SG-11 heeft op de planeet PXY-887 een nieuw soort metaal ontdekt, Trinium. Dit is veel lichter maar ook veel sterker dan staal. Helaas verdwijnt het team hierna spoorloos. Vervolgens wordt SG-1 naar de planeet gestuurd voor verder onderzoek. Ze maken kennis met de lokale bewoners, de Salish, nakomelingen van indianen op de aarde. De aarde wil met de indianen onderhandelen over het delven van het Trinium, maar al snel blijkt de stam daar geen enkel interesse in te hebben.

2.14: Touchstone

SG-1 bezoekt de planeet Madrona. Al snel wordt duidelijk dat er onlangs een belangrijk voorwerp is gestolen, de zogenaamde Touchstone. Hiermee kan het klimaat worden geregeld. De lokale bevolking denkt nu dat de SGC verantwoordelijk is voor de diefstal. SG-1 ontdekt vervolgens dat de NID in het geheim een eigen team door de tweede Stargate in Area 51 heeft gestuurd.

2.15: The Fifth Race

SG-1 brengt een bezoek aan de planeet P3R-272. Daar ontdekt het team een mysterieuze kamer met buitenaardse inscripties. Vervolgens wordt er een database vol kennis van de Ancients in O'Neills hersenen gedownload. Dit verschaft hem allerlei superieure kennis. Al snel wordt echter duidelijk dat O'Neill al deze kennis niet goed kan verwerken. Uiteindelijk blijkt zelfs zijn gezondheid in gevaar te zijn.

2.16: A Matter of Time

SG-10 zit vast op de planeet P3X-451, die langzaam wordt opgeslokt door een zwarte gat. Wanneer men op de aarde de Stargate activeert in een poging contact te leggen met het team, blijkt het even later niet meer mogelijk te zijn om de Stargate te deactiveren. Hierdoor wordt ook de SGC steeds meer blootgesteld aan de enorme zwaartekracht van het zwarte gat.

2.17: Holiday

SG-1 ontmoet een oude man genaamd Ma'chello. Teal'c herkent hem als een voortvluchtige vijand van de Goa'uld. Ma'chello is stervende en hij ziet nu een unieke kans op een nieuw leven. Zonder dat de overige leden van SG-1 dit in de gaten hebben, wisselen Ma'chello en Daniel van lichaam. Na op de aarde te zijn gearriveerd, slaat Ma'chello in zijn nieuwe lichaam op de vlucht. Vervolgens begint hij van het leven op de aarde te genieten.

2.18: Serpent's Song

De grootste vijand van SG-1, Apophis, zoekt zijn toevlucht in de SGC. Hij is zwaargewond en vraagt zelfs asiel aan op de aarde. Apophis blijkt te worden achtervolgd door een andere machtige Goa'uld: Sokar. Die eist dat Apophis meteen aan hem wordt uitgeleverd. Zo niet, dan zal Sokar de aarde vernietigen.

2.19: One False Step

SG-1 reist naar de planeet PJ2-445 om een neergestorte verkenningssonde te bergen. De planeet blijkt te worden bewoond door een primitief maar vriendelijk volk. Ineens worden enkele buitenaardse wezens ernstig ziek. Al snel breidt deze mysterieuze ziekte zich uit als een ware epidemie. De komst van SG-1 is duidelijk de oorzaak van alle problemen, maar kan het team het buitenaardse volk nog redden?

2.20: Show and Tell

Een buitenaardse jongen komt naar de aarde om de mensheid te waarschuwen. Hij onthult samen met zijn 'moeder' te zijn gekomen, een onzichtbare Reetou. De jongen, die zich Charlie noemt, vertelt vervolgens dat de Goa'uld zijn thuisplaneet hebben verwoest.

Reetou-rebellen willen nu terugvechten door de Goa'uld via een omweg te verzwakken, namelijk door het doden van alle potentieel geschikte dragers voor Goa'uld symbionten. Dit betekent dus dat ook alle mensen op aarde groot gevaar lopen.

2.21: 1969

Een missie naar een buitenaardse planeet pakt anders uit dan gepland. SG-1 komt namelijk per ongeluk terecht in het jaar 1969, nadat een zonnevlam een storing in de Stargate veroorzaakt. Vervolgens wordt het team gevangen genomen door het leger, omdat ze ervan worden verdacht Russische spionnen te zijn. Gelukkig kunnen ze ontsnappen, geholpen door een jonge George Hammond, die in 1969 nog aan het begin van zijn carrière staat. Vervolgens moet SG-1 een oplossing zoeken om terug te kunnen keren naar hun eigen tijd.

2.22: Out of Mind, deel I

O’Neill wordt wakker in een futuristische versie van de SGC. Hij krijgt vervolgens te horen dat er inmiddels vele jaren zijn verstreken. Het is nu 2077 en de aarde is nog steeds verwikkeld in een oorlog met de Goa'uld. Alle overige leden van SG-1 zouden lang geleden zijn gestorven.

O’Neill begint echter te vermoeden dat deze informatie niet klopt. Al snel wordt duidelijk dat het om een nieuwe val van de Goa'uld gaat.

3.01: Into The Fire, deel II

SG-1 is ontvoerd door de Goa'uld Hathor. Terwijl Carter en Daniel kunnen ontsnappen, krijgt O'Neill een symbiont geïmplanteerd. Hammond moet nu vergaande maatregelen nemen om het team te redden.

Ondertussen probeert Teal'c zijn thuisplaneet Chulak tot een opstand tegen de Goa'uld aan te zetten, maar helaas vindt hij weinig medestanders.

3.02: Seth

Jacob, die nu de gastheer is van de Tok'ra Selmak, brengt een bezoek aan de aarde. Hij onthult dat een oude Goa'uld-heerser genaamd Setesh al duizenden jaren wordt vermist. Mogelijk heeft hij zich al die tijd schuilgehouden op de aarde. SG-1 gaat op onderzoek uit en ontdekt een mysterieuze sekte in de buurt van Seattle, die wordt geleid door ene Seth. Al snel wordt duidelijk dat het hier inderdaad om de gevaarlijke Setesh gaat. SG-1 besluit om bij de sekte te infiltreren.

3.03: Fair Game

De Asgard vermoeden dat de Goa'uld binnenkort de aarde willen aanvallen, zeker nu SG-1 inmiddels heeft bewezen een serieuze vijand te zijn. De Asgard willen de aarde daarom deel uit laten maken van een niet-aanvalsverdrag met de Goa'uld, om zo een invasie te voorkomen. De onderhandelingen hierover vinden plaats op aarde, met O'Neill als vertegenwoordiger van de mensheid. Het overleg verloopt echter onrusting.

3.04: Legacy

Het team bezoekt de planeet PY3-948, waar ze de lijken van negen Goa’uld vinden. Eenmaal terug op de aarde begint Daniel zich ineens vreemd te gedragen. Hij krijgt last van extreem realistische hallucinaties. De artsen vermoeden dat hij schizofreen is geworden als gevolg van het vele reizen door de Stargate. Daniel zelf is er echter van overtuigd dat er iets anders met hem aan de hand moet zijn. Helaas gelooft niemand hem. Uiteindelijk wordt Daniel zelfs opgesloten in een inrichting.

3.05: Learning Curve

SG-1 reist naar de planeet Orban om informatie en technologie uit te wisselen. O’Neill moet een jong Orbiaans meisje begeleiden, dat naar de aarde komt om Carter te leren over hoe men een Naquadah reactor kan bouwen. Dit meisje, Merrin, is vergeleken met aardse kinderen buitengewoon intelligent en serieus voor haar leeftijd. Ze blijkt echter totaal geen besef te hebben van normale kinderbezigheden. SG-1 doet vervolgens een schokkende ontdekking over hoe de mensen op Orban omgaan met hun kinderen.

3.06: Point of View

Een Carter en een Kawalsky uit een alternatief universum komen via de Quantum spiegel (uit There But for the Grace of God) terecht in onze realiteit. Ze blijken te zijn gevlucht voor een invasie van de Goa’uld op hun aarde. In het andere universum zijn veel dingen totaal anders. Zo is Dr. Carter nooit bij het leger gegaan. Ze was gelukkig getrouwd met O’Neill, totdat hij onlangs werd gedood door de Goa’uld. Verder blijkt Kawalsky nog te leven. Teal’c is nog steeds in dienst van Apophis.

3.07: Deadman Switch

SG-1 wordt gevangen genomen door een buitenaardse premiejager. Deze Aris Boch blijkt door Sokar te worden gedwongen om een Goa’uld genaamd Kel'tar te vangen. Boch stelt een deal voor: als SG-1 hem helpt om Kel’tar te pakken, laat hij het team misschien vrij. Weigeren ze dit, dan zal Boch hen uitleveren aan Sokar.

Noodgedwongen gaat het team hiermee akkoord, maar ze komen al snel voor een onaangename verrassing te staan. De gezochte Kel'tar blijkt in werkelijkheid namelijk een Tok'ra te zijn.

3.08: Demons

SG-1 arriveert in een middeleeuws dorpje. Daar vinden ze de jonge Mary, vastgebonden aan een paal. Een monnik uit het dorp vertelt het team dat Mary een mensenoffer is voor de demon die het dorp al sinds tijden plaagt. Wanneer de 'demon' vervolgens opduikt, blijkt het in werkelijkheid om een Unas te gaan. Hij is kwaad omdat hij geen mensenoffer heeft gekregen. De Unas zegt terug te zullen komen om het hele dorp met de grond gelijk te maken, tenzij hij snel nieuwe mensenoffers krijgt.

3.09: Rules of Engagement

Tijdens de zoektocht naar een vermist SGC team, komt SG-1 op een onbekende planeet midden in een gevecht terecht. Een groep SGC soldaten lijkt het op te nemen tegen een Jaffa leger. In de veronderstelling dat het om het vermiste team gaat, schiet SG-1 hun collega's te hulp. Tot ieders verbazing openen de soldaten vervolgens het vuur op SG-1.

Al snel wordt duidelijk dat de Goa’uld hier een trainingskamp hebben opgezet, om zo ongemerkt bij de SGC te kunnen infiltreren. In het kamp wordt met wapens en uniformen van de aarde getraind. De Jaffa leiders van het kamp zijn echter spoorloos verdwenen. De achtergebleven soldaten hebben het bevel gekregen om te wachten totdat Apophis terugkeert.

3.10: Forever in a Day

Tijdens een confrontatie met Amaunet (de Goa'uld in het lichaam van Sha're) redt Teal'c het leven van Daniel door Amaunet/Sha're te doden. Voor Daniel breekt hierna een moeilijke tijd aan. In eerste instantie weigert hij te geloven dat zijn vrouw echt dood is. Daniel krijgt namelijk steeds weer allerlei visioenen van Sha're. Al snel besluit hij ontslag te nemen bij de SGC.

3.11: Past and Present

Het team bezoekt een planeet waar alle bewoners aan geheugenverlies lijden. Ze kunnen zich namelijk alleen aan het afgelopen jaar herinneren, maar wat er voor die tijd gebeurde is onbekend. De bewoners van de planeet noemen deze mysterieuze gebeurtenis de 'Vorlix'. Ook alle kinderen en ouderen lijken door deze Vorlix te zijn verdwenen. SG-1 komt tot de ontdekking dat de gevaarlijke Linea (uit de aflevering Prisoners) voor alle problemen verantwoordelijk is.

3.12: Jolinar's Memories, deel I

Carter verneemt van de Tok'ra dat haar vader gevangen is genomen door de beruchte Goa'uld Sokar. Jacob zou naar de 'hel' zijn gestuurd, wat in werkelijkheid een gevangeniskolonie genaamd Netu blijkt te zijn. SG-1 besluit vervolgens een poging te ondernemen om Jacob te redden. Helaas loopt dit verkeerd af, want het team wordt zelf ook gevangen genomen.

