Stargate (filmreeks)

     

Algemeen

De bekende Stargate franchise vond zijn oorsprong in een bioscoopfilm uit 1994. Het succes ervan leidde enkele jaren later tot een tv vervolg: Stargate SG-1 (1997-2007). Het succes daarvan leidde weer tot meerdere spin-off tv-series.

Het verhaal gaat over een buitenaards portaal, de zogenaamde Stargate, waarmee militairen en wetenschappers van de aarde naar andere planeten kunnen reizen. Daar krijgen ze te maken met uiteenlopende buitenaardse vijanden.

Tot op heden zijn er in totaal drie Stargate films gemaakt. Het gaat om de eerder genoemde bioscoopfilm en verder twee dvd-films, die in 2008 werden gemaakt ter afsluiting van de tv-serie Stargate SG-1.

Films

Inhoud

In 1928 wordt in Egypte door archeologen een mysterieus cirkelvormig artefact met bijzondere inscripties gevonden. Pas wanneer de Egyptoloog Daniel Jackson (James Spader) het object in 1994 nader bestudeert komt de ware potentie ervan aan het licht. De cirkel blijkt namelijk een Stargate te zijn, een buitenaards portaal waarmee men naar andere planeten kan reizen.

Vervolgens gaat Daniel samen met een groep militairen onder leiding van Kolonel Jack O’Neil (Kurt Russell) op onderzoek uit. Het team gaat door de Stargate en komt terecht op een buitenaardse woestijnplaneet. Deze wereld wordt geregeerd door een machtige alien in de gedaante van de Egyptische god Ra. O’Neil en zijn team besluiten de lokale bevolking te helpen, die door Ra als slaven worden gehouden.

Opmerkingen

Deze bioscoopfilm van Roland Emmerich en Dean Devlin vormde het begin van de Stargate franchise. De recensies waren destijds niet erg positief, maar het publiek kon de film wel waarderen. Het verhaal is namelijk een geslaagde mix uit actie en avontuur, met een vleugje romantiek. Filmstudio MGM wilde daarom snel een vervolg. De makers waren op dat moment echter al druk bezig met hun volgende film Independence Day en hadden geen tijd. Uiteindelijk besloot MGM geen film, maar een tv-serie in opdracht te geven: Stargate SG-1. Emmerich en Devlin werden buiten spel gezet.

Emmerich en Devlin zijn hierdoor nooit blij geweest met de latere tv-franchise. Het succes van Stargate SG-1 schopte namelijk al hun eigen plannen in de war. Oorspronkelijk hadden de mannen een Stargate filmtrilogie in gedachten. Bovendien hadden deze films een complete andere richting moeten inslaan dan de tv-serie.

 • Regisseur: Roland Emmerich
 • Première: 28 oktober 1994
 • Duur: 121 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

Dit was de eerste dvd film gebaseerd op de tv-serie Stargate SG-1 (1997-2007). Het verhaal van de film gaat verder waar de tv-serie ophield.

De strijd tegen de machtige Ori duurt nog altijd voort. SG-1 gaat daarom op zoek naar de zogenaamde ‘Ark der Waarheid’, een mysterieus apparaat van de Ancients waarmee men de Ori voorgoed zou kunnen verslaan.

Helaas zorgt de eigenwijze IOA-afgevaardigde Marrick voor problemen. Hij wil de Ori namelijk zelf uitschakelen door de gevaarlijke Replicators op hen los te laten. Al snel loopt de situatie echter volledig uit de hand wanneer de Replicators de controle overnemen. Aan SG-1 nu de taak om niet alleen de Ori, maar ook de Replicators te verslaan.

Opmerkingen

Deze film vormt de definitieve afsluiting van de Ori-verhaallijn uit de tv-serie. Oorspronkelijk had het verhaal onderdeel moeten zijn van het geplande elfde seizoen. Toen Stargate SG-1 na tien seizoenen ineens werd stopgezet, werd besloten om het verhaal tot een film te verwerken.

 • Regisseur: Robert C. Cooper
 • Première: maart 2008 (US)
 • Duur: 102 minuten
 • www.imdb.com

Inhoud

De Goa’uld Ba’al (een oude vijand van SG-1) weet op mysterieuze wijze het verleden te veranderen. Cameron Mitchell, Sam Carter en Daniel Jackson komen hierdoor terecht in een alternatieve tijdlijn. In deze wereld blijkt het Stargate programma niet te bestaan en staan de Goa’uld op het punt staan de aarde te veroveren. Ook komen ze Jack O’Neill hier tegen, die hen echter als vreemden behandeld.

SG-1 probeert de autoriteiten er vervolgens van te overtuigen dat de geschiedenis is veranderd en dat de aarde hierdoor in gevaar is. De regering denkt dat dit wel meevalt en dwingt het team om een teruggetrokken (maar streng door het leger geregisseerd) leven te gaan leiden. Totdat op een dag ineens de oorlogsvloot van Ba’al in het zonnestelsel opduikt. SG-1 moet hierna alsnog de mensheid van de ondergang redden.

Opmerkingen

Dit was de tweede dvd film gebaseerd op Stargate SG-1. Veel bekende personages uit de tv-serie keren terug in deze film. Niet alleen Jack O’Neill en Generaal Hammond duiken weer op, ook verschillende Goa’uld vijanden – Apophis, Yu, Cronus en Nirrti – zijn kort te zien in de alternatieve tijdlijn. Overigens was dit ook het laatste optreden van George Hammond in de Stargate franchise. Acteur Don S. Davis overleed namelijk in juni 2008 aan een hartaanval.

Opmerkelijk is dat de film op locatie in de Noordpool werd opgenomen, met de vriendelijke ondersteuning van het Amerikaanse leger. Zo is de onderzeeër die in meerdere scènes te zien is de USS Alexandria, die door de marine ter beschikking werd gesteld. (De scène waarin de onderzeeër door het ijs heen breekt is echt en geen computereffect.) Andere scènes werden gefilmd bij het US Navy Applied Physics Laboratory Ice Station, dat zich op zo’n 370 kilometer ten noorden van Alaska bevindt. Ook werden F-15 straaljagers voor de opnames ter beschikking gesteld.

Oorspronkelijk had hierna nog een derde dvd film gemaakt moeten worden. Door financiële problemen van moederbedrijf MGM is dat er helaas nooit van gekomen.

 • Regisseur: Martin Wood
 • Première: juli 2008 (US)
 • Duur: 94 minuten
 • www.imdb.com

Toekomst

Regisseur Roland Emmerich (regisseur van de originele bioscoopfilm) kondigde in 2014 aan een nieuwe Stargate film te willen maken. Het zou gaan om een complete reboot van het Stargate universum. Dit project is tot op heden echter nog niet gerealiseerd. 

Het Stargate universum

Stargate SG-1Stargate InfinityStargate AtlantisStargate UniverseStargate OriginsFilms

Links