Voyage to the Bottom of the Sea (1964-1968)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 en 80. (Ten tijde van de serie was dit de nabije toekomst.) Centraal staat de bemanning van een geavanceerde onderzeeër, de Seaview. Het schip werd ontworpen door de geniale wetenschapper en ingenieur Admiraal Harriman Nelson. Captain Lee Crane voert het bevel aan boord.

De Seaview is in eigendom van het Nelson Institute of Marine Research en is hiermee een nucleaire onderzeeër in particuliere handen. Officieel gebruikt men het schip voor onderzoek, maar in werkelijkheid heeft de bemanning de geheime missie om de aarde te beschermen tegen uiteenlopende gevaren en tegenstanders.

Daarom beschikt de Seaview over een uitgebreid wapenarsenaal. Regelmatig moet de bemanning het opnemen tegen allerlei aliens en zeemonsters, maar ook tegen doorgedraaide wetenschappers en vijandige naties.

Serie Algemeen

Voyage to the Bottom of the Sea is een Amerikaanse serie, die zijn oorsprong vond in een bioscoopfilm uit 1961. In de film dreigt de aarde te worden vernietigd door een meteorenstorm. Uiteraard wordt de planeet hierna gered door de Seaview. Het kijkerspubliek was enthousiast over de film. Enkele jaren later besloot men er daarom een tv-serie te maken. Omdat de makers de decors en kostuums uit de film konden hergebruiken, wist men de productiekosten laag houden.

De tv-première was in september 1964 op de zender ABC. Uiteindelijk werden er vier seizoenen gemaakt, in totaal 110 afleveringen. De laatste aflevering werd in maart 1968 uitgezonden.

Overigens is er een verschil in de kwaliteit van de individuele seizoenen. In eerste instantie hadden de afleveringen nog een enigszins serieuze, realistische opzet. Al snel gaf ABC echter opdracht voor meer luchtige verhalen. Het gevolg was dat in de latere seizoenen steeds meer fantastische elementen aan de serie werden toegevoegd. Hierdoor kreeg de bemanning bijvoorbeeld ook met mummies en weerwolven te maken.

Vergelijkbare serie: seaQuest DSV (1993-1996).

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Links