Firefly (2002) / Serenity (2005)

Samenvatting

We schrijven het jaar 2517. Lang geleden, nadat alle natuurlijke voorraden waren opgebruikt, liet de mensheid de aarde definitief achter zich om naar een ver gelegen sterrenstelsel te trekken.

Dit nieuwe systeem bestaat uit tientallen planeten en honderden manen, waarvan het merendeel met moderne technologieën en door terraforming bewoonbaar werd gemaakt. De mensen op de centrale planeten kunnen hierdoor in welvaart leven. Afgelegen grensplaneten kregen echter geen verdere ondersteuning bij de opbouw van hun koloniën, waardoor het leven in deze arme nederzettingen erg zwaar en dor is.

Het hele sterrenstelsel wordt geregeerd door de 'Alliantie', een autoritaire organisatie van enkele kernplaneten die er door middel van geweld in geslaagd is alle koloniën onder één regering te verenigen. Maar hoewel de Alliantie alle centrale planeten gemakkelijk onder controle kan houden, lijken de meer afgelegen planeten en manen op een soort wilde westen. De regering heeft in deze gebieden weinig autoriteit en de grenskoloniën bezitten amper moderne technologieën.

Een ultieme poging van deze koloniën om zichzelf te bevrijden uit het juk van de Alliantie mislukte jammerlijk. Het verzet, de zogenaamde 'Browncoats', verloor dit conflict uiteindelijk; de Alliantie heeft de touwtjes nog steeds stevig in handen. Browncoat veteraan Malcolm Reynolds kon zich maar moeilijk bij deze situatie neerleggen. Hij bleef in zijn eigen onafhankelijkheid geloven en kocht na de oorlog het ruimtevrachtschip 'Serenity', in de hoop hiermee buiten de invloedssfeer van de Alliantie te kunnen blijven leven.

Aan het begin van de serie bestaat de verdere bemanning van de Serenity inmiddels uit acht mensen. De piloot Wash is getrouwd met de oorlogsveterane Zoë, trouwe rechterhand van de kapitein. De jonge Kaylee is boordwerktuigkundige en de jonge Simon vervult de taak van boordarts. Dan zijn er nog Simons onstabiele zus River, de ruige huurling Jayne en de pastoor Book. Verder heeft men de luxe prostituee Inara aan boord. Ieder heeft zijn of haar eigen reden om op de Serenity te verblijven.

Samen heeft de crew slechts één doel: overleven en ver uit de buurt van de Alliantie blijven. Ze doen dit door in de primitieve grensgebieden de kost te verdienen met het uitvoeren van allerlei (meest illegale) klussen. Wat voor werk de bemanning uiteindelijk ook aan neemt: als het maar genoeg geld opgeleverd om de Serenity vliegende te houden.

Serie Algemeen

De serie werd bedacht door Joss Whedon (Dollhouse, Agents of S.H.I.E.L.D.). Hij kreeg het idee voor Firefly tijdens het lezen van een boek over de Amerikaanse burgeroorlog. Hij wilde een groep mensen portretteren die tijdens een oorlog aan de verliezende kant hadden gestaan. Ook wilde Whedon het 'pionier' gevoel overbrengen van immigranten die zich aan de rand van de samenleving bevinden.

Firefly is hierdoor een bijzondere mix geworden uit western en SF. Naast hightech schitteren bijvoorbeeld oude Wild West vuurwapens en kleding. Daarnaast valt de achtergrond muziek in de serie op: cowboy muziek met Aziatische invloeden.

Het idee achter de vele Aziatische invloeden is dat Whedon er in zijn toekomstvisie van uitgaat dat de V.S. en China de enige supermachten zullen zijn die op grote schaal de ruimte gaan verkennen. Er heeft in het Firefly universum dus een vermenging van de Chinese en Amerikaanse cultuur plaats gevonden.

Bijzonder is dat er geen buitenaardse wezens of grote ruimtegevechten in de serie voorkomen. Scènes die zich in de ruimte afspelen hebben ook geen geluidseffecten. Verder praten en vloeken de personages vaak in het Mandarijn, hun tweede taal.

Stopzetting

Achter de schermen kende Firefly van begin af aan een moeilijke geschiedenis. Voordat de eerste scène ook maar was gefilmd, lagen de tv-zender FOX en Whedon al met elkaar overhoop. FOX was namelijk niet tevreden met het oorspronkelijke script. Whedon schreef het verhaal daarna onder dwang om. De personages werden op aanwijzing van de zender joliger en heldhaftiger. Ook weigerde FOX Firefly in widescreen formaat uit te zenden, terwijl Whedon dit wel graag had gewild.

