Dollhouse (2009-2010)

Samenvatting

De serie gaat over het futuristische bedrijf Dollhouse, dat is gevestigd in Los Angeles. Het bedrijf opereert ondergronds en verhuurt mensen voor allerlei doeleinden. Dit varieert van het plegen van misdaden tot het vervullen van fantasieën van excentrieke rijkelui.

Centraal staat een jonge vrouw genaamd Echo. Ze is een Active, ook wel een Doll genoemd. Dit zijn mensen die zich voor vijf jaar in dienst hebben gesteld van het Dollhouse. Hun lichaam en geest staan geheel ter beschikking aan het bedrijf.

Dit betekent dat hun eigen geheugen is gewist en tijdelijk extern ligt opgeslagen. Voor iedere nieuwe opdracht die ze krijgen wordt er voor hen een nieuwe persoonlijkheid aangemaakt. Daarmee worden ze vervolgens op pad gestuurd, compleet met geprogrammeerde herinneringen die nodig zijn voor de betreffende missie.

Eenmaal terug in het Dollhouse, na afloop van de opdracht, worden de gefingeerde persoonlijkheden van de Actives weer gewist en moeten ze in een soort blanco staat wachten op hun volgende missie. Iedere Active heeft zijn of haar eigen vaste begeleider.

Ondertussen heeft het Dollhouse ook tegenstanders, die het mysterieuze bedrijf willen ontmantelen. Verder blijken niet alle Actives vrijwillig in het Dollhouse te verblijven. Echo heeft bijvoorbeeld een geheimzinnig verleden. Hoewel haar geheugen is gewist ontwikkelt ze na enige tijd een eigen bewustzijn.

Serie Algemeen

Dollhouse is een Amerikaanse serie, die werd bedacht door Joss Whedon (Firefly). De hoofdrollen worden grotendeels gespeeld door acteurs die eerder te zien waren in andere projecten van Whedon, zoals actrice Eliza Dushku (Echo).

De serie werd uitgezonden door de Amerikaanse zender FOX. De zender had aanvankelijk moeite met het concept van de serie. Het kostte Whedon dan ook enige moeite om de juiste toon te vinden voor het verhaal. De piloot aflevering moest hierdoor twee keer worden gefilmd, nadat een eerste poging werd afgekeurd.

Oorspronkelijk had Whedon plannen voor vijf seizoenen. Uiteindelijk telde de serie slechts twee seizoenen van in totaal 26 afleveringen. De eerste aflevering ging in februari 2009 in première. De kijkcijfers bleken na verloop van tijd tegen te vallen, waarna Dollhouse door FOX werd stopgezet. De laatste aflevering werd in januari 2010 uitgezonden.

Dvd

Beide seizoenen van Dollhouse zijn met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar.

Links

Personages


Echo

Sierra

Victor

Boyd Langton

Claire Saunders

Topher Brink

Adelle Dewitt

Paul Ballard

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)