Doctor Who (1963-heden)

"We are not of this race. We are not of this earth. We are wanderers in the fourth dimension of space and time, cut off from our own people by distances beyond the reach of your most advanced science. Have you ever thought what it's like to be wanderers in the fourth dimension ... to be exiles?"

Doctor Who is de langstlopende sciencefiction serie ter wereld.

Samenvatting

De serie draait om een eeuwenoude alien die zichzelf de Doctor noemt. Hij ziet er menselijk uit, maar is in werkelijkheid een gevluchte Time Lord van de verre planeet Gallifrey.

Time Lords hebben twee harten en telepathische vermogens. Verder hebben ze het vermogen om bij hun overlijden volledig te regenereren in een nieuwe gedaante. Ze kunnen daarbij ook van geslacht veranderen.

Lang geleden hebben de Time Lords het reizen door de tijd en ruimte mogelijk gemaakt. Ze ontwierpen hiervoor een speciale machine genaamd TARDIS (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space). Een TARDIS heeft een eigen bewustzijn. Het meest opvallende kenmerk is dat ze van binnen veel groter zijn dan dat ze van buiten lijken.

Uit ongenoegen met de leefwijze van de Time Lords stal de Doctor op een dag een TARDIS. Sindsdien zwerft hij door het heelal om het kwaad te bestrijden en mensen te helpen. Hij staat echter niet alleen, maar wordt tijdens zijn reizen door de tijd en ruimte begeleid door verschillende reisgenoten (de zogenaamde companions).

De Doctor blijkt verder een zwak te hebben voor de planeet aarde en vooral voor de 20e en 21e eeuw. Hij is dan ook regelmatig op de aarde te vinden en veel afleveringen spelen zich op onze planeet af.

De bekendste en gevaarlijkste tegenstanders van de Doctor zijn de Daleks ('exterminate!'), de Cybermen en een grootheidswaanzinnige Time Lord die zichzelf de Master of Missy noemt. Deze vijanden duiken meestal eens per seizoen op.

Serie Algemeen

Op 23 november 1963 ging Doctor Who in première op de BBC. Destijds was de serie nog gericht op kinderen. De bedenker van Doctor Who was Sydney Newman, die bij de BBC werkte als Head of Drama. Het enige dat hij bedacht was een omlijning. Door de inbreng van andere schrijvers, producenten, regisseurs en ook acteurs, is de serie in de jaren daarna langzaam geëvolueerd tot wat het nu is.

Dit betekende dat er aan het begin van de serie nog helemaal niets bekend was over de Doctor en zijn achtergrond. In eerste instantie was hij slechts een mysterieuze oude man met een tijdmachine van onbekende afkomst. Sommige feiten werden pas jaren later aan het verhaal toegevoegd.

Zo werd de regeneratie in een nieuw lichaam bedacht nadat acteur William Hartnell (de eerste Doctor) ernstige gezondheidsklachten kreeg. In plaats van de serie stop te zetten, huurde men een andere acteur in om de rol verder te spelen. Zijn nieuwe uiterlijk werd simpelweg verklaard door de onthulling dat de buitenaardse Doctor een andere gedaante kan aannemen. (Een gegeven dat tot op de dag van vandaag een belangrijke rol speelt in het verhaal.)

Na 26 seizoenen kwam er in 1989 een voorlopig einde van de serie, nadat de kijkcijfers steeds verder waren afgenomen. In 1996 werd vervolgens in de V.S. een poging gedaan om de serie nieuw leven in te blazen met een tv-film, maar dit mislukte.

Uiteindelijk keerde Doctor Who in 2005 weer terug op de Britse televisie, met groot succes. Het gaat hierbij overigens niet om een remake, maar om een directe voortzetting van de oude serie. De nieuwe Doctor Who telt op dit moment alweer twaalf seizoenen. Seizoen dertien wordt verwacht in 2021.

Tot op heden zijn er in totaal al meer dan 860 afleveringen uitgezonden. Doctor Who is daarmee de langstlopende SF serie ter wereld. Bovendien vierde de serie in 2013 ook zijn 50ste jubileum!

Spin-offs

Doctor Who heeft verschillende spin-offs voortgebracht: Torchwood (2006-2011), The Sarah Jane Adventures (2007-2011), K9 (2009-2010) en Class (2016).

Links

De Doctors


William Hartnell
(1963-1966)

Patrick Troughton
(1966-1970)

Jon Pertwee
(1970-1974)

Tom Baker
(1974-1981)

Peter Davison
(1982-1984)

Colin Baker
(1984-1986)

Sylvester McCoy
(1987-1989)

Paul McGann
(1996)

Christopher Eccleston
(2005)

David Tennant
(2006-2010)

Matt Smith
(2010-2013)

Peter Capaldi
(2013-2017)

Jodie Whittaker
(2017- )
   

Afleveringen (2005-heden)

1.01: Rose

Rose Tyler uit Londen leidt een normaal, saai leven met haar vriendje Mickey en moeder Jackie. Totdat Rose op een dag de mysterieuze Doctor ontmoet. Hij blijkt een alien te zijn. De Doctor onthult dat er een buitenaardse invasie gaande is. De gevaarlijke Autons zijn namelijk van plan om de mensheid te vernietigen. Ze zien er uit als levende etalagepoppen.

Gelukkig kunnen de Autons uiteindelijk worden verslagen door een kordaat optreden van Rose. De Doctor is onder indruk en biedt haar aan om samen door het universum te reizen. Rose aarzelt eerst, maar wanneer de Doctor onthult dat zijn ruimteschip tevens een tijdmachine is, staat haar besluit vast. Ze zegt haar oude leven vaarwel en stapt in de TARDIS.

1.02: The End of the World

De Doctor neemt Rose mee naar de verre toekomst. Zo’n 5 miljard jaar in de toekomst is de aarde een verlaten planeet. De gehele mensheid is lang geleden het heelal ingetrokken. De aarde staat nu op het punt om verzwolgen te worden door de zon. Om deze bijzondere gelegenheid bij te wonen komt een groep rijke aliens bijeen op het ruimtestation Platform One, dat zich in de omloopbaan van de aarde bevindt. De Doctor en Rose doen zich voor als gasten en mengen zich onder het publiek. Niemand heeft echter in de gaten dat één van de aanwezigen kwade bedoelingen heeft.

Opmerking: De Doctor onthult aan Rose dat zijn eigen thuisplaneet werd vernietigd tijdens de Time War. Hij is nu de laatste overlevende Time Lord. Dit is het begin van een nieuwe verhaallijn binnen de serie.

1.03: The Unquiet Dead

De Doctor en Rose bezoeken Cardiff, Wales. Het is kerstavond 1869 en Charles Dickens leest in de stad zijn A Christmas Carol voor. Ineens breekt er paniek uit. Het lichaam van een dode vrouw wordt namelijk bezeten door een gasachtig wezen.

Rose en de Doctor ontdekken vervolgens dat Cardiff op een zogenaamde Rift (scheur) is gebouwd: een scheur in de ruimte en tijd. De gaswezens zijn aliens genaamd Gelth, die door de Rift naar de aarde zijn gekomen. Ze hebben plannen om de aarde te veroveren. Hiervoor nemen ze menselijke lichamen in bezit.

Opmerking: Deze aflevering onthult dat er een ruimte-tijd scheur door Cardiff loopt. Dit gegeven speelt in de latere spin-off Torchwood een belangrijke rol. Verder speelt Eve Myles hier een gastrol als de dienstmeid Gwyneth. Myles speelt in Torchwood de hoofdrol als Gwen, een verre verwante van Gwyneth.

1.04: Aliens of London, deel I

Rose wordt door de Doctor terug naar huis gebracht voor een korte tussenstop. Precies op dat moment stort er midden in de Theems een groot buitenaards ruimteschip neer. In het wrak wordt een alien gevonden.

De Britse regering is meteen in rep en roer. Vreemd genoeg is de premier in deze situatie onvindbaar. In zijn afwezigheid wordt het regeringslid Green tot plaatsvervanger benoemd. Helaas heeft niemand in de gaten dat Green eigenlijk een gevaarlijke alien is. Hij en zijn buitenaardse familieleden, ook geïnfiltreerd in Downing Street, hebben snode plannen om de aarde te vernietigen.

Opmerking: Het personage Toshiko Sato wordt geïntroduceerd. Tosh is later te zien in de spin-off Torchwood.

1.05: World War Three, deel II

De Slitheen, een buitenaardse criminele familie, willen op aarde een nucleaire oorlog uitlokken met een totale vernietiging als gevolg. De aliens willen daarna de radioactieve restanten van de aarde als brandstof verkopen aan andere aliens.

Gelukkig kan de Doctor uiteindelijk met behulp van Mickey de Slitheen nog net op tijd verslaan. De aarde is gered.

1.06: Dalek

De Doctor en Rose komen terecht in de Amerikaanse staat Utah, in het jaar 2012. De miljardair Henry van Statten heeft daar in een ondergrondse bunker een grote verzameling van buitenaardse voorwerpen aangelegd.

De Doctor is geschokt wanneer blijkt dat Van Statten ook een Dalek in zijn collectie heeft. De Daleks waren ooit de grote vijanden van het volk van de Doctor, maar tijdens de Time War kwamen alle Daleks om het leven. Eén Dalek heeft de oorlog blijkbaar overleefd en begint nu iedereen in de bunker te doden.

1.07: The Long Game

De Doctor en Rose komen in het jaar 200.000 terecht op een ruimtestation genaamd Satellite Five. Dit blijkt een enorme nieuwszender te zijn, die de hele aarde voorziet van actualiteiten. De Doctor begint echter al snel te vermoeden dat er duistere krachten aan het werk zijn op Satellite Five.

Het station staat namelijk volledig onder de controle van de buitenaardse Jagrafess en diens sinistere hulpje, de Editor. Ze manipuleren het nieuws en daarmee ook de hele mensheid. De Doctor besluit in te grijpen.

1.08: Father's Day

De vader van Rose, Pete Tyler, kwam in november 1987 om het leven. Rose was toen nog een baby. Pete werd op straat aangereden door een auto, die na het ongeluk verder reed. Nu ze de TARDIS heeft wil Rose terug gaan naar de dag waarop haar vader stierf. Ze wil graag tijdens zijn laatste momenten zijn hand vasthouden.

De Doctor betwijfelt of Rose dit emotioneel wel aankan, maar stemt toch toe. Eenmaal in 1987 aangekomen gebeurt waar de Doctor bang voor was. Rose kan niet aanzien hoe Pete zijn einde tegemoet gaat en redt zijn leven. De geschiedenis is hierdoor veranderd en er ontstaat een gevaarlijke tijdparadox.

1.09: The Empty Child, deel I

De Doctor komt een buitenaards ruimtescheepje op het spoor dat is neergestort op de aarde. Het schip blijkt te zijn neergekomen ergens in Londen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens maakt Rose kennis met de charismatische Captain Jack Harkness, die afkomstig is uit de 51e eeuw. Hij onthult vroeger als Tijd Agent voor de Time Agency gewerkt te hebben, maar blijkt nu werkzaam te zijn als oplichter.

Ondertussen krijgt de Doctor te maken met een mysterieus kind dat Londen sinds enkele weken terroriseert. De kleine jongen heeft een gasmasker op en roept onafgebroken naar zijn moeder. Iedereen is doodsbang voor het kind en met goede reden: wie met hem in aanraking komt verandert, net als het jongetje, in een zombie met een gasmasker op.

Opmerking: Captain Jack Harkness (gespeeld door John Barrowman) wordt geïntroduceerd. In 2006 kreeg hij zijn eigen spin-off: Torchwood.

1.10: The Doctor Dances, deel II

Langzaam wordt duidelijk wie de mysterieuze jongen met het gasmasker is, en welke rol Jack hierin heeft gespeeld. Jack liet onlangs namelijk bewust buitenaards schroot neerstorten. Hij deed net of dit een waardevol ruimteschip was en wilde met deze zwendel veel geld verdienen. Het liep echter anders.

Het schroot was in werkelijkheid een oud buitenaards medisch schip. Het schip was gevuld met miljarden nanogenen, die geprogrammeerd zijn om doden en gewonden weer te genezen. Door de crash ontsnapten alle nanogenen. In de buurt van het wrak vonden ze een dode jongen met een gasmasker op: Jamie. Aangezien ze geprogrammeerd zijn om te genezen, gingen de nanogenen meteen aan de slag. Jamie werd weer tot leven gewekt, maar door een misverstand ging er iets mis.

