Galactica 1980 (1980)

Het vervolg op Battlestar Galactica (1978-1979).

Samenvatting

Na 30 jaar op de vlucht te zijn geweest voor de Cylons vinden de Galactica en haar vloot eindelijk de aarde. De teleurstelling is groot wanneer ze ontdekken dat deze planeet, in tegenstelling tot wat werd gehoopt, technologisch ver achterloopt. Men schrijft het aardjaar 1980. De aarde is in de verste verte niet in staat zichzelf tegen een aanval te verdedigen en zal de vloot dan ook geen hulp kunnen bieden tegen de naderende Cylons.

Adama besluit, op aanraden van zijn jeugdige adviseur Doctor Zee, enkele officieren naar de aarde te sturen. Hun opdracht is het om incognito contact te zoeken met vooraanstaande aardse wetenschappers, in de hoop dat de aarde snel naar een geavanceerd technologisch niveau kan worden gebracht. Alleen op deze manier zullen de aardbewoners bij de strijd tegen de Cylons behulpzaam kunnen zijn.

Kapitein Troy (de inmiddels volwassen geworden 'Boxey' uit Battlestar Galactica) en zijn partner Luitenant Dillon worden naar Noord-Amerika gestuurd. Het duo trekt al snel de aandacht van de journaliste Jamie Hamilton.

Er ontstaan echter grote problemen wanneer de slechte Xavier, lid van de Raad van Twaalf, ervan overtuigt raakt dat Adama’s methode te langzaam zou gaan. Xavier is van mening dat het sneller en makkelijker is om naar het verleden te reizen en daar moderne technologie te introduceren. De toekomst zou hierdoor veranderden. Dillon en Troy reizen achter Xavier aan om hem tegen te houden.

Hoewel dit uiteindelijk lukt, is het gevaar nog lang niet geweken. Xavier weet te ontsnappen en slaat op de vlucht. Dillon en Troy keren terug naar het jaar 1980 om Adama’s oorspronkelijke plan verder uit te voeren. Maar de Cylons liggen nog altijd op de loer, net als Xavier, die zijn snode plannen niet heeft opgegeven. Ook loopt men constant het gevaar ontdekt te worden door de aardse media en politie.

Serie Algemeen

Vanwege het grote succes van de originele Battlestar Galactica vatte de zender ABC in 1979 het plan om de serie in de vorm van een goedkopere spin-off voort te zetten. Dit project kreeg de naam Galactica 1980. Om nieuwe kijkers te trekken werd besloten dat de spin-off zich op de hedendaagse aarde moest afspelen. Het voordeel hiervan was dat er nu geen dure, futuristische decors meer gebruikt hoefden te worden.

De eerste uitzending was op 27 januari 1980. Hoewel de eerste aflevering succesvol was, ging het daarna snel bergafwaarts met de serie. Het budget van de serie was klein, wat vooral tot uiting kwam in het feit dat er special effect-scènes uit Battlestar Galatica en zelfs uit andere bioscoopfilms hergebruikt werden om geld te besparen.

Ook het niveau van de scripts was niet bijster hoog. Verhaallijnen werden schaamteloos overgenomen uit andere series en films (bijvoorbeeld buitenaardse kinderen die op de aarde superkrachten blijken te hebben of het bestaan van Adama’s adviseur Doctor Zee, een 10-jarige whiz kid – uiteraard met brilletje), waardoor Galactica 1980 een hoog SF cliché gehalte kreeg.

Verder maakte Galactica 1980, vergeleken met de originele serie, gebruik van een vrijwel geheel nieuwe rolbezetting. Veel acteurs hadden na het einde van Battlestar Galatica nieuw werk gevonden en waren niet beschikbaar om hun oude rollen weer op te pakken. Daar kwam bij dat de makers van Galactica 1980 het geld niet hadden om alle dure sterren weer in te huren.

Het gevolg is dat in de spin-off de meeste bekende personages uit de eerste serie zijn ‘overleden’, met uitzondering van Adama en Boomer, die de positie van eerste officier overneemt van Kolonel Tigh. Boxey (de geadopteerde zoon van Apollo uit Battlestar Galatica) is in de spin-off volwassen geworden. Hij noemt zich nu Troy en wordt tot hoofdpersonage bevorderd. Starbuck staat centraal in een flashback in de laatste aflevering van de serie, maar wordt in de overige afleveringen niet genoemd en zijn uiteindelijke lot blijft onbekend.

