Knight Rider (1982-1986)

Samenvatting

De serie gaat over de avonturen van Michael Knight, een man die officieel niet bestaat. Samen met zijn futuristische auto KITT lost hij allerlei misdaden op en zorgt hij voor gerechtigheid.

Ooit was Michael een undercover politieagent uit Las Vegas met de naam Michael Arthur Long. Op een dag werd hij echter neergeschoten en voor dood achtergelaten. Gelukkig werd hij gered door de Foundation for Law and Government (FLAG), die Michael een nieuwe identiteit gaf.

Sindsdien wordt hij ingezet om op bijzondere wijze de misdaad te bestrijden. Knight Industries, het erfgoed van de stervende industrieel Wilton Knight, gaf Michael de beschikking over de geavanceerde KITT (Knight Industries Two Thousand). Deze zwarte Pontiac Trans-Am wordt bestuurd door een kunstmatige intelligentie en kan ook praten.

Verder is de auto o.a. kogel- en vuurvrij en uitgerust met een groot arsenaal aan wapens en sensoren. Met een snelheid van meer dan 300 km per uur en de mogelijkheid om 15 meter ver te springen, is KITT een meer dan capabele partner in Michaels strijd tegen de misdaad.

Michael en zijn auto nemen het op tegen allerlei vijanden, variërend van corrupte ambtenaren tot de gevaarlijke KARR (Knight Automated Roving Robot). KARR, de voorganger van KITT, is een afgekeurd prototype zonder geweten dat totaal geen rekening houdt met mensenlevens. Een andere belangrijke vijand is de criminele zoon van Wilson: Garthe Knight. (Ook deze rol werd gespeeld door David Hasselhoff - met snor en sikje.) Hij rijdt in een onverwoestbare vrachtwagen genaamd Goliath.

Serie Algemeen

Knight Rider is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Glen A. Larson (Battlestar Galactica, The Six Million Dollar Man). Het eerste seizoen ging in september 1982 in première bij de zender NBC. Al snel bleek de serie erg populair te zijn. Dat vooral vanwege de vele technische snufjes waarmee KITT was uitgerust. Tegenwoordig ziet het er allemaal wat oubollig uit, maar destijds was het state-of-the-art.

De serie kenmerkt zich door sympathieke personages zoals Michael Knight, de coole held die het altijd erg goed deed bij de vrouwen. (Deze rol betekende de grote doorbraak van acteur David Hasselhoff.) Andere personages waren de wat stijve Brit Devon Miles, de mooie Bonnie Barstow (die meer voelde voor de auto dan voor Michael) en natuurlijk KITT zelf, de pratende computer met een geheel eigen wil. De chemie tussen Michael en KITT maakte de serie tot een groot succes.

Wegens dalende kijkcijfers werd de serie uiteindelijk na vier seizoenen (in totaal 90 afleveringen) stopgezet. De laatste aflevering werd in augustus 1986 uitgezonden. In 1991 en 1994 werden nog twee tv-films gemaakt, genaamd Knight Rider 2000 en Knight Rider 2010, waarvan alleen de eerste een vervolg was op de tv-serie. De tweede film had echter weinig meer te maken met de originele serie. Later werden ook nog twee spin-off series gemaakt: Team Knight Rider (1997-1998) en Knight Rider (2008-2009). Deze series waren geen succes en werden beide al na één seizoen weer stopgezet.

Dvd

Alle vier seizoenen zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht.

Links

Personages


Michael Knight

Devon Miles

Bonnie Barstow

April Curtis

Reginald Cornelius III
 
1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)