Stargate Universe (2009-2011)

Spin-off van Stargate SG-1 (1997-2007).

Samenvatting

Duizenden jaren geleden startten de Ancients een bijzonder experiment. Een onbemand geautomatiseerd schip werd erop uit gestuurd om op allerlei planeten in meerdere universums honderden Stargates te plaatsen. De Ancients waren van plan op een later tijdstip via deze Stargates naar het schip terug te keren om uitgebreid wetenschappelijk onderzoek te gaan doen. Helaas kwam het experiment tot een vervroegd einde, nadat de Ancients zich gingen bezighouden met ascension. Het geplande onderzoek vond nooit plaats.

In het heden ontdekt de gedreven Dr. Nicholas Rush een manier om de negende Chevron op de Stargate te activeren. Na een onverwachte aanval op de Icarus Basis op de planeet P4X-351 wordt het complete personeel gedwongen om onmiddellijk te evacueren.

Rush grijpt zijn kans en stuurt iedereen door de Stargate met de geactiveerde negende Chevron. Alle overlevenden komen vervolgens terecht op een verlaten schip genaamd Destiny. Dit blijkt het bovengenoemde schip van de Ancients te zijn, dat nog steeds onderweg is naar het uiteinde van het universum. Al snel wordt duidelijk dat het onmogelijk is om terug te keren naar de aarde. Er zit voor de groep dus niets anders op dan aan boord een nieuw leven te beginnen.

Onderweg blijkt het schip regelmatig voor korte tijd te stoppen bij allerlei planeten. Dit is niet ongevaarlijk, want het risico is groot dat er een bemanningslid per ongeluk wordt achtergelaten op een planeet. De koers van het geautomatiseerde schip kan immers niet worden veranderd.

Ondertussen krijgt de bemanning te maken met interne spanningen en conflicten, omdat er veel uiteenlopende persoonlijkheden in de groep aanwezig zijn. Bovendien lijkt Dr. Rush meer interesse te hebben in de Destiny dan in het welzijn van de overige bemanningsleden.

Serie Algemeen

In maart 2007 werd bekend gemaakt dat er plannen waren voor een derde spin-off genaamd Stargate Universe. Vervolgens lag het project enige tijd stil door o.a. de grote Hollywood staking in het najaar van 2007.

In augustus 2008 werd officieel groen licht gegeven voor de start van de productie. Het bericht hierover kwam een dag nadat bekend was geworden dat voorganger Stargate Atlantis plotseling was stopgezet. Volgens de producenten van beide series zou het onmogelijk zijn geweest om twee Stargate series tegelijkertijd te produceren. Ook zou het goedkoper zijn om een geheel nieuwe serie te maken, i.p.v. door te gaan met een reeds bestaande serie.

De eerste aflevering van Universe werd in oktober 2009 uitgezonden door het Amerikaanse Syfy Channel. Fans en critici reageerden echter verdeeld op de nieuwe spin-off. De serie bleek namelijk veel anders te zijn dan de voorgaande Stargate reeksen.

Het verhaal van Universe is veel donkerder en serieuzer, bevat minder actie en legt meer nadruk op de personages, hun beslommeringen en hun onderlinge relaties. Ook werd gekozen voor een duidelijk jongere cast. Terwijl de producenten hiermee een nieuw (en jonger) publiek wilden bereiken, waren veel oude Stargate fans niet echt positief over de serie.

Het opvallendste castlid is waarschijnlijk de Schotse filmacteur Robert Carlyle, die hier de geheimzinnige wetenschapper Dr. Nicholas Rush speelt.

Hoewel de kijkcijfers van de serie in eerste instantie uitstekend waren (zo'n 2,3 miljoen kijkers voor de pilootaflevering), begonnen deze daarna al snel in te zakken. Desondanks gaf Syfy groen licht voor een tweede seizoen, dat vanaf september 2010 werd uitgezonden. Helaas bleek de populariteit van Universe op dat moment nog verder te zijn terug gelopen: de kijkcijfers zakten onder de 1 miljoen.

Uiteindelijk besloot Syfy de serie in december 2010 stop te zetten. Stargate Universe telde in totaal twee seizoenen en 40 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2011 werd uitgezonden. De laatste aflevering heeft een open einde.

Het Stargate universum

Stargate SG-1Stargate InfinityStargate AtlantisStargate UniverseStargate OriginsFilms

Links

Afleveringen

Aflevering 1: Air (Part 1)

Eli Wallace krijgt de verrassing van zijn leven wanneer het Amerikaanse leger ineens voor zijn deur staat. Eli heeft onlangs een code in het spel Prometheus gekraakt. Dit spel blijkt door het leger online te zijn gezet om een oplossing te vinden voor een ingewikkeld wiskundig probleem. Door middel van Eli’s berekeningen in het spel hoopt de gedreven Dr. Nicholas Rush de negende chevron op de Stargate te kunnen activeren. Dit is tot nu toe nog nooit gelukt. Vervolgens wordt Eli naar de geheime Icarus basis gebracht op P4X-351. Hier werkt Rush al jaren aan het negende chevron project.

Plotseling wordt de planeet aangevallen door de Lucian Alliance. De basis staat op het punt om het worden vernietigd. Terwijl het complete personeel wordt gedwongen om onmiddellijk te evacueren, grijpt Rush zijn kans. Hij stuurt zijn collega’s niet terug naar de aarde, maar activeert stiekem de negende chevron op de Stargate. De groep komt hierdoor terecht op de Destiny, een verlaten ruimteschip van de Ancients. De Destiny is volledig geautomatiseerd en blijkt al duizenden jaren onderweg te zijn naar het uiteinde van het universum. Voor Rush (een expert in de technologie van de Ancients) is dit een lang gekoesterde droom die werkelijkheid wordt.