1.11: Boom Town

De TARDIS landt in Cardiff om daar nieuwe energie te ‘tanken’. Deze energie is afkomstig uit de Rift die dwars door de stad loopt. De Doctor, Rose en Jack zijn inmiddels een hechte drie eenheid geworden en hebben samen de grootste lol.

Totdat ze ontdekken dat een alien onlangs de nieuwe burgemeester van Cardiff is geworden. Het gaat om de Slitheen die zich voordoet als Margaret Blaine. (Zie Aliens of London en World War Three.) Ze blijkt als enige de vernietiging van Downing Street te hebben overleefd. Omdat al haar familieleden hierbij om het leven kwamen, is Margaret uit op wraak.

Opmerking: De Rift en de stad Cardiff spelen een belangrijke rol in de spin-off Torchwood.

1.12: Bad Wolf, deel I

De Doctor en zijn companions keren terug naar Satellite Five, het ruimtestation uit de aflevering The Long Game. Hier blijken inmiddels alleen nog reality programma’s en spelletjes zoals Big Brother en The Weakest Link te worden geproduceerd. Ook de Doctor, Rose en Jack worden gedwongen mee te spelen. De spelregels zijn echter behoorlijk extreem. Deelnemers die een ronde verliezen of worden weggestemd, worden namelijk direct op brute wijze gedood.

De Doctor ontdekt dat het station opnieuw wordt gecontroleerd door een duistere macht: de Daleks!

1.13: The Parting of the Ways, deel II

De Doctor en Jack proberen het ruimtestation te wapenen tegen de naderende Dalek invasie. Helaas wordt al snel duidelijk dat de overmacht van de vijand te groot is. Talloze mensen worden gedood, waaronder Jack.

Ondertussen probeert de Doctor Rose voor haar veiligheid terug naar huis te sturen. Rose weigert echter en besluit het hart van de TARDIS open te breken. Dit om contact te maken met het telepathische circuit van het schip en zo de Doctor te kunnen helpen. Dit plan slaagt, maar heeft grote consequenties.

Rose raakt namelijk bezeten door de time vortex van de TARDIS en is daarmee een machtige nieuwe entiteit geworden: Bad Wolf. Ze kan zonder enige moeite alle Daleks op het ruimtestation doden. Ook brengt ze Jack terug tot leven, niet wetende dat hij hierdoor onsterfelijk is geworden.

Het lichaam van Rose blijkt door de energie van de time vortex snel op te branden. De Doctor kan haar redden door deze energie van haar over te nemen, maar hierdoor is hij nu zelf stervende. De geschokte Rose is er getuige van hoe de Doctor begint te regenereren. Plotseling staat er een geheel nieuwe man voor haar (gespeeld door David Tennant).

Opmerking: Dit is de laatste aflevering met Christopher Eccleston in de hoofdrol als de Doctor. Verder wordt de onsterfelijke Jack op het ruimtestation achtergelaten. Wat er vervolgens met hem gebeurt is te zien in de spin-off Torchwood.

Kerstspecial 2005: The Christmas Invasion

Rose is geschokt: de Doctor blijkt te zijn geregenereerd in een compleet nieuw lichaam. Veel tijd om dit te verwerken is echter niet. De TARDIS stort namelijk neer in Londen, waarna de nieuwe Doctor bewusteloos neervalt.

Op de aarde is het inmiddels bijna kerst. Al snel wordt duidelijk dat een gevaarlijk buitenaards ras een invasie plant. De Sycorax willen de aardbevolking tot hun slaven maken. Gelukkig komt de Doctor net op tijd weer bij bewustzijn.

Opmerking: Tijdens het gevecht met de aanvoerder van de Sycorax verliest de Doctor een hand. Deze afgehakte hand vormt in de spin-off Torchwood en in de verdere seizoenen van Doctor Who een belangrijk verhaal element.

2.01: New Earth

Rose en de nieuwe Doctor gaan samen weer op reis. In het jaar 5 miljard 23 bezoeken ze de planeet New Earth. De Doctor ontvangt een bericht uit een ziekenhuis in de buurt, waarna hij en Rose op zoek gaan naar de onbekende afzender. Het ziekenhuis wordt geleid door nonnen met een katachtig uiterlijk, die een groot geheim blijken te hebben.

Ondertussen wordt Rose ontvoerd door de Laatste Mens Cassandra. Cassandra implanteert haar bewustzijn in het lichaam van Rose. De Doctor lijkt niet in de gaten te hebben dat zijn companion zich ineens erg vreemd gedraagt.

2.02: Tooth and Claw

De Doctor en Rose belanden in Schotland, in het jaar 1879. Daar ontmoeten ze Koningin Victoria. De Doctor en Rose begeleiden de koninklijke koets daarna naar een landgoed in de buurt, Torchwood, waar de koningin de nacht zal doorbrengen.

Al snel blijkt er op dit landgoed iets vreemd aan de hand te zijn. Mysterieuze monniken hebben het voor het zeggen in het Torchwood House. In de kelder staat een kooi, waarin een jonge man gevangen zit. Het lichaam van de man wordt gecontroleerd door een buitenaards bewustzijn. Het wezen is van plan om Victoria te bijten en daarna bezit van haar lichaam te nemen.

Opmerking: In deze afleveringen wordt door Koningin Victoria het Torchwood Instituut opgericht. Hiermee wordt de basis gelegd voor de spin-off Torchwood.

2.03: School Reunion

Op de middelbare school Deffry Vale gebeuren allerlei vreemde dingen sinds de alien Mr Finch het nieuwe schoolhoofd is geworden. Rose en de Doctor gaan daarom undercover. De Doctor doet zich voor als de scheikundeleraar John Smith en Rose vindt werk in de schoolkantine.

Tijdens het onderzoek komt de Doctor de journaliste Sarah Jane Smith weer tegen, die lang geleden zijn companion was. Rose moet inzien dat ze niet de eerste en enige reisgenote van de Doctor is. Sarah Jane werd 30 jaar geleden min of meer door de Doctor gedumpt. Rose is nu bang dat haar op een dag eenzelfde lot te wachten zal staan.

Opmerking: Actrice Elisabeth Sladen speelde van 1973 t/m 1976 de rol van Sarah Jane in de oude Doctor Who serie. In 2007 kreeg ze een eigen spin-off genaamd The Sarah Jane Adventures.

2.04: The Girl in the Fireplace

Op een ruimteschip uit de 51e eeuw ontdekken de Doctor, Rose en Mickey een portaal naar de 18e eeuw. Vervolgens maakt de Doctor kennis met Jeanne-Antoinette Poisson, beter bekend als Madame de Pompadour. Hij raakt meteen door haar gefascineerd, wat geheel wederzijds blijkt te zijn.

Haar leven blijkt echter in gevaar te zijn. Madame de Pompadour wordt namelijk overal gevolgd door een mysterieuze androïde die wordt aangedreven door een prachtig uurwerkmechanisme.

2.05: Rise of the Cybermen, deel I

De TARDIS stort neer op de aarde in een alternatief universum. Op deze wereld vliegen de rijken der aarde rond in luxe zeppelins. Rose krijgt een schok te verwerken: haar dode vader Pete blijkt hier nog springlevend te zien.

In dit alternatieve universum loert een duister gevaar. De wetenschapper John Lumic, baas van Cybus Industries, heeft zogenaamde Cybermen gecreëerd. Dit zijn metalen lichamen, die tot leven komen door hierin menselijke hersenen te implanteren. Lumic ontvoert daklozen om ze vervolgens te vermoorden en hun hersenen voor zijn project te gebruiken.

2.06: The Age of Steel, deel II

De Doctor en zijn companions gaan de strijd aan met de waanzinnige John Lumic. Die heeft zichzelf inmiddels omgebouwd tot Cyber Controller en is nu vastbesloten om de hele mensheid tot Cybermen te 'upgraden'.

Gelukkig kunnen de Doctor en zijn bondgenoten de vijand uiteindelijk verslaan en de Cyber fabriek vernietigen. Wanneer de Doctor en Rose aan het einde van de aflevering terug willen keren naar hun eigen universum, onthult Mickey dat hij heeft besloten in het parallelle universum te blijven.

2.07: The Idiot's Lantern

Juni 1953: Rose en de Doctor arriveren op de vooravond van de kroning van koningin Elizabeth in Londen. Ondertussen doet de televisie verkoper Mr. Magpie goede zaken. Hij verkoopt zijn tv’s voor slechts £5 per stuk. Al snel beginnen er mysterieuze dingen te gebeuren: mensen die televisie kijken veranderen in zombies zonder gezicht. De Doctor en Rose gaan op onderzoek uit en ontdekken dat er iets vreemds aan de hand is met de tv’s die door Magpie worden verkocht. Mr. Magpie blijkt namelijk onder de invloed te staan van een gevaarlijk buitenaards energiewezen.

2.08: The Impossible Planet, deel I

Op een verre planeet aan de rand van een zwart gat blijkt zich een menselijke ruimtebasis te bevinden. De Doctor en Rose bezoeken deze basis en maken kennis met de aanwezige bemanningsleden. Er blijken verder ook buitenaardse slaven rond te lopen, de Ood. De aliens lijken op het eerste gezicht vreedzaam. Totdat de Ood ineens bezeten raken door een gevaarlijke onbekende entiteit.

2.09: The Satan Pit, deel II

De Doctor daalt af naar het diepste punt van de planeet en wordt daar geconfronteerd met het miljoenen jaar oude Beest. Dit wezen (dat staat voor al het kwaad in het universum) werd lang geleden op deze plek ingesloten, maar zijn bewustzijn blijkt te zijn ontsnapt. De Doctor moet nu de strijd aangaan met het Beest. Hiermee brengt hij echter ook het leven van Rose in gevaar.

2.10: Love & Monsters

Dit keer staan niet de Doctor en Rose in het middelpunt, maar een excentrieke jonge man genaamd Elton Pope. Als sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door aliens. Als volwassene gaat hij daarom met een aantal gelijkgezinden op zoek naar de Doctor. Hieruit ontstaat al snel een hechte vriendengroep.

De gezelligheid is echter voorbij wanneer de groep kennismaakt met de mysterieuze Victor Kennedy. Ze hebben niet de gaten dat Victor in werkelijkheid een gevaarlijke alien is, een Abzorbaloff. Hij heeft zijn zinnen gezet op de Doctor, die hij als zijn ultieme prooi beschouwt.

2.11: Fear Her

Rose en de Doctor bezoeken de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Op weg naar de stad komen ze door een straat waar vreemde dingen gebeuren. In de buurt zijn meerdere kinderen spoorloos verdwenen. De Doctor doet zich voor als politieagent en mengt zich in de zaak.

Al snel valt het meisje Chloe Webber op. Ze is geobsedeerd door het maken van tekeningen van mensen en dieren die ze buiten op straat ziet. Niemand heeft in de gaten dat Chloe meer dan alleen onschuldige tekeningen maakt. Wie door haar wordt getekend verdwijnt uit de echte wereld en komt als levende tekening vast te zitten op het papier. En niet alleen dat: ook eigen tekeningen van Chloe komen tot leven.

De Doctor ontdekt dat Chloe's lichaam wordt gecontroleerd door een buitenaards wezen, een Isolus.

2.12: Army of Ghosts, deel I

De Doctor en Rose arriveren in Londen voor een familiebezoek. Tot hun verbazing blijkt de aarde sinds enige tijd te worden bezocht door mysterieuze 'geesten'. De Doctor ziet meteen dat hier meer aan de hand is.

Het spoor leidt naar het Torchwood Instituut, dat in Canary Wharf zijn hoofdkwartier heeft. Het instituut werd in 1879 door koningin Victoria opgericht om Groot-Brittannië te beschermen tegen buitenaardse gevaren (zie de aflevering Tooth and Claw) en is inmiddels uitgegroeid tot een hypermoderne organisatie.

Helaas is Torchwood erg overmoedig geworden. Het instituut wordt geleid door de ambitieuze Yvonne Hartman, die er geen problemen mee heeft om nieuwe buitenaardse technologieën met grof geweld te veroveren. Het kan haar niets schelen dat de aarde hierdoor technologieën in handen heeft gekregen die erg gevaarlijk kunnen zijn. De geestverschijningen zijn 'bijwerkingen' van Torchwood experimenten: het zijn in werkelijkheid wezens uit een andere dimensie.

2.13: Doomsday, deel II

De experimenten van Torchwood hebben tot gevolg dat de Daleks en de Cybermen tegelijkertijd op de aarde verschijnen. Het komt al snel tot een totale oorlog tussen deze twee rassen, waarvan de mensheid het slachtoffer wordt.

