Thunderbirds (1965-1966)

"5... 4... 3... 2... 1... Thunderbirds are go!"

Samenvatting

Ergens op een privé eiland in de Grote Oceaan woont de steenrijke Jeff Tracy, een voormalige astronaut. Hij heeft vijf volwassenen zonen: Scott, John, Virgil, Gordon en Alan.

Wat de buitenwereld niet weet: het eiland is in werkelijkheid het hoofdkwartier van International Rescue. Dit is een geheime organisatie die met behulp van geavanceerde technologieën overal ter wereld (zelfs onder water of in de ruimte) allerlei gewaagde reddingsmissies kan uitvoeren.

Bij grote rampen of ongelukken maken Scott, John, Virgil, Gordon en Alan gebruik van de Thunderbirds vloot, o.a. bestaande uit super snelle vliegtuigen, een ruimteraket, een duikboot en een ruimtestation.

Andere bekende personages uit de serie zijn de stotterende wetenschapper Brains (met grote blauwe bril) en de geheim agente Lady Penelope (die samen met haar butler/chauffeur Parker rondrijdt in een roze gepantserde Rolls-Royce).

Serie Algemeen

De Britse kinderserie Thunderbirds werd bedacht door Gerry Anderson en zijn echtgenote Sylvia. Er werden in totaal 32 afleveringen gemaakt, die oorspronkelijk tussen september 1965 en december 1966 werden uitgezonden door de zender ATV (de voorloper van het huidige commerciële ITV). Hierna werd de serie in vele landen nog talloze keren herhaald.

Gerry Anderson maakte meerdere series met poppen (waaronder Captain Scarlet), maar Thunderbirds was ongetwijfeld zijn meest succesvolle project. Hoewel de serie destijds erg populair was in Europa, werd Thunderbirds uiteindelijk vrij abrupt stopgezet. Reden waren de hoge productiekosten.

In eerste instantie lukte het namelijk niet om de serie aan een Amerikaanse tv-zender te verkopen. Zonder financiële steun van Amerikaanse partners werd voortzetting van het project te duur geacht.

In 1966 en 1968 werden er nog wel twee Thunderbirds bioscoopfilms uitgebracht. Deze bleken echter lang niet zo populair te zijn als de tv-serie.

Remakes

Het succes van de originele serie bracht meerdere remakes voort.

Thunderbirds 2086 (1982)

Deze van oorsprong Japanse anime reeks werd tussen april en september 1982 uitgezonden. In totaal werden er 24 afleveringen gemaakt. Gerry Anderson was echter niet betrokken bij de totstandkoming van deze productie.

Het verhaal van Thunderbirds 2086 was slechts losjes gebaseerd op de klassieke serie. Veel verhaalelementen werden veranderd: centraal staat nu de International Rescue Organisation. Geen klein familiebedrijf, maar een wereldwijde organisatie. Pa Tracy en zijn vijf zonen komen niet meer in de serie voor. Verder worden er andere voertuigen gebruikt. Het is dus niet verwonderlijk dat deze reeks bij de Thunderbirds fans niet erg geliefd was.

Amerikaanse film remake (2004)

In 2004 werd een geflopte live action film uitgebracht, geregisseerd door Jonathan Frakes (Star Trek: The Next Generation) en met Bill Paxton in de hoofdrol. Gerry Anderson mocht niet aan het project meewerken en noemde de remake naderhand "the biggest load of crap I have ever seen in my entire life."

De charme van de originele tv-serie ontbrak in deze nieuwe versie. De recensenten oordeelden dan ook overwegend negatief over de film.

Thunderbirds Are Go (2015)

Ter ere van het 50ste jubileum van de originele serie kwam in 2015 een nieuwe remake uit: Thunderbirds Are Go.

Beginmuziek

Dvd

De originele serie uit 1965 is met Nederlandse ondertiteling op dvd verkrijgbaar.

Links

4 1 1 1 1 1 4.00 (1 stem)