Torchwood (2006-2011)

"Torchwood. Outside the Government, beyond the police.
Tracking down alien life on Earth and arming the human race against the future.
The 21st century is when everything changes and you’ve got to be ready.”

Torchwood is een spin-off van Doctor Who.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Cardiff, Wales. We volgen de avonturen van een geheime organisatie genaamd Torchwood. Ze zijn geheel onafhankelijk en werken buiten de regering en zelfs buiten de VN om.

Deze organisatie houdt zich uitsluitend bezig met het vangen van aliens en het verzamelen van buitenaardse technologieën. Hoofddoel is het verdedigen van de aarde tegen buitenaardse aanvallen. Ooit waren er vier verschillende Torchwood instituten verspreid door heel Groot-Brittannië. Nu is alleen het team in Wales nog over. Cardiff werd als locatie gekozen, omdat door deze stad een tijd-ruimte scheur loopt ("the Rift"). Gevolg is dat vele vreemde wezens door de scheur naar de aarde komen om daar voor problemen te zorgen.

Centraal staat de jonge wijkagente Gwen Cooper. Ze leidt een normaal leven, totdat ze op een dag kennis maakt met het Torchwood team, dat onder leiding staat van de mysterieuze Amerikaan Captain Jack Harkness. Al snel wordt Gwen gerekruteerd om ook voor Torchwood te komen werken.

Gaandeweg leert Gwen haar nieuwe collega’s beter kennen, maar Jack Harkness blijft voor iedereen een groot raadsel. Wie is hij en waar komt hij vandaan?

Opvallend is dat de kijker meer weet over Jack en zijn verleden dan de Torchwood personages zelf. Jack houdt zijn echte identiteit tegenover zijn team verborgen, dus alleen de kijker weet dat hij in werkelijkheid een onsterfelijke tijdreiziger is uit de 51ste eeuw.

In de latere seizoenen worden er diverse nieuwe personages geïntroduceerd. Uiteindelijk verhuist het verhaal zelfs geheel naar de VS. De enige constanten in de serie zijn Jack en Gwen, die samen in alle seizoenen in het middelpunt staan.

Serie Algemeen

De Britse serie Torchwood is een spin-off van Doctor Who. Jack Harkness werd in 2005 in Doctor Who geïntroduceerd als een charismatische reisgenoot van de negende Doctor. Jack, die opviel door zijn vrije seksuele moraal, bleek al snel zo’n populair personage te zijn, dat werd besloten hem een eigen spin-off serie te geven.

Hoewel Torchwood een op zichzelf staande serie is en het niet noodzakelijk is om Doctor Who gezien te hebben, voegt dat wel veel toe aan het kijkplezier. Zo worden er in Torchwood regelmatig verwijzingen gemaakt naar Doctor Who en vice versa. Ook vonden er meerdere wederzijdse crossovers plaats.

Hoewel Torchwood een spin-off is van Doctor Who, lijken deze series verder niet op elkaar. Torchwood is veel donkerder. Geweld, seks en het taalgebruik maken deze serie ongeschikt voor jonge kijkers. Dat was ook de bedoeling van bedenker Russell T. Davies: hij wilde een spannende serie voor volwassenen maken in de stijl van Buffy en Angel.

Oorsprong

Het idee voor Torchwood kwam van meerdere kanten. Zo liep Russell T. Davies al een tijd rond met het idee om een nieuwe SF serie te maken, maar dat bleef lange tijd slechts een idee. Totdat Doctor Who in 2005 na een lange afwezigheid terugkeerde op de Britse tv.

‘Torchwood’ is een anagram van ‘Doctor Who’ en deze naam ontstond geheel toevallig. Na afloop van de opnames van de nieuwe Doctor Who serie wilde het productieteam er alles aan doen om de filmtapes uit de handen van de pers en internetpiraten te houden. Men gebruikte daarom een anagram als afleidingsmanoeuvre. Davies vond de naam Torchwood zo goed gevonden, dat hij onmiddellijk inspiratie kreeg voor een nieuwe verhaallijn: een geheime organisatie die zich bezig houdt met buitenaardse wezens en buitenaardse technologieën.

Vervolgens werden talloze Torchwood verwijzingen in Doctor Who afleveringen ingebouwd om de nieuwsgierigheid van de kijkers te wekken. In Tooth and Claw wordt bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de organisatie uit de doeken gedaan. De afleveringen Army of Ghosts en Doomsday werden zelfs helemaal aan Torchwood gewijd. Daarin wordt een blik achter de schermen geworpen bij het hedendaagse Torchwood instituut. De spin-off bouwt hierop voort.

Van Wales naar Amerika

Torchwood ging in oktober 2006 in première op de zender BBC3. De kijkcijfers waren redelijk goed, hoewel de recensenten in eerste instantie niet erg positief waren. Voor het tweede seizoen, dat in 2008 werd uitgezonden, verhuisde de serie naar BBC2. Dit zorgde voor een verdubbeling in het aantal kijkers. Het derde seizoen, in 2009 op BBC1 te zien, kende opnieuw hogere kijkcijfers.

De eerste drie seizoenen spelen zich geheel af in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Vele historische en architectonische attracties van de stad werden als decors gebruikt. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het Wales Millennium Center, waaronder zich in de serie het hoofdkwartier van Torchwood bevindt. Het succes van de tv-serie gaf overigens ook een flinke boost aan de plaatselijke toeristenindustrie.