Aflevering 2: Air (Part 2)

Rush en zijn collega’s worden geconfronteerd met allerlei problemen. Uit een eerste inventarisatie blijkt namelijk dat de zuurstoffilters op de Destiny niet meer werken. Ook is er een lek in de scheepsromp. De 80 bemanningsleden dreigen binnen enkele uren te stikken.

Verder is Colonel Everett Young, de rang hoogste officier aan boord, gewond geraakt tijdens de evacuatie van de Icarus basis. Rush probeert (tevergeefs) de leiding aan boord te nemen. Hij lijkt op het schip helemaal in zijn element te zijn, maar zijn lotgenoten zijn uiteraard minder blij. Enig lichtpuntje is dat er nog beperkte communicatie met de aarde mogelijk is.

Aflevering 3: Air (Part 3)

De motoren van de Destiny zijn ineens gestopt. Vervolgens opent de Stargate zich. Rush vermoedt dat het schip zelf een planeet heeft uitgezocht waar men hulpmiddelen kan vinden om de kapotte zuurstof filters te repareren. Colonel Young besluit hierna om een team door de Stargate te sturen, dat geleid zal worden door Lt. Scott. Het team heeft slechts 12 uur de tijd om hun missie te volbrengen. Daarna zal het geautomatiseerde schip weer verder vliegen, met of zonder hen.

Het team komt terecht op een woestijn planeet. Al snel slaat de frustratie toe: het is erg warm, er zijn flinke interne spanningen en de tijdsdruk is groot.

Aflevering 4: Darkness (Part 1)

Op de Destiny doen zich nieuwe problemen voor: de stroomvoorziening dreigt uit te vallen. Verder blijkt de watervoorraad aan boord beperkt te zijn en ook het voedsel staat op rantsoen. Ondertussen begint Rush zich steeds grilliger te gedragen. Eli neemt het initiatief om korte videoboodschappen van de bemanning op te nemen, voor het geval dat niemand deze crisis zal overleven. Young neemt weer contact op met de aarde om verslag uit te brengen. Colonel Telford lijkt er inmiddels van overtuigd te zijn dat Young geheel ongeschikt is als leider van de missie. Hij wil Young laten vervangen.

Uiteindelijk gebeurt het onvermijdelijke: de stroom en de motoren van de Destiny vallen uit.

Aflevering 5: Light (Part 2)

De Destiny blijkt recht op een zon af te vliegen en deze koers kan niet worden veranderd. In de buurt bevinden zich echter drie planeten, waarvan er één geschikt is voor mensen. Ook is één van de shuttles nog operationeel, maar daar passen alle 80 bemanningsleden niet in. Young besluit daarom dat er een loterij zal plaatsvinden. Er is in de shuttle plaats voor slechts 17 mensen, die op de planeet een nieuw leven moeten beginnen. De rest zal op de Destiny achter moeten blijven om te sterven.

Uiteindelijk wordt de Destiny - tegen alle verwachtingen in - niet vernietigd wanneer het schip de zon in vliegt. Het schip gebruikt de zonne-energie namelijk om zichzelf weer op te laden. De motoren en de stroomvoorziening functioneren hierna weer naar behoren. De shuttle kan nog net op tijd worden teruggehaald voordat de Destiny weer verder vliegt.

Aflevering 6: Water

De watervoorraad aan boord is plotseling op mysterieuze wijze gehalveerd. Gelukkig blijkt er een ijsplaneet in de buurt te zijn. Young en Scott gaan vervolgens naar de planeet om zo veel mogelijk ijs te halen, maar ze komen al snel in de problemen terecht. Scott valt namelijk in een scheur en komt vast te zitten.

Ondertussen ontdekt de bemanning op de Destiny dat er ongemerkt een buitenaardse levensvorm aan boord is gekomen. Deze microscopisch kleine wezens blijken verantwoordelijk te zijn voor het verdwenen water. Lt. Johansen moet nu een manier bedenken om de ongenode gasten weer kwijt te raken.

Aflevering 7: Earth

Young brengt weer verslag uit aan de aarde. Hij krijgt te horen dat het leger inmiddels een reddingsplan heeft bedacht om de bemanning van de Destiny weer thuis te krijgen. Helaas brengt het plan grote risico’s met zich mee. Young heeft daarom zo zijn bedenkingen over dit voornemen. Omdat men op de aarde verwacht dat ook Rush niet vrijwillig zal meewerken, krijgt Colonel Telfort nu het commando over de Destiny. Telfort heeft aan boord echter weinig vrienden. De bemanning is hem al snel zat.

Ondertussen wordt duidelijk dat Rush inderdaad geen enkele behoefte heeft om terug te keren naar de aarde. Hij waarschuwt Telfort meerdere keren dat diens reddingsplan gedoemd is te mislukken.

Aflevering 8: Time

De bemanning bezoekt een jungle planeet. Het plan is om hier voedsel te verzamelen, maar plotseling worden verschillende teamleden ziek. Hierna wordt de groep ook nog eens aangevallen door gevaarlijke wezens die in de jungle leven. Verder is er ineens geen contact meer met de Destiny en blijkt de Stargate een storing te hebben. Met uitzondering van Scott komt het hele team om het leven.

