Battlestar Galactica: The Face of the Enemy (2008-2009)

The Face of the Enemy is een spin-off van Battlestar Galactica (2003-2009). Het verhaal speelt halverwege het vierde seizoen.

Samenvatting

In deze webserie volgen we de belevenissen van een Raptor bemanning, die door een ongunstige samenloop van omstandigheden gescheiden raakt van de rest van de vloot. Aan boord bevinden zich Felix Gaeta en twee Cylon Eight kopieën. Daarnaast maken we in de Raptor ook kennis met drie nieuwe personages: de monteur Brooks en de piloten ‘Shark’ Finnegan en ‘Easy’ Esrin.

Al snel valt de eerste dode en vlak daarna sterft ook een tweede bemanningslid. Was het een ongeluk of moord? Terwijl de onderlinge spanningen steeds verder oplopen, wordt Gaeta door deze situatie ongewild het middelpunt van een schokkende intrige.

Er blijkt namelijk een verbinding te zijn met de bezetting van Nieuw Caprica. Welke duistere geheimen zullen er aan het licht komen?

Serie Algemeen

In navolging van The Resistance uit 2006 is The Face of the Enemy de tweede Battlestar Galactica webserie. De webisodes werden gefilmd in de zomer van 2008, nadat de opnames van de tv-serie al waren afgelopen. De in totaal 10 afleveringen duren ieder tussen de twee en zes minuten en werden in december 2008 en in januari 2009 door het Amerikaanse SciFi Channel online gezet.

Verder werden ook ‘enhanced webisodes’ uitgebracht. Dit zijn dezelfde webisodes, maar dan voorzien van audio commentaar van schrijfster Jane Espenson. Hierin wordt allerlei interessante informatie onthuld. Zo zouden bijvoorbeeld oorspronkelijk ook Adama en Six meespelen, maar ging dit niet door omdat de acteurs niet beschikbaar bleken te zijn. Verder heeft Espenson het over de totstandkoming van The Face of the Enemy.

Wie door The Resistance teleurgesteld was, zal waarschijnlijk wél plezier kunnen beleven aan deze webserie. The Face of the Enemy had duidelijk een veel groter budget, wat o.a. tot uiting komt in de special effects, die nu niet meer onderdoen voor de tv-serie.

Bovendien zijn er allerlei bekende personages uit de tv-serie van de partij: Tigh, Gaeta, verschillende Eights, Racetrack en Hoshi (hoewel de laatste twee voornamelijk achtergrond personages uit de tv-serie zijn). In het verhaal worden ook drie geheel nieuwe personages geïntroduceerd, maar die spelen slechts een ondergeschikte rol in het verhaal. Gaius Baltar is tot slot nog te zien in flashbacks.

Er worden in The Face of the Enemy enkele opvallende onthullingen gedaan. Zo blijkt Gaeta biseksueel te zijn: hij heeft een relatie met collega Louis Hoshi, maar blijkt in het verleden ook een affaire met een Eight te hebben gehad. Tevens zijn er flashbacks te zien naar o.a. de bezetting van Nieuw Caprica. Hierin komen we meer te weten over Gaeta’s bezigheden tijdens deze periode.

The Face of the Enemy is helaas niet op dvd uitgebracht. Op het internet is de serie echter nog wel te vinden, o.a. via YouTube.

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Afleveringen

Het verhaal begint zes dagen na het einde van de aflevering Revelations. Een oververmoeide Luitenant Felix Gaeta krijgt van Colonel Tigh het bevel om een week met verlof te gaan op de Zephyr. Gaeta is namelijk nog steeds herstellende van zijn beenamputatie. Tigh blijkt overigens nog altijd de eerste officier van de Galactica te zijn, ondanks het feit dat hij als Cylon is ontmaskerd.

Voordat Gaeta in de Raptor shuttle naar de Zephyr stapt, komt hij Luitenant Louis Hoshi tegen. De twee blijken een relatie te hebben. Van Hoshi krijgt Gaeta een afscheidskus en een voorraad pijnstillers mee. In de hangar ontmoet Gaeta zijn medepassagiers voor zijn reis naar de Zephyr: twee Cylon Eight kopieën, de monteur Brooks en de piloten ‘Shark’ Finnegan en ‘Easy’ Esrin.