Het vierde seizoen, dat in de zomer van 2011 werd uitgezonden, was op alle fronten een flinke omslag. Torchwood was op dat moment een coproductie geworden tussen de BBC en de Amerikaanse betaalzender Starz. Dit betekent dat het verhaal in het vierde seizoen voornamelijk in Noord-Amerika speelt. Ook werden er allerlei nieuwe Amerikaanse personages geïntroduceerd. De fans reageerden hierop echter niet zo positief. Ook de kijkcijfers vielen tegen ten opzichte van de eerdere seizoenen.

Uiteindelijk zou het vierde seizoen ook het laatste seizoen van de tv-serie zijn. Officieel is Torchwood nooit stopgezet, maar werd er slechts een pauze van onbepaalde tijd ingelast. Toch lijken er geen serieuze plannen meer te zijn voor een televisie vervolg.

In plaats daarvan wordt het verhaal nu verder verteld in de vorm van romans, hoorspelen en comics. Met name de hoorspelen zijn bij de fans erg populair. Sinds 2015 worden er regelmatig nieuwe audio-verhalen uitgebracht, ingesproken door de originele Torchwood cast. Deze verhalen spelen zich deels af na het einde van de tv-serie.

Blu-ray, dvd en soundtrack

Alle vier seizoenen zijn in Groot-Brittannië op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Verder werden twee soundtracks uitgegeven. Alleen het eerste seizoen werd ook in Nederland op dvd uitgebracht.

Het Doctor Who universum

Doctor WhoTorchwoodThe Sarah Jane AdventuresK9Class

Links

  • bbc.co.uk/torchwood - Officiële site van de BBC
  • Torchwood TV - Fanblog met Torchwood nieuws
  • visittorchwood.co.uk - Een (fictieve) website voor toeristen die het originele Torchwood instituut in Schotland willen bezoeken, incl. virtuele rondleiding en bezoekersinformatie.
  • johnbarrowman.com - Officiële website van John Barrowman (Captain Jack Harkness)

Afleveringen

Aflevering 1: Everything Changes

De wijkagente Gwen Cooper uit Cardiff komt op een dag een mysterieus team tegen, Torchwood, dat onder leiding staat van ene Captain Jack Harkness. Gwen kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en besluit het team overal te gaan volgen.

Uiteindelijk weet ze zelfs het ondergrondse hoofdkwartier van Torchwood binnen te komen. Zo komt ze achter de waarheid: Torchwood is een geheime organisatie die zich bezig houdt met het vangen van aliens en het verzamelen van buitenaardse technologieën. Bovendien blijkt Jack onsterfelijk te zijn. Jack is onder de indruk van Gwens vasthoudendheid en biedt haar een baan aan.

Aflevering 2: Day One

Op Gwens eerste werkdag voor Torchwood stort er even buiten Cardiff een meteoriet neer. Voor de onwennige Gwen is alles nieuw. Per ongeluk zorgt ze er voor dat er een gevaarlijke buitenaardse entiteit uit de meteoriet kan ontsnappen. De alien neemt vervolgens het lichaam van een jonge vrouw in bezit en begint meteen op grote schaal mannen te doden door middel van seks.

Ondertussen heeft Gwen moeite om thuis haar mond te houden, want haar vriend Rhys mag niets weten van haar nieuwe baan.

Aflevering 3: The Ghost Machine

Torchwood krijgt een bijzonder buitenaards apparaat in handen. Het mysterieuze voorwerp blijkt menselijke emoties uit het verleden in geestverschijningen (visioenen) om te kunnen zetten. Owen krijgt per ongeluk ook een visioen, waarin hij getuige is van een brute verkrachting en moord uit 1963. Omdat de dader destijds nooit werd gepakt, besluit Owen de dader - inmiddels een oude man - alsnog op te sporen.

Ondertussen heeft Gwen onenigheid met haar vriend Rhys. Hij vindt het niet leuk dat ze amper nog thuis komt. En dat met goede reden: Gwen en Jack voelen zich tot elkaar aangetrokken en het duo houdt ’s avonds wel erg intieme schietoefeningen met elkaar.

Aflevering 4: Cyberwoman

De verlegen Ianto heeft een groot geheim. Hij houdt namelijk een half cybernetische vrouw verborgen. Het is zijn vriendin Lisa. Tijdens de Cybermen invasie (zie de Doctor Who aflevering Doomsday) werkte ze voor Torchwood in Londen. Ianto redde haar en verborg haar hierna in de kelders van de Torchwood Hub in Cardiff. Sinds die dag is Ianto wanhopig op zoek naar een manier om Lisa weer in een normaal mens te veranderen.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof Lisa haar innerlijke menselijkheid heeft behouden, maar niets blijkt minder waar te zijn. Wanneer de gevaarlijke Lisa ontsnapt laat haar aanwezigheid zich niet meer verbergen.

Aflevering 5: Small Worlds

Een oude vrouw, Estelle, ziet 's nachts in het bos kleine lichtgevende wezentjes rondvliegen. Ze blijkt een oude kennis van Jack te zijn. Estelle is er van overtuigd dat de wezentjes die ze zag goede feeën zijn. Alleen Jack kent de duistere waarheid: de ’feeën’ zijn gevaarlijke wezens met een monsterachtig uiterlijk. Jack is doodsbang voor deze wezens, maar zijn waarschuwingen worden in de wind geslagen.

