Battlestar Galactica: The Resistance (2006)

The Resistance is een spin-off van Battlestar Galactica (2003-2009). Het verhaal speelt zich af in de periode tussen seizoen twee en seizoen drie van de tv-serie.

Samenvatting

Aan het einde van seizoen twee staan de zaken er slecht voor. Van de 49550 mensen in de vloot wonen er 39192 onder primitieve omstandigheden in de kolonie New Caprica. President Baltar heeft er na een jaar in het ambt een grote zooi van gemaakt en tot overmaat van ramp duikt er op een dag een grote Cylon invasiemacht op. Baltar ziet geen uitweg meer en capituleert aan de Cylons. De Galactica en de Pegasus besluiten te vluchten, waarna de kolonisten op New Caprica alleen achterblijven.

Het verhaal begint 67 dagen na aankomst van de Cylons. Zoals de titel al aangeeft focust de serie zich op de leden van het menselijke verzet dat tegen de bezettingsmacht van de Cylons vecht.

Colonel Saul Tigh en Chief Galen Tyrol proberen een verzetsgroep op te richten, maar dat is geen eenvoudige taak. De angst zit er bij de meeste mensen namelijk goed in. De Cylons houden er een streng regime op na: wie betrapt wordt op het bezit van wapens, wordt onmiddellijk gedood. Het eerste gebouw dat de Cylons na hun aankomst op New Caprica bouwden was een grote gevangenis.

Een deel van de hoofdcast uit de tv-serie is ook in deze webserie te zien, zoals Tigh, Tyrol, Cally en de Cylon Doral. Daarnaast ligt de nadruk vooral op minder bekende personages die in de tv-serie op de achtergrond blijven. In het verhaal spelen de twee vrienden James ‘Jammer’ Lyman en Tucker ‘Duck’ Clellan een grote rol. Duck was voorheen een piloot op de Galactica en Jammer behoorde tot de hangarploeg van Chief Tyrol.

Ook Jean Barolay was al eerder te zien: als een lid van Anders' verzetsbeweging op Caprica. Ducks vriendin Nora is wel een geheel nieuw personage. The Resistance laat zien hoe het leven van deze personages door de bezetting wordt beïnvloed. Zal het lukken om tegen de Cylons in opstand te komen?

Serie Algemeen

De aanzet voor The Resistance kwam niet van de makers van Battlestar Galactica zelf, maar was een idee van het Amerikaanse SciFi Channel. Zij wilden namelijk op een bijzondere manier promotie maken voor seizoen drie en gaven de producenten van de tv-serie in 2006 opdracht tot een webserie. Werktitel van het project was Crossroads.

De reeks telde slechts een beperkt aantal afleveringen, namelijk 10 webisodes, die elk zo'n 2 tot 4 minuten duren. De afleveringen werden in september/oktober 2006 online gezet op de website van SciFi. Later volgden uitgaven op dvd en Blu-ray als extra bij de boxen van seizoen drie. De gehele webserie kan tegenwoordig ook op o.a. YouTube worden bekeken.

Verwacht overigens niet al te veel van deze webserie. Het budget was erg klein. Dat komt vooral tot uiting in het ontbreken van spectaculaire special effects. De meeste webisodes bestaan bijvoorbeeld alleen uit gesprekken tussen personages, zonder grote actie scènes. (Voor fans die geïnteresseerd zijn in de achtergronden van het verzet is dit echter boeiend materiaal.) Verder ontbreken helaas ook de bekendste acteurs uit de tv-serie. De reden hiervoor is dat men om de kosten te drukken alleen Canadese acteurs kon inhuren.

Ondanks het ontbreken van een spectaculaire inhoud was het succes van The Resistance in 2006 groot: de eerste twee afleveringen werden meer dan 1 miljoen keer gedownload. In 2008 werd daarom een tweede webserie gemaakt: The Face of the Enemy.

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Afleveringen

67 dagen na aankomst van de Cylons: Chief Tyrol en Colonel Tigh proberen een verzetsbeweging op te richten. Het rekruteren van nieuwe leden is echter moeilijk en gevaarlijk. De Cylons hebben een avondklok ingesteld, op straffe van een verblijf in de gevangenis. Dit was tevens het eerste gebouw dat de bezetter bij aankomst bouwde. Wie verder door de Cylons op het bezit van wapens wordt betrapt, wordt onmiddellijk doodgeschoten.

De Chief, Tigh en Jammer proberen te polsen of ex-piloot Duck interesse zou hebben in medewerking aan het verzet. Duck geeft te kennen geen aanhanger van de Cylons te zijn, maar kan hij er van overtuigd worden om het verzet bij te treden?

Jammer en de Chief informeren bij Duck of hij het verzet zou willen bijtreden. Duck weigert, met als reden zijn relatie met Nora en het kind dat ze samen willen krijgen. De Chief vindt dit maar een slap excuus. Hij is immers ook getrouwd en heeft ook een kind. Hij is van mening dat er zonder verzet geen toekomst meer is. Jammer vindt echter dat ze Ducks besluit moeten respecteren.

