Star Trek: Voyager (1995-2001)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af op de U.S.S. Voyager, een splinternieuw Starfleet schip, dat onder het commando staat van Kapitein Kathryn Janeway. Tijdens de eerste officiële missie van het schip en haar bemanning in het jaar 2371 gaat het al meteen helemaal fout.

De zoektocht naar een vermist Maquis schip leidt ertoe dat de Voyager door een mysterieus fenomeen naar het Delta Kwadrant wordt getransporteerd. Dit is een verafgelegen hoek van het universum, zo’n 75000 lichtjaar verwijderd van de aarde. Ook het Maquis schip blijkt op dezelfde wijze in het Delta Kwadrant te zijn terecht gekomen. Al snel wordt duidelijk dat een machtig buitenaards wezen genaamd de ‘Caretaker’ hierachter zit.

Wanneer deze Caretaker plotseling sterft vervliegt daarmee alle hoop op een snelle terugkeer naar het Alfa Kwadrant. De bemanningen van de Voyager en het Maquis schip staan er ineens alleen voor. Ze bevinden zich onvoorstelbaar ver van huis in een uiterst vijandig gebied, zonder enige vorm van ondersteuning of contact met het thuisfront.

Nadat het Maquis schip tijdens een vuurgevecht wordt vernietigd, realiseren Janeway en de Maquis kapitein Chakotay zich dat ze in deze situatie maar beter samen kunnen werken. Hun beider bemanningen worden samengevoegd tot één Starfleet crew aan boord van de Voyager, met Chakotay als Janeway’s nieuwe Eerste Officier. Samen begint de bemanning aan de lange weg naar huis, die ongeveer 75 jaar zal duren.

Aangezien het Delta Kwadrant voor Starfleet grotendeels onontdekt gebied is, wordt er onderweg uitgebreid de tijd genomen voor wetenschappelijk onderzoek en allerlei contacten met onbekende buitenaardse rassen. De Voyager maakt op deze manier tijdens haar reis veel nieuwe vrienden, maar helaas ook vele vijanden. Tevens komt men regelmatig oude bekenden tegen: de Borg, die van oorsprong in het Delta Kwadrant thuis horen.

Serie Algemeen

De planning voor een nieuwe Star Trek spin-off begon al in 1993. Zo werden in die periode bepaalde verhaalelementen (bijvoorbeeld het bestaan van de rebellengroep Maquis) alvast verwerkt in The Next Generation en Deep Space Nine. De opnames voor Voyager begonnen in oktober 1994. Gefilmd werd in dezelfde studio die eerder was gebruikt door The Next Generation.

De casting van de hoofdrol verliep niet geheel vlekkeloos. Oorspronkelijk zou de Canadese Geneviève Bujold de rol van Nicole Janeway spelen. Wat er vervolgens precies gebeurde is onduidelijk, maar feit is dat men na twee filmdagen al op zoek moest naar een nieuwe hoofdrolspeelster. Bujold zou uit eigen beweging de benen hebben genomen, omdat ze de stress niet aan kon (ene versie van het verhaal) of Bujold zou ontslagen zijn, omdat ze totaal verkeerd bleek te zijn voor de rol (andere versie van het verhaal). Hoe dan ook, Kate Mulgrew werd gekozen als vervangster en de naam van het personage werd veranderd in Kathryn Janeway.

De eerste aflevering van Voyager werd uiteindelijk uitgezonden in januari 1995 door de zender UPN. (Dit was toentertijd een nieuwe zender, die januari 1995 op grootse wijze werd gelanceerd. Voyager was de allereerste uitzending ooit die op het netwerk te zien was.) In totaal telde de serie zeven seizoenen en 172 afleveringen, waarvan de laatste in mei 2001 te zien was.

Voyager was de eerste Star Trek serie die voor de buitenaanzichten van het schip geheel gebruik maakte van computereffecten (i.p.v. van een combinatie uit CGI en schaalmodellen, zoals bij The Next Generation en Deep Space Nine gebruikelijk was). De serie won meerdere malen Emmy Awards, onder meer voor de beste computer effecten.

In het vierde seizoen werd nieuw personage aan de serie toegevoegd: de ex-Borg Seven of Nine. Dit zorgde destijds voor veel ophef, want de populaire Seven ging standaard gekleed in een zeer strak en sexy pakje. Volgens de tegenstanders wilden de makers van de serie op deze manier alleen maar nieuwe (mannelijke) kijkers trekken, wat de makers zelf overigens ontkenden.

In de loop der jaren waren er vele interessante gastrollen van bekende Star Trek personages. Zo zijn Sulu, Janice Rand, William Riker, LaForge en Quark allemaal een keer in de serie te bewonderen. Q, de Borg Queen, Deanna Troi en Reginald Barclay zijn zelfs in meerdere afleveringen te zien.

Daarnaast werkten de Voyager acteurs op hun beurt weer mee aan de andere Star Trek series en films. Kate Mulgrew heeft bijvoorbeeld een cameo in Star Trek: Nemesis als Admiraal Janeway. Robert Picardo duikt in Star Trek: First Contact weer op als de Doctor (als de EMH van de Enterprise) en is daarnaast te zien als Dr. Zimmerman in een aflevering van Deep Space Nine. Het personage Seven of Nine speelt sinds 2020 een terugkerende gastrol in Star Trek: Picard.

Game en relaunch boeken

In 2000 werd er een Voyager computergame uitgebracht, getiteld Elite Force, die door de fans hoog wordt gewaardeerd. Het is een first-person shooter, gebaseerd op de Quake 3 engine. In het spel speel je een Ensign die de Voyager moet beschermen tegen allerlei vijandelijke indringers. Alle acteurs uit de serie verzorgden ook voor het spel de stemmen van hun personages.

Ten slotte werd, nadat de tv-serie ten einde was gekomen, het verhaal als boekenreeks voortgezet onder de noemer Voyager Relaunch. Hierin kunnen de fans lezen hoe het de bemanning vergaat nadat ze terugkeren in het Alfa Kwadrant. In deze verhalen wordt Janeway bijvoorbeeld bevorderd tot Admiraal en wordt Chakotay benoemd tot de nieuwe kapitein van de Voyager.

 

Dvd

De gehele serie is op dvd verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels. Er is helaas geen Blu-ray uitgave.

Het Star Trek universum

The Original SeriesThe Animated SeriesThe Next GenerationDeep Space NineVoyagerEnterpriseDiscoveryShort TreksPicardLower DecksStrange New WorldsProdigyFilms

Links

Afleveringen

1.01: Caretaker, deel I

Een schip van de rebellengroep Maquis verdwijnt onder mysterieuze omstandigheden in de Badlands. Aan boord bevond zich ook de Vulcan Tuvok, die namens Starfleet undercover was bij de Maquis. Kathryn Janeway, kapitein van de nieuwe U.S.S. Voyager, trekt er vervolgens met haar bemanning op uit om het vermiste rebellenschip te zoeken.

In de Badlands komt de Voyager in aanraking met een onbekend fenomeen, waardoor het schip binnen enkele seconden ineens 70.000 lichtjaar verderop wordt getransporteerd, naar het verre Delta Kwadrant. Een groot deel van de bemanning komt tijdens deze reis om het leven, waaronder de eerste officier en de stuurvrouw. Onder de doden is verder de scheepsarts, maar die kan meteen worden vervangen door een holografisch medisch noodprogramma.

Al snel blijken ook de Maquis op dezelfde manier in het Delta Kwadrant terecht te zijn gekomen. De bemanningen van zowel de Voyager als ook het Maquis schip ontdekken hierna een gigantisch ruimtestation. Hier worden de personages in een laboratorium aan medische tests onderworpen. Nadat de tests zijn afgelopen worden de beide bemanningen terug naar hun schepen gebracht. Twee crewleden blijken echter te zijn verdwenen. Janeway en de Maquis commandant Chakotay zien in dat ze in deze situatie maar beter samen kunnen werken.

Het ruimtestation blijkt signalen te sturen naar een planeet in een naburig stelsel. Janeway besluit deze planeet aan te sturen voor antwoorden.

1.02: Caretaker, deel II

Janeway maakt kennis met ene Neelix, die meer weet over het ruimtestation. Het station behoort een wezen genaamd de Caretaker toe. De vermiste bemanningsleden zouden zich nu bij de Ocampa bevinden, een volk dat onder de oppervlakte van de planeet woont. Neelix biedt Janeway zijn hulp als gids aan.

De bemanning komt hierna terecht op de oppervlakte van de planeet, een dorre woestijn. Daar leven de gevaarlijke Kazon, een technologisch gezien laag ontwikkeld volk. Neelix ruilt enkele watertanks van de Voyager voor zijn vriendin Kes, een Ocampa meisje dat door de Kazon gevangen wordt gehouden. Kes leidt, als dank voor haar redding, Janeway's team door de ondergrondse tunnels die bij haar volk uitkomen.

De Ocampa woonden vroeger op de oppervlakte, maar dit werd na een grote natuurramp (die werd veroorzaakt door het volk van de Caretaker) onmogelijk. Sindsdien wonen de Ocampa ondergronds en zorgt de Caretaker voor ze. Hij is echter stervende.

Uiteindelijk worden alle vermiste bemanningsleden gevonden en kan iedereen net op tijd worden gered. Janeway keert hierna terug na het ruimtestation voor een gesprek met de Caretaker, die de laatste is van zijn volk. Hij onthult dat hij schepen ontvoerde, omdat hij op zoek was een geschikte partner om zich mee voort te planten. Dat is niet gelukt, waardoor er nu niemand meer zal zijn om voor de Ocampa te zorgen.

De Caretaker wil zijn station vernietigen om te voorkomen dat de Kazon zijn geavanceerde technologie in handen krijgen. Omdat de Caretaker sterft voordat hij zijn plan kan uitvoeren, besluit Janeway het station alsnog voor hem te vernietigen.

Haar eigen mensen nemen haar dit kwalijk, omdat een terugkeer naar huis nu onmogelijk is geworden. Aangezien het Maquis schip tijdens een gevecht met de Kazon wordt vernietigd, voegen de resterende Maquis zich bij de Voyager bemanning. Ook Kes en Neelix blijven aan boord. Samen beginnen ze aan de lange reis terug naar de aarde, die zo’n 70 jaar zal duren.

1.03: Parallax

Nu er onder de Voyager bemanning lege plekken zijn ontstaan, neemt Janeway het besluit om deze vacatures op te vullen met Maquis leden, hoewel ze twijfels heeft over hun capaciteiten. De onderlinge verhouding aan boord tussen de Maquis en de Starfleet bemanning verloopt echter moeizaam. Vooral Maquis lid B'Elanna Torres, een half Klingon, zorgt voor problemen met haar opvliegende karakter.

Janeway is met name op zoek naar een geschikte kandidaat voor de vrijgekomen positie van chef ingenieur. Ze is verbaasd als Chakotay uitgerekend B’Elanna voor deze baan nomineert. Voordat er een besluit kan worden genomen wordt er in de buurt een schip ontdekt dat vast zit in een geheimzinnig magnetisch veld. Het wordt Janeway al snel duidelijk dat B’Elanna een uitstekende ingenieur is, maar heeft ze het ook in zich om bevelen op te volgen?

1.04: Time and Again

De U.S.S. Voyager wordt getroffen door een schokgolf. Deze blijkt te zijn veroorzaakt door een enorme explosie op een nabijgelegen planeet, die al het leven op deze wereld compleet heeft weggevaagd. Tijdens een onderzoek op de planeet verdwijnen Janeway en Tom plotseling in een tijdspleet, waardoor ze terug in de tijd worden gestuurd. Ze ontdekken dat ze op de dag voor de explosie zijn terechtgekomen.

Terwijl Janeway en Tom meteen op zoek gaan naar de oorzaak van de naderende ramp, proberen hun collega's op de Voyager een reddingsactie te organiseren.

1.05: Phage

Tijdens een missie om nieuw dilithium te vinden, dwaalt Neelix onbedoeld af van het verkenningsteam. Vervolgens wordt hij aangevallen door een vreemde alien die op vakkundige wijze zijn longen verwijderd. De Doctor kan het leven van Neelix redden door hem holografische longen te geven, maar dit blijkt geen geschikte permanente oplossing te zijn.

Voor de bemanning van de Voyager begint nu een race tegen de klok om de echte longen van Neelix terug te krijgen. Ze komen hierna de Vidiians op het spoor. Dit ras werd lang geleden getroffen door een dodelijke vleesetende ziekte. Om te overleven gebruiken ze de organen van andere rassen.

1.06: The Cloud

De bemanning van de Voyager denkt een gaswolk te hebben gevonden. Vervolgens blijkt echter dat ze per ongeluk een levend organisme zijn binnen gegaan. Hierdoor is de levensvorm 'gewond' geraakt. Voordat het schip weer kan vertrekken, moet men eerst een manier vinden om het wezen te genezen.

Ondertussen kan de bemanning niet anders dan accepteren dat ze erg ver van huis zijn. Ieder gaat daar op zijn eigen manier mee om.

1.07: Eye of the Needle

De bemanning van de Voyager ziet de zaken weer positief in wanneer ze een wormhole ontdekken dat naar het Alfa Kwadrant leidt. Helaas blijkt dit wormhole erg klein te zijn, waardoor het niet mogelijk is om er met het schip doorheen te vliegen. Desondanks kan men nu wel contact leggen met de kapitein van een Romulaans schip dat zich in het Alpha Kwadrant bevindt. Die weigert echter te geloven dat de Voyager zo ver van huis is.

1.08: Ex Post Facto

Tom en Harry zijn te gast op de planeet Banea, wanneer Tom ineens wordt aangeklaagd voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Als straf moet hij door de ogen van het slachtoffer diens laatste seconden steeds weer opnieuw beleven. De bemanning van de Voyager probeert ondertussen te achterhalen wat er werkelijk is gebeurd. Paris zou namelijk een affaire met de vrouw van het slachtoffer hebben gehad.

1.09: Emanations

De bemanning van de Voyager stuit op de mysterieuze begraafplaats van een buitenaards ras. Tijdens het onderzoek op deze planeet is Harry Kim ineens spoorloos verdwenen. Vervolgens blijkt hij te zijn terecht gekomen bij het buitenaardse volk. Die denken hierdoor dat Harry is teruggekeerd van de doden. Dit heeft echter tot gevolg dat sommigen hun vertrouwen in het bestaan van een hiernamaals kwijtraken.