In een nieuwe tijdlijn bezoekt de bemanning dezelfde jungle planeet. Tot hun verbazing vinden ze bij de Stargate een Kino die afkomstig is van de Destiny. Op dit opname apparaat staan videobeelden waaruit blijkt dat men deze planeet al eens eerder heeft bezocht, met fatale gevolgen. Het team keert meteen terug naar de Destiny en denkt hierdoor het onheil te kunnen afwenden. Maar ook dit keer worden meerdere bemanningsleden plotseling ziek. Binnen een paar uur sterven de eerste zieken.

TJ ontdekt ondertussen de oorsprong van de ziekte. Het gaat om bacteriën uit het water dat op de ijsplaneet werd gewonnen (zie de aflevering Water). Er blijkt slechts één tegenmiddel te zijn: het gif van de wezens uit de jungle. In de oorspronkelijke tijdlijn was Scott immers de enige overlevende: hij was in eerste instantie ook ziek, maar hij werd gebeten door één van de wezens en werd weer beter.

Young besluit om met een klein team terug te keren naar de jungle om één van de wezens te vangen. Het gaat echter alweer mis. Iedereen sterft, met uitzondering van Scott. Inmiddels is duidelijk dat de storing van de Stargate voor een soort tijdlus heeft gezorgd, waardoor boodschappen naar het verleden gestuurd kunnen worden. Scott neemt hierna een laatste videobericht op, waarin hij de kijker smeekt om iedereen snel te redden.

Opmerking: het verhaal eindigt nogal abrupt, wat misschien de indruk wekt dat er nog een tweede deel van deze aflevering is. Dat is echter niet het geval. In de rest van het seizoen wordt geen melding meer gemaakt van de gebeurtenissen uit deze aflevering. De kijker kan daarom aannemen dat de bemanning uiteindelijk alle problemen buiten de camera om heeft opgelost.

Aflevering 9: Life

De bemanning ontdekt op de Destiny een interface stoel, zoals eerder ook al door SG-1 op Antarctica werd gevonden. Rush wil de stoel graag uittesten, maar Young geeft hiervoor geen toestemming omdat dit te gevaarlijk zou zijn. Rush is uiteraard niet blij met dit besluit. Ondertussen gaat het leven aan boord door. TJ krijgt de opdracht om bij iedereen een psychologische beoordeling door te voeren. Veel mensen worstelen namelijk met persoonlijke problemen en heimwee, maar de meesten willen hier niet over praten.

Ineens doet Rush een opzienbarende onthulling. Hij heeft in de database een verre planeet ontdekt van waaruit men weer terug naar de aarde zou kunnen reizen. Hierdoor krijgt iedereen weer hoop. Uiteindelijk blijkt dit echter een leugen te zijn.

Aflevering 10: Justice

Het bemanningslid Spencer wordt levenloos gevonden. Doodsoorzaak is een schotwond. Dit zorgt voor onrust onder de bemanning. Vooral wanneer er even later een wapen wordt gevonden in de slaapkamer van Young. Het is duidelijk dat iemand Young een moord in de schoenen probeert te schuiven, maar wie? Camile Wray ziet hierin meteen haar kans om het commando naar zich toe te trekken. Dit pakt ook voor Rush gunstig uit, want nu kan hij zonder tegenwerking van Young aan de slag met de interface stoel. Eén van de wetenschappers aan boord, Franklin, besluit plaats te nemen in de stoel. Dit loopt echter helemaal verkeerd af.

Uiteindelijk blijkt dat Spencer in werkelijkheid zelfmoord pleegde. Rush besloot Young hiervoor op te laten draaien, omdat hij Young ongeschikt vindt als leider. Young is woedend wanneer hij zich de waarheid realiseert. Hij slaat Rush bewusteloos en laat hem alleen achter op een buitenaardse planeet.

Aflevering 11: Space (Part 1)

Young vertelt de bemanning dat Rush helaas is 'verongelukt'. Veel bemanningsleden, waaronder Wray, denken nu dat Rush in werkelijkheid is vermoord. Vervolgens wil Young verslag uitbrengen aan de aarde over de situatie. Door een storing in legt Young echter per ongeluk contact met een onbekend buitenaards schip. Dit is het begin van nieuwe problemen: korte tijd later valt dit buitenaardse schip ineens de Destiny aan. Ongemerkt komen er aliens aan boord die Chloe ontvoeren. Ondertussen blijkt ook Rush een gevangene van de aliens te zijn. Hij werd (nadat hij door Young alleen op een planeet werd gedumpt) gevonden en meegenomen door de aliens.

Uiteindelijk kunnen Rush en Chloe ontsnappen van het buitenaardse schip. Samen keren ze terug naar de Destiny.

Aflevering 12: Divided (Part 2)

De aliens uit de vorige aflevering keren terug om de Destiny opnieuw aan te vallen. Wray en Rush kiezen dit moment uit om een muiterij te beginnen. Reden voor de muiterij is dat de civilisten meer zeggenschap willen. Ze zijn ontevreden, omdat het leger aan boord de dienst uitmaakt. Ondertussen wordt duidelijk dat de opstand vooral het idee van Wray was. Rush doet alleen mee, omdat de aliens bij hem tijdens zijn gevangenschap een peilzender in zijn borst hebben geïmplanteerd. De aliens kunnen de Destiny nu overal volgen.

