Bionic Woman (2007)

“Better. Stronger. Faster.”

Gebaseerd op The Bionic Woman (1976-1978). Alleen de naam is hetzelfde gebleven (hoewel ‘the’ uit de titel is verdwenen).

Samenvatting

Ooit was de 24-jarige Jaime Sommers een veelbelovende studente aan de universiteit. Helaas zag ze zich gedwongen met haar studie stoppen om voor haar tiener zusje Becca te zorgen, nadat hun moeder aan kanker overleed. Nu werkt Jaime in San Francisco als barkeeper om de eindjes aan elkaar te knopen. Alsof dit nog niet zwaar genoeg is, krijgt Jaime op een dag een ernstig auto-ongeluk dat haar bijna fataal wordt.

Haar leven wordt echter gered door een bijzondere operatie, uitgevoerd door haar vriend Dr. Will Anthros, een professor die ze op de universiteit leerde kennen. Will blijkt betrokken te zijn bij een project waarin er geëxperimenteerd wordt met het vervangen van ledematen door bionische onderdelen. Wills vader Anthony, ook een arts, kreeg lang geleden subsidie van het Amerikaanse leger om onderzoek te doen naar bionische protheses voor soldaten die in de Golfoorlog gewond raken.

In 2002 richtte Anthony samen met een partner de ‘Berkut Group’ op, om in het geheim van militaire technologieën toepassingen voor het dagelijkse leven te maken. Nadat Anthony het project plotseling verlaat, neemt zijn zoon zijn plaats in. Sindsdien is Will werkzaam als chirurg bij Berkut.

Tijdens een gigantisch dure operatie krijgt Jaime allerlei hypermoderne bionische onderdelen geïmplanteerd: nieuwe benen, een nieuwe rechterarm en ook een bionisch oor en oog. Verder krijgt ze nano technologie geïnjecteerd, waardoor haar immuunsysteem wordt versterkt en haar lichaam zichzelf snel kan regenereren.

Het gevolg hiervan is dat Jaime ineens over superkrachten beschikt. In eerste instantie heeft ze uiteraard veel moeite om haar nieuwe leven te accepteren. Toch realiseert ze zich ook dat ze haar bionische vaardigheden voor het goede kan inzetten en gaat ze voor Berkut werken.

Al snel dient zich een gevaarlijke tegenstandster aan: Sarah Corvus, de allereerste ‘bionische vrouw’. Ze liet zich in 2003 vrijwillig opereren door de Berkut Group, maar het experiment ging mis. Sarah draaide korte tijd later door en vermoordde meerdere Berkut-medewerkers. Nu lijkt ze haar zinnen te hebben gezet op Jaime. Wat voor snode plannen heeft Sarah?

Serie Algemeen

In 2002 doken er in de media voor het eerst geruchten op over een moderne herbewerking van The Bionic Woman (1976-1978). Jennifer Aniston (Friends) zou hierin de hoofdrol gaan spelen. Om onduidelijke redenen liep dit project echter op niets uit.

In 2006 maakte de zender NBC bekend plannen te hebben voor een remake. David Eick (Battlestar Galactica) werd aangesteld als producent. Van begin af aan was duidelijk dat deze nieuwe serie weinig overeenkomsten zou hebben met het origineel. Het verhaal is compleet anders en in vergelijking vrij duister. De oorspronkelijke cast en crew uit 1976 waren verder ook niet betrokken bij de productie van de remake.

De rol van Jaime werd vertolkt door Michelle Ryan, een relatief onbekende Britse actrice, die voor Bionic Woman een Amerikaans accent aannam. De invloed van producent Eick was op alle fronten merkbaar: een belangrijk deel van de cast bestaat namelijk uit Battlestar Galactica acteurs. Vooral Katee Sackhoff, die Sarah Corvus speelde, zal SF-fans bekend voorkomen als Starbuck uit Battlestar Galactica.

Achter de schermen ontstonden er al snel allerlei problemen: de pilot moest gedeeltelijk opnieuw worden gefilmd en worden herschreven, nadat de actrice die Becca (het zusje van Jaime) speelde werd vervangen door een ander. Verder werd ook producent Glen Morgan (The X-Files, Space: Above and Beyond) na enkele afleveringen al ontslagen wegens “creatieve onenigheid”. Daar bovenop kwam dat de kritieken voor Bionic Woman behoorlijk slecht waren. Over het algemeen was er lof voor Katee Sackhoff, maar waren de critici minder te spreken over de kwaliteit van de serie zelf. Ook Michelle Ryan kreeg zware kritiek te verduren op haar acteerprestaties en haar Amerikaanse accent.

De eerste aflevering werd in september 2007 uitgezonden. De kijkcijfers waren in eerste instantie uitstekend, maar zakten al snel steeds verder in. Uiteindelijk werden er maar acht afleveringen uitgezonden, waarvan de laatste in november 2007 te zien was. Hierna werd de serie door de zender stopgezet.

Dvd

De complete serie is met Nederlandse ondertitels op dvd verkrijgbaar.

Link

 

Afleveringen

Jaime Sommers krijgt op een dag een ernstig auto ongeluk. Ze raakt zwaar gewond, maar kan op het nippertje gered worden door een bijzondere operatie, die zo’n 50 miljoen dollar kost. Jaime’s vriend Will Anthros blijkt namelijk als chirurg te werken voor een geheime organisatie. Deze Berkut Group houdt zich bezig met de creatie van hightech implantaten.

Wanneer Jaime na de operatie wakker wordt staat haar een grote schok te wachten: haar benen, rechter arm, rechter oog en rechter oor zijn vervangen door bionische protheses, die haar ongelofelijke krachten geven. Ook ontdekt Jaime dat van haar als tegenprestatie wordt verwacht dat ze in dienst treedt van Berkut, omdat ze nu in principe ‘eigendom’ is van de organisatie.

Al snel komt Jaime haar eerste tegenstandster tegen: de gevaarlijke Sarah Corvus, een eerdere ‘bionische vrouw’ die het duistere pad is opgegaan. Sarahs ware motieven zijn in nevelen gehuld, maar ze heeft het duidelijk op Jaime voorzien. Will wordt door Sarah op brute wijze vermoord, waarna Jaime besluit de dood van haar vriend te wraken door het tegen haar rivale op te nemen. Ze sluit daarom een deal met Jonas Bledsoe, de baas van Berkut. Ze zal parttime voor de organisatie gaan werken en door hen getraind worden in het gebruik van haar nieuwe bionische vaardigheden.

De rest van haar tijd besteedt Jaime aan de opvoeding van haar jongere zusje Becca, een hacker. De tiener heeft in het verleden problemen gehad met justitie en moet op het rechte pad worden gehouden.

Voor Jaime valt het niet mee om te wennen aan haar nieuwe leven als ‘bionische vrouw’. Vooral omdat ze voor haar zusje Becca de schijn van normaliteit moet ophouden, terwijl in werkelijkheid alles anders is geworden.

Na afloop van Wills begrafenis vindt Jamie in diens appartement een vreemd dossier over zichzelf van ongeveer twee jaar voordat ze elkaar leerden kennen. Jaime begint zich hierdoor af te vragen waar de Berkut Group zich eigenlijk mee bezig houdt. Jonas onthult dat Berkut zich bezig houdt met “het redden van de wereld”: het oprollen van gevaarlijke criminele groeperingen, die de wereldvrede bedreigen.

In eerste instantie moet Jaime hiervan niets hebben, maar wanneer ze op straat toevallig het leven van een vrouw kan redden door middel van haar krachten, neemt ze toch contact op met Berkut. Ze heeft ingezien dat ze met haar nieuwe vaardigheden veel kan betekenen voor de mensheid.

