Star Trek: Deep Space Nine (1993-1999)

Spin-off van Star Trek: The Next Generation.

Samenvatting

Het verhaal gaat over een ruimtestation genaamd Deep Space Nine, dat zich in de buurt van de planeet Bajor bevindt. 40 jaar lang werd Bajor bezet door de Cardassianen, die oorspronkelijk ook het ruimtestation (destijds nog Terok Nor geheten) in hun bezit hadden.

Onlangs werd de bezetting echter beëindigd en zo kwam het station onder een nieuwe naam in handen van de Federatie. In de buurt van Bajor bevindt zich verder een wormhole dat naar het nog vrijwel onbekende Gamma Kwadrant leidt.

Benjamin Sisko voert het bevel op DS9 en heeft het commando over een bemanning bestaande uit zowel Starfleet en Bajoraans personeel. Samen krijgen ze maken met allerlei problemen. Dit zijn o.a. politieke en religieuze conflicten op het zich nog herstellende Bajor, maar ook de steeds groter wordende dreiging van een oorlog met de mysterieuze Dominion uit het Gamma Kwadrant.

Serie Algemeen

Door het succes van Star Trek: The Next Generation kreeg men al snel het idee om een nieuwe spin-off serie te creëren. Men wilde echter niet alweer een verhaal waarin de bemanning van een ruimteschip wekelijks door de ruimte vliegt. Daarom werd besloten om dit keer een ruimtestation tot middelpunt te maken. (Later werd er overigens nog wel een ruimteschip aan de serie toegevoegd, de USS Defiant, om zodoende ook afleveringen buiten het ruimtestation te kunnen laten afspelen.)

Er is een behoorlijk verschil in de verhalen van Deep Space Nine in vergelijking met de overige Star Trek series. Zo is de toon van de afleveringen vaak behoorlijk donker en wordt er veel aandacht besteed aan de soms dubieuze voorgeschiedenis van de personages. Ook het thema religie speelt een grote rol.

In de eerste seizoenen bestaat de serie nog vooral uit losstaande afleveringen, maar daarna is er steeds meer ruimte voor doorlopende verhaallijnen. Uiteindelijk kent de serie in de laatste twee seizoenen vooral één doorlopende verhaallijn: de allesvernietigende oorlog tegen de Dominion.

In de serie komen verder twee bekende personages uit The Next Generation voor: Miles O'Brien (voorheen slechts een achtergrondpersonage, maar in Deep Space Nine één van de hoofdpersonages) en Worf (die vanaf seizoen vier een vast castlid wordt.) Acteur Michael Dorn (Worf) werd aan de serie toegevoegd in een poging de dalende kijkcijfers tegen te gaan.

Uiteindelijk telde Deep Space Nine zeven seizoenen en in totaal 176 afleveringen. De eerste aflevering werd in januari 1993 uitgezonden, de laatste in juni 1999. Hoewel de serie door velen wordt gezien als de kwalitatief beste Star Trek spin-off, was Deep Space Nine qua kijkcijfers echter nooit zo populair als zijn voorgangers.

Relaunch boeken

Na het einde van de serie werd het verhaal in een zogenaamde relaunch boekenreeks voorgezet. Inmiddels zijn al meer dan 30 boeken uitgebracht, waarin men kan lezen hoe het na de laatste aflevering met de personages verder gaat.

Dvd

De gehele serie is op dvd verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels. Er is helaas geen Blu-ray uitgave.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

Personages


Benjamin Sisko

Kira Nerys

Jadzia Dax

Miles O' Brien

Julian Bashir

Odo

Worf

Ezri Dax

Quark

Jake Sisko
4.8333333333333 1 1 1 1 1 4.83 (6 stemmen)