Ondertussen blijkt Mickey uit het parallelle universum (zie Rise of the Cybermen en The Age of Steel) te zijn teruggekeerd. Enige tijd geleden bleken alle Cybermen in het parallelle universum ineens te zijn verdwenen. Nu wordt duidelijk dat ze naar onze aarde zijn gekomen.

Uiteindelijk bedenkt de Doctor een plan om alle Daleks en Cybermen te verslaan. Hoewel hij de aarde en de mensheid kan redden, is de prijs hoog. Rose raakt namelijk gescheiden van de Doctor en komt hierna vast te zitten in het parallelle universum. Redding is niet meer mogelijk.

De Doctor kan nog één keer contact maken met het parallelle universum voor een laatste, hartverscheurende afscheidsboodschap. Net wanneer Rose haar liefde aan de Doctor verklaart, wordt de verbinding voorgoed verbroken. Rose blijft gebroken achter.

Kerstspecial 2006: The Runaway Bride

Een gevaarlijk buitenaards spinnenvolk, de Racnoss, heeft plannen om de aarde te veroveren en alle mensen te verslinden. De nietsvermoedende Donna Noble dreigt nu het eerste slachtoffer van de aliens te worden. Haar verloofde blijkt een handlanger te zijn van de Racnoss. Gelukkig kan de Doctor Donna nog net op tijd redden. Ondertussen worstelt de Doctor met het verlies van Rose.

Opmerking: Donna Noble (gespeeld door Catherine Tate) wordt geïntroduceerd. Hoewel Donna hier het aanbod afwijst om in de TARDIS mee te reizen, keert ze in het vierde seizoen terug om alsnog de nieuwe companion van de Doctor te worden.

3.01: Smith and Jones

Martha Jones studeert medicijnen in Londen. Tijdens de middagpauze wordt het ziekenhuis waarin ze werkt door een mysterieus fenomeen naar de maan getransporteerd. Terwijl al het personeel en de patiënten in paniek raken, houdt Martha het hoofd koel. De enige die blijkt te weten wat er aan de hand is een patiënt genaamd John Smith. Al snel ontdekt Martha dat hij in werkelijkheid de Doctor heet. Ineens duikt er een groot leger van buitenaardse soldaten op. Het zijn de Judoon, een intergalactische politiemacht. Ze zijn op zoek naar een buitenaardse crimineel die zich in het ziekenhuis zou schuilhouden.

Opmerking: Een nieuwe companion wordt geïntroduceerd: Martha Jones (gespeeld door Freema Agyeman).

3.02: The Shakespeare Code

De Doctor en Martha reizen naar Londen in het jaar 1599. Hier ontmoeten ze de beroemde William Shakespeare. Al snel blijkt dat deze schrijver onder de invloed staat van kwade aliens, de Carrionites. Ze zijn van plan om hun hele volk door middel van een portaal naar de aarde te transporteren, met als doel alle mensen te vermoorden en daarna een nieuw duister imperium te beginnen.

3.03: Gridlock

De Doctor neemt Martha miljarden jaren in de toekomst mee naar de planeet New Earth. In New New York wordt Martha ontvoerd door een jong wanhopig stel, waarna de Doctor een verborgen ramp op het spoor komt.

De sfeer in de stad blijkt namelijk grimmig te zijn. De enige manier om weg te komen is de route via de autosnelweg, maar degenen die de snelweg opgaan worden nooit meer teruggezien door de achterblijvers. Op de snelweg bevinden zich miljoenen auto’s die permanent in de file staan. Niemand haalt ooit zijn einddoel.

3.04: Daleks in Manhattan, deel I

Martha en de Doctor bezoeken in 1930 de stad New York. Daar zijn de laatste tijd veel mensen uit de sloppenwijken spoorloos verdwenen. Een oude vijand van de Doctor blijkt hiervoor verantwoordelijk te zijn.

In de kelders van het Empire State Building voeren de Daleks duistere experimenten uit. Hun doel is de creatie van een nieuwe menselijke Dalek hybride. Het resultaat is een weerzinwekkende mutant.

3.05: Evolution of the Daleks, deel II

De experimenten van de Dalek aanvoerder Sec leiden tot de creatie van de eerste menselijke Dalek hybride. Dit heeft verdeeldheid onder de overige Daleks tot gevolg. Die vinden namelijk dat Sec niet langer een echte Dalek is en beginnen een muiterij tegen hun leider.

3.06: The Lazarus Experiment

De 76-jarige Professor Lazarus verkondigt aan de wereld dat hij een verjongingsapparaat heeft uitgevonden. Hij zet zijn beweringen kracht bij door zijn wondermachine ter plaatse op zichzelf uit te testen. En inderdaad, ineens ziet Lazarus eruit als een jonge gezonde man. Al snel blijkt echter dat de machine gevaarlijke bijwerkingen kent. De Doctor en Martha ontdekken dat het DNA van Lazarus door de ‘verjongingskuur’ onstabiel is geworden, waardoor hij verandert in een groot schorpioen-achtig monster.

3.07: 42

De Doctor en Martha komen in de 42e eeuw terecht op een onbestuurbaar ruimteschip. De S.S. Pentallian staat op het punt om te worden verzwolgen door de zon. Tot overmaat van ramp blijkt één van de bemanningsleden bezeten te zijn door een mysterieus energiewezen. De rijdt dringt: de Doctor heeft slechts 42 minuten om iedereen aan boord te redden.

3.08: Human Nature, deel I

De Doctor transformeert zichzelf in een mens om aan een gevaarlijke vijand te kunnen ontsnappen. Zijn ware identiteit is hij hierdoor vergeten. Hij denkt nu dat hij John Smith is, een eenvoudige leraar op een jongensschool in 1913.

In flashbacks wordt onthuld dat de Doctor en Martha onlangs werden aangevallen door de ‘Family of Blood’. Deze meedogenloze aliens willen de Doctor doden. Daarom besloot de Doctor voor enige tijd onder te duiken. Hij transformeerde zichzelf vervolgens in John Smith. Hij is nu 100% menselijk en heeft geen herinneringen meer aan zijn vroegere bestaan als Time Lord. Martha, die wel op de hoogte is van de waarheid, werkt op de school als dienstmeid.

De Doctor blijkt echter met één ding geen rekening te hebben gehouden: de liefde. Smith wordt namelijk verliefd op Joan Redfern, de hoofdzuster van de school.

Opmerking: Deze aflevering is een bewerking van de populaire Doctor Who roman Human Nature uit 1995, die werd geschreven door Paul Cornell. De auteur schreef zelf het script voor de verfilming. Het verhaal uit het boek blijft in de tv versie grotendeels overeind, maar wel werden de details anders ingevuld. In het boek hebben bijvoorbeeld de zevende Doctor en zijn companion Bernice Summerfield de hoofdrol.

3.09: The Family of Blood, deel II

De achtervolgers van de Doctor, de Family of Blood, hebben John Smith toch gelokaliseerd. Martha dringt erop aan dat Smith snel moet terug veranderen in de Doctor. Maar Smith weigert: hij is bang en snapt niet goed wat er aan de hand is. Bovendien wordt hij steeds wanhopiger, omdat hij in de gaten heeft gekregen dat hij zal ophouden met bestaan als de persoonlijkheid van de Doctor terugkeert. Smith wil graag zijn eigen leven blijven leiden, samen met zijn geliefde Joan.

Uiteraard keert de Doctor uiteindelijk alsnog terug om zijn tegenstanders te verslaan. Helaas betekent dit wel meteen het einde van zijn relatie met Joan.

Opmerking: Het einde van het boek is anders dan het einde van de tv aflevering.

3.10: Blink

Het leven van Sally Sparrow verandert voorgoed wanneer ze in oud huis enkele standbeelden van huilende engelen ziet staan. Even tijd later is haar vriendin Kathy ineens spoorloos verdwenen. Vervolgens ontvangt Sally een mysterieuze waarschuwing: niet met je ogen knipperen!

De standbeelden blijken namelijk gevaarlijke aliens te zijn. Ze zijn versteend zolang er naar hen gekeken wordt, maar zodra iemand met zijn ogen knippert, komen ze tot leven.

Opmerking: Er wordt een nieuwe tegenstander geïntroduceerd: de Weeping Angels.

3.11: Utopia, deel I

Tijdens een pitstop in Cardiff pikken de Doctor en Martha Captain Jack Harkness op. Jack is boos over het feit dat hij destijds zomaar door de Doctor in de steek werd gelaten. Veel tijd voor een goed gesprek is echter niet, want onmiddellijk raken de Doctor, Martha en Jack verzeilt in een nieuw avontuur.

De TARDIS raakt onbestuurbaar en komt in het jaar 100 triljoen terecht op de woeste planeet Malcassairo. Hier komen ze de oude Professor Yana tegen, die een groot geheim blijkt te hebben.

Opmerking: John Barrowman (Captain Jack) keert na lange afwezigheid terug naar Doctor Who. Verder is Utopia een vervolg op de Tochwood aflevering End of Days.

3.12: The Sound of Drums, deel II

De Doctor, Martha en Jack arriveren op de aarde in het jaar 2008. Ze ontdekken dat ene Harold Saxon net tot de nieuwe premier van Groot-Brittannië is verkozen. Saxon blijkt in werkelijkheid niemand minder dan de Master te zijn, een oude gevaarlijke tegenstander van de Doctor.

Kort na zijn benoeming als premier vergast de Master het hele Britse kabinet. Ook laat hij de bevolking hypnotiseren, zodat niemand in de gaten heeft dat er iets vreselijks mis is met de nieuwe staatschef. Alleen de Doctor en zijn companions zijn op de hoogte van de waarheid. Ze besluiten de strijd aan te gaan met de Master, maar hun tegenstander is helaas te machtig.

3.13: Last of the Time Lords, deel III

Er is inmiddels een jaar verstreken sinds de Master op aarde de macht heeft gegrepen. In die tijd heeft hij zich ontpopt tot een psychopathische dictator, die met harde hand over de aarde heerst. Een deel van de aardbevolking is afgeslacht, terwijl de rest in werkkampen vastzit of ondergedoken is. De Master regeert zijn rijk vanaf een gigantisch luchtschip, dat zich in de aardatmosfeer bevindt. De Doctor is zijn gevangene en staat machteloos.

Alle hoop rust nu op Martha, die alleen over de aarde zwerft om het verzet tegen de Master te mobiliseren. Uiteindelijk lukt het inderdaad om de Master te verslaan. De tijd kan worden teruggedraaid en de heerschappij van de Master wordt ongedaan gemaakt. Niemand (behalve de Doctor en zijn companions) kan zich meer aan het afgelopen jaar herinneren.

Naderhand besluit Jack de TARDIS te verlaten om zich weer bij zijn Torchwood team te voegen. Ook Martha besluit vrijwillig de Doctor te verlaten. Ze heeft inmiddels moeten inzien dat haar gevoelens voor hem nooit beantwoord zullen worden.

Kerstspecial 2007: Voyage of the Damned

De Doctor komt terecht op een buitenaardse replica van de Titanic. Het ruimteschip is afkomstig van de planeet Sto. Aan boord bevinden zich rijke gasten, die als exclusieve excursie een luxe cruise naar de ‘primitieve’ planeet aarde aan het maken zijn. Maar dit vakantiereisje verandert al snel in een nachtmerrie, wanneer het schip blijkt te zijn gesaboteerd. Het merendeel van de passagiers komt om het leven.

De weinige overlevenden, waaronder de Doctor, krijgen al snel te maken met nieuwe problemen. De motoren van de Titanic staan op het punt om uit te doven, waarna het schip als een baksteen op aarde zal neerstorten en de gehele aardbevolking uitgeroeid zal worden. Bovendien zijn de androïden aan boord geherprogrammeerd om iedereen te vermoorden.

Ondertussen maakt de Doctor kennis met de serveerster Astrid Peth. Zij droomt van een leven vol avontuur.

Opmerking: De beroemde popzangeres Kylie Minogue speelt de rol van Astrid.

4.01: Partners in Crime

De Doctor en zijn oud-companion Donna Noble worden met elkaar herenigd. Samen nemen ze het op tegen Adipose Industries, een buitenaards bedrijf dat in Londen dubieuze dieetpillen op de markt brengt.

In werkelijkheid veranderen deze pillen menselijk lichaamsvet in kleine aliens, de Adipose. De menselijke gastheer/gastvrouw komt hierbij om het leven. Adipose Industries blijkt onder leiding te staan van de buitenaardse Miss Foster, die namens haar volk de aarde als broedplaats gebruikt.

