Terrahawks (1983-1986)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2020. De aarde wordt bedreigd door een groot gevaar uit de ruimte. De Mars basis van de NASA wordt op een dag namelijk aangevallen door androïden van de planeet Guk.

Hun aanvoerder Zelda blijkt alle aardbewoners te haten. Ze wil daarom onze planeet veroveren om de mensheid te kunnen uitroeien. Ook zijn de androïden van plan om van de aarde hun nieuwe thuisplaneet te maken.

Ondertussen probeert men zich op de aarde tegen Zelda en haar bondgenoten te verdedigen. Een kleine organisatie genaamd The Terrahawks moet het tegen de vijand opnemen. Hun geheime hoofdkwartier Hawknest bevindt zich in Zuid-Amerika.

Centraal staan de avonturen van een eliteteam onder leiding van Dr. 'Tiger' Ninestein. De teamleden hebben de beschikking over allerlei futuristische (ruimte)vaartuigen en geavanceerde wapens.

Serie Algemeen

Terrahawks was een Britse jeugdreeks, bedacht en geproduceerd door Gerry Anderson. Hij maakte in de jaren 60 meerdere series met poppen, waarvan Thunderbirds ongetwijfeld de bekendste was. Na 1969 had Anderson alleen nog live action films en series gemaakt, maar begin jaren 80 besloot hij toch weer terug te grijpen naar zijn oude succesformule.

Dit keer was er echter een duidelijk verschil met de poppen die Anderson in zijn eerdere projecten had gebruikt. In plaats van stijve marionetten die van bovenaf met draadjes werden bediend ('supermarionation'), ging men een nieuwe techniek genaamd 'supermacromation' gebruiken. Dit kwam erop neer dat de poppen (nu van flexibel latex) met hand vanaf de onderkant konden worden bediend. Hierdoor kregen de poppen een realistischer uiterlijk.

Terrahawks telde in totaal 39 afleveringen, verdeeld over drie seizoenen. Deze werden van oktober 1983 t/m juli 1986 uitgezonden door de Britse commerciële zender ITV. Uiteindelijk werden nog een aantal afleveringen opnieuw gemonteerd en op VHS uitgebracht als zes video films.

In tegenstelling tot de andere poppenseries van Gerry Anderson, is Terrahawks vrij onbekend. Dit komt omdat de reeks in het verleden vrijwel niet op de Britse tv werd herhaald. Ook was het erg moeilijk om aan de videobanden te komen, omdat die slechts een beperkte oplage hadden en snel waren uitverkocht. Sinds Terrahawks op dvd werd uitgebracht, is er eindelijk weer meer aandacht voor de serie gekomen.   

Nieuw hoorspel

In april 2014 werd bekend gemaakt dat Terrahawks terug zou keren als hoorspel. Momenteel zijn al meerdere nieuwe afleveringen uitgebracht door Big Finish Productions. Daarin zijn de stemmen te horen van de originele acteurs die destijds ook aan de tv-serie meewerkten. Jamie Anderson, de jongste zoon van Gerry Anderson, is bij dit project betrokken als producent en scenarioschrijver.

Intro

Dvd

In Groot-Brittannië werden alle 39 afleveringen tussen 2002 en 2004 op dvd uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • robots
  • buitenaardse invasie
  • Groot-Brittannië
  • 1980-1990