Space Precinct (1994-1995)

Samenvatting

In het jaar 2040 volgen we de belevenissen van luitenant Patrick Brogan. Vroeger werkte hij als politieagent in New York, maar tegenwoordig zorgt hij voor recht en gerechtigheid in Demeter City. Dit is de hoofdstad van de planeet Altor, ergens aan de rand van de Melkweg. Demeter City is niet zomaar een stad: het is de meeste criminele stad in het hele universum.

Het verhaal mag zich dan afspelen op een verre planeet, al snel ontdekken Brogan en zijn politiepartner Jack Haldane dat criminelen overal hetzelfde zijn. Of het nu om mensen of aliens gaat: moord, diefstal, oplichting, drugs, overvallen en bendeoorlogen – alles komt in Demeter City voorbij. De zaak wordt bemoeilijkt doordat er in de stad meerdere buitenaardse volken wonen (o.a. de Creon, Tarn en Xyronite), die het regelmatig met elkaar aan de stok krijgen.

Ondertussen heeft Brogan ook nog een gelukkig gezinsleven. Hij is getrouwd met Sally en samen hebben ze twee kinderen: Matthew en Liz. Het hele gezin woont in Demeter City, waar iedereen in het begin erg moet wennen aan hun nieuwe omgeving. Verder heeft Brogan, met uitzondering van zijn menselijke partner Haldane, voornamelijk buitenaardse collega’s, allen met een exotisch uiterlijk.

Serie Algemeen

Space Precinct is een Britse serie van Gerry Anderson (Thunderbirds, Space: 1999). Het verhaal, een mix uit SF en politieserie, bedacht hij overigens al in 1986. In dat jaar maakte Anderson een pilootaflevering genaamd Space Police, over een agent op een verre planeet. Geen enkele tv-zender wilde de pilot kopen, waarna het verhaal lange tijd in de la verdween.

In 1994 probeerde Anderson het opnieuw, met een herschreven verhaal en een nieuwe (internationale) cast. Ook de naam werd veranderd in Space Precinct, omdat er al LEGO speelgoed bestond dat Space Police heette. Hoewel Space Precinct een Britse productie was, vond de première in oktober 1994 plaats op de Amerikaanse televisie. Pas maanden later werd de serie ook in eigen land uitgezonden.

Destijds was Space Precinct één van de duurste Britse series ooit. Dit is te verklaren doordat er veel gebruik werd gemaakt van gedeeltelijk animatronische poppen om allerlei buitenaardse personages te vertolken. Uiteindelijk was dit ook één van de redenen waarom de serie al na één seizoen ten einde kwam.

Hoewel het programma in Europa redelijk populair was, bleken de Amerikaanse kijkcijfers tegen te vallen. De Amerikaanse zenders wisten namelijk niet goed wat ze met de serie aan moesten. De verhalen waren weliswaar serieus en gericht op volwassenen, maar Space Precinct leek oppervlakkig op een kinderserie door de aanwezigheid van poppen. Het gevolg was dat de afleveringen vaak op rare tijdstippen werden uitgezonden, waardoor de kijkcijfers laag bleven. Toen duidelijk werd dat de Amerikanen geen interesse meer hadden om een eventueel tweede seizoen aan te kopen, werd de serie stopgezet. In totaal werden er 24 afleveringen gemaakt.

Space Precinct is tegenwoordig in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar.

Vergelijkbare serie: Star Cops (1987).

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksDick Spanner P.I.Space PrecinctNew Captain Scarlet

Links