Lost in Space (2018-2021)

Remake van de originele Lost in Space (1965-1968).

Samenvatting

We schrijven het jaar 2048. Omdat de omstandigheden op de aarde slecht zijn besluit de mensheid een nieuwe planeet te koloniseren. Het enorme transportschip Resolute is daarom op weg naar Alpha Centauri met een groep kolonisten. Op dat moment gaat er iets mis.

Aan boord bevindt zich ook de familie Robinson: vader John, moeder Maureen en hun drie begaafde kinderen Judy, Penny en Will. Ze kunnen nog net op tijd van de Resolute ontsnappen in hun landingsvoertuig, de Jupiter 2. Hierna stort het hele gezin neer op een onherbergzame buitenaardse planeet. Al snel wordt duidelijk dat de Robinsons hier voorlopig vast zitten. Samen moet men nu zien te overleven in een uiterst gevaarlijke omgeving.

Zoontje Will raakt per ongeluk gescheiden van zijn familie en komt hierna een buitenaardse robot tegen. De grote vraag is echter of dit mysterieuze wezen wel kan worden vertrouwd. De robot speelde namelijk een centrale rol in de ramp op de Resolute.

Ondertussen blijken er ook andere Jupiter schepen op de planeet te zijn neergestort. Helaas hebben niet alle overlevenden goede bedoelingen. De familie Robinson komt al snel een geheimzinnige vrouw tegen, die zich voordoet als ene Dr. Smith. Niemand heeft in de gaten dat deze vrouw in werkelijkheid een gevaarlijke oplichter en manipulator is.

Serie Algemeen

Lost in Space is een remake van de gelijknamige familieserie uit de jaren 60. Het gaat om een productie van Netflix. In 2014 doken er voor het eerst geruchten op over een moderne remake. (In 2003 waren er overigens ook al plannen voor een tv-remake, maar dat project kwam nooit verder dan een proef aflevering.) Eind 2015 werd in de Amerikaanse media gemeld dat Netflix de reeks had aangekocht.

De première van het eerste seizoen was in april 2018; het tweede seizoen volgde in december 2019. Inmiddels is ook groen licht gegeven voor een derde seizoen, dat tevens het laatste seizoen van de serie zal worden. De laatste afleveringen worden ergens in 2021 verwacht.

Trailer

Links

Afleveringen

Aflevering 1: Impact

Het transportschip Resolute is op weg naar Alpha Centauri met een groep kolonisten van de aarde. Tijdens de reis wordt het schip ineens aangevallen. De familie Robinson weet ter nauwer nood te ontsnappen in hun landingsvoertuig, de Jupiter 2. Hierna stort het hele gezin neer op een onherbergzame planeet. Moeder Maureen raakt hierdoor ernstig gewond. Verder komt oudste dochter Judy vast te zitten in het ijs, terwijl jongste zoon Will gescheiden raakt van zijn familie. Even later ontmoet Will een mysterieuze robot van buitenaardse origine.

Aflevering 2: Diamonds In The Sky

Deze aflevering volgt de bemanning van de Jupiter 18: de zelfverzekerde monteur Don West en een mysterieuze vrouw die zichzelf Dr. Smith noemt. Nadat ook zij op de planeet zijn neergestort besluiten ze op zoek te gaan naar andere overlevenden.

Elders op de planeet vragen de Robinsons zich af of ze de robot wel kunnen vertrouwen. Op het eerste gezicht lijkt hij erg behulpzaam te zijn bij de reparatiewerkzaamheden aan de Jupiter 2. Will ontdekt echter dat de robot verantwoordelijk was voor de aanval op de Resolute. De jongen besluit dit geheim te houden voor zijn ouders.

Aflevering 3: Infestation

Uit flashbacks blijkt dat Dr. Smith in werkelijkheid een gevaarlijke oplichter genaamd June Harris is. Op de Resolute doodde ze zelfs iemand om haar identiteit geheim te houden. In het heden wordt ‘Dr. Smith’ gered door de nietsvermoedende Robinsons, die haar gastvrij opvangen.

Ondertussen worden aan boord van de Jupiter 2 enorme buitenaardse palingen ontdekt, die de brandstof van het schip als voedsel gebruiken. De brandstof voorraden zijn hierdoor enorm geslonken.

Aflevering 4: The Robinsons Were Here

De Robinsons hebben eindelijk contact kunnen leggen met andere overlevenden. Veel andere kolonisten blijken ook op de planeet te zijn neergestort. Al snel wordt duidelijk dat het erg moeilijk zal zijn om van de planeet te ontsnappen. Maureen, John en Don gaan op pad in een poging contact te leggen met de Resolute.