3.13: The Devil You Know, deel II

Op Netu komt SG-1 de dood gewaande Apophis weer tegen. Die blijkt een opstand tegen Sokar te plannen. Ondertussen probeert Teal'c zijn gevangengenomen collega's te redden, maar helaas blijken de Tok'ra andere ideeën te hebben. Ze willen Sokar namelijk hoe dan ook doden, zonder rekening te houden met zijn gevangenen.

3.14: Foothold

Na te zijn teruggekeerd van een missie, komt Carter tot de ontdekking dat de hele SGC is overgenomen door onbekende aliens. Deze wezens doen zich nu voor als haar collega's. In haar eentje kan Carter het echter niet opnemen tegen de aliens. Ze voelt zich dus gedwongen om de hulp in te roepen van de alom gehate Maybourne van de NID.

3.15: Pretense

De Goa'uld Klorel, in het lichaam van Skaara, stort met zijn schip neer op de planeet Tollana. De Tollans vragen SG-1 vervolgens om hulp. Ze willen een rechtszitting houden, een Triad, om over het lot van Klorel en Skaara te beslissen. Dit leidt tot de vraag wie van beiden het meeste recht heeft op het lichaam van Skaara. Ondertussen ontdekken Carter en Teal'c dat de Goa'uld een geheime aanval op Tollana plannen.

3.16: Urgo

SG-1 brengt een bezoek aan P4X-884, een prachtige planeet met palmenstrand. Zo lijkt het tenminste. Wanneer het team later weer terugkeert naar de aarde, kan niemand zich herinneren aan wat er precies is voorgevallen. Al snel beginnen alle teamleden zich nogal vreemd te gedragen. Vervolgens duikt ineens ene Urgo op, een extreem vrolijk maar zeer irritant mannetje, dat alleen door SG-1 kan worden waargenomen. Urgo blijkt een buitenaardse kunstmatige levensvorm te zijn, die meer over de mensheid te weten wil komen. De grote vraag is nu hoe men weer van deze ongenode gast afkomt.

3.17: A Hundred Days

SG-1 is op de planeet Edora. Omdat er een gevaarlijke meteorietenstorm nadert wordt besloten om alle bewoners snel te evacueren. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden verloopt dit echter niet zoals gepland. O'Neill raakt gescheiden van zijn collega's en is gedwongen om op de planeet achter te blijven, samen met een groepje dorpelingen. Omdat de Stargate is geraakt door een meteoriet, lijkt een terugkeer naar de aarde onmogelijk.

3.18: Shades of Grey

Nadat O'Neill technologie heeft gestolen van een buitenaardse bondgenoot, wordt hij ontslagen. Zijn collega's vragen zich verwonderd af wat er ineens met hun teamleider is gebeurd, maar O'Neill lijkt geen enkel interesse meer te hebben in hun vriendschap. Vervolgens wordt O'Neill benaderd door Maybourne van de NID met de vraag of hij lid wil worden van een geheim team dat buitenaardse technologieën steelt. O'Neill gaat akkoord, maar al snel wordt duidelijk dat niet alles is zoals het lijkt.

3.19: New Ground

SG-1 bezoekt de planeet P2X-416. Hier blijken twee verschillende volken te wonen: de Optricans en de Bedrosians. Beide leven in onmin met elkaar, omdat ze er uiteenlopende theorieën op na houden over de oorsprong van hun volk. Dit conflict escaleert al snel tot een keiharde ideologische oorlog, nadat SG-1 er door de ene groep van wordt beschuldigd voor de tegenpartij te werken.

3.20: Maternal Instinct

Apophis heeft nu de controle over de troepen van Sokar. Hij wil zijn nieuwe macht gebruiken om het vermiste Harcesis kind in handen te krijgen. Ondertussen gaat ook SG-1 naar het kind op zoek. Deze missie brengt het team naar een tempel op de planeet Kheb. Hier gaat Daniel in gesprek met een mysterieuze monnik. Terwijl Apophis steeds dichterbij komt, maakt Daniel voor het eerst kennis met een Ancient genaamd Oma Desala (die in de latere seizoen nog vaker in het verhaal zal opduiken).

3.21: Crystal Skull

Tijdens een bezoek aan een buitenaardse piramide is Daniel ineens spoorloos verdwenen. Wat zijn collega's niet weten is dat Daniel onzichtbaar is geworden nadat hij op mysterieuze wijze in contact stond met een kristalen schedel. De enige die hier ook ervaring mee heeft is Nicholas Ballard, Daniels grootvader. Die beweert in 1971 via een kristalen schedel in contact te zijn gekomen met buitenaardse wezens. Helaas geloofde niemand hem en nu zit Nicholas al jaren in een psychiatrische inrichting.

3.22: Nemesis, deel I

De Asgard informeren de aarde over nieuwe bedreiging: de Replicators komen eraan! Dit zijn geavanceerde robots die zich razendsnel kunnen reproduceren. Niemand lijkt deze levensgevaarlijke vijand te kunnen stoppen, zelfs de Asgard niet. Toch wil SG-1 proberen om de aarde te redden.

4.01: Small Victories, deel II

O'Neill en Teal'c gaan op de aarde de strijd aan met een groep Replicators die een onderzeeër in bezit hebben genomen. Ondertussen helpt Carter de Asgard bij het verslaan van een groep andere Replicators, die een aanval willen uitvoeren op de thuisplaneet van de Asgard.

4.02: The Other Side

De bewoners van de planeet Euronda nemen contact op met de SGC. Ze beweren verwikkeld te zijn in een slopende oorlog, waardoor al hun voorraden zijn verbruikt. SG-1 reist vervolgens naar Euroda om hulp te bieden, maar al snel blijkt men daar enkele duistere geheimen te hebben.

4.03: Upgrades

SG-1 neemt deel aan een wetenschappelijk experiment van de Tok’ra. Het team moet hiervoor speciale buitenaardse armbanden dragen, die hen allerlei superkrachten geven. Helaas blijken er al snel ook ernstige nadelen te zijn voor de gezondheid. Desondanks wil het team hun superkrachten gebruiken om een nieuw oorlogsschip van Apophis te vernietigen.

4.04: Crossroads

De SGC krijgt bezoek van ene Shan'auc. Deze vrouwelijke Jaffa blijkt een oude geliefde van Teal'c te zijn. Ze doet een opmerkelijke onthulling: het zou haar gelukt zijn om te communiceren met haar Goa'uld symbiote. Shan'auc beweert ook dat ze de symbiote - die bijna volgroeid is - ervan overtuigd zou hebben om zich aan te sluiten bij de Tok'ra. Maar is dit wel de waarheid?

4.05: Divide and Conquer

Binnenkort komt de Tok'ra kanselier naar de aarde voor een ontmoeting met de Amerikaanse president. De Goa’uld hebben echter een Zatarc naar de aarde gestuurd om een aanslag te plegen. Zatarcs zijn mensen die ongemerkt zijn gehersenspoeld tot koelbloedige moordenaars. Als voorzorgsmaatregel wordt al het SGC personeel van tevoren getest met een soort leugendetector.

Al snel worden Sam en Jack ervan verdacht een Zatarc te zijn. Ze blijken namelijk te hebben gelogen over een eerdere missie. Uiteindelijk wordt duidelijk waarom: Sam en Jack hebben een geheim. Ze hebben meer dan vriendschappelijke gevoelens voor elkaar. De Air Force staat liefdesrelaties tussen collega’s echter niet toe.

4.06: Window of Opportunity

O’Neill en Teal’c komen vast te zitten in een tijdlus. Ze beleven hierdoor dezelfde dag steeds weer opnieuw. Terwijl ze het raadsel proberen op te lossen, besluit het duo de situatie te benutten voor enkele ongebruikelijke activiteiten. Ze kunnen nu immers doen en laten wat ze maar willen, zonder enige consequentie voor hun carrière.

4.07: Watergate

De Russen blijken een tweede Stargate te bezitten, waarmee ze in het geheim missies naar buitenaardse planeten uitvoeren. Ze vragen echter de SGC om hulp wanneer een missie naar een waterplaneet helemaal fout loopt, waardoor ook de Stargate van de SGC niet meer werkt. SG-1 reist vervolgens naar Rusland, waar blijkt dat alle medewerkers van de basis op mysterieuze wijze om het leven zijn gekomen.

4.08: The First Ones

Daniel en een archeologisch team van de SGC doen op de planeet P3X-888 een belangrijke ontdekking. Ze vinden namelijk fossielen van een Goa'uld symbiote. P3X-888 is echter ook de thuisplaneet van de Unas, het eerste ras dat ooit als gastheer voor de Goa'uld diende. Tijdens de opgravingen wordt Daniel plotseling ontvoerd door een jonge Unas genaamd Chaka, waarna SG-1 naar hun vermiste collega op zoek gaat.

4.09: Scorched Earth

SG-1 helpt een groep vluchtelingen te verhuizen naar een nieuwe planeet, maar al snel blijken de vluchtelingen daar ook al niet veilig te zijn. Ineens verschijnt namelijk een enorm buitenaards schip, dat deze planeet ook wil koloniseren. SG-1 probeert te bemiddelen, maar dit is in eerste instantie tevergeefs.

4.10: Beneath the Surface

SG-1 wordt op een buitenaardse ijsplaneet gevangen genomen, gehersenspoeld en vervolgens gedwongen om slavenarbeid te verrichten. Het team kan zich hierna niet meer aan hun oude levens of hun ware identiteiten herinneren. O’Neill heet nu Jonah, Carter heet Thera, Daniel heet Karlan en Teal’c heet Tor.

4.11: Point of No Return

SG-1 maakt kennis met ene Martin Lloyd, die beweert een alien te zijn. In eerste instantie denkt het team dat Martin een halfgare idioot is, maar al snel blijkt er veel meer met hem aan de hand te zijn. Hij wordt namelijk overal in de gaten gehouden door een groep geheimzinnige mannen.

Opmerking: het maffe personage Martin Lloyd wordt geïntroduceerd. Martin duikt later weer op in de 100ste en de 200ste aflevering van de serie.

4.12: Tangent

Het leger heeft voor het eerst een eigen ruimtevaartuig gebouwd met technologie van zowel de aarde als ook de Goa'uld. Een eerste testvlucht met deze X-301 loopt echter helemaal verkeerd af. O'Neill en Teal'c lopen nu groot gevaar, omdat de zuurstof dreigt op te raken. Helaas heeft de aarde zelf geen andere ruimteschepen om hen te kunnen redden. Daniel en Carter besluiten daarom de hulp in te roepen van de Tok'ra.

4.13: The Curse

Daniel komt tijdens een begrafenis een aantal oude collega’s tegen, waaronder zijn ex-vriendin Sarah Gardner. Na verloop van tijd begint Daniel te vermoeden dat Sarah bezeten is geraakt door de Goa’uld Osiris. Sarah heeft namelijk onderzoek gedaan naar een bijzondere canope, die afkomstig is uit een oude Egyptische tempel. Daniel herkent op de canope Goa’uld symbolen.

4.14: The Serpent's Venom

SG-1 en de Tok'ra ontvangen informatie dat Heru'ur en Apophis van plan zijn om samen een nieuw verbond te sluiten. Deze twee machtige Goa'uld zouden hierdoor nog meer invloed krijgen. SG-1 bedenkt vervolgens een gewaagd plan om deze ontmoeting, die binnenkort op neutraal grondgebied zal plaatsvinden, te saboteren. Ondertussen wordt Teal'c tijdens een bezoek aan Chulak gevangengenomen door Heru'ur.

