Star Trek: Picard (2020-2023)

Het vervolg op Star Trek: The Next Generation.

Samenvatting

Het verhaal speelt ongeveer 20 jaar na de gebeurtenissen uit de film Star Trek: Nemesis. Jean-Luc Picard, de voormalige kapitein van de USS Enterprise, is inmiddels een gepensioneerde admiraal. Hij is na zijn pensioen teruggekeerd naar de wijngaard van zijn familie.

Op zijn oude dag wordt Picard geplaagd door een ingrijpend incident uit het verleden. Hierin speelde de vernietiging van de planeet Romulus een centrale rol. (De gevolgen hiervan waren al eerder te zien in de film Star Trek XI.) Hierna raakte Picard ernstig teleurgesteld in Starfleet, wat uiteindelijk tot zijn ontslag leidde. Verder voelt Picard zich nog steeds schuldig over de dood van Data.

Op een dag wordt Picard benaderd door een jonge mysterieuze vrouw. Zij blijkt een bijzondere connectie te hebben met Data. Haar leven is echter in gevaar, waarna Picard samen met een nieuwe bemanning betrokken raakt bij een spannend avontuur.

Serie Algemeen

Star Trek: Picard is een Amerikaanse serie. Het gaat om een vervolg op Star Trek: The Next Generation (1987-1994). De Britse acteur Patrick Stewart keert hiermee terug in de rol die hem ooit wereldberoemd maakte. Ook andere oude bekenden uit het Star Trek universum keren terug in een gastrol. Dit zijn o.a. Brent Spiner (Data), Jeri Ryan (Seven of Nine uit Star Trek: Voyager), Marina Sirtis (Troi), Jonathan Frakes (Riker) en Gates McFadden (Dr. Crusher). 

Picard is wel een ander soort serie dan zijn voorgangers: minder actie en meer een soort karakterstudie over een oude man die worstelt met het verleden.

Het eerste seizoen ging in januari 2020 in première bij het Amerikaanse streamingplatform CBS All Access. Het tweede seizoen volgde in maart 2022 bij Paramount+. Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, waarvan de laatste in het voorjaar van 2023 uitkwam. (In Europa is de serie te bekijken via Amazon Prime Video.)

Overigens zijn er volgens Amerikaanse mediaberichten nog plannen voor een nieuwe spin-off serie, waarin enkele personages uit het derde seizoen van Star Trek: Picard (zoals de zoon van Jean-Luc Picard) centraal zouden staan.

Trailer

Blu-ray en dvd

Seizoen één, twee en drie zijn met Nederlandse ondertitels ook verkrijgbaar op Blu-ray en dvd.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterprise • DiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links