Battlestar Galactica (2003-2009)

The Cylons were created by Man
They Rebelled
They Evolved
They Look and Feel Human
Some are programmed to think they are Human
There are many copies
And they have a Plan

Samenvatting

Lang geleden creëerde de mensheid robots genaamd 'Cylons' om het leven in de Twaalf Koloniën makkelijker te maken. Aan de vreedzame samenleving kwam een bruut einde toen de Cylons op een dag besloten in opstand te komen tegen hun makers, met een lange en bloederige oorlog tot gevolg. Uiteindelijk werd er tussen beide partijen een wapenstilstand afgekondigd, waarna de Cylons vertrokken naar een andere planeet.

Er werd een afgelegen ruimtestation gebouwd, met als achterliggende gedachte dat de mensen en de Cylons elkaar hier zouden kunnen ontmoeten om diplomatische relaties te onderhouden. De kolonialen stuurden elk jaar een officier; de Cylons stuurden echter helemaal niemand. Veertig jaar lang hoorde en zag niemand meer iets van de Cylons … tot op de dag dat de Cylons vanuit het niets opduiken om een verrassingsaanval uit te voeren op de Twaalf Koloniën. Met behulp van nucleaire bombardementen weten ze binnen enkele uren bijna de gehele mensheid uit te roeien.

De enige overlevenden van dit drama zijn ongeveer 50 000 mensen, die zich ten tijde van de aanvallen niet op hun thuis planeten bevonden, maar toevallig interplanetair onderweg waren.

Met uitzondering van tientallen civiele schepen, weet maar één militair schip aan het inferno te ontkomen: de Galactica, een verouderd schip dat, net als zijn gezagvoerder, eigenlijk op het punt stond afgedankt te worden door het leger. Aangezien hij de hoogste nog levende officier is, besluit Commandant William Adama zijn schip weer in de allerhoogste staat van paraatheid te brengen, om het tegen de Cylons op te kunnen nemen.

Hij ondervindt daarbij grote weerstand van Laura Roslin, de net ingezworen president. Roslin, van oorsprong Minister van Onderwijs, is na de aanval het hoogste overlevende regeringslid en moet tegen wil en dank de taak van president op zich nemen. Roslin wil graag redden wat er nog te redden valt door alle civiele schepen bij elkaar te verzamelen en zo ver mogelijk weg te vluchten. Adama, die Roslin in eerste instantie als niets meer dan een over het paard getilde schooljuf ziet, wil daarentegen blijven om tegen de Cylons te vechten.

Adama moet inzien dat Roslin gelijk heeft: tegen een overmacht kan de Galactica het onmogelijk opnemen. De beste optie is nu een nieuwe planeet te vinden in een poging de menselijke samenleving opnieuw op te bouwen. Roslin en Adama sluiten een ongemakkelijk verbond: hij zal de militaire leiding over de vloot op zich nemen, zij de politieke leiding over de civilisten. Dat de twee leiders er vaak compleet verschillende meningen op na houden maakt de zaak er niet eenvoudiger op.

Om de wanhopige vloot hoop op een betere toekomst te geven laat Adama in een toespraak weten dat hij de locatie van de legendarische dertiende planeet genaamd Aarde weet. Een leugentje om eigen bestwil blijkt later, aangezien niemand enig idee heeft waar de Aarde zich bevindt. Adama gelooft zelfs dat deze planeet helemaal niet bestaat en slechts een mythe is.

De Cylons hebben ondertussen in de gaten dat de Galactica en haar vloot de aanvallen hebben overleeft en maken het zich tot opgave alle overlevenden alsnog om te brengen. De vloot heeft geen moment rust; de Cylons liggen overal op de loer. Ze worden hierbij geholpen door menselijk uitziende Cylon modellen, die bijna niet van echte mensen te onderscheiden zijn. Meerdere van deze modellen zijn in de vloot tot op het hoogste niveau geïnfiltreerd.

Het gevaar loert ook van binnenuit: de wetenschapper Gaius Baltar heeft zich laten inpalmen door de mooie Cylon vrouw Six. Onbewust verplaatsen zijn loyaliteiten zich steeds verder richting de Cylons, terwijl de mensen om hem heen zijn mysterieuze gedrag afdoen als excentriciteiten die bij een briljante geest horen. Zonder ook maar enig idee te hebben wat zich in die geest allemaal voor snode dingen afspelen...

Serie Algemeen

Na het einde van Galactica (1980) zijn er meerdere pogingen geweest om Battlestar Galactica terug op het scherm te krijgen, die allen op niets uitliepen. Uiteindelijk werd in 2003 aangekondigd dat er een herbewerking van Battlestar Galactica (1978-1979) gemaakt zou gaan worden, maar zonder de originele acteurs en met een sterk veranderd verhaal.

De nieuwe reeks, onder leiding van producent/schrijver Ronald D. Moore (Star Trek, Roswell), vond zijn oorsprong in een vier uur durende miniserie die in december 2003 door het Amerikaanse SciFi Channel werd uitgezonden. Deze miniserie behaalde hoge kijkcijfers, waarna onmiddellijk werd besloten de miniserie in een wekelijkse televisieserie te vervolgen. De eerste aflevering daarvan werd einde 2004 in Groot-Brittannië uitgezonden, de Noord-Amerikaanse première volgde in januari 2005.

De kritieken voor de nieuwe serie waren vanaf begin af aan lovend. Het project kreeg in de media vooral aandacht door de deelname van de gerenommeerde acteurs Edward James Olmos (Blade Runner, Miami Vice) en Mary McDonnell (Dances With Wolves, Donnie Darko). In 2006 won Battlestar Galactica nog een prestigieuze Peabody Award voor uitmuntende televisie producties. Veel fans van de originele serie waren overigens minder blij met deze remake, omdat zij liever een voortzetting van de originele Battlestar Galactica hadden gezien.

Ten opzichte van de originele serie is de remake is gewelddadiger en serieuzer in opzet. De personages zijn ook harder geworden, als gevolg van de omgeving waarin ze leven. Thema's als religie, extremisme, politiek en terrorisme staan centraal. Ron Moore wilde namelijk dat de serie een weerspiegeling zou zijn van de Westerse samenleving na 11 september 2001.

De serie telt in totaal vier seizoenen. Na afloop van het derde seizoen gaven de producenten aan dat het vierde seizoen tevens het laatste zou worden. Ondanks alle goede kritieken had de serie namelijk vanaf het tweede seizoen te maken gekregen met dalende kijkcijfers. In plaats van met een onverwachte stopzetting geconfronteerd te worden, hielden Ron Moore en zijn collega's de eer aan zichzelf. Op eigen initiatief werd besloten om de serie na het vierde seizoen ten einde te laten komen. Op die manier konden alle verhaallijnen tot een waardig einde worden gebracht. De laatste aflevering werd in maart 2009 uitgezonden.

Spin-offs en webseries

Naar aanleiding van het succes van de serie werd in 2010 een spin-off uitgezonden: Caprica. Deze prequel speelt zich 50 jaar eerder af en gaat in op de ontwikkeling van de eerste Cylons. Een tweede spin-off / prequel volgde in 2012: Blood & Chrome. Hierin komt men meer te weten over de avonturen van een nog jonge William Adama tijdens de eerste Cylon oorlog. Tevens werden er twee webseries gemaakt: The Resistance (2006) en The Face of the Enemy (2008).

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Afleveringen

Miniserie, deel I

40 jaar na het einde van de Cylon oorlog duiken de Cylons ineens weer op. Door middel van een nucleaire aanval vernietigen ze de Twaalf koloniën van Kobol, waarbij miljarden mensen sterven. Slechts zo'n 50.000 mensen overleven de aanval.

Met uitzondering van een aantal burger schepen, weet maar één militair schip aan het inferno te ontkomen. Het is de Battlestar Galactica, een verouderd oorlogsschip dat, net als zijn commandant, eigenlijk op het punt stond om te worden afgedankt. Aangezien hij nu ineens de hoogste nog levende officier is, besluit Commandant William Adama de Galactica weer in de hoogste staat van paraatheid te brengen, om het zo tegen de vijand op te kunnen nemen.

Miniserie, deel II

Nadat de president en alle ministers tijdens de Cylon aanval om het leven zijn gekomen, wordt Laura Roslin (secretaris van onderwijs en enige overlevende van de regering) tot de nieuwe president van de Twaalf koloniën van Kobol ingezworen. Roslins plan is om alle overlevende burgers te verzamelen, zich daarna aan te sluiten bij de Galactica, ver weg te vluchten en nooit meer terug te komen. Adama wil echter teruggaan om tegen de Cylons te vechten.

Adama moet uiteindelijk inzien dat de strijd tegen de Cylons allang verloren is en dat Roslin dus gelijk heeft. Met geen andere optie meer dan te vluchten, gaat de verzamelde vloot van overlevenden op zoek naar de mythische dertiende kolonie van Kobol: een planeet genaamd aarde.

Aflevering 1: 33

Sinds hun vlucht worden de laatste overlevenden continue opgejaagd door de Cylons. Iedere 33 minuten wordt de vloot aangevallen. Steeds weer maakt de vloot een sprong naar een nieuwe locatie, maar iedere keer weet de vijand hen te vinden. Dit herhaalt zich al 130 uur, zonder onderbreking. De overlevenden zijn de uitputting nabij.

Baltar wordt geplaagd door de verschijning van de verleidelijke Cylon vrouw Six, die alleen hij kan zien. Six doet allerlei mysterieuze uitspraken. Baltar raakt hierdoor in paniek. Hij vermoedt dat zijn medeplichtigheid aan de aanval zal uitlekken, wat voor hem grote gevolgen kan hebben.

Op de door Cylons bezette planeet Caprica doet de achtergebleven piloot Helo verwoede pogingen om uit de handen van de vijand te blijven. Helaas wordt hij toch gevangen genomen. Hierna wordt hij plotseling echter 'gered' door zijn collega Boomer/Sharon. Helo denkt dat ze speciaal voor hem terug is gekomen, maar hij weet niet dat er opzet in het spel is. Deze Sharon is in werkelijkheid namelijk net als Boomer een Cylon kopie.

Aflevering 2: Water

Aan boord van de Galactica vindt een grote explosie plaats, die de watertanks van het schip vernielt. Een groot deel van de watervoorraad gaat hierdoor verloren. Dit zorgt voor grote tekorten, omdat de burgervloot voor hun drinkwatertoevoer afhankelijk is van de Galactica. De oorzaak wordt snel gevonden: sabotage door middel van springstof. Ook blijken er uit de wapenkamer meerdere ontstekingen te zijn verdwenen.

De dader is de pilote Boomer, een Cylon sleeper agent die vecht tegen haar programmering. Chief Tyrol gelooft echter dat Boomer onschuldig is. Hij laat daarom de bewijzen die haar als dader aanwijzen snel verdwijnen. Desondanks beginnen Adama en Roslin te vermoeden dat er een Cylon spion aan boord is.

Ondertussen vraagt Roslin aan Apollo of hij haar militaire adviseur wil worden. Op het bezette Caprica gaan Sharon en Helo op zoek naar een schip om mee te ontsnappen. Ze ontvangen een gecodeerd bericht, waardoor Helo denkt dat er nog andere militairen op de planeet in leven zijn.

