Star Wars (filmreeks)

"A long time ago in a galaxy far, far away..."

Algemeen

Star Wars is een Amerikaanse filmfranchise, die oorspronkelijk werd bedacht door regisseur en producent George Lucas. Het verhaal speelt zich af in een ver sterrenstelsel, waar de ultieme strijd tussen goed en kwaad wordt uitgevochten. Een mysterieuze kracht ("the Force") speelt hierin een centrale rol. Het Star Wars universum kan daarom worden omschreven als een modern ruimtesprookje.

De franchise bestaat momenteel uit drie verschillende film trilogieën en meerdere spin-off films. Daaromheen is ook een zogenaamd Expanded Universe ontstaan, bestaande uit o.a. boeken, comics, games en televisie series. Het bekendst zijn echter de film trilogieën, die overigens niet in de chronologische verhaalvolgorde werden gemaakt.

Iedere trilogie volgt een nieuwe generatie van de familie Skywalker, die onlosmakelijk verbonden zijn met de Force.

Prequel trilogie

Originele trilogie

Begin jaren 70 bedacht George Lucas het verhaal voor de eerste Star Wars film. Deze film bleek zo'n grote hit te zijn dat een vervolg niet kon uitblijven. Toen Lucas zijn ideeën hiervoor aan het uitwerken was ontstond het plan om er een trilogie van te maken. Dit was het begin van één van de meest succesvolle filmreeksen ooit.

Sequel trilogie

In 2012 werd de Star Wars franchise aangekocht door The Walt Disney Company. Hierna werd ook bekend gemaakt dat er een nieuwe filmtrilogie zou worden gemaakt. In tegenstelling tot de eerdere films dit keer echter zonder de medewerking van George Lucas.

Anthologie films

In 2013 werd bekend gemaakt dat er ook spin-off films zouden komen. Dit zijn films die zich weliswaar afspelen in het bekende Star Wars universum, maar die strikt genomen geen deel uitmaken van de bestaande trilogieën. Het gaat om losse, op zichzelf staande verhalen met nieuwe acteurs en personages. Op deze manier kan dieper worden ingegaan op bepaalde aspecten van het Star Wars universum, die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.

Televisie series

Toekomst

Het einde van het Star Wars universum is nog lang niet in zicht. Volgens Amerikaanse mediaberichten zijn er plannen voor een nieuwe, vierde trilogie. Hierin zouden nieuwe personages centraal staan. Verdere details ontbreken echter nog.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief