Dollhouse (2009-2010)

Samenvatting

De serie gaat over een futuristisch bedrijf genaamd Dollhouse, dat mensen verhuurt voor allerlei doeleinden. De opdrachten variëren van het plegen van misdaden tot het vervullen van de fantasieën van excentrieke rijkelui.

De zogenaamde actives, ook wel dolls genoemd, zijn mensen die zich vrijwillig hebben gecontracteerd voor een periode van vijf jaar. In die tijd stellen de actives hun lichaam en geest geheel ter beschikking aan het Dollhouse, dat is gevestigd in de buurt van Los Angeles.

Hun eigen persoonlijkheden en herinneringen worden gedurende deze vijf jaar gewist en opgeslagen. Voor iedere specifieke opdracht wordt er voor hen een nieuwe persoonlijkheid aangemaakt. Daarmee worden ze vervolgens op pad gestuurd, compleet met alle herinneringen en vaardigheden die nodig zijn voor de betreffende opdracht. Hierdoor is iedere aflevering weer anders.

Eenmaal terug in het Dollhouse, na afloop van de opdracht, worden de persoonlijkheden van de actives weer gewist en moeten ze in een soort blanco staat wachten op hun volgende missie. Verder heeft iedere active zijn of haar eigen vaste begeleider. Het bedrijf Dollhouse, dat ondergronds opereert, wordt geleid door Adelle Dewitt. Topher Brink is degene die verantwoordelijk is voor het imprinten en ook wissen van alle verschillende persoonlijkheden.

De serie concentreert zich vooral op de avonturen van de hoofdpersoon Echo, gespeeld door Eliza Dushku. Uiteraard is er ook een rode draad in het verhaal. Hierin zijn tegenstanders van het bedrijf uit op de ontmanteling van het Dollhouse. Ook rijst al snel de vraag of alle actives wel vrijwillig in het Dollhouse verblijven.

Serie Algemeen

Dollhouse werd bedacht door Joss Whedon, bekend van zijn series Buffy The Vampire Slayer, Angel en Firefly. Verschillende acteurs en actrices uit Whedons eerdere series speelden ook in Dollhouse een rol, zoals Eliza Dushku. (Zij werd bekend als de rebelse Faith in Buffy the Vampire Slayer.)

De serie werd uitgezonden door de Amerikaanse zender FOX. De zender had aanvankelijk moeite met het concept van het Dollhouse, en dan met name het seksuele aspect hiervan.

Het kostte Joss Whedon dan ook enige moeite om de juiste toon te vinden voor het begin van de serie. Zo werd de oorspronkelijke piloot aflevering niet goed genoeg bevonden en moest er een tweede pilot worden opgenomen. (De eerste en tweede pilot zijn beide op de dvd box terug te vinden.)

Alle afleveringen van het eerste seizoen duren ongeveer 50 minuten, zo’n zes minuten langer dan gebruikelijk is voor een Amerikaanse serie. Dit was een experiment van FOX om de serie met minder reclame uit te zenden, met de bedoeling de kijkers beter vast te kunnen houden. Bij het tweede seizoen werd er echter weer teruggeschakeld naar het oude format, zodat iedere aflevering 42 minuten duurde en de rest van het uur werd opgevuld met reclameblokken.

De eerste aflevering van Dollhouse werd in februari 2009 uitgezonden. De laatste aflevering was in januari 2010 op de Amerikaanse tv te zien. Uiteindelijk telde de serie slechts twee seizoenen en in totaal 26 afleveringen. Oorspronkelijk had Joss Whedon plannen voor vijf seizoenen. De kijkcijfers voor de serie vielen echter tegen, waarna Dollhouse door FOX werd stopgezet.

In 2010 en 2011 werden verder nog een aantal comics uitgebracht.

Dvd

Beide seizoenen van Dollhouse zijn met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar.

Links


Echo

Sierra

Victor

Boyd Langton

Claire Saunders

Topher Brink

Adelle Dewitt

Paul Ballard

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)