seaQuest DSV (1993-1996) a.k.a. seaQuest 2032

Samenvatting

Het verhaal begint in het jaar 2018. De mensheid heeft bijna alle natuurlijke voorraden op aarde opgebruikt. Alleen op de oceaanbodems is er nog volop leven te vinden, waar velen dan ook hun toevlucht hebben gezocht. Inmiddels zijn er allerlei onderwater koloniën gebouwd. Hier probeert de mensheid een nieuwe start te maken.

Centraal staan de 200 bemanningsleden van de seaQuest DSV ("Deep Submergence Vehicle"). Dit is een enorme militaire onderzeeër vol met geavanceerde technologieën. De seaQuest is in dienst van de United Earth Oceans Organization (UEO), een nieuw soort Verenigde Naties.

In de serie volgen we de avontuurlijke belevenissen van de bemanning. Ze hebben als taak de oceanen te beschermen tegen vijandige naties. Verder houdt men zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast is er aandacht voor de persoonlijke beslommeringen van de crew. Bevelhebber is de sympathieke Captain Nathan Bridger. Aan boord bevinden zich ook de jonge computer whiz kid Lucas Wolenczak en een 'pratende' dolfijn genaamd Darwin, die door middel van een vertaalcomputer gewoon in het Engels kan communiceren.

Het derde seizoen speelt ineens in het jaar 2032. Captain Bridger gaat met pensioen, waarna er een nieuwe kapitein wordt geïntroduceerd: de strenge militair Oliver Hudson. De UEO is uit elkaar gevallen en er zijn wereldwijd nieuwe machtsblokken ontstaan. De seaQuest moet nu de vrede zien te bewaren.

Serie Algemeen

seaQuest DSV is een Amerikaanse serie. Het programma valt te omschrijven als een soort ‘Star Trek onder water’. Het verhaal werd bedacht door Rockne S. O'Bannon (Farscape). Steven Spielberg was één van de producenten.

Het eerste seizoen ging in september 1993 in première bij de zender NBC. Hoewel seaQuest in eerste instantie populair was, liepen de kijkcijfers in de latere seizoenen steeds verder terug. Dit was het gevolg van allerlei problemen die er achter de schermen waren.

Zo kregen de producenten tijdens de opnamen al snel onenigheid met elkaar, met de zender én met de acteurs. Het resultaat was dat het verhaal in het tweede seizoen werd omgegooid. Geliefde personages werden uit de serie geschreven; andere ontevreden acteurs namen zelf ontslag. Aan het einde van het seizoen nam ook hoofdrolspeler Roy Scheider ontslag, nadat hij zich in interviews negatief had uitgelaten over de nieuwe richting die de producenten waren ingeslagen.

In een ultieme poging de dalende kijkcijfers tegen te gaan werden in het derde seizoen opnieuw veranderingen doorgevoerd. De serie kreeg een nieuwe naam, seaQuest 2032, en er werd een nieuwe hoofdrolspeler ingehuurd, Michael Ironside. De kijkcijfers bleven echter laag.

Uiteindelijk werd de serie na drie seizoenen stopgezet. In totaal werden er 57 afleveringen gemaakt. De laatste aflevering werd in juni 1996 uitgezonden. Van alle castleden hebben slechts drie acteurs het alle drie de seizoenen uitgehouden.

Vergelijkbare serie: Voyage to the Bottom of the Sea (1964-1968).

Dvd's

Seizoen één en twee zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Intro

Links