Star Cops (1987)

Samenvatting

Het verhaal speelt in het jaar 2027. Verre ruimtereizen zijn inmiddels normaal geworden en de mensheid is druk bezig het zonnestelsel te koloniseren. Duizenden mensen wonen en werken op ruimtestations, op Mars of op de maan.

In de ruimte wordt de wet gehandhaafd door de International Space Police Force, vaak denigrerend de ‘Star Cops’ genoemd. Chief Inspector Nathan Spring is net benoemd tot de nieuwe commandant van deze multiculturele ruimtepolitie. Hij probeert een volwaardige politiemacht op te bouwen die door iedereen wordt gerespecteerd, maar komt daarbij steeds obstakels tegen. Zo blijken enkele agenten bijvoorbeeld corrupt te zijn.

Ondertussen gaat de politie de strijd aan met de criminaliteit. Dit valt echter niet mee, want de misdaden die in de ruimte worden gepleegd zijn altijd net een beetje anders dan op de aarde.

Serie Algemeen

Star Cops is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door scenarioschrijver Chris Boucher (Blake’s 7). De eerste aflevering ging in juli 1987 in première bij de BBC. Helaas vielen de kijkcijfers tegen en ook de recensies waren negatief. In tegenstelling tot veel andere SF series uit dezelfde periode had Star Cops namelijk een redelijk serieuze en realistische opzet. De critici vonden het verhaal echter maar saai en klaagden dat er te weinig actie in het verhaal zat.

Uiteindelijk werden er slechts negen afleveringen gemaakt. Hierna volgde de stopzetting. De laatste aflevering werd in augustus 1987 uitgezonden. Opmerkelijk is dat men tegenwoordig veel positiever denkt over de serie. Star Cops wordt nu gezien als een mooie cultserie die veel te vroeg werd stopgezet.

In Groot-Brittannië is de complete serie op dvd verkrijgbaar. In de periode 2018-2020 werden er door het Britse bedrijf Big Finish ook nog een reeks nieuwe hoorspelen uitgebracht, waarin de oorspronkelijke acteurs te beluisteren zijn.

Vergelijkbare serie: Space Precinct (1994-1995).

Links