Ondertussen heeft niemand in de gaten dat de kleine Jasmine helemaal onder de invloed is van de wezens. Na een aantal mysterieuze sterfgevallen realiseert de rest van het team zich dat Jacks waarschuwingen wel degelijk serieus zijn te nemen.

Aflevering 6: Countrycide

Op het platteland buiten Cardiff zijn de afgelopen tijd 17 mensen spoorloos verdwenen. Torchwood vermoedt dat dit het werk kan zijn van een alien en trekt er op uit om de zaak te onderzoeken. Al snel vinden ze in een gehucht een aantal gruwelijk verminkte lijken. Uiteindelijk blijkt echter dat deze zaak niets met aliens te maken heeft. Alle inwoners van het gehucht zijn namelijk kannibalen, puur voor de lol.

Gwen kan deze gebeurtenissen maar moeilijk verwerken. Ze kan immers niet over haar werk praten met haar vriend Rhys. Daarom begint ze in het geheim een affaire met collega Owen.

Aflevering 7: Greeks Bearing Gifts

Tosh voelt zich door haar collega's niet gewaardeerd en begint uit frustratie een affaire met ene Mary, die ze tegenkomt in een bar. Tosh krijgt van Mary ook een mysterieuze ketting cadeau. Wanneer Tosh de ketting omdoet hoort ze de nogal schokkende gedachten van anderen. Hierna onthult Mary een alien te zijn, die door haar volk zou zijn geëxcommuniceerd. Nu wil ze graag terug naar haar eigen wereld, waarvoor ze hulp nodig heeft.

Helaas blijkt dit slechts de halve waarheid te zijn. In werkelijkheid is Mary namelijk een ontsnapte buitenaardse gevangene. Uiteindelijk wordt Tosh door Mary gegijzeld.

Aflevering 8: They Keep Killing Suzie

Een aantal mensen worden op brute wijze vermoord. Op de muur is met bloed TORCHWOOD geschreven. DNA-analyse wijst ook uit dat de dader Retcon in zijn bloed had, een drug die door Torchwood wordt gebruikt om het geheugen van mensen te wissen. De dader moet dus een bekende zijn. Omdat talloze mensen de afgelopen jaren een Retcon pil toegediend hebben gekregen is de zoektocht echter lastig. Daarom besluit het team de buitenaardse handschoen te gebruiken om Suzie (die in de eerste aflevering zelfmoord pleegde) tijdelijk terug tot leven te wekken.

Al snel wordt duidelijk dat Suzie snode plannen heeft. Ze wil namelijk koste wat het kost in leven blijven, omdat ze heeft ontdekt dat er helemaal niets is na de dood.

Aflevering 9: Random Shoes

Eugene Jones kreeg als kind een soort plastieken oog cadeau. Hij raakte er al snel van overtuigd dat het oog afkomstig moest zijn van een alien. Als volwassene probeert Eugene daarom contact op te nemen met Torchwood, maar ze doen hem af als een mafketel. Op een dag wordt Eugene dood in een berm gevonden. Gwen heeft het gevoel dat er meer aan de hand is en begint een onderzoek. Wat niemand echter weet is dat het bewustzijn van Eugene nog steeds aanwezig is. Niemand kan hem zien, maar Gwen kan zijn aanwezigheid wel voelen.

Aflevering 10: Out of Time

Op een vliegveld in Cardiff landt een klein passagiersvliegtuigje uit de jaren ‘50. Aan boord bevinden zich de pilote Diane en twee passagiers. Ze zijn op 18 december 1953 vertrokken en vanuit hun perspectief landen ze slechts 30 minuten later meer dan 50 jaar in de toekomst. Volgens de geschiedenisboeken verdween Diane’s vliegtuigje in 1953 op mysterieuze wijze tijdens een vlucht. Aan Torchwood nu de taak om aan de nietsvermoedende tijdreizigers uit te leggen dat ze door een scheur in de tijd in de toekomst zijn aanbeland.

Aflevering 11: Combat

Torchwood ontdekt dat een onbekende groepering buitenaardse Weevils ontvoerd. Om de zaak op te lossen gaat Owen undercover als zakenman. Vervolgens komt hij in contact met ene Mark, die hem meeneemt naar een gebouw waar mannen door middel van vechtpartijen hun frustraties op elkaar uitleven. Hoogtepunt van de avond is een 1-op-1 gevecht in een afgesloten kooi met een gevaarlijke Weevil.

Ondertussen is Gwens relatie met Rhys is op een dieptepunt aanbeland. Ze besluit haar eerdere affaire met Owen op te biechten, maar Rhys reageert hierop uiteraard negatief. Hij krijgt door Gwen Retcon toegediend, waardoor hij haar bekentenis meteen weer vergeet.

Aflevering 12: Captain Jack Harkness

Voorbijgangers horen in een leegstaand gebouw, waarin vroeger een dancing was gevestigd, mysterieuze muziek. In het gebouw blijkt een feest voor militairen uit WO II gaande te zijn. Door toedoen van de Rift heeft er een tijdsverschuiving plaatsgevonden: alle feestgangers komen uit 1941. Wanneer Tosh en Jack het gebouw weer willen verlaten komen ze tot de ontdekking dat ze vast zitten en niet meer terug kunnen naar hun eigen tijd.

Ondertussen komen Jack en Tosh op het feest een Amerikaan tegen die zich voorstelt als Captain Jack Harkness. Het blijkt dat deze man de echte Jack Harkness is. ‘Onze’ Jack stal lang geleden diens identiteit.

