For All Mankind (2019-heden)

Samenvatting

Het verhaal speelt in een alternatieve realiteit waarin de ruimtewedloop ("space race") tussen Amerika en Sovjet-Unie nooit ten einde is gekomen. Het gevolg is dat de ruimtevaart zich veel verder heeft doorontwikkeld. Centraal staan de mannen en vrouwen die voor NASA werken: ingenieurs, astronauten en hun familieleden.

In deze alternatieve wereld waren het niet de Amerikanen, maar de Sovjets die als eerste op de maan wisten te landen. Voor NASA een grote klap, maar dat betekent niet dat de Amerikanen het er bij lieten zitten. Hierna is men vastberaden om de rest van het zonnestelsel als eerste te verkennen.

Overigens is een groot deel van de personages uit de serie gebaseerd op echte historische personen.

Serie Algemeen

For All Mankind is een Amerikaanse serie, die eind 2017 werd aangekondigd door Apple (dat tegenwoordig ook eigen series maakt). De serie werd bedacht door schrijver en producent Ronald D. Moore (Battlestar Galactica, Electric Dreams). Het idee voor de serie ontstond na een lunch van Moore met de voormalige astronaut Garrett Reisman, die vervolgens ook als technisch adviseur voor de serie diende.

Het eerste seizoen is in november 2019 in première gegaan bij de streamingdienst Apple TV+. Deze dienst is overigens ook in Nederland beschikbaar.

Het tweede seizoen wordt verwacht in februari 2021. Apple heeft inmiddels ook groen licht gegeven voor een derde seizoen.

Trailer

Links

Afleveringen

Aflevering 1: Red Moon

Juni 1969. Tot ieders verbazing landen de Sovjets als eerste op de maan. De Amerikanen zijn geschokt: men vraagt zich verwonderd af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Desondanks besluit NASA om Apollo 11 alsnog zoals gepland naar de maan te sturen.

Aflevering 2: He Built the Saturn V

De politiek en de media zoeken naar een verklaring voor het vermeende falen van NASA. Wernher von Braun blijkt een ideale zondebok te zijn, vooral nadat zijn Nazi verleden aan het licht komt. Uiteindelijk wordt Von Braun gedwongen op te stappen als directeur.

Aflevering 3: Nixon’s Women

1970. Alweer een onaangename verrassing voor de Amerikanen: de Sovjets hebben voor het eerst een vrouw op de maan gezet. NASA kan hierdoor niet achterblijven. Onder druk van de president wordt er in allerijl een Amerikaans trainingsprogramma voor vrouwelijke astronauten opgezet.

Aflevering 4: Prime Crew

Na een dodelijk ongeval dreigt het trainingsprogramma voor vrouwelijke astronauten weer te worden stopgezet. Uiteindelijk wordt echter toch besloten om door te gaan. Molly Cobb wordt uitgekozen om als eerste Amerikaanse vrouw voet te zetten op de maan.

Aflevering 5: Into the Abyss

1971. Apollo 15, met aan boord Molly Cobb, landt op de maan. Er begint een race tegen de klok om ijsvoorraden te vinden nabij de Shackleton krater. NASA wil hier namelijk als eerste een ruimtebasis realiseren. Voor de achtergebleven familieleden op de aarde breken spannende momenten aan.

Aflevering 6: Home Again

Het is inmiddels 1974. De eerste bemande Amerikaanse ruimtebasis op de maan (Jamestown) is een feit. Al snel wordt echter duidelijk dat ook de Sovjets een maanbasis hebben gebouwd. Ondertussen vindt op de aarde een ongeluk plaats met Apollo 23, waarbij 12 mensen om het leven komen.

Aflevering 7: Hi Bob

Na het ongeluk met Apollo 23 liggen alle bemande ruimtevluchten van NASA voorlopig stil. Hierdoor wacht de verveelde bemanning van Jamestown maandenlang tevergeefs op aflossing. Na verloop van tijd neemt de psychische belasting dusdanig toe dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Aflevering 8: Rupture

Op de aarde verongelukt de kleine Shane, de zoon van astronaut Ed Baldwin. Omdat Ed nog steeds vast zit op de maan, wordt besloten om hem voorlopig niet te informeren over de dood van zijn zoon. Ondertussen ontdekt Ed op de maan een spionagecamera van de Sovjets.

Aflevering 9: Bent Bird

Apollo 24 krijgt in de ruimte te maken met technische problemen, waardoor ook Apollo 25 in allerijl moet worden gelanceerd ter ondersteuning. Ondertussen komt het op de maan tot een eerste directe confrontatie met de Sovjets.

Aflevering 10: A City Upon A Hill

Apollo 24 drijft zonder brandstof door de ruimte en raakt daarbij van koers. Ondertussen dreigt de gespannen situatie op de maan uit de hand te lopen. De aflevering eindigt overigens met een sprong vooruit naar het jaar 1983. Jamestown blijkt inmiddels te zijn uitgegroeid tot een kolonie.

Seizoen 2 wordt in februari 2021 verwacht.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 3.67 (9 stemmen)
    Tags:
  • actueel
  • USA
  • alternatieve realiteit
  • 2010-2020