Ondertussen realiseren Will en zijn zussen zich dat het te gevaarlijk wordt om de robot bij zich te houden. Ze besluiten de robot daarom achter te laten in een grot. Smith ruikt meteen een kans om zelf de robot in haar macht te krijgen.

Aflevering 5: Transmission

De overlevenden proberen een enorme zendmast te bouwen waarmee ze een noodsignaal aan de Resolute willen sturen. Niemand heeft in de gaten dat Smith deze inspanningen stiekem probeert te saboteren.

Ondertussen doet Maureen een schokkende ontdekking: de planeet is extreem instabiel door een naburig zwart gat. De planeet zal hierdoor binnenkort onleefbaar worden.

Aflevering 6: Eulogy

Er is binnen de groep veel ophef nu iedereen weet dat de robot verantwoordelijk was voor de aanval op de Resolute. Will neemt het op voor de robot: hij gelooft dat de robot geen gevaar meer vormt voor de overlevenden. Maar zelfs Will begint uiteindelijk te twijfelen. Hij laat de robot opzettelijk van een hoge bergklif vallen.

Ondertussen wil Maureen de informatie over het zwarte gat geheim houden om paniek te voorkomen. Al snel lekt dit nieuws toch uit. Elders gaan Don en Judy op pad om een laatste restje brandstof te redden. Daarbij ontdekt Don harde bewijzen waaruit blijkt dat Dr. Smith liegt over haar identiteit.

Aflevering 7: Pressurized

John en Maureen komen door een noodlottige samenloop van omstandigheden samen vast te zitten in een zinkend voertuig. Ze moeten samenwerken om te kunnen overleven. Dit valt niet mee: hun huwelijk staat namelijk al jaren onder druk.

Ondertussen zijn Don en Judy onderweg met een tank vol brandstof wanneer er een ernstig ongeluk gebeurt. Ze moeten nu een keuze maken tussen het redden van een mensenleven of het redden van de brandstof. Zonder brandstof zal men niet van planeet kunnen ontsnappen.

Elders probeert Smith in het geheim de robot weer in elkaar te zetten.

Aflevering 8: Trajectory

Nu er bijna geen brandstof meer is bedenkt Maureen een nieuw plan om iedereen te kunnen redden. Ze wil een gestripte Jupiter met slechts een minimale bemanning de ruimte in sturen. De kans op slagen is echter klein. Uiteindelijk worden Don en John uitgekozen om de Jupiter te vliegen.

Ondertussen wordt Smith gevangen gezet, nadat de waarheid over haar identiteit aan het licht is gekomen. Helaas weet ze te ontsnappen en slaat hierna Maureen bewusteloos. Zonder Maureens hulp tijdens hun vlucht verongelukt de Jupiter van Don en John in de atmosfeer.

Aflevering 9: Resurrection

Iedereen denkt dat John en Don om het leven zijn gekomen. Alleen Will is ervan overtuigd dat zijn vader nog leeft. Ondertussen besluiten de overgebleven kolonisten op zoek te gaan naar een alternatieve brandstof. Dit blijkt de poep te zijn van een gevaarlijk roofdier dat op de planeet woont.

Elders wordt Maureen ontvoerd door Smith. De vrouwen doen uiteindelijk een opvallende ontdekking. De Resolute werd aangevallen, omdat het schip in het geheim gebruikmaakte van een buitenaardse aandrijving. Deze werd gestolen van het volk van de robot. De aliens wilden dus eigenlijk hun aandrijving terug halen.

Aflevering 10: Danger, Will Robinson

John en Don blijken nog te leven. In het wrak van hun verongelukte Jupiter zweven ze in een omloopbaan van de planeet. Maureen wil haar man gaan redden, maar Smith heeft andere plannen en werkt tegen.

Ondertussen is Will verdrietig, omdat de robot niet meer op hem reageert. De robot luistert nu alleen nog naar Smith.

Uiteindelijk kan de Jupiter 2 alsnog opstijgen van de planeet. John en Don worden op het nippertje gered, met een beetje hulp van Smith. Net wanneer alles goed lijkt te komen wordt het schip door de buitenaardse aandrijving van de robot naar een onbekend sterrenstelsel gestuurd.

Wordt vervolgd in seizoen twee.

