The Bionic Woman (1976-1978)

Spin-off van The Six Million Dollar Man.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Jaime Sommers. Ze is de grote liefde van Steve Austin (de 'Man van Zes Miljoen') en deze relatie is zo serieus dat het stel wil trouwen. Op een dag krijgt Jaime echter een ernstig parachute ongeluk. De artsen geven haar weinig kans op overleven. Steve ziet echter wel een kans om zijn verloofde te redden met behulp van bionische implantaten. Ook zijn eigen leven werd immers op deze manier gered.

Steve weet zijn baas ervan te overtuigen om Jaime eenzelfde soort operatie te laten ondergaan. In eerste instantie verloopt de operatie voorspoedig en herstelt de patiënte goed. Jaime heeft bionische benen gekregen (waarmee ze 100 km/u kan rennen), net als een nieuwe arm (waardoor ze de kracht van een bulldozer heeft) en een bionisch oor (waarmee ze kilometers ver kan horen).

Al snel krijgt Jaime echter last van ernstige bijwerkingen. Dit veroorzaakt uiteindelijk zelfs geheugenverlies. Ze kan zich niet meer aan Steve of aan hun relatie herinneren. Steve besluit daarom met een gebroken hart zijn geliefde te verlaten. Daarna gaan beiden ieder hun eigen weg.

Ondertussen is Jaime nu verplicht om, net als Steve, voor de geheime inlichtingendienst OSI te gaan werken. Onder de dekmantel van een simpele lerares is ze als geheim agente actief. In de loop der jaren krijgt ze te maken met allerlei gevaarlijke tegenstanders: van aliens en doorgedraaide wetenschappers tot vrouwelijke androïden ('Fembots') en zelfs Big Foot. Zo nu en dan slaan Jaime en Steve de handen ineen om het samen tegen een vijand op te nemen. In eerste instantie is hun relatie alleen vriendschappelijk, maar na verloop van tijd kruipt het bloed uiteraard waar het niet gaan kan.

Verder neemt Jaime nog een Duitse herder genaamd Max in huis, die een bionische kaak en poten heeft. Zijn operatie kostte een miljoen dollar. De viervoeter wordt Jaime’s trouwe metgezel.

Serie Algemeen

The Bionic Woman is een Amerikaanse serie. Het gaat om een spin-off van The Six Million Dollar Man (1973-1978), waarin Jaime werd geïntroduceerd als de jeugdliefde van Steve Austin. Het personage bleek al snel zo populair te zijn bij de kijkers dat werd besloten haar een eigen serie te geven. Vervolgens waren er regelmatig crossover afleveringen tussen de beide series.

Het eerste seizoen van The Bionic Woman ging januari 1976 in première. Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, 58 afleveringen in totaal. Hierna volgde de stopzetting. Reden was dat in dezelfde periode ook The Six Million Dollar Man ten einde kwam. De laatste aflevering van The Bionic Woman werd in mei 1978 uitgezonden.

Hiermee was het verhaal echter nog niet voorbij. Meer dan tien jaar later werden er nog drie 'reüniefilms' geproduceerd (in 1987, 1989 en 1994), waarin Steve en Jaime samen nieuwe avonturen beleven. Op deze manier kwam er ook een happy end aan het liefdesverhaal van de personages. In de films wordt het stel namelijk weer verliefd op elkaar en trouwen ze alsnog.

In Nederland werd de serie door de TROS uitgezonden onder de naam De Vrouw van Zes Miljoen. Deze naam moest uiteraard de verbinding tussen De Man van Zes Miljoen en de spin-off benadrukken, maar in de serie zelf werd nooit een aanwijzing gegeven over de precieze kosten van Jaime’s operatie. In Duitsland werd de spin-off zelfs uitgezonden als Die Sieben Millionen Dollar Frau ("De vrouw van zeven miljoen dollar").

Net als The Six Million Dollar Man was The Bionic Woman destijds enorm populair. Hoofdrolspeelster Lindsay Wagner stal de harten van de kijkers en won in 1977 zelfs een Emmy Award. In 2007 werd er nog een moderne remake gemaakt: Bionic Woman.

Dvd

Seizoen 1 en seizoen 2 zijn in 2006 op dvd uitgebracht met Nederlandse ondertitels. Het derde seizoen is alleen te koop via Regio 2 Britse import.

Links