Aflevering 3: Bastille Day

De vloot lijdt onder het watertekort. Gelukkig wordt op een naburige maan een grote hoeveelheid ijs ontdekt. Om het ijs te kunnen delven zijn er echter arbeidskrachten nodig. Al snel is duidelijk dat de burgers in de vloot geen zin hebben in dit zware werk. Daarom wordt besloten de gedetineerden van het gevangenisschip Astral Queen in te zetten.

De leider van de criminelen, Tom Zarek (een beruchte vrijheidsstrijder/terrorist), weigert echter. Vervolgens breekt er een opstand uit op de Astral Queen. Apollo en enkele collega's worden gegijzeld. Zarek eist hierna het aftreden van de in zijn ogen onwettige president Roslin. Adama stuurt meteen een zwaar bewapend invalsteam.

Naderhand bekent Roslin aan Apollo dat ze kanker heeft en dat ze over enkele maanden misschien niet meer in leven is. Ondertussen wordt Baltar door Adama onder druk gezet om snel een Cylon Detector te ontwikkelen: een methode om Cylon spionnen te kunnen opsporen.

Aflevering 4: Act of Contrition

Bij een noodlottig ongeval op de Galactica vallen 13 doden en 7 gewonden, voornamelijk Viper piloten. Het gevolg is een dringend tekort aan capabele piloten. Starbuck krijgt van Adama de opdracht om direct te beginnen met het opleiden van nieuwe rekruten. Omdat de Galactica geen vliegsimulator heeft, worden de jonge onervaren piloten meteen in de cockpit gezet. Precies op dat moment duiken ineens de Cylons op.

Ondertussen wordt Starbuck geplaagd door herinneringen aan de dood van Zak, de jongere broer van Apollo. Zak was ook een piloot en kwam enkele jaren geleden tijdens een vliegongeluk om het leven. Starbuck was zijn vlieginstructeur (en zijn geliefde) en liet hem daarom slagen voor zijn vliegexamen, ondanks het feit dat hij te veel fouten maakte. Het schuldgevoel over Zaks dood achtervolgt Starbuck nog steeds.

Ondertussen gaat Roslin langs bij scheepsarts Dr. Cottle. Hij heeft slecht nieuws: haar kanker is niet meer te opereren. Roslin wil daarom een alternatieve behandeling proberen, met een middel genaamd Chamalla. Op Caprica volgen Helo en Sharon het signaal dat ze eerder opvingen. Ze vinden een verlaten schuilkelder met daarin voorraden en medicijnen.

Aflevering 5: You Can't Go Home Again

Nadat haar Viper zwaar beschadigd is geraakt tijdens een gevecht met de Cylons, crasht Starbuck op een onherbergzame rode maan. Ze is gewond en moet vechten om te kunnen overleven. Al snel ontdekt ze in de buurt ook het wrak van een neergestorte Cylon Raider. Starbuck realiseert zich dat ze hiermee van de maan kan ontsnappen, maar het blijkt erg lastig te zijn om de Raider weer in de lucht te krijgen.

Ondertussen gaat de bemanning van de Galactica naarstig op zoek naar hun vermiste collega. Adama en Apollo weigeren te accepteren dat Starbuck de crash misschien niet heeft overleefd. De mannen nemen vervolgens steeds grotere risico's om haar toch terug te kunnen vinden. Door hun eigen gevoelens voor Starbuck voorop te stellen brengen ze de hele vloot in gevaar. Tigh en Roslin maken zich daarom grote zorgen over de algemene veiligheid.

Aflevering 6: Litmus

De Cylon Doral pleegt op de Galactica een zelfmoordaanslag. Adama wil weten hoe de Cylon ongemerkt aan boord kon komen en geeft opdracht tot een intern onderzoek. Door de aanslag wordt Roslin gedwongen aan de pers bekend maken dat de Cylons nu een menselijk uiterlijk hebben. Dit nieuws wordt met verbazing ontvangen. Ondertussen vermoedt Baltar dat Doral het eigenlijk op hem had voorzien.

Tijdens het onderzoek naar de aanslag valt op dat de crew wisselende verklaringen aflegt over Chief Tyrol. Hij heeft namelijk een geheime relatie met Boomer. Tijdens de aanslag lag het stel met elkaar in bed. Tyrols team probeert hun baas te beschermen door te liegen, maar hierdoor wordt hij juist als verdacht gezien. Uiteindelijk wordt Tyrol ervan beschuldigd een Cylon collaborateur te zijn.

Op de planeet Caprica denkt Helo dat Sharon is ontvoerd door de Cylons. Hij 'redt' haar, maar heeft geen idee dat haar ontvoering en redding doorgestoken kaart zijn.

Aflevering 7: Six Degrees of Separation

Baltar wordt al enige tijd geplaagd door de verschijning van de verleidelijke Six, die alleen hij kan zien. Totdat er op een dag ineens een tweede Six opduikt aan boord van de Galactica. Ze noemt zich nu Shelley Godfrey en tot Baltars grote verbazing blijkt iedereen haar gewoon te kunnen zien. Hij realiseert zich dat deze andere Six geen inbeelding is.

‘Shelley’ beweert met een foto te kunnen bewijzen dat Baltar direct (mede)verantwoordelijk was voor de vernietiging van de koloniën. Adama laat Baltar vervolgens in de cel zetten. De beschuldiging is zwaar: verraad. Niemand gelooft meer in zijn onschuld. Baltar is de wanhoop nabij en meent dat hij spoedig geëxecuteerd zal worden. Uiteindelijk komt er echter uit onverwachte hoek alsnog redding voor Baltar.

Ondertussen heeft Starbuck het moeilijk met haar verwondingen. Ze weigert de ziekenboeg te verlaten. Tigh overtuigt haar ervan weer iets nuttigs te gaan doen, namelijk het repareren van de buit gemaakte Cylon Raider. Op Caprica blijkt de opzet van de Cylons te zijn geslaagd: de relatie tussen Sharon en Helo wordt steeds intiemer.

Aflevering 8: Flesh and Bone

Aan boord van de Gemenon Traveller wordt een kopie van de Cylon Leoben ontdekt. Hoewel Adama wil dat deze Cylon meteen wordt gedood, eist Roslin dat hij eerst wordt verhoord. Starbuck krijgt de opdracht om Leoben te ondervragen.

Leoben beweert een nucleaire bom te hebben verstopt. Veel meer komt Starbuck tijdens het verhoor niet te weten. Terwijl de rest van de vloot op zoek gaat naar de bom, raken Starbuck en Leoben verwikkelt in een psychologisch machtsspel. Helaas heeft Starbuck daarbij niet in de gaten dat Leoben onbewust steeds meer invloed op haar begint uit te oefenen.

Op de Galactica doet Baltar een schokkende ontdekking. Volgens zijn nieuwe Cylon Detector is Boomer inderdaad een Cylon. Baltar vreest echter dat Boomer hem misschien zal doden en besluit zijn ontdekking daarom geheim te houden. Op Caprica keert Sharon zich tegen haar eigen volk. Ze negeert al haar Cylon bevelen en slaat met Helo op de vlucht.

Aflevering 9: Tigh Me Up, Tigh Me Down

Sinds Leoben haar heeft toegefluisterd dat Adama een Cylon zou zijn, heeft Roslin geen vertrouwen meer in Adama. Ze geeft Baltar het bevel om Adama te testen met de nieuwe Cylon Detector.

Ondertussen duikt Ellen Tigh, de vermiste echtgenote van Kolonel Tigh, ineens vanuit het niets weer op. Ze zorgt meteen voor chaos aan boord. Ellen heeft namelijk een dubieuze reputatie en is (net als haar man) een stevige alcoholist. Tot nu toe werd aangenomen dat ze bij de aanvallen op de Koloniën was omgekomen. Hoe kan ze dan toch hebben overleefd? Adama vertrouwt het niet en geeft Baltar het bevel om ook Ellen te testen.

Verder krijgen de piloten van de Galactica te maken met een gevaarlijke Cylon Raider, die rondjes blijft vliegen om de vloot. Op Caprica zijn Helo en Sharon nog steeds op de vlucht. Ze willen zo snel mogelijk van de planeet ontsnappen. Sharon blijkt inmiddels echt verliefd te zijn geworden op Helo, iets waar de Cylons niet blij mee zijn.

Aflevering 10: The Hand of God

De brandstoftanks van de vloot zijn bijna leeg. De Galactica gaat daarom op zoek naar Tylium erts. Vervolgens wordt een grote voorraad Tylium gevonden op een asteroïde. Helaas blijkt dit een zwaar bewaakte Cylon basis te zijn. Daarom wil Adama de asteroïde veroveren met een gewaagd aanvalsplan van Starbuck.

Ook de hulp van Baltar wordt ingeroepen. Als "Cylon expert" wordt hem gevraagd hoe men de basis het beste zou kunnen vernietigen zonder het Tylium te schaden. Aangezien hij hier totaal geen verstand van heeft, brengt Baltar een volkomen willekeurig advies uit.

Ondertussen krijgt Roslin last van hallucinaties als gevolg van de Chamalla die ze neemt tegen haar kanker. Ze vraagt een priesteres om raad. Die is geschokt als blijkt dat de hallucinaties van Roslin tot in het detail een oude religieuze voorspelling vervullen. Hierin staat beschreven dat een stervende leider (Roslin) haar volk naar het beloofde land (de aarde) zal leiden.

Op Caprica wordt het voor Sharon steeds noodzakelijker om uit de handen van de Cylons te blijven. Ze ontdekt namelijk dat ze zwanger is.

Aflevering 11: Colonial Day

Roslin roept een interim Quorum van de Twaalf Koloniën bijeen. Wanneer de veroordeelde terrorist Tom Zarek tot afgevaardigde wordt verkozen blijken politiek en dodelijke intriges hand in hand te gaan. De charismatische Zarek probeert zijn rivale Roslin namelijk op alle mogelijke manieren het veld te laten ruimen. Starbuck en Apollo komen een huurmoordenaar op het spoor, die het heeft voorzien op de president.

Ondertussen verlangt Zarek verkiezingen voor een vicepresident en stelt zichzelf meteen kandidaat. Roslin komt met een eigen tegenkandidaat: de populaire Baltar, die in de media zijn steun aan de president betuigt. Dit heeft het gewenste resultaat: Baltar wint de vicepresidentsverkiezingen en Zarek staat voorlopig op een zijspoor.

Op Caprica staat Sharon voor een moeilijke keuze: moet ze aan Helo opbiechten dat ze in werkelijkheid een Cylon is? De keuze wordt haar uit handen genomen, wanneer zij en Helo hun einddoel Delphi bereiken. Helo ziet daar een tweede Sharon kopie. Hij realiseert zich hierna eindelijk dat zijn vriendin een Cylon is.

Aflevering 12: Kobol's Last Gleaming, deel I

Er wordt een nieuwe planeet ontdekt: Kobol, volgens de legendes het huis van de goden. Adama stuurt er een team op uit om de planeet te onderzoeken. Roslin wordt door deze ontdekking verder in haar geloof gesterkt dat zij de hoofdrol speelt in een oude religieuze voorspelling. Opnieuw heeft ze visoenen, die haar ervan overtuigen dat op Kobol de route naar de aarde kan worden gevonden. Adama vindt dit onzin.