De eerste aflevering ging in september 2002 in première. Er werden in totaal slechts 14 afleveringen gemaakt, daarna volgde de stopzetting.

FOX zond de afleveringen namelijk in de verkeerde volgorde uit, waardoor de serie moeilijk te volgen was. (De pilot werd uiteindelijk als laatste aflevering uitgezonden.) Verder deed FOX in reclames alsof de serie een actiekomedie was, terwijl Whedon Firefly als een serieuze serie had bedoeld. Door deze combinatie van factoren bleven de kijkcijfers laag, wat FOX in december 2002 deed besluiten de serie vroegtijdig te beëindigen.

In 2003 won Firefly nog een Emmy voor "Outstanding Special Visual Effects for a Series".

De wederopstanding

Hoewel de recensies voor Firefly in eerste instantie niet bijzonder positief waren, kwamen veel critici pas later alsnog tot de conclusie dat de serie een veel te vroege dood was gestorven. Eind 2003 werd de gehele reeks op dvd uitgebracht. Voor het eerst kon men alle complete afleveringen bekijken, in de volgorde zoals de makers bedoeld hadden. Het duurde niet lang voordat de serie een cult status kreeg.

Dit was een enorme opsteker voor de trouwe fans (die zichzelf de naam 'Browncoats' gaven). Direct na de stopzetting van hun favoriete serie waren ze een campagne gestart om Firefly terug op de buis te krijgen. In eerste instantie zonder enig resultaat, totdat de verkoopcijfers van de dvd's erg hoog bleken te zijn. Een duidelijk signaal: de fans wilden meer!

Joss Whedon probeerde zijn serie eerst nog aan andere tv zenders te slijten, maar die toonden geen interesse. Daarna probeerde Whedon Firefly als filmproject van de grond te krijgen. Universal Pictures hapte toe en ging akkoord met een bioscoopfilm. Serenity ging in september 2005 in première. De acteurs uit de tv-serie waren allen ook in de film te zien.

Veel fans hadden gehoopt dat de film zo'n kaskraker zou worden dat Firefly weer terug gebracht zou worden als televisieserie of misschien zelfs als filmfranchise. De kritieken voor Serenity waren overwegend positief, maar helaas waren de opbrengsten niet zo goed als men had gehoopt. (De wereldwijde opbrengst was ongeveer gelijk aan de totale productiekosten, zo'n $39 miljoen dollar.)

De fans speculeerden in eerste instantie nog op goede verkoopcijfers van de Serenity dvd's, maar ook dat had dit keer niet het gewenste resultaat. Kortom: een vervolg kwam er niet.

Wel werden sindsdien nog verschillende comic reeksen uitgebracht, waarvan het verhaal verder wordt verteld. Ook wordt in deze comics meer onthuld over het verleden van de personages.

Dvd en Blu-ray

De gehele serie is in zowel Regio 1 als Regio 2 op dvd en Blu-ray uitgebracht in een verzamel box genaamd Firefly: The Complete Series. Hierop staan als extra's o.a. audio commentaren, deleted scenes, making of featurettes, een set tour en bloopers. Let op: de serie is in Nederland nooit op dvd uitgebracht, maar alleen op Blu-ray.

Links

Seizoen 1 (2002)

Zes jaar na de verloren oorlog tegen de Alliantie is veteraan Mal Reynolds de kapitein geworden van de Serenity, een vrachtschip uit de Firefly klasse. Hij probeert met zijn crew genoeg geld te verdienen om het schip vliegende te kunnen houden. De bemanning is net bezig een verlaten vracht te bergen, wanneer ze een schip van de Alliantie ontdekken en snel moeten vluchten.

De gestolen vracht blijkt vervolgens lastig te verkopen en dus vertrekt de bemanning naar één van de buitengebieden. Ondertussen laten ze tegen betaling drie passagiers aan boord: de religieuze Shepherd Book, de rijke dokter Simon Tam en ene Dobson. Al snel wordt duidelijk dat deze passagiers een groot gevaar vormen voor de Serenity en haar bemanning.

Simon wordt namelijk gezocht door de autoriteiten, terwijl Dobson een agent van de Alliantie blijkt te zijn.

Jayne, Mal en Zoe keren terug naar de Serenity met een nieuwe klus. Een beruchte crime lord genaamd Adelei Niska wil dat de bemanning een trein gaat beroven; spullen die eigendom zouden zijn van de Alliantie. Ook verzekert Niska met een onsmakelijk voorbeeld wat de gevolgen zullen zijn van een eventuele mislukking van deze missie.

Helaas loopt alles verkeerd. Zoe en Mal ontdekken namelijk troepen van de Alliantie op de trein. Bovendien blijken de goederen die ze moeten stelen in werkelijkheid medicijnen te zijn.

De bemanning van de Serenity ontdekt een verlaten transportschip. Ze besluiten vervolgens een kijkje aan boord te gaan nemen. Er blijken nog allerlei waardevolle spullen te zijn achtergebleven.

Al snel wordt echter duidelijk dat het schip niet verlaten is. Er blijkt één mysterieuze overlevende te zijn; de overige opvarenden zijn op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Tot overmaat van ramp duikt op dat moment ook de Alliantie op. Ze verdenken Mal en zijn crew van moord.

De bemanning van de Serenity landt op de planeet Persephone om werk te zoeken en voorraden in te slaan. Badger probeert een nieuwe klus te regelen voor Zoe en Mal. Een man genaamd Warrick Harrow heeft namelijk goederen die hij graag van de planeet af wil laten smokkelen. Het blijkt om een lading koeien te gaan.

Inara krijgt ondertussen een aantal aanbiedingen van potentiële klanten, waaronder van de rijke Atherton Wing. Mal is jaloers en krijgt al snel ruzie met deze man. Uiteindelijk komt het zelfs tot een duel.

De bemanning wil de koeien (uit de vorige aflevering) afleveren op de planeet Jiangyin, maar helaas gaat er weer van alles mis. De onderhandelingen over de vraagprijs monden namelijk uit in een schietpartij, waarbij Book ernstig gewond raakt.

Simon en zijn zus River maken op dat moment een uitstapje en komen zelf ook in de problemen terecht. Het duo wordt plotseling ontvoerd en naar een afgelegen dorpje gebracht. Simon krijgt de opdracht om hier de zieken te gaan verzorgen. River wordt echter aangezien voor een heks en wordt op de brandstapel gezet.

Nadat ze de inwoners van een dorp geholpen hebben, viert de bemanning van de Serenity samen met de dorpelingen een feestje. Er wordt veel gedronken en Mal danst met een jonge vrouw genaamd Saffron.

De volgende ochtend blijkt Saffron nog steeds aan boord te zijn. Al snel wordt duidelijk dat de dans die Saffron en de nietsvermoedende Mal hebben uitgevoerd in werkelijkheid een huwelijksritueel was.

Mal is helemaal niet blij met het feit dat hij nu ineens getrouwd is, maar de rest van de bemanning vindt het allemaal erg lollig. Uiteindelijk blijkt Saffron echter een gehaaide oplichter te zijn.

De bemanning komt terecht op een bijzondere planeet. Jayne wordt hier namelijk aanbeden als een lokale held! Op de planeet staat zelfs een levensgroot standbeeld van hem.

Jayne zelf is totaal niet blij met deze situatie, omdat de hele zaak op een misverstand berust. Ondertussen wil Mal de heldenstatus van Jayne gebruiken om snel een aantal goederen te smokkelen.

Na een explosie drijft de Serenity stuurloos door de ruimte. Omdat de zuurstof opraakt evacueert Mal zijn bemanning, zelf blijft hij achter om het schip te redden.

In flashbacks zien we vervolgens hoe het tot deze situatie is gekomen. Ook wordt onthuld hoe Mal ooit de kapitein werd van de Serenity en hoe hij daarna de andere bemanningsleden rekruteerde.

De bemanning reist naar één van de kernplaneten, Ariel. Inara moet hier een jaarlijkse controle ondergaan om haar Companion licentie te kunnen verlengen.

De bemanning krijgt ondertussen een klus aangeboden door een verrassende opdrachtgever: Simon! Hij wil River namelijk een ziekenhuis binnensmokkelen om zo te kunnen onderzoeken wat men precies met haar heeft gedaan.

In ruil hiervoor geeft Simon de bemanning de gelegenheid om een grote hoeveelheid waardevolle medicijnen te stelen, die later voor veel geld op de zwarte markt verkocht kunnen worden.

Jayne denkt echter nog sneller rijk te kunnen worden en maakt zijn eigen plannen.

Wash en Mal gaan op pad om de gestolen medicijnen (uit de vorige aflevering) voor een goede prijs te verkopen. In theorie een simpele klus.

Helaas worden de mannen ontdekt door de gevaarlijke crime lord Niska (uit The Train Job), die nog kwaad is over de slechte afloop van de treinroof. De nietsvermoedende Wash en Mal lopen al snel in de val en worden gevangen genomen.

Inara heeft ondertussen een afspraak met een ambassadeur. De bemanning is verbaasd wanneer deze cliënt een vrouw blijkt te zijn.

Mal komt onverwacht Saffron weer tegen, zijn 'echtgenote' uit de aflevering Our Mrs. Reynolds.