Aflevering 13: End of Days

Over de hele wereld gebeuren sinds kort mysterieuze dingen. UFO’s vliegen door de lucht en overal verschijnen mensen die uit een andere tijdlijn komen. Al snel ontstaat er een grote chaos. De oorzaak van alle problemen ligt voor de hand: de Rift. Sinds de redding van Jack en Tosh (in de vorige aflevering) is de Rift extreem onstabiel geworden. Dit zorgt voor onenigheid binnen het team. Er is namelijk een mogelijke oplossing: de Rift zou kunnen worden heropend, waarna alles vanzelf weer normaal zou moeten worden. Jack vindt dit echter te gevaarlijk.

Uiteindelijk keren Gwen, Tosh, Ianto en Owen zich na een reeks schokkende gebeurtenissen tegen hun leider. De Rift wordt heropend, met verschrikkelijke gevolgen.

Aflevering 1: Kiss Kiss, Bang Bang

Er is enige tijd verstreken sinds de verdwijning van Jack. Tot verbazing van Gwen, Owen, Tosh en Ianto duikt hun vermiste leider ineens vanuit het niets weer op. Jack wordt door zijn team echter niet bepaald met open armen ontvangen. Niet alleen moet Jack vaststellen dat zijn team het zonder hem heel goed afkan, ook ontdekt hij dat Gwen inmiddels is verloofd met Rhys. Gwen, Owen, Tosh en Ianto zijn op hun beurt gefrustreerd dat ze nog steeds niets over Jacks mysterieuze verleden weten.

Ondertussen duikt een ex-collega en oud-geliefde van Jack op in Cardiff. Deze Captain John Hart is een charmante (maar gewetenloze) beroepsoplichter. Hij liegt en bedriegt en draait zijn hand niet om voor moord. Al snel raakt het team betrokken bij één van Johns dubieuze zaakjes.

Aflevering 2: Sleeper

Op het eerste gezicht is Beth een doodnormale jonge vrouw, maar Torchwood ontdekt dat zij in werkelijkheid een buitenaardse terroriste is. Beth kan zich echter totaal niet aan haar ware buitenaardse identiteit herinneren. Met behulp van een speciale hersensonde blijkt dat Beth aan een zogenaamde slapende terroristencel toebehoord. Ze werd samen met haar collega’s naar de aarde gestuurd om informatie over onze planeet te verzamelen. Doordat Beth werd gehersenspoeld weet ze niets meer van haar ware identiteit en gelooft ze een normale menselijke vrouw te zijn.

Aflevering 3: To the Last Man

Sinds 1918 wordt in de kelders van Torchwood in een koelcel het bevroren lichaam van de jonge soldaat Tommy Brockless bewaard. Eenmaal per jaar wordt hij ontdooid voor een medische controle. Niemand weet precies waarom hij ooit werd ingevroren. Het team weet alleen dat Tommy op een dag de wereld zal redden, maar wanneer en hoe is onbekend. Door middel van flashbacks wordt duidelijk hoe het Torchwood instituut ooit in aanraking kwam met Tommy. Hieruit blijkt ook dat mysterieuze tijdscheuren zorgen voor echo’s uit een andere tijd.

Aflevering 4: Meat

Rhys, de verloofde van Gwen, is de manager van een transportbedrijf. Op een dag verongelukt één van zijn vrachtwagens. Op de plaats van het ongeval ziet Rhys hoe Gwen samen met het Torchwood team de vrachtwagen doorzoekt. Dit zorgt bij Rhys voor verwarring. Hij weet namelijk niet beter dan dat zijn verloofde voor een speciale politie eenheid werkt.

Wanneer Gwen thuis net doet alsof ze nergens van weet, groeit bij Rhys het wantrouwen. Hij begint haar te bespioneren en komt op deze manier achter de waarheid over Torchwood. Rhys weet niet dat in de vrachtwagen buitenaards vlees is gevonden. Torchwood vermoedt nu dat Rhys betrokken is bij een illegale handel waarin buitenaards vlees als normaal dierenvlees wordt verkocht.

Aflevering 5: Adam

Torchwood heeft een nieuwe medewerker: Adam. Helaas heeft niemand in de gaten dat deze Adam in werkelijkheid een alien is, die pas twee dagen gelegen door de Rift is gekomen. Omdat hij de herinneringen van mensen moeiteloos kan manipuleren, denkt het hele team dat Adam al drie jaar voor Torchwood werkt. Tevens laat hij hen geloven dat hij ieders beste vriend en favoriete collega is. Door de geheugenmanipulatie zijn de persoonlijkheden van sommige teamleden echter sterk veranderd. Bij Jack komt er ineens een traumatische herinnering uit zijn jeugd in de 51e eeuw bovendrijven.

Aflevering 6: Reset

Jack roept de hulp in van Martha Jones (uit Doctor Who) om een aantal mysterieuze moorden te onderzoeken. Ze werkt nu als medisch specialist voor UNIT. Het spoor leidt naar een dubieuze onderzoekskliniek genaamd ‘The Pharm’. Alle slachtoffers waren bij dit bedrijf in dienst als medische testpersonen. Martha gaat vervolgens undercover als testpersoon. Al snel wordt duidelijk dat The Pharm een medicijn genaamd ‘Reset’ heeft ontwikkeld, waarmee alle ziekten kunnen worden genezen. Reset werkt door buitenaardse parasieten in de bloedbaan van de patiënt in te brengen. De bijwerkingen zijn echter dodelijk.