Ondertussen heeft Baltar moeite met zijn nieuwe taak als vicepresident. Six waarschuwt hem dat er binnenkort op de Galactica iets ingrijpends zal gebeuren en dat het beter zou zijn om het schip te verlaten. Baltar besluit daarom mee te gaan met het onderzoeksteam naar Kobol.

De Eight kopieën op de Galactica en op Caprica worstelen met hun ware identiteit. Op de Galactica doet Boomer een zelfmoordpoging, wat mislukt. Op Caprica probeert Sharon Helo ervan te overtuigen dat haar liefde voor hem sterker is dan haar loyaliteit tegenover de Cylons.

Aflevering 13: Kobol's Last Gleaming, deel II

De confrontatie tussen Roslin en Adama escaleert, nadat de president op eigen initiatief heeft besloten om Starbuck terug te sturen naar Caprica. Adama eist dat de president ontslag neemt, onder dreiging van een militaire coup. Roslin weigert, waarna Adama haar in de cel gooit. Apollo is het hier niet mee eens en kiest de kant van de president. Vervolgens wordt ook Apollo gearresteerd voor muiterij.

Ondertussen is Starbuck teruggekeerd naar Caprica, waar ze tot haar verbazing Helo en Sharon tegenkomt. Starbuck raakt in paniek wanneer ze beseft dat Sharon een Cylon is.

Na door de Cylons te zijn neergeschoten is het onderzoeksteam van de Galactica gecrasht op Kobol. Baltar overleeft ternauwernood met behulp van Six. Adama wil hierna het Cylon schip dat Kobol bewaakt met een nucleair wapen vernietigen. Boomer wordt uitgekozen om deze missie uit voeren, maar ze wordt geplaagd door twijfels over haar ware identiteit. Uiteindelijk neemt haar Cylon programmering de overhand, met fatale gevolgen voor de bemanning van de Galactica.

Aflevering 1: Scattered

Na door Boomer te zijn neergeschoten moet de zwaargewonde Adama vechten voor zijn leven. Kolonel Tigh is nu de nieuwe bevelhebber van de vloot, een taak die hem zwaar valt. Boomer wordt na haar daad in de cel gezet. Verder zit ook Roslin nog steeds gevangen.

De chaos is compleet als even later opnieuw de Cylons opduiken. Tigh geeft daarom de hele vloot het bevel tot een noodsprong. Tijdens de sprong gaat er echter iets mis, waardoor de Galactica gescheiden raakt van de rest van de vloot.

Op Caprica besluit Sharon snel te vluchten, nadat een woedende Starbuck een poging doet om haar te doden. Ondertussen is het onderzoeksteam van de Galactica op Kobol achtergebleven. Het team probeert zich te wapenen tegen een Cylon aanval.

Aflevering 2: Valley of Darkness

De Galactica is erin geslaagd om de rest van de vloot terug te vinden. Helaas wordt al snel duidelijk dat de Cylons ongemerkt het schip zijn binnengedrongen. Met dodelijke efficiëntie verplaatsen ze zich van dek naar dek. De bemanning moet nu vechten voor hun leven. Verder zijn de computers door een Cylon virus geïnfecteerd, wat grote storingen tot gevolg heeft.

Tigh realiseert zich dat de Cylons de hele bemanning in één keer willen doden. Alleen Apollo blijkt nog in staat te zijn om de vijand te verslaan.

Op Kobol wordt Baltar geplaagd door verontrustende hallucinaties. Hij krijgt van Six te horen dat Kobol vroeger helemaal niet zo paradijselijk was. Op Caprica brengen Starbuck en Helo een bezoek aan Starbucks vroegere appartement, hierna verlaten ze de stad.

Aflevering 3: Fragged

Terwijl Adama nog altijd vecht voor zijn leven, blijkt Tigh zijn nieuwe verantwoordelijkheden niet aan te kunnen. Hij begint steeds meer te drinken. Bovendien eist het Quorum van Twaalf een ontmoeting met de president, die nog altijd gevangen zit.

In haar cel krijgt Roslin last van ontwenningsverschijnselen, omdat ze haar medicijnen niet kan innemen. De machtsbeluste Ellen, de echtgenote van Tigh, ziet hierin een kans om aan iedereen te laten zien dat de president een gevaar vormt voor de vloot.

Ondertussen ontdekt het team op Kobol dat de Cylons een enorm luchtafweergeschut bouwen. Het team besluit het geschut te vernietigen, maar dat is moeilijker dan gedacht. Het merendeel van de groep heeft namelijk nauwelijks gevechtservaring. Uiteindelijk kunnen de Cylons alsnog worden verslagen, waarna het team door hun collega’s van de Galactica wordt gered.

Aflevering 4: Resistance

Tigh heeft een staat van beleg over de gehele vloot afgekondigd. Er breken meteen protesten uit. Een aantal schepen weigert nieuwe voorraden te leveren aan de Galactica. Om zijn autoriteit te laten gelden kiest de dronken Tigh voor een gewelddadige aanpak.

Gelukkig blijkt Roslin op de Galactica nog veel aanhangers te hebben. Een groep bemanningsleden laat de president ontsnappen uit haar cel, waarna Roslin met behulp van Tom Zarek op een ander schip kan onderduiken. Boomer heeft minder geluk. Ze wordt door woedende bemanningsleden van de Galactica doodgeschoten.

Ondertussen dwalen Helo en Starbuck rond in de wildernis van Caprica, waar ze een groep overlevenden tegenkomen. Die hebben een verzetsbeweging opgericht. Helo en Starbuck sluiten zich bij hen aan.

Aflevering 5: The Farm

Adama is eindelijk ontwaakt en keert terug op zijn post als commandant van de Galactica. Hij krijgt meteen te maken met allerlei problemen. Zo zijn Roslin en Apollo ondergedoken en sindsdien onvindbaar. Adama beveelt alle schepen in de vloot te laten doorzoeken.

Ondertussen zoeken Roslin en Apollo de steun van de burgervloot. Roslin zet vol in op haar religieuze achterban en verklaart zichzelf tot profeet. Ze roept alle schepen op haar naar Kobol te volgen. Adama is ervan overtuigt dat niemand naar deze “religieuze onzin” zal luisteren. Dat blijkt een misrekening te zijn.

Op Caprica komt de verzetsgroep terecht in een Cylon hinderlaag. Starbuck wordt neergeschoten en ontwaakt hierna in een mysterieus ziekenhuis. De Cylons blijken zich op natuurlijke wijze niet te kunnen voortplanten. Daarom hebben ze speciale “boerderijen” opgericht, waar menselijke vrouwen als broedmachines voor Cylon embryo’s worden gebruikt.

Aflevering 6: Home, deel I

De vloot is uit elkaar gevallen, met alle gevolgen van dien. Tientallen schepen blijken Roslin te zijn gevolgd naar Kobol. Hoewel Adama stug blijft volhouden dat er niks aan de hand is, blijkt al snel het tegendeel waar te zijn. Ook de media beginnen steeds meer lastige vragen te stellen.

Op de Astral Queen proberen Roslin, Apollo en Tom Zarek hun volgende zet te bedenken, maar er is veel onenigheid binnen de groep. Zarek wil namelijk zelf de macht grijpen. Op dat moment arriveren Starbuck en Helo, die zijn teruggekeerd vanaf Caprica. Ze blijken ook de zwangere Sharon bij zich te hebben, tot grote schrik van de rest.

Roslin wil de Cylon direct uit een luchtsluis gooien. Het leven van Sharon wordt echter gespaard wanneer ze zegt behulpzaam te kunnen zijn bij de zoektocht naar de aarde. Maar hoe betrouwbaar is Sharon?

Aflevering 7: Home, deel II

De Galactica keert terug naar Kobol: Adama wil de vloot weer herenigen. Hij reist Roslin achterna om haar zelf de hand der verzoening aan te reiken. Dit resulteert in een openhartig gesprek waarin ze al hun conflicten opzij schuiven.

Vervolgens gaan Roslin en Adama op Kobol samen op zoek naar de mythische Tombe van Athena. Hier zou men volgens de oude geschriften de route naar de aarde kunnen vinden. Ondertussen heeft niemand in de gaten dat Tom Zarek werkt aan een complot om Apollo te vermoorden.

Uiteindelijk kan de Tombe van Athena inderdaad worden gevonden met behulp van Sharon. In de tombe geeft een hologram meer informatie over de locatie van de aarde. Op de Galactica heeft Baltar andere zorgen. Hij vraagt zich af waar de Six in zijn hoofd eigenlijk vandaan komt. Wat zijn haar bedoelingen?

Aflevering 8: Final Cut

Tijdens de staat van beleg werden ongewapende burgers door soldaten gedood, nadat Kolonel Tigh het bevel had gegeven om voorraden in beslag te nemen. Het gevolg is dat de burgervloot zich steeds meer zich tegen het leger keert. Ook ontvangt Tigh nu anonieme bedreigingen.

Om de verhoudingen te verbeteren besluiten Roslin en Adama de journaliste D’Anna Biers onbeperkte toegang te geven tot de Galactica. De bedoeling is dat D’Anna een openhartige documentaire maakt over het zware leven aan boord. Ze neemt hiervoor interviews af met alle bemanningsleden.

Tijdens de opnames ontdekt D’Anna per ongeluk de aanwezigheid van de zwangere Sharon. Wat echter niemand weet: D’Anna is in werkelijkheid zelf ook een Cylon.

Aflevering 9: Flight of the Phoenix

Roslin krijgt slecht nieuws: ze heeft nog een maand te leven. Ook Helo en Chief Tyrol hebben het moeilijk. Helo wordt door zijn collega’s met de nek aangekeken, nu bekend is dat hij een relatie heeft met een Cylon. Tyrol wordt geplaagd door zijn oude gevoelens voor Boomer.

Vervolgens verzint Tyrol een bijzondere manier om zijn frustraties kwijt te raken. Hij wil met de restanten van oude afgeschreven Vipers een geheel nieuw stealth schip bouwen. Al snel begint ook de rest van de bemanning mee te werken aan dit project.

Ondertussen worden de computersystemen van de Galactica opnieuw getroffen door een Cylon virus. Hoewel men twijfelt aan haar loyaliteiten vraagt men de gevangen Sharon om hulp. Ze herkent het virus onmiddellijk als de voorbode van een Cylon aanval.

Aflevering 10: Pegasus

Op een dag duikt ineens de verloren gewaande Battlestar Pegasus op, onder het commando van Admiraal Helena Cain. De Pegasus blijkt door toeval te zijn ontsnapt aan de Cylon aanvallen op de koloniën. De vreugde hierover is groot. De bemanning van de Galactica geeft hun collega’s van de Pegasus een warm onthaal.

Adama besluit het commando over de burgervloot aan Cain over te dragen. Verder beginnen Cain en Adama meteen plannen te maken voor een gezamenlijke aanval op de Cylon vloot. Helaas wordt al snel duidelijk dat deze samenwerking problematisch is.

De keiharde Cain laat Apollo en Starbuck namelijk overplaatsen naar de Pegasus, waar Adama niet blij mee is. Verder blijkt men op de Pegasus een eigen Cylon gevangene te hebben: een Six kopie genaamd Gina, die stelselmatig wordt gemarteld en verkracht. Ook Sharon dreigt hiervan het slachtoffer te worden.

