The Six Million Dollar Man (1973-1978)

“Steve Austin: astronaut. A man barely alive.”
“Gentlemen, we can rebuild him. We have the technology. We have the capability to make the world’s first bionic man. Steve Austin will be that man. Better than he was before. Better … stronger … faster.”

Samenvatting

Testpiloot Steve Austin, een voormalige NASA astronaut, krijgt een ernstig ongeluk tijdens een experimentele vlucht met een M2-F2 vliegtuigje. Zijn verwondingen zijn zwaar: Steve raakt zijn beide benen kwijt, net als zijn rechterarm en zijn linkeroog. Toevallig blijkt echter één van Steve’s beste vrienden, Dr. Rudy Wells, een specialist te zijn op het gebied van de zogenaamde bionica: het vervangen van lichaamsdelen door cybernetische implantaten.

Wat Wells niet weet, is dat de geheime inlichtingendienst Office of Strategic Intelligence (OSI, onderdeel van de CIA) al enige tijd op zoek is naar een manier om de grote uitval onder hun agenten te reduceren, die wordt veroorzaakt door fatale verwondingen. De oplossing van de OSI voor dit probleem komt overeen met Wells’ ideeën: men neme een zware gewonde man en reconstrueer hem vervolgens met bionische onderdelen, zodat er een half menselijke machine ontstaat. De OSI geeft Wells de opdracht om Steve door middel van een gecompliceerde operatie tot cyborg ‘om te bouwen’.

Tijdens de operatie, die in totaal 6 miljoen dollar kost, krijgt Steve nieuwe benen, een nieuwe arm en een nieuw oog. Hoewel hij er naderhand voor de buitenwereld weer als vanouds uitziet, is hij door zijn bionische onderdelen ineens supersterk (met de kracht van een bulldozer) en supersnel (sneller dan een auto) geworden. Bovendien heeft hij een superieur uithoudingsvermogen en een uitzonderlijk kijkvermogen (bionisch oog met ingebouwde verrekijker, nachtkijker en infrarood zicht) gekregen. De implantaten hebben slechts één zwak punt: in extreme kou krijgen ze last van storingen. Steve heeft in eerste instantie grote moeite om zijn lot te aanvaarden, aangezien het voor hem uiteraard niet makkelijk is om een bestaan als cyborg te leiden.

Al snel wordt Steve door de OSI gerekruteerd als geheimagent. Voor zijn nieuwe baan reist hij de hele wereld over. Hij moet het opnemen tegen uiteenlopende gevaarlijke tegenstanders, die variëren van terroristen en doorgedraaide wetenschappers tot buitenaardse wezens en zelfs Big Foot. Tegelijkertijd dient hij als een testpersoon voor de bionische wetenschap, wat bij Steve zo nu en dan voor frustraties zorgt, omdat hij het niet bepaald leuk vindt om als schoothondje van de OSI actief te moeten zijn.

Serie Algemeen

In april 1972 publiceerde de auteur Martin Caidin zijn roman Cyborg, over een voormalige astronaut die na een zwaar ongeluk wordt omgebouwd tot cyborg. Het boek, een mix tussen SF en een spionage verhaal, was een grote bestseller en werd in 1973 vrij bewerkt tot een tv film. Deze film was zeer populair, waarna er nog twee andere succesvolle tv films volgden (die echter niet meer gebaseerd waren op Caidins Cyborg verhalen). De hoofdrol was voor acteur Lee Majors, die later door deze rol een icoon van de 70er jaren zou worden.

Naar aanleiding van deze film successen besloot de zender ABC in 1974 om groen licht te geven voor een vervolg tv-serie genaamd The Six Million Dollar Man. De eerste aflevering hiervan zag in januari 1974 het levenslicht. De serie zou uiteindelijk 5 seizoenen en in totaal 100 afleveringen duren. De laatste aflevering werd in maart 1978 uitgezonden. Meer dan tien jaar na afloop van de serie werden er verder nog 3 ‘reünie’ tv films geproduceerd (in 1987, 1989 en 1994), uiteraard met happy end.

The Six Million Dollar Man was een ongelofelijk succes en werd een belangrijk onderdeel van de Amerikaanse pop culture. De serie werd wereldwijd in meer dan 70 landen uitgezonden. (In Nederland werd de serie destijds door de TROS uitgezonden als De Man van Zes Miljoen.) Er kwam een indrukwekkende merchandise op gang, bestaande uit o.a. comics, tijdschriften, boeken, speelgoed, actiefiguren en audio verhalen. Er kwam zelfs een eigen spin-off tv-serie: The Bionic Woman (1976-1978), waarin Steve’s vriendin Jaime Sommers in het middelpunt stond, die ook bionische implantaten had.

Er zijn vele verschillen tussen het oorspronkelijke boek van Martin Caidin en de latere tv bewerkingen. Het boek was vrij donker van opzet, waardoor enige aanpassingen voor televisie noodzakelijk waren. Behalve dat de namen van bepaalde personages en organisaties veranderd werden, is de hoofdpersoon in de tv-serie heel wat sympathieker dan zijn literaire tegenhanger. In het boek is Steve namelijk een koelbloedige moordenaar, terwijl de Steve uit de serie juist een afkeer heeft voor doden (maar door de omstandigheden wel soms hiertoe wordt gedwongen). In het boek heeft Steve verder ook een schedel van staal en kan hij met één van zijn vingers gifpijlen afschieten. In tv versie is hiervan geen sprake.

Interessant is dat de beelden die iedere aflevering in de openingsmontage te zien waren (en die de beelden van Steve’s ongeluk moesten voorstellen), in werkelijkheid authentieke opnames zijn van een vliegtuigongeluk dat in mei 1967 plaatsvond. De piloot van dit vliegtuigje overleefde het ongeluk zonder zware verwondingen op te lopen, hoewel het beeldmateriaal de indruk wekt dat het om een dodelijk ongeluk gaat. (Naderhand raakte de piloot nog wel een oog kwijt, nadat hij in het ziekenhuis een ooginfectie opliep.)

Remake?

Al vele jaren is er sprake van een mogelijke Hollywood remake. Zo schreef regisseur Kevin Smith in 1995 een script en zou de komiek Chris Rock kandidaat zijn geweest voor de hoofdrol in deze verfilming. In 2003 werd aangekondigd dat Jim Carrey de hoofdrol zou gaan spelen in een heuse Six Million Dollar Man bioscoopkomedie. Geen van deze projecten is echter ooit van de grond gekomen.

Volgens de laatste geruchten zou er in 2020 een nieuwe verfilming moeten uitkomen. Werktitel is The Six Billion Dollar Man, de hoofdrol is voor Mark Wahlberg als Steve Austin.

Dvd

Alleen seizoen 1 en 2 zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd verkrijgbaar.

In Regio 1 is de gehele serie sinds november 2010 in één verzamelbox verkrijgbaar.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (2 stemmen)