Stargate Origins (2018)

Prequel op het Stargate universum.

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 1938. Centraal staan de belevenissen van Catherine Langford, hier nog een jonge vrouw. Haar vader, de archeoloog Paul Langford, ontdekte in 1928 tijdens een opgraving in Egypte een mysterieus object: een Stargate.

In deze serie heeft men in eerste instantie nog geen idee wat deze Stargate is of wat men er precies mee kan. Totdat er op een dag een Nazi wetenschapper opduikt die meer weet. Hij gijzelt Paul Langford en reist hierna met hem door de Stargate.

Om haar vader te redden stappen Catherine en haar vrienden Beal en Wasif ook door de Stargate. Het drietal komt vervolgens terecht op de buitenaardse planeet Abydos. Hier ontmoeten ze de nog jonge Kasuf. Verder krijgen ze te maken met de gevaarlijke Goa'uld Aset.

Serie Algemeen

In 2017 werd een nieuwe Stargate spin-off aangekondigd: Origins. Het project is een live-action webserie, die exclusief (tegen betaling) te zien is op de website stargatecommand.co. Dit is een nieuw digitaal platform van MGM.

Het gaat dit keer om een low budget prequel over Catharine Langford. Dit personage werd geïntroduceerd in de Stargate bioscoopfilm uit 1994. Daarin was te zien hoe Catharine's vader de Stargate in 1928 in Egypte ontdekte. Ze was toen nog een kind. In 1994 leidt Catherine zelf het onderzoek naar de Stargate, totdat het leger de leiding over het project neemt. Later keert Catherine terug in het eerste seizoen van Stargate SG-1. Ook het personage Kasuf was eerder te zien in de film en in Stargate SG-1.

Stargate Origins bestaat uit 10 afleveringen, die ieder ongeveer 10 minuten duren. De première was in februari 2018.

Het Stargate universum

Stargate SG-1Stargate InfinityStargate AtlantisStargate UniverseStargate OriginsFilms

Links

Trailer

Afleveringen

In 1928 ontdekte Professor Paul Langford een enorm mysterieus object tijdens een opgraving in Egypte. Tien jaar later weet hij nog steeds niet wat dit object precies is of waar het eigenlijk toe dient. Door geldgebrek dreigt zijn onderzoek in Egypte nu stuk te lopen. (Alleen de kijker weet dat het om een Stargate gaat.) Op een dag verschijnt er ineens een hoge Nazi officier met aantal Duitse soldaten, die namens Hitler het object in beslag komen nemen. Paul Langford en zijn dochter Catharine worden gevangen genomen.

Duur: 10 minuten.

De Nazi officier Dr. Wilhelm Brücke blijkt meer te weten over de Stargate en over de werking ervan. Het object wordt geactiveerd en Brücke gaat samen met een aantal soldaten door de Stargate. Paul Langford wordt als gijzelaar meegenomen. Catharine wordt vastgebonden op de aarde achtergelaten. Uiteindelijk kan ze echter ontsnappen aan haar bewaker. Ze vlucht en vraagt Captain James Beal, een Britse officier en tevens haar vriend, om hulp.

Duur: 8 minuten.

Brücke, zijn soldaten en de gegijzelde Paul Langford komen terecht in een tempel op een buitenaardse planeet. Hier komen ze een mysterieuze vrouw tegen, Aset, die een Goa'uld blijkt te zijn. Aset doodt al snel één van de Duitse soldaten. Ondertussen wil Catherine, die op de aarde is achtergebleven, ook door de Stargate om haar vader te gaan redden. Hiervoor roept ze de hulp in van Beal en de Egyptische soldaat Wasif. Na enige twijfeling besluiten ze met Catherine mee te gaan door de Stargate, het onbekende tegemoet.

Duur: 13 minuten.

Catherine, Beal en Wasif arriveren in de buitenaardse tempel. Behalve een dode Nazi vinden ze echter geen spoor van Brücke of Paul Langford. Wel wordt duidelijk dat men voorlopig niet meer terug kan naar de aarde. Tot overmaat van ramp wordt het drietal hierna aangevallen door een vrouwelijke Jaffa. Verder maken Catherine, Beal en Wasif kennis met een onbekende jongeman, die hen probeert te helpen. Door de taalbarrière is onduidelijk wat hij precies wil zeggen.

Duur: 11 minuten.

Brücke en zijn Nazi collega's worden gevangen gehouden door de Goa'uld Aset. Die blijkt plannen te hebben voor een opstand tegen Ra. Dit leidt tot onenigheid tussen Aset en haar Jaffa Serqet. Ook heeft Aset een Harcesis (een kind van twee Goa'uld gastlichamen), wat eigenlijk verboden is. Ondertussen wordt duidelijk dat de personages zich op de planeet Abydos bevinden. De onbekende man uit de vorige aflevering is een nog jonge Kasuf. Hij neemt Catherine, Beal en Wasif mee naar zijn tentenkamp.

Duur: 10 minuten.

Brücke probeert de sympathie van de Goa'uld Aset te winnen en laat haar Nazi propaganda zien om haar als bondgenoot te kunnen winnen. Aset wil in opstand komen tegen Ra en heeft hiervoor veel slaven nodig. Ze ziet in Brücke de ideale leverancier van een groot slavenleger. Ondertussen worden Catherine, Beal en Wasif gevangen gehouden in het tentenkamp van Kasuf. Totdat de dorpelingen ineens de Ra-ketting van Catherine zien. Ze denken hierdoor dat Catherine en haar vrienden afgezanten zijn van Ra. Ineens wordt het drietal met open armen ontvangen.

Duur: 10 minuten.

In ruil voor slaven belooft Aset aan Brücke het metaalerts Naquadah te leveren, waarmee krachtige wapens gebouwd kunnen worden. Brücke ziet hierin het begin van een mooie samenwerking en droomt van een eigen rijk op aarde. Ondertussen realiseert Catherine zich dat ze voor een zware opgave staat. Niet alleen moet ze haar vader proberen te redden, ook wil ze voorkomen dat de Nazi's geavanceerde buitenaardse technologieën in handen krijgen.

Duur: 11 minuten.

Aset en Brücke bezoeken met hun soldaten het tentenkamp van Kasuf. Aset wil hier haar eigen slaven aan de Nazi's tonen. Brücke wil echter weten of deze slaven ook bereid zijn om voor hun god te sterven. Voor de dorpelingen heeft dit tragische consequenties. Ondertussen houden Catherine en Beal zich verstopt. Ze realiseren zich dat Brücke levensgevaarlijk is en dat hij hoe dan ook moet worden gestopt.

Duur: 11 minuten.

Catherine, Beal, Wasif en de stam van Kasuf hebben een plan bedacht om samen de tempel van Aset binnen te vallen. Ondertussen heeft Paul Langford er genoeg van om de gijzelaar te zijn van de grootheidswaanzinnige Brücke. Net wanneer Langford eindelijk in opstand wil komen, duikt boven Abydos ineens het piramideschip van Ra op.

Opmerkingen

Catherine en Kasuf vinden in een oude grot een cartouche met daarop Stargate symbolen. Om te voorkomen dat de Nazi's hiermee terugkeren naar de aarde, besluit Catherine de onderkant van de cartouche kapot te maken. In de bioscoopfilm (uit 1994) is te zien hoe Daniel Jackson dezelfde kapotgeslagen cartouche zo'n 55 jaar later weer terugvindt.

Duur: 13 minuten.

Catherine zet het plan in werking waarmee ze haar vader wil redden. Het loopt echter anders dan gepland. De Nazi Brücke kan weliswaar worden gedood, maar al snel duikt er een nog groter gevaar op: Ra. Hij is namelijk ontevreden over de manier waarop Aset de planeet Abydos bestiert. Ra komt nu orde op zaken stellen.

Aset realiseert zich dat ze Catherine en haar vader niet zomaar kan laten gaan, maar ze wil het tweetal ook niet zomaar doden. Uiteindelijk besluit Aset het geheugen van Paul en Catherine te wissen. Ze geeft hen nog wel een subliminale opdracht mee: Catherine en haar vader moeten op een dag naar Abydos terugkeren om Ra te verslaan. Hierna kunnen Paul en Catherine als enige via de Stargate ontsnappen.

Voor de overige personages loopt het minder goed af. James Beal wordt gedood door de Jaffa Serqet (die blijkt te zijn overgelopen naar Ra). Wasif valt in handen van Ra en wordt gedwongen om hem te dienen als Jaffa. Aset wordt door Ra gedood als straf voor haar ongehoorzaamheid. Het tentenkamp van Kasuf wordt ook vernietigd. Kasuf zelf overleeft. Hij vertrekt naar de naburige stad Nagada, waar hij op latere leeftijd een grote leider zal worden.

De serie eindigt enige tijd later. Paul en Catherine zijn terug op de aarde en kunnen zich niet meer herinneren aan hun avontuur op Abydos. Vader en dochter hebben besloten afscheid te nemen van Egypte en vertrekken naar de Verenigde Staten. De Stargate nemen ze mee.

Opmerkingen

Op de valreep wordt alsnog een brug geslagen naar de gebeurtenissen uit de bioscoopfilm en de tv-serie Stargate SG-1.

Duur: 13 minuten.

3.3870967741935 1 1 1 1 1 3.39 (31 stemmen)