Aflevering 11: Resurrection Ship, deel I

Cain en Adama sluiten een ongemakkelijke wapenstilstand om zich volledig te kunnen richten op hun strijd tegen de Cylons. Hun aanval richt zich op het "resurrection schip" van de Cylons. Een belangrijk doelwit, dat de vijand ernstig zou verzwakken.

Ondertussen worden de verschillen zichtbaar tussen Cain en Adama. De Pegasus blijkt oorspronkelijk ook een eigen burgervloot bij zich te hebben gehad. Cain liet hen echter hulpeloos en zonder voorraden achter. Roslin is bang dat Cain hetzelfde wil doen met de burgervloot van de Galactica. Ze ziet Cain daarom als een gevaar.

Terwijl Baltar een band probeert op te bouwen met de zwaar getraumatiseerde Gina, realiseert Adama zich dat Roslin gelijk heeft. Hij geeft opdracht om Cain te laten vermoorden. Cain blijkt hetzelfde voor te hebben met Adama: ze wil hem laten executeren.

Aflevering 12: Resurrection Ship, deel II

De aanval op de Cylons gaat van start. Het resurrection schip kan zoals gepland worden vernietigd. Na voltooiing van deze missie breekt voor Adama en Cain het moment der waarheid aan. Op het laatste moment besluiten beiden echter af te zien van hun plan om elkaar te vermoorden.

Ondertussen raakt Baltar steeds meer betrokken bij Gina. Ze is veel menselijker dan Baltars fantasie Six, wat hem erg aanspreekt. Uiteindelijk laat hij Gina ontsnappen uit haar cel. Vervolgens neemt Gina wraak voor wat haar is aangedaan: ze schiet Cain dood en verdwijnt daarna spoorloos.

Na de dood van Cain wordt Adama door Roslin in een korte privé ceremonie bevorderd tot Admiraal. Hij is nu de bevelvoerder van zowel de Galactica als ook de Pegasus. De gezondheid van Roslin gaat helaas snel achteruit. Adama heeft het hier moeilijk mee.

Aflevering 13: Epiphanies

Laura Roslin ligt op sterven. In haar laatste uren blikt ze terug op haar leven. Uit flashbacks blijkt dat ze Baltar en Six samen op Caprica heeft gezien kort voor de aanvallen op de koloniën.

Ondertussen krijgt Adama te maken met fanatieke Cylon sympathisanten die onderhandelingen met de Cylons eisen. De groep krijgt steeds meer aanhang binnen de vloot. Om hun doel af te dwingen schrikt deze “vredesbeweging” niet terug voor geweld.

Verder blijkt de ongeboren baby van Sharon opmerkelijke bloedwaarden te hebben. Baltar kan uiteindelijk Roslins kanker genezen met stamcellen van de baby. Desondanks is Baltar gepikeerd over het feit dat Roslin hem als potentiële opvolger niet erg hoog inschat. Uit wraak schenkt hij een nucleaire bom aan Gina, die blijkt te zijn geïnfiltreerd bij de vredesbeweging.

Aflevering 14: Black Market

Er is in de vloot een bloeiende zwarte markt ontstaan. Dit brengt uiteraard de nodige criminele activiteiten met zich mee. Roslin wil daarom de hele zwarte markt elimineren. Kort daarop wordt de nieuwe commandant van de Pegasus, Fisk, vermoord. Apollo wordt aangewezen om de zaak te onderzoeken.

Van Tom Zarek krijgt Apollo te horen dat het centrum van de zwarte markt zich aan boord van het vrachtschip Prometheus bevindt. Daar komt Apollo in conflict met de gehaaide crimineel Phelan. Die wil Apollo dwingen zijn onderzoek te staken door de prostituee Shevon te ontvoeren, waar Apollo verliefd op is.

Ondertussen kan Roslin de bovengekomen herinneringen aan Baltar en Six op Caprica niet uit haar hoofd zetten. Ze vraagt Baltar ontslag te nemen. Baltar wordt kwaad en weigert. Hoewel hij oorspronkelijk totaal geen politieke ambities had, wil hij nu per se als vicepresident aanblijven.

Aflevering 15: Scar

Starbuck wil graag terugkeren naar Caprica om de daar achtergebleven verzetsgroep te gaan redden. Helaas krijgt ze hiervoor geen toestemming. Hierdoor begint ze steeds meer te drinken. Haar labiele gedrag en onprofessionele houding zorgen voor onenigheid met collega pilote Kat.

Ondertussen ontdekt de vloot op een asteroïde een grote voorraad waardevol erts. Al snel duiken ook de Cylons op. Na de vernietiging van hun resurrection schip zijn de Cylons nog fanatieker geworden.

Met name één Cylon Raider zorgt voor veel ontzag bij de piloten van de Galactica. Deze Raider heeft door zijn gehavende uiterlijk de bijnaam Scar. De jacht op Scar wakkert de concurrentie tussen Starbuck en haar rivale Kat steeds verder aan.

Aflevering 16: Sacrifice

De aanwezigheid van de gevangen genomen Sharon op de Galactica lekt uit in de media. Ook wordt bekend dat ze regelmatig uit haar cel wordt gelaten voor overleg met Adama. Dit zorgt voor achterdocht in de burgervloot, omdat dit als een groot veiligheidsrisico wordt gezien.

Een wanhopige weduwe genaamd Sesha gijzelt hierna een aantal mensen op het recreatieschip Cloud Nine, waaronder Apollo, Ellen Tigh, Billy en Dee. Sesha’s echtgenoot werd gedood tijdens een Cylon aanval. Nu wil ze wraak.

Ze is er van overtuigd dat het leger, en vooral Adama, gemanipuleerd worden door de leugens van de Cylons. Sesha eist dat Sharon aan haar wordt uitgeleverd. Zo niet, dan zullen alle gijzelaars sterven. Adama wordt hierdoor zelf ook aan het denken gezet over zijn contacten met Sharon.

Aflevering 17: The Captain's Hand

Een zwanger tienermeisje dat om een abortus vraagt veroorzaakt een politieke rel. Binnenkort zullen er presidentsverkiezingen plaatsvinden. Omdat Roslin de steun van haar religieuze achterban niet wil verliezen, verklaart ze abortus illegaal. Baltar maakt hierna bekend zich ook kandidaat te stellen voor de verkiezingen.

Ondertussen heeft de Pegasus weer een nieuwe commandant, Garner, die echter geheel ongeschikt blijkt te zijn. Hij krijgt te maken met twee Raptors, die tijdens een oefening spoorloos verdwijnen.

Hoewel er duidelijk sprake is van een Cylon val, besluit Garner toch een reddingsmissie te starten. Op dat moment vallen de Cylon aan. Garner weet niet hoe hij hierop moet reageren, waardoor Apollo noodgedwongen het commando over de Pegasus overneemt.

Aflevering 18: Downloaded

Deze aflevering speelt zich grotendeels af vanuit het perspectief van de Cylons. Six en Boomer worden op de bezette planeet Caprica gedownload in een nieuw lichaam. Door hun traumatische ervaringen hebben beiden hierna grote aanpassingsproblemen.

Six (die nu de bijnaam Caprica-Six heeft gekregen) maakt zich veel zorgen over het lot van haar geliefde Baltar. Boomer heeft grote moeite te accepteren dat ze geen mens is, maar een Cylon die al haar vrienden heeft verraden. De vrouwen sluiten uiteindelijk een verbond.

Op de Galactica wordt de dochter van Sharon en Helo veel te vroeg geboren. Roslin geeft uit veiligheidsoverwegingen opdracht om het kind, Hera, bij haar ouders weg te halen. Sharon en Helo krijgen hierna te horen dat de baby zou zijn overleden.

Aflevering 19: Lay Down Your Burdens, deel I

De presidentsverkiezingen staan voor de deur. Roslin kan opgelucht adem halen: volgens de opiniepeilingen maakt Baltar als tegenkandidaat geen schijn van kans. Daar komt echter verandering in wanneer onverwachts een bewoonbare planeet wordt ontdekt.

Baltar heeft Tom Zarek als campagne leider gekozen. Die adviseert Baltar om de kolonisatie van de nieuwe planeet als politiek speerpunt te gebruiken. De peilingen voorspellen hierna ineens grote verliezen voor Roslin, omdat ze ondanks alles door wil blijven zoeken naar de aarde.

Ondertussen krijgt Starbuck eindelijk toestemming om naar Caprica terug te keren voor een reddingsmissie. Helaas blijken bij aankomst inmiddels veel verzetsstrijders te zijn gedood. Toch zijn er nog enkele overlevenden, waaronder Samuel Anders.

Aflevering 20: Lay Down Your Burdens, deel II

Op Caprica blijken alle Cylons ineens te zijn vertrokken. Al snel wordt duidelijk waarom: Caprica-Six en Boomer hebben hun volk ervan overtuigd dat de vernietiging van de menselijke koloniën fout was. De bezetting is daarom beëindigd.

Ondertussen gaan in de vloot de stembussen open. Roslin is bezorgd over de populariteit van Baltar en manipuleert de uitslag. Wanneer dit bedrog aan het licht komt, moet Roslin alsnog inzien dat ze de verkiezingen heeft verloren. Baltar wordt hierna uitgeroepen tot de nieuwe president.

Gina pleegt kort daarna een zelfmoordaanslag met een nucleaire bom, waarbij honderden doden vallen. Adama is bang dat dit de voorbode is voor een Cylon aanval, maar Baltar wil daar niets van horen. Hij geeft het bevel onmiddellijk met de kolonisatie te beginnen.

De aflevering eindigt een jaar later: bijna iedereen woont inmiddels op de kolonie New Caprica. President Baltar houdt zich vooral bezig met seks, drank en drugs en totaal niet met politiek. Totdat er op een dag ineens een gigantische Cylon invasiemacht arriveert. Baltar capituleert aan de Cylons.

Aflevering 1: Occupation

Er zijn vier maanden verstreken sinds het begin van de bezetting door de Cylons. President Baltar is een marionet in de handen van de bezetter en hij wordt alom veracht. De kolonisten op New Caprica klampen zich vast aan de hoop dat Adama en de Galactica snel terug zullen keren om hen te redden.

Tot die tijd hopen ze de autoriteit van de Cylons met zwaar verzet te kunnen breken. Het verzet pleegt regelmatig (zelfmoord)aanslagen, maar de prijs hiervoor is hoog. Ondertussen wordt Starbuck door de Cylon Leoben gevangen gehouden, die totaal geobsedeerd door haar blijkt te zijn.

Op de Galactica en de Pegasus worstelen Adama en Lee met de vraag wat ze nu moeten doen. Verder vliegen naar de aarde of terugkeren naar New Caprica voor een riskante reddingsmissie?

Aflevering 2: Precipice

Na nieuwe zelfmoordaanslagen van het verzet besluiten de Cylons steeds strenger op te treden tegen de kolonisten. Er vinden op grote schaal arrestaties plaats. Ook Roslin en Zarek worden door de Cylons opgepakt, terwijl Ellen Tigh wordt gedwongen tot collaboratie.

Leoben probeert de sympathie te winnen van de gevangen Starbuck. Hij laat haar een klein meisje zien, waarvan hij beweert dat het hun gezamenlijke biologische dochter zou zijn.

