Quantum Leap (1989-1993)

Samenvatting

Ergens in de woestijn van Nieuw Mexico ligt een geheime onderzoeksbasis, die wordt gefinancierd door de Amerikaanse regering. Dr. Samuel Beckett werkt hier aan een project genaamd Quantum Leap. Dit is een experiment waarmee hij wil bewijzen dat tijdreizen mogelijk is. Wegens een gebrek aan resultaat dreigt het project echter te worden stopgezet. Om zijn gelijk toch te kunnen bewijzen stapt Sam in de 'Quantum versneller', hoewel deze machine eigenlijk nog niet klaar is voor gebruik.

Wanneer Sam hierna ontwaakt blijkt hij inderdaad terug in de tijd te zijn gereisd. Helaas zijn er onvoorziene gevolgen. Niet alleen heeft Sam last van geheugenverlies, ook ziet hij in de spiegel dat hij plotseling een ander uiterlijk heeft. Door de zogenaamde 'Quantum sprong' blijkt hij in het lichaam van iemand uit het verleden te zijn terechtgekomen. Sam kan hierdoor voor korte tijd het leven van iemand anders overnemen. Dit kunnen mannen, vrouwen, kinderen, beroemdheden en zelfs dieren zijn.

Sam moet nu de fouten rechtzetten uit het leven van degene wiens identiteit hij heeft aangenomen. Zodra deze taak is volbracht verlaat hij het lichaam van deze persoon en kan hij weer naar een andere tijd springen. Ondertussen hoopt Sam ooit terug te kunnen keren naar zijn eigen tijd, maar al snel wordt duidelijk dat dit niet meer mogelijk is.

Gelukkig heeft Sam nog contact met een vriend en collega uit zijn eigen tijd: Albert 'Al' Calavicci, een gepensioneerde admiraal die het Quantum Leap project leidt. Als waarnemer houdt hij vanuit het heden de avonturen van Sam in het verleden in de gaten. Al verschijnt aan Sam als een holografische projectie, die alleen door Sam kan worden waargenomen.

Serie Algemeen

Quantum Leap is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Donald P. Bellisario (Airwolf, NCIS). De hoofdrol wordt gespeeld door acteur Scott Bakula (Star Trek: Enterprise).

Het eerste seizoen ging in maart 1989 in première bij de zender NBC. Tijdens het derde seizoen dreigde de serie wegens tegenvallende kijkcijfers vroegtijdig te worden stopgezet. De fans organiseerden echter een brievencampagne, waarna de zender besloot om toch door te gaan met het programma. Uiteindelijk werden er vijf seizoenen gemaakt, 97 afleveringen in totaal. Hierna volgde de definitieve stopzetting, opnieuw veroorzaakt door lage kijkcijfers.

De laatste aflevering werd in mei 1993 uitgezonden. Overigens waren veel fans niet blij met de laatste aflevering. Het verhaal eindigt namelijk met de sombere onthulling dat Sam nooit meer naar zijn eigen tijd terugkeerde.

Sowieso wordt het laatste seizoen door de fans vaak als het kwalitatief slechtste seizoen gezien. In een poging de dalende kijkcijfers tegen te gaan bedachten de producenten allerlei bijzondere plotwendingen. Zo kwam er bijvoorbeeld meer aandacht voor grote historische gebeurtenissen en beroemde persoonlijkheden.

Recentelijk werd nog een vervolgserie gemaakt: Quantum Leap (2022-2024).

Vergelijkbare serie: The Time Tunnel (1966-1967).

Dvd

Alle seizoenen zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht. (In het buitenland zijn ook verzamelboxen te koop.)

Links