The Six Million Dollar Man (1973-1978)

Samenvatting

Het verhaal gaat over de testpiloot Steve Austin, een voormalige astronaut. Op een dag krijgt hij een ernstig ongeluk tijdens een vlucht met een experimenteel vliegtuigje. Zijn verwondingen zijn zwaar. Gelukkig blijkt één van zijn vrienden, Dr. Rudy Wells, een specialist te zijn op het gebied van de zogenaamde bionica: het vervangen van lichaamsdelen door cybernetische implantaten.

Wat Wells niet weet, is dat de geheime inlichtingendienst OSI al enige tijd op zoek is naar een manier om de uitval onder hun agenten te reduceren. De oplossing van de OSI voor dit probleem komt overeen met Wells’ ideeën: men neme een zware gewonde man en reconstrueer hem vervolgens met bionische onderdelen, zodat er een half menselijke machine ontstaat. De OSI geeft Wells de opdracht om Steve door middel van een gecompliceerde operatie tot cyborg om te bouwen.

Tijdens de operatie, die in totaal zes miljoen dollar kost, krijgt Steve nieuwe benen, een nieuwe arm en een nieuw oog. Hoewel hij er naderhand voor de buitenwereld weer als vanouds uitziet, is hij door zijn bionische onderdelen ineens supersterk en supersnel geworden. Bovendien heeft hij een superieur uithoudingsvermogen en een uitzonderlijk kijkvermogen gekregen. Steve heeft in eerste instantie grote moeite om zijn lot te aanvaarden.

Al snel wordt Steve door de OSI gerekruteerd als geheim agent. Voor zijn nieuwe baan reist hij de hele wereld over. Hij moet het opnemen tegen uiteenlopende gevaarlijke tegenstanders, die variëren van terroristen en doorgedraaide wetenschappers tot aliens en zelfs Big Foot. Tegelijkertijd dient hij als een testpersoon voor de bionische wetenschap, wat bij Steve vaak voor frustraties zorgt.

Serie Algemeen

The Six Million Dollar Man is een Amerikaanse serie. Het verhaal was gebaseerd op de roman Cyborg uit 1972 van auteur Martin Caidin. Het boek was een bestseller en werd in 1973 door de zender ABC vrij bewerkt tot drie tv-films. De hoofdrol was voor acteur Lee Majors, die later door deze rol een icoon van de 70er jaren zou worden.

De films waren erg succesvol, wat voor zender ABC aanleiding was het verhaal voort te zetten in een tv-serie. De première hiervan was in januari 1974. Uiteindelijk werden er vijf seizoen gemaakt, 99 afleveringen in totaal. De laatste aflevering werd in maart 1978 uitgezonden. Meer dan tien jaar later werden er nog drie 'reüniefilms' geproduceerd (in 1987, 1989 en 1994), uiteraard met happy end.

De serie was destijds ongelofelijk populair en werd een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse popcultuur. (Ook in Nederland werd het programma uitgezonden door de TROS, onder de naam De Man van Zes Miljoen.) De serie kreeg zelfs een eigen spin-off: The Bionic Woman (1976-1978), waarin Steve’s vriendin Jaime Sommers in het middelpunt stond, die ook bionische implantaten had.

Overigens zijn er al vele jaren geruchten over een mogelijke moderne remake. Tot op heden is geen van deze projecten echter ooit van de grond gekomen.

Dvd

Seizoen 1 en 2 zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht. (In Groot-Brittannië is de complete serie in één verzamelbox verkrijgbaar.)

Links