Vlak nadat de Raptor van de Galactica is vertrokken, worden er op de DRADIS vijandelijke Cylons waargenomen. De hele vloot krijgt de opdracht om een noodsprong te maken. Ook de Raptor springt weg, maar helaas gaat er iets mis. Om onbekende redenen raakt de Raptor van de vloot gescheiden: de vloot is nergens meer te bekennen.

De Raptor bemanning ontdekt dat ze per ongeluk zo ver weg zijn gesprongen, dat ze niet meer kunnen terugkeren naar hun vorige locatie. Omdat ze bovendien niet eens weten waar ze zijn, zal het onmogelijk zijn om de vloot nog terug te vinden. De Raptor is dus gestrand. Ondertussen blijken Gaeta en één van de Eight kopieën elkaar te kennen.

Op de Galactica maakt Hoshi zich grote zorgen over Gaeta. Het Cylon alarm uit de vorige webisode bleek vals alarm te zijn. De vloot is daarom teruggekeerd naar hun eerdere locatie, maar de Raptor is na twee dagen nog steeds vermist. Hoshi krijgt van Tigh toestemming voor een reddingsmissie.

Aan de boord van de Raptor blijkt men voor nog slechts 20½ uur zuurstof te hebben. Om zuurstof te sparen wordt met tegenzin besloten dat iedereen zo veel mogelijk moet gaan slapen.

Gaeta blijkt één van de Eight kopieën goed te kennen. We zien een flashback naar 15 maanden geleden. Tijdens de bezetting van Nieuw Caprica speelde Gaeta allerlei belangrijke informatie door aan het verzet. In de flashback wordt onthuld dat Gaeta destijds ook samenwerkte met een sympathieke Cylon: één van de twee Eights die zich nu aan boord van de Raptor bevindt.

In het heden probeert de monteur Brooks het zuurstof systeem van de Raptor te repareren. Hij ontdekt een losse kabel, maar kan er net niet bij. De tweede Eight biedt daarom aan de verbinding te repareren. Brooks geeft haar zijn tang. Tijdens haar werkzaamheden wordt de tweede Eight ineens geëlektrocuteerd. Iedereen is geschokt door haar dood.

De andere, overgebleven Eight realiseert zich echter dat het isolatiemateriaal op het handvat van de tang is verwijderd. Is er opzet in het spel?

Iedereen is geschokt door de dood van de tweede Eight. Shark denkt dat het gewoon een ongeluk was, maar de overgebleven Eight is van mening dat er sprake is van moord. Ze verdenkt Brooks ervan de dader te zijn, omdat de tang immers van hem was. Brooks is echter bang dat hij zelf het slachtoffer had moeten zijn. De onderlinge spanningen nemen door deze beschuldigingen verder toe, maar Gaeta maant iedereen tot rust.

Er wordt besloten het lijk overboord te gooien. Terwijl iedereen zijn ruimtepak aantrekt, onthult de overgebleven Eight aan Gaeta dat ze weet hoe men weer terug naar de vloot kan komen. Ze wil deze informatie echter alleen met hem delen nadat alle overige bemanningsleden in slaap zijn gevallen.

Vervolgens zien we een tweede flashback naar de bezetting van Nieuw Caprica. We zien hoe Gaeta een lijst met namen geeft aan dezelfde Eight. Het zijn de namen van mensen die al een tijdje worden vermist. Eight belooft naar de vermisten te zullen zoeken. Mochten ze gevangen blijken te zitten, dan zal Eight er voor zorgen dat deze mensen vrij komen.

Ondertussen verlaten Hoshi en Luitenant ‘Racetrack’ Edmondson de Galactica voor een search & rescue missie.

Het lichaam van de dode Eight wordt over boord gegooid. Hierna probeert iedereen te gaan slapen, maar Gaeta heeft veel pijn aan zijn stomp. Hij heeft niet in de gaten dat de andere Eight ondertussen ook wakker is, maar net doet alsof ze slaapt. Gaeta injecteert zichzelf met pijnstillers, waarna hij alsnog in slaap valt.

In zijn droom zien we een volgende flashback. Eight heeft een aantal van de namen op Gaeta’s lijst kunnen achterhalen. Enkelen heeft ze inmiddels uit gevangenschap weten te bevrijden, vele anderen waren echter al overleden. Vervolgens raakt Eight overstuur vanwege een vermist kind. Om haar te troosten kust Gaeta haar.