Aflevering 7: Dead Man Walking

Iedereen is aangeslagen door de plotselinge dood van Owen. Een poging om hem met buitenaardse technologie terug in het leven te halen heeft echter onvoorziene gevolgen. Owen is dood, lang leve Owen!

Door middel van de buitenaardse handschoen (uit Everything Changes en They Keep Killing Suzie) kan Owen weliswaar voor een laatste afscheid terug in het leven worden gehaald, maar net als destijds bij Suzie blijft hij daarna in leven. Dit terwijl hij eigenlijk na twee minuten weer had moeten sterven. Hoewel men niet kan achterhalen waarom Owen nog ‘in leven’ is, ontdekt Martha dat zijn lichaam langzaam verandert in een onmenselijk wezen. Al snel raakt Owen enorm gefrustreerd, omdat hij nu een soort zombie is geworden.

Aflevering 8: A Day in the Death

Owen raakt na zijn ‘dood’ in een depressie. Hij kan niet meer eten of drinken, kan geen seks meer hebben en kan geen aanraking of pijn meer voelen. Een normaal leven is hiermee onmogelijk geworden. Na een tijdje raakt hij vervreemd van zijn collega’s. Owen kan met zijn nieuwe situatie niet omgaan en vindt dat zijn bestaan zinloos is geworden.

Ondertussen doet Torchwood onderzoek naar een rijke oude man die buitenaardse voorwerpen verzameld. Tot nu toe stond hij te boek als ongevaarlijk, maar nu wordt er ineens een vreemde energie gemeten op zijn landgoed. Deze energie wordt steeds sterker en kan op de aanwezigheid van een wapen duiden, waardoor Torchwood besluit in te grijpen.

Aflevering 9: Something Borrowed

Gwen en Rhys staan op het punt om te gaan trouwen. Kort voor de bruiloft wordt Gwen echter gebeten door een alien. Hierna wordt ze ineens wakker met een enorme buik! Gwen blijkt tot haar grote schrik door de alien te zijn bevrucht.

Deze alien blijkt een zogenaamde Nostrovite te zijn, die van gedaante kan veranderen. Ze planten zich voort doordat het mannetje bevruchte eieren in een gastlichaam implanteert. Het vrouwtje komt later als een soort vroedvrouw de volgroeide nakomelingen halen. De draagmoeder wordt hierbij gedood. Het vrouwtje loopt nog steeds vrij rond. Niemand in de gaten dat deze Nostrovite zich incognito onder de bruiloftsgasten heeft begeven.

Aflevering 10: From Out of the Rain

Ianto, Gwen en Owen bezoeken de heropening van een oude cinema. Aan de bezoekers wordt een zwart-wit film vertoond, maar tijdens de voorstelling gaat er iets mis. In plaats van straattaferelen uit de jaren ’20, zijn er beelden te zien van een oude kermis met allerlei mystieke acts. Bij het opnieuw afspelen van de film blijken er ineens twee personen uit de beelden verdwenen te zijn. Het wordt duidelijk dat het duo op mysterieuze wijze uit de film is ontsnapt. Ze zijn de echte wereld binnengestapt om mensen te doden.

Aflevering 11: Adrift

De oude politiepartner van Gwen, Andy, vraagt haar om hulp bij een vermissingszaak. Al snel ontdekt Gwen dat er de afgelopen jaren in Cardiff honderden mensen spoorloos zijn verdwenen. Er blijkt een verbinding te zijn met de Rift. Die spuwt niet alleen van alles uit, maar slokt ook nietsvermoedende burgers op. Wanneer Gwen met deze informatie naar Jack stapt, krijgt ze tot haar verbazing te horen dat ze haar onderzoek moet staken. Gwen weigert zich hierbij neer te leggen en gaat door met haar onderzoek. Ze komt uiteindelijk terecht op een klein eiland genaamd Flat Holm, ergens in het Kanaal van Bristol. Torchwood blijkt hier een geheim ondergronds complex te hebben.

Aflevering 12: Fragments

Jack, Owen, Tosh en Ianto zijn het doelwit van een bomaanslag en worden begraven onder het puin. Hierna zien we in flashbacks hoe het viertal ooit bij Tochwood terechtkwam.

Ergens in het Victoriaanse tijdperk wordt Jack gevangen genomen door twee vrouwen, die zijn onsterfelijkheid hebben opgemerkt. Ze stellen zichzelf voor als leden van het Torchwood Instituut. Het duo biedt Jack een baan aan. Vanaf dat moment staat Jack in dienst van Torchwood. Daar komt in 1999 verandering in nadat de toenmalige Torchwood leider en zijn hele team om het leven komen. Jack blijkt hierna Torchwood Cardiff te hebben ‘geërfd’. Jack besluit de organisatie naar eigen inzicht opnieuw op te bouwen. Vervolgens zien we hoe hij zijn nieuwe teamleden rekruteerde.

Aflevering 13: Exit Wounds

Captain John Hart (uit Kiss Kiss, Bang Bang) is terug. Hij laat in heel Cardiff 15 strategisch geplaatste bommen ontploffen. Terwijl in de stad de complete chaos uitbreekt, neemt John Jack mee door de Rift. Ze komen terecht in het jaar 27. Hier wordt Jack herenigd met zijn dood gewaande broer Gray, maar dit levert niet bepaald een vrolijk weerzien op.