1.10: Prime Factors

De bemanning brengt een bezoek aan de mooie planeet Sikaris. De bewoners van Sikaris beschikken over een speciaal transportmiddel waarmee de Voyager in één keer zo’n 40.000 lichtjaren zou kunnen afleggen. Hierdoor zou de reis naar huis veel korter duren. De wet van Sikaris verbiedt echter dat andere volken van deze technologie gebruik maken. Een aantal bemanningsleden van de Voyager weigert dit te accepteren. Ze willen in het geheim een andere, illegale oplossing vinden.

1.11: State of Flux

Wanneer een nabijgelegen Kazon-schip wordt vernietigd door een explosie, ontdekt men dat het schip Starfleet technologie aan boord had. Maar hoe kwamen de Kazon eigenlijk aan deze technologie? Tuvok begint te vermoeden dat een bemanningslid van de Voyager in werkelijkheid een Kazon-spion is. Al snel valt de verdenking op Seska, die nog veel meer op haar kerfstok blijkt te hebben. Dit is een pijnlijke onthulling voor Chakotay, omdat hij een affaire met haar had en nooit iets heeft gemerkt.

1.12: Heroes and Demons

Wanneer Harry, Chakotay en Tuvok op mysterieuze wijze verdwijnen van het holodeck, blijkt de Doctor de enige te zijn die hen kan gaan zoeken zonder zelf ook te gevaar te lopen. Op het holodeck komt hij vervolgens terecht in een wereld gebaseerd op het historische Engelse epos Beowulf. Al snel wordt duidelijk dat de vermiste collega's zijn verslonden door een gevaarlijk monster genaamd Grendel. Maar is de Doctor wel een geschikte tegenstander voor deze Grendel?

1.13: Cathexis

De shuttle van Chakotay en Tuvok wordt aangevallen door een onbekende vijand. Chakotay lijkt hierna hersendood te zijn, terwijl Tuvok slechts lichte verwondingen heeft. Vervolgens brengen ze ongemerkt een buitenaardse entiteit mee terug naar de Voyager. Al snel wordt duidelijk dat verschillende bemanningsleden door dit wezen worden gecontroleerd.

1.14: Faces

Tom, B'Elanna en een collega worden gevangen genomen door de Vidiians. De wetenschapper Sulan is op zoek naar een geneesmiddel voor de dodelijke ziekte die zijn volk heeft getroffen. Omdat hij denkt dat Klingons immuun zijn tegen de ziekte, splitst hij B'Elanna op in twee verschillende wezens: een volbloed mens en een volbloed Klingon. De twee B'Elanna's kunnen vervolgens ontsnappen, maar om ook te kunnen overleven moeten ze samenwerken.

1.15: Jetrel

Een mysterieuze arts genaamd Jetrel neemt contact op met de Voyager. Hij beweert dat Neelix aan een dodelijke ziekte zou lijden. Jetrel biedt vervolgens aan om Neelix te helpen.

Neelix moet echter niets van Jetrel hebben. 15 jaar geleden creëerde deze wetenschapper namelijk een massavernietigingswapen waarmee vele Talaxians werden gedood. Ook de familie van Neelix kwam om het leven. Het is nog maar de vraag of hij nu in staat zal zijn om de gehate Jetrel te vergeven.

1.16: Learning Curve

Tuvok organiseert een speciale training voor een aantal Maquis leden die nog steeds niet volgens de Starfleet-regels willen werken. De training is echter geen groot succes, want deze Maquis drijven de normaal zo stoïcijnse Tuvok bijna tot wanhoop. Wanneer de hele groep door een technische storing samen vast komt te zitten, worden Tuvok en zijn leerlingen alsnog gedwongen om met elkaar samen te werken.

2.01: The 37’s

De bemanning ontdekt een eeuwenoude pick-up truck die door de ruimte zweeft. Even later wordt ook een oud SOS-signaal opgevangen. Men besluit daarom dit signaal te volgen. Atmosferische storingen dwingen de Voyager te landen op de geheimzinnige planeet waar het signaal vandaan komt.

Vervolgens ontdekt de bemanning de waarheid over een 400 jaar oud mysterie. Op de planeet treffen ze namelijk de legendarische piloten Amelia Earhart en Fred Noonan aan.

2.02: Initiations

Chakotay leent een shuttle om een Pakra (een indiaans ritueel) uit te voeren om zijn overleden vader te herdenken. Chakotay drijft echter af en belandt onbedoeld in het territorium van de Kazon-Ogla. Hij wordt vervolgens het doelwit van een Kazon-jongen die naam probeert te maken door een vijand te doden. Chakotay komt nu voor een dilemma te staan. Wanneer de jongen er namelijk niet in slaagt om zijn missie uit te voeren, zal hij door zijn eigen volk worden verbannen.

2.03: Projections

De Doctor krijgt op het holodeck last van een identiteitscrisis. Hierdoor begint hij te denken dat hij geen hologram, maar een mens van vlees en bloed is. Al zijn belevenissen op de Voyager zouden slechts een holodeck programma zijn geweest. Om aan deze simulatie te kunnen ontsnappen moet hij het schip vernietigen.

2.04: Elogium

De Voyager komt in contact met een zwerm buitenaardse wezens, waardoor er een soort elektrisch veld ontstaat. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat Kes veel te vroeg het ‘Elogium’ binnen zal gaan, hét moment waarop Ocampa's vruchtbaar zijn. Dit Elogium vindt echter maar één keer in een Ocampa-leven plaats. Hoewel Kes eigenlijk nog te jong is voor een kind, wil ze deze kans niet voorbij laten gaan. Helaas blijkt Neelix niet bepaald enthousiast te zijn over het idee om vader te worden.

2.05: Non-Sequitur

Harry Kim is verward wanneer hij ineens wakker wordt op de aarde. Hij bevindt zich nu in San Francisco en blijkt werkzaam te zijn als ontwerpspecialist. Bovendien staat hij op het punt te trouwen met zijn vriendin Libby.

Wanneer Kim naar zijn gegevens kijkt, blijken deze aan te geven dat hij nooit werkzaam is geweest op de Voyager. Ten einde raad besluit Kim vervolgens contact op te nemen met de beruchte Tom Paris.

2.06: Twisted

De bemanning van de Voyager komt in contact met een mysterieuze buitenaardse entiteit. Dit heeft tot gevolg dat het hele schip zich begint te vervormen, waardoor normale interne communicatie niet meer mogelijk is en de Voyager steeds verder in elkaar wordt gedrukt. De brug wordt onbereikbaar en verschillende bemanningsleden verdwijnen in het niets. De bemanning kan niet anders dan hulpeloos toekijken. Ze kunnen uiteindelijk geen kant meer op.

2.07: Parturition

Wanneer Kes haar vrije tijd doorbrengt met Tom Paris, wordt Neelix zó jaloers hij een gevecht met Paris begint. Als de gemoederen hierna weer iets gesust zijn, stuurt Janeway het tweetal op een missie naar een planeet om daar nieuwe voedselvoorraden te zoeken.

De shuttle van Neelix en Paris komt echter in een vreemde storm terecht. Een ongelukkige noodlanding is het gevolg. Vervolgens vinden ze op de planeet een achtergelaten buitenaardse baby. Om te kunnen overleven moeten Neelix en Paris nu met elkaar samenwerken, maar gaat dat wel lukken?

2.08: Persistence of Vision

De bemanning van de Voyager staat op het punt om het territorium van de Botha binnen te vliegen. Nadat Janeway de personages uit haar holodeck roman ook buiten het holodeck begint te zien, wordt duidelijk dat bijna de gehele bemanning op mysterieuze wijze in een hallucinerende toestand is terecht gekomen. Hierdoor kan men niet voorkomen dat de Botha plotseling de Voyager aanvallen.

2.09: Tattoo

Op een buitenaardse planeet ontdekt Chakotay een merkwaardig symbool, dat hij herkent uit zijn jeugd. Vervolgens besluit hij op zoek te gaan naar de mysterieuze bewoners van de planeet, maar het blijkt niet mee te vallen om hun vertrouwen te winnen. Dit volk blijkt uiteindelijk de oorsprong te zijn van de religie van Chakotay's stam.

2.10: Cold Fire

De bemanning van de Voyager maakt kennis met een groep Ocampa kolonisten op een buitenaards ruimtestation. Deze kolonisten blijken in contact te staan met een geheimzinnig wezen, Suspiria. Dit is de vrouwelijke partner van The Caretaker, die de Voyager naar het Delta Kwadrant bracht. De bemanning hoopt nu dat Suspiria hen wil helpen terug naar huis te keren. Het wezen ziet de Voyager echter als haar vijand.

2.11: Maneuvers

De Kazon slagen erin om de transporter technologie van de Voyager te stelen. Hierdoor kan de Kazon leider Colluh samen met zijn bondgenoten een grote aanval op de Voyager voorbereiden. Hij wordt daarbij geholpen door een oude bekende: de verrader Seska, die is overgelopen naar de Kazon.

Chakotay voelt zich verantwoordelijk voor Seska's verraad en probeert haar in zijn eentje te stoppen. Helaas wordt hij vervolgens door de Kazon gevangen genomen. Uiteindelijk blijkt Seska nog veel meer duistere plannen te hebben.

2.12: Resistance

Tijdens een gevaarlijke missie op een buitenaardse planeet worden Tuvok en Torres gevangen genomen door Mokra soldaten. Janeway kan gelukkig ontkomen, maar ze raakt daarbij wel gewond. Ze wil nu haar collega's gaan redden, maar ze moet bij haar reddingactie vertrouwen op de hulp van een oude, excentrieke man. Deze Caylem denkt dat Janeway zijn verloren dochter is.

2.13: Prototype

De bemanning ontdekt een robot die door de ruimte zweeft. De robot wordt aan boord genomen en B'Elanna slaagt erin om hem te repareren. Vervolgens wordt B'Elanna door de robot gegijzeld. Hij dwingt haar om nog meer robots te maken. Zo niet, dan zal de Voyager worden vernietigd.

2.14: Alliances

Voyager wordt aangevallen door de Kazon. Hierbij komt een bemanningslid om het leven. Vervolgens stelt Chakotay voor om over te gaan op een andere tactiek om de Kazon op afstand te houden.

Janeway realiseert zich dat ze de eenzame positie van haar schip in het Delta Kwadrant moet versterken. Ze besluit daarom een alliantie aan te gaan met een aantal Kazon stammen. Helaas wordt al snel duidelijk dat de Kazon geen betrouwbare partners zijn.

2.15: Treshold

Tom Paris schrijft geschiedenis door als eerste mens een Transwarp-vlucht te maken. Helaas verloopt dit niet zonder problemen. Wanneer Tom namelijk van zijn Warp 10 vlucht is teruggekeerd, blijkt hij een verbijsterende metamorfose te ondergaan. Uiteindelijk sterft hij - om vervolgens als gemuteerd wezen weer uit de dood op te staan.

2.16: Meld

Wanneer een bemanningslid wordt vermoord, gaat Tuvok op onderzoek uit. Het spoor leidt naar kadet Suder, die na enige aarzeling toegeeft dat hij de dader is. Hij heeft echter geen logische verklaring voor zijn handelswijze. Tuvok neemt hier geen genoegen mee en besluit een 'mind meld' met Suder aan te gaan. Al snel blijkt dit geen goed idee te zijn.

2.17: Dreadnought}/h4>

B'Elanna moet een van oorsprong Cardassiaanse raket herprogrammeren voordat deze een dichtbevolkte planeet zal vernietigen. Dat blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. B'Elanna blijkt voor een bijna onmogelijke opgave te staan, omdat het geavanceerde computersysteem niet alleen zichzelf, maar ook zijn dodelijke missie op alle mogelijke manieren wil beschermen.

2.18: Death Wish

Janeway krijgt te maken met de meest beruchte onruststokers van het heelal: de Q. De Voyager crew bevrijdt namelijk per ongeluk een rebelse Q die door zijn eigen volk bewust werd opgesloten.

Vervolgens duikt er een bekend gezicht op: dezelfde Q die eerder al Captain Picard van de Enterprise lastig viel. Deze Q wil zijn rebelse soortgenoot weer gevangen zetten. Die vraagt echter asiel aan bij Janeway. Hij onthult graag sterfelijk te willen worden om hierna zelfmoord te kunnen plegen. Janeway moet nu in een speciale zitting een beslissing nemen over het leven van deze diep ongelukkige Q.

2.19: Lifesigns

De Voyager ontvangt een noodsignaal van een doodzieke Vidiiaanse vrouw, Danara Pel. De Doctor besluit alles mogelijke te doen om haar leven te redden. Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks: de Doctor wordt voor het eerst in zijn leven verliefd.

2.20: Investigations

Neelix hoort het gerucht dat een collega zich niet meer thuis zou voelen op de Voyager en daarom het schip zou willen verlaten. Kort daarna neemt Tom Paris ineens ontslag om voor de Talaxians te gaan werken. Ondertussen ontdekt Neelix dat er aan boord een spion is die informatie doorspeelt aan de Kazon. De verdenking valt al snel op Tom, maar klopt dit allemaal wel?

2.21: Deadlock

Door een mysterieuze samenloop van omstandigheden wordt de Voyager gedupliceerd. Eén van de Voyagers wordt hierna aangevallen door de Vidiians en raakt zwaar beschadigd. De twee Voyager bemanningen moeten nu samenwerken om te overleven, maar al snel wordt duidelijk dat één van de schepen het niet zal redden. Uiteindelijk besluit één bemanning zichzelf op te offeren om de andere bemanning te redden.

2.22: Innocence

Tuvok stort met een shuttle neer op een buitenaardse planeet. Hier vindt hij drie jonge kinderen, die door hun eigen volk op deze planeet lijken te zijn achtergelaten om te sterven. Tuvok trekt zich het lot van de kinderen aan en hij probeert te achterhalen waarom iemand op deze manier met kinderen omgaat. Plotseling zijn enkele kinderen spoorloos verdwenen. Uiteindelijk doet men een verrassende ontdekking over dit mysterieuze buitenaardse volk.