Jaime maakt vervolgens kennis met Antonio Pope, die als supervisor toezicht zal houden op haar training. Om te beginnen krijgt ze de opdracht om allerlei krachtsport en vechtsport oefeningen te doen, die haar superkrachten moeten verfijnen. Jaime’s trainer, Jae Huang, blijkt ook de trainer van Sarah te zijn geweest. Hij werd zelfs verliefd op zijn leerlinge, maar niemand heeft in de gaten dat hij nog steeds een affaire heeft met Sarah.

Hoewel Jae van mening is dat het nog lang zal duren voordat Jaime klaar is met haar training, wil Jaime zelf meteen het veld in om het tegen slechteriken op te nemen. Jonas heeft zijn twijfels, maar geeft Jaime toch toestemming om samen met haar Berkut-collega Ruth Treadwell naar het dorpje Paradise (Idaho) te gaan. Daar heeft onlangs een gifgas aanval plaats gevonden, waarbij alle 200 inwoners om het leven kwamen.

Ondertussen zorgt ook Becca voor problemen: ze is op school betrapt op het roken van een joint. De rector dreigt met strenge maatregelen, maar Jaime weet de zaak te sussen.

Jaime is niet blij wanneer ze ontdekt dat Berkut haar 24 uur per dag in de gaten kan houden door middel van een GPS implantaat. Ze is er nog steeds niet aan gewend om zichzelf als een ‘kunstmatige intelligentie’ te zien.

Elders krijgt Sarah van de man die haar ooit ‘bouwde’, Anthony Anthros, te horen dat haar bionische implantaten snel achteruit gaan. Anthros heeft niet genoeg informatie om Sarah te kunnen helpen en wil ter vergelijking ook Jaime onderzoeken. Sarah krijgt daarom de aanwijzing om Jaime naar Anthros te brengen.

Jonas geeft Jaime de opdracht om op de dochter van een rijke wapenhandelaar te passen. Het gaat om de verwaande Heaven Von Fleet. Haar vader heeft onenigheid met Servië, waardoor Heaven nu permanente beveiliging moet krijgen. Dit blijkt een pitte taak te zijn, want binnen de kortste keren neemt de tiener de benen om vervolgens een tattoo shop binnen te lopen.

Ondertussen begint Sarah Jaime te bespioneren tijdens diens dagelijkse bezigheden. Ze ziet Jaime en Becca samen en denkt terug aan haar eigen verleden. Sarah blijkt in gelukkigere tijden ook een zus te hebben gehad, maar die kwam op een dag om te leven tijdens een auto-ongeluk. Later probeert Sarah Jaime ervan te overtuigen dat ze elkaar nodig hebben om te overleven en niet Berkut, maar Jonas komt erachter dat de twee contact met elkaar hebben gehad. Hij geeft het bevel om Sarah te vangen: dood of levend.

Jaime wil echter eerst te weten komen wat Sarah precies van haar wil. Ze gaat voor advies langs bij Antonio. Die onthult dat Anthros enkele jaren geleden tot een gevangenis straf werd veroordeeld voor hoogverraad (wegens het verkopen van geheime bionische technologieën aan de hoogste bieder). Kort geleden is hij ontsnapt uit de gevangenis.

Wanneer Jaime ontdekt waarom Sarah haar hulp nodig heeft, weigert ze zich te laten onderzoeken door Anthros. Sarah wordt steeds wanhopiger, want ze is inmiddels stervende. Anthros is van mening dat Jaime Sarah nooit zal vertrouwen zolang ze niet precies dezelfde emotionele pijn als Sarah heeft ervaren. Sarah neemt daarom een drastische maatregel: ze dreigt Becca te doden. Hiermee wordt de kloof tussen de twee bionische vrouwen alleen maar groter.

Sarah wordt door Berkut gevangen genomen. Jonas beweert tijdens een verhoor dat er een manier is om haar leven te redden, maar er is één voorwaarde: Sarah moet eerst de locatie van Anthros opbiechten. Zo niet, dan zal Berkut haar niet helpen en zal ze sterven. Jae krijgt tegen zijn zin in de taak om Sarah te overtuigen Anthros te verraden. Volgens Jonas bedacht Will kort voor zijn dood een oplossing voor de slijtage van bionische implantaten. Maar wanneer Jae Wills computer doorzoekt, blijkt hierover geen informatie te vinden. Jonas heeft dus gelogen.