Nadat Gray als kind in handen viel van een verschrikkelijke vijand (zie de aflevering Adam), werd hij jarenlang gevangen gehouden en gemarteld. Nu is hij uit op wraak. Hij houdt zijn broer namelijk verantwoordelijk voor al zijn leed en wil hem straffen door Jacks leven compleet te verwoesten.

Opmerking: Tosh en Owen sterven en worden uit de serie geschreven.

Children of Earth - Day One

Op een dag worden alle kinderen op aarde ineens bezeten door mysterieuze aliens. Ze herhalen steeds weer dezelfde boodschap: “we are coming”. Terwijl Torchwood de zaak onderzoekt, blijkt de Britse regering meer van de zaak te weten.

In 1965 hebben dezelfde aliens onze aarde namelijk al eens bezocht. Hun echte naam is onbekend, dus daarom werden ze ‘The 456’ genoemd, naar de radiofrequentie waarop ze contact zochten. Een hoge ambtenaar genaamd John Frobisher krijgt van de premier de opdracht om dit eerdere contact in de doofpot te stoppen. Er wordt geïnsinueerd dat de Britse regering in 1965 een groep weeskinderen met opzet aan de 456 overhandigde als een soort ruilhandel, hoewel de details van deze deal nog onduidelijk zijn. Wat wel duidelijk is: de 456 zijn terug! Uiteindelijk stuurt Frobisher de kille Agent Johnson op Torchwood af. Ze heeft de opdracht gekregen om Jack en zijn team uit de weg te ruimen.

Ondertussen maken we kennis met een aantal nieuwe personages. Jack blijkt een dochter (Alice) en een kleinzoon (Steven) te hebben. De relatie tussen vader en dochter is echter gespannen, omdat Jack immers onsterfelijk is.

Opmerkingen:

  • We maken voor het eerst kennis met familieleden van zowel Jack als Ianto.
  • Acteur Peter Capaldi (speelt hier John Frobisher) werd later de Twaalfde Doctor in Doctor Who.

Children of Earth - Day Two

De Torchwood Hub is vernietigd. Jack is gevangen genomen, Gwen en Ianto slaan op de vlucht. Terwijl de regering voorbereidingen treft voor de terugkeer van de 456, moeten Gwen en Ianto tot het uiterste gaan om te overleven. Ze worden namelijk overal opgejaagd door regeringsagenten. Uiteindelijk kan Jack door zijn team (en Rhys) worden bevrijd, waarna het groepje in het geheim naar London afreist. Hier willen ze te weten komen wie de opdracht gaf om Torchwood te vernietigen - en waarom. Ze krijgen hierbij hulp van Lois Habiba, de nieuwe assistente van John Frobisher.

Frobisher krijgt ondertussen te horen dat de 456 alleen met de Britse regering direct contact hebben gezocht. De aliens hebben specifieke instructies gestuurd, waarin staat dat men een soort glazen kooi moet bouwen. Deze moet worden gevuld met giftige gassen. Ook hebben de kinderen een nieuwe boodschap van de 456: “we are coming tomorrow’.

Opmerking: het Torchwood hoofdkwartier (de Hub) wordt in deze aflevering geheel vernietigd.

Children of Earth - Day Three

De derde dag is aangebroken en de hele wereld wacht gespannen op wat komen gaat. Jack, Ianto, Gwen en Rhys vinden onderdak in een verlaten pakhuis ergens in Londen. Hier richten ze hun nieuwe hoofdkwartier in. Ondertussen arriveren de 456 eindelijk op aarde. Terwijl Frobisher de onderhandelingen met de aliens opent, blijkt Jack meer van de 456 af te weten dan zijn collega’s ooit kunnen vermoeden. Jack heeft in 1965 namelijk 12 weeskinderen als geschenk aan de aliens overhandigd. Jack dreigt nu aan de wereld bekend te maken wat er destijds werkelijk is gebeurd, maar hij wordt door Frobisher gechanteerd om zijn mond te houden.

Uiteindelijk beginnen de officiële onderhandelingen tussen de 456 en de mensheid. De 456 hebben een schokkende eis: ze willen als nieuw ‘geschenk’ 10% van alle kinderen op aarde hebben.

Children of Earth - Day Four

De 456 hebben hun eisen bekend gemaakt: ze willen 10% van alle kinderen op aarde. Wereldwijd gaat het om 35 miljoen kinderen. Terwijl het Britse kabinet moet gaan beslissen welke kinderen ze voor de 456 willen selecteren, besluit Torchwood eindelijk in te grijpen. Vervolgens gaan Jack en Ianto de confrontatie aan met de vijand. Als reactie laten de aliens echter een dodelijk virus vrij. Alle aanwezigen in het gebouw zijn binnen enkele minuten dood. Eén van hen is Ianto, die sterft in de armen van zijn geliefde Jack.

Ook zien we flashbacks naar 1965. Daarin zien we wat er destijds werkelijk gebeurde. De 456 wilden precies 12 kinderen hebben. In ruil daarvoor kreeg de Britse regering van de aliens een geneesmiddel voor een gevaarlijk griepvirus, dat miljoenen aardbewoners dreigde te doden. Jack bracht de weeskinderen naar de 456, waarna de aliens vertrokken.

Opmerking: Ianto sterft en wordt uit de serie geschreven.

Children of Earth - Day Five

De 456 onthullen eindelijk waar ze de kinderen voor nodig hebben. In het lichaam van kinderen bevinden zich namelijk bepaalde chemicaliën, die door de aliens worden gebruikt als drugs. Ondertussen zet de Britse regering het plan in werking om zo snel mogelijk aan alle eisen van de 456 te voldoen. Veel ouders raken echter in paniek als ze zien dat hun kinderen worden weggevoerd. Het leger wordt ingezet om alle thuisgebleven kinderen onder dwang bij hun ouders weg te halen.

