Buck Rogers in the 25th Century (franchise)

“In the year 1987, NASA launched the last of America's deep space probes. Aboard this compact starship a lone astronaut Captain William Buck Rogers, was to experience cosmic forces beyond all comprehension. In a freak mishap, his life support systems were frozen by temperatures beyond imagination. Ranger 3 was blown out of its planned trajectory into an orbit a thousand times more vast: an orbit which was to return Buck Rogers to Earth 500 years later.”

- uit Buck Rogers in the 25th century (1979-1981)

 

Buck Rogers is een Amerikaanse franchise over een gelijknamige man die op een dag per ongeluk wordt ingevroren en pas honderden jaren later weer wakker wordt.

Oorsprong: 'Armageddon-2419 A.D.'

Buck Rogers vond zijn oorsprong in het tijdschrift Amazing Stories uit 1928. Daarin bevond zich het door Philip Francis Nowlan geschreven verhaal Armageddon-2419 A.D. Het vervolg The Airlords of Han verscheen in 1929. Later werden beiden verhalen als één roman uitgegeven.

Het verhaal draait om de voormalige luchtmachtofficier Anthony Rogers, die in 1927 tijdens de inspectie van een verlaten kolenmijn aan radioactief gas wordt blootgesteld. Hij valt in een diepe coma en wordt pas 492 jaar later weer wakker. Samen met zijn nieuwe kameraden probeert Rogers de aarde te bevrijden van slechte krijgsheren.

Amerika wordt in de 25ste eeuw namelijk bezet door de 'Hans', gevaarlijke indringers uit China met geavanceerde wapens en technologieën. Rogers weet Amerika van de Hans te bevrijden. Hij vernietigt daarbij ook al hun steden en jaagt de indringers uiteindelijk terug naar China. Aan het einde van het tweede verhaal wordt onthuld dat de Chinese indringers eigenlijk half buitenaards zijn.

In de 80er en 90er jaren werden er meerdere (vervolg)romans uitgegeven, geschreven door hedendaagse auteurs.

Comic strip: 'Buck Rogers in the 25th Century'

Het publicatie van Armageddon-2419 A.D. trok de aandacht van een Amerikaanse krantenbaas, die Nowlan ervan wist te overtuigen het verhaal tot een dagelijkse SF krantenstrip (de eerste SF krantenstrip ooit) te bewerken. De strip kreeg de titel Buck Rogers in the 25th Century.

De naam Anthony was veranderd in 'Buck', waarschijnlijk geïnspireerd door de in de 20er jaren bekende cowboy Buck Rogers. Op de naamsverandering na bleef het oorspronkelijke verhaal vrijwel hetzelfde.

De eerste stripaflevering verscheen begin 1929 in de kranten, de laatste in juli 1967. 38 jaar lang was de strip onafgebroken te lezen. Op het hoogtepunt van zijn roem werd Buck Rogers in the 25th Century wereldwijd in 400 kranten gepubliceerd en in 18 talen vertaald. De populariteit van het verhaal zorgde ervoor dat er in 1932 al een grote merchandise op gang was gekomen met o.a. speelgoed en serviesgoed.

In 1979 werd de krantenstrip opnieuw geïntroduceerd, dit keer onder de naam Buck Rogers in the 25th Century in 1980. De laatste aflevering hiervan verscheen in 1983.

Radio serie (1932 t/m 1947)

Het succes van de krantenstrip gaf de aanzet tot een SF radioserie: Buck Rogers in the 25th Century. De eerste aflevering daarvan werd op eind 1932 uitgezonden, de laatste in 1947. 15 jaar lang was de serie vier keer per week een kwartier lang op de zender CBS te beluisteren.

De afleveringen hielden grotendeels de verhalen uit de krantenstrips aan. De futuristische geluidseffecten die nodig waren om raketten en straalwapens etc na te bootsen werden uitgevoerd door gewone (elektrische) huis, tuin en keuken apparaten. Zo werd het geluid van een raket bijvoorbeeld gemaakt door een airco en het geluid van een straalwapen door een scheerapparaat.

Film reeks (1939)

In 1939 werd een twaalfdelige (zwart-wit) filmserie van in totaal 209 minuten gemaakt met de titel Buck Rogers. Behalve de naam hebben de films maar weinig overeenkomsten met het originele verhaal.

Buck en zijn maat Buddy storten tijdens een sneeuwstorm met hun vliegmachine neer op de noordpool. Door het inademen van een recente uitvinding genaamd 'Nirvano gas' komen ze in een kunstslaap terecht. Het idee hierachter is dat overlevenden van een ramp door middel van een kunstslaap eenvoudiger kunnen wachten op redding. Er gaat echter iets mis en de twee vrienden worden pas in het jaar 2440 gevonden. Nadat ze zijn bijgekomen ontdekken ze dat de aarde nu wordt onderdrukt door de dictator Killer Kane. Buck en Buddy proberen de aarde te bevrijden, samen met hun nieuwe kameraden en de Prins van Saturnus.