Het wordt voor Jaime steeds moeilijker om haar dubbelleven geheim te houden tegenover Becca. Ze voelt zich erg schuldig hierover. Ondertussen krijgt Jaime de opdracht om samen met Antonio naar Paraguay te gaan om een Amerikaanse dokter te bevrijden die door terroristen is ontvoerd. Ze dreigen Mark Stevens, die voor de CIA werkt en belangrijke informatie in zijn bezit zou hebben, te doden.

Jaime ziet zich gedwongen te liegen tegen haar zusje. Ze vertelt Becca dat ze met een vriendin, Carly, op vakantie gaat. Helaas komt Becca achter deze leugen als Carly later ineens nietsvermoedend voor de deur staat.

Antonio en Jaime arriveren in Paraguay, maar worden al snel door de terroristen gevangen genomen. Stevens moet van zijn ontvoerders een USB stick met daarop geheime informatie over bionische technologieën decoderen. Jaime, Antonio en Stevens kunnen zichzelf echter bevrijden. Maar nu Stevens de streng geheime informatie heeft gelezen, is hij een veiligheidsrisico geworden. Antonio wil hem daarom doden, maar Jaime is hier tegen. Elders onthult Jonas dat de USB stick in Paraguay eigenlijk van Will kwam en dat daarop de informatie over de ‘bionische upgrades’ staat. Blijkbaar hielt ook Will er een dubbelleven op na.

Stevens informeert Jaime dat haar bionische onderdelen slechts een begrensde levensduur hebben. Jaime zal over ongeveer vijf jaar sterven. Uiteraard is ze niet blij dat Jonas dit tegenover haar verzwegen heeft. Het komt tot een aanvaring tussen Jaime en Antonio. De info op de USB stick zou haar leven kunnen redden, maar Jaime wil niet dat Stevens hiervoor wordt gedood. Stevens zelf is echter ineens spoorloos verdwenen, samen met de USB stick. Eenmaal weer thuis sust Jaime Becca’s vele vragen met alweer een leugen.

Jaime gaat op een universiteit undercover als een Britse studente. Ze moet onderzoek doen naar een professor die ervan wordt verdacht banden te hebben met terroristen. Al snel wordt Jaime echter verliefd op Tom, de assistent van de professor, die in de zaak ook een verdachte is. Maar dan blijkt ineens dat Tom voor de CIA werkt.

De Berkut Group moet samenwerken met de CIA om een gevaarlijke man te pakken. Deze man wil een lijst verkopen met daarop de namen van zowel CIA agenten als ook Berkut agenten. Jaime en Tom worden voor deze zaak samen naar Parijs gestuurd, maar hebben daar grote moeite om hun relatie strikt professioneel te houden.

Ondertussen komt Becca weer eens in de problemen terecht en ze belandt zelfs in de cel.

Jaime en Antonio krijgen de opdracht om een moordaanslag op een buitenlands staatshoofd te voorkomen. Al snel begint Jaime zich echter af te vragen of ze Antonio wel kan vertrouwen, omdat ze ontdekt dat hij banden heeft met de beoogde moordenaar. Dit leidt uiteindelijk tot een dodelijke confrontatie.

Ondertussen wordt de relatie tussen Jaime en Tom steeds serieuzer.

Jaime heeft grote moeite om de dood van Antonio te verwerken. Dit heeft tot gevolg dat ze door Jonas wordt gedwongen een vakantie te nemen, samen met Becca. Veel rust krijgt Jaime tijdens haar vakantie echter niet, want al snel moet ze weer een gevaarlijke opdracht uitvoeren.

Opmerking

Dit was de laatste aflevering, omdat de serie hierna werd stopgezet.

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • superkrachten
  • robots
  • 2000-2010