Opmerking: Catherine Tate keert terug in haar rol van Donna Noble. Eerder was ze te zien in de kerstspecial The Runaway Bride. Verder wordt onthuld dat Wilfred Mott (gespeeld door Bernard Cribbins) de grootvader is van Donna. Wilfred was eerder te zien in de kerstspecial Voyage Of The Damned.

4.02: The Fires of Pompeii

De Doctor en Donna komen per ongeluk terecht in de stad Pompeii. Het blijkt 23 augustus 79 te zijn: één dag voor de uitbarsting van de Vesuvius, waarbij duizenden mensen zullen sterven. De tijdreizigers komen vervolgens voor een groot dilemma te staan: moeten ze de ramp voorkomen? Donna wil de inwoners van Pompeii waarschuwen voor het naderende onheil, maar de Doctor weigert.

Opmerking: Peter Capaldi speelt in deze aflevering een gastrolletje als inwoner van Pompeii. Later kreeg Capaldi de rol van twaalfde Doctor (in seizoen acht t/m tien).

4.03: Planet of the Ood

In het jaar 4126 breekt er op een ijsplaneet een opstand uit onder de Ood, een buitenaards slavenras. De Doctor en Donna besluiten te helpen, nadat zij ontdekken dat de Ood op gruwelijke wijze door hun menselijke meesters worden misbruikt.

4.04: The Sontaran Stratagem, deel I

Oud-companion Martha Jones roept de hulp in van de Doctor. Ze werkt nu voor UNIT, een militaire organisatie die zich bezig houdt met het bestrijden van buitenaardse gevaren. De Sontarans, een ras van oorlogszuchtige klonen, blijken op het punt te staan om de aarde te veroveren. Hiervoor gebruiken ze een uitvinding genaamd ATMOS, een geavanceerd navigatie systeem voor auto’s. Nadat ATMOS is geactiveerd beginnen wereldwijd zo’n 400 miljoen auto’s tegelijkertijd een giftig gas te verspreiden.

Opmerking: Oud-companion Martha Jones keert terug naar Doctor Who. Ze was voor het laatst te zien in het tweede seizoen van Torchwood.

4.05: The Poison Sky, deel II

De Sontarans veroveren de aarde. De aliens zijn van plan om van onze planeet een gigantische broedkolonie te maken, maar de Doctor lijkt machteloos te staan. De TARDIS wordt namelijk door de Sontarans gestolen. Tot overmaat van ramp wordt ook Donna door de aliens ontvoerd, terwijl Martha gevangen is genomen en blijkt te zijn gekloond. Kan UNIT de mensheid nog redden en de Sontarans verslaan?

4.06: The Doctor's Daughter

De Doctor wordt pappa! Op de verre planeet Messaline wordt de Doctor vader van Jenny, een jonge vrouw die in een machine wordt gecreëerd met zijn DNA. Op Messaline wordt namelijk al generaties lang een oorlog uitgevochten tussen de buitenaardse Hath en een groep mensen. Om genoeg soldaten voor de strijd te hebben is iedereen verplicht om zijn hand in de DNA machine te steken, waarmee een nieuwe generatie soldaten kan worden gecreëerd.

Opmerking: Georgia Moffett (Jenny) is ook in het echt een Doctors dochter. Haar vader is namelijk Peter Davison, die van 1981 t/m 1984 de vijfde Doctor speelde.

4.07: The Unicorn and The Wasp

In 1926 ontmoeten de Doctor en Donna de beroemde schrijfster Agatha Christie op een feestje. Even later wordt er een lijk gevonden: Professor Peach werd in de bibliotheek van het huis vermoord met een loden pijp. De Doctor ontdekt vervolgens dat de dader een alien is. Nadat nog een tweede slachtoffer wordt gevonden verandert het feest in een ware detective. Samen met Agatha ondervraagt de Doctor de aanwezigen.

{slider-seizoen4 4.08: Silence in the Library, deel I

De Doctor en Donna bezoeken in de 51ste eeuw de grootste bibliotheek in het universum, die zo groot is dat hij een hele planeet omspant. Precies 100 jaar geleden werd de bibliotheek echter om onbekende reden ineens vergrendeld.

Al snel komen de Doctor en Donna een expeditie tegen, die onder leiding staat van de archeologe Professor River Song. De expeditie heeft als doel te onderzoeken wat er precies in de bibliotheek is gebeurd. Ze krijgen te maken met de Vashta Nerada, microscopisch kleine vleesetende aliens die in de schaduwen leven.

Ondertussen raakt de Doctor geïntrigeerd door River Song. Zij lijkt de Doctor door en door te kennen, hoewel hij haar zelf nog nooit heeft ontmoet. River bezit een geavanceerde sonic screwdriver en een dagboek met een TARDIS patroon op de omslag. Ze beweert dat de Doctor in de toekomst met haar bevriend zal raken, wat voor haar al in het verleden heeft plaatsgevonden.

Opmerking: het personage River Song (gespeeld door Alex Kingston) wordt geïntroduceerd. River zal in de komende seizoenen nog een belangrijke rol gaan spelen.

4.09: Forest of the Dead, deel II

Terwijl Donna wordt vermist, wordt de Doctor overal opgejaagd door de gevaarlijke Vashta Nerada. Om te kunnen overleven moet hij samenwerken met River Song, een mysterieuze vrouw uit zijn toekomst.

De Doctor vertrouwt River in eerste instantie totaal niet, totdat ze aan hem bewijst in haar eigen tijdlijn inderdaad een hechte relatie met hem te hebben. Hoewel de ware identiteit van River voor de kijker voorlopig nog vaag blijft, wordt geïmpliceerd dat zij de toekomstige vrouw van de Doctor is.

Uiteindelijk offert River haar eigen leven op om iedereen in de bibliotheek te redden, tot verdriet van de Doctor.

Opmerking: Pas in de volgende seizoenen komt de kijker meer te weten over de mysterieuze River.

4.10: Midnight

Op de luxe vakantieplaneet Midnight gaat de Doctor per shuttlebus op excursie naar een waterval. De reis verandert echter in een nachtmerrie wanneer één van de passagiers, een vrouw genaamd Sky, onderweg bezeten raakt door een gevaarlijk wezen.

4.11: Turn Left}

Donna komt terecht in een alternatieve tijdlijn. In deze realiteit komt de Doctor op tragische wijze om het leven, waarna de aarde zich niet meer kan verdedigen tegen buitenaardse aanvallen. Gelukkig krijgt Donna hulp uit een onverwachte hoek.

In deze aflevering zijn vele verwijzingen te vinden naar belangrijke momenten uit de afgelopen seizoenen. Het verhaal wordt herverteld vanuit een 'what if?' perspectief. Uitgangspunt is dat de Doctor in The Runaway Bride om het leven kwam. Als gevolg hiervan duiken er vele personages op die eerder in de serie te zien waren.

Opmerking: Billie Piper keert terug in haar rol van oud-companion Rose Tyler a.k.a. Bad Wolf.

4.12: The Stolen Earth, deel I

De Doctor en Donna zijn zeer verbaasd als de planeet aarde voor hun ogen in het niets verdwijnt: iemand heeft de aarde gestolen! Al snel wordt duidelijk dat de Daleks hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ondertussen zien we hoe het de aardbevolking vergaat na hun ‘ontvoering’. Terwijl onder de mensheid grote paniek uitbreekt, proberen de voormalige companions (en hun aanhang) te ontdekken wat er precies aan de hand is. Ergens in Londen zwerft Rose door de straten met een gigantisch wapen. Ze kan nu zonder problemen vanuit het parallelle universum heen en weer reizen.

De aardbewoners zijn geschokt als er vervolgens een Dalek invasiemacht opduikt in de aardatmosfeer.

Opmerking: Dit verhaal is de eerste echte crossover tussen Doctor Who, Torchwood en The Sarah Jane Adventures. Er wordt terugverwezen naar vele verhaal elementen uit de afgelopen seizoenen. Zo duiken bijna alle companions en hun familieleden (plus overige bekenden) weer op. Ook alle hoofdrolspelers uit de spin-offs hebben gastoptredens.

4.13: Journey's End, deel II

De Doctor en zijn companions gaan de strijd aan de gevaarlijke Daleks en hun waanzinnige schepper Davros. Die blijkt van plan te zijn om het hele universum te vernietigen met een massavernietigingswapen.

Alles lijkt verloren, totdat er ineens een tweede Doctor opduikt. Dit blijkt een menselijke kopie van de originele Doctor te zijn. Samen met zijn kopie lukt het de Doctor om Davros en de Daleks te verslaan. De aarde en het universum zijn gered.

Na dit avontuur brengt de Doctor al zijn companions terug naar huis. Rose wordt teruggebracht naar haar eigen universum. Ook de Doctor-kopie wordt in dit universum achtergelaten. Omdat hij menselijk is zal hij samen met Rose oud kunnen worden, iets wat voor de originele Doctor onmogelijk zal zijn.

De overwinning op de Daleks heeft echter een hoge prijs: Donna raakt haar geheugen kwijt en zal nooit meer in de TARDIS kunnen meereizen. De Doctor, geëmotioneerd door dit verlies, brengt Donna terug naar haar familie.

Opmerking: Net als de vorige aflevering is dit verhaal een crossover tussen Doctor Who, Torchwood en The Sarah Jane Adventures. De aflevering bevat verder allerlei flashbacks en verwijzingen naar gebeurtenissen, personages en locaties uit het verleden.

Kerstspecial 2008: The Next Doctor

De Doctor brengt op kerstavond 1851 een bezoek aan Londen. Opmerkelijk genoeg ontmoet hij hier een onbekende man, die zich ook de Doctor noemt. Deze tweede ‘Doctor’ heeft een eigen schroevendraaier, een companion genaamd Rosita en beweert zelfs een eigen TARDIS te hebben. Is dit daadwerkelijk een toekomstige versie van de Doctor of is er meer aan de hand?

Ondertussen is Londen in groot gevaar. Een groep Cybermen blijkt te zijn ontsnapt uit de Void (zie: Doomsday). Ze zijn van plan om de aarde te veroveren met hun CyberKing: een reusachtig robotschip dat wordt bestuurd door menselijke hersenen.

Specials naar aanleiding van het afscheid van David Tennant als de tiende Doctor.

Paasspecial 2009: Planet of the Dead

De Doctor stapt in een Londense stadsbus om een jonge dievegge genaamd Christina te volgen. Tijdens de rit verdwijnt de bus plotseling in een wormgat. Hierdoor worden de bus en alle passagiers naar de andere kant van het universum getransporteerd, naar de woestijnplaneet San Helios. Een terugkeer naar de aarde blijkt onmogelijk te zijn.

Al snel ontdekt de groep dat ze op San Helios niet alleen zijn. Ze krijgen namelijk te maken met een gigantische zwerm van half metalen vliegende wezens. Deze aliens hebben al het leven op de planeet vernietigd.

Opmerking: Dit was de eerste Doctor Who aflevering die in HD werd gefilmd.

Novemberspecial 2009: The Waters of Mars

De Doctor maakt een uitstapje naar Mars. Tot zijn verbazing ontdekt hij daar een menselijke ruimtebasis, de Bowie Base One. Binnen maakt hij kennis met de strenge Captain Adelaide Brooke en haar team. De datum blijkt 21 november 2059 te zijn.

De Doctor realiseert zich meteen dat er vandaag iets verschrikkelijks zal gaan gebeuren. Op deze datum werd de Bowie Base One – de eerste menselijke kolonie op een andere planeet – namelijk vernietigd door een enorme explosie. Niemand overleefde de ramp. Waarom de basis werd vernietigd heeft men op de aarde nooit kunnen achterhalen.

Kerstspecial 2009: The End of Time, deel I

De Master is terug! Hij blijkt op mysterieuze wijze terug tot leven te zijn gewekt. Dit is echter niet helemaal volgens plan gegaan, waardoor de Master allerlei superkrachten heeft gekregen en hij nu geestelijk erg onstabiel is. Hierdoor is hij nog gevaarlijker geworden. Kan de Doctor zijn tegenstander tegenhouden of is het al te laat?

Nieuwjaarsspecial 2010: The End of Time, deel II

Eindelijk wordt onthuld waar de waanzin van de Master vandaan komt. Rassilon, de president van de Time Lords, zag de uitkomst van de Time War vooraf al aankomen: Gallifrey is namelijk gevangen in de tijd. Hij besluit daarom de Master te gebruiken om Gallifrey weer te bevrijden.