Alles lijkt nu verloren. Ianto is dood, Jack zit gevangen en Gwen staat machteloos. Elders is Agent Johnson aan het twijfelen geslagen door alle gebeurtenissen. Ze ziet in dat alleen Jack nog kan helpen en haalt hem uit de gevangenis. Uiteindelijk kunnen de aliens inderdaad worden verslagen. Maar de prijs is hoog: Jack moet zijn eigen kleinzoon Steven opofferen om de aarde te redden. Alice wil hierna niets meer te maken hebben met haar vader.

De miniserie eindigt een half jaar later. Gwen is inmiddels hoogzwanger. Jack heeft besloten de aarde te verlaten om weer door de ruimte te gaan reizen. Hij voelt zich namelijk erg schuldig over de dood van Steven en Ianto (en vele anderen). Gwen smeekt hem te blijven, maar Jack vertrekt toch.

Aflevering 1: Miracle Day - The New World

Het verhaal speelt ongeveer een jaar na het vorige seizoen. Jack is verdwenen en Gwen zit met haar gezin ondergedoken. Totdat er op een dag een ‘wonder’ gebeurt. De hele wereld staat op zijn kop, omdat er nergens mensen meer sterven. Iedereen blijft in leven, ook zwaar zieken en ernstig gewonden. De media omschrijven deze gebeurtenis als een wonder: ‘Miracle Day’.

De CIA agenten Rex Matheson en Esther Drummond vragen zich af of er misschien een verbinding is met de Britse organisatie Torchwood. Op dat moment duikt ook Jack weer op. Hij doet een schokkende onthulling: hij is - als enige ter wereld - weer sterfelijk geworden. Op dat moment laat Rex het Torchwood team arresteren. Hij wil Gwen en Jack meenemen naar de VS om de zaak daar verder te onderzoeken.

Opmerking: dit seizoen was een coproductie tussen de BBC en de Amerikaanse betaalzender Starz. Hoewel deze aflevering zich nog gedeeltelijk in Wales afspeelt, spelen de overige afleveringen zich voornamelijk af in de VS.

Aflevering 2: Miracle Day - Rendition

Jack en Gwen worden door de CIA gearresteerd. De CIA blijkt echter bevelen op te volgen van een andere mysterieuze organisatie, die Torchwood zo snel mogelijk uit de weg wil laten ruimen. Dat niet alleen, ook iedereen die recentelijk met Torchwood te maken heeft gehad moet worden gedood.

Ondertussen bevinden Jack en Gwen zich in een vliegtuig dat hen naar de VS moet brengen. Tijdens de reis krijgt de nu sterfelijke Jack gif toegediend waardoor hij bijna dood gaat. Gelukkig realiseert Gwen zich net op tijd wat er aan de hand is en kan Jacks leven worden gered. Uiteindelijk komen Jack en Gwen aan in Amerika. Daar weten ze al snel te ontsnappen. Tegelijkertijd realiseren Rex en Esther zich dat de CIA ook achter hen aan zit. Ze zien geen andere optie dan zich aan te sluiten bij Jack en Gwen. Samen slaat het viertal op de vlucht.

Aflevering 3: Miracle Day - Dead of Night

Jack en Gwen nemen twee nieuwe collega’s op in hun team. Het gaat om de ex-CIA agenten Rex en Esther, die nu op de vlucht zijn voor hun voormalige werkgever. De missie van het nieuwe Torchwood team is het achterhalen van de waarheid over het ‘wonder’. Al snel komen ze PhiCorp op het spoor, een mysterieus farmaceutisch bedrijf.

PhiCorp blijkt een warenhuis te beheren waarin een gigantische hoeveelheid pijnstillers ligt opgeslagen. Het bedrijf wist blijkbaar een jaar geleden al dat het ‘wonder’ zou gaan gebeuren en trof voorbereidingen. De mensheid is weliswaar onsterfelijk geworden, maar veel mensen met ernstige verwondingen of terminale ziektes lijden nog altijd ondragelijke pijnen. Hierdoor is er veel behoefte aan pijnstillers.

Opmerking: in de VS en in Groot-Brittannië werden andere versies van deze aflevering uitgezonden. In de Amerikaanse versie (uitgezonden door de betaalzender Starz) zaten expliciete seksscènes. De BBC knipte in de Britse versie de expliciete seks uit de aflevering.

Aflevering 4: Miracle Day - Escape to L.A.

Het Torchwood team vlucht van Washington naar het zonnige Californië. Hier breken Jack en Gwen opnieuw in bij PhiCorp, dit keer om belangrijke hard disks te stelen uit de PhiCorp server. Op de gestolen disks wordt verontrustende informatie ontdekt. PhiCorp is namelijk overal “overflow” kampen aan het bouwen. Wat daar precies gebeurt is nog onduidelijk, maar Gwen raakt in paniek wanneer ze hoort dat haar vader – die net een hartaanval heeft gehad – naar één van deze kampen in Wales is gebracht.

Ondertussen wordt er in de media steeds meer aandacht besteed aan een nieuwe campagne: Dood is Dood. Brein achter deze campagne is een Republikeinse politica. Ze vindt dat zieken en gewonden – diegenen die eigenlijk dood hadden moeten zijn – gescheiden moeten worden van de rest van de (gezonde) samenleving.