De films hadden een klein budget en er werd geld bespaard op special effects door futuristische sets van andere films (met name decors uit Flash Gordon) her te gebruiken. In 1953 werd de filmreeks opnieuw uitgebracht in de bioscopen onder de naam Planet Outlaws. In 1965 werd de film voor een tweede keer hergemonteerd en op tv uitgezonden als Destination Saturn.

Eerste tv-serie (1950-1951)

In april 1950 werd de eerste aflevering van een Buck Rogers tv serie door de zender ABC uitgezonden. De afleveringen duurden ieder 30 minuten. De laatste aflevering was op 30 januari 1951 te zien. Lage kijkcijfers leidden uiteindelijk tot stopzetting van de serie.

Er is helaas weinig bekend over deze eerste Buck Rogers tv-serie, omdat er geen Buck Rogers beeldmateriaal uit die tijd bewaard is gebleven. Wel zijn de hoofdlijnen van het verhaal bekend: de doodnormale Amerikaan Buck Rogers wordt op een dag wakker in het jaar 2430. Niagara is inmiddels de hoofdstad van de wereld geworden. Met een geheim laboratorium in een grot achter de Niagara Falls als hoofdkwartier vecht Buck tegen intergalactische onruststokers.

Tweede tv-serie (1979-1981)

In het voorjaar van 1979 werd er een nieuwe film in de bioscoop uitgebracht. De film was zo'n succes dat meteen besloten werd een vervolg tv-serie te maken. De eerste uitzending van Buck Rogers in the 25th Century was op 20 september 1979 en werd door NBC uitgezonden. De bioscoopfilm werd opnieuw gemonteerd en diende als pilootaflevering.

Het verhaal: In het jaar 1987 lanceert de NASA de spaceshuttle 'Ranger 3' met aan boord de luchtmachtpiloot William Anthony 'Buck' Rogers (gespeeld door Gil Gerard). Gepland is dat de shuttle een rondreis van 5 maanden door het zonnestelsel zal gaan maken. Na een mysterieus ongeval komen er echter gassen vrij in de cockpit, die zich met elkaar mengen en ervoor zorgen dat Buck ingevroren wordt. De shuttle vliegt stuurloos de diepe ruimte in.

Wanneer de shuttle weer terugkeert naar de aarde is het inmiddels 2491. Buck wordt wakker uit zijn vriesslaap en ontdekt dat er aan het einde van de 20ste eeuw op aarde een nucleaire holocaust heeft plaatsgevonden. Alle aardbewoners verenigden zich daarna om de planeet opnieuw op te bouwen. Tegenwoordig is de aarde het middelpunt geworden van een interstellaire regering, ook wel de Federatie of de Alliantie genoemd.

Door zijn vaardigheden als piloot krijgt Buck een baan aangeboden bij de Earth Defense Directorate, een veiligheidsorganisatie met als taak de aarde te beschermen. Meerdere buitenaardsen zijn er namelijk op uit om de aarde te onderwerpen of te vernietigen. De serie volgt verder de pogingen van Buck om zich aan te passen aan de cultuur van de 25ste eeuw en de avonturen die hij daarbij beleeft. Zijn belangrijkste nieuwe kameraden zijn de robot Twiki ("Biddi-biddi-biddi") en Dr. Theopolis, een mechanisch brein.

Hoewel de kijkcijfers goed waren, reageerden de critici minder positief: de serie werd als 'te luchtig' ervaren. Hoofdrolspeler Gerard was het met deze kritiek eens. Hij wilde graag dat de serie serieuzer werd en kreeg daarover onenigheid met de producers. In het tweede seizoen kreeg Gerard zijn zin: het formaat werd omgegooid. Buck en zijn kompanen werden bemanningsleden op een ruimteschip dat op een missie was om oude aardse koloniën te zoeken. De meeste humor was uit de serie verdwenen en serieuze thema's als religie, racisme en het milieu werden aangesproken.

De kijkers moesten echter weinig van deze veranderingen hebben. De kijkcijfers liepen terug en in 1981 werd de serie midden in het tweede seizoen stopgezet. In totaal telde Buck Rogers in the 25th Century 37 afleveringen.

Buck Rogers XXVc (1988-1995)

In 1988 werd er een zogenaamde 'game setting' met de titel Buck Rogers XXVc ontwikkeld. In dit verhaal is Buck Rogers een testpiloot voor de Amerikaanse regering met als opdracht het vernietigen van een Russische ruimtesatelliet. Buck wordt door samenloop van omstandigheden ingevroren en wordt pas in 2456 wakker.

Gebaseerd op dit nieuwe Buck Rogers universum werden er talloze nieuwe romans, comics en games uitgegeven.

Remake?

In 2010 werd er in de Amerikaanse media bekend gemaakt dat er plannen zouden zijn om de Buck Rogers franchise een nieuw leven in te blazen. Het zou dit keer gaan om een heuse 3-D bioscoopfilm. Sindsdien is er echter niets meer van dit project vernomen, dus het blijft onduidelijk of de film er ooit nog gaat komen.

dvd

Beide seizoenen van de tv-serie Buck Rogers in the 25th Century (1979-1981) zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd verkrijgbaar.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)
    Tags:
  • robots