Young en zijn zwaargewapende personeel krijgen al snel weer de overhand, maar daarmee zijn de problemen nog niet voorbij. Aan het einde van de aflevering heeft Young weliswaar het commando terug, maar alle betrokkenen (en vooral Wray) realiseren zich dat het pijnlijk is om nu weer als vanouds met elkaar samen te moeten werken.

Aflevering 13: Faith

De bemanning ontdekt een nieuwe planeet die niet de database van het schip voorkomt. Rush en Eli vermoeden dat deze planeet misschien werd gecreëerd door onbekende aliens. Enkele andere bemanningsleden geloven dat de planeet door God werd geschapen. De planeet zelf is net een paradijs: prachtige natuur, een heerlijk klimaat en vol met fruit en ander vers voedsel. Al snel zijn er mensen die op de planeet willen blijven en dus niet meer terug willen keren naar de Destiny.

Eén van hen is Tamara Johansen, die 15 weken zwanger blijkt te zijn. Vader van het kind is Young. Het stel had (voordat ze op de Destiny terecht kwamen) een affaire op de Icarus basis. TJ wil haar kind groot brengen op een groene planeet en niet op een oud ruimteschip. Young, die overigens nog niets van de zwangerschap afweet, wil echter niet dat zijn personeel op de planeet achterblijft. Alle militairen krijgen uiteindelijk de opdracht om terug te keren naar de Destiny. Een groepje civilisten besluit wel achter te blijven.

Aflevering 14: Human

In deze aflevering wordt meer onthuld over het leven van Nicholas Rush. Na Franklins mislukte poging om de interface stoel te gebruiken (in de aflevering Justice), besluit Rush om nu zelf in de stoel plaats te nemen. Hij wordt vervolgens geconfronteerd met pijnlijke herinneringen uit het verleden in de vorm van flashbacks. Tweeënhalf jaar geleden werd Rush door Daniel Jackson gerekruteerd voor het Stargate project. Op dat moment leed zijn geliefde vrouw Gloria aan kanker. In plaats voor haar te zorgen, was Rush echter vooral bezig met zijn werk, ook toen Gloria uiteindelijk stierf.

Ondertussen verkennen Scott, Greer, Eli en Chloe een verlaten planeet. Hier zijn ruïnes en ook een ondergronds tunnel systeem te vinden. Wanneer een deel van een tunnel instort, komt het team vast te zitten. De bemanning van de Destiny probeert het viertal nog te redden, maar dit mislukt. Aan het einde van de aflevering wordt het team noodgedwongen op de planeet achter gelaten, omdat de Destiny weer verder vliegt. De geautomatiseerde koers van het schip kan immers niet worden gestopt.

Opmerking: Met een gastrol van Michael Shanks (als Daniel Jackson uit Stargate SG-1) in de flashbacks van Rush.

Aflevering 15: Lost

Scott, Eli, Chloe en Greer zitten vast in een ondergronds tunnelstelsel. Nadat opnieuw een deel van de tunnel instort, raakt Greer gescheiden van zijn collega’s. Die denken dat Greer dood is en ze gaan daarom zonder hem verder. Na een tijdje vinden Scott, Eli en Chloe een uitgang. Eenmaal aan de oppervlakte gekomen, besluiten ze om via de Stargate van planeet naar planeet te reizen, in de hoop de Destiny weer in te kunnen halen.

Ze weten echter niet dat Greer nog leeft. Hij kan zichzelf uit zijn benarde positie bevrijden, maar zijn drie collega’s blijken op dat moment allang te zijn vertrokken. Greer rest niets anders dan bij de Stargate te blijven wachten. Terwijl hij wacht, denkt hij terug aan zijn traumatische jeugd. Verder vertelt TJ eindelijk aan Young dat ze zwanger is. Hij is geschokt door dit nieuws, maar hij belooft wel haar te zullen steunen.

Aflevering 16: Sabotage

De FTL aandrijving van de Destiny valt ineens stil. Dat is goed nieuws voor Scott, Eli en Chloe, want zij kunnen nu via de Stargate eindelijk terug keren naar het schip. Helaas is de vreugde hierover slechts van korte duur.

In eerste instantie denkt de bemanning namelijk dat de aandrijving is uitgevallen door een technisch mankement. Om dit op te lossen wordt op de aarde de hulp ingeroepen van de briljante Dr. Amanda Perry. Uiteindelijk wordt echter duidelijk dat het schip in werkelijkheid werd gesaboteerd door aliens. (Dezelfde aliens die eerder de Destiny aanvielen en ook Chloe en Rush ontvoerden.) De aliens vallen nu opnieuw aan, maar de Destiny kan zonder aandrijving niet ontsnappen. Het einde lijkt nabij.

Aflevering 17: Pain

Een aantal bemanningsleden krijgt last van extreem realistische hallucinaties, waarin ze geconfronteerd worden met hun grootste angsten. TJ ontdekt dat dit wordt veroorzaakt door een buitenaardse teek. Al snel beginnen steeds meer bemanningsleden last te krijgen van hallucinaties. Vervolgens wordt duidelijk dat de teken ook kunnen overspringen naar anderen.

De situatie escaleert nadat een zwaar bewapende Greer met veel geweld een zogenaamde muiterij probeert te stoppen. Ondertussen denkt Rush dat al zijn collega’s aliens zijn die het schip komen enteren. Uiteindelijk kunnen Greer en Rush worden overmeesterd. Alle teken worden verwijderd.

