Blake’s 7 (1978-1981)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst. De aarde en vele andere planten worden geregeerd door een totalitair regime, de Terran Federation. Iedere vorm van verzet wordt op brute wijze de kop ingedrukt en de Federation gaat tot het uiterste om aan de macht te blijven.

Centraal staat de politieke dissident Roj Blake, wiens gezin door de Federation werd vermoord. Nadat hij wordt beschuldigd van een misdaad die hij niet heeft begaan, wordt Blake veroordeeld tot een straf op een gevangenisplaneet. Een gevangenen-transport moet hem naar zijn bestemming brengen.

Onderweg weten Blake en enkele medegevangenen echter te ontsnappen. Ze nemen bezit van een geavanceerd buitenaards schip, dat ze omdopen tot de Liberator. Blake besluit met het schip de strijd aan te gaan met de Federation.

Zijn bemanning – bestaande uit dieven, smokkelaars en moordenaars – is niet bepaald enthousiast over het idee hun leven te moeten wagen voor Blake’s idealen. De vastberaden Blake blijkt zelf namelijk ook tot het uiterste bereid te zijn om zijn doelen te bereiken.

Ondertussen wordt de groep constant achtervolgd door de Federation. Verder komen ze ook terecht op allerlei buitenaardse planeten waar ze kennismaken met vele uiteenlopende culturen.

Serie Algemeen

De Britse low budget serie Blake's 7 ('De Zeven van Blake') werd bedacht door Terry Nation, ook de bedenker van o.a. de Daleks uit Doctor Who. De eerste aflevering werd op 2 januari 1978 uitgezonden door de BBC.

De start van de serie viel destijds precies samen de Britse première van de eerste Star Wars film. Terry Nation noemde dit later een gelukkig toeval, omdat er hierdoor een vlaag van interesse ontstond in sciencefiction.

Dit legde de serie zeker geen windeieren: het eerste seizoen kende uitstekende kijkcijfers. Sommige afleveringen trokken zelfs meer dan 10 miljoen kijkers, hoewel de kijkcijfers in de latere seizoenen wel afnamen.

De toon van Blake’s 7 was opvallend, zeker in vergelijking met andere SF series uit die tijd. Zo geeft Blake’s 7 een uitermate pessimistisch toekomstbeeld. Veel personages handelen uit eigenbelang. Ook handelen de hoofdpersonages ethisch gezien vaak net zo dubieus als hun achtervolgers, wat het lastig maakt om echt onderscheid te kunnen maken tussen wie er nu goed of slecht is.

Uiteindelijk telde Blake’s 7 vier seizoenen en in totaal 52 afleveringen. Door de jaren heen vonden er meerdere grote veranderingen plaats. Een aantal acteurs – waaronder hoofdrolspeler Gareth Thomas (Blake) – besloten de serie namelijk na twee seizoenen te verlaten, waarna er weer nieuwe acteurs en personages in het verhaal werden geïntroduceerd.

De laatste aflevering werd in december 1981 uitgezonden en heeft een open einde. De serie eindigt met de terugkeer van Blake. Zijn oude bemanning vertrouwt hem inmiddels niet meer en verdenkt hem ervan een verrader te zijn.

Na het einde van de tv-serie werd het verhaal voortgezet in diverse audio producties. Zo werden door de BBC in 1998-1999 nieuwe officiële audioverhalen voor de radio gemaakt. In de periode 2007-2011 volgde nog een nieuwe reeks radio verhalen. Sinds 2013 worden door Big Finish Productions ook nieuwe verhalen op cd en als download uitgebracht, voorgelezen door de oorspronkelijke castleden.

Remake?

Al sinds 2000 zijn er geruchten over mogelijke remakes van Blake's 7. Meerdere malen werden er in de media aankondigingen gedaan over o.a. een geplande nieuwe tv film, een miniserie en zelfs een animatie serie voor kinderen. Geen van deze projecten werd ook daadwerkelijk gerealiseerd.

De meeste recente berichten stammen uit 2013. Syfy zou opdracht hebben gegeven voor een nieuwe serie van 13 afleveringen. Sindsdien is echter niets meer van dit project vernomen.

Dvd

Alle vier seizoenen zijn met Nederlandse ondertitels op dvd uitgebracht.

Links

4.5 1 1 1 1 1 4.50 (14 stemmen)