Caprica (2010)

Gebaseerd op Battlestar Galactica (2003-2009).

Samenvatting

Het verhaal is een prequel en speelt zo'n 58 jaar voor de gebeurtenissen uit Battlestar Galactica. Plaats van handeling is het machtige Caprica, de hoofdplaneet van de Twaalf Koloniën. Een hypermoderne en welvarende samenleving, waarin gebruik wordt gemaakt van de meest geavanceerde technologieën om het leven zo comfortabel mogelijk te maken.

Het decadente leven op Caprica blijkt echter een duistere keerzijde te hebben. Binnen de samenleving broeit het. Bijna iedereen is polytheïstisch, maar een steeds groter wordende minderheid begint te geloven in slechts één almachtige god. Deze minderheid is erg fanatiek en zelfs bereid om zelfmoordaanslagen te plegen. Ondertussen brengt de jeugd massaal hun vrije tijd door in virtual reality programma’s waar ze hun meest extreme fantasieën kunnen uitleven.

Tegen deze achtergrond volgen we twee gezinnen: de steenrijke familie Graystone en de migrantenfamilie Adama. Het noodlot brengt hen samen. Daniel en Amanda Graystone verliezen bij een bomaanslag hun tienerdochter Zoë, die één van de aanslagplegers blijkt te zijn geweest. Joseph Adama heeft bij diezelfde aanslag zijn vrouw en dochter verloren. Beide families proberen hierna op hun eigen manier hun levens weer te hervatten.

Joseph is een advocaat, die werkt voor de onderwereld. Zijn geweten begint steeds meer op te spelen, waardoor hij moeilijkheden heeft bij de opvoeding van zijn zoontje William. Daniel, een computergenie en succesvol zakenman, ontdekt dat zijn dochter voor haar dood een virtuele kloon van zichzelf maakte. Al snel raakt hij geobsedeerd door het idee om Zoë terug tot leven te brengen. Daniel wil dit doen door haar bewustzijn te downloaden in een kunstmatig lichaam.

Wanneer Joseph hiervan hoort is hij in eerste instantie gefascineerd, maar na een tijdje begint hij Daniels plannen te verafschuwen. Uiteindelijk creëert Daniel de allereerste Cybernetic Lifeform Node, oftewel: Cylon. Niemand kan vermoeden dat men hiermee aan de vooravond is komen te staan van een nieuw tijdperk.

Serie Algemeen

Caprica is Amerikaanse Syfy serie. Het gaat om een spin-off van Battlestar Galactica (2003-2009), dat door dezelfde zender werd uitgezonden. Het project kende een lange geschiedenis. Al in 2005 ontstond bij producent Ronald D. Moore het idee om een spin-off te creëren, maar het verhaal bleef hierna lange tijd op de plank liggen. Uiteindelijk werd in 2008 groen licht gegeven voor de start van de opnamen.

In 2009 werd de pilot alvast op dvd uitgebracht als een soort voorproefje op de serie. De tv-première vond vervolgens in januari 2010 plaats. Helaas bleken de kijkcijfers al snel tegen te vallen. Na in totaal 19 afleveringen volgde de stopzetting. De laatste aflevering werd in november 2010 uitgezonden. Overigens heeft de laatste aflevering een open einde, waarin op de valreep nog een brug wordt geslagen naar de gebeurtenissen uit Battlestar Galactica.

Als serie werd Caprica door met name de Battlestar fans met gemengde gevoelens ontvangen. Het verhaal, de stijl en ook de setting zijn namelijk totaal anders. Actiescènes komen zelden voor en het verhaal speelt niet meer in de ruimte. In plaats daarvan staat het familieleven van de personages centraal. Verder is er veel aandacht voor conflicten en intriges.

Wie het echter geen bezwaar vindt om eens een ander soort SF serie te bekijken, zal zeker genieten van Caprica. Het is interessant om te zien hoe de eerste Cylon werd gecreëerd en er wordt veel tijd genomen om de nieuwe personages te introduceren. Caprica bevat net als zijn voorganger allerlei doorlopende verhaalbogen en heeft eenzelfde donkere, beklemmende sfeer. Bijzonder is verder dat de kijker meer te weten komt over de oorsprong van de familie Adama. Het is trouwens niet nodig eerst Battlestar Galactica te hebben gezien om het verhaal te kunnen begrijpen, maar uiteraard is dit wel aan te raden.

Dvd

In 2011 werd de complete serie met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. (In het buitenland is de complete reeks ook verkrijgbaar op Blu-ray.) De piloot aflevering (90 minuten) werd in Nederland in 2010 ook apart op dvd uitgebracht, als voorproefje op de rest van de serie. Dit was een 'uncut and unrated extended version', wat betekent dat er enkele naaktscènes in het verhaal zitten.

 

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Links