Aflevering 18: Subversion

Deze aflevering grijpt terug op de gebeurtenissen uit de eerste aflevering, Air. De Icarus Base werd toen aangevallen door de Lucian Alliance, waarna Young en zijn personeel op de Destiny terecht kwamen. Hoe de Lucian Alliance achter de precieze locatie van de geheime basis was gekomen, was tot nu toe echter onduidelijk. In deze aflevering komt de waarheid aan het licht: Colonel Telford is een verrader.

Young en O’Neill confronteren Telfort met deze beschuldigingen. Eerst ontkent hij, maar uiteindelijk geeft hij toe dat zijn sympathieën inderdaad bij de Lucian Alliance liggen. Ondertussen blijkt de baas van de Lucian Alliance, Kiva, haar eigen Stargate te hebben. Ze wil koste wat kost de Destiny bereiken en probeert met de berekeningen van Rush de negende chevron op haar Stargate te activeren.

Opmerking: Met gastrollen van Michael Shanks (als Daniel Jackson) en Richard Dean Anderson (als Jack O'Neill) uit Stargate SG-1. Verder worden er in deze aflevering meerdere verwijzingen gemaakt naar gebeurtenissen uit Stargate SG-1.

Aflevering 19: Incursion (Part 1)

De Lucian Alliance slaagt erin om de negende chevron op de Stargate te activeren. Kiva en haar volgelingen komen vervolgens terecht op de Destiny, waar ze meteen in gevecht raken met Youngs bemanning. Young en zijn personeel kunnen niet voorkomen dat de Lucian Alliance al snel een belangrijk deel van het schip in handen krijgt. Verder kan Kiva een aantal gijzelaars nemen. Eén van deze gijzelaars is de hoogzwangere TJ.

Onder Kiva’s aanhang bevindt zich ook Telford. Hij was gehersenspoeld door de Lucian Alliance, maar blijkt inmiddels zijn ware persoonlijkheid weer terug te hebben. Kiva is hiervan echter niet op de hoogte en ze heeft dus ook niet in de gaten dat Telford op zijn eigen manier probeert om haar plannen te saboteren.

Opmerking: Met gastrollen van Richard Dean Anderson (als Jack O'Neill) en Amanda Tapping (als Sam Carter) uit Stargate SG-1.

Aflevering 20: Incursion (Part 2)

De situatie op de Destiny wordt steeds uitzichtlozer. Young doet een poging om de zwangere TJ te bevrijden, maar dit mislukt. Als represaille vermoordt Kiva één van de andere gijzelaars. Ondertussen wordt de Destiny geplaagd door technische storingen. Dit kan alleen worden opgelost als de Youngs bemanning met de Lucian Alliance samenwerkt. Kiva stelt echter hoge eisen aan een eventuele samenwerking: ze wil eerst de controle over het hele schip. Uiteindelijk ziet Young geen andere optie dan hiermee akkoord te gaan. Hij geeft zich over.

De aflevering eindigt met een grote cliffhanger. TJ wordt in haar buik geschoten en het is onduidelijk of ze nog leeft. Verder ontdekt Kiva dat Telford haar tegenwerkt. Ze schieten op elkaar, waardoor beiden zwaargewond raken. Eén van Kiva’s volgelingen besluit hierna om Young en alle overige militairen te executeren.

Aflevering 1: Intervention (Part 3)

De Lucian Alliance heeft aan boord de macht overgenomen. Nadat hun aanvoerder Kiva aan haar verwondingen sterft, breekt er onder haar soldaten een machtsstrijd uit. Voor de bemanning van de Destiny pakt dit slecht uit: Young en zijn collega’s worden door de Lucian Alliance op een onherbergzame planeet gedumpt. Een aantal bemanningsleden (waaronder Rush) blijven echter stiekem achter op het schip.

Ondertussen is TJ ernstig gewond geraakt. Terwijl ze om haar leven vecht, droomt ze dat ze een gezonde dochter heeft gekregen. In werkelijkheid blijkt de baby echter te zijn overleden, alleen TJ overleeft. Uiteindelijk weet Rush met een list het schip weer terug te veroveren. De overgebleven soldaten van de Lucian Alliance worden gevangen gezet. Vervolgens worden Young en zijn collega’s gered van de planeet waar ze eerder werden achtergelaten.

Aflevering 2: Aftermath

Nu de situatie weer tot rust is gekomen, rijst de vraag wat er met de gevangen soldaten van de Lucian Alliance moet gebeuren. Young wil hen allemaal dumpen op de dichtstbijzijnde planeet, maar Telford en Wray hebben andere plannen. Uiteindelijk wordt besloten alleen de soldaten aan boord te houden die nog een nuttige bijdrage kunnen leven. De rest wordt achtergelaten.

Ondertussen doet Rush de ontdekking van zijn leven: hij heeft eindelijk de commandobrug van de Destiny gevonden! Helaas besluit hij dit geheim te houden voor de rest van de bemanning. Verder krijgt de bemanning te maken met een nieuwe tragedie. Een shuttle van de Destiny stort namelijk neer op een planeet. Het bemanningslid Riley raakt hierdoor ernstig gewond. Redding blijkt voor hem niet meer mogelijk te zijn.

Aflevering 3: Awakening

De bemanning ontdekt in de buurt een tweede schip van de Ancients. Op het eerste gezicht lijkt het schip verlaten. Young geeft opdracht om het andere schip te onderzoeken. De opwinding is groot wanneer men zich realiseert dat een terugkeer naar de aarde misschien binnen handbereik ligt.