2.23: The Thaw

De bemanning van de Voyager ontdekt een buitenaards volk, de Kohl, dat lang geleden in stasis is gegaan om tijdens een milieuramp te kunnen overleven. De bemanning wil dit volk helpen en daarom besluiten Harry en B'Elanna ook in stasis te gaan. Ze komen vervolgens echter vast te zitten in een duister computerprogramma, dat wordt geregeerd door een enge clown.

2.24: Tuvix

Door een nogal bizarre storing in het transporter systeem worden Neelix en Tuvok samengevoegd tot één nieuw wezen: Tuvix. Al snel ontwikkelt hij zich tot een zeer geliefd bemanningslid. Desondanks mist Kes Neelix heel erg.

Uiteindelijk bedenkt de Doctor een manier Tuvok en Neelix weer van elkaar te scheiden. Er is echter één groot probleem. Tuvix wil namelijk niet sterven en weigert aan de procedure mee te werken. Wat nu?

2.25: Resolutions

Op een buitenaardse planeet raken Janeway en Chakotay besmet met een virus. Een geneesmiddel hiervoor lijkt niet te bestaan. Zodra ze de planeet verlaten zullen ze sterven; alleen als ze op de planeet blijven zijn ze gezond.

Janeway en Chakotay hebben dus geen andere keuze dan voor de rest van hun leven op de planeet te blijven. De Voyager zal ondertussen verder vliegen naar het Alpha Kwadrant, met Tuvok als plaatsvervangend commandant. De bemanning heeft het er uiteraard moeilijk mee dat ze hun kapitein en eerste officier nu moeten achterlaten.

Na een emotioneel afscheid van hun collega's, beginnen Janeway en Chakotay aan hun nieuwe leven op New Earth. Chakotay legt zich al snel bij de situatie neer, maar Janeway heeft hier in eerste instantie veel moeite mee. Bovendien wordt duidelijk dat beiden meer dan vriendschappelijke gevoelens voor elkaar hebben.

Dit levert een pijnlijke situatie op wanneer de Voyager uiteindelijk alsnog terugkeert met een geneesmiddel. Janeway en Chakotay gaan na hun genezing weer als vanouds aan het werk op de Voyager, maar ze moeten nu weer een professionele afstand bewaren.

2.26: Basics, deel I

Chakotay ontvangt een bericht van Seska. Ze onthult inmiddels te zijn bevallen van een zoon. In de veronderstelling dat het om zijn kind gaat, wil Chakotay een reddingspoging ondernemen. Helaas blijkt het uiteindelijk om een hinderlaag van de Kazon-Nistrim leider Culluh te gaan. De Kazon veroveren het schip, waarna de hele bemanning wordt gedumpt op een primitieve planeet.

3.01: Basics, deel II

De Kazon leider Colluh heeft de USS Voyager in handen. De Kazon hebben echter niet in de gaten dat de Doctor en het bemanningslid Suder zich nog aan boord bevinden. Ondertussen moeten Captain Janeway en haar bemanning onder barre omstandigheden zien te overleven op de vulkaanplaneet waar ze door Colluh zijn achtergelaten. Al snel komen ze daar de vijandige plaatselijke bevolking tegen.

3.02: Flashback

Tuvok heeft last van visioenen waarin een klein meisje van een berg valt en sterft. De visioenen zijn zo sterk dat ze Tuvoks leven bedreigen. Om zijn leven te redden gaat Janeway een ‘Mind Meld’ met hem aan, zodat dit mysterie opgelost kan worden. Janeway en Tuvok komen vervolgens terecht in de tijd dat Tuvok nog onder de legendarische Captain Hikaru Sulu diende.

Opmerking: Met een gastrol van acteur George Takei als Sulu.

3.03: The Chute

Harry Kim en Tom Paris worden ten onrechte van een misdaad beschuldigd en komen terecht in een buitenaardse gevangenis. Bij elke gevangene is een ‘klem’ aangebracht, die de gevangenen ertoe aan moet zetten hun medegevangenen te vermoorden. De bemanning van de Voyager probeert ondertussen hun collega’s te bevrijden.

3.04: The Swarm

De Doctor krijgt ineens last van geheugenverlies wanneer blijkt dat zijn database overbelast is. Als er niet snel een oplossing gevonden wordt dreigt hij in het niets te verdwijnen.

Ondertussen heeft ook Captain Janeway een probleem: de Voyager moet door het territorium van een ras dat bekend staat als bijzonder agressief. Neemt men deze route niet, dan zal de reis van de Voyager naar de aarde 15 maanden langer duren.

3.05: False Profits

De Voyager bemanning ontdekt dat er in het Delta Quadrant technologie uit het Alfa Quadrant wordt gebruikt. Chakotay en Paris vinden vervolgens op een primitieve planeet twee Ferengi’s. Dit duo laat zich door de lokale bevolking aanbidden als goden. Ze buiten met hun geavanceerde technologieën de bevolking helemaal uit. De Voyager confronteert de Ferengi met hun daden, maar die weigeren de planeet te verlaten.

3.06: Remember

B’Elanna Torres heeft de laatste tijd vreemde dromen die, naarmate de tijd verstrijkt, steeds gewelddadiger worden. Tegelijkertijd vervoert de Voyager een groep kolonisten die weer terug naar hun eigen planeet willen. Het zijn aardige mensen, maar B’Elanna denkt dat haar dromen waargebeurd zijn en dat de leden van dit volk in werkelijkheid massamoordenaars zijn. Helaas gelooft niemand haar.

3.07: Sacred Ground

De Voyager bemanning bezoekt de planeet van de Nechani, een vriendelijk volk. Tijdens een rondleiding op de planeet betreedt Kes per ongeluk een heilige tempel en wordt daar getroffen door een mysterieuze energie-ontlading. Ze raakt in coma en de Doctor vreest voor haar leven. De Nechani beweren dat Kes gestraft is voor haar nieuwsgierige gedrag en ze binnenkort zal sterven. Janeway weigert dit echter te accepteren.

3.08: Future's End, deel I

Ineens duikt er een mysterieus schip op dat de Voyager aanvalt. Het blijkt een Starfleet tijd-schip uit de 29e eeuw te zijn dat de opdracht heeft gekregen de Voyager te vernietigen. De reden hiervoor is dat de Voyager in de toekomst een ramp zou veroorzaken waarbij miljoenen mensen zullen sterven.

Tijdens het gevecht tussen de twee schepen komen ze echter beiden terecht in een tijd-spleet, waardoor de Voyager naar het jaar 1996 wordt getransporteerd. En omdat het tijdschip daarna plotseling verdwenen is, kunnen Janeway en haar bemanning nu niet meer terugkeren naar hun eigen eeuw.

3.09: Future's End, deel II

De zwaar beschadigde Voyager zit nog steeds vast in het jaar 1996. De gevaarlijke Henry Starling heeft ondertussen de Doctor gegijzeld en blijkt ook het tijdschip in handen te hebben. Starling wil met het tijdschip naar de 29e eeuw reizen, niet wetende dat hij daar een ongeluk zal veroorzaken. Als B'Elanna en Chakotay met hun shuttle ook nog eens neerstorten lijkt alles verloren.

3.10: Warlord

De Voyager bemanning redt op het laatste moment drie aliens uit een exploderend schip. Eén van de aliens, Tieran, sterft even later alsnog aan zijn verwondingen. Niemand heeft echter in de gaten dat Tieran kort voor zijn dood het lichaam van Kes heeft overgenomen. Kes verandert vervolgens in een moordmachine.

3.11: The Q and the Grey

Q is terug! Dit keer wil hij dat Janeway de moeder van zijn nageslacht wordt. Hij laat zich absoluut niet ontmoedigen door haar onvermijdelijke afwijzing en ontvoert Janeway vervolgens naar het Q Continuum. Dat ziet er uit als een plaats in het Amerika van de 19e eeuw, midden in de Amerikaanse Burgeroorlog. Q vertelt Janeway dat er een burgeroorlog in het Continuum is uitgebroken na de dood van Quinn. Q heeft echter een bijzonder plan bedacht om het tij te keren.

3.12: Macrocosm

Wanneer Janeway en Neelix na een missie terugkeren op de Voyager blijkt de hele bemanning te zijn uitgeschakeld door een gevaarlijk virus. Alleen de Doctor is immuun. Die weet Janeway te vertellen dat hij een paar dagen geleden op bezoek was in een kolonie waar hetzelfde virus heerste. Daarna nam hij het virus echter per ongeluk mee terug naar de Voyager.

3.13: Fair Trade

De Voyager doet een zwaar bewaakt ruimtestation aan om wat voorraden in te slaan. Op het ruimtestation ontmoet Neelix ene Wixiban, een oude kennis van hem. Wixiban weet Neelix ervan te overtuigen om samen met hem drugs te gaan smokkelen. Tijdens de verkoop van de drugs gaat er echter iets mis en er valt een dode. Chakotay en Tom worden ervan beschuldigd de moord gepleegd te hebben, omdat zij eerder die dag met het slachtoffer hebben staan praten. Ondertussen krijgt Neelix last van zijn geweten.

3.14: Alter Ego

Harry Kim is verliefd geworden op ene Marayna. Zij is echter een holodeck-personage. Harry vraagt Tuvok vervolgens om hulp. Hij wil weten hoe het Vulcans lukt om hun emoties onder controle te houden. Maar als Marayna Tuvok ontmoet blijkt ze eigenlijk een oogje op Tuvok te hebben en ze is niet van plan om zich door hem te laten afwijzen. Al snel blijkt Marayna geen normaal holodeck personage te zijn.

3.15: Coda

Wanneer Janeway en Chakotay met hun shuttle neerstorten raakt Janeway zwaargewond. Janeway is er vervolgens getuige van hoe Chakotay tevergeefs haar leven probeert te redden en hoe men haar later aan boord van de Voyager voor dood verklaart.

Dan verschijnt ineens haar vader, Admiraal Janeway, die rustig aan haar uitlegt dat ze eigenlijk dood is en dat de bemanning vanaf nu zonder haar verder moet leven.

3.16: Blood Fever

Vorik, een bemanningslid van Vulcaanse afkomst, komt in de Pon Farr terecht. Dit is de Vulcaanse paringstijd die eens in de zeven jaar plaatsvindt. Vorik kiest vervolgens B’Elanna Torres uit als zijn partner. Ze laat echter weten niet geïnteresseerd in hem te zijn. Hij blijft toch aandringen en B'Elanna kan alleen van hem afkomen door hem een stomp in het gezicht te geven. Als B'Elanna even later met een verkenningsteam een planeet onderzoekt, begint ook zij ineens de verschijnselen van de Pon Farr te vertonen.

3.17: Unity

Wanneer Chakotay en een bemanningslid een verkenningsvlucht met een shuttle maken ontvangen ze een noodoproep. Wanneer ze hierop reageren, komen ze op een planeet terecht waar vele verschillende levensvormen wonen, waaronder ook mensen.

Chakotay ontdekt al snel dat deze mensen hem niet de waarheid vertellen over wie ze eigenlijk zijn. Ondertussen ontdekt de Voyager een gedeactiveerd Borg schip.

3.18: Darkling

Om zijn persoonlijkheid te verbeteren wil de Doctor de goede eigenschappen van historische personen in zijn eigen programma opnemen. Het experiment gaat echter mis wanneer de Doctor hierdoor juist een nieuwe, gevaarlijke persoonlijkheid ontwikkelt. Ineens heeft hij er geen moeite meer mee om anderen te vermoorden.

3.19: Rise

De bewoners van de planeet Nezu vragen de Voyager om hulp: verschillende asteroïden koersen direct op hun planeet af. Captain Janeway geeft vervolgens tevergeefs de opdracht om de asteroïden te vernietigen. Wanneer Tuvok en Neelix met een shuttle naar de planeet vliegen om daar de enige wetenschapper die meer informatie over deze bijzondere asteroïden heeft op te halen, stort hun shuttle op de planeet neer.

3.20: Favorite Son

Harry Kim heeft een vreemd gevoel van déjà vu wanneer de Voyager een onbekend gebied binnenvliegt. Dankzij Harry's voorgevoel kan de Voyager aan een aanval van aliens ontkomen. Na de aanval komt men bij een planeet terecht. De bewoners daar hebben dezelfde vlekken in het gezicht als Harry die ineens ook heeft. De mensen van deze planeet beweren vervolgens dat Harry één van hun volk is.

3.21: Before and After

Nadat ze een vreemde lichtflits heeft gezien ligt Kes tot haar eigen verbazing ineens in de ziekenboeg. Ze blijkt inmiddels een oude vrouw te zijn geworden: negen jaar oud, hoogbejaard voor haar volk. Kes is getrouwd met Tom Paris en ze hebben samen een dochter en zelfs een kleinzoon. Dan ontdekt Kes dat ze door de tijd reist. Bij elke lichtflits reist ze een stuk verder terug in de tijd, en ze wordt steeds jonger.

3.22: Real Life

Om te ontdekken waarom mensen zo gehecht zijn aan hun familie heeft de Doctor zijn eigen holografische gezinnetje gecreëerd op het holodeck. Dit gezin blijkt echter walgelijk perfect te zijn. Tot die conclusie komen Kes en B'Elanna wanneer ze op een dag voor een etentje worden uitgenodigd. B'Elanna biedt vervolgens aan om het holodeck programma wat realistischer te maken, met alle gevolgen van dien.

3.23: Distant Origin

Twee geleerden van het Voth-ras zetten vraagtekens bij de evolutie-theorie van hun volk. Ze denken namelijk dat de Voth ooit op de aarde hebben gewoond en dus verwant zijn aan de mensen. De autoriteiten beschuldigen hen echter van ketterij. De twee wetenschappers gaan daarom op zoek naar bewijzen om hun theorie te onderbouwen. Na veel onderzoek ontdekken ze de Voyager. Heimelijk komen ze aan boord.

3.24: Displaced

Op een dag verschijnt er plotseling een onbekende buitenaardse man aan boord van de Voyager. Wanneer deze alien in de ziekenboeg wordt onderzocht, blijkt Kes spoorloos te zijn verdwenen - precies op hetzelfde moment dat ook de man verscheen. Hij beweert echter niet te weten wat er met Kes is gebeurd.

