UFO (1970-1971)

Samenvatting

We schrijven het jaar 1980. De aarde wordt regelmatig aangevallen door gevaarlijke aliens die mensen ontvoeren en doden. (De precieze naam van de mysterieuze aliens wordt nooit onthuld.)

Om de mensheid te beschermen wordt een geheime militaire organisatie opgericht, onder leiding van de Amerikaanse commandant Ed Straker: SHADO. Dit staat voor Supreme Headquarters Alien Defence Organisation. De organisatie heeft ter verdediging o.a. een ruimtebasis op de maan en futuristische onderzeeërs. Verder kunnen vijandige UFO's worden opgespoord via een geavanceerde satelliet in de omloopbaan van de aarde.

Ondertussen probeert men het buitenaardse gevaar verborgen te houden voor de aardbevolking. Als dekmantel voor hun werkzaamheden gebruikt SHADO daarom een filmstudio in Londen als hoofdkwartier. Tegenover de buitenwereld doen de militairen alsof ze films maken, met Straker als 'studiobaas'.

Ed StrakerSerie Algemeen

UFO is een Britse cult serie, die werd bedacht door Gerry en Sylvia Anderson. Het echtpaar maakte in de jaren 60 verschillende populaire kinderseries met marionetten, zoals Thunderbirds en Captain Scarlet. UFO was hun eerste live-action serie gezicht op een volwassen publiek. Helaas bleek het project uiteindelijk geen succes te zijn.

De eerste aflevering ging in september 1970 in première op ATV. De zender wist duidelijk niet goed wat ze met de serie aan moesten. Niet alleen werden de afleveringen in de verkeerde volgorde uitgezonden, ook gebeurde dit op tijdstippen die normaal gesproken waren gereserveerd voor kinderseries. In tegenstelling tot het eerdere werk van de Andersons was UFO echter niet bedoeld voor kinderen. Het verhaal behandelde bijvoorbeeld volwassen thema’s zoals huwelijksproblemen en drugsgebruik.

Er werden in totaal 26 afleveringen gemaakt. De laatste hiervan werd in juli 1971 uitgezonden op de Britse televisie. Hierna volgde de stopzetting. Oorspronkelijk was er nog sprake van een mogelijk tweede seizoen. Toen ook de Amerikaanse kijkcijfers voor UFO tegenvielen kwam de serie echter definitief ten einde. Het echtpaar Anderson had op dat moment al plannen voor een nieuwe verhaallijn in seizoen twee, waarin de maanbasis centraal zou staan. Men besloot dit idee niet verloren te laten gaan, maar te verwerken in een nieuwe serie. Dit vormde later de basis voor Space: 1999 (1975-1978).

Overigens zijn er al vele jaren geruchten over mogelijke remakes. Zo waren er in de jaren 90 plannen voor een Australische tv-serie. In 2009 werd zelfs een bioscoopverfilming aangekondigd. Tot op heden is geen van deze projecten echter gerealiseerd.

Dvd en Blu-ray

Alle afleveringen zijn in Groot-Brittannië verkrijgbaar op dvd. (Als extra’s zijn o.a. audiocommentaren aanwezig.) In Japan is de serie in 2012 ook op Blu-ray uitgebracht.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I.Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links