The Bionic Woman (1976-1978)

The Bionic Woman is een spin-off van The Six Million Dollar Man (1973-1978).

Samenvatting

Jaime Sommers is één van de beste Amerikaanse prof tennissters. Het gaat haar voor de wind, ook op privé gebied. Ze heeft een vriend, jeugdliefde Steve Austin (de zogenaamde ‘Man van Zes Miljoen’), en deze relatie is zo serieus dat het stel besluit te gaan trouwen.

Op een dag gaan Jaime en Steve parachutespringen. Tijdens de sprong gaat er iets mis: de parachute van Jaime opent zich niet helemaal en ze stort neer. Zwaargewond komt ze terecht in het ziekenhuis, maar de artsen geven haar weinig kans op overleven. Steve ziet echter wel een kans om zijn verloofde te redden: met cybernetische implantaten. Ook zijn eigen leven werd namelijk ooit na een zwaar ongeluk gered door bepaalde lichaamsdelen te vervangen door hypermoderne bionische onderdelen.

Steve weet zijn baas ervan te overtuigen om Jaime eenzelfde soort operatie te laten ondergaan die hem ooit het leven redde. In eerste instantie verloopt de operatie voorspoedig en herstelt de patiënte goed. Jaime heeft bionische benen gekregen (waarmee ze 100 km/u kan rennen), net als een nieuwe rechterarm (waardoor ze de kracht van een bulldozer heeft) en een bionisch rechteroor (waarmee ze kilometers ver kan horen).

Al snel wordt duidelijk dat Jaime nu verplicht is om, net als Steve, voor de geheime inlichtingendienst Office of Strategic Intelligence (‘OSI’, onderdeel van de CIA) te gaan werken. Steve vindt dit maar niets, maar toch gaat Jaime zoals bevolen aan het werk. Ondertussen helpt Steve haar aan haar nieuwe leven als ‘bionische vrouw’ te wennen.

Tijdens een missie gaat het alweer mis: Jaime wordt ineens geestelijk en lichamelijk instabiel, omdat de implantaten door haar lichaam worden afgestoten. Ze komt in een coma terecht, maar de artsen kunnen haar leven uiteindelijk redden. Er zijn echter vervelende bijwerkingen: Jaime loopt hersenbeschadiging op en leidt vanaf dat moment aan geheugenverlies. Ze kan zich totaal niet meer aan Steve of aan hun relatie herinneren. Elke poging om zich wel hieraan te herinneren lijdt tot sterke hoofdpijn aanvallen. Steve besluit daarom met een gebroken hart om zijn geliefde voortaan met rust laten om haar verdere pijn te besparen. Daarna gaan beiden alleen verder met hun leven.

Jaime gaat in haar geboortedorp Ojai in Californië wonen. Onder de dekmantel van een simpele lerares is ze als geheimagente actief voor de OSI. In de loop van de serie krijgt Jaime het te maken met allerlei vijanden: van aliens en doorgedraaide wetenschappers tot vrouwelijke androïden (‘Fembots’) en zelfs Big Foot. Jaime’s nieuwe leven is niet bepaald ongevaarlijk: ze wordt regelmatig ontvoerd en moet ook vaak undercover in uiteenlopende beroepen. Zo nu en dan slaan Jaime en Steve de handen ineen om het gezamenlijk tegen een vijand op te nemen. In eerste instantie is hun relatie alleen vriendschappelijk, maar na verloop van tijd kruipt het bloed uiteraard waar het niet gaan kan.

Ten slotte neemt Jaime nog een Duitse herder genaamd Max in huis, die een bionische kaak en poten heeft. Max(imillian) was onderdeel van een experiment waarin gekeken werd of ook dieren baat bij bionische implantaten hebben. Zijn operatie kostte 1 miljoen dollar. De viervoeter wordt Jaime’s trouwe metgezel.

Serie Algemeen

Jaime’s personage was in 1975 voor het eerst te zien in het tweede seizoen van The Six Million Dollar Man (1973-1978). Aan het einde van dat seizoen kwam Jaime op dramatische wijze om het leven. Haar personage bleek echter zo populair te zijn bij de kijkers, dat de zender ABC al snel de opdracht gaf om haar terug in de serie schrijven. Als verklaring voor Jaime’s ‘wederopstanding’ werd gegeven dat ze ineens toch niet dood bleek te zijn.

Uiteindelijk gingen Steve en Jaime in het derde seizoen ieder hun eigen weg, wat de aanzet gaf tot een spin-off met Jaime in de hoofdrol. Desondanks waren er daarna regelmatig crossover afleveringen tussen de beide series, waarin het duo gezamenlijk allerlei gespuis uit de weg ruimt.

De eerste aflevering van The Bionic Woman werd in januari 1976 door ABC uitgezonden. In 1977, na het tweede seizoen, werd de serie alweer stopgezet. Niet vanwege te lage kijkcijfers, integendeel, maar omdat de productiekosten te hoog geweest zouden zijn. De zender NBC nam The Bionic Woman onmiddellijk van ABC over en zette de serie voort. Een jaar later kwam de spin-off alsnog ten einde. De stopzetting van The Six Million Dollar Man in 1978 door ABC betekende namelijk ook meteen het einde van The Bionic Woman op NBC. De laatste aflevering werd in mei 1978 uitgezonden. In totaal telde de serie 3 seizoenen en 58 afleveringen.

Hiermee was het verhaal echter nog niet voorbij. Na afloop van de beide ‘bionische series’ werden meerdere crossover tv-films geproduceerd, waarin Steve en Jaime samen nieuwe avonturen beleven. In de films worden nieuwe personages geïntroduceerd. Oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling dat de films de aanzet zouden geven tot nieuwe spin-off tv-series. Hoewel van die projecten niets terechtkwam, waren de films zelf erg succesvol.

Er werden drie tv-films gemaakt: in 1987, 1989 en 1994. Op deze manier kwam ook een goed einde aan het liefdesverhaal van Steve en Jaime. In de films wordt het stel weer verliefd op elkaar en trouwen ze alsnog.

In Nederland was The Bionic Woman ook bekend als De Vrouw van Zes Miljoen. (De serie werd destijds door de TROS uitgezonden.) Deze naam moest uiteraard de verbinding tussen De Man van Zes Miljoen en de spin-off duidelijk maken, maar in de serie zelf werd verder nooit een aanwijzing gegeven over de precieze kosten van Jaime’s operatie. In Duitsland werd de spin-off zelfs uitgezonden als Die Sieben Millionen Dollar Frau, terwijl in het verhaal juist hints worden gegeven dat Jaime’s operatie minder gekost heeft dan Steve's operatie.

Net als The Six Million Dollar Man, was The Bionic Woman destijds erg populair. Actrice Lindsay Wagner stal de harten van de kijkers en won in 1977 zelfs een Emmy Award voor haar rol van Jaime. (Ze ontving verder twee Golden Globe-nominaties voor Beste Actrice, in 1977 en 1978.)

In 2007 werd er nog een remake gemaakt, genaamd Bionic Woman (zonder The ervoor). Deze serie flopte en werd na acht afleveringen alweer stopgezet.

Dvd

Seizoen 1 en seizoen 2 zijn in 2006 op dvd uitgebracht met Nederlandse ondertiteling. Het derde seizoen is alleen te koop via Regio 2 Britse import.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)