Wanneer Janeway een onderzoek start naar de herkomst van de alien, beginnen er steeds meer bemanningsleden te verdwijnen. Ondertussen stroomt het schip vol met aliens. Die blijken al snel niet zo onschuldig te zijn als ze op het eerste gezicht lijken.

3.25: Worst Case Scenario

B'Elanna ontdekt dat Chakotay wrok tegen Janeway en Tuvok koestert. Er blijkt zelfs een muiterij in voorbereiding te zijn. Chakotay krijgt steun van alle Maquis en zo’n 25 Starfleet bemanningsleden. Na wat strubbelingen kan Chakotay’s aanhang met succes de controle overnemen van alle besturingssystemen aan boord.

Maar niet alles is zoals het lijkt. Dit verhaal blijkt namelijk een oud holodeck programma te zijn, dat werd geschreven door een onbekende auteur. Omdat het verhaal nooit werd afgemaakt, besluit Tom het scenario zelf verder te schrijven.

3.26: Scorpion, deel I

De Voyager nadert de grenzen van het immense Borg-territorium. Dit gebied is zo groot dat de Voyager er perse doorheen moet, mits ze hun reis naar huis willen voortzetten. Een alternatieve route is er niet.

De bemanning ontdekt echter één doorgang waar helemaal geen Borg komen. Als snel wordt duidelijk waarom: deze doorgang wordt bevolkt door Species 8472, gevaarlijke wezens die zonder veel moeite een hele Borg vloot kunnen vernietigen.

4.01: Scorpion, deel II

Janeway heeft een deal gesloten met de Borg. Ze zal de Borg helpen met de creatie van een nieuw wapen tegen Species 8472. In ruil daarvoor krijgt de bemanning vrije doorgang door het Borg-territorium.

Chakotay heeft echter grote twijfels of dit wel een verstandig besluit is. Vooral nadat de Voyager hierdoor ook het doelwit is geworden van Species 8472 en Janeway bij een aanval zwaargewond raakt. Bovendien sturen de Borg een afgevaardigde naar de Voyager om te zorgen dat de bemanning zich aan hun aanspraken houdt. Goedschiks of kwaadschiks.

Opmerking: Seven of Nine wordt geïntroduceerd.

4.02: The Gift

Seven werd in de vorige aflevering bevrijd uit het Borg collectief. Zelf is ze hier niet blij mee. Ze wil namelijk meteen weer terug naar de Borg. Janeway neemt echter het besluit om Seven haar menselijkheid en haar individualiteit terug te geven.

Ondertussen gebeuren er vreemde dingen met Kes. Haar bijzondere gaven worden steeds krachtiger, waardoor het schip gevaar loopt. Uiteindelijk wordt duidelijk dat het voor Kes onmogelijk zal zijn om nog langer aan boord van de Voyager te blijven.

Opmerking: Kes wordt uit de serie geschreven. Haar personage keert later nog één keer terug voor een gastoptreden, in het zesde seizoen.

4.03: Day of Honor

Het is de "Day of Honor", een belangrijke feestdag voor Klingons. Dit geldt echter niet voor B'Elanna. Ze heeft deze dag andere prioriteiten en bovendien een slecht humeur. Ze moet namelijk samenwerken met Seven, waar ze totaal geen zin in heeft. Er volgt een opeenstapeling van problemen: na een mislukt experiment met transwarp aandrijving moet de warpkern worden afgestoten. Wanneer Tom en B'Elanna met een shuttle op zoek gaan naar de warpkern, blijken de buitenaardse Caatati hen voor te zijn. De aliens gaan er met de warpkern vandoor.

4.04: Nemesis

Chakotay stort met zijn shuttle neer op een jungle planeet. Daar wordt hij in eerste instantie gevangen genomen door soldaten, die hem voor hun aartsvijand aanzien. Wanneer de soldaten zich realiseren dat Chakotay niet hun vijand is, besluit commandant Brone om Chakotay in zijn leger op te nemen.

Vanaf dat moment raakt Chakotay betrokken bij een bloederige strijd tegen een gevaarlijke vijand. Uiteindelijk wordt echter duidelijk dat de situatie in werkelijkheid anders ligt.

4.05: Revulsion

De Voyager ontvangt een noodoproep van een angstig hologram. Deze Dejaren zegt dat zijn hele bemanning zou zijn overleden aan een mysterieuze ziekte en dat hijzelf door een storing op het punt staat in het niets te verdwijnen. B'Elanna en de Doctor gaan vervolgens op onderzoek uit. In eerste instantie is de Doctor blij om kennis te maken met een mede-hologram, maar al snel wordt duidelijk dat het verhaal van Dejaren niet klopt. Hij blijkt zijn bemanning namelijk zelf te hebben vermoord.

Ondertussen moeten Harry en Seven voor het eerst met elkaar samenwerken, maar dat verloopt niet bepaald soepel.

4.06: The Raven

Seven moet na haar jarenlange verblijf bij de Borg opnieuw als mens leren leven. Dit lijkt voorspoedig te gaan, totdat ze ineens last krijgt van mysterieuze flashbacks en hallucinaties. Seven valt vervolgens terug in haar oude gedrag. Ze bedreigt Neelix, valt enkele bemanningsleden aan en steelt een shuttle. Al snel wordt de oorzaak hiervan duidelijk: Seven heeft een Borg-signaal ontvangen.

4.07: Scientific Method

Alle bemanningsleden krijgen ineens last van uiteenlopende lichamelijke kwalen. De Doctor en Seven doen vervolgens een verontrustende ontdekking. Aan boord van de Voyager blijkt zich namelijk een buitenaards ras te bevinden - onzichtbaar voor het menselijke oog - dat allerlei tests en experimenten op de bemanning uitvoert.

4.08: Year of Hell, deel I

De bemanning komt op een dag een agressief buitenaards volk tegen, de Krenim. De vastberaden wetenschapper Annorax blijkt een machtig wapen te hebben ontwikkeld waarmee hij de geschiedenis kan veranderen. Door de vijanden van de Krenim in de tijdlijn 'uit te wissen', hoopt hij dat de geschiedenis in het voordeel van zijn eigen volk zal uitkomen. De gebeurtenissen die hierop volgen hebben echter ook een grote impact op de Voyager en haar bemanning.

4.09: Year of Hell, deel II

De bemanning van de Voyager krijgt te maken met een uitzichtloze situatie. Chakotay en Paris worden al enige tijd gevangen gehouden door de Krenim. Van de Voyager is ondertussen alleen nog een wrak over en Janeway heeft haar bemanning daarom het bevel gegeven om het schip te verlaten. Janeway zelf blijft achter. Ze is vastbesloten om de Krenim te verslaan - of anders om samen met haar schip ten onder te gaan.

4.10: Random Thoughts

De Voyager bemanning bezoekt een buitenaardse planeet. Hier wonen de Mari, een vredelievend volk met telepathische gaven. Tijdens een bezoek aan de plaatselijke markt loopt een man per ongeluk tegen B'Elanna aan. Even later slaat dezelfde man een onschuldige verkoper in elkaar. Vervolgens wordt B'Elanna gearresteerd voor het hebben van gewelddadige gedachten. Dit blijkt op deze planeet als een ernstige misdaad te worden gezien.

4.11: Concerning Flight

De Voyager wordt plotseling aangevallen door een onbekende vijand. De aanvallers stelen verschillende belangrijke technologieën, waaronder een processor van de hoofdcomputer en de holo-zender van de Doctor. De bemanning kan het spoor van de dieven echter volgen naar een planeet in de buurt. Wanneer Janeway en Tuvok vervolgens op onderzoek uit gaan, komen ze daar tot hun grote verbazing Leonardo da Vinci tegen, een personage uit Janeway's holodeck-programma.

4.12: Mortal Coil

Tijdens een missie komt Neelix om het leven. Seven of Nine kan hem echter met haar Borg kennis over nanotechnologie na 18 uur weer terug in het leven halen. Volgens de religie van Neelix komt men in het leven na de dood alle familieleden en vrienden weer tegen in een soort paradijs. Maar omdat hij in de 18 uur dat hij dood was helemaal geen leven na de dood heeft ervaren, begint Neelix zich af te vragen of het leven eigenlijk wel een zin heeft. Hij denkt van niet en besluit zelfmoord te plegen.

4.13: Waking Moments

De hele bemanning heeft 's nachts eenzelfde soort nachtmerrie. Hierin komt een onbekend buitenaards wezen voor. De volgende morgen blijken een aantal bemanningsleden in een coma-achtige toestand te zijn terecht gekomen, waaruit ze niet meer kunnen ontwaken.

Al snel wordt duidelijk dat men het moet opnemen tegen gevaarlijke aliens die hun slachtoffers kunnen overmeesteren via een droomwereld. Chakotay heeft door zijn indiaanse afkomst ervaring met wakende dromen en kan hierdoor met de aliens in contact komen. Vervolgens worden Chakotay en de Voyager echter in de val gelokt door de wezens.

4.14: Message in a Bottle

Seven ontdekt een enorm communicatienetwerk van buitenaardse afkomst. Hiermee kan ze aan de rand van het Alpha Kwadrant een Federatie-schip lokaliseren. Janeway en haar bemanning proberen snel een bericht naar dit onbekende schip te sturen, maar dat blijkt helaas onmogelijk te zijn. Een holografisch signaal is echter veel sterker en dus wordt meteen besloten om de Doctor (via het buitenaardse communicatienetwerk) naar het schip in het Alpha Kwadrant te sturen.

Vervolgens komt de Doctor terecht op de USS Prometheus. Al snel moet hij vaststellen dat dit schip recentelijk is veroverd door de Romulanen. Nu moet de Doctor proberen om de Romulanen te verslaan, samen met de nogal neurotische holografische arts van de Prometheus.

4.15: Hunters

De bemanning heeft na vele jaren eindelijk weer contact met het thuisfront via het communicatienetwerk (van de buitenaardse Hirogen) dat in de vorige aflevering werd ontdekt. Niet alleen Starfleet Command stuurt een bericht, ook arriveren er brieven van vrienden en familie. Helaas zit daar ook veel slecht nieuws tussen.

Ondertussen worden Tuvok en Seven gevangen genomen door de Hirogen. Die eisen namelijk dat de Voyager onmiddellijk stopt met het gebruiken van het communicatienetwerk.

4.16: Prey

Een groep Hirogen maakt al geruime tijd een jacht op een wezen dat toebehoord aan Species 8472. Nadat een zwaargewonde Hirogen jager voor medische behandeling aan boord van de Voyager wordt genomen, komt ongemerkt ook Species 8472 op het schip terecht. Dit wezen vraagt de bemanning vervolgens om hulp, maar is het wel verstandig om in deze zaak partij te kiezen? De Hirogen dreigen namelijk om de Voyager te vernietigen, tenzij Species 8472 aan hen wordt uitgeleverd. Deze kwestie zorgt uiteindelijk voor een conflict tussen Janeway en Seven.

4.17: Retrospect

De zelfingenomen wapenhandelaar Kovin komt aan boord om een nieuw wapen te leveren. Seven wordt gevraagd om Kovin behulpzaam te zijn bij de installatie hiervan op de Voyager. Seven wil echter niet met Kovin samenwerken en slaat hem neer. De Doctor komt vervolgens tot de ontdekking dat Seven hier een goede reden voor heeft. Kovin zou haar namelijk recentelijk hebben misbruikt. Maar zijn Sevens herinneringen wat betreft dit incident wel betrouwbaar?

4.18: The Killing Game, deel I

De Hirogen (een buitenaards ras dat leeft van de dodelijke jacht op andere volken) hebben de Voyager veroverd. De aliens hebben nu het hele schip tot één groot holodeck omgebouwd. Janeway en haar collega's moeten vervolgens in afschuwelijke simulaties tegen de Hirogen vechten tot ze er letterlijk dood bij neervallen. Door hersenspoeling denkt de bemanning dat de personages die ze spelen op het holodeck hun echte persoonlijkheden zijn.

Op een dag ontdekt de Hirogen-aanvoerder tot zijn grote vreugde een nieuwe, nog dodelijkere simulatie in de database van de Voyager: een holodeck-programma over de Tweede Wereldoorlog. De Hirogen strijders spelen in dit scenario de rol van Nazi officieren.

4.19: The Killing Game, deel II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het Franse stadje Saint Clare het middelpunt van een hevige strijd tussen Amerikaanse soldaten, het plaatselijke verzet en fanatieke Nazi officieren. Dat dit alles slechts een holodeck simulatie is van de buitenaardse Hirogen is voor de gehersenspoelde bemanning van de Voyager onbekend.

Alleen Janeway en Seven zijn op de hoogte van hun ware identiteit. Ze moeten niet alleen hun collega’s zien te redden, maar ook de gevaarlijke Hirogen proberen te verslaan.

4.20: Vis à Vis

Het gaat niet goed met Tom: hij heeft weinig interesse meer in zijn werk en in zijn vriendin B'Elanna. Dan arriveert er plotseling een bijzonder buitenaards schip, met aan boord de avontuurlijke test piloot Steth. Al snel sluit hij vriendschap met Tom.

Deze Steth blijkt in werkelijkheid echter niet zo sympathiek te zijn als hij zich voordoet. Hij steelt namelijk ongemerkt het lichaam van Tom. Diens collega’s hebben in eerste instantie helemaal niets in de gaten, totdat 'Tom' zich ineens erg vreemd begint te gedragen.

4.21: The Omega Directive

De bemanning van de Voyager ontdekt een aantal zogenaamde Omega deeltjes. Deze onstabiele materie blijkt zo gevaarlijk te zijn dat hier zelfs een geheim Starfleet protocol voor bestaat: de Omega Directive. De deeltjes moeten nu zo snel mogelijk worden vernietigd, maar Seven is hiertegen. Voor de Borg is Omega namelijk een soort heilige graal, de ultieme vorm van perfectie.

4.22: Unforgettable

Een buitenaardse vrouw genaamd Kellin vraagt asiel aan op de Voyager. Ze onthult een maand eerder ook al enige tijd op de Voyager te hebben doorgebracht. Ze zou in die periode zelfs een korte relatie met Chakotay hebben gehad. De bemanning kan zich echter totaal niet aan Kellin of aan de door haar beschreven gebeurtenissen herinneren.