Helaas blijken op het schip ook een aantal onbekende aliens rond te lopen, die de gehoopte terugkeer naar de aarde al snel blokkeren. De Destiny rest niets anders dan te vluchten. Telford blijft in alle hectiek achter op het andere schip - omsingeld door de aliens.

Aflevering 4: Pathogen

De soldaten van de Lucian Alliance krijgen meer bewegingsvrijheid op het schip. Dit zorgt al snel voor problemen, omdat één van de soldaten zich niet aan de aanspraken wil houden. Ondertussen maakt de bemanning zich zorgen om het vreemde gedrag van Chloe. Ze heeft namelijk last van mysterieuze black-outs, wat doet vermoeden dat ze onder buitenaardse invloed staat. Rush maakt hier handig gebruik van door Chloe stiekem te gebruiken voor zijn onderzoek.

Verder worden Eli en Wray geconfronteerd met de gevolgen van hun lange afwezigheid voor het thuisfront.

Aflevering 5: Cloverdale

De bemanning bezoekt een buitenaardse planeet. Ineens wordt Scott aangevallen door een plantaardig organisme, met een levensgevaarlijke infectie aan zijn arm tot gevolg. Al snel verliest Scott het bewustzijn. Hij droomt over een normaal leven op de aarde, met de bemanning van de Destiny als zijn familie. Zo is Chloe in de droom Scotts verloofde en Young zijn vader. In werkelijkheid doen zijn collega’s alles om het leven van Scott te redden. Op het laatste moment realiseert Chloe zich dat ze als enige immuun is tegen de infectie.

Aflevering 6: Trial and Error

De mysterieuze transformatie van Chloe zet door. Voor Young is dit alweer een probleem waarmee hij zich moet bezighouden. Hij blijkt zich enorm schuldig te voelen over alle recente gebeurtenissen, zoals de dood van zijn kind met TJ en de dood van Riley. De oververmoeide Young kan het niet meer aan en begint steeds meer te drinken. Bovendien wordt hij geplaagd door nachtmerries. Rush en Wray maken zich al snel ernstige zorgen over de geestelijke toestand van Young. Ze vinden hem niet meer geschikt als commandant. 

Ondertussen heeft Eli meer geluk: hij wordt verliefd op de sympathieke Ginn, een jonge wetenschapper van de Lucian Alliance.

Aflevering 7: The Greater Good

De bemanning ontdekt het wrak van een onbekend buitenaards ruimteschip. Young en Rush gaan op pad om dit wrak te onderzoeken. Helaas komen ze vast te zitten. Het onbestuurbare wrak drijft nu weg van de Destiny. Omdat men geen shuttle meer heeft om het tweetal te redden, wordt op de aarde de hulp ingeroepen van de briljante Dr. Amanda Perry (uit de aflevering Sabotage). Ze ontdekt al snel de locatie van de commandobrug van de Destiny.

Hierdoor wordt het grote geheim van Rush openbaar: hij heeft al enige tijd de volledige controle over de systemen van de Destiny. Young is uiteraard woedend over deze onthulling. Verder beweert Rush de ware missie van de Destiny te hebben ontdekt: een zoektocht naar de oorsprong van het universum. Hij wil deze missie koste wat kost voort zetten.

Aflevering 8: Malice

Simeon, één van de gevangen soldaten van de Lucian Alliance, zorgt al enige tijd voor problemen. Nu toont hij zijn ware gezicht. Hij doodt zijn bewaker, vermoordt vervolgens Ginn, schiet meerdere bemanningsleden neer, neemt een gijzelaar en ontsnapt uiteindelijk door de Stargate naar een onherbergzame planeet. Hoewel er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, wil Young dat Simeon levend wordt gepakt. Dit omdat Simeon belangrijke informatie zou hebben over een ophanden zijnde aanval van de Lucian Alliance op de aarde.

Rush heeft echter andere plannen. Door de moord op Ginn is namelijk ook zijn goede vriendin Amanda Perry om het leven gekomen, die op dat moment in het lichaam van Ginn zat. Rush zint op wraak en wil Simeon doden.

Aflevering 9: Visitation

In de aflevering Faith (uit het eerste seizoen) besloot een groepje civilisten onder leiding van Robert Caine achter te blijven op een paradijselijke planeet, die ze Eden noemden. Young liet hier ook een oude beschadigde shuttle achter, zodat de kolonisten konden schuilen. Nu duiken Caine en zijn collega’s ineens weer op, schijnbaar in blakende gezondheid en in een gloednieuwe shuttle. Young vertrouwt de situatie niet. Met goede reden, zo blijkt al snel. Kort na hun terugkeer worden Caine en zijn collega’s namelijk ineens ziek, waarna ze één voor één sterven.

Ondertussen voelt Chloe dat haar transformatie bijna compleet is. Ze neemt daarom alvast afscheid van haar vrienden.

Aflevering 10: Resurgence (Part 1)

De Destiny ontdekt een veld vol met buitenaardse wrakstukken. Op deze plek blijkt een enorme slag tussen twee rassen te hebben plaatsgevonden. Helaas wordt al snel duidelijk dat het gevaar nog niet is geweken. Destiny wordt namelijk aangevallen door geautomatiseerde drones, die op het slagveld zijn achtergebleven. Op dat moment duikt ineens het Ancient schip uit de aflevering Awakening weer op. Telford, die een maand eerder per ongeluk op het schip achterbleef, blijkt nog te leven. Hij kan zelfs (in beperkte mate) communiceren met de aliens aan boord, die de Ursini heten.