Door zichzelf te klonen geeft de Master het startsignaal voor de terugkeer van de Time Lords. De Doctor wil dit koste wat kost voorkomen en moet uiteindelijk zijn eigen leven opofferen om iedereen op aarde te kunnen redden. Voordat hij regenereert gaat de Doctor nog langs bij zijn voormalige companions (Martha, Mickey, Sarah Jane, Jack, Donna en Rose) voor een laatste afscheid.

In de laatste scène regenereert de geëmotioneerde Doctor in een nieuwe gedaante, gespeeld door Matt Smith.

Opmerking: dit is de laatste aflevering met David Tennant in de hoofdrol. Hij keert later nog één keer terug voor een gastrol in The Day of the Doctor uit 2013.

5.01: The Eleventh Hour

De nieuwe Doctor (gespeeld door Matt Smith) stort met zijn TARDIS neer in de achtertuin van Amelia Pond. Ze blijkt een mysterieuze interdimensionale scheur in haar slaapkamer te hebben. De Doctor belooft te helpen en komt een ontsnapte buitenaardse gevangene op het spoor: Prisoner Zero.

Bovendien krijgen Amy, haar vriend Rory en de Doctor te maken met de Atraxi, een soort intergalactische politiemacht. De Atraxi dreigen de aarde te vernietigen wanneer Prisoner Zero weigert zich aan hen over te geven.

5.02: The Beast Below

De Doctor neemt Amy mee naar de verre toekomst. Ze komen terecht op een Brits sterrenschip, genaamd Starship UK. Het schip blijkt te worden aangedreven door een zogenaamde Star Whale. Amy en de Doctor zijn geschokt wanneer ze zich realiseren dat dit vredelievende wezen wordt gemarteld om de mensheid te dienen.

5.03: Victory of the Daleks

De Doctor ontvangt een telefoonoproep van Winston Churchill. Tijdens de London Blitz krijgt de stad namelijk te maken met een Dalek invasie. Churchill denkt echter dat de Daleks (die hij "Ironsides" noemt) hem juist komen helpen in de strijd tegen de Duitsers. Uiteindelijk tonen de Daleks hun ware gezicht en moet de Doctor opnieuw de aarde redden.

5.04: The Time of Angels, deel I

De mysterieuze River Song (uit het vierde seizoen) vraagt de Doctor en Amy naar de planeet Alfava Metraxis te komen. Hier blijkt een enorm ruimteschip te zijn neergestort, de Byzantium. Aan boord bevond zich een gevaarlijke Weeping Angel. (Zie ook: de aflevering Blink uit het derde seizoen.) Al snel duikt er echter een hele groep Weeping Angels op, waarna de Doctor, Amy en River in de val zitten.

5.05: Flesh and Stone, deel II

Gelukkig kan men nog net ontsnappen aan de Weeping Angels, maar meteen duikt er een nieuw gevaar op. In het wrak van de Byzantium wordt namelijk een mysterieuze interdimensionale scheur ontdekt. Eenzelfde scheur als eerder ook in de slaapkamer van Amy verscheen. Oorzaak van de scheur is een explosie die op 26 juni 2010 zal plaatsvinden. Dit blijkt echter de geplande trouwdatum van Amy en Rory te zijn.

5.06: The Vampires of Venice

De Doctor, Amy en Rory bezoeken de stad Venetië in de 16ste eeuw. Vervolgens maken ze kennis met een man genaamd Guido, wiens dochter Isabella een vampier zou zijn geworden. De Doctor ontdekt echter dat de stad wordt geteisterd door een buitenaardse vijand. Hun aanvoerder Rosanna Calvierri blijkt heel Venetië in haar macht te willen krijgen.

5.07: Amy's Choice

De Doctor, Amy en Rory moeten het opnemen tegen de mysterieuze Dream Lord, die hen laat kiezen tussen verschillende realiteiten. In de ene realiteit zijn Amy en Rory gelukkig getrouwd en verwachten ze een kind, in de andere realiteit dreigt iedereen te sterven in een stuurloze TARDIS. Wat is nu echt en wat slechts inbeelding? De Dream Lord onthult dat een verkeerde keuze dodelijke consequenties zal hebben.

5.08: The Hungry Earth, deel I

In het jaar 2020 stuit een geoloog tijdens een grondboring in Wales ineens op een oud, buitenaards reptielen ras: de Silurians. Vele kilometers onder het aardoppervlakte blijkt nu onbedoeld een vijandige civilisatie te zijn ontwaakt. Ze willen maar één ding: oorlog met de mensheid!

5.09: Cold Blood, deel II

De Doctor probeert met de Silurians te onderhandelen over een vreedzame oplossing. De situatie lijkt echter volledig uit te hand te lopen wanneer een Silurian door mensen wordt gedood. Verder krijgt Amy te maken met een groot verlies: Rory verdwijnt in een interdimensionale scheur.

5.10: Vincent and the Doctor

De Doctor en Amy reizen naar het jaar 1890 voor een ontmoeting met Vincent van Gogh. De omgeving van het Franse plaatsje Arles blijkt te worden geteisterd door een gevaarlijk buitenaards wezen. Deze Krafyis kan echter alleen door de beroemde schilder worden waargenomen. Ondertussen worstelt Vincent met zijn eigen demonen.

5.11: The Lodger

De Doctor komt alleen - zonder Amy en de TARDIS - vast te zitten op de aarde. Om niet al te veel op te vallen tussen de aardbewoners huurt hij een kamer in het appartement van Craig Owens. Al snel wordt echter duidelijk dat de bovenste verdieping van het huis het domein is van een mysterieuze buitenaardse entiteit.

5.12: The Pandorica Opens, deel I

De Doctor en Amy reizen naar het jaar 102 voor een ontmoeting met River Song. Ze toont hen een schilderij van Vincent van Gogh genaamd The Pandorica Opens, waarop de vernietiging van de TARDIS staat afgebeeld. Vervolgens wordt onder Stonehenge een mysterieus voorwerp ontdekt: de Pandorica. Het blijkt echter om een val te gaan: de vijanden van de Doctor hebben zich verenigd in een alliantie om hem voor altijd uit te schakelen.

5.13: The Big Bang, deel II

Alles lijkt verloren: de Doctor zit gevangen in de Pandorica, de TARDIS is geëxplodeerd en de interdimensionale scheuren hebben het hele universum ineen laten storten. Gelukkig is er nog hoop in de vorm van de kleine Amelia. Uiteindelijk kan de Doctor hierdoor zichzelf en het universum redden. Het seizoen eindigt met een groot feest: Amy en Rory zijn eindelijk getrouwd.

Kerstspecial 2010: A Christmas Carol

De huwelijksreis van Amy en Rory komt in gevaar wanneer hun ruimte-cruiseschip op een planeet dreigt neer te storten. De oude, gemene Kazran Sardick zou de 4000 passagiers eenvoudig kunnen redden, maar hij weigert te helpen. Daarom besluit de Doctor terug te gaan naar Kazrans jeugd in de hoop hem te kunnen veranderen in een sympathieke man. Dat blijkt echter geen eenvoudige opgave te zijn.

6.01: The Impossible Astronaut, deel I

Amy, Rory en River Song reizen naar Utah voor een picknick. Vervolgens zijn ze getuige hoe de Doctor wordt gedood door een onbekende astronaut. Nauwelijks bekomen van deze schok ontmoet het drietal even later een jongere versie van de Doctor, die nog geen idee lijkt te hebben van wat hem te wachten staat. Vervolgens worden de Doctor en zijn companions in 1969 door President Nixon gevraagd om een klein meisje te gaan redden. Ook blijkt Amy zwanger te zijn.

6.02: Day of the Moon, deel II

De Doctor, Amy, Rory en River moeten het opnemen tegen een nieuwe vijand: de mysterieuze Silence. Ondertussen gaat de zoektocht naar het vermiste meisje verder. Ze blijkt uiteindelijk een bijzondere gave te hebben. Het meisje kan namelijk regenereren - net als een Time Lord.

6.03: The Curse of the Black Spot

De Doctor en zijn companions komen terecht op een 17e-eeuws piratenschip. Al snel blijken de bemanningsleden te worden geteisterd door een mysterieus wezen, dat piraten verleidt en daarna lijkt te doden. De Doctor ontdekt echter dat de vermiste bemanningsleden in werkelijkheid via een portaal naar een buitenaards ruimteschip worden gebracht.

6.04: The Doctor's Wife

De TARDIS ontvangt een noodsignaal van een andere Time Lord, wat natuurlijk meteen de interesse van de Doctor wekt. Vervolgens maken de Doctor en zijn companions op een verre asteroïde kennis met een aantal nogal merkwaardige personages. Een van hen is Idris, die de matrix van de TARDIS in zich blijkt te dragen. Ondertussen probeert een gevaarlijke entiteit genaamd House de TARDIS te stelen. Al snel wordt duidelijk dat dit wezen eerder ook andere Time Lords heeft aangelokt en gedood.

6.05: The Rebel Flesh, deel I

De Doctor en zijn companions komen in de 22e eeuw terecht in een zuurfabriek. Omdat de arbeidsomstandigheden hier slecht zijn, maakt het personeel voor het gevaarlijke werk gebruik van een soort klonen. Deze zogenaamde Gangers zijn makkelijk vervangbaar en ze lijken daarom de perfecte arbeiders te zijn. Totdat de Gangers ineens zelfbewust worden en in opstand komen tegen de mensheid.

6.06: The Almost People, deel II

Er breekt een felle strijd uit tussen de Gangers en de mensen, met dodelijke slachtoffers tot gevolg. De Doctor probeert te bemiddelen, maar het is nog maar de vraag of de Gangers wel naar hem willen luisteren. Uiteindelijk wordt duidelijk dat ook Amy ongemerkt is vervangen door een Ganger. De echte Amy wordt ergens gevangen gehouden. De bevalling blijkt inmiddels te zijn begonnen.

6.07: A Good Man Goes to War

Amy bevalt in gevangenschap van een dochter, die ze Melody Pond noemt. Het kind wordt hierna meegenomen door haar ontvoerders. Gelukkig kan Amy even later door de Doctor en Rory worden gered, maar Melody is verdwenen. De baby is bijzonder, omdat ze Time Lord DNA blijkt te bezitten.

Uiteindelijk wordt onthuld dat River in werkelijkheid de volwassen dochter van Amy en Rory is. De naam 'River Song' is een buitenaardse vertaling van 'Melody Pond'. De grote vraag is natuurlijk wat er als kind met haar is gebeurd.

6.08: Let's Kill Hitler

De zoektocht naar baby Melody gaat door. Ondertussen komen de Doctor en zijn companions terecht in Berlijn in het jaar 1938, waar ze Adolf Hitler ontmoeten. Verder wordt Mels geïntroduceerd, een jeugdvriendin van Amy en Rory. Mels blijkt echter een regeneratie van Melody te zijn (en daarmee dus het mysterieuze meisje uit aflevering 6.02: Day of the Moon). Later regenereert Mels opnieuw, dit keer in de gedaante van River Song.

6.09: Night Terrors

De kleine George is doodsbang voor de kast die in zijn kamer staat. Zijn angsten manifesteren zich in de vorm van een enorm poppenhuis dat wordt bewoond door levensgrote poppen. De Doctor probeert de jongen te helpen, maar komt al snel tot de ontdekking dat George geen normaal mensenkind is.

6.10: The Girl Who Waited

Op de planeet Apalapucia raakt Amy gescheiden van de Doctor en Rory. Wanneer ze haar eindelijk terugvinden blijken er voor Amy inmiddels 36 jaar te zijn verstreken. De nu veel oudere Amy vertrouwt de Doctor niet meer en ze wil door hem ook niet worden gered.

6.11: The God Complex

De Doctor en zijn companions komen samen met een groep anderen terecht in een buitenaards hotel. De inrichting van het gebouw verandert constant en ontsnapping lijkt daarom onmogelijk te zijn. Bovendien duikt er al snel een gevaarlijk monster op dat steeds meer slachtoffers begint te maken.

6.12: Closing Time

De Doctor brengt een bezoek aan een oude kennis. Het gaat om Craig Owens uit de aflevering The Lodger in het vorige seizoen. Craig en zijn vriendin Sophie blijken inmiddels een zoontje te hebben gekregen, Alfie. Ondertussen wordt duidelijk dat de buurt wordt geteisterd door een nieuwe Cybermen invasie.