Aflevering 5: Miracle Day - The Categories of Life

Het Torchwood team gaat undercover bij verschillende “overflow” kampen, die nu over de gehele wereld door PhiCorp worden gebouwd. Ze doen daar een gruwelijke ontdekking. Zieken en zwaargewonden worden hier namelijk in namelijk in grote verbrandingsovens gegooid. Ondertussen probeert Gwen haar vader uit een kamp in Wales te bevrijden, maar dit mislukt helaas.

Aflevering 6: Miracle Day - The Middle Men

Jack ondervraagt één van de bazen van PhiCorp. Die onthult dat zijn bedrijf slechts een pion is in een veel groter spel. De echte verantwoordelijken zijn onbekend. Wel wordt duidelijk dat de voorbereidingen van het 'wonder' al sinds de jaren 90 gaande zijn. Verder maakt Torchwood videobeelden van de Overflow kampen openbaar. De publieke verontwaardiging over de kampen is groot. Desondanks besluit de regering geen maatregelen te nemen.

In Wales kan Gwen haar zieke vader alsnog bevrijden uit het kamp, met behulp van haar echtgenoot Rhys. Later ontvangt ze echter een verontrustend bericht waaruit blijkt dat de samenzweerders haar moeder, dochter en man hebben gegijzeld. Het drietal zal pas worden vrijgelaten wanneer Gwen Jack aan de gijzelnemers overhandigd.

Aflevering 7: Miracle Day - Immortal Sins

De aflevering bestaat grotendeels uit flashbacks naar het jaar 1927. Destijds werd Jack in New York verliefd op een jonge Italiaanse immigrant genaamd Angelo. Hun liefde is geen lang leven beschoren. Angelo heeft namelijk grote moeite met het feit dat Jack onsterfelijk is. Dit trekt ook de aandacht van buurtbewoners en de lokale maffia.

In het heden kunnen Gwens ontvoerde familieleden in goede gezondheid worden bevrijd door de politie in Wales, tot opluchting van Gwen. Opdrachtgever van de ontvoering blijkt een mysterieuze Amerikaanse vrouw te zijn, die beweert de waarheid te kennen over het 'wonder'. Deze vrouw blijkt de kleindochter te zijn van Angelo. Hij is inmiddels een zeer oude man en is nog altijd in leven.

Aflevering 8: Miracle Day - End of the Road

Er komt meer duidelijkheid over de oorsprong van het 'wonder'. Drie machtige maffiaclans, samen bekend als "The Families", wisten in 1927 het bloed van de onsterfelijke Jack te bemachtigen. Dit leidde op mysterieuze wijze tot de gebeurtenissen van de laatste weken.

Ook Angelo blijkt altijd geïnteresseerd te zijn gebleven in Jack. Zijn hele leven was hij gefascineerd door onsterfelijkheid. Nu ligt de oude man echter in coma. Opmerkelijk is dat Angelo op dat moment ineens aan een natuurlijke dood sterft. Maar hoe is dat mogelijk?

Aflevering 9: Miracle Day - The Gathering

Het is enkele maanden later. De wereldeconomie is inmiddels geheel ingestort. De Overflow kampen draaien op volle toeren. De politie doet overal invallen om ondergedoken zieken en gewonden op te pakken. Ook de vader van Gwen wordt door de politie meegenomen, tot verdriet van Gwen.

Het onderzoek naar het 'wonder' heeft ondertussen niet stil gestaan. Opvallend is dat het Torchwood team nu hulp krijgt van de omstreden Oswald Danes. Ze gaan een ongemakkelijke samenwerking met hem aan. De oorzaak van het 'wonder' blijkt uiteindelijk een mysterieus fenomeen te zijn: een soort reusachtige spleet die dwars de aarde loopt. De uiteinden van deze spleet zijn te vinden in Buenos Aires en Shanghai.

Aflevering 10: Miracle Day - The Blood Line

De oorsprong van het 'wonder' wordt onthuld. The Families brachten het bloed van de onsterfelijke Jack in contact met de enorme kloof die dwars door de aarde loopt. Deze kloof veroorzaakt van nature een "morfisch veld" dat invloed heeft op de gehele mensheid. Door de combinatie van dit morfische veld en Jacks bloed werd de hele mensheid bewust onsterfelijk gemaakt. The Families zijn van plan om wereldwijd de macht te grijpen. De organisatie wil een nieuwe samenleving creëren, waarin alleen de machtigsten kunnen bepalen welke burgers mogen blijven leven - en hoe lang.

Nu de waarheid aan het licht is gekomen, komt het tot een grote confrontatie tussen Torchwood en The Families. Het effect van het morfische veld kan door Jack en Rex weer worden omgedraaid. Dit betekent dat de mensheid weer sterfelijk is geworden, terwijl Jack zijn onsterfelijkheid terug heeft. Er is echter één onvoorziene bijwerking. Rex ontdekt naderhand dat hij - net als Jack - onsterfelijk geworden.

Opmerking: dit was de laatste tv-aflevering van Torchwood. Sindsdien zijn er echter meerdere boeken en hoorspelen uitgebracht waarin het verhaal verder wordt verteld.

Personages


Jack Harkness

Gwen Cooper

Ianto Jones

Toshiko Sato

Owen Harper

Suzie Costello

Rhys Williams
 

Foto's

4 1 1 1 1 1 4.00 (4 stemmen)