Ondertussen geeft Adama groen licht voor een reddingsmissie. Sharon (inmiddels getrouwd met Helo) is niet langer een gevangene op de Galactica. Ze wordt officieel genoemd tot officier. Ze krijgt hierna de opdracht om met een team naar New Caprica af te reizen om het verzet te ondersteunen.

Aflevering 3: Exodus, deel I

Net wanneer de Cylons op het punt staan om honderden gevangenen (waaronder Roslin en Zarek) te executeren, voert het verzet een tegenaanval uit. De gevangenen kunnen worden bevrijd en gered.

De Cylons zijn na dit voorval radeloos. Wat ze ook proberen, ze kunnen het verzet maar niet breken. Er is onenigheid onder de Cylons over hoe het nu verder moet. Als uiterste redmiddel wil men New Caprica eventueel vernietigen met nucleaire bommen.

Ondertussen ontdekt het verzet dat ze een verrader in hun midden hebben: Ellen. Verder komen de Cylons erachter dat Hera, de dood gewaande dochter van Sharon en Helo, nog in leven is. Onderwijl worden op de Galactica de laatste voorbereidingen getroffen voor de reddingsmissie.

Aflevering 4: Exodus, deel II

Op New Caprica heerst de stilte voor de storm. Tigh confronteert zijn vrouw met haar verraad. Omdat haar daad niet ongestraft kan blijven, vergiftigt hij Ellen. Ze sterft in zijn armen.

Even later breekt er een goed gecoördineerde opstand uit onder de kolonisten. Dit is een dekmantel voor het begin van een grootscheepse evacuatie. Tegelijkertijd keert de Galactica terug naar New Caprica voor een aanval op de Cylons. Adama krijgt hierbij ondersteuning van Lee en de Pegasus.

Uiteindelijk realiseren de Cylons zich dat hun bezetting is mislukt. Ze vertrekken, maar nemen Baltar en ook baby Hera mee. De meeste kolonisten kunnen hierna zoals gepland worden gered. Op de Galactica worden vrienden en collega’s weer met elkaar herenigd.

Helaas heeft niet iedereen reden tot vreugde. De vloot heeft namelijk zware verliezen geleden: veel mensen zijn om het leven gekomen. Ook de Pegasus gaat verloren; de crew overleeft.

Aflevering 5: Collaborators

Er zijn drie dagen verstreken sinds de exodus van New Caprica. Zarek heeft een geheim tribunaal opgezet dat alle collaborateurs snel en zonder rechtszaak moet berechten. Wie schuldig wordt bevonden wordt meteen geëxecuteerd. Helaas wordt al snel duidelijk dat de leden van het tribunaal te ver zijn doorgeschoten in hun genadeloze wraakzucht.

Ondertussen onderhandelen Roslin en Zarek over de politieke toekomst van de vloot. Ze komen uiteindelijk overeen dat Roslin opnieuw president zal worden. Zarek wordt haar vicepresident.

Baltar blijkt gevangen te worden gehouden op een Cylon Basestar. Zijn aanwezigheid leidt tot onenigheid tussen de Cylons. Moeten ze hem doden of juist laten leven?

Aflevering 6: Torn

Op de Galactica probeert men het normale leven weer op te pakken. Starbuck en Tigh hebben echter veel moeite om de gebeurtenissen op New Caprica te verwerken. Ze zoeken daarom hun heil in de alcohol. Iedereen die niet precies hetzelfde heeft meegemaakt wordt door hen afgekraakt.

Baltar verblijft nog steeds bij de Cylons. Ze hopen dat Baltar de route naar de aarde kent, omdat ze van de aarde hun nieuwe thuisplaneet willen maken. Baltar wil zich bij de Cylons bewijzen en stuurt hen richting een nebula waar meer aanwijzingen te vinden zouden zijn.

De Cylons sturen vervolgens een verkenningsschip. Even later raakt de hele bemanning van dit schip ineens geïnfecteerd door een mysterieus virus. Baltar ontdekt de oorsprong van het virus: een oude sonde die van de aarde afkomstig lijkt te zijn. Hij verzwijgt dit voor de Cylons.

Aflevering 7: A Measure of Salvation

In navolging van de Cylons reist ook de Galactica naar de nebula. Hier ontdekken Apollo en zijn collega’s het stuurloze Cylon schip, waarvan de meeste bemanningsleden inmiddels zijn overleden. Enkele Cylons blijken echter nog in leven te zijn. Ze worden meegenomen naar de Galactica voor verhoor.

Al snel wordt duidelijk dat het mysterieuze virus alleen besmettelijk is voor Cylons en niet voor mensen. Hoewel er een vaccine kan worden ontwikkeld, realiseert Lee zich dat men met het virus alle Cylons voorgoed zou kunnen doden. Een unieke kans.

Ondertussen ontdekken de Cylons dat Baltar heeft gelogen over de sonde. Ze vermoeden hierdoor dat hij in het geheim samenwerkt met de Galactica om alle Cylons uit te roeien. Baltar ontkent de beschuldigingen, maar wordt niet geloofd. Hij wordt vervolgens zwaar gemarteld.

Aflevering 8: Hero

De bemanning is verbaasd wanneer er vanuit het niets een mysterieuze piloot opduikt. Het gaat om Lt. Daniel ‘Bulldog’ Novacek, die ooit onder Adama diende op de Battlestar Valkyrie. Bulldog beweert destijds door de Cylons te zijn ontvoerd. Na jarenlange gevangenschap wist hij onlangs ineens te ontsnappen.

De grote vraag is echter of dit wel klopt. Roslin vertrouwt het verhaal over Bulldogs curieuze ontvoering niet. Adama lijkt meer te weten, maar weigert te vertellen wat er destijds echt is voorgevallen. De waarheid blijkt dan ook erg pijnlijk te zijn.

Adama en Bulldog waren drie jaar geleden namelijk betrokken bij een geheime spionage missie tegen de Cylons. Ze werden echter betrapt door de Cylons, waarna de situatie uit de hand liep. De mislukte missie werd in de doofpot gestopt. Adama denkt nu dat dit de aanleiding was voor de latere Cylon aanvallen.

Aflevering 9: Unfinished Business

Op de Galactica wordt een bokswedstrijd georganiseerd, waaraan alle militairen ongeacht hun rang kunnen meedoen. Adama wil hiermee onderlinge frustraties en irritaties in goede banen leiden. Tijdens de wedstrijd worden alle aanwezigheden afgeleid door hun herinneringen aan New Caprica.

Door middel van flashbacks wordt vervolgens meer onthuld over de begintijd op New Caprica. In de eerste maanden van de kolonisatie waren de meeste mensen nog positief en enthousiast over de toekomst. Voor iedereen was immers een nieuw leven aangebroken.

Saul en Ellen Tigh waren samen nog gelukkig. Ook Roslin en Adama kwamen op New Caprica nader tot elkaar. Alleen de relatie tussen Starbuck en Lee liep stuk, wat grote gevolgen had voor beiden. Dit blijken Starbuck en Lee tot op heden nog steeds niet te hebben verwerkt.

Aflevering 10: The Passage

De voedselvoorraad van de hele vloot blijkt onbruikbaar te zijn geworden. Iedereen moet op rantsoen. Gelukkig wordt al snel een planeet gevonden waarop voedzame algen groeien. Om deze planeet te bereiken moet de vloot echter eerst door een enorme radioactieve nevel vliegen.

Op de schouders van de piloten, die net als iedereen onder de honger lijden, rust nu een grote verantwoordelijkheid. Pilote Kat blijkt een geheim verleden te hebben dat haar blijft achtervolgen. Daarom neemt ze tijdens haar vluchten door de nevel steeds meer risico’s.

Ondertussen maakt Baltar zich zorgen over de Cylon Three. Ze is de laatste tijd behoorlijk suïcidaal. Dit blijkt een bijzondere reden te hebben. Three denkt namelijk de mythische laatste vijf Cylons op het spoor te zijn. Hun identiteit is toe nu toe onbekend gebleven. Baltar vraagt zich af of hij zelf misschien ook een Cylon is.

Aflevering 11: The Eye of Jupiter

De Galactica en de rest van de vloot zijn aangekomen bij de algenplaneet. Hier wordt al snel een mysterieuze oude tempel ontdekt: de Tempel van Vijf. Volgens de oude geschriften moet in deze tempel het zogenaamde Oog van Jupiter te vinden zijn, een belangrijke wegwijzer naar de aarde.

Vervolgens duiken de Cylons op, die ook op zoek zijn naar het Oog van Jupiter. De Cylons eisen dat de Galactica onmiddellijk vertrekt; Adama weigert en dreigt de tempel te vernietigen. Three (die per se de identiteit van de laatste vijf Cylons wil achterhalen) stuurt toch Centurions naar de planeet.

Ondertussen ontdekt Athena dat haar dochter Hera nog leeft en dat het kind bij de Cylons gevangen wordt gehouden.

Aflevering 12: Rapture

Adama wil de tempel op de algenplaneet vernietigen. De Cylons trekken zich terug wanneer ze zich realiseren dat dit geen loze dreigementen zijn. In het geheim vertrekken Three en Baltar hierna toch naar de planeet, omdat ze eindelijk willen weten wie de laatste vijf Cylons zijn.

Op dat moment verandert een naburige ster in een supernova. Dit blijkt het eigenlijke Oog van Jupiter te zijn. Door de supernova valt er een bijzonder licht in de tempel. Three krijgt een visioen en ziet hierin inderdaad de gezichten van de laatste vijf Cylons. Hun identiteit blijft voor de kijker echter nog onbekend.

Ondertussen zijn Helo en Athena ten einde raad nu ze weten dat hun dochtertje Hera nog leeft. Ze gaan erg ver om het meisje uit handen van de Cylons te redden.

Aflevering 13: Taking A Break From All Your Worries

Baltar is op de algenplaneet gevangen genomen en zit nu vast in een cel op de Galactica. Hij wordt daar ondervraagd over zijn samenwerking met de Cylons. Men hoopt dat Baltar belangrijke informatie over de Cylons zal onthullen. Baltar blijft echter volhouden dat hij geheel onschuldig is.

Ten einde raad geven Roslin en Adama de opdracht om Baltar te laten martelen. Uiteindelijk zonder resultaat. Adama stelt hierna voor om Baltar gewoon te laten “verdwijnen”, maar Roslin komt tot het besluit dat er een rechtszaak moet komen.

Ondertussen kampen Starbuck en Lee ieder met huwelijksproblemen, die worden veroorzaakt door hun recente buitenechtelijke affaire. Lee brengt al zijn vrije tijd dronken door in de nieuwe bar aan boord. Starbuck worstelt met de vraag van ze het meest houdt: van haar eigen man Sam of van Lee.

Aflevering 14: The Woman King

Op de Galactica zijn sinds de exodus van New Caprica honderden vluchtelingen in een soort kamp ondergebracht. Deze kleine gemeenschap is in de volksmond Dogsville gaan heten. De levensomstandigheden in het kamp zijn echter slecht.

Helo, de onofficiële “burgemeester” van Dogsville, krijgt al snel te maken allerlei problemen. Onder de vluchtelingen bevinden zich namelijk veel mensen van de planeet Sagittaron, waar men erg religieus is. Ze moeten daarom niets van moderne wetenschap of medische zorg hebben.