4.23: Living Witness

Deze aflevering speelt zich 700 jaar later af, ergens in de 31ste eeuw. Volgens de geschiedenisboekjes van de buitenaardse Kyrians waren Janeway en haar collega’s gewetenloze massamoordenaars. Ze zouden namelijk een bloederige burgeroorlog hebben veroorzaakt.

Quarren, de curator van een historisch museum, heeft nu een kopie van het programma van de Doctor gevonden. Vervolgens wordt de Doctor geconfronteerd met de 'misdaden' die hij 700 jaar geleden zou hebben gepleegd.

De Doctor is geschokt wanneer hij zich realiseert dat het volk van Quarren de geschiedenis totaal verkeerd heeft geïnterpreteerd. Hij probeert het verhaal recht te zetten, maar dit wordt in eerste instantie niet geaccepteerd. Er breken zelfs rellen uit.

4.24: Demon

De deuterium voorraad van de Voyager begint op te raken. Tom en Harry vertrekken daarom naar een nabijgelegen planeet om nieuw deuterium te gaan zoeken. Dit blijkt een Demon-klasse planeet te zijn, met een toxische atmosfeer en extreem hoge temperaturen. Het duo ontdekt hier een mysterieus soort vloeibaar metaal, dat de vorm van organische wezens kan aannemen.

Later keren Tom en Harry terug naar de Voyager. Hun collega’s hebben echter niet in de gaten dat deze mannen buitenaardse dubbelgangers zijn.

4.25: One

De Voyager vliegt een gigantische nebula binnen. De radioactieve straling in dit gebied blijkt echter levensgevaarlijk te zijn voor de bemanning. Omdat een alternatieve route veel te lang zou duren, wordt besloten om toch door de nebula verder te vliegen. Deze reis zal ongeveer een maand duren.

De bemanning gaat tijdens deze periode in stasis ter bescherming tegen de straling. Enige uitzondering is Seven, die door haar Borg achtergrond nergens last van heeft. Ze moet nu een maand lang het schip op koers houden, met alleen de Doctor als gezelschap.

In eerste instantie lijkt de reis voorspoedig te verlopen. Na verloop van tijd wordt de Voyager echter steeds vaker getroffen door mysterieuze storingen. Bovendien krijgt Seven last van beangstigende hallucinaties.

4.26: Hope and Fear

De bemanning van de Voyager maakt kennis met de buitenaardse Arturis, een op het eerste gezicht erg behulpzame man. Hij zegt meer dan 4000 talen te beheersen.

Onlangs hebben Janeway en haar collega’s een gecodeerd bericht uit het Alpha Kwadrant ontvangen. Helaas is het nog steeds niet gelukt om deze boodschap te ontcijferen. Arturis biedt in deze kwestie zijn hulp aan en hij slaagt er inderdaad in om de informatie te decoderen.

Starfleet Command blijkt een bemoedigend bericht te hebben gestuurd, waardoor de bemanning hoop krijgt op een spoedige terugkeer naar huis. Al snel wordt echter duidelijk dat Arturis de Voyager in de val wil laten lopen.

5.01: Night

De Voyager is terecht gekomen in een gebied dat 'de Leegte' wordt genoemd. Er is hier namelijk geen enkel sterrenstelsel of buitenaards schip te vinden. De reis door deze Leegte zal zo’n twee jaar gaan duren. Na twee maanden van intense verveling verlangt de bemanning echter al terug naar de normale ruimte.

Ondertussen blijkt Janeway last van haar geweten te hebben gekregen. Ze voelt zich schuldig, omdat de bemanning onder haar leiding in het Delta Kwadrant is terechtgekomen.

5.02: Drone

Het transporter systeem heeft last van een storing. Het gevolg is dat enkele nanosondes van Seven tijdens het beamen samensmelten met de mobiele holo zender van de Doctor. Hieruit ontstaat vervolgens een nieuwe levensvorm: een geavanceerde Borg uitgerust met technologie uit de 29e eeuw. (Dit omdat de holo zender van de Doctor ook uit de 29e eeuw komt. Zie de aflevering Future’s End uit seizoen drie.)

Uiteraard zou de aanwezigheid van een Borg op het schip een groot gevaar kunnen vormen voor de bemanning. Desondanks wil men hem de kans geven om zich als individu te ontwikkelen. Het is echter nog maar de vraag of dit wel zo’n goed idee is. Hij neemt namelijk al snel contact op met het Borg-collectief.

5.03: Extreme Risk

Tom heeft plannen om een nieuw soort shuttle te bouwen: de Delta Flyer. Dit kleine - maar zeer wendbare - schip is uitermate geschikt voor de specifieke omstandigheden in het Delta Kwadrant. De bemanning is meteen enthousiast en iedereen werkt mee om van dit project een succes te maken. Vervolgens is de eerste missie van de Delta Flyer het bergen van een sonde. Ook de buitenaardse Malon willen de sonde echter in handen krijgen, waarna er een heuse wedloop ontstaat.

Ondertussen blijkt B'Elanna depressief te zijn. Ze zoekt bewust allerlei levensgevaarlijke situaties op. Chakotay realiseert zich dat B'Elanna moeite heeft om de dood van hun oude Maquis collega’s te verwerken.

5.04: In the Flesh

De bemanning van de Voyager komt een buitenaards ruimtestation tegen. Tot hun grote verbazing blijkt de Starfleet Academy hier tot in het detail te zijn nagebouwd. Tuvok en Chakotay gaan op onderzoek uit en ontdekken al snel dat het in werkelijkheid om een training simulatie van Species 8472 gaat. Janeway en haar collega’s vermoeden nu dat deze gevaarlijke aliens in het geheim een invasie van de aarde voorbereiden.

5.05: Once Upon a Time

Tijdens een missie komt de Delta Flyer terecht in een ionen storm, waarna de shuttle neerstort op een planeet. Aan boord bevinden zich Tom, Tuvok en een zwaar gewonde Samantha Wildman.

Ondertussen wacht de kleine Naomi op de Voyager op de terugkeer van haar moeder. Omdat men het nietsvermoedende meisje niet wil belasten met de waarheid, probeert Neelix zijn petekind bezig te houden met een avontuurlijk holodeck programma voor kinderen: The Adventures of Flotter.

5.06: Timeless

Deze aflevering speelt zich 15 jaar in de toekomst af. Jaren geleden blijkt bijna de hele bemanning van de Voyager op tragische wijze om het leven te zijn gekomen. Tijdens een vlucht met een experimentele slipstream aandrijving ging er namelijk iets mis, waarna de Voyager neerstortte op een ijsplaneet. Alleen Harry en Chakotay overleefden. Vooral Harry kampt sindsdien met een enorm schuldgevoel.

Nu willen Chakotay en Harry het verleden veranderen om daarmee hun collega’s te redden. Dit is echter tegen de regels. Beide mannen worden daarom gezocht door Starfleet.

  • Dit was de 100ste aflevering van de serie.
  • Met een gastoptreden van LeVar Burton als Captain Geordi La Forge van de USS Challenger.
  • Overigens was LeVar Burton ook de regisseur van deze aflevering.

5.07: Infinite Regress

De bemanning van de Voyager ontdekt wrakstukken van een Borg schip. Vervolgens begint Seven zich vreemd te gedragen. Zo blijken zich ineens uiteenlopende persoonlijkheden in haar te manifesteren. Het gaat om personen die ooit door de Borg en door Seven of Nine zelf werden geassimileerd.

Al snel wordt duidelijk dat dit wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van specifieke Borg technologie, die geïnfecteerd blijkt te zijn met een buitenaards virus. Een groep aliens wil dit als wapen gebruiken om het hele Borg collectief te infecteren en vernietigen. Helaas dreigt nu ook Seven hiervan het slachtoffer te worden.

5.08: Nothing Human

De bemanning ontdekt een gewonde buitenaardse levensvorm, die vervolgens aan boord wordt gebracht. In de ziekenboeg valt het wezen B'Elanna aan, waarna het zich aan haar vasthecht. De Doctor blijkt niet in staat te zijn om B'Elanna en de alien van elkaar te scheiden. Daarom roept hij de hulp in van het hologram van Crell Moset, een briljante Cardassiaanse wetenschapper.

Helaas wordt al snel duidelijk dat deze man nogal omstreden is. Tijdens de Cardassiaanse bezetting van Bajor voerde de echte Crell Moset namelijk verschrikkelijke experimenten uit op levende proefpersonen. De Doctor vraagt zich af of hij nu wel gebruik mag maken van Mosets kennis.

5.09: Thirty Days

Tom Paris krijgt een gevangenisstraf van 30 dagen opgelegd. Ook wordt hij gedegradeerd naar een lagere rang. Vervolgens wordt door middel van flashbacks getoond hoe het hiertoe is gekomen. Tom blijkt zich te hebben bemoeid met de interne aangelegenheden van een buitenaards volk op een oceaan planeet. Dit is tegen de regels en Janeway vat deze overtreding zwaar op.

5.10: Counterpoint

De Voyager reist door het territorium van de Devore. Telepathie is hier streng verboden. Daarom besluit Janeway een groep telepathische vluchtelingen te helpen bij hun ontsnapping uit het gebied.

Inspecteur Kashyk van de Devore vermoedt ondertussen dat de Voyager in het geheim telepaten aan boord heeft genomen. Hij komt langs voor een grondige inspectie van het schip. Wanneer hij ondanks zijn vermoedens geen enkele telepaat aantreft, ontstaat er tussen Kashyk en Janeway een bijzonder machtsspel.

5.11: Latent Image

Tijdens een gezondheidscheck ontdekt de Doctor dat hij recentelijk een gecompliceerde operatie bij Harry Kim heeft uitgevoerd. De Doctor kan zich echter totaal niet aan deze gebeurtenis herinneren. Vervolgens blijkt dat er iemand heeft geknoeid met de geheugen bestanden van de holografische arts.

In eerste instantie denkt de Doctor dat er sprake is van een samenzwering tegen hem, aangevoerd door Janeway hoogst persoonlijk. Uiteindelijk wordt duidelijk dat de Doctor in een noodsituatie een moeilijke keuze moest maken tussen twee zwaargewonde patiënten. Hij besloot eerst Harry (een goede vriend van hem) te redden, wat resulteerde in de dood van een ander bemanningslid, ene Jetal. Een beslissing waar de Doctor achteraf niet mee kon omgaan. Dit leidde tot een identiteitscrisis.

5.12: Bride of Chaotica!

De Voyager komt vast te zitten in een interdimensionale scheur. Hierna verschijnen er ineens ontdekkingsreizigers uit een andere dimensie op het holodeck. Ze komen terecht in The Adventures of Captain Proton, een creatie van Tom Paris. De aliens denken echter dat alle gebeurtenissen in het programma realiteit zijn. De wezens blijken zelf namelijk ook photonisch zijn. Ze begrijpen daarom niet dat het verhaal en de personages slechts fictie zijn.

Al snel maken de wezens kennis met de slechte Doctor Chaotica. De aliens komen tot de conclusie dat Chaotica een gevaarlijke vijand is die vernietigd moet worden. Tussen beide partijen breekt vervolgens een oorlog uit. De bemanning van de Voyager moet nu zelf in het holodeck programma meespelen om het schip te redden.

5.13: Gravity

Tuvok, Tom en de Doctor storten tijdens een missie met hun shuttle neer op een woestijn planeet. Daar komen ze een vrouw tegen die al jaren op de planeet vastzit. Al snel blijkt deze Noss verliefd te zijn op Tuvok, maar helaas kunnen deze gevoelens door hem niet worden beantwoord.

Ondertussen ontdekt de bemanning van de Voyager dat er weinig tijd is om hun vermiste collega’s te redden. De enige doorgang naar de woestijn planeet dreigt namelijk te worden vernietigd door vijandige aliens.

5.14: Bliss

Na vijf lange jaren in het Delta Kwadrant te hebben doorgebracht, ontdekt de bemanning van de Voyager eindelijk een wormhole dat naar direct naar het Alpha Kwadrant leidt. Iedereen aan boord is dolblij en men kijkt verlangend uit naar een feestelijke thuiskomst. Seven is echter minder enthousiast en begint zich af te vragen of dit allemaal wel klopt.

Al snel blijkt het 'wormhole' in werkelijkheid een soort ruimte-monster te zijn, dat zijn buit aanlokt door te doen alsof hun dromen in vervulling gaan. Vervolgens worden de nietsvermoedende slachtoffers - inclusief hun schip - verteerd. Helaas is de rest van de bemanning zo verblind door euforie dat ze de waarheid niet willen inzien. Kan Seven haar collega's nog redden?

5.15: Dark Frontier, deel I

Seven of Nine ontdekt een zwaar beschadigd Borg-schip. Janeway wil deze kans aangrijpen om een Transwarp spoel van de Borg te stelen. Hiermee zou de terugreis van de Voyager met 20 jaar kunnen worden ingekort.

De Borg blijken echter op de hoogte te zijn van dit plan. Ze nemen contact op met Seven en doen haar een aanbod dat ze niet kan weigeren. Seven moet namelijk 'vrijwillig' terugkeren naar het Borg-collectief. Doet ze dit niet, dan zal de Voyager door de Borg worden vernietigd.

5.16: Dark Frontier, deel II

Seven is teruggekeerd naar het Borg collectief. Dit is uiteraard een grote schok voor haar collega’s op de Voyager. Ze realiseren zich echter niet dat Seven door de gevaarlijke Borg Queen werd gechanteerd om haar vrienden te verraden. Wanneer de waarheid aan het licht komt, besluit Janeway een reddingsmissie te ondernemen om Seven te bevrijden.

Ondertussen wordt Seven gedwongen om te helpen bij het assimileren van nieuwe slachtoffers. De Borg Queen denkt namelijk dat Seven de enige Borg is die de mensheid echt kan begrijpen. Ze willen haar daarom gebruiken om de aarde aan zich te onderwerpen.

5.17: The Disease

Harry begint in het geheim een intieme relatie met een buitenaardse vrouw, Derran Tal van de Varro. Deze verhouding wordt al snel openbaar, wanneer blijkt dat Harry en Tal biochemisch afhankelijk van elkaar zijn geworden. Voor de Varro is dit heel normaal, maar bij Harry veroorzaakt dit een grote verandering in zijn normaal zo brave persoonlijkheid.

Janeway geeft Harry daarom het bevel om meteen met de relatie te stoppen. Tal en haar geliefde zijn echter niet van plan om de relatie te beëindigen. Dit heeft grote gevolgen.