In het heden wordt Gaeta gewekt door dezelfde Eight. Ze onthult haar plan: door zichzelf aan te sluiten op de boordcomputer van de Raptor wil ze de juiste locatie van de vloot achterhalen. Eight is echter bang dat de andere bemanningsleden haar zullen verdenken van sabotage. Daarom vraagt ze aan Gaeta of hij haar wil beschermen. Er is nog zuurstof voor iets meer dan 12 uur.

Ineens ziet Gaeta dat Brooks niet meer beweegt: de monteur is dood. Naast het lijk worden Gaeta’s pijnstillers gevonden. Het lijkt er dus op dat Brooks is overleden aan een overdosis. Op dat moment worden ook Shark en Easy wakker. Onmiddellijk verdenken zij Eight ervan Brooks te hebben vermoord. Hoewel Gaeta van mening is dat het ook zelfmoord kan zijn geweest, kan hij niet voorkomen dat Easy en Shark de Cylon vastbinden.

Na de gebeurtenissen in de vorige webisode is iedereen weer in slaap gevallen. Er is nu nog zuurstof voor 9½ uur. We zien hoe Gaeta droomt over Hoshi en alle recente gebeurtenissen aan boord van de Raptor. Ineens schrikt Gaeta wakker. Hij ontdekt dat Eight zichzelf ongemerkt heeft weten te bevrijden. Gaeta onthult echter dat hij sowieso al van plan was om haar los te maken, omdat hij haar vertrouwt.

Vervolgens stemt Gaeta toe om Eight te helpen bij het terugvinden van de vloot. Om te voorkomen dat de anderen wakker worden gaat het tweetal zo stil mogelijk aan het werk. Eight sluit zichzelf aan op de boordcomputer, maar heeft moeite de locatie van de vloot terug te vinden. Gaeta probeert haar te ondersteunen. In een flashback zien we Eight en Gaeta met elkaar zoenen op Nieuw Caprica.

Ook in het heden zoenen ze met elkaar, totdat Eight ineens onthult dat ze de juiste locatie in de navigatiecomputer heeft teruggevonden. Ze geeft Gaeta de opdracht om zich schrap te zetten: Eight zal de Raptor terug naar de vloot laten springen.

Ondertussen zijn Hoshi en Racetrack in een andere Raptor op zoek naar hun vermiste collega’s. Hun missie blijft voorlopig zonder enig resultaat. Hoshi is teleurgesteld.

Racetrack en Hoshi zijn nog steeds tevergeefs op zoek naar de vermiste Raptor. Racetrack probeert Hoshi een beetje op te vrolijken, wat gezien de situatie niet echt lukt.

Ondertussen brengt Eight de Raptor naar de geschatte locatie van de vloot. Helaas wordt bij aankomst duidelijk dat de vloot nergens te bekennen is. Bovendien blijken de energie reserves van de Raptor door de sprong bijna helemaal te zijn uitgeput. Er is nog zuurstof voor iets meer dan 8 uur. Gaeta hoopt echter dat de vloot zich toch ergens in de buurt bevindt.

Vervolgens loopt hij naar de cockpit om Easy en Shark wakker te maken, maar daar krijgt Gaeta de schrik van zijn leven. Ook de twee piloten zijn dood! Hun kelen blijken te zijn doorgesneden en hun lichamen zitten helemaal onder het bloed. De geschokte Gaeta kan maar één conclusie trekken: Eight is de moordenaar!

Hoshi en Racetrack zoeken verder naar hun vermiste collega’s, maar nog altijd zonder resultaat. Na een tijdje realiseert Hoshi zich dat het zinloos is om nog langer door te zoeken. Hij en Racetrack nemen het moeilijke besluit om terug te keren naar de vloot.

Ondertussen ziet Gaeta in dat Eight iedereen aan boord heeft vermoord. Hij is uiteraard zeer geschokt. Eight blijkt de moorden echter niet zo’n probleem te vinden. Integendeel, ze bekent alles en onthult dat ze het allemaal voor hem gedaan heeft. Om zuurstof te sparen, en dus hun beider levens te redden, nam ze simpelweg het besluit om alle andere bemanningsleden te doden. Ze beweert dat Gaeta deze oplossing zelf ook in gedachten had.

