Space Precinct (1994-1995)

“The name’s Brogan, Lieutenant Brogan. Twenty years I was with the NYPD.
Now? Well, let’s just say I’ve transferred to another precinct …”

Samenvatting

In het jaar 2040 volgen we de belevenissen van de politie luitenant Patrick Brogan. Twintig jaar lang werkte hij als agent in New York, maar tegenwoordig zorgt hij voor recht en gerechtigheid in de metropool Demeter City. Dit is de hoofdstad van de planeet Altor, ergens aan de rand van de Melkweg. Demeter City is niet zomaar een stad: het is de meeste criminele stad in het hele universum.

Het verhaal mag zich dan afspelen op een verre planeet, al snel ontdekken Brogan en zijn partner Jack Haldane dat criminelen overal hetzelfde zijn. Of het nu om mensen of aliens gaat: moord, diefstal, oplichting, drugs, overvallen en bendeoorlogen – alles komt in Demeter City voorbij. De zaak wordt bemoeilijkt doordat er in de stad meerdere buitenaardse volken wonen (o.a. de Creon, Tarn en Xyronite), die het regelmatig met elkaar aan de stok krijgen.

Temidden van dit alles heeft Brogan ook nog een gelukkig gezinsleven. Hij is getrouwd met Sally en samen hebben ze twee kinderen: Matthew en Liz. Het hele gezin woont in Demeter City, waar iedereen in het begin erg moet wennen aan hun nieuwe omgeving. Verder heeft Brogan, met uitzondering van zijn partner Haldane, voornamelijk buitenaardse politiecollega’s, allen met een exotisch uiterlijk.

Serie Algemeen

De Britse serie Space Precinct stamt uit de koker van producent Gerry Anderson (Thunderbirds, Captain Scarlet en Space: 1999). Het idee voor het verhaal, een mix uit SF en politieserie, kwam eigenlijk al uit 1986. In dat jaar filmde Anderson een tv-film/pilootaflevering genaamd Space Police (a.k.a. Star Laws), over een agent op een verre planeet. Geen enkele tv-zender wilde de pilot kopen, waarna het verhaal in de la verdween.

In 1994 probeerde Anderson het alsnog en dit keer wist hij het project wel van de grond te krijgen, met een nieuwe cast en een herschreven verhaal. Ook de naam moest worden veranderd in Space Precinct, omdat er al LEGO speelgoed bestond met de naam Space Police.

Hoewel de serie Brits was en ook in Groot-Brittannië werd opgenomen, werden de afleveringen eerst op de Amerikaanse tv uitgezonden. De eerste aflevering ging van start in oktober 1994. De laatste aflevering werd in juli 1995 uitgezonden. In Groot-Brittannië was de eerste aflevering pas in maart 1995 op de zender SkyOne te zien. In september van datzelfde jaar nam BBC2 de serie over, die vervolgens alle restende afleveringen uitzond. Daar werd de laatste aflevering in maart 1996 uitgezonden.

Destijds was Space Precinct de duurste Britse serie ooit, met een budget van (omgerekend naar Amerikaanse dollars) tussen de één en anderhalf miljoen dollar per aflevering. Dit is te verklaren doordat er veel gebruik werd gemaakt van gedeeltelijk animatronische poppen om allerlei buitenaardse personages te vertolken. De serie had overigens een internationale cast bestaande uit Amerikanen, Britten en één Deense. Ook het schrijversteam bestond uit Britten en Amerikanen.

Uiteindelijk werd de serie al na één seizoen stopgezet, na in totaal 24 afleveringen. Hoewel Space Precinct in Europa redelijk populair was, had de serie in de V.S. niet het gehoopte succes. De Amerikaanse zenders wisten niet goed wat ze met de serie aan moesten. De verhalen waren weliswaar serieus en gericht op volwassenen, maar leek oppervlakkig op een kinderserie door de aanwezigheid van poppen. Het gevolg was dat de afleveringen vaak in de vroegere ochtend of late avond werd uitgezonden, waardoor de kijkcijfers laag bleven. Toen duidelijk werd dat men in de V.S. geen interesse meer had om een eventueel tweede seizoen aan te kopen, werd de serie stopgezet. De productiekosten waren hiervoor te hoog.

De complete serie is tegenwoordig in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar.

Gerry Anderson producties

Fireball XL5ThunderbirdsCaptain Scarlet & The MysteronsUFOSpace: 1999TerrahawksSpace PrecinctNew Captain Scarlet

Link

3.5 1 1 1 1 1 3.50 (2 stemmen)