Alien Nation (1989-1990)

Samenvatting

In 1988 stort er in de woestijn net buiten Los Angeles een gigantisch ruimteschip neer. Aan boord bevinden zich duizenden buitenaardse slaven van de planeet Tencton. Omdat het schip tijdens de crash onherstelbaar beschadigt is geraakt, hebben de aliens geen andere keuze dan op de aarde te blijven. Hiermee breekt voor hen een nieuw leven aan.

De autoriteiten besluiten de aliens (in de volksmond Nieuwkomers genoemd) te laten integreren in de Amerikaanse samenleving. De immigratie dienst geeft iedere Nieuwkomer daarom een nieuwe menselijke naam. De eerste Nieuwkomers krijgen nog redelijke normale namen, maar na een tijdje raakt de inspiratie op. Gevolg is dat veel Nieuwkomers opmerkelijke namen hebben als May O'Naise of Albert Einstein.

De meeste Nieuwkomers vestigen zich vervolgens in een stadsdeel van Los Angeles dat de bijnaam Klein Tencton krijgt. Al snel vinden ze werk en worden ze de zoveelste minderheid in de stad. Veel mensen hebben echter moeite met de aanwezigheid van de Nieuwkomers en hun nogal vreemde cultuur. Problemen tussen mensen en Nieuwkomers komen regelmatig voor.

Het verhaal speelt enkele jaren later. Centraal staat de menselijke politieagent Matthew Sikes. Op een dag wordt zijn partner door Nieuwkomers vermoord. Helaas krijgt Sikes van zijn superieuren geen toestemming om deze zaak te onderzoeken. Wel arriveert er de volgende dag een nieuwe collega op het bureau: de Nieuwkomer Sam Francisco, die de nieuwe partner van Sikes wordt.

Sikes vindt Sams naam belachelijk en noemt hem daarom George. Hoewel Sikes eerst weinig van George moet hebben, krijgt hij na verloop van tijd grote waardering voor zijn partner. Er ontstaat een diepe vriendschap. Samen onderzoeken ze Nieuwkomer gerelateerde misdaden, waarin de aliens soms dader, maar soms ook slachtoffer zijn. Hierdoor leren Sikes en George elkaars cultuur beter kennen. Sikes wordt zelfs verliefd op de vrouwelijke Nieuwkomer Cathy.

Ondertussen krijgen Sikes en George dagelijks te maken met de vele vooroordelen tegenover Nieuwkomers. Steeds weer moeten de Nieuwkomers vechten voor hun rechten. En dan zijn er nog de gevaarlijke buitenaardse opzichters, die hun voormalige slaven weer onder hun controle willen krijgen.

Serie Algemeen

Alien Nation is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Rockne S. O'Bannon (Farscape, seaQuest). Het programma was een vervolg op de gelijknamige bioscoopfilm uit 1988 met James Caan in de hoofdrol. Het verhaal van de serie was grotendeels gelijk aan de film, maar voor de serie werden wel nieuwe acteurs ingehuurd.

De eerste aflevering ging in september 1989 in première bij de zender FOX. Hoewel de kijkcijfers goed waren, werd de serie uiteindelijk na één seizoen van 22 afleveringen stopgezet. Reden voor de stopzetting waren financiële problemen van FOX, destijds nog een redelijk nieuwe zender die last had van een gebrek aan reclame inkomsten. De makers van Alien Nation hadden echter wel een tweede seizoen verwacht. De laatste aflevering, die in mei 1990 werd uitgezonden, eindigde dan ook met een cliffhanger.

Gelukkig kreeg men enkele jaren later alsnog de kans om het verhaal voort te zetten. In de periode 1994 t/m 1997 werden er namelijk nog vijf tv-films gemaakt. Alle acteurs uit de serie werkten hier aan mee. De films gaan verder waar de serie ophield en ronden alle openstaande verhalen af. Verder werden er in dezelfde periode ook diverse comics en boeken uitgebracht.

Centrale thema’s in Alien Nation zijn immigratie, assimilatie, racisme en discriminatie. Hiermee wordt de kijker een spiegel voorgehouden over hoe Amerika met minderheden omgaat. Ook het thema van emancipatie wordt aangestipt: zo wordt George op een gegeven moment zwanger, omdat in zijn volk de mannen de kinderen baren.

Remake?

Sinds 2009 duiken er in de Amerikaanse media regelmatig berichten op over mogelijke remakes. In eerste instantie was er sprake van een nieuwe tv-serie, maar later waren er ook geruchten over een mogelijke nieuwe film. Tot op heden is geen van deze projecten echter gerealiseerd.

Links