5.18: Course: Oblivion

De bemanning viert het huwelijk van Tom en B’Elanna. Helaas is de feestvreugde snel voorbij wanneer het schip ineens wordt getroffen door mysterieuze storingen. Ook blijkt B’Elanna een dodelijke ziekte te hebben. Al snel krijgen steeds meer collega’s last van dezelfde symptomen. Het blijkt hier echter niet om de echte bemanning van de Voyager te gaan. Het gaat namelijk om de buitenaardse duplicaten uit de aflevering Demon (uit seizoen vier). Ze zijn hun ware identiteit vergeten.

5.19: The Fight

De Voyager komt vast te zitten in de zogenaamde "chaotische ruimte", een gebied dat zijn naam dankt aan het feit dat de wetten der natuur hier constant veranderen. Ondertussen krijgt Chakotay last van mysterieuze hallucinaties. Buitenaardse wezens blijken op deze manier in contact te willen komen met de Voyager. In zijn hallucinaties denkt Chakotay dat hij een bokser is, de Maquis Mauler. Hij moet het tijdens een bokswedstrijd opnemen tegen de kampioen van het Delta Quadrant: Kid Chaos.

5.20: Think Tank

De Voyager wordt in de val gedreven door een vloot premiejagers. Omdat een ontsnapping onmogelijk lijkt te zijn, zoekt Janeway hulp bij een buitenaardse denktank. Deze groep bestaat uit een aantal uiteenlopende wezens die - tegen betaling van een bepaalde prijs - de onmogelijk geachte problemen van anderen op lossen. Het is echter nog maar de vraag of de bemanning wel akkoord zal gaan met de prijs die door de denktank wordt gevraagd. De aliens willen namelijk Seven als betaling.

5.21: Juggernaut

De Voyager ontdekt een zwaar beschadigd vrachtschip van de Malon. Dit schip dreigt binnenkort te exploderen, waardoor de hele sector met een dodelijke radioactieve straling zal worden vervuild. Janeway besluit vervolgens om Chakotay, B'Elanna en Neelix naar het Malon schip te sturen. Het team moet nu proberen om een enorme ramp te voorkomen. Aan boord blijkt zich echter ook een mysterieus wezen te bevinden, een zogenaamde Vihaar. Al snel wordt duidelijk dat een oude Malon-mythe net zo gevaarlijk kan zijn als radioactieve straling.

5.22: Someone to Watch Over Me

Seven besluit bij de Doctor in de leer te gaan over het onderwerp liefde en relaties. De Doctor leert Seven vervolgens hoe ze moet dansen, zingen, hoe je een gesprek met iemand begint en hoe men beleefd tegen anderen is. Uiteindelijk, na een zorgvuldig selectieproces, maakt Seven daadwerkelijk een afspraak met één van haar collega's, Luitenant Chapman.

Dit zorgt echter voor onverwachte complicaties. De Doctor blijkt inmiddels zelf gevoelens voor Seven te hebben ontwikkeld. Helaas wordt duidelijk dat deze gevoelens niet wederzijds zijn.

5.23: 11:59

Janeway haalt herinneringen op aan haar verre voorouder, een vrouw genaamd Shannon O’Donnell. Deze Shannon zou niet alleen een beroemde NASA astronaut zijn geweest, ook was ze rond het jaar 2000 de drijvende kracht achter het Millennium Gate project. Dit was een gigantisch bouwwerk op de aarde dat men vanuit de ruimte kon zien.

Shannon is hierdoor altijd een belangrijk rolmodel voor Janeway geweest. Na wat onderzoek wordt echter duidelijk dat Shannon in werkelijkheid nooit een astronaut is geweest. Bovendien was ze slechts indirect betrokken bij de bouw van de Millennium Gate. Dit is een grote teleurstelling voor Janeway.

5.24: Relativity

In de 24e eeuw wordt de Voyager vernietigd door een explosief dat de ruimte-tijd kan splijten. In de 29e eeuw probeert Captain Braxton van het tijdschip Relativity te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk was. Al snel wordt duidelijk dat alleen Seven haar collega’s kan redden. Ze wordt door Braxton terug in het verleden gestuurd om de zaak te onderzoeken. Vervolgens raakt Seven verwikkeld in een complot dat ernstige gevolgen zal hebben voor de tijdlijn.

Opmerking: Captain Braxton was eerder te zien in de aflevering Future’s End (uit het derde seizoen).

5.25: Warhead

Op een planeet ontdekt de bemanning van de Voyager een beschadigde raket van onbekende herkomst. Deze raket blijkt over een kunstmatige intelligentie te beschikken. Al snel wordt echter duidelijk dat het om een massavernietigingswapen gaat. Een eerste poging om het wapen uit te schakelen mislukt. Bovendien neemt de kunstmatige intelligentie het hologram van de Doctor in bezit. Vervolgens moet de bemanning tot het uiterste gaan om te voorkomen dat het systeem zijn dodelijke missie alsnog zal uitvoeren.

5.26: Equinox, deel I

De bemanning van de Voyager ontvangt een noodoproep van een ander schip. Tot hun grote verbazing blijkt het om de USS Equinox te gaan, ook een Federatie schip dat jaren geleden in het Delta Kwadrant is terechtgekomen.

Captain Ransom en zijn bemanning blijken echter een duister geheim te hebben. Om te kunnen overleven hebben ze de afgelopen jaren namelijk veel onschuldige buitenaardse wezens gedood. Wanneer de waarheid aan het licht komt, roept dit bij Janeway grote afschuw op. Ondertussen willen Ransoms buitenaardse slachtoffers wraak.

6.01: Equinox, deel II

Kapitein Ransom van de USS Equinox heeft Seven en de Doctor ontvoerd. Vervolgens proberen Ransom en zijn bemanning te vluchten.

Ondertussen zint Janeway op wraak. Ze voelt zich verraden door Ransom en wil hem koste wat kost te pakken krijgen. Dit zorgt voor een ernstig conflict met Chakotay, die vindt dat Janeway veel te ver gaat.

Na verloop van tijd realiseert Ransom zich de ernst van de situatie en wil zich overgeven. Helaas gaat zijn eerste officier hier niet mee akkoord: op de Equinox breekt een muiterij uit.

Uiteindelijk offert Ransom zichzelf en zijn schip op. Slechts een aantal van zijn bemanningsleden kunnen worden gered door de Voyager. Ze worden gedegradeerd, waarna Janeway hen opneemt in haar eigen crew.

6.02: Survival Instinct

Op een buitenaards ruimtestation komt Seven een aantal oude bekenden tegen. Het gaat om drie voormalige Borg uit haar unimatrix.

Uit flashbacks blijkt vervolgens dat het viertal vele jaren geleden met hun schip neerstortte op een afgelegen planeet. Hierdoor raakten ze afgescheiden van het Borg collectief. De drie anderen herwonnen al snel hun individualiteit en probeerden te vluchten. Seven dwong hen echter om bij het Borg collectief te blijven, tegen hun wil.

Seven wordt nu geconfronteerd met een groot schuldgevoel, omdat ze zich realiseert dat haar reactie destijds grote gevolgen had.

6.03: Barge of the Dead

Na een shuttle ongeluk komt B'Elanna terecht in een coma. Vervolgens droomt ze op weg te zijn naar Gre'Thor, een soort hel voor eerloze Klingons.

Op het houten schip dat haar naar Gre'Thor moet brengen, komt B'Elanna tot haar grote schrik ook haar moeder Miral tegen. Vervolgens besluit B'Elanna haar moeder te redden voordat ze in de hel terecht komt.

6.04: Tinker, Tenor, Doctor, Spy

De Doctor voert een aantal veranderingen door in zijn programma. Hierdoor kan hij allerlei dagdromen beleven, net als mensen. Al snel begint de Doctor er op los te fantaseren. In deze dagdromen vinden zijn collega’s hem helemaal geweldig. Ook fantaseert hij een 'Emergency Command Hologram' te zijn, dat in noodgevallen op heldhaftige wijze het commando aan boord kan overnemen.

Ondertussen heeft de bemanning niet in de gaten dat ze worden geobserveerd door een buitenaards schip, dat ze de Voyager wil aanvallen. De aliens scannen de Voyager en komen terecht in het programma van de Doctor. De aliens denken per abuis dat alles wat ze zien echt is.

Vervolgens beginnen de aliens zich voor te bereiden op een gewelddadige confrontatie met de gevaarlijke 'commandant' van de Voyager: de Doctor.

6.05: Alice

Bij een buitenaards sloopbedrijf ontdekt Tom het wrak van bijzondere shuttle. Hij neemt het scheepje, dat de naam Alice krijgt, mee terug naar de Voyager om het op te knappen. Helaas wordt al snel duidelijk dat Alice geen normaal schip is. De boordcomputer heeft namelijk een geheel eigen wil. Tom heeft niet in de gaten dat zijn leven nu gevaar loopt.

6.06: Riddles

Neelix en Tuvok zijn op de terugweg van een diplomatie missie. Ineens wordt Tuvok aangevallen door een onzichtbare entiteit. Hij loopt hierdoor ernstige neurologische schade op. Dit heeft tot gevolg dat de extreem rationele Tuvok nu ineens het geestelijke vermogen heeft van een klein kind. Hij heeft last van geheugenverlies en is erg angstig. Neelix helpt Tuvok dit trauma te doorstaan.

6.07: Dragon's Teeth

De Voyager wordt aangevallen door de buitenaardse Turei. Hierdoor voelt Janeway zich gedwongen om het schip te laten landen op een veilige planeet. Lang geleden vond hier een alles vernietigende aanval plaats. Nu is de planeet schijnbaar verlaten.

Al snel ontdekt de bemanning echter honderden stasis capsules op de planeet. Dit zijn overlevenden van de aanval 900 jaar geleden. De honderden Vaadwaur worden vervolgens uit stasis gehaald. Janeway besluit dit volk te helpen bij het vinden van een nieuwe thuisplaneet.

Helaas blijken de Vaadwaur niet zo onschuldig te zijn als dat ze zich voordoen. Ze willen namelijk de Voyager veroveren. Bovendien lanceren hun oude vijanden, de Turei, een nieuwe aanval op de planeet.

6.08: One Small Step

Oktober 2032: één van de eerste bemande missies naar Mars eindigt in een tragedie. De commando module Ares IV, met aan boord Luitenant John Kelly, verdwijnt namelijk spoorloos. Men neemt aan dat hij is verongelukt.

Honderden jaren later: de bemanning van de Voyager ontdekt het wrak van de Ares IV in het Delta Kwadrant. Een mysterieuze ruimte anomalie blijkt de module te hebben opgeslokt. Het lijk van John Kelly bevindt zich nog aan boord. De bemanning van de Voyager wil de anomalie onderzoeken, maar vervolgens komt ook de Delta Flyer vast te zitten in de anomalie.

Ondertussen blijken in de computer van de Ares IV nog de logboeken van John Kelly te staan. Hieruit wordt duidelijk wat er lang geleden werkelijk met hem is gebeurd. In tegenstelling tot wat men altijd heeft gedacht, blijkt John Kelly destijds niet meteen om het leven te zijn gekomen.

6.09: The Voyager Conspiracy

Seven of Nine ontwikkelt een nieuwe, efficiënte methode om in korte tijd grote hoeveelheden informatie te kunnen verwerken. Ze doet dit door tijdens iedere regeneratie cyclus o.a. logboeken en sensor verslagen rechtstreeks in haar corticale processor te downloaden.

In eerste instantie levert dit positieve resultaten op, maar al snel treden er onverwachte complicaties op. De hersenen van Seven kunnen deze grote hoeveelheid informatie namelijk niet aan. Seven begint hierdoor allerlei verbanden te zien, die in werkelijkheid niet bestaan.

Zo raakt ze ervan overtuigd dat er aan boord een grote samenzwering gaande is. Janeway zou - in samenwerking met Starfleet - de Voyager bewust in het Delta Kwadrant hebben laten stranden. Dit om hier een militaire presentie op te bouwen.

6.10: Pathfinder

Deze aflevering speelt zich voornamelijk af op de aarde, met Reginald Barclay en Deanna Troi (beide uit Star Trek: The Next Generation) in de hoofdrol.

Starfleet blijkt al enige tijd te werken aan een nieuwe methode om direct te kunnen communiceren met de Voyager in het Delta Kwadrant. Dit project genaamd Pathfinder staat onder leiding van Admiraal Owen Paris (de vader van Tom) en Commander Harkins.

Reg Barclay zit ook in het Pathfinder team als ingenieur, maar dreigt nu zijn baan te verliezen. Deanna Troi ontdekt dat Reg helemaal geobsedeerd is geraakt door de Voyager. Hij heeft het hele schip nagebouwd op het holodeck, compleet met haar bemanning. In deze simulaties zijn Reg en de bemanning de beste vrienden. Commander Harkins is echter minder blij met deze obsessie en wil hem uit het team zetten. Deanna probeert Reg daarom te helpen.

6.11: Fair Haven

Tom en Harry hebben een nieuw holodeck programma geschreven: Fair Haven. Hierin staat een lieflijk Iers dorpje centraal, dat wordt bewoond door uiterst vriendelijke mensen. Dit programma blijkt bij de bemanning erg populair te zijn.

Ook Janeway brengt haar vrije tijd door in Fair Haven. Ze wordt al snel verliefd op één van de personages: Michael Sullivan. Ze besluit zelfs zijn karakter te herschrijven, zodat hij steeds meer veranderd in haar ideale man. Helaas is deze relatie bij voorbaat gedoemd te mislukken: Michael Sullivan is en blijft immers 'slechts' een hologram.

6.12: Blink of an Eye

De Voyager komt vast te zitten in het magnetische veld van een bijzondere planeet. De tijd op deze planeet verstrijkt namelijk veel sneller dan in de normale ruimte.

Vanuit het perspectief van de bemanning zit men slechts enkele uren vast in het magnetische veld, maar ondertussen zijn op de planeet vele honderden jaren verstreken. Al snel ontwikkelt de primitieve bevolking op de planeet zich tot een geavanceerde samenleving, die helemaal is geobsedeerd door de (voor hen) mysterieuze ster aan de hemel: Voyager.