6.13: The Wedding of River Song

We keren terug naar de gebeurtenissen uit aflevering 6.01: The Impossible Astronaut.

De Doctor realiseert zich dat hij binnenkort zal worden gedood door een mysterieuze astronaut. Dit blijkt River te zijn, die van haar ontvoerders (de Silence) de opdracht heeft gekregen om de Doctor te vermoorden. River weigert dit plan echter uit te voeren. Hierdoor is nu het hele universum in gevaar. Gelukkig kan de Doctor zichzelf en het universum uiteindelijk redden door zijn eigen dood te ensceneren.

Opmerking: in deze aflevering trouwen River en de Doctor met elkaar.

Kerstspecial 2011: The Doctor, the Widow and the Wardrobe

De Doctor maakt kennis met Madge Arwell, wiens echtgenoot (een piloot) tijdens WOII vermist raakt. Ze blijft alleen achter met haar kinderen Lily en Cyril. De Doctor besluit vervolgens om het gezin tijdens de kerstdagen te helpen. Al snel raakt iedereen verzeilt in een spannend avontuur op een sneeuwplaneet. De bossen op deze planeet dreigen namelijk te worden vernietigd door mijnbouwers, die niet in de gaten hebben dat het bos leeft.

7.01: Asylum of the Daleks

Op de Dalek planeet Asylum ligt het wrak van een neergestort ruimteschip. Bijna alle bemanningsleden zijn inmiddels ten prooi gevallen aan de Daleks, maar er blijkt één overlevende te zijn. Het gaat om een mysterieuze jonge vrouw genaamd Oswin Oswald. Terwijl de Doctor haar leven probeert te redden, wordt hij echter geconfronteerd met een onaangename verrassing.

Opmerking: Clara Oswald wordt geïntroduceerd.

7.02: Dinosaurs on a Spaceship

Een op drift geraakt ruimteschip blijkt een bijzondere vracht aan boord te hebben: dinosaurussen. De Doctor en de Egyptische koningin Nefertiti moeten nu proberen om de beesten te redden, voordat ze op de zwarte markt worden verkocht door de slechte Solomon. Bovendien dreigt het schip te worden vernietigd.

7.03: A Town Called Mercy

1870: een stadje in het Amerikaanse Wilde Westen blijkt te worden geterroriseerd door een cyborg, die de Gunslinger wordt genoemd. De cyborg is op zoek naar een buitenaardse arts die zich in het stadje schuilhoudt. Deze Kahler-Jex zou lang geleden verschrikkelijke experimenten op zijn eigen volk hebben uitgevoerd om militaire cyborgs te creëren. De Gunslinger wil nu wraak nemen op de man die hem dit heeft aangedaan.

Opmerking: Met een gastrol van Ben Browder uit Farscape.

7.04: The Power of Three

Over de hele wereld verschijnen er ineens miljarden zwarte kleine kubussen. Al snel vraagt UNIT de Doctor om hulp, omdat niemand weet wat ze met de situatie aan moeten. In eerste instantie lijken de mysterieuze kubussen namelijk onschuldig te zijn. Totdat een jaar later wordt onthuld dat een buitenaards ras hiermee de hele mensheid wil uitroeien.

7.05: The Angels Take Manhattan

De Doctor, Amy en Rory bezoeken de stad New York, waar ze ook River Song tegenkomen. Helaas krijgen ze al snel te maken met de gevaarlijke Weeping Angels. Dit keer blijkt de vijand echter te sterk te zijn. De Doctor wordt hierdoor gedwongen voorgoed afscheid te nemen van Amy en Rory, zijn trouwe companions.

Kerstspecial 2012: The Snowmen

Na het verlies van Amy en Rory, komt de Doctor terecht in een flinke depressie. Hij geeft nergens meer om en heeft geen zin meer om de wereld ooit nog te redden. Toch verandert hij uiteindelijk van gedachten wanneer hij te maken krijgt met een oude vijand: de Great Intelligence. Bovendien komt de Doctor in het Victoriaanse Londen ook Clara Oswin Oswald (uit aflevering 7.01: Asylum of the Daleks) weer tegen. Dit zou eigenlijk onmogelijk moeten zijn. Wie is deze mysterieuze Clara?

7.06: The Bells of Saint John

In het hedendaagse Londen komt de Doctor voor de derde keer een versie van Clara Oswald tegen. Ondertussen duikt ook de Great Intelligence weer op. Dit keer blijkt het wezen een plan te hebben om menselijke zielen via Wi-Fi te uploaden naar een mysterieuze data cloud.

7.07: The Rings of Akhaten

De Doctor probeert na te gaan waarom Clara zo bijzonder is, maar hij kan in haar verleden geen opvallende zaken ontdekken. Wel blijkt haar moeder op jonge leeftijd te zijn overleden.

Ondertussen gaan de Doctor en Clara voor het eerst samen op reis. Ze bezoeken de 'Ringen van Akhaten', waar een religieus festival gaande is. Ze komen vervolgens een jong meisje tegen dat binnenkort geofferd zal worden aan een oude god, maar deze 'god' is in werkelijkheid een gevaarlijke buitenaardse entiteit.

7.08: Cold War

De Doctor en Clara komen in het jaar 1983 terecht op een Sovjet onderzeeër. Aan boord blijkt zich al snel ook een Ice Warrior te bevinden. De gevaarlijke Grand Marshal Skaldak denkt dat de mensheid de oorlog heeft verklaard aan zijn volk en zweert daarom wraak. De Doctor probeert te bemiddelen.

7.09: Hide

Professor Alec Palmer en zijn assistente Emma onderzoeken een huis waar de geest van een vrouw zou rondwaren. De Doctor ontdekt echter dat het in werkelijkheid om een tijdreiziger uit de toekomst gaat, die vastzit in een andere dimensie.

7.10: Journey to the Centre of the TARDIS

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden raakt Clara vermist in de immense diepten van de TARDIS. Samen met drie broers die voor een bergingsbedrijf werken, probeert de Doctor zijn companion te redden. Ondertussen zwerft Clara door het zwaar beschadigde schip, waardoor de kijker meer te weten komt over de TARDIS.

7.11: The Crimson Horror

In 1893 wordt Engeland opgeschrikt door een reeks gruwelijke moorden, die de Crimson Horror worden genoemd. Madame Vastra gaat op onderzoek uit en ontdekt dat ook de Doctor het slachtoffer is geworden van de mysterieuze Mrs Gillyflower. Deze vrouw blijkt met een raket vol gif de hele aardbevolking te willen doden. Alleen de bewoners van het door haar opgerichte dorp Sweetville zijn uitgekozen om de apocalyps te doorstaan.

7.12: Nightmare in Silver

Artie en Angie, de oppaskinderen van Clara, worden door de Doctor meegenomen naar een buitenaards pretpark: Hedgewick’s World Of Wonders. Helaas blijkt dit park te zijn gesloten. Al snel wordt echter duidelijk dat de Cybermen deze plek hebben uitgezocht voor een nieuwe invasie. Vervolgens raakt de Doctor verwikkeld in een psychologisch machtsspel met zijn tegenstanders.

7.13: The Name of the Doctor}

Het grootste geheim van de Doctor dreigt aan het universum te worden onthuld. Madame Vastra, Clara en River Song slaan daarom de handen ineen om de Doctor te helpen. Vervolgens ontdekt de Doctor op de verre planeet Trenzalore zijn eigen laatste rustplaats. Hierna duikt ook de Great Intelligence weer op, dit keer met een plan om de persoonlijke tijdlijn van de Doctor te veranderen. Het is nu aan Clara om de Doctor te redden.

Uitzendingen naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Doctor Who in november 2013.

The Night of the Doctor

Korte prequel die zich afspeelt tijdens de beruchte Time War tussen de Daleks en de Time Lords. We zien de laatste momenten van de achtste Doctor (gespeeld door Paul McGann).

De Doctor probeert het leven van een jonge vrouw te redden, maar komt daarbij om het leven. Hierna maakt hij de keuze om te regenereren als War Doctor (gespeeld door John Hurt), een tot nu toe onbekende versie van de Doctor. Deze War Doctor wil de Time War hoe dan ook tot een einde brengen.

Opmerking: Paul McGann keert voor het eerst sinds de Doctor Who film uit 1996 terug als de achtste Doctor.

Duur: 7 minuten.

The Day of the Doctor

We volgen de gebeurtenissen van de Time War vanuit het perspectief van de War Doctor (gespeeld door John Hurt). Hij is van plan de oorlog te beëindigen door gebruik te maken van een geavanceerd massavernietigingswapen, dat Het Moment wordt genoemd.

De Bad Wolf interface van Het Moment (Billy Piper) laat hem vervolgens kennis maken met de tiende Doctor (David Tennant) en de elfde Doctor (Matt Smith), om de impact van het wapen te verduidelijken. Hoewel de oorlog vanuit hun perspectief al ver in het verleden ligt, kampen deze Doctors namelijk nog steeds met een enorm schuldgevoel.

Nu krijgen de tiende en elfde Doctor de kans om de geschiedenis te veranderen. Uiteindelijk overtuigen ze de War Doctor om het wapen niet te gebruiken. Vervolgens werken alle dertien Doctors samen om de oorlog op een alternatieve manier te beëindigen, zonder Gallifrey te vernietigen.

Duur: 75 minuten.

Kerstspecial 2013: The Time of the Doctor

De Doctor ontvangt een mysterieuze boodschap van de Time Lords. Vervolgens moet hij het opnemen tegen allerlei oude vijanden die willen voorkomen dat de Time Lords terugkeren naar dit universum. Een terugkeer van de Time Lords zou namelijk een nieuwe Time War kunnen betekenen.

Vervolgens vormt de planeet Trenzalore eeuwen lang de frontlinie van herhaalde aanvallen. De Doctor houdt echter met veel moeite stand. Uiteindelijk weet hij al zijn vijanden te verslaan, maar inmiddels is hij dan zelf een oude man geworden. Het einde van zijn leven nadert. Na een emotioneel afscheid regenereert hij in de twaalfde Doctor, gespeeld door Peter Capaldi.

Opmerking: De laatste aflevering met Matt Smith in de hoofdrol als de elfde Doctor. Duur: 60 minuten.

The Five(ish) Doctors Reboot

Een met veel liefde gemaakte parodie / hommage aan het Doctor Who universum, geschreven en geregisseerd door Peter Davison. Centraal staan de acteurs Peter Davison, Colin Baker en Sylvester McCoy, die dit keer zichzelf spelen. Zij vertolkten vroeger respectievelijk de vijfde, zesde en zevende Doctor.

De heren zijn inmiddels flink op leeftijd, maar omdat de 50ste verjaardag van Doctor Who nadert, verwachten de mannen dat ze door de BBC zullen worden gevraagd voor een gastrol in de komende tv-special. Wanneer deze uitnodiging uitblijft, besluiten ze over te gaan tot drastische maatregelen om alsnog een rol in de special te kunnen bemachtigen.

Ondertussen komen vele bekende Doctor Who acteurs, producenten en schrijvers voorbij.

Duur: 31 minuten.

An Adventure in Space and Time

Deze tv-film blikt terug op het ontstaan van Doctor Who. Op 23 november 1963 ging de eerste aflevering in première, maar deze beginfase was niet bepaald makkelijk.

In het verhaal worden vier mensen gevolgd die een grote rol hebben gespeeld in de totstandkoming van de serie. De excentrieke Canadees Sydney Newman, de jonge vrouwelijke producent Verity Lambert, de Indische regisseur Waris Hussein en de norse acteur William Hartnell. Die laatste bleek overigens al snel ernstig ziek te zijn.

Samen legden ze de basis voor wat later 's werelds langst lopende sciencefiction serie zou worden.

Duur: 83 minuten.

8.01: Deep Breath

De TARDIS komt terecht in het Victoriaanse Londen. Hier blijkt een T-Rex rond te dwalen. Helaas blijkt de Doctor nog erg labiel te zijn, omdat hij net is geregenereerd. Clara heeft ondertussen grote moeite om deze nieuwe Doctor (gespeeld door Peter Capaldi) te accepteren. Uiteindelijk wordt duidelijk dat Londen geteisterd wordt door gevaarlijke androïden.

8.02: Into the Dalek

Clara maakt op haar school kennis met een nieuwe collega. Deze Danny Pink heeft als soldaat in Afghanistan gediend, maar is nu wiskundeleraar geworden. Even later wordt Clara door de Doctor meegenomen voor een nieuw avontuur. Ze komen een bijzondere Dalek tegen, die door een storing een geweten heeft ontwikkeld. Om te onderzoeken hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, worden de Doctor en Clara verkleind en in de Dalek gestuurd.

