Thunderbirds (1965-1966)

"5... 4... 3... 2... 1... Thunderbirds are go!"

Samenvatting

Ergens op een privé eiland in de Grote Oceaan woont de steenrijke Jeff Tracy, een voormalige astronaut. Hij heeft vijf volwassenen zonen: Scott, John, Virgil, Gordon en Alan.

Wat de buitenwereld niet weet: het eiland is in werkelijkheid het hoofdkwartier van International Rescue. Dit is een geheime organisatie die met behulp van geavanceerde technologieën overal ter wereld (zelfs onder water of in de ruimte) allerlei gewaagde reddingsmissies kan uitvoeren. Bij grote rampen of ongelukken maken Scott, John, Virgil, Gordon en Alan gebruik van de Thunderbirds vloot, o.a. bestaande uit super snelle vliegtuigen, een ruimteraket, een duikboot en een ruimtestation.

Andere bekende personages uit de serie zijn de stotterende wetenschapper Brains (met grote blauwe bril) en de geheim agente Lady Penelope (die samen met haar butler/chauffeur Parker rondrijdt in een roze gepantserde Rolls-Royce).

Serie Algemeen

Thunderbirds is een Britse kinderserie. Het programma werd bedacht door Gerry Anderson en zijn echtgenote Sylvia. Het echtpaar maakte samen meerdere series met marionetten en schaalmodellen (waaronder Captain Scarlet), maar Thunderbirds was ongetwijfeld hun meest succesvolle project.

Er werden in totaal 32 afleveringen gemaakt, die oorspronkelijk tussen september 1965 en december 1966 werden uitgezonden door de zender ATV. Hoewel de serie destijds erg populair was in Europa, werd Thunderbirds uiteindelijk vrij abrupt stopgezet. Reden waren de hoge productiekosten. In eerste instantie lukte het namelijk niet om de serie aan een Amerikaanse tv-zender te verkopen. Zonder financiële steun van Amerikaanse partners werd voortzetting van het project te duur geacht. In 1966 en 1968 werden er nog wel twee bioscoopfilms uitgebracht. Deze bleken echter niet zo populair te zijn als de tv-serie.

Het succes van de originele serie bracht later meerdere remakes voort, zoals Thunderbirds 2086 (1982). Dit was een Japanse animereeks losjes gebaseerd op de klassieke serie. Gerry Anderson was echter niet betrokken bij de totstandkoming van deze productie. In 2004 werd een geflopte live-action film uitgebracht, geregisseerd door Jonathan Frakes (Star Trek: The Next Generation) en met Bill Paxton in de hoofdrol. Gerry Anderson mocht niet aan het project meewerken en noemde de film naderhand "the biggest load of crap I have ever seen in my entire life."

Ter ere van het 50ste jubileum van Thunderbirds kwam in 2015 nog een nieuwe remake uit: Thunderbirds Are Go (2015-2020).

Beginmuziek

Dvd

De originele serie uit 1965 is met Nederlandse ondertiteling op dvd verkrijgbaar.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I. • Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links