The Time Tunnel (1966-1967)

“Two American scientists lost in the swirling maze of past and future ages during the first experiments on America's greatest and most secret project: The Time Tunnel. Tony Newman and Doug Phillips now tumble helplessly toward a new and fantastic adventure somewhere along the infinite corridors of time.”

Samenvatting

1968: ergens in de Arizona woestijn bevindt zich een reusachtige ondergrondse basis. De Amerikaanse regering heeft hier het top secret project ‘Tic-Toc’ ondergebracht. Doel van het project is de bouw van een experimentele tijdreis machine die bekend staat als ‘de Tijd Tunnel’. Dit is echter een dure aangelegenheid: het project kost net zoveel als het gehele Amerikaanse ruimtevaartprogramma. Tic-Toc staat op het punt definitief stopgezet te worden.

De jonge wetenschapper Dr. Tony Newman wil graag bewijzen dat de hoge kosten voor het project geen verspilde moeite zijn en besluit de Tijd Tunnel op eigen initiatief te activeren. Zijn vriend Dr. Doug Phillips stapt ook in de Tunnel en reist achter Tony aan. Beiden heren komen terecht in het verleden, aan boord van de Titanic. Hoewel het ze op het laatste moment lukt met behulp van de Tunnel van het schip te ontsnappen, doen ze een schokkende ontdekking.

Het wordt duidelijk dat Tony en Doug niet meer naar hun eigen tijd kunnen terugkeren, aangezien de Tunnel tijdens de ingebruikname nog steeds in ontwikkeling was. Een methode om terug naar huis te reizen was gewoonweg nog niet bedacht. Gevolg is dat het duo ‘verdwaald’ raakt in de tijd. Iedere keer dat ze met de Tunnel reizen worden ze van de ene naar de andere tijd periode geslingerd. Dit kan in het verleden, maar ook in de verre toekomst zijn.

Meestal komen Tony en Doug door hun tijdreizen midden in belangrijke historische gebeurtenissen terecht. (O.a. op de Titanic voordat het schip de ijsberg ramde, in Pearl Harbor voordat de Japanners aanvielen of op de Krakatau voordat de beruchte uitbarsting plaatsvond.) Hoewel ze de mensen altijd proberen te waarschuwen voor het naderende onheil, is het voor hen niet mogelijk om een historische gebeurtenis te voorkomen of om de geschiedenis te veranderen.

Gelukkig staan de tijdreizigers er niet alleen voor. Ze worden in de gaten gehouden door medewerkers van de Tic-Toc basis, die d.m.v. een beeldsignaal dat door de Tunnel komt de acties van Tony en Doug kunnen volgen, ongeacht in welke tijd zij zich bevinden. De achtergebleven wetenschappers kunnen de Tunnel ook nog steeds bedienen en zorgen er zo voor dat Tony en Doug op kritieke momenten van de dood gered kunnen worden door de Tunnel voor hen te laten verschijnen.

Serie Algemeen

The Time Tunnel werd in september 1966 voor het eerst uitgezonden. De serie werd door de zender ABC in kleur uitgezonden en telde uiteindelijk slechts één seizoen van 30 afleveringen. De laatste aflevering was in april 1967 te zien. Hoewel de kijkcijfers hoog waren en een tweede seizoen al het groene licht had gekregen, werd de serie kort daarop alsnog om onbekende redenen stopgezet. De laatste aflevering eindigde dan ook met een cliffhanger. (Dit was overigens bij alle afleveringen van de serie het geval. Cliffhangers werden als preview voor de volgende aflevering gebruikt.)

Opvallend was dat de makers het vaak niet zo nauw namen met de historische feiten. (In de Titanic aflevering had de kapitein van het schip bijvoorbeeld ineens een andere naam gekregen.) Ook opmerkelijk is dat er vaak scènes uit bekende bioscoopfilms in de serie werden hergebruikt om zo de kosten te sparen. Over het algemeen wordt de eerste aflevering gezien als een sterk verhaal van goede kwaliteit, maar over de kwaliteit van de overige afleveringen zijn de meningen van de fans verdeeld. Hoe dan ook, de serie won in 1967 een Emmy Award voor de special effects.

Na afloop van de serie warden er nog 5 tv films geproduceerd. Dat waren eigenlijk alleen oude afleveringen die op een nieuwe manier aan elkaar werden gemonteerd. Ook werden er twee boeken aan hand van de serie uitgegeven.

Nog een leuk weetje voor de Star Trek fans: hoofdrolspeler James Darren (Tony) speelde in de periode 1998/1999 meerdere afleveringen lang een gastrol in Star Trek: Deep Space Nine als Vic Fontaine.

Remakes

In 2002 maakte de zender FOX een piloot aflevering voor een nieuwe Time Tunnel serie, maar dit project kwam nooit van de grond. Deze remake had een veel donkere sfeer dan de originele serie. Ook was Tony in het nieuwe verhaal een vrouw geworden, Toni. Verder waren de hoofdrolspelers niet meer verdwaald in de tijd, maar had men nog de controle over de Tunnel.

Rode draad van de pilot was dat men per ongeluk de geschiedenis heeft veranderd, waardoor men in het heden met een nieuwe realiteit te maken krijgt. Sommige medewerkers van het project ontdekken bijvoorbeeld dat ze ineens geen families meer hebben. De serie had gegaan moeten hebben over de pogingen om de oude realiteit weer te herstellen.

In 2005 kondigde het SciFi Channel aan een eigen remake van de serie te willen ontwikkelen. Uiteindelijk kwam ook deze remake echter nooit van de grond.

Dvd

De serie is in Regio 2 (UK import) op dvd verkrijgbaar. Helaas gaat het niet om de complete afleveringen: de cliffhangers heeft men eruit gesneden. Als extra is de pilot van de FOX remake uit 2002 toegevoegd. Op de Regio 1 dvd's staan wel de complete afleveringen.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)