4.15: Chain Reaction

O’Neill vertrouwt het niet wanneer Generaal Hammond plotseling ontslag neemt. Hammond blijkt te worden gechanteerd en werd dus gedwongen te vertrekken. Om de betrokkenheid van de NID te bewijzen roept O’Neill de hulp in van de dubieuze Harry Maybourne. Ondertussen krijgt de SGC een nieuwe commandant.

4.16: 2010

We schrijven het jaar 2010 (zo'n 10 jaar in de toekomst). De aarde is veranderd in een paradijs en de Goa’uld zijn eindelijk verslagen. Het Stargate programma is niet langer geheim en de SGC is nu een museum geworden. Dit is het gevolg van een alliantie met de buitenaardse Aschen. Op een dag ontdekken de voormalige leden van SG-1 echter dat hun bondgenoten duistere plannen hebben. De Aschen hebben namelijk ongemerkt de aardbevolking gesteriliseerd.

SG-1 realiseert zich dat ze de technologisch geavanceerde Aschen onmogelijk kunnen verslaan. Het team besluit daarom het verleden te veranderen om het eerste contact met de Aschen in het jaar 2000 te verhinderen.

Opmerking: het verhaal van deze aflevering wordt voortgezet in de aflevering 2001 uit het vijfde seizoen. Daarin komt SG-1 de Aschen alsnog tegen op een andere planeet.

4.17: Absolute Power

Shifu, de zoon van Sha're en Apophis, verschijnt ineens op Abydos. SG-1 neemt het kind vervolgens mee terug naar de aarde. Gezien zijn bijzondere afkomst bezit Shifu veel kennis die enorm belangrijk kan zijn in de strijd tegen de Goa'uld. Het interesse van zowel de SGC als ook de Tok'ra in de jongen is daarom groot. Shifu laat Daniel in een visioen echter zien waarom zijn kennis niet gedeeld kan worden met anderen.

4.18: The Light

Een teamlid van SG-5 pleegt plotseling zelfmoord. Ook Daniel en de rest van SG-5 blijken nu in levensgevaar te zijn. Onlangs verkenden Daniel en SG-5 een vroegere planeet van de Goa'uld. Vervolgens bezoekt ook SG-1 deze planeet. Ze ontdekken in een gebouw een kamer met daarin een prachtige lichtshow. Al snel is ook SG-1 helemaal verslaafd aan deze mysterieuze lichtflitsen.

4.19: Prodigy

Tijdens een bezoek aan de luchtmachtacademie ontmoet Carter de jonge kadet Jennifer Hailey. Zij blijkt erg intelligent te zijn, maar heeft grote moeite met autoriteit. Hailey dreigt daarom van de academie weg gestuurd te worden. Carter ziet echter een mooie toekomst voor Hailey bij de SGC en besluit haar voor een missie mee te nemen door de Stargate. Eenmaal op M4C-862 aangekomen wordt SG-1 aangevallen door gevaarlijke wezens.

4.20: Entity

Een extreem intelligente buitenaardse levensvorm komt terecht op de aarde en installeert zich in de computers van de SGC. Wanneer men vervolgens probeert om deze computers uit te schakelen, neemt het wezen het lichaam van Carter in bezit. O'Neill en zijn collega's moeten nu proberen het wezen te verslaan zonder Carter hierbij te doden.

4.21: Double Jeopardy

Deze aflevering is een vervolg op de aflevering Tin Man uit het eerste seizoen. Destijds werden er robot dubbelgangers van SG-1 gemaakt door de buitenaardse Harlan. Deze dubbelgangers blijken nog steeds door het universum te reizen. De echte SG-1 moet nu hun mechanische tegenhangers te hulp schieten wanneer een missie tegen de Goa'uld Cronus helemaal verkeerd loopt.

4.22: Exodus, deel I

SG-1 leent hun (in de vorige aflevering buitgemaakte) Goa'uld schip uit aan de Tok'ra. Die willen met het schip naar een nieuwe veilige planeet verhuizen, zodat de Goa'uld hen niet meer kunnen vinden.

Ondertussen wordt Tanith ontmaskerd als een Goa'uld spion. Hij laat zich echter niet zomaar door de Tok'ra uit de weg ruimen. Verder wil Teal'c hoe dan ook wraak nemen op Tanith, maar dit heeft grote consequenties.

5.01: Enemies, deel II

Nadat hun schip in hyperspace door een supernova is getroffen, wordt SG-1 miljoenen lichtjaren van hun koers gegooid. Terugkeer naar de aarde zou nu zo'n 125 jaar duren. Bovendien blijkt het moederschip van Apophis hen te zijn gevolgd. SG-1 dreigt het onderspit te delven, totdat er ineens een onbekende vijand opduikt om Apophis aan te vallen. Later ontdekt SG-1 dat het moederschip van Apophis is overgenomen door de gevaarlijke Replicators.

Ondertussen blijkt Teal'c te zijn gehersenspoeld. Hij gelooft nu weer in dienst te staan van Apophis.

5.02: Threshold, deel III

Nadat Apophis is gedood, keert SG-1 terug naar de aarde. Teal'c beweert nu weer te zijn genezen van zijn eerdere hersenspoeling door Apophis. Bra'tac realiseert zich echter dat dit slechts een leugen is: Teal'c gelooft nog steeds trouw te zijn aan zijn god. Bra'tac initieert daarom een riskant ritueel om Teal'c te redden. Diens Goa'uld larve wordt verwijderd, om Teal'c vervolgens in een soort bijna dood ervaring zijn ware persoonlijkheid terug te laten vinden.

5.03: Ascension

Op een buitenaardse planeet raakt een Ancient genaamd Orlin gefascineerd door Carter. Hij volgt haar stiekem door de Stargate mee terug naar de aarde. Vervolgens neemt hij een menselijke vorm aan om met haar samen te kunnen zijn. Wanneer Orlin ineens bij haar thuis opduikt, meldt Carter dit voorval bij het leger. Omdat haar collega's Orlin niet kunnen waarnemen, wordt Carter echter niet geloofd.

5.04: Fifth Man

Op een buitenaardse planeet worden O'Neill en Luitenant Tyler in een hinderlaag gelokt door Goa'uld troepen. Ze komen hierdoor achter de vijandelijke linies vast te zitten. Maar wie is deze Tyler eigenlijk? Waarom lijkt SG-1 ineens te denken dat deze onbekende man hun collega is?

5.05: Red Sky

SG-1 bezoekt de planeet K'tau, waar de bewoners de Asgard als goden aanbidden. De komst van SG-1 heeft er per ongeluk voor gezorgd dat de zon onstabiel is geworden. Al het leven op K'tau dreigt hierdoor uit te sterven. Omdat de Asgard niet willen helpen, moet SG-1 nu proberen om dit probleem zelf op te lossen. Helaas blijkt hun hulp door de lokale bewoners niet gewenst te zijn.

5.06: The Rite of Passage

Cassandra, de geadopteerde buitenaardse dochter van Dr. Fraiser, wordt getroffen door een mysterieuze ziekte. SG-1 besluit daarom terug te keren naar haar thuiswereld voor verder onderzoek. Vervolgens komt een duister geheim van de Goa'uld Nirrti aan het licht. Die blijkt namelijk vele generaties lang op de lokale bevolking te hebben geëxperimenteerd.

5.07: Beast of Burden

Een oude bekende van Daniel, de Unas Chaka, is ontvoerd door slavenhandelaren. SG-1 gaat daarom op pad voor een reddingsmissie, maar dit gaat helaas niet volgens plan. Wanneer ze Chaka willen bevrijden, wordt het team zelf gevangen genomen.

5.08: The Tomb

Een Russisch team verdwijnt spoorloos tijdens een missie op een buitenaardse planeet. Vervolgens gaat SG-1 samen met een aantal andere Russische militairen op zoek naar de vermisten. Ze ontdekken een mysterieuze pyramide, die blijkt te worden bewoond door een gevaarlijk wezen dat mensen eet.

5.09: Between Two Fires

De leider van de buitenaardse Tollan is plotseling gestorven. Deze Omoc weigerde altijd om de geavanceerde technologie van zijn volk te delen met de (in zijn ogen) primitieve aarde. Zijn opvolger lijkt dit echter geen enkel probleem te vinden: de SGC krijgt ineens allerlei verdedigingswapens in de schoot geworpen. Deze opmerkelijke omslag blijkt onderdeel te zijn van een diepgaand complot.

5.10: 2001

SG-1 komt een nieuw en technologisch geavanceerd ras tegen: de Aschen. Alleen de kijker weet dat deze op het eerste gezicht vriendelijke aliens in werkelijkheid levensgevaarlijk zijn. Toch zijn er al snel plannen voor een bondgenootschap tussen de aarde en de Aschen. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Opmerking: dit is een vervolg op de aflevering 2010 uit het vierde seizoen.

5.11: Desparate Measures

Carter wordt ontvoerd door Adrian Conrad, een wanhopige miljonair met een terminale ziekte. Hij blijkt de beschikking te hebben over een Goa'uld symbiote, waarmee hij zijn ziekte wil genezen. Conrad besluit vervolgens op Carter te experimenteren, omdat hij te weten wil komen hoe men de symbiote weer uit zijn lichaam kan verwijderen.

5.12: Wormhole X-Treme!

De maffe alien Martin Lloyd (uit de aflevering Point of No Return) is op de aarde inmiddels een nieuwe carrière begonnen. Hij blijkt een tv-serie te hebben bedacht: een nogal kitscherig programma genaamd Wormhole X-Treme!. Het verhaal van deze serie lijkt als twee druppels water op het Stargate project: een geheim team van de aarde reist via een sterrenportaal naar buitenaardse planeten. SG-1 krijgt vervolgens de opdracht om langs te gaan bij Martin.

Opmerking: dit is de 100ste aflevering van de serie.

5.13: Proving Ground

De SGC begint een trainingsprogramma voor jonge rekruten. SG-1 krijgt vervolgens de opdracht om vier nieuwelingen klaar te stomen voor de strijd tegen buitenaardse vijanden. Helaas wordt al snel duidelijk dat niet iedereen geschikt is voor deze zware taak. Dan krijgt men ineens te maken met een Goa'uld invasie in de SGC. Kunnen de onervaren rekruten zich in een echte levensgevaarlijke situatie wel staande houden?

5.14: 48 Hours

SG-1 wordt op een planeet aangevallen door de Goa'uld. Enkele seconden voordat de Stargate en DHD worden vernietigd door een enorme explosie, kan het team nog net op tijd terugkeren naar de aarde. Iedereen behalve Teal'c, die nu door een storing vast is komen te zitten in het Stargate netwerk. Zijn collega's hebben slechts 48 uur om zijn leven te redden. Hierna zal Teal'c worden 'gewist'.

Opmerking: de arrogante wetenschapper Rodney McKay wordt geïntroduceerd, die later een hoofdrol gaat spelen in de spin-off Stargate Atlantis.

5.15: Summit, deel I

De Tok'ra vragen Daniel te infiltreren bij een grote bijeenkomst van alle Goa'uld System Lords. De Tok'ra zijn namelijk van plan om al hun vijanden in één keer te doden. Helaas gooit de onverwachte komst van Osiris (in het lichaam van Daniels ex-vriendin Sarah Gardner) roet in het eten.

5.16: Last Stand, deel II

Daniel wil Sarah Gardner koste wat kost redden. Hij besluit daarom het oorspronkelijke plan van de Tok'ra (om alle Goa'uld System Lords te vergiftigen) niet uit te voeren. Ondertussen onthult Osiris namens de machtige Anubis te spreken. Die blijkt een nieuwe samenwerking te zoeken met zijn mede-Goa'uld. In ruil voor hun goedkeuring is Anubis bereid de aarde te vernietigen.

