Torchwood (2006-2011)

"Torchwood. Outside the Government, beyond the police.
Tracking down alien life on Earth and arming the human race against the future.
The 21st century is when everything changes and you’ve got to be ready.”

Torchwood is een spin-off van Doctor Who.

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Cardiff, Wales. We volgen de avonturen van een geheime, onafhankelijke organisatie genaamd Torchwood. Ze werken geheel buiten de regering en zelfs buiten de VN om. De organisatie houdt zich uitsluitend bezig met het vangen van aliens en het verzamelen van buitenaardse technologieën. Hoofddoel is het verdedigen van de aarde tegen buitenaardse gevaren.

Ooit waren er vier verschillende Torchwood instituten verspreid door heel Groot-Brittannië. Nu is alleen het team in Wales nog over. Cardiff werd als locatie gekozen, omdat door deze stad een tijd-ruimte scheur loopt (de Rift). Gevolg is dat vele vreemde wezens door de scheur naar de aarde komen om daar voor problemen te zorgen.

Centraal staat de wijkagente Gwen Cooper. Ze leidt een normaal leven, totdat ze op een dag wordt gerekruteerd door het Torchwood team dat onder leiding staat van de mysterieuze Amerikaan Captain Jack Harkness.

Gaandeweg leert Gwen haar nieuwe collega’s beter kennen, maar Jack Harkness blijft voor iedereen een groot raadsel. Wie is hij en waar komt hij vandaan? Opvallend is dat de kijker meer weet over Jacks verleden dan de Torchwood personages zelf. Jack houdt zijn echte identiteit tegenover zijn team verborgen, dus alleen de kijker weet dat hij in werkelijkheid een onsterfelijke tijdreiziger is uit de 51e eeuw.

In de latere seizoenen worden er diverse nieuwe personages geïntroduceerd. Uiteindelijk verhuist het verhaal zelfs geheel naar de VS. De enige constanten in de serie zijn Jack en Gwen, die samen in alle seizoenen in het middelpunt staan.

Serie Algemeen

De Britse serie Torchwood is een spin-off van Doctor Who. (Het woord ‘Torchwood’ is ook een anagram van ‘Doctor Who’.) Het personage Jack Harkness (gespeeld door John Barrowman) werd in 2005 geïntroduceerd in Doctor Who. Jack, die opviel door zijn vrije seksuele moraal, bleek al snel zo’n populair personage te zijn, dat werd besloten hem een eigen spin-off serie te geven. Vervolgens werden talloze Torchwood verwijzingen in Doctor Who afleveringen ingebouwd om de nieuwsgierigheid van de kijkers te wekken. De spin-off bouwt hierop voort.

Hoewel het niet noodzakelijk is om Doctor Who gezien te hebben, voegt dat wel veel toe aan het kijkplezier. Zo worden er in Torchwood regelmatig verwijzingen gemaakt naar Doctor Who en vice versa. Ook vonden er meerdere wederzijdse crossovers plaats. Verder lijken beide series echter weinig op elkaar. Torchwood is veel donkerder en daardoor ongeschikt voor jonge kijkers. Dat was ook de bedoeling van bedenker Russell T. Davies: hij wilde een spannende serie voor volwassenen maken in de stijl van Buffy en Angel.

Torchwood ging in 2006 in première bij de BBC. De eerste drie seizoenen spelen zich geheel af in Cardiff, de hoofdstad van Wales. Vele historische en architectonische attracties van de stad werden als decors gebruikt. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het Wales Millennium Center. Hieronder bevindt zich in de serie het geheime hoofdkwartier van Torchwood.

Het vierde seizoen, dat in 2011 werd uitgezonden, was op alle fronten een flinke omslag. Torchwood was op dat moment een coproductie geworden tussen de BBC en de Amerikaanse zender Starz. Dit betekent dat het verhaal in het vierde seizoen voornamelijk in Noord-Amerika speelt. Ook werden er allerlei nieuwe Amerikaanse personages geïntroduceerd. De fans reageerden hierop echter niet zo positief. Ook de kijkcijfers vielen tegen ten opzichte van de eerdere seizoenen.

Uiteindelijk zou het vierde seizoen ook het laatste seizoen van de tv-serie zijn. Officieel is Torchwood nooit stopgezet, maar werd er slechts een pauze van onbepaalde tijd ingelast. Toch lijken er geen serieuze plannen meer te zijn voor een televisie vervolg.

In plaats daarvan wordt het verhaal nu verder verteld in de vorm van romans, hoorspelen en comics. Met name de hoorspelen zijn bij de fans erg populair. Sinds 2015 worden er regelmatig nieuwe audio-verhalen uitgebracht, ingesproken door de originele Torchwood cast. Deze verhalen spelen zich deels af na het einde van de tv-serie. Sinds 2020 duikt het personage Jack Harkness ook regelmatig weer op in tv-afleveringen van Doctor Who.

Blu-ray en dvd

Alle vier seizoenen zijn in Groot-Brittannië op dvd en Blu-ray verkrijgbaar. Alleen het eerste seizoen werd ook in Nederland op dvd uitgebracht.

Het Doctor Who universum

Doctor WhoTorchwoodThe Sarah Jane AdventuresK9Class

Links

Personages


Jack Harkness

Gwen Cooper

Ianto Jones

Toshiko Sato

Owen Harper

Suzie Costello

Rhys Williams
 

Foto's

4 1 1 1 1 1 4.00 (4 stemmen)