Buck Rogers in the 25th Century (1979-1981)

Samenvatting

In het jaar 1987 lanceert de NASA de spaceshuttle Ranger 3. Aan boord bevindt zich de luchtmachtpiloot William 'Buck' Rogers. Gepland is dat de shuttle een rondreis van vijf maanden door het zonnestelsel zal gaan maken. Na een mysterieus ongeval komen er echter gassen vrij in de cockpit, die zich met elkaar vermengen en ervoor zorgen dat Buck wordt ingevroren. De shuttle vliegt stuurloos de diepe ruimte in.

Wanneer Buck eindelijk ontwaakt uit zijn vriesslaap is het inmiddels 500 jaar later. Hij keert terug naar de aarde en ontdekt dat hier lang geleden een nucleaire oorlog heeft plaatsgevonden. De overlevenden verenigden zich daarna om de planeet opnieuw op te bouwen. Tegenwoordig is de aarde het middelpunt van een interstellaire regering, ook wel de Federatie of de Alliantie genoemd.

Door zijn ervaring als piloot krijgt Buck een baan aangeboden bij de Earth Defense Directorate, een veiligheidsorganisatie de aarde moet beschermen. Verschillende buitenaardse tegenstanders zijn er namelijk op uit om de aarde te onderwerpen of te vernietigen. De serie volgt de pogingen van Buck om zich aan te passen aan de cultuur van de 25e eeuw en de avonturen die hij daarbij beleeft. Zijn belangrijkste nieuwe kameraden zijn de robot Twiki ("Biddi-biddi-biddi") en Dr. Theopolis, een mechanisch brein.

Serie Algemeen

Buck Rogers in the 25th Century is een Amerikaanse serie. Het project werd geproduceerd door Glen A. Larson (Battlestar Galactica, Knight Rider), die zich liet inspireren door het enorme succes van Star Wars. Het verhaal baseerde hij op de Buck Rogers romans en stripverhalen die van 1928 t/m 1967 werden gepubliceerd.

De tv-serie vond zijn oorsprong in een bioscoopfilm die in het voorjaar van 1979 uitkwam. De film was zo'n succes dat meteen werd besloten om een vervolgserie te maken. Het eerste seizoen ging in september 1979 in première bij de zender NBC. Hoewel de kijkcijfers goed waren, reageerden de critici minder positief: de serie werd als te luchtig ervaren.

Hoofdrolspeler Gil Gerard was het met deze kritiek eens. Hij wilde graag dat de serie serieuzer werd en kreeg daarover onenigheid met de producenten. In het tweede seizoen kreeg Gerard zijn zin: het verhaal werd omgegooid. Buck werd bemanningslid op een ruimteschip dat als missie had oude aardse koloniën te zoeken. De meeste humor was uit de serie verdwenen en serieuze thema's als religie, racisme en het milieu werden aangesproken.

De kijkers moesten echter weinig van deze veranderingen hebben. De kijkcijfers liepen terug en in april 1981 werd de serie midden in het tweede seizoen stopgezet. In totaal werden er 37 afleveringen uitgezonden.

Links