5.17: Fail Safe

De aarde loopt groot gevaar: een asteroïde koerst direct op onze planeet af. De Asgard en de Tok'ra kunnen dit keer niet helpen en dus moet SG-1 het alleen opknappen. Ze hebben hiervoor slechts 11 dagen de tijd, daarna zal de aarde worden vernietigd. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral nadat duidelijk wordt dat de 'asteroïde' in werkelijkheid opzettelijk door de Goa'uld naar de aarde werd gestuurd.

5.18: The Warrior

SG-1 maakt kennis met K'tano, een charismatische nieuwe Jaffa leider, die in opstand wil komen tegen de Goa'uld. Al snel verzamelt hij veel volgelingen om zich heen, waaronder Teal'c en Bra'tac. K'tano zegt een alliantie met de aarde te willen aangaan. Het is echter nog maar de vraag of hij wel een goede bondgenoot is.

5.19: Menace

SG-1 bezoekt een planeet die compleet werd vernietigd door de Replicators. Ze treffen slechts één overlevende aan: Reese, een geavanceerde vrouwelijke androïde. Het team neemt haar vervolgens mee terug naar de aarde. Dat blijkt al snel een fatale misrekening te zijn. Men realiseert zich namelijk te laat dat Reese in werkelijkheid de schepper van de gevaarlijke Replicators is.

5.20: Sentinel

Een Goa'uld genaamd Svarog wil de planeet Latona veroveren. Om hun planeet te kunnen verdedigen hebben de bewoners van Latona de 'Sentinel' nodig, een eeuwenoud geavanceerd planetair verdedigingssysteem. Helaas werd deze technologie twee jaar geleden onbruikbaar nadat een team van de NID deze bijzondere technologie wilde bestuderen. SG-1 probeert nu te achterhalen wat de NID destijds precies met de Sentinel heeft gedaan.

5.21: Meridian

De bewoners van de planeet Langara zijn in oorlog met elkaar. Daniel wordt hier per ongeluk blootgesteld aan een dodelijke hoeveelheid radioactieve straling tijdens een misgelopen experiment met een Naquadria wapen. Terwijl hij op zijn sterfbed ligt, krijgt hij bezoek van Oma Desala (uit seizoen 3). Ze biedt Daniel de mogelijkheid om na zijn dood een Ancient te worden. Verder wordt een nieuw personage geïntroduceerd: de buitenaardse Jonas Quinn, die overloopt naar de aarde.

Opmerking: het personage Daniel Jackson wordt (tijdelijk) uit de serie geschreven. Zijn vervanger is Jonas.

5.22: Revelations

Terwijl SG-1 de plotselinge dood van Daniel probeert te verwerken, vragen de Asgard de aarde om hulp. De vloot van Anubis heeft namelijk de Asgard aangevallen. Thor blijkt bij deze aanval om het leven zijn gekomen. Ook is duidelijk geworden dat de wapens van de Goa'uld inmiddels geavanceerder zijn dan die van de Asgard. SG-1 moet nu proberen om hun bondgenoten te redden van de ondergang.

6.01: Redemption, deel I

Na het verlies van Daniel is er veel veranderd. SG-1 bestaat nu slechts nog uit drie personen. Jonas Quinn wil dolgraag de vervanger van Daniel worden, maar O'Neill is hier op tegen. Hij houdt Jonas namelijk verantwoordelijk voor Daniels dood. Ondertussen ontdekt Teal'c dat zijn ex-vrouw Drey'auc plotseling is overleden. Verder kondigt Anubis aan dat hij binnenkort de aarde zal vernietigen.

6.02: Redemption, deel II

Het ziet er slecht uit voor de aarde: Anubis dreigt de planeet te vernietigen. De Asgard kunnen niet helpen en dus moet de SGC zichzelf zien te redden. Carter en de arrogante Rodney McKay moeten nu samenwerken, maar dat is niet makkelijk gezien het enorme ego van McKay.

Teal'c, Bratac en Rya'c proberen ondertussen zelf een oplossing te vinden door naar de planeet van Anubis op zoek te gaan. Vervolgens bereiden ze een aanval op hun vijand voor, hoewel ze ver in de minderheid zijn.

6.03: Descent

In een omloopbaan rond de aarde blijkt een leeg en verlaten Goa'uld moederschip te vliegen, een voormalig schip van Anubis. SG-1 wil proberen om het schip te bergen, maar dat blijkt een slecht idee te zijn. Er blijken namelijk nog een aantal Jaffa aan boord te zijn. Vervolgens laten die het schip neerstorten op de aarde, in de Grote Oceaan. SG-1 zit nu vast op het zinkende schip, dat steeds verder vol loopt met water.

6.04: Frozen

SG-1 reist naar Antarctica. Hier werd tijdens het eerste seizoen een tweede Stargate gevonden. De afgelopen jaren is er rond deze plek veel onderzoek gedaan. Dit levert nu een spectaculaire vondst op: het lichaam van een jonge vrouw, een Ancient die miljoenen jaren onder het ijs heeft gelegen. De vrouw krijgt de naam Ayiana. Opmerkelijk is dat ze, nadat het ijs is ontdooid, langzaam weer tot leven komt. Ayiana blijkt echter drager te zijn van een mysterieus virus.

6.05: Nightwalkers

In een dorpje in de staat Oregon blijken 's nachts allerlei vreemde dingen te gebeuren, waarna SG-1 (nu zonder O'Neill) op onderzoek uitgaat. Het team ontdekt dat iemand in het geheim de Goa'uld symbiont van Adrian Conrad heeft gekloond. Alle dorpelingen hebben nu een symbiont, hoewel men dat zelf niet in de gaten heeft. Omdat de symbionten namelijk nog niet volgroeid zijn, hebben die nog geen volledige controle over hun gastlichamen.

6.06: Abyss

O'Neill wordt gevangen genomen door de Goa'uld Ba'al. Vervolgens wordt O'Neill op sadistische wijze gemarteld en ondervraagd door Ba'al. Tussen deze martelsessies door krijgt O'Neill in zijn cel bezoek van Daniel, die nu een Ancient is. Daniel biedt hem aan om ook een Ancient te worden, maar O'Neill zoekt liever een andere uitweg. Ondertussen probeert SG-1 een reddingsplan voor hun vermiste collega te bedenken.

6.07: Shadow Play

De SGC ontvangt een bericht van de thuiswereld van Jonas. Vervolgens arriveert een delegatie van Kelowna (de staat waar Jonas vandaan komt) op de aarde. Eén van hen is de vroegere mentor van Jonas, Dr. Kieran.

De delegatie onthult dat de overige naties op hun planeet een verbond hebben gesloten, waardoor Kelowna alleen komt te staan. De mensen uit Kelowna vragen nu om wapens. In ruil daarvoor zal de SGC Naquadria krijgen. Generaal Hammond wil echter dat SG-1 eerst naar de planeet gaat om zich te informeren over de situatie aldaar.

Ondertussen beweert Dr. Kieran lid te zijn van een geheime verzetsgroepering, die voor vrede wil zorgen. Maar klopt deze informatie wel?

6.08: The Other Guys

SG-1 heeft de opdracht om op P5X-112 drie onhandige wetenschappers te bewaken, die daar onderzoek moeten doen naar Goa’uld technologie. Ineens duiken er een aantal Jaffa op. Even later zijn de geschokte wetenschappers er getuige van hoe SG-1 na een gevecht door de vijand wordt overmeesterd en afgevoerd.

De wetenschappers besluiten vervolgens om SG-1 hoogstpersoonlijk te gaan redden. Weliswaar hebben ze totaal geen verstand van militaire aangelegenheden, maar daar laten ze zich niet door ontmoedigen. Het lot van SG-1 ligt nu in handen van deze incapabele 'helden'.

6.09: Allegiance

Op de Alpha Site, de buitenaardse basis van de SGC, arriveert een groep Tok'ra. Sinds enige tijd verblijven hier ook Jaffa rebellen. Dit blijkt al snel een ongelukkige combinatie te zijn, omdat de Jaffa en de Tok'ra lange tijd vijanden van elkaar waren. Het wederzijdse wantrouwen is groot. De spanning begint op te lopen wanneer duidelijk wordt dat er een saboteur in het kamp aanwezig is. Ook worden er twee mysterieuze moorden gepleegd. De Jaffa en de Tok'ra komen hierdoor recht tegenover elkaar te staan.

6.10: Cure

SG-1 maakt contact met de planeet Pangar. De mensen op deze planeet bezitten een bijzonder geneesmiddel dat alle ziektes zou kunnen genezen: Tretonin. Al snel ontdekt het team dat Tretonin wordt gemaakt van Goa'uld symbionten. De bewoners van Pangar houden een Goa'uld koningin gevangen. Ze wordt gedwongen om nakomelingen te produceren, die vervolgens worden verwerkt tot Tretonin. De koningin blijkt echter stervende te zijn.

Vervolgens doet men nog een schokkende ontdekking: deze koningin is geen Goa'uld, zoals werd gedacht, maar de moeder van alle Tok'ra. De Tok'ra zijn uiteraard woedend en eisen de vrijlating van hun koningin, maar de bevolking van Pangar weigert.

6.11: Prometheus, deel I

Een journaliste benadert Carter en onthult informatie te hebben over een SGC project genaamd Prometheus. De Prometheus blijkt een nieuw ruimteschip te zijn, deels gebouwd met buitenaardse technologie. Hammond wil graag weten wie deze geheime informatie aan de media heeft gelekt. Daarom wordt besloten om de journaliste en haar camerateam onder strikte voorwaarden een exclusieve rondleiding te geven.

Al snel wordt echter duidelijk dat het camerateam in werkelijkheid uit gewapende NID agenten bestaat. Ze gijzelen de bemanning van het schip en eisen dat de Goa'uld Adrian Conrad en ook kolonel Frank Simmons meteen worden vrijgelaten.

6.12: Unnatural Selection, deel II

De Asgard Thor vraagt SG-1 om hulp. De Replicators blijken namelijk de thuiswereld van de Asgard te hebben aangevallen. Vervolgens ontdekt het team dat de Replicators zich inmiddels verder hebben ontwikkeld. Ze zijn nu in staat om een menselijke vorm aan te nemen.

Al snel realiseert Carter zich dat één van deze Replicators, Fifth, de meest menselijke persoonlijkheid heeft. Carter wint zijn vertrouwen en ze overtuigt hem dat zijn soortgenoten verkeerd bezig zijn. Ook belooft ze hem mee zullen te nemen naar de aarde. Fifth realiseert zich echter dat Carter tegen hem heeft gelogen, wanneer SG-1 uiteindelijk zonder hem ontsnapt.

6.13: Sight Unseen

Na op een buitenaardse planeet een onbekend apparaat te hebben gevonden, keert SG-1 terug naar de aarde. Vervolgens ziet Jonas ineens een mysterieus wezen verschijnen. In eerste instantie denkt men dat Jonas misschien aan waanideeën lijdt, omdat verder niemand anders het wezen heeft waargenomen. Al snel beginnen echter steeds meer collega's de wezens ook te zien. De oorzaak hiervan blijkt bij het buitenaardse apparaat te liggen. Hierdoor kan men nu wezens uit een andere dimensie waarnemen.

Ondertussen breekt er buiten de basis een grote chaos uit, omdat het fenomeen zich ook begint te verspreiden onder normale burgers.

6.14: Smoke and Mirrors

Senator Kinsey wordt tijdens zijn verkiezingscampagne het slachtoffer van een aanslag: hij wordt neergeschoten. Op beelden van de beveiligingscamera's is duidelijk te zien dat Jack O'Neill de schutter was, tot ongeloof van zijn collega's. O'Neill verklaart uiteraard onschuldig te zijn, maar hij wordt toch vastgezet. Carter, Teal'c en Jonas moeten nu proberen zijn onschuld te bewijzen.

