Firefly (2002)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2517. Het verhaal speelt in een ver sterrenstelsel, dat lang geleden door de mensheid werd gekoloniseerd. Dit nieuwe stelsel bestaat uit talloze planeten en manen, waarvan het merendeel door middel van terraforming bewoonbaar werd gemaakt. De mensen op de centrale planeten kunnen hierdoor in welvaart leven. In de arme, afgelegen nederzettingen aan de rand van het stelsel zijn de omstandigheden echter zwaar.

Het sterrenstelsel wordt geregeerd door de Alliance, een autoritaire organisatie die er door middel van geweld in geslaagd is alle koloniën onder één regering te verenigen. Hoewel de Alliance de kernplaneten gemakkelijk onder controle kan houden, lijken de afgelegen planeten en manen meer op een soort wilde westen. De regering heeft hier weinig autoriteit en de grenskoloniën bezitten amper moderne technologieën.

Een ultieme poging van deze koloniën om zichzelf te bevrijden uit het juk van de Alliance mislukte jammerlijk. Dit conflict staat bekend als de Unification War. De Browncoats verloren deze strijd uiteindelijk; de Alliance heeft de touwtjes nog steeds stevig in handen. Browncoat veteraan Malcolm Reynolds kan zich maar moeilijk bij deze situatie neerleggen. Hij blijft in zijn eigen onafhankelijkheid geloven en kocht na het einde van de oorlog het ruimtevrachtschip Serenity, in de hoop hiermee buiten de invloedssfeer van de Alliance te kunnen blijven.

Malcolms bemanning bestaat uit de piloot Wash, die is getrouwd met de oorlogsveteraan Zoë, de trouwe rechterhand van de kapitein. De sympathieke Kaylee is monteur en de nette Simon vervult de taak van boordarts. Dan zijn er nog Simons onstabiele zus River, de ruige huurling Jayne en de pastoor Book. Verder heeft men de luxe prostituee Inara aan boord. Ieder heeft zijn of haar eigen reden om op de Serenity te verblijven.

Samen heeft de crew slechts één doel: overleven en ver uit de buurt van de Alliance blijven. Ze doen dit door in de primitieve grensgebieden de kost te verdienen met het uitvoeren van allerlei (meest illegale) klussen. Wat voor werk de bemanning ook aanneemt: als het maar genoeg geld opgeleverd om de Serenity vliegende te houden.

Serie Algemeen

Firefly is een Amerikaanse cultserie. Het verhaal werd bedacht door Joss Whedon (Dollhouse). Hij gebruikte de Amerikaanse burgeroorlog als inspiratie. Whedon wilde namelijk een groep mensen portretteren die tijdens een oorlog aan de verliezende kant hadden gestaan. Ook wilde hij het pionier gevoel overbrengen van immigranten die zich aan de rand van de samenleving bevinden. De serie is hierdoor een bijzondere mix uit SF en Wild West, met sterke Aziatische invloeden.

De eerste aflevering ging in september 2002 in première bij de zender FOX. Helaas bleken de kijkcijfers tegen te vallen. Uiteindelijk volgde na slechts 14 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering werd in december 2002 uitgezonden.

Pas later kreeg de serie meer waardering. Eind 2003 werd Firefly op dvd uitgebracht. Dit was een enorme opsteker voor de trouwe fans (die zichzelf Browncoats noemen). Direct na de stopzetting van hun favoriete serie waren ze een campagne gestart om Firefly terug op de buis te krijgen. In eerste instantie zonder resultaat, totdat de verkoopcijfers van de dvd's erg hoog bleken te zijn. Een duidelijk signaal: de fans wilden meer!

Dit resulteerde in de productie van een bioscoopfilm genaamd Serenity, die in september 2005 in première ging. Hierin wordt het verhaal van de tv-serie voortgezet. De acteurs uit de serie waren allen ook in de film te zien. De fans hoopten dat de film zo'n kaskraker zou worden dat Firefly weer terug gebracht zou worden als televisieserie of misschien zelfs als filmfranchise. Hoewel de recensies voor de film positief waren, vielen de opbrengsten helaas tegen. (De wereldwijde opbrengst was ongeveer gelijk aan de totale productiekosten, zo'n $40 miljoen dollar.)

De fans hoopten in eerste instantie nog op goede verkoopcijfers van de Serenity dvd's, maar dat had dit keer niet het gewenste resultaat. Kortom: een vervolg kwam er niet. Wel werden sindsdien nog verschillende comics en romans uitgebracht, waarvan het verhaal verder wordt verteld.

Film trailer

Blu-ray en dvd

De tv-serie is in Nederland nooit op dvd uitgebracht, maar alleen op Blu-ray. Hierop staan als extra's o.a. audio commentaren, deleted scenes, making of featurettes, een set tour en bloopers. De bioscoopfilm uit 2005 is apart verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Links

Personages


Malcolm Reynolds

Zoe Washburne

Jayne Cobb

Hoban Washburne

Kaylee Frye

Inara Serra

River Tam

Simon Tam

Shepherd Book
 
The Operative
 
4.4 1 1 1 1 1 4.40 (5 stemmen)