Caprica (2009-2010)

"The battle for humanity has a beginning."

Gebaseerd op Battlestar Galactica (2003-2009).

Samenvatting

Zo'n vijftig jaar voordat de Cylons de Twaalf Koloniën van Kobol tijdens een nucleaire aanval volledig vernietigden, wordt in een prequel uit de doeken gedaan hoe het ooit zo ver kon komen. Plaats van handeling is het machtige Caprica, de hoofdplaneet van de Twaalf Koloniën, waar de politieke macht zetelt. Het is een hypermoderne en welvarende samenleving, waarin gebruik wordt gemaakt van de meest geavanceerde technologieën om het leven zo comfortabel mogelijk te maken.

Toch blijkt het decadente leven op Caprica ook een duistere zijde te hebben. Binnen de samenleving broeit het namelijk. Bijna iedereen is polytheïstisch, maar een steeds groter wordende minderheid begint te geloven in slechts één almachtige god. Deze minderheid is erg fanatiek en zelfs bereid om zelfmoordaanslagen te plegen.

Verder blijken racisme en discriminatie tegen de andere Koloniën aan de orde van de dag te zijn. De bewoners van Caprica moeten maar weinig hebben van de bewoners van andere planeten. Ondertussen brengt de jeugd massaal hun vrije tijd door in virtual reality programma’s waar ze hun meest extreme fantasieën kunnen uitleven.

Tegen deze achtergrond volgen we twee gezinnen: de familie Graystone en de familie Adama. Het lot brengt hen samen. De steenrijke Daniel en Amanda Graystone verliezen bij een bomaanslag hun tienerdochter Zoë. Immigrant Joseph Adama verliest bij diezelfde aanslag zijn vrouw en dochter. Allen proberen ze op hun eigen manier hun levens weer te hervatten, maar dat valt uiteraard niet mee.

Joseph blijkt een advocaat te zijn, die werkt voor de onderwereld. Zijn geweten begint steeds meer op te spelen, waardoor hij moeilijkheden heeft bij de opvoeding van zijn 11-jarige zoontje William. Succesvol zakenman Daniel, een computergenie met vele connecties, ontdekt dat zijn dochter voor haar dood een virtuele kloon van zichzelf maakte. Al snel raakt hij geobsedeerd door het idee om Zoë terug tot leven te brengen. Daniel wil dit doen door haar bewustzijn te downloaden in een kunstmatig lichaam.

Wanneer Joseph hier van hoort is hij in eerste instantie gefascineerd, maar na een tijdje realiseert hij zich dat Daniels plannen veel te ver gaan. Uiteindelijk creëert Daniel de allereerste Cybernetic Lifeform Node, oftewel: Cylon. Dit is het begin van een nieuw tijdperk: mechanische slaven die kunnen worden ingezet bij het opknappen van ongewenste karwijtjes. Niemand kan vermoeden dat men hiermee aan de vooravond is komen te staan van een onverwachte opstand, waarin de Cylons hun eigen meesters genadeloos afslachten: het begin van de Eerste Cylon-oorlog. Kortom: veel intriges, list en bedrog, seks en politiek, verpakt in een familiedrama.

Serie Algemeen

Caprica is een spin-off van Battlestar Galactica (2003-2009). In 2005, tijdens de productie van het tweede seizoen van Battlestar Galactica, kregen de producenten Ronald D. Moore en David Eick voor het eerst het idee om een spin-off te creëren. Ze wilden een nieuwe serie maken die meer inzicht zou geven in de aanloop naar de Cylon-aanvallen. Destijds had het duo echter te weinig tijd om hun idee goed uit te kunnen werken.

Een jaar later, in 2006, werden ze in contact gebracht met schrijver Remi Aubuchon. Die had, onafhankelijk van de twee producenten, de studio benaderd met een eigen verhaal dat veel overeenkomsten kende met de Cylon mythologie: een verhaal over kunstmatige intelligentie en robotslavernij. Moore en Eick zagen een kans om hun plannen alsnog om te zetten in de realiteit. Zij en Aubuchon staken de hoofden bij elkaar en het trio gooide hun ideeën op een hoop. Caprica was geboren.

Hierna werd er om onbekende redenen meer dan een jaar niets meer van de serie vernomen. Lange tijd werd aangenomen dat het project dood was. In 2008 werd echter alsnog groen licht gegeven voor de start van de opnames, die uiteindelijk plaatsvonden in 2009. In totaal werden er 19 afleveringen gemaakt (inclusief de tweedelige pilot).

In april 2009 werd de pilot alvast op dvd uitgebracht als een soort voorproefje op de serie. Vervolgens werd de eerste aflevering in januari 2010 door Syfy op televisie uitgezonden. Helaas bleken de kijkcijfers al snel tegen te vallen. Toen het aantal kijkers onder de 1 miljoen zakte besloot de zender om Caprica stop te zetten. De laatste afleveringen waren in november 2010 te zien. In de allerlaatste aflevering worden de meeste verhaallijnen (min of meer) afgerond.

Caprica werd door de Battlestar Galactica fans overigens met gemengde gevoelens ontvangen. Het verhaal, de stijl en ook de setting zijn namelijk totaal anders. Actiescènes komen zelden voor. Het familieleven van de personages speelt een grote rol en er wordt veel aandacht besteed aan religie. Verder komen er politieke intriges en zaken als bedrijfsspionage voorbij.

Wie het echter geen bezwaar vindt om eens een ander soort sciencefiction serie te bekijken, zal zeker genieten van Caprica. Het is interessant om te zien hoe de eerste Cylon werd gecreëerd en er wordt veel tijd genomen om de nieuwe personages te introduceren. Caprica bevat net als zijn voorganger allerlei doorlopende verhaalbogen en heeft eenzelfde donkere, beklemmende sfeer. Bijzonder is tevens dat we meer te weten komen over de jeugd van William Adama.

Het is niet nodig eerst Battlestar Galactica te hebben gezien om het verhaal te kunnen begrijpen, maar uiteraard is dit wel aan te raden. Tot slot mocht de Battlestar Galactica componist Bear McCreary ook voor Caprica weer de muziek schrijven, waardoor zijn prachtige melodieën bekend zullen klinken.

Dvd

In 2011 werd de complete serie met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. Als extra's zijn o.a. deleted scenes, audiocommentaren, videoblogs en podcasts aanwezig. (O.a. in Frankrijk en Duitsland is de complete reeks ook verkrijgbaar op Blu-ray.)

De piloot aflevering (90 minuten) werd in Nederland in 2010 ook apart op dvd uitgebracht, als voorproefje op de rest van de serie. Dit was een 'uncut and unrated extended version', wat betekent dat er enkele naaktscènes in het verhaal zitten. (Deze werden uit de tv uitzending weggeknipt.)

 

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Link

3.6666666666667 1 1 1 1 1 3.67 (6 stemmen)