Blake’s 7 (1978-1981)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst. De aarde en vele andere planten worden geregeerd door een totalitair regime, de Terran Federation. Iedere vorm van verzet wordt op brute wijze de kop ingedrukt. De Federation gaat tot het uiterste om aan de macht te blijven.

Centraal staat de politieke dissident Roj Blake, wiens gezin door de Federation werd vermoord. Nadat hij wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan, wordt Blake veroordeeld tot een straf op een gevangenisplaneet. Een gevangenen-transport moet hem naar zijn bestemming brengen. Onderweg weten Blake en enkele medegevangenen echter te ontsnappen.

Ze nemen bezit van een geavanceerd buitenaards schip, dat ze omdopen tot de Liberator. Blake besluit met het schip de strijd aan te gaan met de Federation. Zijn bemanning – bestaande uit dieven, smokkelaars en moordenaars – is niet erg enthousiast over het idee hun leven te moeten wagen voor Blake’s idealen. De vastberaden Blake blijkt namelijk tot het uiterste bereid te zijn om zijn doelen te bereiken.

Ondertussen wordt de groep constant achtervolgd door de Federation. Verder komen ze terecht op allerlei buitenaardse planeten waar ze kennismaken met uiteenlopende culturen.

Serie Algemeen

Blake's 7 ("De Zeven van Blake") is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door Terry Nation (Survivors, Doctor Who). De eerste aflevering werd in januari 1978 uitgezonden door de BBC. De start van de serie viel destijds samen de Britse première van Star Wars. Terry Nation noemde dit later een gelukkig toeval, omdat er hierdoor een vlaag van interesse ontstond in sciencefiction. Dit legde de serie geen windeieren: de kijkcijfers waren uitstekend.

De toon van Blake’s 7 is opvallend, zeker in vergelijking met andere SF series uit die tijd. Zo geeft Blake’s 7 een uitermate pessimistisch toekomstbeeld. Veel personages handelen uit eigenbelang. Ook handelen de hoofdpersonages ethisch gezien vaak net zo dubieus als hun achtervolgers. Dit maakt het lastig om echt onderscheid te kunnen maken tussen wie er nu goed of slecht is.

Door de jaren heen vonden er meerdere grote veranderingen plaats. Een aantal acteurs – waaronder hoofdrolspeler Gareth Thomas (Blake) – besloot de serie namelijk na twee seizoenen te verlaten, waarna er nieuwe personages in het verhaal werden geïntroduceerd. Uiteindelijk telde Blake’s 7 vier seizoenen en in totaal 52 afleveringen. De laatste aflevering, die een nogal dramatisch einde heeft, werd in december 1981 uitgezonden.

Na het einde van de tv-serie werd het verhaal voortgezet in diverse audio producties. Zo werden door de BBC in 1998-1999 nieuwe hoorspelen voor de radio gemaakt. In de periode 2007-2011 volgde nog een reeks hoorspelen. Sinds 2012 worden door Big Finish Productions ook nieuwe audioverhalen uitgebracht, voorgelezen door de oorspronkelijke castleden.

Remake?

Sinds 2000 zijn er al meerde malen geruchten geweest over mogelijke remakes van Blake's 7. In de Britse media werden eerder aankondigingen gedaan over o.a. een geplande film, een miniserie en zelfs een animatieserie. Geen van deze projecten kon tot dus ver worden gerealiseerd.

Dvd

Alle vier seizoenen zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links