Ondanks alle bovengenoemde maatregelen werden de productiekosten hoger dan het budget toeliet. Toen in april duidelijk werd dat de kijkcijfers op een dieptepunt waren aanbeland, werd besloten de serie na slechts 10 afleveringen stop te zetten. De laatste aflevering werd in mei 1980 uitgezonden.

Opvallend is dat Galactica 1980 vanwege de slechte kwaliteit door de meeste Battlestar fans compleet wordt genegeerd. Alleen de laatste aflevering staat hoog in het aanzien (de flashback aflevering waarin Starbuck centraal staat), de overige afleveringen worden genadeloos afgekraakt.

Gezien de slechte ervaringen met deze spin-off, is het niet verwonderlijk dat het 23 jaar zou duren voordat men zich aan een remake van de originele serie wilde wagen.

Het Battlestar Galactica universum

Battlestar Galactica (1978) • Galactica (1980) • Battlestar Galactica (remake) • The ResistanceThe Face of the EnemyCapricaBlood & Chrome

Personages


Adama

Boomer

Dillon

Troy

Jamie Hamilton

Doctor Zee

Seizoen 1 (1980)

Na 30 jaar heeft de Galactica eindelijk de aarde gevonden! Met de hulp van Dr. Zee ontdekt Commandant Adama echter dat de aardbewoners lang niet zo ontwikkeld zijn als werd gehoopt. Men schrijft het jaar 1980 en de aarde heeft helemaal geen technologieën om het tegen de Cylons op te kunnen nemen.

Dillon en Troy worden vervolgens door Adama naar de aarde gestuurd om de technologie van de planeet op te waarderen. Ze nemen contact op met ene Professor Mortinson, een man waarvan ze denken dat hij de aarde snel op een hogere technologische stand zou kunnen brengen, zodat de aardbewoners hen bij de strijd tegen de Cylons behulpzaam kunnen zijn.

Schrijver: Glen A. Larson
Regisseur: Sidney Hayers
Eerste uitzending: 27 januari 1980

Troy en Dillon vallen al snel op tussen de aardbewoners en krijgen de politie en de media achter zich aan. Ze weten echter op het nippertje te ontsnappen en keren terug naar de Galactica.

Daar ontstaan nieuwe problemen, wanneer de slechte Xavier ervan overtuigd raakt dat er maar één manier is om de aardse technologie snel op te waarderen: terug naar het verleden reizen en dan moderne technologie introduceren.

Xavier trekt zich niets aan van eventuele gevolgen voor de tijdlijn en reist terug naar het verleden om technologie van de Galactica aan de Nazi’s te geven. Dillon en Troy reizen achter Xavier aan om hem tegen te houden.

Schrijver: Glen A. Larson
Regisseur: Sidney Hayers
Eerste uitzending: 3 februari 1980

Dillon en Troy proberen Xaviers plannen om de Nazi’s technologie uit de toekomst te geven te saboteren. Dit lukt uiteindelijk en iedereen keert weer terug naar het jaar 1980.

Xavier weet echter te ontsnappen. Men kan niet voorkomen dat Xavier opnieuw terug in het verleden reist, maar Adama besluit toch door te gaan met zijn plan om in het heden de technologische stand van de aarde stap voor stap op te waarderen.

Schrijver: Glen A. Larson
Regisseur: Sidney Hayers
Eerste uitzending: 10 februari 1980

Het vrachtschip Delphi raakt door technische problemen gescheiden van de rest van de vloot. Precies op dat moment vallen de Cylons aan, waarna de Delphi wordt vernietigd.

Dillon en Troy kunnen samen met een groep kinderen nog net op tijd van het exploderende schip ontsnappen. Aangezien ook hun shuttle beschadigd is geraakt, wordt besloten om op de aarde te landen.

Eenmaal daar aangekomen doet de groep zich voor als padvinders om niet op te vallen. Daarna gaan de ‘padvinders’ in het bos kamperen. De kinderen worden echter ziek nadat ze verontreinigd water gedronken hebben.