Saffron vraagt de bemanning om hulp bij een diefstal. Ze wil namelijk een antiek wapen stelen van een rijke man. Mal gaat hiermee akkoord, ondanks de bedenkingen van de rest van de bemanning. Al snel wordt echter duidelijk dat het beoogde slachtoffer zelf ook een 'echtgenoot' van Saffron is.

Inara is ondertussen ontevreden over het feit dat ze maar weinig mogelijkheden heeft om klanten te bezoeken.

Zoe en Mal ontvangen nogal vreemde post: een groot pakket met daarin een lijk. Zoe en Mal herkennen de dode man meteen: het is Tracey, een kameraad uit de oorlog. Even later ontvangen Zoe en Mal ook een bericht met daarin het verzoek Tracey terug naar zijn thuisplaneet te brengen.

Dit lijkt in eerste instantie een simpele klus, maar de situatie is gecompliceerder dan gedacht. Er duiken namelijk mannen op die beweren van de politie te zijn. Ze eisen Traceys lichaam op. Maar waarom hebben ze zoveel interesse in het lichaam van een dode man?

Inara ontvangt een noodsignaal van een collega genaamd Nandi, die op een planeet een bordeel leidt. Eén van de vrouwen in het bordeel staat op het punt te bevallen. De vader van de baby, een machtig man uit een nabijgelegen dorp, wil het kind van de vrouw stelen.

De bemanning van de Serenity besluit te gaan helpen. Ondertussen krijgt Mal een relatie met Nandi, waar Inara niet blij mee is.

River wandelt over het schip en heeft visioenen. Ze komt in de vrachtruimte terecht en pakt daar een tak van een boom. Althans, dat denkt ze, want in werkelijkheid is deze 'tak' een pistool. De bemanning schrikt hiervan en men vraagt zich af of het niet te gevaarlijk is om River aan boord te hebben.

Kaylee onthult dat River wel eens eerder mensen heeft doodgeschoten (in de aflevering War Stories), waarna er een discussie ontstaat. De bemanning heeft ondertussen niet de gaten dat er stiekem een premiejager aan boord van de Serenity is gekomen, die op jacht is naar River.

Comics

Het verhaal van de serie wordt verder verteld in de comicreeks Serenity: Firefly Class 03-K64.

Opmerking: Deze film is het vervolg op de tv-serie Firefly. Hoewel het niet noodzakelijk is om eerst de serie gezien te hebben, is het wel zeer raadzaam om de serie vóór de film te bekijken.

Trailer

© Universal Pictures (2.22 min.)

Samenvatting

De Serenity bemanning, onder leiding van Captain Malcolm Reynolds, heeft het zwaar. Het wordt steeds moeilijker om een opdracht - legaal of illegaal - te vinden om het schip vliegende te kunnen houden. Hierbij worden de zaken zeker niet makkelijker gemaakt door de aanwezigheid van de nieuwe bemanningsleden Simon Tam en zijn zus River.

Beiden zijn namelijk op de vlucht voor de Alliantie, de heersende macht op de kernplaneten. Simon hielp River te ontsnappen uit gevangenschap. De Alliantie is hier niet blij mee, omdat River mogelijk cruciale geheime informatie in handen heeft. Er wordt daarom een medogeloze moordenaar op de Serenity afgestuurd om River zo snel mogelijk weer in handen te krijgen.

De niets vermoedende bemanning pleegt ondertussen een overval op een afgelegen planeet. Tegen de zin van Simon wordt hiervoor ook River door Mal ingezet. Halverwege gaat het echter mis wanneer het dorp ineens wordt aanvallen door de beruchte Reavers, kannibalistische monsters.

Specificaties

Regisseur: Josh Whedon
Schrijver: Josh Whedon
Duur: 119 minuten
Land: USA
Taal: Engels / Mandarijns
Première: 17 november 2005

Hoofdcast

Nathan Fillion (Mal)
Gina Torres (Zoe Allene Washburne)
Alan Tudyk (Wash)
Morena Baccarin (Inara)
Adam Baldwin (Jayne)
Jewel Staite (Kaylee)
Sean Maher (Dr. Simon Tam)
Summer Glau (River)
Ron Glass (Shepherd Book)
Chiwetel Ejiofor (The Operative)

Blu-ray en dvd

Serenity is verkrijgbaar op Blu-ray en dvd. Beide uitgaven bevatten interessante extra's zoals deleted scenes, audio commentaar van Joss Whedon/castleden en outtakes.

Link

Personages


Malcolm Reynolds

Zoe Washburne

Jayne Cobb

Hoban Washburne

Kaylee Frye

Inara Serra

River Tam

Simon Tam

Shepherd Book
 
The Operative
 
4.4 1 1 1 1 1 4.40 (5 stemmen)