6.13: Virtuoso

De bemanning van de Voyager komt in contact met de buitenaardse Qomar. Dit volk blijkt totaal onbekend te zijn met het fenomeen muziek. De Doctor zingt een liedje voor ze en wordt voor hen meteen een beroemde superster. Hij heeft ineens miljoenen fans, die hem helemaal geweldig vinden.

Dit succes stijgt de Doctor al snel naar het hoofd, tot grote frustratie van zijn collega’s. De Doctor voelt zich hierdoor op de Voyager niet meer gewaardeerd en besluit het schip te verlaten. Hij wil bij de Qomar een nieuwe carrière en een nieuw leven beginnen. Helaas eindigt dit in een teleurstelling.

6.14: Memorial

Chakotay, Tom, Harry en Neelix keren na een verkenningsmissie terug naar de Voyager. Ineens krijgen alle vier last van heftige flashbacks. In deze flashbacks zijn ze betrokken bij de gedwongen verhuizing van een groep kolonisten op een buitenaardse planeet. De situatie loopt echter uit de hand, waarna tientallen kolonisten worden doodgeschoten. Een traumatische gebeurtenis voor alle betrokkenen, maar zijn deze flashbacks echt of slechts inbeelding?

Al snel krijgen ook de overige bemanningsleden last van flashbacks. Janeway en haar collega’s gaan vervolgens op onderzoek uit en ontdekken op een planeet in de buurt een gigantisch monument. Dit monument werd gebouwd om de onschuldige slachtoffers te herdenken die hier lang geleden om het leven kwamen.

6.15: Tsunkatse

De hele bemanning heeft verlof. Tuvok en Seven doen liever iets nuttigs met hun vrije tijd en willen een naburige gaswolk bestuderen. Onderweg worden ze echter plotseling gevangen genomen door aliens. Tuvok raakt hierbij gewond.

Vervolgens wordt Seven gedwongen om mee te vechten bij een 'Tsunkatse' wedstrijd, een soort buitenaards gladiatoren gevecht op leven en dood. Seven weigert in eerste instantie mee te doen. Ze verandert echter van gedachten wanneer duidelijk wordt dat Tuvok door haar weigering geen medische verzorging krijgt.

6.16: Collective

Tijdens een missie wordt de Delta Flyer overmeesterd door een Borg kubus. Chakotay, Tom en Neelix worden vervolgens gevangen genomen.

Al snel wordt duidelijk dat de Borg kubus zwaar beschadigd is. Alle volwassen Borg blijken dood te zijn. Aan boord bevinden zich alleen nog vijf Borg kinderen. Seven probeert met hen te onderhandelen, wat echter veel moeite kost.

Uiteindelijk kunnen vier van de Borg kinderen worden gered: de tiener Icheb, het meisje Mezoti en de broertjes Azan en Rebi.

6.17: Spirit Folk

Het holodeck programma Fair Haven is nog altijd erg populair bij de bemanning. Het programma draait nu zelfs 24 uur per dag. Helaas veroorzaakt dit al snel grote problemen.

Door een storing beginnen alle holo personages zich namelijk te realiseren dat er in hun dorp vreemde dingen gebeuren. Omdat ze niet weten dat hun hele wereld fictief is, denken de dorpelingen dat Tom en zijn collega’s geesten zijn die magische krachten hebben.

Al snel komt het tot een opstand in het dorp. Men is bang dat de 'geesten' het hele dorp willen uitroeien. Tom en Harry worden zelfs gegijzeld door de boze dorpelingen.

6.18: Ashes to Ashes

Een buitenaardse vrouw neemt contact op met de Voyager. Ze beweert Lyndsay Ballard te zijn, een bemanningslid dat enige tijd geleden om het leven kwam. Ze blijkt na haar dood door de buitenaardse Kobali terug tot leven te zijn gewekt. Tijdens deze procedure werd ook haar DNA en haar uiterlijk veranderd.

Ondertussen heeft Seven de opdracht gekregen om voor de Borg kinderen te zorgen. Een taak die haar al snel tegenvalt. De kinderen weigeren zich namelijk te houden aan de strenge protocollen die Seven voor hen heeft opgesteld.

6.19: Child's Play

De bemanning van de Voyager ontdekt de thuisplaneet van Icheb, één van de Borg kinderen die onlangs werd gered. Hoewel Seven hier veel moeite mee heeft, besluit de jongen terug te keren naar zijn ouders. Al snel wordt echter duidelijk dat Ichebs ouders hun zoon opzettelijk hebben laten assimileren door de Borg.

6.20: Good Shepherd

Seven doet een efficiency analyse van de crew en stelt vast dat drie bemanningsleden niet goed functioneren. William Telfer is een hypochonder, Tal Celes heeft een gebrek aan zelfvertrouwen en intelligentie. De arrogante Mortimer Harren weigert met anderen samen te werken.

Janeway besluit dit drietal onder haar hoede te nemen. Vervolgens vertrekken ze samen voor een speciale missie met Delta Flyer. Helaas krijgt men al snel te maken met een gevaarlijke buitenaardse entiteit.

6.21: Live Fast and Prosper

Twee gemene buitenaardse oplichters doen zich voor als Janeway en Tuvok. Het duo steelt op deze manier allerlei waardevolle goederen. Hun nietsvermoedende slachtoffers blijven met lege handen achter en zijn uiteraard woedend.

De bemanning van de Voyager komt deze zwendel op het spoor wanneer zij verantwoordelijk worden gehouden voor de daden van de oplichters. Vervolgens gaan de echte Janeway en haar collega’s op zoek naar hun criminele dubbelgangers.

6.22: Muse

B'Elanna stort met haar shuttle neer op een primitieve planeet. De mensen op deze planeet hebben ongeveer het niveau van de Oude Grieken. Al snel wordt B'Elanna gevonden door Kelis, een schrijver. Hij moet binnenkort voor zijn beschermheer een nieuw toneelstuk opvoeren. Vervolgens wordt B'Elanna voor Kelis een soort muze. Hij gebruikt het verhaal van B'Elanna en de Voyager als inspiratie voor zijn nieuwe stuk.

6.23: Fury

Drie jaar geleden verliet Kes de Voyager, omdat ze haar krachten niet meer onder controle had. Nu is Kes terug, ouder en vooral erg boos. Ze is namelijk van mening dat haar collega’s haar destijds in de steek hebben gelaten. Kes ramt daarom met haar shuttle de Voyager en reist vervolgens terug in het verleden. Ze wil haar jongere zelf redden en de rest van de bemanning uitleveren aan de gevaarlijke Vidiians. Janeway probeert Kes te stoppen.

6.24: Life Line

Deze aflevering speelt zich voornamelijk af in het Alpha Kwadrant, met gastrollen van Reginald Barclay en Deanna Troi (beide uit Star Trek: The Next Generation).

Nu er weer regelmatig contact is tussen de Voyager en Starfleet, ontvangt de Doctor een vervelend bericht van het thuisfront. De schepper van zijn programma, Dr. Lewis Zimmerman, blijkt namelijk ernstig ziek zijn. Vervolgens laat de Doctor zijn holomatrix terugsturen naar het Alpha Kwadrant om Dr. Zimmerman te helpen. Dr. Zimmerman blijkt echter een nogal eigenzinnige man te zijn, die iedere vorm van hulp weigert.

Reg Barclay en Deanna Troi slagen er uiteindelijk om de verstoorde relatie tussen de Doctor en zijn schepper te herstellen. Zimmerman kan worden gered, waarna de Doctor tevreden terugkeert naar het Delta Kwadrant.

6.25: The Haunting of Deck Twelve

De Voyager vliegt door een gaswolk, met stroomuitval tot gevolg. De Borg kinderen aan boord raken hierdoor verontrust. Neelix besluit de kinderen daarom een spannend verhaal te vertellen om hen af te leiden. Het verhaal gaat over een mysterieuze buitenaardse entiteit die op Dek 12 zou rondwaren.

6.26: Unimatrix Zero, deel I

De kijker maakt kennis met Unimatrix Zero. Dit is een soort utopische droomwereld, waar geassimileerde Borg tijdens hun regeneratie cyclus vrij en gelukkig kunnen zijn.

Tijdens haar vele jaren bij de Borg was ook Seven een frequente bezoeker van Unimatrix Zero. Ze had hier zelfs een minnaar: Axum. Nu vraagt Axum haar om hulp. De Borg koningin is namelijk achter het bestaan van Unimatrix Zero gekomen. Ze wil nu alle Borg die hier komen laten doden. Janeway besluit deze 'vrije' Borg te helpen.

7.01: Unimatrix Zero, deel II

Janeway, B'Elanna en Tuvok hebben zich opzettelijk laten assimileren door de Borg. Ze hopen hiermee de leden van Unimatrix Zero te kunnen helpen. Het is echter nog maar de vraag of deze riskante strategie succes zal hebben. Vervolgens gaat Janeway de confrontatie aan met de gevaarlijke Borg koningin, die Unimatrix Zero koste wat het kost wil laten vernietigen.

7.02: Imperfection

Seven wordt ineens ernstig ziek. Haar corticale processor blijkt kapot te zijn, wat de dood tot gevolg kan hebben. Zonder een corticale processor kan ze namelijk niet overleven. De bemanning (en met name Icheb) wil Seven graag helpen, maar ze weigert in eerste instantie hun hulp te accepteren. Ze lijkt zich al bij voorbaat te hebben neergelegd bij haar lot. Icheb besluit daarom zijn eigen leven op het spel te zetten om Seven te redden.

7.03: Drive

De bemanning van de Voyager schrijft zich in voor een spannende ruimte race waar allerlei buitenaardse volken aan meedoen. Tom is vastbesloten om deze race in zijn Delta Flyer te winnen. Helaas wordt al snel duidelijk dat een onbekende dader het evenement probeert te saboteren.

Ondertussen is B'Elanna van mening dat haar relatie met Tom geen toekomst meer heeft. In een laatste poging hun relatie te redden besluit B'Elanna tijdens de race mee te vliegen als Toms copiloot. Dit resulteert onverwacht in een huwelijksaanzoek!

Opmerking: in de laatste scène van deze aflevering zien we dat Tom en B'Elanna zijn getrouwd.

7.04: Repression

Een bemanningslid wordt aangevallen door een onbekende dader en raakt hierbij zwaar gewond. Tuvok begint meteen een onderzoek. Het slachtoffer blijkt een ex-Maquis te zijn, wat doet vermoeden dat de dader misschien een Starfleet collega is die wraak wilde nemen. Voor Tuvok is dit een zeer verontrustende gedachte.

Al snel worden er nog meer bemanningsleden aangevallen: alle slachtoffers zijn ex-Maquis. De overige Maquis op de Voyager maken zich uiteraard zorgen over deze mysterieuze aanvallen. Chakotay heeft grote moeite om de rust aan boord te bewaren.

7.05: Critical Care

Het holografische programma van de Doctor wordt gestolen en vervolgens doorverkocht aan een buitenaards ziekenhuis. Hij wordt nu gedwongen om hier te gaan werken.

De Doctor is geschokt wanneer blijkt dat niet alle patiënten in het ziekenhuis dezelfde zorg ontvangen. Men gebruikt namelijk een speciale formule om te berekenen hoewel waarde een patiënt heeft voor de samenleving. Degenen die geen waarde zouden hebben ontvangen nauwelijks zorg, terwijl de 'waardevolle' burgers wel de allerbeste zorg krijgen. Al snel besluit de Doctor in opstand te komen tegen dit systeem.

7.06: Inside Man

Starfleet stuurt een hologram van Reginald Barclay naar het Delta Kwadrant om de bemanning van de Voyager te helpen.

Helaas heeft niemand in de gaten dat dit hologram onderweg werd onderschept door een aantal Ferengi, die het holo-programma van Reg stiekem hebben gemanipuleerd. De Ferengi hebben namelijk snode plannen: ze willen de waardevolle Borg nano technologie van Seven stelen. De rest van de bemanning willen ze doden.

Opmerking: met gastrollen van Reginald Barclay en Deanna Troi (uit Star Trek: The Next Generation).

7.07: Body and Soul

Tijdens een missie met de Delta Flyer worden Seven, Harry en de Doctor aangevallen door een buitenaards volk dat alle hologrammen wil vernietigen. Omdat de Doctor acuut gevaar loopt, besluit Seven om zijn programma in haar Borg implantaten te 'verstoppen'.

Hierdoor krijgt de Doctor de volledige controle over het lichaam van Seven. Voor het eerst kan hij nu met menselijke zintuigen genieten van lekker eten en alcohol. Dit zorgt voor complicaties wanneer de buitenaardse kapitein Ranek spontaan verliefd wordt op Seven, niet wetende dat de Doctor in haar lichaam zit.

Ondertussen op de Voyager wordt Tuvok getroffen door de pon farr.

7.08: Nightingale

Harry, Seven en Neelix zijn met de Delta Flyer onderweg. Plotseling ontvangen ze een noodsignaal van een buitenaards Kraylor schip. Na een vijandige aanval blijken op dit schip bijna alle officieren om het leven te zijn gekomen.

Scheepsarts Loken, één van de weinige overlevenden, vraagt Harry nu om hulp. Aan boord bevinden zich namelijk medische voorraden die bestemd zijn voor hun thuisplaneet. Vervolgens besluit Harry tijdelijk het commando op zich te nemen. Hij noemt het schip Nightingale en vindt het in eerste instantie geweldig om zelf eens het bevel te kunnen voeren.

Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat Loken niet de waarheid heeft verteld. Hierdoor realiseert Harry zich dat zijn taak veel zwaarder is dan verwacht.

7.09: Flesh and Blood, deel I

De Voyager ontvangt een noodsignaal van de Hirogen. Ze ontdekken een schip vol met dode lichamen van Hirogen strijders. Al snel wordt duidelijk dat de holografische technologie die Janeway eerder aan de Hirogen overhandigde (zie seizoen 4) hun dood heeft veroorzaakt.

De Hirogen pasten de holo-technologie namelijk aan om een nog gevaarlijkere tegenstander te creëren. De hologrammen die hieruit voortkwamen bleken echter extreem intelligent te zijn. Ze doodden de Hirogen strijders, kaapten een schip en wisten te ontsnappen.