De situatie wordt kritiek als juist onder de Sagittarons een besmettelijke ziekte uitbreekt. Al snel vallen de eerste doden. Helo begint echter te vermoeden dat één van de artsen aan boord de Sagittarons opzettelijk laat sterven.

Aflevering 15: A Day in the Life

Adama denkt terug aan zijn ex-vrouw Carolanne, die bij de aanval op de koloniën om het leven kwam. In zijn hoofd voert hij met haar fictieve gesprekken. Hieruit wordt duidelijk dat Adama grote moeite heeft om zijn huidige relatie met Laura Roslin professioneel te houden.

Verder blijkt het organiseren van Baltars rechtszaak lastig te zijn. In de vloot bestaat immers geen eenduidig rechtssysteem en ook zijn er maar weinig advocaten. Roslin stelt voor om Lee bij de rechtszaak te betrekken als onderzoeker en toezichthouder van het advocaten comité.

Ondertussen komen Cally en haar man Tyrol tijdens reparatiewerkzaamheden in de problemen. Ze raken opgesloten in een kapotte luchtsluis.

Aflevering 16: Dirty Hands

Baltar heeft in zijn cel een boek geschreven: ‘My Triumphs, My Mistakes’. Hierin stelt hij dat de vloot uiteen is gevallen in een politieke elite en een onderdrukte arbeidersklasse. Uiteraard ziet Baltar zichzelf in deze situatie als slachtoffer van de heersende ‘aristocratie’. Roslin is woedend.

Het manifest blijkt in de vloot al snel gretig aftrek te vinden. De arbeiders op het raffinaderijschip Hitei Kan raken erdoor geïnspireerd: ze zijn ontevreden over hun erbarmelijke werkomstandigheden en roepen een staking uit.

Ook de mensen van Tyrols hangarploeg voelen zich aangesproken en leggen het werk neer. Tyrol wordt er aan herinnerd dat hij op New Caprica vakbondsleider was en dat het tijd is om die baan opnieuw op te pakken. Adama ziet dit echter als muiterij en gooit Tyrol in de cel.

Aflevering 17: Maelstrom

Starbuck wordt geplaagd door verontrustende dromen en visioenen. Hierin staan Leoben en de mysterieuze mandala (waardoor ze al sinds haar jeugd is gefascineerd) in het middelpunt. Ze zoekt hulp bij een orakel, die beweert dat Starbuck een speciale lotsbestemming zou hebben.

Leoben probeerde haar er al eerder van te overtuigen dat haar ooit een bijzondere taak te wachten zou staan. Starbuck wil hier echter niets van weten. Desondanks blijven de demonen uit het verleden haar achtervolgen. Haar collega’s maken zich daarom grote zorgen over Starbucks geestelijke gesteldheid.

Ondertussen ziet Starbuck tijdens een patrouille een mysterieuze Cylon Raider. Wanneer haar Viper vervolgens zwaar beschadigd raakt maakt Starbuck een opvallende keuze. In plaats van zichzelf te redden, neemt ze afscheid van het leven.

Aflevering 18: The Son Also Rises

De bemanning van de Galactica rouwt om Starbuck. Haar plotselinge dood is bij vrienden en collega’s hard aangekomen. Ondertussen lopen de voorbereidingen voor Baltars rechtszaak op volle toeren. Er wordt alvast een jury samengesteld. Adama wordt als één van de juryleden geloot.

Verder komt Baltars advocaat bij een bomaanslag om het leven. Er wordt een vervanger gevonden in de excentrieke Romo Lampkin. Adama wijst Lee aan om Lampkin te beveiligingen. Eerst met tegenzin, maar al snel raakt Lee steeds meer door Lampkin geïntrigeerd.

Uiteindelijk neemt Lee een radicaal besluit over zijn eigen toekomst. Hij wil Lampkin vrijwillig blijven assisteren tijdens de rechtszaak. Lee ziet het als zijn roeping om er voor te zorgen dat Baltar hoe dan ook eerlijk wordt berecht. Dit zorgt voor grote spanningen tussen vader en zoon Adama.

Aflevering 19: Crossroads, deel I

De rechtszaak tegen Baltar begint. Wegens gebrek aan bewijs wordt hij alleen vervolgd voor zijn aandeel in de bezetting van New Caprica. Opvallend is dat Baltar de laatste tijd in de vloot veel aanhang heeft gekregen. Een cult-achtige groepering is hem als een soort profeet gaan zien.

Adama is boos over Lee’s samenwerking met Baltars advocaat. Adama is van mening dat zijn zoon diens persoonlijke kennis over de getuigen misbruikt om hen tijdens de rechtszaak in een kwaad daglicht te stellen. Na deze beschuldiging besluit Lee meteen ontslag te nemen uit het leger: hij wil Adama bewijzen dat hij het tegen zijn vader kan opnemen.

Ondertussen wordt Tigh steeds weer afgeleid door muziek, die alleen hij lijkt te kunnen horen. Hierdoor maakt hij tijdens de rechtszaak een verwarde indruk. Verder blijkt Roslins kanker te zijn teruggekeerd. Ze wordt tijdens de rechtszaak gedwongen om toe te geven dat ze weer Chamalla gebruikt.

Aflevering 20: Crossroads, deel II

De rechtszaak tegen Baltar gaat verder. Lee besluit zelf ook een getuigenverklaring af te leggen. Anders dan zijn vader is Lee van mening dat Baltar een eerlijke rechtszaak verdiend. Zijn redenatie is dat Baltar tijdens zijn periode als president niet anders had kunnen handelen.

Bovendien maakten andere gezagsdragers (zoals Adama en Roslin) eerder zelf ook grote fouten, maar zij werden hier nooit voor vervolgd. Lee vindt daarom dat Baltar nu als zondebok wordt gebruikt. Lee’s woorden hebben het gewenste effect: Baltar wordt vrijgesproken.

Ondertussen blijken ook Tyrol, Sam Anders en Tory (de assistente van Roslin) vreemde muziek te horen. Tigh, Tyrol, Anders en Tory realiseren zich uiteindelijk dat ze in werkelijkheid Cylons zijn. De muziek is een soort weksignaal waardoor ze zich bewust worden van hun ware Cylon natuur.

Tot ieders verbazing duikt op dat moment ineens de dood gewaande Starbuck weer op, gezond en wel. Ze beweert op de aarde te zijn geweest en zegt dat ze de vloot daar heen zal leiden.

Aflevering 1: He That Believeth In Me

Iedereen is geschokt nu Starbuck ineens weer springlevend is opgedoken. Ze beweert dat ze de aarde heeft gevonden, hoewel hier geen bewijzen voor zijn. Ook heeft ze op onverklaarbare wijze een splinternieuwe Viper bij zich. Roslin en Adama vertrouwen Starbucks mysterieuze wederopstanding daarom niet.

Sam Anders, Tigh, Tory en Tyrol hebben tegelijkertijd last van een stevige identiteitscrisis. Ze hebben moeite om hun ware Cylon afkomst te aanvaarden. Allen zijn bang dat ze gedwongen zullen worden om zich tegen hun kameraden te keren. Ze zijn bovendien bang om ontmaskerd te worden.

Ondertussen is Baltar na zijn vrijspraak ondergedoken bij een religieuze sekte die zich op de Galactica schuilhoudt. De sekte vereert Baltar als een goeroe en de vrouwen liggen aan zijn voeten.

Aflevering 2: Six of One

Starbuck is gefrustreerd. Ze is er van overtuigd dat alleen zij de route naar de aarde kent, maar niemand gelooft haar. Omdat ze zich steeds labieler gaat gedragen wordt ze afgevoerd naar een cel. Voor Tory, Tigh, Anders en Tyrol reden te meer om hun ware identiteit verborgen te houden.

Adama twijfelt: in zijn hart wil hij Starbuck graag vertrouwen. Uiteindelijk laat hij Starbuck in het geheim vrij en geeft haar een eigen verkenningsschip. Adama hoopt dat ze kan bewijzen dat ze inderdaad de route naar de aarde kent.

Verder besluit Lee op uitnodiging van Zarek te gaan werken voor de regering. Ondertussen hebben de Cylons onderling onenigheid over de zoektocht naar de Laatste Vijf Cylons. Dit resulteert in een couppoging van een Six kopie genaamd Natalie.

Aflevering 3: The Ties That Bind

Het huwelijk van Cally en Tyrol staat op springen. Sinds Tyrol er achter is gekomen dat hij een Cylon is, heeft hij nauwelijks aandacht meer voor zijn gezin. Cally vermoedt in eerste instantie dat haar echtgenoot een geheime affaire heeft. Wanneer ze de waarheid ontdekt raakt ze in paniek.

Lee zet zijn eerste stappen in de politieke arena als nieuw Quorum-lid. Zijn onervarenheid speelt hem echter parten. Ondertussen heeft Starbuck een eigen schip gekregen, de Demetrius, om op zoek te gaan naar de aarde. De bemanning van de Demetrius raakt al snel gefrustreerd door Starbucks bizarre gedrag.

Onder de Cylons is een diepe crisis uitgebroken. Een Six kopie genaamd Natalie heeft de macht gegrepen. Ze wil dat alle Cylons (inclusief de Laatste Vijf) met elkaar worden herenigd, wat op veel verzet stuit. Dit heeft een burgeroorlog tot gevolg.

Aflevering 4: Escape Velocity

Cally is dood. Iedereen denkt ze zelfmoord heeft gepleegd, maar in werkelijkheid werd ze vermoord door Tory. Tyrol heeft het erg moeilijk met de plotselinge dood van zijn vrouw, maar krijgt weinig troost van zijn omgeving. Tory vindt dat Tyrol zijn nieuwe Cylon identiteit gewoon moet aanvaarden.

Ondertussen krijgt Baltars sekte steeds meer volgelingen (waaronder Tory), die er net als hij van overtuigd zijn dat er slechts één God is. Een omstreden stelling, want het merendeel van de vloot gelooft juist in meerdere goden.

Roslin voelt zich gedwongen om maatregelen te nemen. Ze roept een noodwet in het leven, waarmee het de leden van Baltars sekte verboden wordt om bijeenkomsten te houden. Dit heeft politieke chaos in het Quorum tot gevolg.

Aflevering 5: The Road Less Travelled

De Demetrius is al 58 dagen op zoek naar de aarde, tot nu toe tevergeefs. De geobsedeerde Starbuck geeft alleen maar nutteloze bevelen en zondert zichzelf af om visioenen op de muren te schilderen. Haar bemanning is het zat en wil zo snel mogelijk terug naar de Galactica.

Op dat moment duikt ineens de Cylon Leoben op, die Starbuck zijn hulp aanbiedt. Ze lijkt hem blindelings te vertrouwen en laat hem aan boord van haar schip komen. Dit leidt tot onbegrip bij Starbucks bemanning, die plannen begint te maken voor een muiterij.

Ondertussen is Tyrol in een depressie geraakt, omdat hij de dood van Cally niet kan begrijpen. Hij raakt geïntrigeerd door Baltars religieuze preken, die inmiddels in de vloot via de radio worden uitgezonden. Baltar onthult dat hij zijn rol als religieus leider ziet als een laatste kans op verlossing.

