Terrahawks (1983-1986)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2020. De aarde wordt bedreigd door een groot gevaar uit de ruimte. De Marsbasis van de NASA wordt op een dag namelijk aangevallen door androïden van de planeet Guk. Hun aanvoerder Zelda blijkt alle aardbewoners te haten. Ze wil daarom onze planeet veroveren om de mensheid te kunnen uitroeien. Ook zijn de androïden van plan om van de aarde hun nieuwe thuisplaneet te maken.

Ondertussen probeert men zich op de aarde tegen Zelda en haar bondgenoten te verdedigen. Een kleine organisatie genaamd Terrahawks moet het tegen de vijand opnemen. Hun geheime hoofdkwartier Hawknest bevindt zich in Zuid-Amerika. Centraal staan de avonturen van een eliteteam onder leiding van Dr. 'Tiger' Ninestein. De teamleden hebben de beschikking over allerlei futuristische (ruimte)vaartuigen en geavanceerde wapens.

Serie Algemeen

Terrahawks is een Britse jeugdserie, bedacht en geproduceerd door Gerry Anderson (Thunderbirds). Het eerste seizoen ging in oktober 1983 in première bij de zender ITV. Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt (in totaal 39 afleveringen). De laatste aflevering werd in juli 1986 uitgezonden. Later werden nog een aantal afleveringen opnieuw gemonteerd tot video films.

In tegenstelling tot de andere marionettenseries van Gerry Anderson is Terrahawks vrij onbekend gebleven. Dit komt omdat het programma in het verleden vrijwel niet op de Britse televisie werd herhaald. Sinds Terrahawks in Groot-Brittannië op dvd en Blu-ray werd uitgebracht, is er eindelijk weer meer aandacht en waardering voor de serie gekomen.

In de periode 2015-2017 keerde Terrahawks zelfs even terug als hoorspel. Er werden 24 nieuwe afleveringen uitgebracht door Big Finish Productions. Daarin zijn de stemmen te horen van de originele acteurs die destijds ook aan de tv-serie meewerkten. Jamie Anderson, de jongste zoon van Gerry Anderson, was bij dit project betrokken als producent en scenarioschrijver.

In 2019 werd in de Britse media bekend gemaakt dat er plannen zouden zijn voor een moderne remake van de serie. Tot op heden zijn deze plannen echter nog niet gerealiseerd.

Intro

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I.Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links