8.03: Robot of Sherwood

De Doctor laat Clara in de 12e eeuw kennismaken met haar grote jeugdheld: Robin Hood. Al snel komt men uiteraard in conflict met de slechte Sheriff van Nottingham. Die blijkt met behulp van robot-ridders het hele koninkrijk te willen veroveren.

8.04: Listen

In deze aflevering komt de kijker meer te weten over Danny Pink, de nieuwe liefde van Clara. Een onbekende buitenaardse entiteit lijkt het op Danny - en zijn nakomelingen - te hebben voorzien. Het wezen manifesteert zich in de vorm van bepaalde angsten.

8.05: Time Heist

De Doctor en Clara worden - samen met twee anderen - gerekruteerd om de Bank van Karabraxos te beroven. Dit zou de best beveiligde bank in het universum zijn. De vier overvallers blijken echter aan collectief geheugenverlies te lijden. Hierdoor blijft tot op het laatste moment onduidelijk wie precies hun mysterieuze opdrachtgever is.

8.06: The Caretaker

Clara leidt een dubbelleven: enerzijds beleeft ze als companion van de Doctor allerlei avonturen, anderzijds probeert ze een relatie te onderhouden met haar niets vermoedende collega Danny. Op een dag komen beiden werelden samen wanneer de Doctor undercover gaat als conciërge op de school waar Clara werkt. Dit om de strijd aan te gaan met een buitenaardse moordmachine die het schoolterrein onveilig maakt. Ondertussen blijkt de Doctor niet bepaald onder de indruk te zijn van Danny - en dat is geheel wederzijds.

8.07: Kill the Moon

Een space shuttle vol geladen met nucleaire explosieven is onderweg naar de maan. De drie astronauten aan boord blijken de opdracht te hebben gekregen om de maan te vernietigen. De Doctor ontdekt al snel dat de maan in werkelijkheid een gigantisch ei is, dat op het punt staat uit te komen. Maar wat zit er precies in dit mysterieuze ei?

8.08: Mummy on the Orient Express

De Doctor en Clara komen in de verre toekomst terecht op de Orient Express, een trein die door het heelal vliegt. Onlangs blijkt één van de passagiers op mysterieuze wijze te zijn vermoord. Al snel komt ook een bemanningslid op dezelfde manier om het leven. De moordenaar? Dat is een mummie!

8.09: Flatline

De Doctor en Clara arriveren in Bristol, waar mysterieuze dingen gaande zijn. Verschillende mensen zijn namelijk spoorloos verdwenen. Bovendien begint de TARDIS ineens te krimpen. Dit blijkt te worden veroorzaakt door gevaarlijke aliens uit een twee dimensionaal universum, die nu ook de aarde willen veroveren.

8.10: In the Forest of the Night

De inwoners van Londen worden op een dag geconfronteerd met een immens buitenaards bos dat vanuit het niets in hun stad lijkt te zijn gegroeid. De Doctor en Clara proberen te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk is en moeten ondertussen een groepje verdwaalde kinderen redden.

8.11: Dark Water

Danny Pink, de vriend van Clara, komt op straat om het leven bij een aanrijding. Clara kan dit verlies niet verwerken en probeert de Doctor te dwingen om Danny te gaan redden. Al snel treden hierbij echter complicaties op. De Master blijkt namelijk te zijn teruggekeerd, dit keer in vrouwelijke gedaante. Ze noemt zichzelf nu Missy. Bovendien plannen de Cybermen - aangevoerd door Missy - een nieuwe invasie van de aarde.

Opmerking: de Master keert terug. Dit keer voor het eerst als vrouw (gespeeld door Michelle Gomez).

8.12: Death in Heaven

Missy heeft een plan bedacht waarmee over de hele wereld alle doden kunnen worden getransformeerd in Cybermen. Hierdoor ontstaat een gigantisch nieuw Cybermen leger en één van hen is de recent overleden Danny. Ondertussen proberen UNIT en de Doctor om de aarde te redden, maar Missy is hen steeds te slim af. Gelukkig kan Missy uiteindelijk alsnog worden verslagen. De mensheid is hiermee gered.

Kerstspecial 2014: Last Christmas

Op kerstavond wordt Clara wakker door gestommel op haar dak. Dit blijken de kerstman en zijn elven te zijn, die met hun slee per ongeluk zijn neergestort. Ineens arriveert de Doctor. Hij neemt Clara mee naar een onderzoeksbasis op de Noordpool. Vier wetenschappers zijn daar net bezig om hun collega’s te redden, die werden aangevallen door gevaarlijke buitenaardse wezens. Deze 'Dream Crabs' voeden zich met de hersenen van mensen. Hun slachtoffers merken hier niets van, omdat ze terecht komen in een droomwereld, terwijl ze in de echte wereld stervende zijn.

9.01: The Magician's Apprentice, deel I

Davros, de schepper van de Daleks, zou stervende zijn. Voor zijn dood wil hij nog een laatste keer met de Doctor spreken, maar die is plotseling onvindbaar. Ondertussen duikt ook Missy weer op. Ze beweert het testament van de Doctor te hebben ontvangen - een slecht voorteken. Vervolgens gaan Missy en Clara samen op zoek naar de vermiste Doctor. Hij blijkt zich schuil te houden in de Middeleeuwen.

9.02: The Witch's Familiar, deel II

De Doctor wordt door de Daleks gevangen gehouden op het herbouwde Skaro. Na enige aarzeling raakt de Doctor ervan overtuigd dat zijn tegenstander hem inderdaad de waarheid verteld: Davros is stervende. Nu zoekt hij onverwacht een laatste toenadering tot de Doctor. Helaas blijkt dit uiteindelijk een valstrik te zijn. Davros heeft het namelijk voorzien op de regeneratie-energie van de Doctor.

Ondertussen moeten Missy en Clara samenwerken om de Doctor te redden. Geen makkelijke opgave, vooral omdat Missy zoals altijd haar eigen agenda heeft.

9.03: Under The Lake, deel I

We schrijven het jaar 2119. De bemanning van een onderwaterbasis ontdekt op de zeebodem een onbekend buitenaards ruimteschip. Wanneer ze dit schip willen onderzoeken verschijnen er plotseling een aantal mysterieuze entiteiten, die eruit zien als geesten. Deze wezens blijken al snel heel gevaarlijk te zijn. Bovendien blijken de 'geesten' een raadselachtige boodschap te hebben.

9.04: Before The Flood, deel II

De Doctor reist terug naar het verleden om het mysterie rond de 'geesten' tot op de bodem uit te zoeken - letterlijk. Op de plek waar zich in de 22e eeuw een onderwaterbasis bevindt, blijkt in 1980 nog een militaire basis te liggen, naast een stuwdam. Hier waart de gevaarlijke Fisher King rond, een monsterlijk buitenaards wezen met snode plannen.

Ondertussen krijgt de Doctor te maken met een tijd paradox. Clara ziet hem in 2119 namelijk ineens als geest verschijnen, wat erop lijkt te wijzen dat de Doctor in 1980 om het leven zal komen. Uiteraard is niets zoals het lijkt.

9.05: The Girl Who Died, deel I

De Doctor en Clara komen terecht in een klein dorp van de Vikingen. Precies op dat moment arriveert er ook een buitenaardse krijgsheer, die zich voordoet als de god Odin. Hij ontvoert de beste strijders uit het dorp om hen vervolgens te doden.

De overgebleven dorpelingen (zwakkelingen en kinderen) moeten het nu opnemen tegen een vijand die hen op alle fronten superieur is. Dit lijkt een onmogelijke opgave, totdat de Doctor besluit in te grijpen. Hij wordt daarbij geholpen door de jonge Ashildr, een bijzonder meisje.

9.06: The Woman Who Lived, deel II

Rond 1650 komt de Doctor opnieuw in contact met de onsterfelijke Ashildr uit de vorige aflevering. Ze is inmiddels honderden jaren oud en heeft in die tijd grote persoonlijke verliezen geleden. Hierdoor is ze nu eenzaam en verbitterd. Ashildr wil graag de companion van de Doctor worden, maar de Doctor weigert dit. Al snel wordt duidelijk dat Ashildr een geheime agenda heeft.

9.07: The Zygon Invasion, deel I

Deze aflevering vormt een vervolg op de gebeurtenissen uit The Day of the Doctor. Destijds moesten de drie Doctors het opnemen tegen de buitenaardse Zygons, die de aarde wilden veroveren. Uiteindelijk werd er een vredesverdrag gesloten.

Nu dreigt er echter opnieuw een oorlog tussen de Zygons en de mensheid. Een aantal ontevreden Zygons beginnen namelijk een opstand. De hele aarde is hierdoor in gevaar.

9.08: The Zygon Inversion, deel II

De situatie lijkt hopeloos. UNIT is door de Zygons namelijk bijna geheel weggevaagd. Ook Clara is ten prooi gevallen aan de aliens. Ze is in het geheim vervangen door een Zygon duplicaat genaamd Bonnie. De echte Clara wordt ondertussen gevangen gehouden.

De Doctor, UNIT baas Kate Stewart en haar trouwe medewerkster Osgood gaan vervolgens de confrontatie aan met Bonnie, die hoe dan ook een totale oorlog wil uitlokken. De Doctor probeert haar te overtuigen dat vrede een betere oplossing is.

9.09: Sleep No More

Het verhaal speelt zich af in de 38e eeuw, op een ruimtestation dat zich in een omloopbaan rond Neptunus bevindt. Nadat plotseling alle communicatie met dit station wordt verbroken, wordt een reddingsteam erop uit gestuurd om de zaak te onderzoeken. Op het station komt het team tot hun verbazing de Doctor en Clara tegen. Al snel wordt duidelijk dat bijna de hele bemanning van het ruimtestation werd gedood door monsterachtige wezens.

Enige overlevende is de wetenschapper Gagan Rassmussen, bedenker van de zogenaamde Morpheus capsule. Dit is een machine die alle nachtrust overbodig maakt. Dit apparaat blijkt echter gevaarlijke bijwerkingen te hebben.

9.10: Face The Raven

Rigsy (uit de aflevering Flatline) neemt contact op met de Doctor en Clara. Hij is in paniek: op zijn lichaam is plotseling een vreemde buitenaardse tatoeage verschenen. Al snel wordt duidelijk dat hij is veroordeeld tot de doodstraf, omdat hij een buitenaardse vrouw zou hebben vermoord. Tijdens hun onderzoek ontdekken de Doctor en Clara een geheime schuilplaats voor aliens in Londen. Hier duikt ook de onsterfelijke Ashildr weer op.

Wanneer het moment van de executie steeds dichterbij komt, besluit Clara zichzelf op te offeren in plaats van de onschuldige Rigsy. Ze verkeert namelijk in de veronderstelling dat de Doctor haar op het laatste moment wel zal kunnen redden.

9.11: Heaven Sent

De Doctor is uitgeleverd aan een onbekende vijand. Vervolgens komt hij terecht in een bijzondere gevangenis: een gigantische burcht die buiten de normale tijd en ruimte ligt. De binnenkant van de burcht bestaat uit een oneindig labyrint van mysterieuze gangen en kamers. Hier waart bovendien een gevaarlijk wezen rond, dat de Doctor overal opjaagt en hem tot allerlei bekentenissen wil dwingen. Ontsnappen lijkt onmogelijk te zijn.

Uiteindelijk wordt duidelijk dat alle gebeurtenissen zich steeds weer opnieuw herhalen - totdat er miljoenen jaren zijn verstreken.

9.12: Hell Bent

De Doctor is eindelijk teruggekeerd naar zijn thuisplaneet Gallifrey. Hij zoekt daar de confrontatie met de president van de Time Lords: Rassilon. Vervolgens gebruikt de Doctor geavanceerde Time Lord technologie om Clara terug in het leven te halen, hoewel dit eigenlijk verboden is. Meteen slaat hij met haar op de vlucht. Hij steelt opnieuw een TARDIS en reist naar het einde der tijden, in de hoop dat de Time Lords hen daar niet kunnen volgen.

Opmerking: Clara Oswald wordt uit de serie geschreven.

Kerstspecial 2015: The Husbands of River Song

We schrijven het jaar 5343. Op een verre planeet wordt de Doctor per ongeluk aangezien voor een chirurg, die in het geheim is ingehuurd door een mysterieuze opdrachtgever. Dit blijkt River Song te zijn. De Doctor is verbaasd wanneer River hem totaal niet herkend: ze heeft geen idee wie hij werkelijk is.

