Quantum Leap (1989-1993)

"Theorizing that one could time travel within his own lifetime, Dr. Sam Beckett stepped into the Quantum Leap accelerator and vanished. He woke to find himself trapped in the past, facing mirror images that were not his own and driven by an unknown force to change history for the better.

His only guide on this journey is Al, an observer from his own time, who appears in the form of a hologram that only Sam can see and hear. And so Dr. Beckett finds himself leaping from life to life, striving to put right what once went wrong and hoping each time that his next leap will be the leap home.”

Samenvatting

Ergens in de woestijn van Nieuw Mexico bevindt zich een geheime onderzoeksbasis, die wordt gefinancierd door de Amerikaanse regering. Hier werkt de Nobelprijs winnaar Dr. Samuel Beckett samen met zijn team aan een experiment om zijn theorie over tijdreizen te bewijzen: het Project Quantum Leap. Wegens gebrek aan resultaten staat de regering echter op het punt om de subsidie voor het project stop te zetten. Sam voelt zich gedwongen om alsnog te bewijzen dat zijn theorie klopt en dat tijdreizen wel degelijk mogelijk is. Hoewel zijn collega’s vinden dat het project nog lang niet klaar is om in de praktijk te worden omgezet, stapt Sam in de zogenaamde ‘Quantum versneller’ en verdwijnt.

Wanneer hij daarna weer wakker wordt, blijkt Sam inderdaad terug in de tijd te zijn gereisd, maar er zijn enkele onvoorziene gevolgen. Eenmaal in het verleden aangekomen heeft hij bijvoorbeeld geen enkel idee meer wie hij is of waar hij zich bevindt. Gelukkig heeft Sam nog contact met een vriend uit zijn eigen tijdlijn: Albert ‘Al’ Calavicci, een gepensioneerde admiraal, die het Quantum Leap Project leidt. Als waarnemer houdt hij vanuit het heden de avonturen van Sam in het verleden in de gaten. Al verschijnt aan Sam als een holografische projectie, maar alleen Sam kan Al horen en zien.

Opmerkelijk is verder dat Sam niet zomaar in het verleden is terug gereisd. Hij kijkt in de spiegel en ziet dat hij plotseling een ander uiterlijk heeft. Dit is te verklaren doordat zijn lichaam door de ‘Quantum sprong’ de aura van iemand uit het verleden kan aannemen. Sam kan hiermee voor korte tijd het leven van iemand anders over nemen. Dit kunnen mannen, vrouwen, kinderen, beroemdheden (zoals Elvis Presley) en zelfs dieren zijn. Dit levert voor Sam uiteraard lastige situaties op, omdat deze personen allemaal hun eigen leven hebben en Sam ineens wijs moet worden uit een compleet nieuwe omgeving.

Sam springt ook niet geheel willekeurig door de tijd. Ten eerste kan hij alleen binnen zijn eigen tijdlijn door de tijd reizen. (Dus niet verder terug in het verleden dan zijn eigen geboortejaar 1953, en niet verder in de toekomst dan het jaar waarin Sam zijn tijdreis begon.) Ten tweede ontdekt Sam dat hij alleen naar een andere tijd kan springen door fouten recht te zetten in het leven van de persoon wiens identiteit hij heeft aangenomen. Zodra deze taak is volbracht verlaat hij het lichaam van deze persoon, vindt er automatisch een tijdsprong plaats en neemt Sam een nieuwe identiteit aan, waarna alles weer van vooraf aan begint.

Sam hoopt dat hij ooit naar zijn eigen tijd en naar zijn eigen lichaam terug zal kunnen ‘springen’. Maar zal het hem ook daadwerkelijk lukken om op een dag naar huis terug te keren?

Serie Algemeen

De serie werd bedacht en geproduceerd door Donald P. Bellisario (de man achter o.a. Magnum P.I., Airwolf, JAG en NCIS). De eerste aflevering van Quantum Leap werd in maart 1989 door de zender NBC uitgezonden, de laatste aflevering in mei 1993. De serie telde in totaal 5 seizoenen en 97 afleveringen.

In eerste instantie wilde de zender wegens tegenvallende kijkcijfers de productie al na het derde seizoen stopzetten. Een brievenactie van de fans redde de serie toen van de ondergang.

Twee jaar later werd Quantum Leap alsnog stopgezet. De laatste aflevering had eigenlijk een cliffhanger voor het volgende seizoen moeten zijn. Toen duidelijk werd dat er geen nieuw seizoen zou komen, werd het script enigszins omgeschreven.

Toch had de laatste aflevering uiteindelijk nog steeds een open einde, waar veel fans niet blij mee waren. De serie eindigt namelijk met de sombere onthulling dat Sam nooit meer naar zijn eigen tijd terugkeerde.

Het vijfde en tevens laatste seizoen wordt door de fans vaak als het slechtste seizoen van de serie gezien. In een poging om de dalende kijkcijfers tegen te gaan, bedachten de producenten allerlei dingen om de verhalen interessanter voor de kijkers te maken. (Wat bij sommige fans uiteraard niet goed aankwam.) Er kwam bijvoorbeeld meer aandacht voor grote historische gebeurtenissen of beroemde persoonlijkheden. Verder maakte Sam steeds vaker reizen naar het buitenland of kon hij in een enkel geval ook naar het verre verleden ‘springen’, terwijl aan het begin van de serie nog werd gesteld dat dit helemaal niet mogelijk was.

Hoofdrolspeler Scott Bakula (Sam) speelde overigens van 2001 t/m 2005 nog de rol van Captain Jonathan Archer in Star Trek: Enterprise.

Boeken & comics

Vanaf 1990 t/m 2000 werden er in totaal 20 romans uitbracht gebaseerd op Quantum Leap. In deze boeken wordt geprobeerd dieper op de serie in te gaan door bijvoorbeeld meer uitleg te geven over hoe Sam precies in het lichaam van anderen kan terecht komen. Daarnaast zijn er nog non-fictie boeken geschreven.

Verder werden er van 1991 t/m 1993 door Innovation Publishing 13 comics uitgegeven. Net als in de tv-serie, eindigt elke uitgave met een preview op het volgende verhaal.

Dvd

De gehele serie is op dvd verkrijgbaar met Nederlandse ondertitels.

Verder is er in Regio 2 (UK import) ook een verzamelbox te koop, waarin alle seizoenen zitten.

Links

5 1 1 1 1 1 5.00 (1 stem)