Aflevering 6: Faith

De muiterij op de Demetrius komt meteen weer tot een einde nadat Gaeta wordt neergeschoten en zwaargewond raakt. De crew is geschokt en men realiseert zich dat de zaak te ver uit de hand is gelopen. Starbuck besluit hierna haar plannen te wijzigen.

Starbuck wil samen met Leoben de groep van Natalie gaan helpen, die in de Cylon burgeroorlog het onderspit driegt te delven. In ruil voor deze hulp willen de Cylons hun informatie over de aarde delen. Een ongemakkelijke samenwerking is het gevolg.

Ondertussen sluit Roslin in de ziekenboeg van de Galactica vriendschap met een andere kanker patiënte. Deze Emily blijkt dagelijks de radio uitzendingen van Baltar te beluisteren, waar ze veel steun in vindt. Roslin kan dit maar moeilijk begrijpen. De vrouwen praten hierna over hun geloof en de dood.

Aflevering 7: Guess What's Coming to Dinner

De Demetrius keert eindelijk terug naar de vloot, samen met de Cylon Basestar van rebellen leider Natalie. Vervolgens zijn Roslin en Adama erg verbaasd als de Cylons een vergaande alliantie met de mensen voorstellen. Roslin en Adama, hoewel sceptisch, gaan akkoord.

Bovendien informeert Natalie hen dat de Laatste Vijf Cylons zich ergens in de vloot verborgen houden. Tigh, Tyrol, Tory en Anders zijn hierdoor bang dat ze binnenkort als Cylons zullen worden ontmaskerd. Wat zal er dan met hun gebeuren?

Ondertussen blijken de schotwonden van Gaeta zo ernstig te zijn, dat zijn been moet worden geamputeerd. Verder denkt Athena dat de Cylons haar dochter opnieuw willen ontvoeren. Om dit voorkomen schiet ze Natalie neer.

Op hetzelfde moment besluit Roslin persoonlijk op het Cylon schip te gaan kijken, samen met Baltar. Dit heeft grote gevolgen, want zodra de president aan boord is, springt de Basestar ineens weg naar een onbekende locatie.

Aflevering 8: Sine Qua Non

Er breekt een enorme chaos uit in de vloot nadat de Cylon Basestar ineens is weggesprongen met Roslin en Baltar aan boord. Tegelijkertijd bezwijkt Natalie op de Galactica aan haar verwondingen, nadat ze door Athena werd neergeschoten.

Al snel komt het tot een politieke machtsstrijd in het Quorum. Nu Roslin is ontvoerd is de grote vraag wie haar moet opvolgen als interim-president. Tom Zarek blijkt niet echt populair te zijn. Romo Lampkin, de advocaat die eerder Baltar verdedigde, stelt daarom een alternatieve kandidaat voor: Lee.

Ondertussen komt de vriendschap tussen Adama en Tigh onder druk te staan. Caprica-Six, die al maanden gevangen zit op de Galactica, is namelijk zwanger. Vader van het kind is Tigh, die de laatste tijd wel erg close is geworden met zijn gevangene. Voor Adama een onbegrijpelijk veiligheidsrisico.

Adama realiseert zich hierdoor echter dat zijn eigen gevoelens voor Laura Roslin ook een risico voor de vloot vormen. Wanneer een uitgebreide zoektocht naar het verdwenen Cylon schip niets oplevert, neemt Adama een drastisch besluit.

Aflevering 9: The Hub

Deze aflevering speelt zich af tegelijkertijd met Sine Qua Non.

Nadat Natalie wordt doodgeschoten, raakt de Hybrid van de Cylon Basestar in paniek. De Hybrid laat het schip hierna wegspringen, meerdere keren achter elkaar, met als eindbestemming de Resurrection Hub. Tijdens iedere sprong heeft Roslin mysterieuze visioenen, die haar tot nieuwe inzichten laten komen.

Ondertussen bereidt men zich aan boord van de Cylon Basestar voor op een aanval op de Resurrection Hub. Vervolgens komt het bij de Hub tot een enorme confrontatie tussen diverse Cylon fracties. De Hub wordt vernietigd, waardoor de Cylons vanaf nu sterfelijk zijn.

Baltar raakt tijdens het gevecht per ongeluk zwaargewond. Onder invloed van pijnstillers bekent hij ineens aan Roslin dat hij jaren geleden inderdaad verantwoordelijk was voor de vernietiging van de Koloniën. Iets wat Roslin al eerder vermoedde, maar waar ze nooit bewijzen voor had.

Aflevering 10: Revelations

De Cylon Basestar keert terug naar de vloot. D’Anna besluit Roslin en Baltar te gijzelen zolang de laatste Cylons die zich op de Galactica verborgen houden niet aan haar worden uitgeleverd. Al snel kan Tigh de druk niet meer aan: hij onthult zijn ware identiteit aan Adama.

De geschokte Adama weigert eerst te geloven dat zijn beste vriend een Cylon is. Wanneer hij de waarheid eindelijk inziet, krijgt hij een inzinking. Lee, nog steeds interim president, besluit Tigh en zijn mede Cylons te arresteren en wil hen de luchtsluis uitgooien.

Net wanneer de situatie volledig uit de hand dreigt te lopen, worden de coördinaten naar de aarde ontdekt. De Cylons en de mensen besluiten hierna alsnog samen te werken. Vol goede hoop reist men gezamenlijk naar de aarde. Helaas wacht daar alleen bittere teleurstelling.

Aflevering 11: Sometimes a Great Notion

De vloot en de afgesplitste Cylon rebellen zijn eindelijk gearriveerd op de aarde. Helaas blijkt hier lang geleden een allesvernietigende nucleaire oorlog te hebben plaatsgevonden. Er worden alleen ruïnes en skeletten aangetroffen. Opmerkelijk is dat de overblijfselen allemaal van Cylons zijn.

Vervolgens zien we hoe alle personages met dit nieuws omgaan. De ontreddering is groot. Velen zijn gedesillusioneerd en raken in een zware depressie. Adama beseft dat hij de verantwoordelijkheid heeft om zijn bemanning bij elkaar te houden, wat er ook gebeurt. Adama onthult hierna aan de vloot dat hij op zoek zal gaan naar een nieuwe bewoonbare planeet.

Ondertussen komen er bij Tigh, Tyrol, Anders en Tory oude herinneringen boven over hun eerdere leven op de aarde. Ook doet Starbuck een beangstigende ontdekking: ze vindt op de planeet haar eigen dode lichaam.

Aflevering 12: A Disquiet Follows My Soul

De vloot heeft de aarde inmiddels weer verlaten. Adama is vastbesloten om de prille alliantie met de Cylons in de toekomst voort te zetten. Deze beslissing zorgt voor veel onrust in de vloot. Ook is er onvrede over het feit dat Roslin zich al enige tijd niet meer in het openbaar heeft laten zien.

De Cylons blijken bij de vloot te willen blijven als volwaardige burgers. In ruil daarvoor willen ze hun geavanceerde FTL technologie delen. Er ontstaat bij de mensen echter steeds meer weerstand tegen de Cylons. Zeker nu algemeen bekend is geworden dat er op de Galactica nog meer Cylons rondlopen.

Vicepresident Tom Zarek raakt ervan overtuigd dat Adama en Roslin ongeschikt zijn om de vloot te blijven leiden. Bemanningslid Felix Gaeta maakt plannen voor een muiterij op de Galactica en vindt een medestander in Zarek.

Aflevering 13: The Oath

Op de Galactica breekt een muiterij uit onder leiding van Felix Gaeta. Een groot deel van de bemanning blijkt hem te steunen. De muiters grijpen naar de wapens en verspreiden zich al snel door het schip.

Dit heeft verstrekkende gevolgen: collega’s en vrienden komen recht tegenover elkaar te staan. Op de Galactica breken zware gevechten uit, waarbij vele doden vallen. Onder andere Adama, Tigh en de overige Cylons aan boord worden door de muiters gevangen genomen.

Gaeta is van mening dat Adama de mensheid heeft verraden door met de vijand samen te werken. Hij neemt daarom meteen het commando over. Roslin duikt hierna onder bij Baltars sekte. Starbuck en Lee trekken zich zwaar bewapend terug in de gangen van de Galactica.

Aflevering 14: Blood on the Scales

Tom Zarek roept zichzelf uit tot de nieuwe president. Nadat het Quorum hiervan hoort willen ze niets meer met hem te maken hebben. Zarek is woedend en laat het hele Quorum meteen executeren. Gaeta is geschokt. Hij realiseert zich dat de situatie ernstig uit de hand is gelopen.

Zarek blijkt ook Adama te willen executeren voor verraad. Gelukkig kan deze executie nog net op tijd worden voorkomen, omdat steeds meer muiters last krijgen van hun geweten. Ondertussen zijn Roslin en Baltar naar de Cylon Basestar gevlucht.

Wanneer de Basestar vervolgens zijn wapens richt op de Galactica dreigt er een nieuwe scheuring binnen de vloot. Uiteindelijk realiseert Gaeta zich echter dat hij deze strijd niet kan winnen en geeft zich over. Dit geeft Adama (en alle bemanningsleden die nog aan hem loyaal zijn) de gelegenheid om het schip terug te veroveren.

Aflevering 15: No Exit

Het verhaal speelt zich af in twee tijdlijnen. In het heden volgen we Sam Anders, die zwaargewond in de ziekenboeg van de Galactica ligt. Er zit een kogel in zijn hersenen, waardoor hij zich op mysterieuze wijze ineens aan alle details van zijn vroegere leven op de aarde kan herinneren.

Ondertussen zien we de dood gewaande Ellen Tigh weer terug, die onlangs de laatste Cylon bleek te zijn. Door middel van flashbacks worden voor het eerst onthullingen gedaan over de complete geschiedenis van de Cylons, de Final Five en over Ellen zelf.

Ook komen we meer te weten over de motivatie van Cylon kopie nummer één, John Cavil. Hij haat de mensheid, omdat zijn voorouders door hen als slaven werden misbruikt. Cavil wil wraak nemen op de mensheid en vernietigde daarom de Twaalf Koloniën.

Aflevering 16: Deadlock

Na hun ontsnapping uit handen van Cavil keren Ellen en Boomer terug naar de Galactica. Saul Tigh is dolblij herenigd te zijn met zijn dood gewaande vrouw, maar de rest van de bemanning is geschokt. Boomer wordt overigens meteen gevangen gezet, omdat zij jaren geleden Adama neerschoot.

Ellen heeft al snel in de gaten dat Tigh inmiddels een nieuwe relatie heeft. Ze is geïrriteerd als blijkt dat het om Caprica-Six gaat, die bovendien zwanger is. Hierdoor komt Ellens oude persoonlijkheid weer naar boven.

Tyrol besluit om de zwaar beschadigde Galactica te repareren met organisch Cylon metaal. Adama is hier niet blij mee, maar realiseert zich dat dit de enige mogelijkheid is om zijn schip te redden.

Ondertussen blijkt het merendeel van de Cylons de vloot te willen verlaten, samen met de Laatste Vijf Cylons. Verder is Baltar weer terug bij zijn sekte. Hij komt tot de ontdekking dat zijn volgelingen zich hebben bewapend om hun voedselvoorraden te bewaken.

