seaQuest DSV (1993-1996) a.k.a. seaQuest 2032

“The 21st century.

Mankind has colonized the last unexplored region on Earth: the ocean. As captain of the seaQuest and its crew, we are its guardians. For beneath the surface lies the future.”

Samenvatting

Het verhaal begint in het jaar 2018. De mensheid heeft bijna alle natuurlijke voorraden op deze aarde opgebruikt. Alleen op de oceaanbodems is er nog volop leven te vinden, waar velen dan ook hun toevlucht hebben gezocht. Inmiddels zijn er onder water allerlei koloniën gebouwd. Hier probeert een groot deel van de mensheid een nieuw leven te beginnen.

Een enorme, 307 meter lange, militaire high-tech onderzeeër genaamd seaQuest DSV (Deep Submergence Vehicle) heeft als taak om de oceanen te beschermen tegen vijandige naties. De seaQuest staat onder het bevel van de United Earth Oceans Organization (UEO), een nieuw soort Verenigde Naties. De UEO is een wereldwijde federatie, die werd opgericht na een groot conflict in 2017 waarbij het bijna tot een nieuwe (nucleaire) wereldoorlog kwam. Niet alle landen hebben zich nadien echter bij de UEO aangesloten en het komt dan ook regelmatig tot aanvaringen met deze naties.

In de serie volgen we de avontuurlijke belevenissen van de bemanning van de seaQuest. De taak van het schip bestaat niet alleen uit het bewaken van de oceanen, maar bijvoorbeeld ook uit het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast is er aandacht voor de persoonlijke beslommeringen van de 200 bemanningsleden. Bevelhebber is de wijze Captain Nathan Bridger. Aan boord bevinden zich, naast de gebruikelijke bemanningsleden, o.a. ook de jonge computer whiz kid Lucas Wolenczak en een ‘pratende’ dolfijn genaamd Darwin, die d.m.v. een geavanceerde vertaalcomputer in het Engels kan communiceren.

seaQuest DSV

seaQuest DSV werd bedacht door Rockne S. O'Bannon (Farscape). Steven Spielberg diende tijdens de eerste seizoenen als uitvoerende producent van de serie. Het verhaal van de serie wordt vaak omschreven als ‘Star Trek onder water’. De eerste aflevering werd in september 1993 uitgezonden door de Amerikaanse zender NBC. Hoewel seaQuest in eerste instantie populair was, liepen de kijkcijfers naar mate de serie vorderde steeds verder terug, wat uiteindelijk in de stopzetting van de serie resulteerde.

Deze afname van de populariteit was het resultaat van allerlei problemen die er van begin af aan achter de schermen waren. Zo kregen de producenten tijdens de opnamen al snel onenigheid met elkaar én met de zender. Aan het einde van het eerste seizoen werd daarom besloten dat het format van de serie veranderd moest worden. Enkele personages werden zonder pardon uit het verhaal geschreven (omdat de zender een jongere cast wilde), andere ontevreden acteurs namen zelf ontslag. Ter vervanging werden vijf nieuwe personages geïntroduceerd.

Tijdens het tweede seizoen begonnen de kijkcijfers te dalen. NBC besloot als tegenmaatregel dat er meer op SF en actie georiënteerde verhalen moesten komen. Terwijl de afleveringen in het eerste seizoen nog gingen over onderwerpen als wetenschap, politiek en het milieu, kregen de personages in het tweede seizoen te maken met o.a. aliens, tijdreizen en allerlei ‘monsters of the week’ (zoals prehistorische krokodillen en demonen).

De fans waren niet blij met deze veranderingen en vonden dat de kwaliteit van de serie dalende was. Acteur Roy Scheider, die de kapitein speelde, was het met de kritiek van de fans eens. In interviews liet hij zich zeer negatief uit over de nieuwe weg die de producenten waren ingeslagen. Scheider zei zelfs letterlijk dat hij zich verraden voelde. De reactie van de producenten hierop was dat seaQuest juist een geweldige serie was en dat Scheider blij moest zijn dat hij er in mee mocht spelen. Scheider gaf daarna aan de serie te willen verlaten.

seaQuest 2032

Omdat zender NBC inmiddels op het punt stond de serie stop te zetten, werd aan het begin van het derde seizoen besloten om het roer radicaal om te gooien. De serie kreeg een nieuwe naam: seaQuest 2032. Scheider kreeg zijn zin: zijn personage werd uit de serie geschreven. (Hoewel hij later nog wel terug keerde voor meerdere gastoptredens.) Ook enkele andere acteurs verlieten de serie en het verhaal werd alweer compleet overhoop gegooid.

Het derde seizoen speelt zich ineens in 2032 af. Captain Bridger gaat met pensioen, waarna er een nieuwe kapitein wordt geïntroduceerd, gespeeld door Michael Ironside. Er werd een poging gedaan om de serie terug te brengen naar de realistische, meer wetenschappelijke verhaallijnen uit het eerste seizoen. De UEO is in 2032 bijvoorbeeld uit elkaar gevallen en er zijn wereldwijd nieuwe machtsblokken ontstaan. De seaQuest moet nu de vrede zien te bewaren. De afleveringen waren veel donkerder vergeleken met de voorgaande seizoenen en er werd meer nadruk gelegd op militaire verhaal elementen.

Alle veranderingen ten spijt zette zender NBC de serie uiteindelijk halverwege het derde seizoen stop. In totaal telde de serie 59 afleveringen, waarvan de laatste in juni 1996 werd uitgezonden. Van alle castleden hadden slechts drie acteurs het alle seizoenen uitgehouden. De producenten legden de schuld voor de stopzetting overigens bij zender NBC, die de serie op onregelmatige tijdstippen zou hebben uitgezonden en daarmee zelf de lage kijkcijfers zou hebben veroorzaakt.

Opvallend is dat een aantal van de acteurs die aan de serie meewerkten inmiddels zijn overleden. Jonathan Brandis (die de whiz kid Lucas speelde) pleegde in 2003 op 27-jarige leeftijd zelfmoord, omdat zijn carrière in het slop zat. Royce Applegate (Chief Manilow Crocker) kwam in 2003 tijdens een brand om het leven. Karen Fraction (Dr. Perry) verloor in 2007 haar strijd tegen borstkanker. Ook Roy Scheider (Captain Bridger) stierf in 2008 aan kanker.

Merchandise: dvd/cd/boeken

Seizoen één en twee zijn met Nederlandse ondertiteling op dvd verkrijgbaar. Seizoen drie is momenteel nog niet uitgebracht, ook niet in Regio 1.

In 1993 werd in de VS een officiële soundtrack uitgebracht. Ook werden er in 1993 en 1994 in totaal drie romans uitgegeven, die zich afspelen tijdens het eerste seizoen van de serie. In die periode waren er ook verschillende actie figuren en schaalmodellen van de seaQuest en haar bemanning te koop.

Intro

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (2 stemmen)