Aflevering 1: Shipwrecked

De Robinsons zitten al zeven maanden met hun Jupiter vast op een onherbergzame planeet. Will mist zijn robot, die spoorloos is verdwenen. Smith wordt gevangen gehouden, maar ze blijkt meer vrijheid te hebben dan de Robinsons denken. Maureen bedenkt op een dag een riskant plan om de batterijen van de Jupiter weer op te laden.

Aflevering 2: Precipice

De Robinsons hebben hun Jupiter omgebouwd tot zeilschip. Midden in de oceaan komen ze achter vast te zitten bij een enorme kunstmatige spleet, die duidelijk van buitenaardse afkomst is. Tot overmaat van ramp krijgt men te maken met een soort giftig zeewier, dat al snel de Jupiter bedekt.

Aflevering 3: Echoes

De Robinsons slagen er eindelijk in om terug te keren naar de Resolute. Tot ieders verbazing blijkt het transportschip echter verlaten te zijn. De bemanning werd maanden geleden geëvacueerd naar een nabijgelegen planeet. Ondertussen hackt Smith de scheepscomputer om alle belastende bewijzen tegen haar te verwijderen.

Aflevering 4: Scarecrow

De kolonisten van de Resolute zoeken op een naburige planeet naar water. Ze hebben echter niet in de gaten dat in het water een buitenaardse bacterie zit die alle metalen vernietigd. Ondertussen probeert Will te communiceren met de gevaarlijke Scarecrow, de beschadigde robot die op de Resolute werd aangetroffen.

Aflevering 5: Run

De zwaargewonde John zit vast in een ingestorte mijnschacht. Judy moet nu tot het uiterste gaan om haar vader te redden. Ondertussen heeft Smith de overige kolonisten op de Resolute ervan overtuigd dat zij de echte Dr. Smith is. Penny weet beter en probeert bewijzen tegen Smith te verzamelen.

Aflevering 6: Severed

Ondanks alle quarantainemaatregelen bereikt de buitenaardse bacterie die alle metaal vernietigt de Resolute. Iedereen aan boord loopt nu gevaar. Ondertussen gaat Will op een naburige planeet op zoek naar zijn robot, die al maanden wordt vermist.

Aflevering 7: Evolution

De kapitein van de Resolute blijkt belangrijke informatie geheim te houden. John zoekt de hulp van Smith om dit mysterie te ontrafelen. Ondertussen is Will dolblij dat hij op de planeet zijn robot weer heeft teruggevonden. Hij realiseert zich echter niet dat anderen - waaronder de sympathiek ogende Ben Adler - duistere plannen hebben.

Aflevering 8: Unknown

Maureen begint een muiterij, nadat ze heeft ontdekt dat de kapitein van de Resolute een groep kolonisten zomaar wil achterlaten. De robot speelt een belangrijke rol in de muiterij, maar Will begint zich af te vragen of hij nog wel kan worden vertrouwd. De robot lijkt namelijk steeds meer een eigen wil te krijgen.

Aflevering 9: Shell Game

In de nasleep van de muiterij likken de Robinsons hun wonden. Het gevaar is echter nog lang niet geweken, want John en Maureen zijn gescheiden geraakt van de Resolute. Ondertussen wordt duidelijk dat Scarecrow stervende is. Will besluit hem te gaan helpen. Ben Adler kiest eindelijk aan welke kant hij wil staan, maar hij betaalt daarvoor een hoge prijs.

Aflevering 10: Ninety-Seven

De Resolute wordt aangevallen door een enorm robotleger. Omdat niet iedereen kan worden gered, wordt besloten alle 97 kolonistenkinderen te evacueren. Het is de bedoeling dat zij alvast naar Alpha Centauri vooruit reizen, terwijl de volwassenen achterblijven. Voor Maureen en John betekent dit dat ze noodgedwongen geschieden worden van hun kroost.

Uiteindelijk wordt de Resolute vernietigd. Wie precies heeft overleefd blijft voorlopig onduidelijk. De Jupiter met alle 97 kinderen kan wel ontsnappen. Helaas wordt Alpha Centauri niet bereikt. In plaats daarvan arriveren de kinderen in een onbekend sterrenstelsel, waar ze het wrak van de Fortuna ontdekken. Dit schip wordt al 20 jaar vermist.

Wordt vervolgd in seizoen drie.

Personages


Will Robinson

Robot

Maureen Robinson

John Robinson

Judy Robinson

Penny Robinson

Dr. Smith

Don West
4.4444444444444 1 1 1 1 1 4.44 (9 stemmen)