Janeway voelt zich hiervoor verantwoordelijk, omdat de holo-technologie immers van de Voyager kwam. De bemanning besluit daarom op zoek te gaan naar de ontsnapte holo-rebellen. Ondertussen zetten ook de Hirogen de achtervolging in.

7.10: Flesh and Blood, deel II

De Doctor heeft zich aangesloten bij de holo-strijders, die worden aangevoerd door de charismatische Iden. De Doctor heeft in eerste instantie sympathie voor de dappere strijd van zijn broeders en zusters tegen de Hirogen. Iden beweert op zoek te zijn naar een vreedzame oplossing. De holo-rebellen zouden elders in alle rust een nieuw leven willen beginnen.

Na verloop van tijd wordt echter duidelijk dat de fanatieke Iden aan grootheidswaan lijdt. Hij is ervan overtuigd dat hologrammen superieur zijn aan biologische levensvormen. Iden pleegt genadeloze moorden op zijn biologische tegenstanders, zogenaamd om andere hologrammen te 'bevrijden' van hun onderdrukkers. De Doctor krijgt hierdoor last van zijn geweten.

7.11: Shattered

De Voyager wordt plotseling getroffen door een mysterieuze ontlading uit een ruimte scheur. Hierdoor raakt het schip versplinterd in tientallen verschillende tijdzones. Op de brug is het bijvoorbeeld zeven jaar geleden, toen het schip nog in de Badlands was. In de machine kamer lopen Seska en een aantal Kazon rond. Vanuit hun perspectief hebben ze net het schip ingenomen. Het astrometrische lab bevindt zich ondertussen vele jaren in de toekomst. Hier zijn een volwassen Icheb en Naomi Wildman aan het werk.

Alleen Chakotay blijkt ongehinderd van de ene naar andere periode te kunnen reizen. Om het schip te redden besluit hij de Janeway uit het verleden te ontvoeren. Vanuit haar perspectief is Chakotay nog een gezochte Maquis leider. Ze vertrouwt hem daarom niet. Chakotay probeert Janeway ervan te overtuigen dat beide in de toekomst geen vijanden meer zijn, maar juist goede vrienden en collega’s.

7.12: Lineage

Heugelijk nieuws: B'Elanna is zwanger! De hele bemanning is enthousiast en iedereen begint de toekomstige ouders meteen ongevraagde adviezen te geven.

Al snel wordt duidelijk dat B'Elanna zelf niet erg blij is met de zwangerschap. Ze maakt zich vooral zorgen. Als kind voelde ze zich (als half-Klingon) namelijk niet geaccepteerd door haar menselijke vader en diens familie. Uiteindelijk liet pa Torres zijn vrouw en kind in de steek, wat voor B'Elanna altijd een onverwerkt jeugdtrauma is gebleven. Ze wil haar eigen dochter deze pijn besparen.

B'Elanna wil daarom door middel van genetische manipulatie al het Klingon DNA uit de embryo laten verwijderen. Haar dochter zou dan als volbloed mens opgroeien, wat haar gelukkiger zou moeten maken. Vervolgens krijgen Tom en B'Elanna flinke ruzie, omdat Tom niets wil veranderen aan de genen van zijn ongeboren dochter.

7.13: Repentance

De Voyager ontvangt een noodsignaal en redt vervolgens de bemanning van een zwaar beschadigd buitenaards schip. Al snel wordt duidelijk dat dit schip ter dood veroordeelde gevangenen transporteert, die onderweg zijn naar hun executie. Voor Janeway en haar collega’s levert dit een ongemakkelijke situatie op, omdat Starfleet geen doodstraf kent. Bovendien worden de gevangenen door hun bewakers behandeld als beesten. Het rechtssysteem van de Nygeans is keihard: genade kent men niet. Ondertussen sluit Neelix vriendschap met één van de gevangenen, die beweert een onschuldig slachtoffer van het systeem te zijn.

7.14: Prophecy

De bemanning is verbaasd wanneer ze in het Delta Kwadrant plotseling een schip vol met Klingons tegenkomen. Aan boord blijken zich de leden van een religieuze sekte te bevinden. Hun voorouders vertrokken meer dan 100 jaar geleden uit het Alpha Kwadrant.

Volgens een oude voorspelling zou men in het Delta Kwadrant de Kuvah'Magh kunnen vinden, een Klingon variant op het messias verhaal. Wanneer de leider van de Klingons de zwangere B'Elanna ontmoet, raakt hij ervan overtuigd dat haar ongeboren kind de Kuvah'Magh is. B'Elanna zelf vindt dit allemaal grote onzin, maar de Klingons blijken hun geloof bloedserieus te nemen.

7.15: The Void

De Voyager komt terecht in een gebied dat The Void (de leegte) wordt genoemd. Hier zijn geen sterren of planeten. Het blijkt onmogelijk te zijn om de Void te verlaten. Bovendien vliegen hier vele vijandige schepen rond, die ook allemaal vastzitten in dit gebied.

Al snel wordt de Voyager aangevallen. Vervolgens stelen aliens allerlei belangrijke voorraden. Omdat de situatie er bijzonder slecht uitziet, is Chakotay van mening dat de bemanning zich agressiever moet gaan opstellen tegenover anderen.

Janeway wil echter trouw blijven aan de normen en waarden van Starfleet. Ze probeert de andere schepen ervan te overtuigen om een alliantie met de Voyager aan te gaan. Alleen door samenwerking zou men kunnen ontsnappen uit de Void. Helaas blijkt dit geen eenvoudige opgave te zijn, omdat er onderling weinig vertrouwen is tussen de verschillende partijen.

7.16: Workforce, deel I

Chakotay, Harry en Neelix keren terug van een missie met de Delta Flyer. Ze ontdekken dat de Voyager stuurloos en zwaar beschadigd door de ruimte drijft. Bovendien is het schip verlaten. Alleen de Doctor - nu het Emergency Command Hologram geworden - blijkt nog aan boord te zijn.

Ondertussen wordt duidelijk dat de hele bemanning te werk is gesteld in een buitenaardse fabriek op de planeet Quarra. Ze zijn gehersenspoeld en kunnen zich dus niet herinneren aan hun ware identiteit. Vooral Janeway blijkt bijzonder gelukkig te zijn in haar nieuwe leven. Ze begint een relatie met een sympathieke man genaamd Jaffen, die ook in de fabriek werkt.

7.17: Workforce, deel II

Chakotay is naar de planeet Quarra gereisd om zijn collega’s te redden. Hij probeert Janeway van de waarheid te overtuigen, maar ze weet niet wie hij is en gelooft hem dus niet. Bovendien wil Janeway niet worden gered: ze heeft het prima naar haar zin met haar nieuwe liefde Jaffen.

Ondertussen begint Seven zich te realiseren dat er vreemde dingen gebeuren in de fabriek waar ze werkt. Omdat men op Quarra kampt met een groot tekort aan gekwalificeerde arbeiders, werd de bemanning van de Voyager ontvoerd, gehersenspoeld en in de fabriek te werk gesteld.

7.18: Human Error

In haar vrije tijd gebruikt Seven simulaties op het holodeck om haar sociale vaardigheden te oefenen. Dit doet ze door bijvoorbeeld een fictief feestje te bezoeken. Ook begint ze een intieme relatie met een holografische versie van Chakotay. Al snel worden de simulaties op het holodeck een obsessie voor Seven. Dit heeft tot gevolg dat ze fantasie en werkelijkheid door elkaar begint te halen. Seven verwaarloost zelfs haar officiële werkzaamheden.

7.19: Q2

De zoon van Q, Junior, blijkt inmiddels een opstandige puber te zijn geworden. Pa weet zich geen raad en besluit Junior daarom een tijdje onder te brengen op de Voyager. Q hoopt dat "tante Kathy" de jongen een beetje fatsoen kan bijbrengen. Helaas wordt al snel duidelijk dat dit een onmogelijke opgave is. Junior is namelijk net zo hardleers als zijn vader.

Opmerking: acteurs John de Lancie (Q) en Keegan de Lancie (Junior) zijn ook in het echt vader en zoon.

7.20: Author, Author

De Doctor heeft een holo-roman geschreven, genaamd Photons Be Free. Hij is enorm trots op zijn werk. Het verhaal is gebaseerd op zijn eigen belevenissen op de Voyager.

In de roman heet het schip USS Vortex. De grote held van het verhaal is de dappere holografische scheepsarts, die ondanks zijn geweldige prestaties door de rest van de bemanning slecht wordt behandeld.

Ondertussen zijn de echte collega’s van de Doctor minder blij met Photons Be Free, omdat ze in het verhaal worden neergezet als de meest verschrikkelijke mensen.

7.21: Friendship One

De Voyager krijgt voor het eerst in zeven jaar weer een officiële opdracht van Starfleet. De bemanning moet een oude ruimtesonde opsporen, de Friendship 1. Deze sonde werd eeuwen geleden door de aarde gelanceerd en is inmiddels in het Delta Kwadrant terecht gekomen.

De bemanning kan de Friendship 1 inderdaad lokaliseren op een planeet in de buurt. Helaas blijkt de lokale bevolking ernstig ziek te zijn geworden door radioactieve straling: een gevolg van de aanwezigheid van de sonde. Een aantal overlevenden gijzelen in hun wanhoop Tom en Neelix.

7.22: Natural Law

Seven en Chakotay willen de planeet Ledos bezoeken. Hun shuttle komt echter in contact met een mysterieuze energie barrière en stort neer in een jungle. Hier blijkt een primitief, vredelievend volk te wonen: de Ventu. De energie barrière moet de Ventu beschermen tegen de technologisch geavanceerde buitenwereld. Ondertussen probeert de bemanning van de Voyager hun vermiste collega’s te redden.

7.23: Homestead

De bemanning is verbaasd wanneer ze op een asteroïde een kolonie van de Talaxians ontdekken. Al snel realiseert Neelix zich dat hij het erg fijn vindt om weer bij zijn eigen volk te zijn. Hij wordt zelfs verliefd op de sympathieke Dexa. Ze heeft ook een zoontje: Brax.

Uiteindelijk neemt Neelix een moeilijke beslissing: hij besluit de Voyager te verlaten om bij zijn volk te blijven. Al dank voor zijn bijdrage in de afgelopen jaren benoemt Janeway hem tot de officiële ambassadeur van Starfleet in het Delta Kwadrant. Na een emotioneel afscheid vliegt de Voyager zonder Neelix verder.

7.24: Renaissance Man

Tijdens een missie met de Delta Flyer worden Janeway en de Doctor gevangen genomen door aliens. Ze willen de warp kern van de Voyager stelen. Vervolgens wordt de Doctor geherprogrammeerd om hieraan mee te werken, terwijl Janeway als gijzelaar wordt vastgehouden.

7.25: Endgame, deel I

Het verhaal begint in de toekomst. Na een lange reis van in totaal 23 jaar blijkt de USS Voyager eindelijk terug te zijn gekeerd naar de aarde. Tien jaar later (in 2404) komen de voormalige bemanningsleden nog eens bij elkaar voor een reünie.

Iedereen lijkt in eerste instantie goed terecht te zijn gekomen. Janeway werd na haar terugkeer bevorderd tot admiraal. Harry is de kapitein geworden van zijn eigen schip. De Doctor noemt zichzelf nu Joe en is onlangs getrouwd met een knappe blondine. Tom schrijft holo-romans, B'Elanna is verbindingsofficier tussen de Federatie en de Klingons. Hun dochter Miral is een Starfleet cadet.

Al snel wordt duidelijk dat Janeway kampt met grote schuldgevoelens. Tientallen bemanningsleden kwamen tijdens de reis naar het Alfa Kwadrant om het leven, waaronder Seven of Nine. Haar man Chakotay kwam deze klap nooit meer te boven.

Ook blijkt Tuvok ernstig ziek te zijn. Hij verblijft in een kliniek. Als de Voyager eerder terug naar huis was gekeerd, dan had hij nog genezen kunnen worden. Dit alles doet Janeway besluiten om een riskante missie aan te gaan. Ze wil namelijk het verleden veranderen om daarmee al haar collega’s en vrienden veel ellende te besparen.

7.26: Endgame, deel II

Janeway reist terug in de tijd, naar het jaar 2378. De Voyager is op dat moment zeven jaar onderweg. Seven en Chakotay zijn net een relatie begonnen en B'Elanna staat op het punt te bevallen. De bemanning is uiteraard zeer verbaasd over de komst van de oude admiraal uit de toekomst.

Admiraal Janeway geeft kapitein Janeway geavanceerde technologie uit de toekomst. Hierna krijgt de jongere Janeway de opdracht om het Borg territorium binnen te vliegen. Daar blijkt zich een 'transwarp hub' te bevinden. Hiermee zou men binnen enkele uren terug kunnen keren naar het Alfa Kwadrant.

Kapitein Janeway gaat echter niet akkoord met dit plan. Ze wil de transwarp hub liever vernietigen om het Borg collectief te verzwakken, ook al betekent dit een langere terugreis. De rest van de bemanning steunt de mening van hun kapitein. Onbegrijpelijk voor admiraal Janeway, die hierdoor wordt geconfronteerd met het feit dat ze een cynische oude vrouw is geworden.

Uiteindelijk sluiten de twee Janeway’s vrede met elkaar. Ze besluiten samen te werken om hun doel te bereiken. Admiraal Janeway offert zichzelf op om de Borg te verslaan. Ze laat zich opzettelijk assimileren en infecteert de Borg op deze manier met een gevaarlijk virus. Hierdoor worden de Borg koningin en het collectief ernstig verzwakt. Vervolgens vliegt de Voyager de transwarp hub binnen. De bemanning vernietigt de hub van binnen uit en kan nog net op tijd ontsnappen.

In de laatste scène arriveren de Voyager en haar bemanning na zeven lange jaren eindelijk terug bij de aarde. Tegelijkertijd bevalt B'Elanna van een gezonde dochter. Voor Kathryn Janeway en al haar collega’s breekt een nieuwe toekomst aan.

EINDE VAN DE TV-SERIE

Wil je weten hoe het hierna met de personages verder gaat? Lees dan de Star Trek: Voyager Relaunch boekenreeks.

Personages


Kathryn Janeway

Chakotay

Tuvok

Doctor

Tom Paris

B'Elanna Torres

Harry Kim

Seven of Nine

Neelix

Kes
4.3 1 1 1 1 1 4.30 (10 stemmen)