Alien Nation (1988-1990)

“That was the scene in California's Mojave Desert five years ago - our historic first view of the Newcomers' ship. Theirs was a slave ship, carrying a quarter million beings bred to adapt and labour in any environment. But they'd washed ashore on Earth, with no way to get back to where they came from. And in the last five years, the Newcomers have become the latest addition to the population of Los Angeles …”

Samenvatting

Op 19 oktober 1988 stort er in de Mojave woestijn, even buiten Los Angeles, een gigantisch ruimteschip neer. Aan boord bevinden zich 250.000 buitenaardse wezens van de planeet Tencton. Het blijkt om slaven te gaan, die door hun meesters ‘gefokt’ werden om een hoogbegaafd en super sterk werkras te zijn. (20% intelligenter en 30% sterker dan de gemiddelde mens.) Om de slaven onderdanig te houden werden ze door hun opzichters bedwelmd met gas. Nadat het schip tijdens de landing onreparabel beschadigt raakt, zitten de Tenctonesen vast op de aarde en breekt voor hen een nieuw leven aan.

Enkele maanden lang worden de aliens, in de volksmond Nieuwkomers genoemd, door de regering in quarantaine gezet. Op ten duur wordt besloten de Nieuwkomers in de Amerikaanse samenleving te in te burgeren. De Immigratie en Naturalisatie Dienst geeft iedere Nieuwkomer een nieuwe menselijke naam. De eerste Nieuwkomers krijgen nog redelijke normale namen mee, maar na een tijdje raakt de inspiratie en interesse van de IND op. Gevolg is dat veel Nieuwkomers opmerkelijke namen als May O'Naise, Albert Einstein of Wyatt Earp dragen.

Nadat de Nieuwkomers worden vrijgelaten, vestigen de meesten zich in een stadsdeel van Los Angelos, dat de bijnaam Klein Tencton krijgt. Door hun kracht en intelligentie leren ze snel en vinden ze makkelijk werk. Al snel raken ze geassimileerd in de Amerikaanse cultuur en worden ze de zoveelste minderheid van de stad. Veel mensen hebben echter moeite met de aanwezigheid van de Nieuwkomers, die er, naast hun buitenaardse uitzien, uiteraard ook andere gebruiken op na houden. De mensen zijn bang voor de ‘puurheid’ van het menselijke ras of zijn bang dat hun banen worden ingepikt door Nieuwkomers. Ongeregeldheden tussen mensen en Nieuwkomers zijn geen zeldzaamheid.

Het verhaal wordt drie jaar later, in 1991, opgepakt. De menselijke politieagent Matthew Sikes verliest zijn partner, nadat deze tijdens een overval door twee Nieuwkomers wordt vermoord. Sikes mag tot zijn teleurstelling van zijn superieuren de zaak niet nader onderzoeken. Wel arriveert er de volgende dag een nieuwe collega op het bureau: de Nieuwkomer Sam Francisco. Sikes stemt er in toe om Francisco als zijn nieuwe partner te nemen. Hij hoopt door dit contant met een Nieuwkomer stiekem toch de dood van zijn oude partner te kunnen onderzoeken.

Sikes vindt Francisco’s naam belachelijk en noemt hem daarom George. Hoewel Sikes eerst weinig van George moet hebben, krijgt hij na verloop van tijd grote waardering voor zijn partner en ontstaat er een diepe vriendschap. Samen onderzoeken ze Nieuwkomer gerelateerde misdaden, waarin de Nieuwkomers soms de dader, maar soms ook het slachtoffer zijn. Sikes en George leren hierdoor elkaars cultuur te respecteren.

Sikes wordt zelfs verliefd op een vrouwelijke Nieuwkomer, Cathy. Maar hoe positief dit ook is, Sikes en George krijgen dagelijks te maken met de vele vooroordelen tegenover Nieuwkomers. Steeds weer moeten de Nieuwkomers vechten voor hun burgerrechten. En dan zijn er nog de gevaarlijke opzichters, die hun voormalige slaven weer onder hun controle willen krijgen…

Serie Algemeen

Het Alien Nation universum zag in het najaar van 1988 het levenslicht in de vorm van een bioscoopfilm, met in de hoofdrol James Caan. Het script werd geschreven door Rockne S. O'Bannon, die later o.a. de series Farscape en seaQuest zou bedenken.

De film was een jaar later de basis voor een gelijknamige tv serie. Het verhaal daarvan bleef weliswaar hetzelfde, maar de acteurs uit de film werden in de tv-serie vervangen. De eerste aflevering van Alien Nation werd in september 1989 uitgezonden door de zender FOX. Helaas werd de serie al na één seizoen van 22 afleveringen stopgezet. De laatste aflevering werd in mei 1990 uitgezonden.

Hoewel Alien Nation populair was bij de kijkers, kon FOX, destijds een splinternieuwe zender, de kosten van de serie niet dragen. Dat er door de makers wel een tweede seizoen werd verwacht, blijkt uit dat de laatste aflevering eindigt met een cliffhanger.

De populariteit van de tv serie leidde ertoe dat er in de periode van 1994 t/m 1997 nog vijf vervolg tv-films werden geproduceerd. De hele oorspronkelijke cast uit de serie werkte hieraan mee. De tv-films gaan verder waar de serie ophield en ronden alle openstaande verhalen af.

Centrale thema’s in Alien Nation zijn immigratie, assimilatie, racisme en discriminatie. Hiermee wordt de kijker een spiegel voorgehouden over hoe Amerika met allochtone minderheden omgaat en over hoe de vooroordelen tegen de nieuwe medeburgers schadelijk zijn. Ook het thema van emancipatie wordt aangestipt: zo wordt George op een gegeven moment zwanger, omdat in zijn volk de mannen de kinderen baren.

Naast een boekversie van de bioscoopfilm, werd er van 1993 t/m 1995 verder nog een 8-delige boekenserie uitgegeven met Siker en George in de hoofdrol. Deze boeken waren o.a. bewerkingen van ongebruikte scripts voor het geplande tweede seizoen van de tv serie. Ook werden er tussen 1990 en 1992 zes Alien Nation comics uitgegeven. Opmerkelijk is echter dat Siker en George hierin niet voorkomen, omdat de uitgever hiervoor geen rechten kon krijgen.

Remake?

Sinds 2009 duiken er in de Amerikaanse media regelmatig berichten op over mogelijke remakes. In eerste instantie was er sprake van een nieuwe tv-serie, maar later waren er ook geruchten over een mogelijke nieuwe film-versie. Tot op heden is geen van deze projecten echter gerealiseerd.

Dvd

De Alien Nation bioscoopfilm is met Nederlandse ondertiteling op dvd uitgebracht. De tv-serie is in Regio 2 alleen als UK import verkrijgbaar. De vijf tv-films zijn alleen in Regio 1 op dvd te koop.

Links

  • Wikipedia - Uitgebreid artikel over de Alien Nation bioscoopfilm (1988)
  • Alien Nation - Fansite met episode guide en enkele plaatjes.
4.3333333333333 1 1 1 1 1 4.33 (3 stemmen)