De Ursini willen hulp in hun strijd tegen de gevaarlijke drones. Young gaat akkoord, onder de voorwaarde dat de Ursini helpen bij de reparatie van de Destiny. De aliens houden zich echter niet aan hun woord.

Aflevering 11: Deliverance (Part 2)

Destiny kan het commando schip van de drones ternauwernood vernietigen, maar de problemen zijn hiermee nog lang niet voorbij. Korte tijd later arriveert namelijk een tweede commandoschip, met een nieuwe aanvalsvloot. Bovendien duiken ook de aliens weer op die (in het eerste seizoen) verantwoordelijk waren voor Chloe’s ontvoering. Young besluit Chloe uit te leveren aan de aliens, in de hoop dat haar mysterieuze transformatie kan worden gestopt.

Ondertussen haalt de bemanning een gedeactiveerde drone aan boord om hun tegenstander nader te kunnen bestuderen.

Aflevering 12: Twin Destinies

Tijdens de gevechten tegen de drones en hun commandoschepen is de Destiny zwaar beschadigd geraakt. De situatie lijkt hopeloos, omdat men geen reserve onderdelen heeft. Eli blijkt echter een nieuwe manier te hebben gevonden waardoor de bemanning binnenkort zou kunnen terugkeren naar de aarde. Rush vindt dit een riskant en onzinnig plan. Toch wordt van hogerhand besloten om Eli’s plan uit te voeren.

De verbazing is groot wanneer er vervolgens een shuttle opduikt met een tweede Rush aan boord. Hij komt 12 uur uit de toekomst. Vanuit zijn perspectief liep Eli’s plan uit op een tragedie. Bijna de hele bemanning kwam hierdoor om het leven. De enige overlevenden waren Telford (die als eerste door de Stargate ging en nu terug is op aarde) en Rush (die als laatste op het schip achterbleef). De rest kwam nooit op de aarde aan.

Aflevering 13: Alliances

De Destiny krijgt via de communicatie stenen hoog bezoek van de aarde. Senator Michaels en Dr. Andrew Covel (hoofd wetenschappelijk onderzoek van de SGC) moeten evalueren of het zinvol is om in de Melkweg een tweede Icarus basis te bouwen. Dit zou de bemanning misschien kunnen redden. De bouw van een nieuwe basis is echter een kostbare en tijdrovende zaak. Al snel blijken de beide bezoekers niet onder de indruk te zijn van de situatie. Hun conclusie is ontnuchterend. Ze zijn ervan overtuigd dat de Destiny en haar bemanning het waarschijnlijk niet lang meer zullen volhouden, wat de bouw van een nieuwe basis overbodig zou maken.

Ondertussen wordt op de aarde Homeworld Command getroffen door een aanval van de Lucian Alliance, zoals eerder al werd voorspeld. De Lucian Alliance wil een alles vernietigende naquadria bom laten afgaan. De grote vraag is of men deze bom nog op tijd zal kunnen ontmantelen.

Aflevering 14: Hope

In de aflevering Malice werden Ginn en Amanda Perry vermoord door Simeon, een soldaat van de Lucian Alliance. Op het moment van de moord waren beiden met elkaar verbonden via de communicatie stenen. Nu wordt duidelijk dat hun bewustzijn hierdoor op mysterieuze heeft overleefd. Nadat Chloe een communicatie steen heeft aangeraakt, manifesteren zich plotseling de persoonlijkheden van beide vrouwen in haar.

Ondertussen blijkt het bemanningslid Dale Volker ernstig ziek te zijn. Hij heeft dringend een niertransplantatie nodig. De onervaren TJ moet nu een gecompliceerde operatie uitvoeren met behulp van de informatie uit de database.

Aflevering 15: Seizure

In de vorige aflevering werden Ginn en Amanda Perry gered door hun bewustzijn naar de computer mainframe van de Destiny te uploaden. Nadeel hiervan is dat lichamelijk contact niet meer mogelijk is. Dit tot grote frustratie van Rush en zijn geliefde Amanda. Daarom besluit ook Rush zijn bewustzijn naar de computer te uploaden. In een geavanceerde simulatie kan het stel al hun fantasieën uitleven. Wanneer Rush zijn bewustzijn hierna terug in zijn eigen lichaam wil downloaden, blijkt hij de simulatie niet meer te kunnen verlaten.

Ondertussen onderhandelt men op de aarde met de buitenaardse Langarans. (Het volk van Jonas Quinn uit Stargate SG-1.) Hun planeet Langara heeft een kern uit Naquadria. Dit zou een perfecte locatie zijn voor een nieuwe test om de negende chevron op de Stargate te activeren. Hierdoor kan de bemanning van de Destiny misschien worden gered. Helaas weigeren de Langarans hun Stargate ter beschikking te stellen.

Opmerking: Met gastrollen van Rodney McKay (David Hewlett) en Richard Woolsey (Robert Picardo) uit Stargate Atlantis.

Aflevering 16: The Hunt

De bemanning bezoekt een bosrijke planeet. Hier willen ze een soort buitenaardse ree schieten om het vlees te eten. Plotseling wordt men echter zelf het prooi van een nog groter roofdier. Dit gevaarlijke wezen valt het team aan en neemt TJ en een andere soldaat mee naar zijn hol. Terwijl hun collega’s meteen de achtervolging inzetten, blijkt het roofdier enorm intelligent te zijn.

