Galactica 1980 (1980)

Het vervolg op Battlestar Galactica (1978-1979).

Samenvatting

Na 30 jaar op de vlucht te zijn geweest voor de Cylons bereiken de Galactica en haar vloot eindelijk de aarde. De teleurstelling is groot wanneer ze ontdekken dat deze planeet, in tegenstelling tot wat werd gehoopt, technologisch ver achterloopt. Men schrijft het aardjaar 1980. De aarde is totaal niet in staat zichzelf tegen een aanval te verdedigen en zal de vloot dan ook geen hulp kunnen bieden tegen de naderende Cylons.

Adama besluit, op aanraden van zijn jeugdige adviseur Doctor Zee, enkele officieren naar de aarde te sturen. Hun opdracht is het om incognito contact te zoeken met vooraanstaande aardse wetenschappers, in de hoop dat de aarde snel naar een geavanceerd technologisch niveau kan worden gebracht. Alleen op deze manier zullen de aardbewoners bij de strijd tegen de Cylons behulpzaam kunnen zijn.

Kapitein Troy (de inmiddels volwassen geworden Boxey uit Battlestar Galactica) en zijn partner Luitenant Dillon worden naar Noord-Amerika gestuurd. Het duo trekt al snel de aandacht van de journaliste Jamie Hamilton.

Er ontstaan echter grote problemen wanneer de slechte Xavier, lid van de Raad van Twaalf, ervan overtuigt raakt dat Adama’s methode te langzaam zou gaan. Xavier is van mening dat het sneller en makkelijker is om naar het verleden te reizen en daar moderne technologie te introduceren. De toekomst zou hierdoor veranderden. Dillon en Troy reizen achter Xavier aan om hem tegen te houden.

Hoewel dit uiteindelijk lukt, is het gevaar nog lang niet geweken. Xavier weet te ontsnappen en slaat op de vlucht. Dillon en Troy keren terug naar het jaar 1980 om Adama’s oorspronkelijke plan verder uit te voeren. Maar de Cylons liggen nog altijd op de loer, net als Xavier, die zijn snode plannen niet heeft opgegeven. Ook loopt men constant het gevaar ontdekt te worden door de aardse media en politie.

Serie Algemeen

Vanwege de populariteit van de originele Battlestar Galactica vatte de zender ABC in 1979 het plan om de serie voort te zetten in de vorm van een goedkopere spin-off. Dit project kreeg de naam Galactica 1980. Om nieuwe kijkers te trekken werd besloten dat de spin-off zich op de hedendaagse aarde moest afspelen. Het voordeel hiervan was dat er geen dure futuristische decors meer gebruikt hoefden te worden.

De première was in januari 1980. Hoewel de eerste aflevering veel kijkers wist te trekken, ging het daarna snel bergafwaarts. Het budget van de serie was klein, wat vooral tot uiting kwam in het feit dat er special effect scènes uit Battlestar Galatica en zelfs uit andere bioscoopfilms hergebruikt werden om geld te besparen.

Ook het niveau van de scripts viel tegen. Verhaallijnen werden schaamteloos overgenomen uit andere series en films (bijvoorbeeld buitenaardse kinderen die op de aarde superkrachten blijken te hebben of het bestaan van Adama’s adviseur Doctor Zee, een 10-jarige whiz kid – uiteraard met brilletje), waardoor Galactica 1980 een hoog SF cliché gehalte kreeg.

Verder maakte Galactica 1980, vergeleken met de originele serie, gebruik van een vrijwel geheel nieuwe rolbezetting. Veel acteurs hadden na het einde van Battlestar Galatica nieuw werk gevonden en waren niet beschikbaar om hun oude rollen weer op te pakken. Daar kwam bij dat de makers van Galactica 1980 het geld niet hadden om alle dure sterren weer in te huren.

Het gevolg is dat in de spin-off de meeste bekende personages uit de eerste serie zijn ‘overleden’, met uitzondering van Adama en Boomer. Boxey (de geadopteerde zoon van Apollo uit Battlestar Galatica) is in de spin-off volwassen geworden. Hij noemt zich nu Troy en wordt tot hoofdpersonage bevorderd. Starbuck keert terug in de laatste aflevering van de serie, maar wordt in de overige afleveringen niet genoemd en zijn uiteindelijke lot blijft onbekend.

Ondanks alle bovengenoemde maatregelen werden de productiekosten hoger dan het budget toeliet. Toen in april duidelijk werd dat de kijkcijfers op een dieptepunt waren aanbeland, werd besloten de serie na slechts 10 afleveringen stop te zetten. De laatste aflevering werd in mei 1980 uitgezonden.

Opvallend is dat Galactica 1980 vanwege de slechte kwaliteit door de meeste Battlestar fans compleet wordt genegeerd. Alleen de laatste aflevering (genaamd The Return Of Starbuck) staat hoog in het aanzien, de overige afleveringen worden genadeloos afgekraakt.

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Links

Personages


Adama

Boomer

Dillon

Troy

Jamie Hamilton

Doctor Zee
3.6666666666667 1 1 1 1 1 3.67 (3 stemmen)