6.15: Paradise Lost

O'Neill komt samen met de onbetrouwbare Harry Maybourne vast te zitten op een onbewoonde planeet. Terwijl SG-1 op zoek gaat naar hun verloren gewaande leider, nemen de spanningen tussen Jack en Maybourne al snel toe. Maybourne wordt na verloop van tijd namelijk zo paranoïde dat hij niet meer voor rede vatbaar is.

6.16: Metamorphosis

De Goa'uld Nirrti blijkt nog steeds allerlei experimenten op mensen uit te voeren. Ze wil nog altijd een genetisch perfect gastlichaam creëren. SG-1 komt Nirrti op het spoor nadat de bewoners van een buitenaardse planeet beginnen te muteren omdat hun DNA werd veranderd. Velen komen hierdoor om het leven. Een poging om Nirrti te stoppen mislukt echter, omdat het team gevangen wordt genomen. Vervolgens worden ze zelf het slachtoffer van Nirrti's duistere experimenten.

6.17: Disclosure

Het bestaan van het Stargate project wordt onthuld aan China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In eerste instantie heeft men veel moeite om de ambassadeurs van de waarheid te overtuigen. Vervolgens eisen de ambassadeurs dat de hele wereldbevolking hierover wordt geïnformeerd. Ondertussen duikt ook Sentor Robert Kinsey weer op. Hij wil zelf de controle over het Stargate project krijgen en hij probeert daarom de indruk te wekken dat Generaal Hammond ongeschikt is om het programma te leiden.

6.18: Forsaken

SG-1 ontdekt op een planeet een neergestort buitenaards ruimteschip, de Sebrus. Het team besluit de overlevenden van de crash te helpen bij de reparatie van hun schip, maar helaas blijkt niets te zijn zoals het lijkt. De zogenaamde bemanningsleden zijn in werkelijkheid namelijk gevaarlijke ontsnapte criminelen.

6.19: The Changeling

Teal'c wordt geplaagd door vreemde dromen. Hierin werken hij en zijn teamgenoten niet voor het leger, maar bij de brandweer. In dit scenario is Bra'tac zijn stiefvader. Verder zijn Shan'auc en Teal'c met elkaar getrouwd. Na verloop van tijd wordt het voor Teal'c steeds moeilijker om in te zien welke versie van het verhaal de werkelijkheid is. Een psycholoog genaamd Daniel Jackson probeert hem te helpen.

6.20: Memento

Tijdens een testvlucht van de Prometheus gaat er iets mis met de aandrijving. Hierdoor is de bemanning gedwongen het schip te laten landen op de planeet Tagrea. Helaas blijkt deze planeet geen Stargate te hebben. Bovendien reageert de lokale bevolking in eerste instantie erg vijandig op de komst van de Prometheus.

6.21: Prophecy

Jonas wordt geplaagd door een reeks verontrustende toekomstvisioenen. Zo ziet hij hoe de Goa'uld Mot een aanval op de aarde plant, waardoor de SGC zal worden vernietigd. Ondertussen probeert SG-1 de bewoners van een buitenaardse planeet te helpen bij een opstand tegen Mot.

6.22: Full Circle

Anubis is van plan om alle andere Goa'uld Systen Lords te doden. Daniel besluit SG-1 te waarschuwen dat Anubis nu onderweg is naar Abydos om het Oog van Ra te stelen. Hiermee zou hij een allesvernietigend superwapen kunnen creëren.

Al snel wordt echter duidelijk dat SG-1 zonder hulp Anubis niet kan tegenhouden. Helaas mag Daniel niet ingrijpen, omdat dit tegen de regels van de Ancients zou zijn. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de bewoners van Abydos.

7.01: Fallen, deel I

Op de planeet Vis Uban wordt een naakte Daniel Jackson levend en wel teruggevonden. Hij blijkt zijn geheugen echter volledig kwijt te zijn. Desondanks zijn Daniels collega's uiteraard erg blij om hem weer terug te zien.

Ondertussen gaat SG-1 op zoek naar een manier om Anubis te verslaan. Uiteindelijk kan alleen diens superwapen worden vernietigd. Vervolgens dient zich meteen een nieuw probleem aan.

7.02: Homecoming, deel II

Jonas is gevangen genomen door Anubis. Hierdoor ontdekt Anubis dat op de thuisplaneet van Jonas veel Naquadria te vinden is. Hiermee kan een nieuw krachtig wapen worden gebouwd. Anubis zet daarom meteen koers naar Langara. SG-1 moet deze planeet vervolgens van de ondergang zien te redden. Ondertussen probeert Teal'c de System Lords Yu en Ba'al ervan te overtuigen om Anubis aan te vallen.

7.03: Fragile Balance

Op een dag klopt er een bijdehante tiener aan bij de SGC. De jongen beweert Jack O’Neill te zijn. SG-1 gelooft hem natuurlijk niet, totdat duidelijk wordt dat de jongen een kloon is van O’Neill. De grote vraag is nu echter wat er ondertussen met de echte Jack O’Neill is gebeurd. Waarom werd hij gekloond en door wie?

7.04: Orpheus

Teal'c raakt tijdens een missie zwaargewond. Tijdens zijn revalidatie wordt duidelijk dat hij zijn zelfvertrouwen kwijt is geraakt, omdat hij geen symbiont meer heeft. Ondertussen blijken Rya'c en Bra'tac gevangen te zijn genomen. Ze moeten nu slavenarbeid verrichten in een Jaffa strafkamp. Uiteraard kan het tweetal nog net op tijd worden gered door SG-1. Hierdoor krijgt Teal'c zijn zelfvertrouwen weer terug.

7.05: Revisions

SG-1 bezoekt een mysterieuze planeet met een extreem giftige atmosfeer. Onder een enorme koepel bevindt zich echter een leefbare omgeving. Hier wonen vreedzame mensen in een pittoresk dorpje. De bewoners van de koepel blijken allemaal verbonden te zijn met een centrale computer. Plotseling zijn er enkele mensen spoorloos verdwenen. Ook lijkt de koepel steeds kleiner te worden. Hoewel iedereen gevaar loopt, lijken de dorpelingen zich totaal geen zorgen te maken.

7.06: Lifeboat

Op een planeet ontdekt SG-1 een enorm gecrasht ruimteschip. Het team besluit het buitenaardse schip vervolgens binnen te gaan voor nader onderzoek. De honderden bemanningsleden van het schip blijken zich in stasis capsules te bevinden.

Wanneer SG-1 naar de aarde is teruggekeerd, wordt al snel duidelijk dat Daniel op mysterieuze wijze bezeten is geraakt door de persoonlijkheden van de bemanningsleden van het schip.

7.07: Enemy Mine

Op de planeet P3X-403 wordt een grote Naquadah voorraad gevonden. Het leger wil dit Naquadah graag delven. Deze plannen worden echter gedwarsboomd door de aanwezigheid van een groep Unas, die op deze planeet blijken te wonen. De Unas doden één van de soldaten als waarschuwing. Om het conflict op te lossen besluit Daniel de hulp in te roepen van een oude bekende, de Unas Chaka. Vervolgens wordt duidelijk dat de planeet een heilige plaats is voor de Unas.

7.08: Space Race

Carter neemt samen met een buitenaardse piloot deel aan een echte 'space race'. De winnaar van de race zal worden beloond met een winstgevend contract met het grootste bedrijf op de planeet Hebridan. Al snel wordt echter duidelijk dat er meer speelt dan alleen het halen van de finishlijn.

7.09: Avenger 2.0

Dr. Felger (uit seizoen 6) creëert een nieuw soort computervirus waarmee men vijandelijke Stargates onbruikbaar zou kunnen maken. Helaas loopt een eerste test met dit Avenger virus helemaal verkeerd af. Per ongeluk komt namelijk het hele Stargate netwerk op alle planeten plat te liggen.

7.10: Birthright

SG-1 komt terecht op Hak'tyl, een planeet die uitsluitend wordt bevolkt door vrouwelijke Jaffa. De Goa'uld Moloc besloot lang geleden namelijk om alle vrouwelijke Jaffa te laten doden, waarna de priesteres Ishta in het geheim een schuilplaats voor deze vrouwen oprichtte. Na hun eerste kennismaking worden Ishta en Teal'c al snel verliefd op elkaar. Ondertussen biedt de SGC de Jaffa vrouwen het medicijn Tretonin aan, waardoor ze niet meer afhankelijk zouden zijn van hun symbiont.

7.11: Evolution, deel I

Anubis heeft een nieuw leger van onverslaanbare moordmachines gecreëerd, de Kull. Hij wil met deze supersoldaten alle overige Goa'uld uit de weg ruimen. Ook voor de aarde en de Tok'ra is dit een groot probleem, omdat hun wapens op de Kull geen enkel effect hebben. Ondertussen vertrekt Daniel met een expeditie naar Centraal-Amerika.

7.12: Evolution, deel II

Daniel en Dr. Lee zijn in Centraal-Amerika gekidnapt door rebellen. O’Neill moet hen nu gaan redden en roept daarvoor de hulp in van een oud-collega, ene Burke. Ondertussen reizen Carter, Teal’c en Jacob af naar de planeet waar Anubis zijn supersoldaten maakt. Daar blijken inmiddels duizenden Kull soldaten klaar te staan.

7.13: Grace

De Prometheus wordt plotseling aangevallen door een onbekende vijand. Carter raakt hierdoor bewusteloos. Wanneer ze later weer ontwaakt, blijkt ze alleen aan boord te zijn. Vervolgens begint Carter te hallucineren over een klein meisje genaamd Grace.

7.14: Fallout

Jonas vraagt de SGC om hulp. Zijn thuisplaneet Kelowna dreigt namelijk onbewoonbaar te worden. Dit heeft te maken met een ondergrondse naquadah ader, die langzaam verandert in het onstabiele en radioactieve naquadria. Dit heeft gevaarlijke aardschokken tot gevolg.

7.15: Chimera

Daniel wordt geplaagd door mysterieuze dromen over Sarah Gardner (uit seizoen 4 en 5), zijn ex-vriendin, die nu bezeten is door de Goa’uld Osiris. Ondertussen begint Carter een relatie met een politieman, Pete Shanahan. De waarheid over haar werk moet ze voor hem verborgen houden, maar daar neemt hij geen genoegen mee.

7.16: Death Knell

De Alpha Site, de geheime buitenaardse basis van de SGC, wordt aangevallen en vernietigd door de Kull. Carter kan ontsnappen, maar wordt nu overal opgejaagd door de vijand. Ondertussen doen Generaal Hammond en Jacob een verontrustende ontdekking die de samenwerking tussen de aarde, de Tok’ra en de Jaffa onder druk zet.

7.17: Heroes, deel I

Het Pentagon stuurt een filmploeg naar Cheyenne Mountain. De journalist Emmett Bregman heeft de opdracht gekregen om een documentaire te maken over de SGC en de mensen die daar werken. Het idee hierachter is dat de president een positief verhaal paraat wil hebben voor het geval dat het Stargate programma ooit publiekelijk bekend wordt.

De ervaren Bregman lijkt op het eerste gezicht een beetje sullig en onprofessioneel type, maar is in werkelijkheid enorm vastberaden om er een diepgaand en onthullend verhaal van te maken. Hij raakt echter al snel gefrustreerd. Omdat hij recente missies niet mag filmen blijven er voor hem alleen saaie interviews met onwillige personeelsleden over.

Ondertussen wordt SG-13 tijdens een missie aangevallen door Jaffa. Hammond stuurt meteen versterking in de vorm van SG-1 en Dr. Fraiser.

7.18: Heroes, deel II

Tijdens een vijandelijk vuurgevecht op een buitenaardse planeet wordt een SGC collega dodelijk getroffen. De identiteit van het slachtoffer is in eerste instantie nog onbekend, tot grote frustratie van de filmploeg die op de aarde moest achterblijven. Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat het om Dr. Janet Fraiser gaat. Ze werd gedood toen ze het leven van een gewonde collega probeerde te redden. Het verdriet hierover is groot.

De aflevering eindigt met een emotioneel eerbetoon aan Dr. Fraiser.

7.19: Resurrection

SG-1 ontdekt in Los Angeles een geheim NID laboratorium, waar de gewetenloze Dr. Keffler een menselijke Goa’uld hybride heeft gecreëerd. Deze (op het eerste gezicht onschuldig ogende) Anna blijkt echter een gruwelijke moordpartij op haar geweten te hebben.

7.20: Inauguration

Henry Hayes is gekozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij wordt vervolgens geïnformeerd over het bestaan van het Stargate programma, hoewel hij in eerste instantie denkt dat het om een grap gaat. De nieuwe vicepresident, Robert Kinsey, doet ondertussen een poging om de SGC eindelijk onder zijn controle te krijgen.

7.21: Lost City, deel I

SG-1 ontdekt op de planeet P3X-439 een tweede bibliotheek van de Ancients, maar ook de Goa'uld Anubis blijkt dringend op zoek te zijn naar deze bibliotheek. O’Neill wil vermijden dat deze informatie in handen van de Goa’uld valt en downloadt de complete database in zijn eigen hersenen.

Ondertussen wordt Generaal Hammond vervangen door de burger diplomate Dr. Elizabeth Weir, wat veel weerstand oproept bij het SGC personeel. Vice-president Robert Kinsey wil Dr. Weir dusdanig manipuleren, dat zij het Stargate Programma naar zijn persoonlijke wensen zal leiden. Verder geeft de president het bevel om het Stargate Programma drie maanden lang stop te zetten voor een algehele inspectie.

Precies op dat moment brengt Bra’tac het nieuws dat Anubis over drie dagen de aarde zal aanvallen. Er is nog maar één manier om de aarde te beschermen: SG-1 moet zo snel mogelijk de verloren stad Atlantis terugvinden. Hier zouden zich volgens de verhalen allerlei geavanceerde technologieën bevinden, waarmee men de Goa’uld voorgoed zou kunnen verslaan.

Opmerking: Elizabeth Weir wordt geïntroduceerd, gespeeld door Jessica Steen. Verder wordt hier de basis gelegd voor de spin-off Stargate Atlantis.

7.22: Lost City, deel II

O’Neill heeft de complete database van de Ancients in zijn hersenen gedownload. Omdat zijn lichaam en geest dit niet aankunnen, zal hij binnenkort sterven. O’Neill heeft nu echter ook de locatie van de mythische stad Atlantis in zijn hoofd zitten. Deze verloren stad van de Ancients vol met geavanceerde technologieën moet snel worden gevonden.

Hierna gaan SG-1 en Bra'tac op zoek naar de vermeende locatie van Atlantis. Ze ontdekken helaas niet de stad zelf, maar wel een buitenpost van de Ancients in Antarctica. Ook wordt een krachtige energiebron gevonden, een zogenaamde Zero Point Module (ZPM).

Ondertussen lanceert Anubis een totale aanval op de aarde. O’Neill activeert vervolgens met behulp van de ZPM een bijzonder wapen, dat de gehele vloot van Anubis probleemloos vernietigt. De aarde is hiermee gered. Naderhand verslechtert de toestand van O’Neill zich zodanig, dat hij moet worden ingevroren. Hij kan alleen gered worden als men eindelijk Atlantis vindt, maar waar is deze stad?

8.01: New Order, deel I

Er is enige tijd verstreken sinds de vorige aflevering. Het Stargate programma ligt nog steeds stil. SG-1 heeft het moeilijk, omdat ze O’Neill, die is ingevroren in Antarctica, zo snel mogelijk willen redden.

Gelukkig krijgen Carter en Teal’c toestemming om de Asgard om hulp te vragen. De situatie wordt echter bemoeilijkt door de onverwachte terugkeer van de Replicators, die koers hebben gezet naar de thuiswereld van de Asgard. Vervolgens wordt Carter ontvoerd door de Replicators. Het komt hierna tot een nieuwe confrontatie met de gevaarlijke Fifth (uit de aflevering Unnatural Selection).

Ondertussen doen de Goa’uld System Lords de SGC een opmerkelijk voorstel: ze willen onderhandelen met de aarde. Maar zoals altijd hebben de Goa’uld een verborgen agenda.

Opmerking: Torri Higginson vervangt Jessica Steen in de rol van Dr. Elizabeth Weir.

8.02: New Order, deel II

Terwijl de Replicators verder oprukken naar de thuiswereld van de Asgard, moet de ontvoerde Carter de opdringerige Replicator Fifth op afstand zien te houden.

Ondertussen proberen de Asgard O’Neill te redden. Hij blijkt namelijk specifieke kennis in zijn hoofd te hebben waarmee de Replicators verslagen kunnen worden. Nadat dit is gelukt wordt alle informatie van de Ancients uit O’Neills hersenen verwijderd, waarna hij weer wordt ontdooid.

Eenmaal terug op de aarde wordt het Stargate programma weer in gebruik genomen. Dr. Weir onthult dat ze de nieuwe toezichthoudster zal worden van de buitenpost in Antarctica. Generaal Hammond wordt het nieuwe hoofd van het Department for Homeworld Security. De nieuwe commandant van de SGC is Jack O’Neill, die meteen wordt bevorderd tot Generaal. Ook Carter wordt bevorderd: ze is nu Luitenant Kolonel.

Niemand heeft echter in de gaten dat Fifth heeft overleefd. Hij blijkt Carter als Replicator te hebben gekloond.

Opmerking: het verhaal over Atlantis en de buitenpost op Antarctica wordt voorgezet in de spin-off Stargate Atlantis.

8.03: Lockdown

Stargate Command heeft een nieuwe medewerker: de Russische Kolonel Alexi Vaselov. Plotseling zakt Vaselov in elkaar en later begint ook Daniel zich vreemd te gedragen. Vervolgens wordt de SGC onder quarantaine geplaatst, omdat men denkt dat er een besmettelijke ziekte rondwaart. In werkelijkheid blijkt het echter om een alien te gaan die gericht bezit neemt van menselijke lichamen. Al snel wordt duidelijk: Anubis is terug en gevaarlijker dan ooit.

8.04: Zero Hour

O’Neill kan maar moeilijk wennen aan zijn nieuwe baan als commandant van de SGC. Terwijl zijn voormalige team als vanouds op missie gaat, moet O’Neill zich vooral bezighouden met bureaucratische rompslomp. Ondertussen moet hij het hoofd bieden aan de ene na de andere crisis, waaronder ruziënde diplomaten en een uit de kluiten gewassen buitenaardse plant. Tot overmaat van ramp blijkt SG-1 tijdens een missie ineens spoorloos te zijn verdwenen.

8.05: Icon

SG-1 maakt contact met de bewoners van de planeet Tegalus. Na enige tijd wordt duidelijk dat de komst van het team een burgeroorlog heeft veroorzaakt. Daniel raakt vervolgens gescheiden van zijn collega's, nadat rebellen de Stargate in handen krijgen.

8.06: Avatar

De SGC heeft een nieuw virtual reality programma ontwikkeld. In theorie kan het personeel hiermee getraind worden om zich te verdedigen tegen een vijandelijke aanval. Teal’c mag deze computersimulatie als eerste uittesten. Helaas gaat er iets mis, waardoor hij in de simulatie komt vast te zitten.

8.07: Affinity

Teal’c heeft besloten om buiten de basis in een eigen appartement te gaan wonen. Helaas blijkt hij in een slechte buurt te zijn terecht gekomen. Vervolgens wil Teal'c eigenhandig alle problemen in zijn omgeving aanpakken, maar daarmee haalt hij zich veel ellende op de hals. Zo wordt hij de hoofdverdachte in een moordonderzoek.

Ondertussen overdenkt Carter haar toekomst met Pete. Hij wil namelijk met haar trouwen, maar Carter is niet echt enthousiast over dit aanzoek.

8.08: Covenant

Alec Colson, een rijke Amerikaanse zakenman, heeft bewijzen gevonden voor het bestaan van buitenaards leven. Hij is van plan om al zijn kennis binnenkort openbaar te maken. SG-1 krijgt vervolgens de opdracht om Colson op andere gedachten te brengen, maar dat blijkt niet gemakkelijk te zijn. Vooral nadat duidelijk wordt dat er meer mensen zijn die Colson de mond willen snoeren.

8.09: Sacrifices

Teal’c is niet blij wanneer hij ontdekt dat zijn zoon Rya'c over enkele dagen wil trouwen met een meisje van de planeet Hak'tyl. De Goa'uld Moloc dreigt Hak'tyl ondertussen aan te vallen, wat voor complicaties zorgt. Bovendien zijn er tussen het bruidspaar allerlei spanningen, die het jonge geluk dreigen te verstoren.

8.10: Endgame

De Stargate van de SGC wordt gestolen. SG-1 ontdekt vervolgens dat The Trust nu in het bezit is van een eigen ruimteschip, dat zich in een baan rond de aarde bevindt. Ondertussen probeert Teal’c te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de plotselinge dood van Jaffa rebellen op een andere planeet.

8.11: Gemini

Een dubbelganger van Sam Carter meldt zich bij de SGC. Het blijkt om een Replicator te gaan, die eerder door Fifth werd gecreëerd (in de aflevering New Order, deel II). RepliCarter beweert de aarde te willen helpen om de overige Replicators te verslaan. Maar kan de SGC haar wel vertrouwen?

8.12: Prometheus Unbound

De Prometheus ontvangt een noodsignaal. Het blijkt echter om een valstrik te gaan. Met uitzondering van Daniel wordt de hele bemanning overmeesterd en over boord gezet. Vervolgens wordt het schip gestolen en Daniel gegijzeld. De dader blijkt de mysterieuze Vala Mal Doran te zijn.

Opmerking: Vala wordt geïntroduceerd. In seizoen 9 en 10 gaat ze een belangrijke rol spelen in de serie.

8.13: It's Good To Be King

SG-1 bezoekt een planeet die dreigt te worden bezet door de Goa’uld. Het team komt al snel tot de ontdekking dat niemand minder dan Harry Maybourne hier nu koning is. Hij beweert een voorspelling te hebben gevonden waarin staat dat SG-1 de Goa’uld zal verslaan tijdens de komende aanval.

8.14: Full Alert

Er dreigt een nieuwe wereldoorlog tussen de VS en Rusland, nadat duidelijk wordt dat de regeringen van beide landen zijn geïnfiltreerd door The Trust. Deze geheime groepering blijkt nu geheel te zijn overgenomen door de Goa'uld. O'Neill en zijn collega's moeten vervolgens proberen om de diplomatieke relaties tussen de Russen en de Amerikanen weer te herstellen.

8.15: Citizen Joe

Joe Spencer, een kapper uit de staat Indiana, confronteert Jack O’Neill op een dag met een opmerkelijk feit. Joe heeft namelijk al zeven jaar lang allerlei visioenen over de geheime missies van SG-1. Door middel van flashbacks komt de kijker vervolgens te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe het leven van Joe hierdoor totaal overhoop werd gegooid.

8.16: Reckoning, deel I

De Replicators lanceren een grote aanval tegen de Goa’uld. Dit dwingt de Goa’uld Ba'al om de aarde om assistentie te vragen. De Jaffa rebellen willen profiteren van al deze commotie door tegelijkertijd de heilige planeet Dakara (in het territorium van Ba'al) te veroveren. Ondertussen wordt Daniel ontvoerd door de RepliCarter.

