Battlestar Galactica: The Resistance (2006)

The Resistance is een spin-off van Battlestar Galactica (2003-2009). Het verhaal speelt zich af in de periode tussen seizoen twee en seizoen drie van de tv-serie.

Samenvatting

Aan het einde van seizoen twee staan de zaken er slecht voor. Van de 49550 mensen in de vloot wonen er 39192 onder primitieve omstandigheden in de kolonie New Caprica. President Baltar heeft er na een jaar in het ambt een grote zooi van gemaakt en tot overmaat van ramp duikt er op een dag een grote Cylon invasiemacht op. Baltar ziet geen uitweg meer en capituleert aan de Cylons. De Galactica en de Pegasus besluiten te vluchten, waarna de kolonisten op New Caprica alleen achterblijven.

Het verhaal begint 67 dagen na aankomst van de Cylons. Zoals de titel al aangeeft focust de serie zich op de leden van het menselijke verzet dat tegen de bezettingsmacht van de Cylons vecht.

Colonel Saul Tigh en Chief Galen Tyrol proberen een verzetsgroep op te richten, maar dat is geen eenvoudige taak. De angst zit er bij de meeste mensen namelijk goed in. De Cylons houden er een streng regime op na: wie betrapt wordt op het bezit van wapens, wordt onmiddellijk gedood. Het eerste gebouw dat de Cylons na hun aankomst op New Caprica bouwden was een grote gevangenis.

Een deel van de hoofdcast uit de tv-serie is ook in deze webserie te zien, zoals Tigh, Tyrol, Cally en de Cylon Doral. Daarnaast ligt de nadruk vooral op minder bekende personages die in de tv-serie op de achtergrond blijven. In het verhaal spelen de twee vrienden James ‘Jammer’ Lyman en Tucker ‘Duck’ Clellan een grote rol. Duck was voorheen een piloot op de Galactica en Jammer behoorde tot de hangarploeg van Chief Tyrol.

Ook Jean Barolay was al eerder te zien: als een lid van Anders' verzetsbeweging op Caprica. Ducks vriendin Nora is wel een geheel nieuw personage. The Resistance laat zien hoe het leven van deze personages door de bezetting wordt beïnvloed. Zal het lukken om tegen de Cylons in opstand te komen?

Serie Algemeen

De aanzet voor The Resistance kwam niet van de makers van Battlestar Galactica zelf, maar was een idee van het Amerikaanse SciFi Channel. Zij wilden namelijk op een bijzondere manier promotie maken voor seizoen drie en gaven de producenten van de tv-serie in 2006 opdracht tot een webserie. Werktitel van het project was Crossroads.

De reeks telde slechts een beperkt aantal afleveringen, namelijk 10 webisodes, die elk zo'n 2 tot 4 minuten duren. De afleveringen werden in september/oktober 2006 online gezet op de website van SciFi. Later volgden uitgaven op dvd en Blu-ray als extra bij de boxen van seizoen drie. De gehele webserie kan tegenwoordig ook op o.a. YouTube worden bekeken.

Verwacht overigens niet al te veel van deze webserie. Het budget was erg klein. Dat komt vooral tot uiting in het ontbreken van spectaculaire special effects. De meeste webisodes bestaan bijvoorbeeld alleen uit gesprekken tussen personages, zonder grote actie scènes. (Voor fans die geïnteresseerd zijn in de achtergronden van het verzet is dit echter boeiend materiaal.) Verder ontbreken helaas ook de bekendste acteurs uit de tv-serie. De reden hiervoor is dat men om de kosten te drukken alleen Canadese acteurs kon inhuren.

Ondanks het ontbreken van een spectaculaire inhoud was het succes van The Resistance in 2006 groot: de eerste twee afleveringen werden meer dan 1 miljoen keer gedownload. In 2008 werd daarom een tweede webserie gemaakt: The Face of the Enemy.

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)