Schrijver: Glen A. Larson
Regisseur: Vince Edwards
Eerste uitzending: 16 maart 1980

Troy en Dillon proberen de zieke kinderen te redden. Ze ontdekken dat een bedrijf in de buurt het water vervuild heeft met chemicaliën. De kinderen beginnen ondertussen op te vallen: een dokter doet medische tests op de kinderen en komt tot de conclusie dat ze niet van de aarde kunnen zijn.

Adama realiseert zich dat de kinderen snel van de aarde gehaald moeten worden. Dillon en Troy brengen de kinderen naar een reddingsschip van de Galactica, maar de politie zit hen alweer op de hielen.

Iedereen wordt uiteindelijk veilig terug naar de Galactica gebracht en de kinderen worden genezen. De politie blijft met lege handen achter.

Schrijver: Glen A. Larson
Regisseur: Sigmund Neufeld, Jr.
Eerste uitzending: 23 maart 1980

De kinderen uit de vorige afleveringen doen op de aarde mee aan een baseball toernooi. Dit gaat echter niet zonder problemen: het leger zit nog steeds achter ze aan en tegelijkertijd duikt Xavier weer op. Xavier blijkt dit keer een nieuwe gedaante te hebben aangenomen.

Xavier heeft snode plannen: hij stuurt Troy en Dillon de ruimte in met een gesaboteerde Viper. Terwijl ze de Viper repareren, probeert Xavier de kinderen te ontvoeren tijdens een spelletje baseball.

Troy en Dillon kunnen weliswaar op tijd terug bij de kinderen komen, maar Xavier weet weer te ontsnappen. De kinderen zorgen er verder met hun superkrachten voor dat het baseball kamp een groot succes wordt.

Schrijvers: Glen A. Larson & Jeff Freilich & Frank Lupo
Regisseur: Barry Crane
Eerste uitzending: 30 maart 1980

De Cylons hebben een nieuwe soort Cylon gebouwd: een androïde met een menselijk uiterlijk. Eén van deze androïden stort samen met een Centurion neer op de aarde.

Troy en Dillon proberen de Cylons te pakken, maar die weten te ontsnappen omdat ze als bezoekers van een Halloween feestje gezien worden. De Cylons proberen daarna een radiostation over te nemen, omdat ze een boodschap willen zenden aan een naburig Cylon schip.

Troy en Dillon moeten dat zien te voorkomen, maar ze worden tegengehouden omdat ze eerst een kind moeten redden uit een brand die de Cylons gelegd hebben.

De Cylons vallen de vloot weer aan en vernietigen dit keer de Agro-schepen. Troy en Dillon reizen daarom naar de aarde om nieuwe voedselvoorraden te zoeken.

Ze besluiten een lokale boer te helpen die door een landeigenaar wordt afgeperst. Uiteindelijk krijgen ze op deze manier weer nieuw voedsel.

Het verdere leven van Starbuck wordt onthuld. 14 jaar geleden raakte Starbucks Viper tijdens een gevecht zwaar beschadigd. Boomer zag vervolgens hoe hij op een planeet neerstortte. De vloot kon hem echter niet redden, omdat de Cylons op dat moment achter hen aanzaten.

Starbuck stort neer op een dorre planeet. Hij ontdekt hier ook het wrak van een Cylon schip. Starbuck besluit één Cylon te repareren, omdat hij zo eenzaam is. Hij noemt deze Cylon 'Cy'. Cy wil Starbuck eerst vermoorden, maar al snel begrijpt Cy dat hij en Starbuck elkaar nodig hebben om te overleven.

Cy en Starbuck worden vrienden en zijn van plan samen te ontsnappen. Ze proberen de resten van hun beider schepen te combineren om zo een nieuw vliegwaardig schip te krijgen. Kort daarna duikt er een Cylon patrouille op. Wanneer ze Starbuck vinden proberen ze hem doden, maar Cy offert zijn leven op om Starbuck te redden. Cy kan niet meer gerepareerd worden en Starbuck is weer helemaal alleen.

Zijn uiteindelijke lot blijft onbekend.

3 1 1 1 1 1 3.00 (2 stemmen)