Agents of S.H.I.E.L.D. (2013-2020)

Ook bekend als Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Phil Coulson van S.H.I.E.L.D. ("Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division"), een wereldwijde anti-misdaad en anti-terrorisme organisatie. Coulson staat aan het hoofd van een geheim elite team, dat de strijd moet aangaan met uiteenlopende tegenstanders.

Het team bestaat uit de pilote Melinda May, spionage expert Grant Ward, ingenieur Leo Fitz, biochemicus Jemma Simmons en de jonge hacker Skye. (Vanaf seizoen twee komen daar nog meerdere nieuwe teamleden bij.) Hun hoofdkwartier is een geavanceerd vliegtuig (de "Bus"), voorzien van allerlei technische snufjes.

De personages krijgen o.a. te maken met terroristische groeperingen (zoals het gevaarlijke Hydra), maar ook met supermensen (genaamd Inhumans) die werden gecreëerd door de buitenaardse Kree. Verder moet men allerlei mysterieuze zaken oplossen, die vaak te herleiden zijn op buitenaardse invloeden en/of mensen met bijzondere krachten.

Het grootste gevaar blijkt echter van binnenuit te komen. Coulson realiseert zich namelijk niet dat één van zijn mensen in werkelijkheid een Hydra spion is.

Serie Algemeen

Agents of S.H.I.E.L.D. is een tv-serie van de Amerikaanse zender ABC. Het gaat om een spin-off van de diverse bioscoopfilms die zich afspelen binnen het Marvel comics universum.

Het personage Coulson (gespeeld door Clark Gregg) werd in 2008 geïntroduceerd in de film Iron Man. Hij was vervolgens nog in verschillende andere Marvel films te zien. Hieruit ontstond in 2012 het idee om Coulson een eigen tv-serie te geven. De nadruk ligt in het verhaal niet op de superhelden uit de films, maar op een aantal nieuwe personages (min of meer 'normale' mensen).

De spin-off ging in september 2013 in première op de Amerikaanse televisie. Momenteel zijn alweer zes seizoenen van Agents of S.H.I.E.L.D. uitgezonden. Het zevende seizoen wordt medio 2020 verwacht. Het zevende seizoen zal tevens het laatste seizoen van de serie worden. Overigens kampt de serie al enige tijd met dalende kijkcijfers. Daartegenover staat dat de recensies - die in eerste instantie nogal lauw waren - na verloop van tijd steeds positiever zijn geworden.

Zoals bij alle films en series uit het Marvel universum, heeft ook Agents of S.H.I.E.L.D. regelmatig crossovers met personages en verhalen uit andere Marvel media. Dat betekent bijvoorbeeld dat personages uit de films gastrollen in de tv-serie hebben (zoals Nick Fury, gespeeld door Samuel L. Jackson). Verder wordt er veel gerefereerd aan de gebeurtenissen uit de films. Voor fans dus een flinke uitdaging om bij te houden wie wat waar heeft gedaan. Hoeveel dit enerzijds een meerwaarde voor fans biedt, zal de serie hierdoor voor incidentele kijkers waarschijnlijk wat minder toegankelijk zijn.

Joss Whedon (Firefly, Dollhouse) is één van de uitvoerende producenten. De soundtrack wordt verzorgd door Bear McCreary (Battlestar Galactica).

Links

4.5833333333333 1 1 1 1 1 4.58 (12 stemmen)
    Tags:
  • superkrachten
  • actueel