Stargate Atlantis (2004-2009)

Spin-off van Stargate SG-1 (1997-2007).

Samenvatting

De basis voor het verhaal van Stargate Atlantis wordt gelegd in de SG-1 afleveringen ‘Lost City’ en ‘New Order’, waarin onder het ijs van Antarctica een buitenpost wordt gevonden van de Ancients. (Dit was het buitenaardse ras dat ooit de Stargates bouwde.) Daniel Jackson ontdekt hier in de pilootaflevering van Atlantis de coördinaten van de gelijknamige legendarische stad. De locatie daarvan blijkt echter ver buiten ons sterrenstelsel te liggen.

Vervolgens wordt er een grote, internationale expeditie door de Stargate gestuurd, bestaande uit militairen en wetenschappers, geleid door de ervaren diplomaat Dr. Elizabeth Weir. De groep komt terecht op de planeet Lantea, ergens in de verre Pegasus Melkweg. Daar vinden ze inderdaad het beroemde Atlantis: een drijvende stad zo groot als Manhattan. Dit blijkt in werkelijkheid een gigantisch ruimteschip te zijn, vol met allerlei geavanceerde technologieën.

Atlantis werd miljoenen jaren geleden door de Ancients gebouwd, maar werd 10.000 jaar geleden ineens verlaten. De Pagasus Melkweg wordt namelijk al duizenden jaren geterroriseerd door de alom gevreesde Wraith, die zich voeden met menselijke levensenergie. Nadat de Ancients zich realiseerden dat ze hun vijand niet konden verslaan, keerden ze door de Stargate terug naar de aarde en lieten ze Atlantis achter in de Pegasus Melkweg. Het verhaal over de stad vertelden ze door aan de aardbewoners, waarna de legende over Atlantis ontstond. De Wraith zijn echter nog steeds actief, waardoor de expeditieleden er meteen een gevaarlijke tegenstander bij hebben.

De Wraith zijn niet het enige probleem van de expeditie. Zo blijken ook de energiereserves van de stad zeer beperkt te zijn, waardoor er niet meer genoeg energie is om door de Stargate terug naar de aarde te kunnen keren. Contact met het thuisfront is dus onmogelijk. Wel kan men naar andere planeten in de Pegasus Melkweg reizen en gebruik maken van de vele bijzondere technologieën die in Atlantis verborgen liggen.

Gelukkig blijken er in de Pegasus Melkweg ook vredelievende volkeren te wonen, waardoor de Athosians, die al generaties lang worden opgejaagd door de Wraith. Zij worden belangrijke bondgenoten. Aangezien er voor de expeditieleden voorlopig niets anders op zit dan in de Pegasus Melkweg te blijven, besluit men zich te richten op het verkennen van de stad en de planeten die zich in het stelsel bevinden. De belangrijkste taak daarbij is het zoeken naar nieuwe technologieën, waarmee men de Wraith voorgoed kan verslaan.

Het hoofdverkenningsteam van de Atlantis expeditie wordt aangevoerd door Major (later Colonel) John Sheppard en bestaat verder uit de briljante (maar extreem arrogante) wetenschapper Dr. Rodney McKay, de jonge Luitenant Aiden Ford en de leider van de Athosians, Teyla Emmagan. Ten slotte wordt het team bijgestaan door de Schotse arts Dr. Carson Beckett. (In de latere seizoenen verandert de opstelling van het team en voegt zich o.a. Ronon Dex bij de expeditie, een soldaat die vele jaren op de vlucht was voor de Wraith.)

Serie Algemeen

Stargate Atlantis is een spin-off van Stargate SG-1 en werd ook gemaakt door dezelfde producenten. De eerste aflevering werd in juli 2004 uitgezonden door het Amerikaanse Syfy Channel. De opnames vonden plaats in Vancouver, Canada. De provincie British Columbia diende daarbij vaak als het decor voor allerlei exotische planeten.

Oorspronkelijk werd het verhaal over de ontdekking van de ‘verloren stad’ Atlantis bedacht voor een geplande SG-1 film. Uiteindelijk kwam hier niets van terecht, maar kreeg men wel het idee om in plaats daarvan een spin-off te produceren. De scripts van de afleveringen van seizoen 7 van SG-1 werden dus herschreven om als aanloop te dienen naar de nieuwe serie. In eerste instantie zou Atlantis op de aarde op Antarctica worden ontdekt. Toen duidelijk werd dat er een spin-off zou komen, werd het verhaal verplaatst naar de Pegasus Melkweg.

