Battlestar Galactica (1978-1979)

De originele Battlestar Galactica

Samenvatting

In een melkwegstelsel ver hier vandaan bevinden zich twaalf planeten met menselijke beschavingen. De bewoners van deze Twaalf Koloniën zijn al 1000 jaar in oorlog zijn met gemuteerde robots: de Cylons.

Men staat op het punt een intentie verklaring te ondertekenen voor de vrede tussen de mensen en de Cylons. Het vredesverdrag blijkt echter een façade te zijn. De Cyclons beramen namelijk een aanval op de twaalf planeten, die ertoe moet leiden dat al het menselijk leven wordt uitgeroeid.

De aanval heeft gedeeltelijk succes. Bijna alle verdedigingsschepen van de mensen worden vernietigd en ook al hun planeten worden verwoest. Naderhand verzamelen zich een aantal overlevenden op hun laatste overgebleven oorlogsschip, de Galactica.

Onder de hoede van hun wijze leider Commander Adama (gespeeld door Lorne Green) gaan ze op zoek naar een planeet waar ze veilig zijn voor de vernietigende kracht van de Cylons. Naarmate hun reis naar deze planeet genaamd aarde vordert, worden ze steeds weer achtervolgd en aangevallen door de Cylon legers, die onder leiding staan van de menselijke verrader Baltar.

Serie Algemeen

De serie werd oorspronkelijk gepresenteerd aan de Amerikaanse zender ABC onder naam Adam's Ark. Het verhaal zou eerst gaan over een groep mensen die gevlucht waren van de aarde, nadat die door milieuproblemen verwoest was. Dit thema werd echter gewijzigd, waarbij er ook veel elementen uit de destijds net uitgekomen Star Wars films werden geleend - iets wat later nog tot een rechtszaak leidde.

De eerste aflevering werd in september 1978 uitgezonden. Hoewel Battlestar Galactica hoge kijkcijfers had en constant in de top 20 van best bekeken programma's stond, werd de serie vanwege de enorm hoge productiekosten al snel stopgezet.

Volgens de geruchten zou alleen de driedelige piloot aflevering al negen miljoen dollar hebben gekost. De hoge kosten werden o.a. veroorzaakt doordat er in de afleveringen veel special effects gebruikt werden.

De laatste aflevering werd in april 1979 uitgezonden. In totaal telde de serie één seizoen van 24 afleveringen. Zender ABC besloot al snel om de serie in een gewijzigde (lees: goedkopere) vorm voort te zetten: Galactica (1980).

In 2003 kwam verder nog een gelauwerde remake uit: Battlestar Galactica (2003-2009).

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Links

Personages


Adama

Apollo

Starbuck

Baltar

Athena

Boomer

Tigh

Boxey

Cassiopeia

Sheba
4.5 1 1 1 1 1 4.50 (4 stemmen)