The Time Tunnel (1966-1967)

Samenvatting

Ergens in de woestijn van de staat Arizona bevindt zich een enorme ondergrondse basis. De Amerikaanse regering heeft hier een geheim project genaamd Tic-Toc ondergebracht. Doel van het project is de bouw van een experimentele tijdmachine, de Time Tunnel. Wegens de extreem hoge kosten dreigt de regering het project echter stop te zetten.

De wetenschapper Dr. Tony Newman wil graag bewijzen dat de tijdmachine echt werkt. Hij besluit de Tunnel op eigen initiatief te activeren. Zijn collega Doug Phillips stapt ook in de Tunnel om Tony achterna te reizen. De mannen komen vervolgens terecht in het verleden, aan boord van de legendarische Titanic. Hoewel het lukt om net op tijd van het zinkende schip te ontsnappen, doen ze hierna een schokkende ontdekking.

Tony en Doug kunnen namelijk niet meer terugkeren naar hun eigen tijd. De Tunnel was tijdens de ingebruikname nog in ontwikkeling. Een methode om terug naar huis te reizen was simpelweg nog niet bedacht. Gevolg is dat het duo ‘verdwaald’ raakt in de tijd. Iedere keer dat ze met de Tunnel reizen worden ze van de ene naar de andere tijdperiode geslingerd. Dit kan in het verleden, maar ook in de verre toekomst zijn.

Meestal komen Tony en Doug door hun tijdreizen midden in belangrijke historische gebeurtenissen (zoals rampen of oorlogen) terecht. Hoewel ze andere mensen altijd proberen te waarschuwen voor het naderende onheil, blijkt het in de meeste gevallen niet mogelijk te zijn om de geschiedenis ook daadwerkelijk te veranderen. Gelukkig staan de tijdreizigers er niet alleen voor. Ze worden in de gaten gehouden door medewerkers van het Tic-Toc project, die door middel van een beeldsignaal de acties van Tony en Doug overal kunnen volgen, ongeacht in welke tijd ze zich bevinden.

Serie Algemeen

The Time Tunnel is een Amerikaanse serie. Het verhaal werd bedacht door Irwin Allen (Lost in Space). De eerste aflevering ging in september 1966 in première bij de zender ABC.

Hoewel de serie destijds redelijk populair was volgde uiteindelijk na één seizoen van 30 afleveringen de stopzetting. De laatste aflevering werd in april 1967 uitgezonden. De kwaliteit van de afleveringen liep overigens nogal uiteen. Opvallend was bijvoorbeeld dat de makers van de serie het niet zo nauw namen met de historische feiten. Ook werden er vaak scènes en decors uit bekende bioscoopfilms hergebruikt om zo kosten te besparen.

In de loop der jaren zijn er meerdere malen serieuze plannen geweest voor een moderne remake. Geen van deze projecten werd echter gerealiseerd.

Hoofdrolspeler James Darren (Tony) speelde later nog mee in Star Trek: Deep Space Nine als de holografische zanger Vic Fontaine.

Vergelijkbare serie: Quantum Leap (1989-1993).

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Links