Dit gaf de schrijvers de mogelijkheid om nieuwe verhalen te verzinnen voor Atlantis, zonder dat de beide series elkaar in de weg zouden zitten. SG-1 en Atlantis werden namelijk drie seizoenen lang tegelijkertijd uitgezonden. In de beginfase wilde men een duidelijke scheiding van verhalen om Atlantis de kans geven zich onafhankelijk te ontwikkelen. Aan het einde van het eerste seizoen wordt er in de serie echter weer contact gelegd met de aarde, waarna er in de daaropvolgende seizoenen regelmatig cross-overs plaatsvinden.

Opvallend is dat er in de loop der jaren veel veranderingen in de cast plaatsvonden. Elizabeth Weir werd oorspronkelijk in SG-1 gespeeld door actrice Jessica Steen, maar werd om onduidelijke redenen enkele afleveringen later vervangen door Torri Higginson, die de rol van Elizabeth daarna ook in Atlantis op zich nam. Rainbow Sun Francks (Aiden Ford) werd na het eerste seizoen uit de serie geschreven, omdat de schrijvers niet wisten wat ze met zijn personage aan moesten. Hij werd vervangen door Jason Momoa (Ronon Dex), die aan het begin van het tweede seizoen aan de cast werd toegevoegd.

Vervolgens werd acteur Paul McGillion (Dr. Carson Beckett) in het derde seizoen onverwachts uit het verhaal geschreven, omdat de schrijvers het verhaal wat meer onvoorspelbaar wilden maken. Zijn personage werd vervangen door Dr. Jennifer Keller, gespeeld door Firefly actrice Jewel Staite. Aan het begin van het vierde seizoen verdween ook Torri Higginson (Elizabeth Weir) uit de serie, alweer omdat de schrijvers geen goede verhaallijnen voor het personage konden verzinnen. Ze werd vervangen door één van de hoofdrolspelers uit SG-1, Amanda Tapping (Sam Carter), die de nieuwe leider van de Atlantis expeditie werd.

Helaas was ook dit maar van tijdelijke duur. Als gevolg van verplichtingen bij een andere serie verdween Amanda Tapping één seizoen later weer uit de serie. Aan het begin van het vijfde seizoen nam Star Trek: Voyager acteur Robert Picardo (Richard Woolsey, die eerder ook in SG-1 te zien was) haar plaats als expeditieleider in. Uiteindelijk waren van de oorspronkelijke cast slechts drie acteurs in alle seizoenen te zien: Joe Flanigan (John Sheppard), David Hewlett (Rodney McKay) en Rachel Luttrell (Teyla Emmagan).

In augustus 2008 werd bekend gemaakt dat Stargate Atlantis na vijf seizoenen en precies 100 afleveringen ten einde zou komen. De laatste aflevering werd in januari 2009 uitgezonden. Hoewel de kijkcijfers licht waren gedaald, was de belangrijkste reden voor de stopzetting de komst van de nieuwe spin-off Stargate Universe, waarmee Syfy Channel een jonger publiek wilde trekken. De fans van Atlantis waren hier uiteraard niet blij mee.

Volgens de producenten zou het echter onmogelijk zijn geweest om alweer twee Stargate series tegelijkertijd te produceren, zoals eerder wel werd gedaan met SG-1 en Atlantis. Als reden hiervoor werden de gestegen productiekosten en de zwakke economie genoemd.

Als troost voor de fans werd er kort na de stopzetting aangekondigd dat de serie zou worden voortgezet in een speciale dvd film. Helaas werd deze Atlantis film nooit gemaakt. Door de ernstige financiële problemen van moederbedrijf MGM werd het project namelijk stopgezet.

Het Stargate universum

Stargate SG-1Stargate InfinityStargate AtlantisStargate UniverseStargate OriginsFilms

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels verkrijgbaar op dvd.

Links

Personages


Elizabeth Weir

John Sheppard

Rodney McKay

Teyla Emmagan

Aiden Ford

Carson Beckett

Ronon Dex

Richard Woolsey

Jennifer Keller

Steven Caldwell
   
4.75 1 1 1 1 1 4.75 (8 stemmen)