Knight Rider (1982-1986)

"Knight Rider. A shadowy flight into the dangerous world of a man who does not exist. Michael Knight: a young loner on a crusade to champion the cause of the innocent, the helpless, the powerless, in a world of criminals who operate above the law."

Samenvatting

De serie gaat over de avonturen van Michael Knight, een man die officieel niet bestaat. Samen met zijn futuristische auto KITT lost hij allerlei misdaden op en zorgt hij voor gerechtigheid.

Ooit was Michael een undercover politieagent uit Las Vegas met de naam Michael Arthur Long. Op een dag werd hij echter neergeschoten en voor dood achtergelaten. Gelukkig werd hij gered door de Foundation for Law and Government (FLAG), die Michael een nieuwe identiteit gaf. Sindsdien wordt hij ingezet om op bijzondere wijze de misdaad te bestrijden.

Knight Industries, het erfgoed van de stervende industrieel Wilton Knight, gaf Michael de beschikking over de geavanceerde KITT (Knight Industries Two Thousand). Deze zwarte Pontiac Trans-Am wordt bestuurd door een kunstmatige intelligentie en kan ook praten.

Verder is de auto o.a. kogel- en vuurvrij en uitgerust met een groot arsenaal aan wapens en sensoren. Met een snelheid van meer dan 300 km per uur en de mogelijkheid om 15 meter ver te springen, is KITT een meer dan capabele partner in Michaels strijd tegen de misdaad.

Michael en zijn auto nemen het op tegen allerlei vijanden, variërend van corrupte ambtenaren tot de gevaarlijke KARR (Knight Automated Roving Robot). KARR, de voorganger van KITT, is een afgekeurd prototype zonder geweten dat totaal geen rekening houdt met mensenlevens. Een andere belangrijke vijand is de criminele zoon van Wilson: Garthe Knight. (Ook deze rol werd gespeeld door David Hasselhoff - met snor en sikje.) Hij rijdt in een onverwoestbare vrachtwagen genaamd Goliath.

Serie Algemeen

Knight Rider was een Amerikaanse serie die werd bedacht door Glen A. Larson (de man achter o.a. Battlestar Galactica, Buck Rogers in the 25th Century, The Six Million Dollar Man). De eerste aflevering werd in september 1982 uitgezonden door de zender NBC. Al snel bleek de serie erg populair te zijn. Dat vooral vanwege de vele technische snufjes waarmee KITT was uitgerust. Tegenwoordig ziet het er allemaal wat oubollig uit, maar destijds was het state-of-the-art.

De serie kenmerkt zich door sympathieke personages zoals Michael Knight, de coole held die het altijd erg goed deed bij de vrouwen. (Deze rol betekende de grote doorbraak van acteur David Hasselhoff.) Andere personages waren de wat stijve Brit Devon Miles, de mooie Bonnie Barstow (die meer voelde voor de auto dan voor Michael) en natuurlijk KITT zelf, de pratende computer met een geheel eigen wil. De chemie tussen Michael en KITT maakte de serie tot een groot succes.

Na vier seizoenen en in totaal 90 afleveringen werd Knight Rider stopgezet. NBC vond de kijkcijfers te laag worden en besloot een eind te maken aan de serie. De laatste aflevering werd in augustus 1986 uitgezonden.

In 1991 en 1994 werden daarna nog twee tv-films gemaakt, waarvan de eerste een vervolg was op de tv-serie. De tweede film had weinig meer te maken met de originele Knight Rider.

Later werden ook nog twee spin-off series gemaakt: Team Knight Rider (1997-1998) en Knight Rider (2008-2009). Deze series waren echter geen succes en werden al na één seizoen weer stopgezet.

Dvd

Alle vier seizoenen zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht.

Links

Personages


Michael Knight

Devon Miles

Bonnie Barstow

April Curtis

Reginald Cornelius III
 

Films

Nadat de originele Knight Rider serie in 1986 ten einde kwam, werd het verhaal voortgezet in twee speciale tv-films.

Knight Rider 2000 (1991)

Het verhaal speelt zich af in een futuristische versie van het jaar 2000. Om een gevaarlijke moordenaar te pakken wordt een nieuwe, geavanceerde superauto geïntroduceerd: de Knight 4000.

Michael Knight is al jaren met pensioen, maar wordt toch gevraagd als testrijder. Hij moet echter niets hebben van de nieuwe auto en plaatst het geheugen van zijn (inmiddels ontmantelde) maat KITT in een oude Chevy.

Later wordt KITT door Michael alsnog in de nieuwe Knight 4000 geïnstalleerd, waardoor de systemen van KITT ineens veel beter zijn geworden. Vervolgens nemen Michael en KITT het samen nog één keer op tegen het kwaad. Ze worden daarbij geholpen door een nieuwe collega: de ex-agente Shawn McCormick. Voor Michael wordt dit een persoonlijke zaak als ook Devon wordt vermoord.

Deze vervolgfilm werd in mei 1991 op de Amerikaanse tv uitgezonden. Oorspronkelijk was gepland dat deze film het begin zou zijn van een nieuwe tv-serie. Hoewel de kijkcijfers voor de film goed waren, ging de geplande serie die verhaal moest voortzetten uiteindelijk niet door.

Knight Rider 2010 (1994)

Deze film is losjes gebaseerd op het concept van de originele serie, maar het verhaal heeft verder weinig overeenkomsten.

Ergens in een post-apocalyptische toekomst volgen we de avonturen van Jake McQueen, een smokkelaar. Na enige omzwervingen krijgt hij een bijzondere auto met een eigen intelligentie (Hannah) in zijn bezit. Jake en zijn auto besluiten samen voor gerechtigheid te gaan zorgen.

De film werd in februari 1994 op de Amerikaanse tv uitgezonden. Het verhaal had een geheel nieuwe cast en David Hasselhoff komt dan ook niet meer in de film voor.

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)