Hierna doet de koelbloedige Eight nog een schokkende onthulling. Ze heeft destijds op Nieuw Caprica tegen hem gelogen. Ze heeft hem niet geholpen, zoals hij dacht, maar speelde al zijn informatie juist door aan de andere Cylons. Eight gebruikte Gaeta’s namenlijsten om alle mensen die hierop stonden te vermoorden en maakte dus op ernstige wijze misbruik van zijn rechtvaardigheidsgevoel.

De sympathieke Eight blijkt dus helemaal niet zo sympathiek te zijn. Voor Gaeta komt dit extra hard aan, omdat uit een flashback ook blijkt dat hij en Eight op Nieuw Caprica met elkaar naar bed zijn geweest.

Eight onthult emotieloos hoe ze destijds op Nieuw Caprica te werk ging. De meeste mensen die op Gaeta’s lijst stonden liet ze vermoorden. Een paar anderen liet ze vrij om hem te laten denken dat hij alle vermisten had gered. Gaeta raakte er hierdoor inderdaad van overtuigd dat hij goed werk verrichtte door met Eight samen te werken, maar voor haar blijkt het slechts een kille oorlogsstrategie te zijn geweest om de vijand te ondermijden.

Gaeta’s paniek en ontzetting slaan om in pure haat als Eight ook beweert dat hij eigenlijk allang op de hoogte was van de waarheid. Ze laat hem inzien dat hij al die tijd oogkleppen op heeft gehad. Gaeta was zo verblind door hoop en vertrouwen dat hij zich de schokkende waarheid niet wilde realiseren. Hij verdrong wat er werkelijk gebeurde.

Vervolgens zien we flashbacks naar de aflevering Taking A Break From All Your Worries uit het derde seizoen, waaruit blijkt dat Eight gelijk heeft. Het gaat om de scène waarin Gaeta Baltar in diens cel ondervraagt over Nieuw Caprica. Baltar fluisterde toen iets in Gaeta’s oor, waarna een woedende Gaeta hem in zijn nek neerstak. Nu zien en horen we wat Baltar destijds precies in Gaeta’s oor fluisterde: “Ik ken jouw geheim. Ik weet wat jouw Eight gedaan heeft.”

De geschiedenis herhaalt zich: ook nu ontsteekt Gaeta in grote woede. Parallel aan de herinnering waarin hij Baltar neerstak met een pen, steekt Gaeta in het heden Eight neer met een scalpel.

Gaeta heeft Eight vermoord en is nu het enige overlevende bemanningslid. Er is nog maar zuurstof voor 20 minuten. Uitgeput en verslagen injecteert Gaeta zichzelf met pijnstillers. Even speelt hij met het idee om zelfmoord te plegen door een tweede injectie te nemen (en dus een overdosis), maar uiteindelijk besluit hij dit toch niet te doen. Er rest voor Gaeta niets anders meer dan wachten op het einde.

Ineens wordt de cabine van Gaeta’s Raptor verlicht door het zoeklicht van een tweede Raptor. Hoshi en Racetrack blijken toch niet te zijn teruggekeerd naar de vloot. Ze redden Gaeta en brengen hem terug naar de Galactica, waar hij medisch wordt behandeld.

Nadat Gaeta weer is opgeknapt gaat hij langs bij Colonel Tigh. Die onthult dat er verder geen onderzoek naar de zaak zal plaatsvinden. De enige overlevende is immers een mens en bovendien wil Adama de nieuwe alliantie tussen de vloot en de Cylons niet in gevaar brengen.

Gaeta weigert hier echter genoegen mee te nemen. Hij is door zijn belevenissen namelijk van mening geraakt dat er helemaal geen alliantie met de Cylons zou mogen bestaan. Gaeta vraagt toestemming om hierover direct met Adama te mogen spreken, aangezien Tigh zelf ook een Cylon is. Na enige aarzeling stemt Tigh toe.

Naderhand komt Gaeta in een gang Hoshi tegen. Hoshi is verward als zijn vriend enkele mysterieuze uitspraken doet. Zo insinueert Gaeta dat hij een bepaald plan heeft, maar dat hij Hoshi zal beschermen. Er staat binnenkort duidelijk iets groots te gebeuren.

(Dit is de muiterij in het vierde seizoen van Battlestar Galactica.)

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • Syfy Original
  • robots