Later wonen Tigh, Jammer en Jean Barolay een religieuze dienst in een tempel bij. Tigh en Barolay zijn van plan wapens in de tempel te verstoppen, aangezien de Cylons de vrijheid van religie accepteren en uit de buurt blijven van de tempel. Jammer is tegen, omdat hij dit heiligschennis vindt. Tigh is niet onder de indruk.

Duck vertelt aan zijn vriendin Nora dat de Chief en Jammer geprobeerd hebben om hem te rekruteren voor het verzet, maar dat hij heeft geweigerd. Nora is blij met dit besluit.

’s Nachts verstopt het verzet een kist met wapens in de tempel. Met een tafelkleed, wat kaarsen en paar religieuze beeldjes wordt de kist gedecoreerd tot altaar.

De volgende ochtend vraagt Nora aan Duck of hij na zijn werk mee wil gaan naar de tempel. Duck heeft echter geen zin om mee te gaan.

Cally en Nora zijn samen in de tempel. Ze hebben het over het geloof van hun mannen. Ineens wordt het onrustig buiten: de Cylons willen de tempel in. De opstandige menigte buiten wil dit niet toelaten en dagen de Cylons uit. Met fatale gevolgen: de Cylons openen het vuur. Cally werpt zich op de grond en overleeft het drama. Nora komt echter om het leven.

De Chief, Cally en Jammer informeren Duck over de dood van zijn vriendin Nora. Duck voelt zich schuldig en hij vindt dat hij met Nora mee had moeten gaan naar de tempel. Daarna wil hij van de Chief weten of er wapens in de tempel verstopt waren. De Chief bevestigt dit, waarna Duck woedend iedereen weg stuurt.

Drie dagen na de aanval op de tempel: Tigh, Barolay en Jammer bespreken de gevolgen van de aanval. Er zijn 10 doden en 12 gewonden gevallen. 1000 mensen hebben daarna voor de deur van president Baltar geprotesteerd, een teken dat een deel van de bevolking zich tegen de bezetter aan het keren is.

Ook is het rekruteren van nieuwe verzetslieden ineens een stuk makkelijker geworden: in slechts drie dagen is het verzet met 150 mensen gegroeid. Tigh en Barolay zijn tevreden over deze positieve resultaten. Jammer vindt echter dat het verlies van mensenlevens het niet waard was, maar hij krijgt een uitbrander van Tigh. Het is immers oorlog en in het verzet is geen plaats voor huilebalken.

Chief Tyrol en Tigh maken zich zorgen: Jammer is plotseling gearresteerd door de Cylons. Ze vragen zich af of Jammer zijn mond wel zal houden.

Jammer zit ondertussen alleen in een verhoorkamer. Hij is erg nerveus. Dan komt ineens de Cylon Doral binnen. Doral geeft Jammer wat te drinken en wil daarna van hem weten of hij wil praten over het voorval bij de tempel.

Het verhoor van Jammer door de Cylon Doral begint, maar het gesprek loopt anders dan Jammer had verwacht. Doral is vriendelijk en kalm. Hij begint ongemerkt op Jammer in te praten.

De Cylon maakt Jammer wijs dat het verzet de slachtpartij bij de tempel zelf heeft gepland. Daarna herinnert hij Jammer eraan dat men met vreedzame samenwerking meer kan bereiken dan met verzet. Er zou in geval van vrede een rooskleurige toekomst voor Jammer in het verschiet liggen: een eigen boerderij en misschien wel een eigen gezin.

Doral heeft in de gaten dat Jammer zich ongemakkelijk voelt in het verzet. Hij biedt Jammer de kans om toekomstig bloedvergieten te voorkomen door informatie van het verzet door te spelen aan de Cylons. Jammer weigert in eerste instantie echter een collaborateur te worden.

Duck rouwt om de dood van zijn vriendin Nora. Ondertussen wordt Jammer vrijgelaten door de Cylons. Tyrol informeert welke vragen de Cylons tijdens het verhoor hebben gesteld. De nerveuze Jammer doet net alsof hij helemaal niets over het verzet heeft verteld. Tyrol lijkt hem echter niet te geloven.

Duck heeft besloten te infiltreren bij de New Caprica Police. Hij wil op deze manier informatie verzamelen voor het verzet, zoals wie er verantwoordelijk was voor Nora’s dood.

Ondertussen maken Tigh and Jean Barolay plannen om explosieven te verstoppen in een graansilo. Omdat er een ziekenhuis in de buurt ligt zou dat gevaarlijk kunnen zijn voor de patiënten. Tigh lijkt dit echter niet belangrijk te vinden.

Jammer heeft hier wel moeite mee en gaat naar buiten. Hier haalt hij een keycard uit zijn zak die hij onlangs van Doral kreeg. Het wordt duidelijk dat Jammer naar de Cylons zal gaan om te praten.

Opmerkingen

Het verhaal van het verzet op New Caprica gaat verder in het derde seizoen van Battlestar Galactica.

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)
    Tags:
  • Syfy Original
  • robots