Ondertussen verkennen Rush, Eli en Brody op de Destiny nog onbekende delen van het schip. Ze doen een belangrijke ontdekking: ze vinden namelijk een ruimte vol met stasis capsules.

Aflevering 17: Common Descent (Part 1)

In de aflevering Twin Destinies werd een alternatieve tijdlijn geïntroduceerd. De bemanning uit die tijdlijn probeerde door de Stargate terug te keren naar de aarde. Dit mislukte: ze kwamen nooit op hun bestemming aan. Hierdoor werd aangenomen dat iedereen om het leven was gekomen. In deze aflevering wordt duidelijk dat de bemanning destijds niet om het leven kwam. In werkelijkheid reisden ze per ongeluk 2000 jaar terug in de tijd. Ze kwamen terecht op een nieuwe planeet, die ze Novus noemden. De bemanning besloot hier een nieuw bestaan op te bouwen.

In de daaropvolgende 2000 jaar groeide deze nederzetting uit tot een technologisch geavanceerde stad met miljoenen inwoners. Helaas kreeg men in die tijd ook te maken met toenemende politieke spanningen. De nietsvermoedende bemanning van de Destiny komt hier achter wanneer ze op een planeet een aantal verre nakomelingen van zichzelf ontmoeten.

Aflevering 18: Epilogue (Part 2)

Door middel van flashbacks komt de kijker meer te weten over de geschiedenis van de planeet Novus. De bemanning uit de alternatieve tijdlijn (zie Twin Destinies en Common Descent) bouwde hier 2000 jaar geleden een nieuwe nederzetting. De omstandigheden waren echter primitief en zwaar. Er werden weliswaar veel gezonde baby’s geboren, maar tegelijkertijd kreeg de groep te maken met grote verliezen. Ook splitste een deel van de kolonisten zich af.

In het heden blijkt de planeet Novus te zijn verlaten. De bemanning van de Destiny gaat op onderzoek uit en ontdekt een gigantische ondergrondse bunker. Hier bevinden zich niet alleen veel voorraden, maar ook het complete archief van de afgelopen 2000 jaar. Al snel komt aan het licht waarom Novus werd geëvacueerd.

Aflevering 19: Blockade

De Destiny wordt opnieuw aangevallen door de buitenaardse drones. Iedere keer wanneer het schip ergens stopt, verschijnt ook steeds een vloot met drones. Dit is uiteraard een groot probleem, vooral omdat de energie reserves van de Destiny erg laag zijn. Eli bedenkt vervolgens een gewaagd plan: hij wil met de Destiny door een blauwe reus vliegen om nieuwe energie te tanken. Dit is echter riskant. De bemanning besluit daarom tijdelijk het schip te evacueren. Alleen Eli, Rush en Park blijven op de Destiny achter om haar handmatig door de blauwe reus te sturen.

Ondertussen bezoekt de rest van de crew een kolonie van Novus, die toevallig in de buurt ligt. Deze planeet blijkt te zijn verlaten: er is niemand meer. Al snel wordt duidelijk waarom: ook hier is men niet veilig voor de gevaarlijke drones.

Aflevering 20: Gauntlet

Eli en Rush hebben een manier gevonden om de buitenaardse drones op grote afstand te traceren. Vervolgens doen ze een verontrustende ontdekking. De drones blijken namelijk de route van de Destiny te kennen. Op alle planeten met een Stargate wordt het schip nu opgewacht door de drones. De Destiny is nergens meer veilig. Daarom bedenkt Eli een nieuw plan: de hele bemanning moet voor minimaal drie jaar in stasis gaan. Tegen die tijd zal het schip een nieuw sterrenstelsel hebben bereikt, waar hopelijk geen drones meer rondvliegen.

Helaas wordt duidelijk dat één van de stasis capsules (die in The Hunt werden gevonden) kapot is. Uiteindelijk blijven alleen Rush, Young en Eli over. Rush biedt aan om achter te blijven in de hoop dat hij de capsule zal kunnen repareren, maar Young wil dit niet. Young vertrouwt Rush namelijk niet. Eli realiseert zich dat Young zelf niet genoeg kennis heeft om de capsule te maken. Er blijft dus maar één logische kandidaat over: Eli. Hij heeft maximaal twee weken om de capsule te repareren. Lukt dit niet, dan zal Eli niet overleven en zal het schip ook niet genoeg energie hebben om het volgende sterrenstelsel te bereiken.

In de laatste scène gaan Rush en Young in stasis. De Destiny - nu leeg en verlaten - begint alle systemen uit te schakelen om energie te besparen. Eli blijft alleen achter en kijkt ondanks alles vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.

Einde van de serie

Hoe liep het af met de bemanning van de Destiny? We zullen het nooit weten, omdat Stargate Universe hierna werd stopgezet. Joseph Mallozzi, bedenker en schrijver van de serie, gaf in 2011 op zijn blog uitleg over hoe het verhaal verder had kunnen gaan. Een definitief antwoord staat er niet tussen, maar voor fans misschien toch een kleine troost. Stargate: Universe, Beyond Season 2! What Might Have Been!

Personages


Colonel Everett Young

Dr. Nicholas Rush

Eli Wallace

Lieutenant Matthew Scott

Lieutenant Tamara Johansen (TJ)

Camile Wray

Chloe Armstrong

Sergeant Ronald Greer

Colonel David Telford

Adam Brody

Dale Volker

Lisa Park

Lieutenant Vanessa James

Varro

Trailer

4.7777777777778 1 1 1 1 1 4.78 (9 stemmen)