Aflevering 17: Someone to Watch Over Me

Sam ligt na zijn hersenoperatie nog altijd in coma. Starbuck maakt zich zorgen over haar man en is tevens gefrustreerd over haar eigen situatie. Ze weet namelijk nog steeds niet wie of wat ze eigenlijk is. Starbuck brengt daarom veel tijd door in de scheepsbar op de Galactica.

Daar maakt ze kennis met een mysterieuze pianospeler. Hij doet Starbuck aan haar vader herinneren, die ook pianospeler was. Bij Starbuck komt vervolgens een bijzonder liedje bovendrijven dat ze als kind van haar vader leerde. Dit blijkt dezelfde muziek te zijn waarmee eerder de Final Five werden geactiveerd.

Ondertussen laaien er oude gevoelens op tussen Tyrol en Boomer. Tyrol is geschokt als hij hoort dat Boomer zal worden uitgeleverd aan de Cylons, die haar terecht willen stellen voor haar rol in de Cylon burgeroorlog. Tyrol besluit zijn geliefde te redden door haar uit de cel te laten ontsnappen. Een goedbedoelde beslissing met ernstige gevolgen.

Aflevering 18: Islanded In A Stream Of Stars

Boomer heeft de kleine Hera ontvoerd. Bij haar ontsnapping is er veel schade aan de Galactica ontstaan en er vallen tientallen doden. De omstandigheden aan boord verslechteren zich hierdoor steeds verder. Er gaan daarom stemmen op om de Galactica te evacueren.

Hoewel Boomer last heeft van haar geweten, brengt ze Hera naar de Colony, de geheime thuisbasis van de Cylons. John Cavil blijkt het meisje te willen gebruiken voor experimenten. Desondanks weigert Adama toestemming te geven voor een reddingsmissie, omdat dit te gevaarlijk zou zijn.

Ondertussen worstelt Starbuck nog steeds met haar identiteit. Om eindelijk een antwoord te krijgen op haar vragen neemt ze Baltar in vertrouwen. Verder wordt een poging gedaan om Sam Anders uit zijn coma te halen, wat mislukt. Ook blijkt Roslin inmiddels op sterven te liggen.

Aflevering 19: Daybreak, deel I

Uit flashbacks komen we meer te weten over het verleden van de personages. Enkele jaren voordat de Twaalf Koloniën werden vernietigd begint Baltar een affaire met een mysterieuze blondine. Lee maakt voor het eerst kennis met Kara Thrace. En Laura Roslin ontvangt schokkend nieuws.

In het heden zien we hoe de Galactica langzaam leeg stroomt en wordt ontmanteld. Alle burgers worden naar andere schepen overgebracht, net als alle voorraden en belangrijke onderdelen.

Ondertussen maakt Adama plannen voor een laatste missie. Hij wil de kleine Hera alsnog proberen te redden en wil met de Galactica naar de Colony vliegen voor een grote aanval. Adama vraagt voor deze missie om vrijwilligers, waarna een groot deel van de bemanning zich bij hem aansluit.

Aflevering 20: Daybreak, deel II

Opnieuw zien we flashbacks naar het leven op Caprica. Flashbacks die tonen hoe en waarom de personages bepaalde keuzes in hun levens maakten - keuzes die er later toe leidden dat ze op de Galactica terechtkwamen.

In het heden bereiden Adama en zijn bemanning zich voor op hun allerlaatste missie. Terwijl de rest van de vloot achterblijft, springt de Galactica naar de Colony. Adama stuurt zijn schip bewust op directe ramkoers. Hierna kunnen teams van de Galactica de Colony binnen dringen.

Nadat Hera is gered trekken alle teams zich weer terug, maar het gevecht verplaatst zich hierdoor naar de zwaar beschadigde Galactica. Cavil en zijn manschappen dringen het schip binnen, waarbij vele doden vallen.

Uiteindelijk worden de vijandige Cylons definitief verslagen. Cavil sterft en de Colony wordt vernietigd. Adama geeft hierna het bevel voor een laatste noodsprong, waarna de Galactica onverwacht arriveert bij een nieuwe, bewoonbare planeet. Dit blijkt onze eigen aarde te zijn, zo’n 150.000 jaar geleden.

Nadat ook de rest van de vloot is gevolgd, wordt besloten om zich definitief op deze planeet te vestigen. Alle technologie wordt achtergelaten om op de aarde een nieuw leven te beginnen. Alle schepen (ook de Galactica) worden richting de zon gestuurd, waar ze verbranden.

De zieke Laura Roslin sterft korte tijd later, precies zoals in de oude voorspellingen stond beschreven. Starbuck is plotseling in het niets verdwenen. Wie of wat ze precies was blijft onbekend.

150.000 jaar later blijkt Hera de Mitochondriale Eva te zijn geweest, de recentste gemeenschappelijke matrilineaire voorouder van alle nu levende mensen. Haar botten werden onlangs in Tanzania gevonden. Wij zijn dus allemaal verre nakomelingen van de Cylons.

* EINDE VAN DE SERIE *

Opmerkingen: enkele vragen worden bewust open gelaten. Het antwoord is aan de kijker. Verder heeft producent en schrijver Ronald D. Moore in de laatste scène in cameo als zichzelf, een man die in het hedendaagse New York op straat een National Geographic Magazine leest.

Razor (2007)

Door middel van flashbacks wordt de geschiedenis van Admiraal Helena Cain en de Battlestar Pegasus getoond. Door de ogen van het bemanningslid Kendra Shaw zien we hoe Cain na de vernietiging van de Twaalf Koloniën van rechtvaardig leider veranderde in een door wraak geobsedeerde tiran.

Het verhaal begint wanneer Lee Adama door zijn vader tot de nieuwe commandant van de Pegasus wordt benoemd. Om een goede band met zijn bemanning op te bouwen, gaat Lee op zoek naar een capabele eerste officier die door iedereen aan boord wordt gerespecteerd.

Zijn keuze valt op Kendra Shaw. Maar wie is deze vrouw eigenlijk? In flashbacks wordt vervolgens haar verleden onthuld en komt de kijker te weten hoe het de Pegasus verging na de aanvallen op de Koloniën.

Opmerking: deze film vormt een aanvulling op de Pegasus-verhaallijn uit het tweede seizoen.

The Plan (2009)

Deze film vertelt de gebeurtenissen uit de tv-serie nog eens opnieuw, maar dan vanuit het perspectief van de Cylons. Zo komen we meer weten over de aanloop naar de aanvallen op de Koloniën, over de motivatie van de Cylons en ook over het verleden van de Final Five.

Met name twee kopieën van John Cavil staan in het middelpunt. De ene Cavil blijft na de vernietiging van de Koloniën achter op het bezette Caprica; de andere Cavil infiltreert ongemerkt op de Galactica als priester. Na verloop van tijd ontwikkelen beide Cylons een totaal verschillende visie op de mensheid.

Opmerking: deze film vormt een aanvulling op het eerste en tweede seizoen.

De Amerikaanse sketch comedy Portlandia is geen SF, maar deze aflevering is wel een leuke kijktip voor iedere Battlestar Galactica fan.

Het verhaal

Een jong stel besluit op een dag een aflevering van Battlestar Galactica te bekijken. Doug en Claire zijn al snel helemaal verslaafd aan de serie. Uiteindelijk blijven ze dagen lang op de bank zitten om alle afleveringen achter elkaar te kijken. Doug en Claire gaan hierdoor niet meer naar hun werk en Claire wordt zelfs ontslagen.

Op een dag gebeurt er iets vreselijks: Doug en Claire zijn bij de allerlaatste aflevering aanbeland! Ze raken hierdoor behoorlijk in paniek. Ze besluiten daarom contact op te nemen met Ronald D. Moore, schrijver en producent van de serie, om hem te overtuigen een nieuwe aflevering te schrijven.

Het stel kijkt in het plaatselijke telefoonboek, en inderdaad, er woont in hun stad een man genaamd Ron D. Moore. Doug en Claire gaan naar zijn huis, maar hebben niet in de gaten dat deze oudere man helemaal niets te maken heeft met de echte schrijver van de serie. Doug en Claire weten Ron over te halen een script te schrijven, hoewel de oude man niet eens het verschil weet tussen Battlestar Galactica en Star Trek.

De geobsedeerde Doug en Claire gaan zelfs zo ver dat ze castleden Edward James Olmos en James Callis uitnodigen. (De echte Ron Moore speelt een lokale acteur die ook wordt ingehuurd.) Het zogenaamde script is echter verschrikkelijk. Edward James Olmos is van mening dat Doug en Claire psychologische problemen hebben en dreigt te vertrekken.

Om de gespannen sfeer weg te nemen stelt James Callis voor om met zijn allen een aflevering van Doctor Who te gaan bekijken. 45 minuten later is iedereen helemaal enthousiast over deze serie. Nadat Callis opmerkt dat Doctor Who meer dan 26 seizoenen telt besluit de groep meteen nog een aflevering te kijken, waarmee alles weer van voor af aan begint.

Opmerkingen

Met gastrollen van Edward James Olmos (Bill Adama), James Callis (Gaius Baltar) en de echte Ronald D. Moore.

  • Serie: Portlandia
  • Seizoen 2, aflevering 2: One Moore Episode
  • Uitgezonden op: 13 januari 2012
  • Duur aflevering: 22 minuten
  • Trailer: youtube.com
  • Website: ifc.com/portlandia

Personages


William Adama

Laura Roslin

Lee "Apollo" Adama

Kara "Starbuck" Thrace

Gaius Baltar

Six alias Caprica

Eight alias Sharon

Karl "Helo" Agathon

Saul Tigh

Galen Tyrol

Felix Gaeta

Anastasia "Dee" Dualla

Tom Zarek

Samuel Anders

Scans uit Engelstalige tijdschriften

SciFi Channel Magazine - februari 2009

Klik op de plaatjes voor een vergroting

Een aantal scans uit het tijdschrift dat door het Amerikaanse SciFi Channel werd uitgegeven. De cast en crew geven hun mening over het einde van de serie en vertellen over hun persoonlijke hoogtepunten/dieptepunten. (Spoilers voor het vierde seizoen.)


SciFi (deel 1)

SciFi (deel 2)

SciFi (deel 3)

SciFi (deel 4)

SciFi (deel 5)

SciFi (deel 6)

SciFi (deel 7)

SciFi (deel 8)

SciFi (deel 9)

SciFi (deel 10)

SciFi (deel 11)

SciFi (deel 12)
 
SciFi (deel 13)
 

Time Magazine (februari 2009) en TV Guide (april 2008)

Links: een scan uit Time Magazine. Korte recensie van de serie plus overpeinzingen van de auteur over de relevantie van het verhaal vergeleken met onze huidige samenleving. (Spoilers voor het vierde seizoen.)
Midden en rechts: een artikel over acteur Michael Trucco (Sam Anders), die in december 2007 bij een ernstig auto ongeluk zijn nek brak, maar daarna weer herstelde. (Bevat schokkende foto's, geen spoilers.)


Time Magazine

TV Guide deel 1

TV Guide deel 2

SFX Magazine - mei 2008

Een aantal scans uit het blad SFX. Set interviews met de cast en crew. (Spoilers voor het vierde seizoen.)


SFX 1

SFX 2

SFX 3

SFX 4

SFX 5

SFX 6
4.8571428571429 1 1 1 1 1 4.86 (7 stemmen)