Lost in Space (1965-1968)

Samenvatting

We schrijven het jaar 1997. De aarde is overbevolkt en daarom besluit de mensheid de ruimte te koloniseren. Vervolgens lanceren de Verenigde Staten een ruimteschip met aan boord een bijzondere bemanning. Het gaat om de piloot Majoor Don West, de pratende robot B-9 en de familie Robinson. Dit gezin bestaat uit vader John, moeder Maureen (beide wetenschappers) en hun drie begaafde kinderen Judy, Penny en Will.

De Robinsons zijn uitgekozen voor een belangrijke missie: ze moeten een nieuwe planeet gaan koloniseren, in de buurt van Alpha Centauri. Naar verwachting zal de reis hierheen meerdere jaren gaan duren. Helaas wordt de missie gedwarsboomd door concurrerende naties.

Door sabotage raakt het schip namelijk al snel van koers. De expeditie verdwaalt in de diepe ruimte. Bovendien blijkt de saboteur, Dr. Smith, zelf ook aan boord terecht te zijn gekomen. Hierna beleeft de bemanning allerlei spannende, maar ook gevaarlijke avonturen. Omdat de serie voortijdig werd stopgezet is het altijd onduidelijk gebleven hoe het uiteindelijk met de personages is afgelopen.

Serie Algemeen

Lost in Space is een Amerikaanse familieserie. Het verhaal was losjes gebaseerd op de roman De Zwitserse Familie Robinson uit 1812 (over een familie die na een storm schipbreuk lijdt en terechtkomt op een onbewoond eiland) en de stripreeks Space Family Robinson uit 1962 (over twee wetenschappers en hun kinderen op een ruimtestation, die verdwaald raken na een ruimtestorm).

Het eerste seizoen ging in september 1965 in première bij de zender CBS. (Dit was precies een jaar voor de première van Star Trek, die pas in september 1966 was.) Het eerste seizoen van Lost in Space werd overigens nog in zwart-wit uitgezonden, de overige seizoenen waren wel in kleur.

Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, in totaal 83 afleveringen. De laatste aflevering werd in maart 1968 uitgezonden. De stopzetting kwam onverwacht, omdat de serie destijds redelijk populair was.  De voornaamste oorzaak van de stopzetting zouden hoge productiekosten zijn geweest, in combinatie met licht gedaalde kijkcijfers.

Omdat Lost in Space hierna nog vele jaren op tv werd herhaald, raakte de reeks in de VS nooit helemaal in vergetelheid. Tegenwoordig kijkt men wat kritischer naar de serie. Zo maakte Lost in Space veelvuldig gebruik van allerlei fantasy elementen en luchtige, kinderlijke plots. Een groot verschil in vergelijking met de 'serieuze' SF uit dezelfde periode.

In 1998 werd nog een Lost in Space bioscoopfilm gemaakt, met nieuwe acteurs in de hoofdrol. Enkele acteurs uit de originele serie hadden wel een gastrolletje. De film werd echter slecht ontvangen: de charme van het origineel was ver te zoeken.

In 2018 ging bij Netflix een moderne remake in première: Lost in Space (2018-2021).

Blu-ray en dvd

De complete serie is in Noord-Amerika (Regio 1) op Blu-ray en dvd uitgebracht. In Groot-Brittannië (Regio 2) is de serie alleen op dvd verkrijgbaar.

Links