8.17: Reckoning, deel II

Na de verovering van Dakara blijkt zich op deze planeet een superwapen te bevinden dat in theorie alle Replicators zou kunnen vernietigen. Om dit wapen ook daadwerkelijk te kunnen gebruiken moet Carter echter samenwerken met Ba'al.

Ondertussen vallen de Replicators de SGC aan, terwijl Daniel de confrontatie aangaat met de RepliCarter. Uiteindelijk kunnen alle Replicators in het hele universum worden vernietigd, maar de prijs voor deze overwinning is hoog. Daniel komt namelijk opnieuw om het leven.

8.18: Threads

Na zijn dood in de vorige aflevering, krijgt Daniel van Oma Desala opnieuw de keuze om eventueel verder te leven als Ancient. Ondertussen blijken Jacob en zijn Tok'ra symbiont Selmak stervende te zijn. Nu haar vader op zijn sterfbed ligt, gaat Carter nadenken over haar eigen leven. Ze realiseert zich dat Pete haar niet gelukkig maakt en ze beëindigt hun relatie. O’Neill blijkt inmiddels een relatie te hebben met een andere vrouw, ene Kerry. Ook deze relatie loopt stuk wanneer duidelijk wordt dat Carter en O'Neill nog steeds gevoelens voor elkaar hebben.

Uiteindelijk overlijdt Jacob, terwijl Daniel terugkeert naar de aarde als normale sterveling.

8.19: Moebius, deel I

SG-1 reist terug naar het verre verleden om een Zero Point Module te stelen van Ra, de Goa’uld die ooit regeerde in het oude Egypte. Helaas verandert het team in 3000 v.Chr. per ongeluk de geschiedenis, wat grote gevolgen heeft. Er is nu een nieuwe tijdlijn ontstaan, waarin de levens van alle personages totaal anders zijn. Het Stargate programma bestaat bijvoorbeeld niet.

Opmerking: in 3000 v.Chr. zien we Ra terug, de vijand uit de Stargate bioscoopfilm uit 1994. Tevens blijkt Catherine Langford te zijn overleden, die ook in de bioscoopfilm werd geïntroduceerd.

8.20: Moebius, deel II

Nadat een missie van SG-1 in het oude Egypte totaal verkeerd is afgelopen, blijkt de hele geschiedenis te zijn veranderd. Het is nu aan een alternatieve versie van SG-1 om de originele tijdlijn weer te herstellen. Ook dit nieuwe team reist vervolgens terug in het verre verleden. Daar ontdekken ze dat het oorspronkelijke team in opstand probeerde te komen tegen Ra. Helaas kwamen O'Neill, Carter en Teal'c daarbij om het leven. Alleen Daniel blijkt te hebben overleefd.

Gelukkig kan de originele tijdlijn uiteindelijk worden hersteld. Alles is weer zoals het hoort te zijn, min of meer.

9.01: Avalon, deel I

Er blijkt de afgelopen tijd veel te zijn veranderd. Jack O'Neill werkt nu in het Pentagon. Zijn vervanger als commandant van de SGC is Generaal Landry. Ook SG-1 blijkt inmiddels uit elkaar te zijn gevallen. Teal'c is teruggekeerd naar zijn volk, Daniel staat op het punt om naar Atlantis te vertrekken en Carter is overgeplaatst naar Area 51. Dit tot grote teleurstelling van de ex-piloot Cameron Mitchell, die er al heel lang van droomt om lid te worden van dit team.

Ondertussen maakt een oude bekende van Daniel haar opwachting: de dubieuze Vala Mal Doran (uit de aflevering Prometheus Unbound). Ze beweert dat er op de aarde een oude schat van de Ancients verborgen zou zijn.

9.02: Avalon, deel II

De zoektocht naar een vermeende schat van de Ancients leidt tot een nieuw spannend avontuur voor SG-1. Het team bestaat nu uit Mitchell, Daniel, Teal'c en Vala. Er wordt een mysterieus communicatie apparaat gevonden. Via een soort telepathische verbinding komen Daniel en Vala vervolgens terecht in een ander sterrenstelsel. De mensen daar blijken te worden geregeerd door de gevaarlijke Ori, die eisen dat iedereen hen moet aanbidden.

9.03: Origin

Daniel en Vala komen meer te weten over de gevaarlijke Ori. Dit blijken de duistere tegenhangers te zijn van de Ancients. De Ori eisen niets minder dan totale gehoorzaamheid van ieder levend menselijk wezen. Wie zich hiertegen verzet, wordt gedood. Helaas zijn de Ori zich door de komst van Daniel en Vala nu bewust geworden van het bestaan van onze Melkweg. Dit heeft tot gevolg dat er al snel een eerste Ori missionaris (een 'Prior') opduikt om volgelingen aan zich te binden.

9.04: The Ties That Bind

Daniel is verheugd dat Vala eindelijk heeft aangegeven de aarde te willen verlaten. Hij is haar aanwezigheid namelijk meer dan zat. Helaas wordt al snel duidelijk dat het effect van de buitenaardse armbanden, waarmee Daniel en Vala onlangs met elkaar verbonden waren, nog niet is uitgewerkt. Vervolgens gaat SG-1 langs bij de vorige eigenaar van de armbanden, in de hoop dat hij meer over de bijwerkingen ervan kan vertellen. Dit is het begin van een doldwaze zoektocht.

9.05: The Powers That Be

SG-1 bezoekt de planeet P8X-412, in de hoop de lokale bevolking te kunnen waarschuwen voor de Ori. Vala blijkt hier echter geen onbekende te zijn. Lang geleden, toen ze nog bezeten was door de Goa'uld Qetesh, regeerde ze namelijk over deze planeet als hun god. Later bleef Vala zich voordoen als een Goa'uld om nog steeds allerlei rijkdommen te kunnen vergaren.

Nadat de waarheid bekend wordt, is de bevolking uiteraard woedend. Ze eisen dat Vala terechtstaat voor haar misdragingen. Precies op dat moment duikt er weer een Prior van de Ori op om de bevolking te bekeren.

9.06: Beachhead

Carter keert terug naar de SGC nu de dreiging van de Ori steeds reëler wordt. De Ori veroveren namelijk de planeet Kallana. Hun doel is hier een nieuwe uitvalsbasis te creëren voor een grote invasie van de Melkweg.

SG-1 probeert de Ori te stoppen, maar hun plan hiervoor mislukt. Wanneer duidelijk wordt dat de Ori een super Stargate willen bouwen, waar ook schepen doorheen kunnen vliegen, besluit Vala zichzelf op te offeren om dit te voorkomen.

9.07: Ex Deus Machina

SG-1 wordt op onderzoek uit gestuurd, wanneer er bewijzen opduiken die aantonen dat een Goa’uld op de aarde is ondergedoken. Het blijkt om de voormalige System Lord Ba'al te gaan.

Ondertussen lopen de spanningen tussen de SGC en de vrije Jaffa natie steeds verder op. De leider van de Jaffa, Gerak, wil Ba'al namelijk zelf in handen krijgen, zonder overleg met de SGC. Ba'al wil echter met rust worden gelaten. Zo niet, dan dreigt hij ergens in Noord-Amerika een Naquadah bom te laten afgaan.

9.08: Babylon

Mitchell wordt gevangen genomen door strijders van een legendarische Jaffa-stam: de Sodan. Omdat hij tijdens het gevecht dat hieraan vooraf ging één van de Sodan strijders zou hebben gedood, moet Mitchell nu deelnemen aan een ritueel gevecht tot de dood. Hij wordt vervolgens tot het uiterste getraind in de gevechtstechnieken van de stam, om uiteindelijk zijn mannetje te kunnen staan in het duel.

9.09: Prototype

SG-1 ontdekt bij toeval een geavanceerde menselijke Goa’uld hybride, die blijkt te zijn gecreëerd door Anubis. Deze hybride, Khalek, beschikt over allerlei superkrachten. Wanneer Khalek mee naar de aarde wordt genomen voor verder onderzoek, rijst al snel de vraag of dit wel zo'n goed idee was.

9.10: The Fourth Horseman, deel I

Een SG team keert terug van een missie naar een planeet die onlangs werd veroverd door de Ori. Ongemerkt heeft men nu een dodelijke ziekte mee naar de aarde terug genomen. Al snel begint de ziekte zich door het hele land te verspreiden.

Ondertussen keert de Ancient Orlin terug om de SGC te helpen, in de gedaante van een kind. Verder heeft ook Gerak, leider van de vrije Jaffa natie, zich tot de religie van de Ori laten bekeren.

9.11: The Fourth Horseman, deel II

Terwijl de mysterieuze Ori-plaag zich op de aarde verder uitbreidt en steeds meer slachtoffers maakt, hoopt SG-1 een tegenmiddel te vinden bij de Prior die de ziekte veroorzaakte. Maar zal het ook daadwerkelijk lukken om deze Prior gevangen te nemen? Ondertussen roept Gerak alle Jaffa op om zich aan te sluiten bij de Ori. Teal’c en Bra'tac hebben geen andere keuze dan in verzet te komen tegen hun leider.

9.12: Collateral Damage

Mitchell wordt beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd. Het probleem is echter dat hij zich wel aan ieder detail van de misdaad kan herinneren, dankzij een buitenaardse machine waarmee men herinneringen naar het geheugen van anderen kan kopiëren. SG-1 moet nu de onschuld van hun collega zien te bewijzen, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn.

9.13: Ripple Effect

De verbazing is groot wanneer ineens tientallen verschillende SG-1 teams uit alternatieve realiteiten hun opwachting maken in de SGC. Dit leidt tot een weerzien met oude bekenden zoals Martouf en Janet Fraiser. Maar de grote vraag is natuurlijk hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. Zullen de teams ooit nog terug kunnen keren naar hun eigen universum?

9.14: Stronghold

Teal’c wordt ontvoerd door Ba'al. Dit blijkt onderdeel te zijn van een plan om de vrije Jaffa, die op het punt staan om voor vrijheid en democratie te kiezen, te hersenspoelen en Ba'al als hun nieuwe leider te accepteren.

Ondertussen verneemt Mitchell dat een oude vriend van hem niet lang meer te leven heeft. Hij besluit zijn zieke maat te helpen.

9.15: Ethon

De buitenaardse Jared Kane vraagt de aarde om hulp. Zijn volk werd namelijk recentelijk bezocht door een Prior van de Ori, die hen de opdracht gaf om een naburig volk uit te roeien. Wanneer Daniel naar de planeet afreist wordt hij meteen gevangen genomen. SG-1 gaat vervolgens op pad voor een reddingspoging. Helaas verloopt deze missie alles behalve voorspoedig: de Prometheus raakt tijdens een gevecht zwaar beschadigd en wordt uiteindelijk zelfs vernietigd.

9.16: Off the Grid

Een missie tegen de Lucian Alliance gaat helemaal verkeerd en SG-1 wordt door hen gevangen genomen. Het team wordt door de criminelen verantwoordelijk gehouden voor de mysterieuze verdwijning van de Stargate op hun planeet. Al snel wordt echter duidelijk dat ook op andere planeten de Stargate spoorloos is verdwenen.

Ondertussen is Ba'al bezig met de wederopbouw van zijn rijk. Hij blijkt dan ook achter de diefstal van de vermiste Stargates te zitten.

9.17: The Scourge

SG-1 krijgt de opdracht om een groepje diplomaten van de aarde rond te leiden op de Gamma Site, de buitenaardse onderzoeksbasis van de SGC. Deze routineklus verandert echter al snel in een nachtmerrie wanneer buitenaardse vleesetende insecten de mensen op de basis aanvallen.