Deze verbazing stijgt alleen maar wanneer River onthult getrouwd te zijn met ene Koning Hydroflax, een gevaarlijke cyborg. River blijkt niet echt van hem te houden, maar is vooral geïnteresseerd in een waardevolle diamant die in de hoofd van Hydroflax zit. Ze wil de diamant stelen en aan de hoogste bieder verkopen, maar dat verloopt niet helemaal volgens plan. Vervolgens slaan River en de Doctor op de vlucht met het hoofd van Hydroflax.

Opmerking: in deze aflevering veel verwijzingen naar Silence in the Library en Forest of the Dead uit seizoen vier, waarin River de tiende Doctor ontmoet en uiteindelijk sterft. Verder wordt het personage Nardole geïntroduceerd.

Kerstspecial 2016: The Return of Doctor Mysterio

De Doctor en zijn nieuwe companion Nardole (uit The Husbands of River Song) bezoeken New York. Een mysterieus onderzoeksbedrijf blijkt hier te experimenteren met buitenaardse hersenen. Ondertussen maken de Doctor en Nardole kennis met een superheld genaamd de Ghost. Zijn echte naam is Grant Gordon. De Doctor gaf hem als kind per ongeluk superkrachten, die de Ghost nu gebruikt om andere mensen te helpen. Om niet op te vallen werkt Grant in het dagelijks leven als nanny voor de journaliste Lucy.

10.01: The Pilot

De Doctor en Nardole blijken zich op de aarde te hebben gevestigd. De Doctor werkt op een Britse universiteit als professor; Nardole is hier zijn assistent. Samen moeten ze een mysterieuze kluis bewaken die in de kelder van de universiteit staat. Ondertussen maakt de nietsvermoedende studente Bill kennis met de Doctor. Samen komen ze een buitenaardse entiteit op het spoor.

Opmerking: Bill Potts wordt geïntroduceerd als nieuwe companion.

10.02: Smile

De Doctor en Bill bezoeken de planeet Gliese 581d, waar een nieuwe menselijke kolonie wordt gebouwd. Al snel wordt echter duidelijk dat robots de kolonisten hebben gedood, omdat ze menselijke emoties niet goed kunnen interpreteren. Deze robots moesten eigenlijk helpen bij de opbouw van de kolonie.

10.03: Thin Ice

De Doctor en Bill komen terecht in Londen in het jaar 1814, midden in de winter. Door extreme koude is zelfs de Theems helemaal dichtgevroren. In eerste instantie genieten Bill en de Doctor van alle winterpret, totdat duidelijk wordt dat onder het ijs een gigantisch wezen gevangen wordt gehouden.

10.04: Knock Knock

Om geld te besparen nemen Bill en een aantal medestudenten hun intrek in een groot oud huis, waarvan de huurprijs bijzonder laag is. Al snel gebeuren er vreemde dingen. Verschillende bewoners zijn namelijk ineens spoorloos verdwenen. De Doctor ontdekt vervolgens dat de mysterieuze eigenaar van het pand een bijzonder geheim heeft.

10.05: Oxygen

Na een noodsignaal te hebben ontvangen reizen de Doctor, Bill en Nardole af naar een ruimtestation. Bij aankomst blijkt het merendeel van de bemanning om het leven te zijn gekomen. Dit komt door hun ruimtepakken ('smartsuits'), die een eigen leven leiden. Zuurstof blijkt op het station zeer waardevol te zijn. Wie teveel zuurstof heeft verbruikt wordt door de smartsuits gedood.

10.06: Extremis

Uit flashbacks wordt eindelijk duidelijk wie of wat er in de mysterieuze kluis zit die de Doctor moet bewaken. Het blijkt om Missy te gaan, die als straf 1000 jaar in de kluis moet worden opgesloten.

Ondertussen realiseren de Doctor, Bill en Nardole zich dat ze gevangen zitten in een buitenaardse computersimulatie, die de werkelijkheid perfect kan nabootsen. Dit blijkt de voorbode te zijn voor een buitenaardse invasie.

10.07: The Pyramid at the End of the World

In Centraal Azië verschijnt vanuit het niets ineens een 5000 jaar oude piramide. Hieruit komen een soort mysterieuze buitenaardse monniken (de 'Monks') tevoorschijn. De machtige aliens zeggen de aarde te willen redden van de ondergang, maar daarvoor is wel de nadrukkelijke toestemming van de mensheid nodig. De eventuele gevolgen hiervan zijn echter onduidelijk. De Doctor waarschuwt daarom dat de mensheid de hulp van de aliens koste wat kost moet weigeren.

10.08: The Lie of the Land

De aarde is in handen gevallen van de machtige Monks. Ze hebben vrijwel de hele mensheid gehersenspoeld, waardoor de aliens ongestoord hun gang kunnen gaan. Alleen Bill, de Doctor en Nardole zijn nog op de hoogte van de werkelijkheid. Om de mensheid te redden besluit de Doctor hulp te vragen uit een onverwachte hoek: Missy.

10.09: Empress of Mars

Wanneer NASA op Mars de boodschap "God save the Queen" ontdekt, reizen de Doctor en Bill af naar de rode planeet. Hier vinden ze tot hun verbazing een groep Victoriaanse soldaten uit het jaar 1881. Ondertussen krijgt men te maken met de Ice Warriors, een gevaarlijk buitenaards reptielenras. Wanneer Bill en de Doctor vervolgens vast komen te zitten op Mars besluit Nardole hulp te vragen aan Missy.

10.10: The Eaters of Light

Bijna 2000 jaar geleden verdween een compleet Romeins legioen zonder een enig spoor achter te laten. Bill, de Doctor en Nardole reizen vervolgens af naar Schotland in de tweede eeuw om dit mysterie tot op de bodem uit te zoeken. Al snel ontdekken ze een interdimensionaal portaal, waaruit een gevaarlijk wezen tevoorschijn is gekomen.

10.11: World Enough and Time

De Doctor en zijn companions ontvangen een noodsignaal van een enorm kolonieschip, dat langzaam afdrijft richting een zwart gat. De Doctor wil testen of Missy inmiddels voldoende is gerehabiliteerd en neemt haar daarom ook mee. Al snel wordt duidelijk dat het kolonieschip afkomstig is van de planeet Mondas. Niet alleen de gevaarlijke Cybermen, maar ook de Master (de vorige regeneratie van Missy) blijken zich aan boord schuil te houden. Bill wordt hiervan het slachtoffer.

Opmerking: John Simm keert terug in zijn rol als de Master.

10.12: The Doctor Falls

De Doctor moet het opnemen tegen de Cybermen die het kolonieschip steeds verder veroveren. Ondertussen probeert hij Bill te redden die in de vorige aflevering werd omgebouwd tot Cyberman. De Doctor smeekt de Master en Missy om hulp, maar beiden weigeren. Uiteindelijk besluit de Doctor zichzelf op te offeren om de Cybermen te stoppen. Ook voor de Master en Missy loopt het slecht af: omdat ze elkaar niet kunnen vertrouwen doden ze elkaar.

Kerstspecial 2017: Twice Upon a Time

Na de gebeurtenissen uit de vorige aflevering is de Doctor stervende. Hij weigert echter te regenereren. Vervolgens komt hij terecht op de Zuidpool, waar hij de eerste Doctor tegenkomt (die ook op het punt staat om te regenereren) en een mysterieuze soldaat uit de Eerste Wereldoorlog.

De beide Doctors krijgen vervolgens te maken met een geavanceerd ruimteschip dat kopieën maakt van stervenden om hun herinneringen te bewaren. Aan boord van dit schip blijkt ook een avatar van Bill rond te lopen.

In de laatste scène regenereert de geëmotioneerde Doctor in een nieuwe gedaante, gespeeld door Jodie Whittaker.

Opmerking: de eerste Doctor wordt gespeeld door David Bradley, die in de tv-film An Adventure in Space and Time (uit 2013) dezelfde rol vertolkte. Verder is dit de laatste aflevering met Peter Capaldi in de hoofdrol.

11.01: The Woman Who Fell to Earth

De omgeving van de stad Sheffield wordt geteisterd door gevaarlijk buitenaards wezen, genaamd Tzim-Sha. De Doctor, net geregenereerd, verzamelt al snel een nieuw groepje bondgenoten om zich heen. Dit zijn de jonge politie agente Yaz, haar oude klasgenoot Ryan, zijn grootmoeder Grace en diens echtgenoot Graham. Samen gaan ze de strijd aan met Tzim-Sha.

11.02: The Ghost Monument

De Doctor en haar nieuwe companions Graham, Ryan en Yaz raken ongewild betrokken bij een intergalactische race. Op een onherbergzame planeet moeten de overgebleven deelnemers nog één laatste taak volbrengen: het vinden van het mysterieuze Ghost Monument. Onderweg krijgt men te maken met allerlei gevaren.

11.03: Rosa

De TARDIS landt in het plaatsje Montgomery, Alabama, in het jaar 1955. Binnenkort zal de zwarte activiste Rosa Parks hier geschiedenis schrijven door haar weigering op te staan voor een blanke buspassagier. Een moordenaar uit de toekomst probeert de geschiedenis echter te veranderen, waarna de Doctor en haar companions hun uiterste best moeten doen om de tijdlijn te redden.

11.04: Arachnids in the UK

De TARDIS keert terug naar Sheffield om Yaz, Graham en Ryan weer thuis af te zetten. Al snel krijgen de Doctor en haar companions echter te maken met gevaarlijke reusachtige spinnen, die afkomstig blijken te zijn uit een mysterieus hotel in de buurt.

11.05: The Tsuranga Conundrum

De Doctor en haar companions komen na een ongeluk met een sonische mijn terecht op een medisch transportschip, de Tsuranga. Helaas blijkt er stiekem ook een extreem gevaarlijk buitenaards wezen, een zogenaamde Pting, aan boord te zijn gekomen.

11.06: Demons of the Punjab

Yaz wil meer weten over het mysterieuze verleden van haar grootmoeder Umbreen. Op verzoek van Yaz reist de TARDIS daarom terug naar het jaar 1947. Op de grens van India en het toekomstige Pakistan maken de Doctor en haar companions kennis met de jonge Umbreen, die op het punt staat te trouwen met haar grote liefde Prem. Helaas wordt dit prille geluk verstoord door de gewelddadige deling van Brits-Indië.

11.07: Kerblam!

De Doctor en haar companions gaan undercover aan de slag bij Kerblam!, de grootste webwinkel van het universum. Er werken hier voornamelijk robots. Slechts een klein deel van het personeel bestaat uit mensen. Een aantal menselijke medewerkers van het bedrijf blijkt op mysterieuze wijze te zijn verdwenen.

11.08: The Witchfinders

In het jaar 1612 worden de Doctor en haar companions getuige van een heksenproces. De Doctor realiseert zich dat de 'heksen' in werkelijkheid bezeten zijn door een buitenaardse entiteit en ze besluit in te grijpen.

11.09: It Takes You Away

De TARDIS landt in Noorwegen. Hier ontmoeten de Doctor en haar companions een blind meisje genaamd Hanne. Haar vader is spoorloos verdwenen nadat hij per ongeluk door een mysterieus interdimensionaal portaal is gegaan.

11.10: The Battle of Ranskoor Av Kolos

De Doctor en haar companions komen terecht op de planeet Ranskoor Av Kolos. Hier krijgen ze opnieuw te maken met een oude tegenstander: de gevaarlijke Tzim-Sha (uit de aflevering The Woman Who Fell to Earth).

Nieuwjaarsspecial  2019

Twee nietsvermoedende jonge archeologen vinden bij een opgraving in Sheffield de resten van een oude, inactieve Dalek. Al snel komt het wezen terug tot leven, waarna de Doctor en haar companions tot het uiterste moeten gaan om de mensheid redden.

De episode guides voor de verdere seizoenen zijn te vinden op Wikipedia.

Scans uit Nederlandse tv-gidsen

Klik op een plaatje voor een vergroting


Artikelen over de première van de nieuwe Doctor Who op Ned 3 (2006).


Mikro Gids

TROS Kompas

Veronica Magazine

NCRV Gids
 

Vara Gids 1

Vara Gids 2

Vara Gids 3

Artikelen naar aanleiding van de start van het tweede seizoen op Ned 2 (2007).


Mikro Gids 1

Mikro Gids 2

Vara Gids

NCRV Gids 1

NCRV Gids 2

Veronica Magazine
4.75 1 1 1 1 1 4.75 (16 stemmen)