9.18: Arthur's Mantle

Carter probeert al weken tevergeefs om Arthur's Mantle, een apparaat van de Ancient Merlin, te activeren. Op een dag slaagt ze er eindelijk in om het apparaat in te schakelen, maar hierdoor komen Carter en Mitchell terecht in een andere dimensie. Dit betekent dat ze nu onzichtbaar zijn geworden voor hun collega's, hoewel het tweetal zich nog steeds in de SGC bevindt.

Ondertussen blijken de Sodan te zijn aangevallen door één van hun eigen mensen. Teal'c besluit het op te nemen tegen deze Volnek, die waanzinnig lijkt te zijn geworden en bijna zijn hele stam heeft uitgemoord.

9.19: Crusade

Vala Mal Doran blijkt nog te leven. Ze is inmiddels op mysterieuze wijze zwanger geraakt van de Ori. Vala slaagt erin om vanuit het Ori sterrenstelsel contact te leggen met de SGC en verslag uit te brengen van haar belevenissen. Ze waarschuwt haar collega's dat de Ori bezig zijn om een gigantische invasievloot op te bouwen. Hiermee willen de Ori onze Melkweg veroveren.

9.20: Camelot

Nu ze op de hoogte zijn van de plannen van de Ori, gaat SG-1 op zoek naar een geheim wapen van de Ancients. Hiermee zou men de Ori kunnen verslaan. Het team komt vervolgens terecht op de planeet Camelot. Deze plek wordt echter beschermd door een ingenieus beveiligingssysteem dat Merlin achterliet om nieuwsgierigen af te schrikken. Ondertussen bereiden de bondgenoten van de aarde zich voor op de komende invasie van de Ori.

10.01: Flesh and Blood

Vala bevalt van een dochter, Adria. Dit blijkt geen normale baby te zijn, want binnen enkele uren is ze uitgegroeid tot een jonge vrouw. Adria is nu de nieuwe leider van de Ori: ze bezit al hun kracht en al hun kennis. Ondertussen heeft de Ori vloot onze Melkweg bereikt. Ze zetten meteen koers naar de planeet Chulak. Vervolgens breekt er een gigantisch gevecht uit.

10.02: Morpheus

SG-1 bezoekt de planeet Vagonbrei. De planeet blijkt echter verlaten te zijn, omdat alle bewoners zijn overleden aan een mysterieuze slaapziekte. Al snel wordt ook het team zelf hierdoor getroffen. Ondertussen moet Vala op de aarde een psychologische evaluatie ondergaan om te bepalen of ze nog wel voor de SGC kan werken.

10.03: The Pegasus Project

SG-1 reist naar Atlantis in de Pegasus Melkweg. Daniel en Vala hopen hier in de database meer informatie te vinden over het vermeende superwapen van Merlin. Tot hun grote verrassing maken ze vervolgens kennis met Morgan Le Fay, een Ancient. Ondertussen proberen Carter, McKay en Mitchell te voorkomen dat er nog meer Ori–schepen door de “Supergate” komen.

Opmerking: dit is een crossover met de spin-off Stargate Atlantis.

10.04: Insiders

Een buitenaards ruimteschip stort neer op de aarde. Het schip blijkt één inzittende te hebben: Ba'al. Vervolgens vraagt hij de aarde om hulp. Zijn vele klonen zouden zich namelijk tegen hem gekeerd hebben. Al snel wordt echter duidelijk dat Ba'al niet de waarheid heeft gesproken.

10.05: Uninvited

SG-1 heeft plannen voor een korte vakantie, maar daar komt weinig van terecht. Teal’c ontdekt namelijk een planeet waar de bevolking werd gedood door een extreem gevaarlijk gemuteerd wezen. Vervolgens wordt duidelijk dat het team onbedoeld zelf verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze wezens. Al snel verschijnen de wezens ook op de aarde, precies wanneer Landry en Mitchell hun vakantie proberen te vieren.

10.06: 200

Martin Lloyd (uit seizoen 4 en 5) is weer terug. Zijn maffe tv-serie Wormhole X-Treme!, waarvan het verhaal was gebaseerd op het Stargate project, blijkt inmiddels te zijn geflopt. Dit weerhoudt Martin er echter niet van om een script te schrijven voor een bioscoopfilm. Hij wil zijn ideeën voor het scenario eerst voorleggen aan het SG-1 team, maar helaas zijn ze niet echt enthousiast.

Opmerking: dit is de 200ste aflevering van de serie.

10.07: Counterstrike

SG-1 ontdekt dat de Jaffa op Dakara het heft in eigen handen hebben genomen. Ze gebruiken namelijk het massavernietigingswapen van de Ancients tegen planeten die door de Ori zijn veroverd. Ook willen ze oorlogsschepen van de Ori in bezit nemen.

Hierdoor raakt SG-1 ongewild betrokken bij een strijd die ze niet kunnen winnen. De Jaffa blijken namelijk totaal niet voor rede vatbaar te zijn. Ondertussen wil Adria, leider van de Ori, wraak voor de dood van haar volgelingen en ze zet koers naar Dakara.

10.08: Memento Mori

Tijdens een avondje uit met Daniel wordt Vala ontvoerd door de Goa'uld Athena. Vala kan weliswaar ontsnappen, maar heeft nu last van geheugenverlies. Ze weet niet meer wie ze is of waar ze vandaan komt. Ze slaat op de vlucht en komt uiteindelijk terecht in een restaurant. Hier krijgt Vala een baantje als serveerster. Ondertussen probeert SG-1 hun vermiste collega terug te vinden, maar ook de gevaarlijke Trust blijkt naar Vala op zoek te zijn.

10.09: Company of Thieves

De Odyssey en haar bemanning worden gekidnapt door de Lucian Alliance, een criminele bende. Mitchell moet nu infiltreren bij de Lucian Alliance om zijn collega's te redden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, omdat er binnen de groepering een dodelijke machtsstrijd gaande is.

10.10: The Quest, deel I

SG-1 reist naar de planeet waar zich de Sangraal zou bevinden: het machtige wapen dat Merlin ontwierp om de Ori te verslaan. Helaas krijgt het team tijdens hun zoektocht concurrentie van zowel Ba'al alsook Adria. Vervolgens wordt al snel duidelijk dat men eerst een aantal tests moet doorstaan om het vermeende wapen in handen te kunnen krijgen.

10.11: The Quest, deel II

De zoektocht naar de Sangraal gaat verder. Tegen alle verwachtingen in ontdekt men vervolgens geen wapen, maar wel de oude Ancient Merlin zelf. Terwijl Adria en de Ori steeds dichterbij komen, is het aan Merlin om snel een nieuw Sangraal wapen te bouwen. Helaas sterft Merlin aan uitputting voordat zijn werk is afgerond, waarna SG-1 er alleen voor staat.

10.12: Line in the Sand

SG-1 ontdekt een planeet die binnenkort zal worden veroverd door de Ori. Om de lokale bevolking te beschermen voor het naderende onheil, wil het team het hele dorp verstoppen in een andere dimensie. Dit door middel van Arthur's Mantle, het apparaat van de Ancients. Helaas verloopt dit niet volgens plan. Al snel is het dorp omsingeld door vijandelijke soldaten.

Ondertussen probeert Vala haar echtgenoot Tomin de ware aard van de Ori in te laten zien, maar hiermee lijkt ze weinig succes te hebben.

10.13: The Road Not Taken

Carter komt na een misgelopen experiment per ongeluk terecht in een parallel universum. Alles is hier anders. Zo blijkt Carter ooit getrouwd te zijn geweest met McKay. Ook werd de aarde onlangs aangevallen door de Ori. Carter wil uiteraard graag weer snel terug naar haar eigen realiteit, maar krijgt hiervoor geen toestemming omdat men haar hulp wil bij het afslaan van een nieuwe aanval.

10.14: The Shroud

Enige tijd geleden werd Daniel gevangen genomen door Adria, leider van de Ori. Inmiddels blijkt Daniel te zijn getransformeerd tot Prior van de Ori. Zijn collega's zijn uiteraard geschokt door dit nieuws. Vervolgens wordt Daniel gevangen genomen door SG-1. Hij beweert een plan te hebben om de Ori te verslaan, maar het is nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk zo is. O'Neill en zijn collega's betwijfelen of Daniel nog wel aan hun kant staat.

10.15: Bounty

Nadat SG-1 een groot illegaal transport van de Lucian Alliance heeft vernietigd, kan een tegenreactie van deze criminele groepering natuurlijk niet uitblijven. De leider van de Lucian Alliance wil wraak en hij zet daarom een prijs op het hoofd van alle teamleden. Mitchell blijkt vervolgens niet meer veilig te zijn op zijn eigen middelbare school reünie. Ook zijn collega's worden achtervolgd door premiejagers.

10.16: Bad guys

SG-1 bezoekt de planeet P4M-328. Helaas ontdekken ze te laat dat de Stargate op deze planeet een museumstuk is. Omdat er in het museum geen Dial Home Device aanwezig is, kan het team niet meer terugkeren naar de aarde. Vervolgens wordt SG-1 door een misverstand aangezien voor een criminele bende. Het team ziet geen andere uitweg dan het nemen van gijzelaars.

10.17: Talion

Arkad, een oude tegenstander van Teal'c, heeft zich laten bekeren door de Ori. Vervolgens pleegt deze Arkad een aanslag op een conferentie van de vrije Jaffa natie. Vele Jaffa komen hierbij om het leven en Teal’c zweert daarom wraak. Vervolgens wordt duidelijk dat Arkad ook plannen heeft om aanslagen te plegen op de aarde.

10.18: Family Ties

De SGC verleent asiel aan de vader van Vala, Jacek. Hij beweert informatie te hebben over een Jaffa samenzwering om de aarde aan te vallen. Deze Jacek blijkt echter een meesteroplichter te zijn, die al snel in zijn oude gewoontes terugvalt.

Ondertussen gaat Landry uit eten met zijn ex-vrouw Kim, met wie hij al jaren geen contact meer heeft gehad, en hun dochter Carolyn.

10.19: Dominion

SG-1 beraamt een ingewikkeld plan om Adria gevangen te nemen. Daarbij willen ze Vala als lokaas gebruiken. Helaas mislukt dit voornemen, omdat plotseling ook Ba'al opduikt om Adria te ontvoeren. Ba'al wil namelijk het leger van de Ori onder zijn controle krijgen door zijn Goa'uld symbiont in Adria te implanteren.

10.20: Unending

De Odyssey brengt een bezoek aan de thuiswereld van de Asgard. Wanneer er ineens een Ori vloot opduikt, activeert Carter een tijdsvervormingsveld om de Odyssey te redden. Hierdoor raakt SG-1 gevangen in de tijd. Het team moet nu samen de rest van hun leven doorbrengen op het schip.

Daniel en Vala krijgen na verloop van tijd een relatie. Landry sterft uiteindelijk aan ouderdom. Op een dag ontdekt Carter, inmiddels een oude vrouw, hoe de effecten van het vervormingsveld ongedaan kunnen worden gemaakt.

Hierdoor kan de Odyssey uiteindelijk ontsnappen. Niemand kan zich meer aan de gebeurtenissen van de afgelopen 50 jaar herinneren, met uitzondering van Teal'c.

Opmerking: dit is de laatste aflevering van de tv-serie. Het verhaal gaat hierna verder in de twee dvd-films.

Films

Het verhaal gaat verder in de dvd films:

Personages


Jack O'Neill

Daniel Jackson

Sam Carter

Teal'c

George Hammond

Janet Fraiser

Jonas Quinn

Hank Landry

Cam Mitchell

Vala Mal Doran

Jacob Carter

Bra'tac
 
Carolyn Lam
 
4.5 1 1 1 1 1 4.50 (8 stemmen)