The Sarah Jane Adventures (2007-2011)

“I saw amazing things, out there in space. But there is strangeness to be found, wherever you turn. Life on Earth can be an adventure too. You just need to know where to look!”

The Sarah Jane Adventures is een spin-off van Doctor Who.

Samenvatting

De 13-jarige Maria Jackson heeft een bijzondere buurvrouw. Dit is de journaliste Sarah Jane Smith, die bekend staat als een nogal excentriek type. 's Nachts wordt Maria een keer wakker door een mysterieus licht dat uit de richting van het huis van haar buurvrouw lijkt te komen. Het nieuwsgierige meisje gaat op onderzoek uit en is even later tot haar verbazing getuige hoe Sarah Jane in haar tuin een ontmoeting heeft met een buitenaards wezen!

Sarah Jane blijkt al snel geen normale journaliste te zijn. Lang geleden leerde ze een man genaamd de Doctor kennen, een tijdreizende alien, met wie ze daarna vele avonturen beleefde. Hoewel de Doctor en Sarah Jane later ieder hun eigen weg gingen, onderzoekt de voormalige ruimte reizigster nu nog steeds allerlei mysteries waarbij buitenaardse wezens betrokken zijn.

Maria sluit vriendschap met Sarah Jane en raakt meteen betrokken bij een spannende zaak: een groep aliens wil de aarde onder hun controle brengen. In het hoofdkwartier van de aliens vinden Sarah Jane en Maria echter een tienerjongen, die kunstmatig door de aliens werd gecreëerd. Hij heeft het lichaam van 14-jarige, maar is eigenlijk pas een dag oud. Sarah Jane en Maria redden hem en nemen hem mee naar huis. Hij blijkt superintelligent te zijn en heeft ook een fotografisch geheugen, maar verder heeft hij totaal geen sociale vaardigheden. Sarah Jane besluit de jongen te adopteren en noemt hem Luke.

Vanaf dat moment vormen Sarah Jane, Luke en Maria een onafscheidelijk team. Later voegt zich ook klasgenoot Clyde bij hen. De groep krijgt steeds te maken met gevaarlijke aliens die de wereld willen vernietigen of veroveren. Al op Luke’s eerste schooldag ontdekken de tieners bijvoorbeeld dat ook hun leraren aliens zijn! Tijdens hun avonturen wordt het viertal ondersteund door verschillende handige buitenaardse gadgets die Sarah Jane in haar bezit heeft, zoals een pratende supercomputer genaamd Mr. Smith en (in de latere seizoenen) haar robothond K9.

In het tweede seizoen wordt Maria overigens vervangen door een nieuw personage: Rani Chandra, een ander nieuw buurmeisje van Sarah Jane.

Serie Algemeen

Van 1973 t/m 1976 speelde actrice Elisabeth Sladen in Doctor Who het personage Sarah Jane Smith, een companion van de Doctor. Hoewel er na haar vertrek nog vele andere companions in de serie meespeelden, is ze voor de fans altijd één van de populairste reisgenoten gebleven.

In een poging van deze populariteit ook een commercieel succes te maken werd in 1981 een piloot aflevering geproduceerd van K-9 and Company, een geplande spin-off serie over Sarah Jane en haar robothond K-9. Dat project kwam echter nooit van de grond. In de decennia die volgden werkte Sladen nog mee aan enkele Doctor Who gerelateerde radio en tv-specials. Ook speelde ze de hoofdrol in een serie audio verhalen over Sarah Jane, die op cd werden uitgebracht.

Haar grote terugkeer op televisie was begin 2006, toen ze door Doctor Who schrijver Russell T. Davies werd uitgenodigd om voor een gastrol terug te keren naar het programma dat haar ooit beroemd had gemaakt. In de aflevering School Reunion zien we hoe Sarah Jane zich na 30 jaar nog steeds bezig houdt met het onderzoeken van allerlei buitenaardse mysteries. De kijkers reageerden zo enthousiast op de terugkeer van het geliefde personage, dat besloten werd om haar een eigen serie te geven. De werktitel was Sarah Jane Investigates, maar dit werd later veranderd in The Sarah Jane Adventures.

In januari 2007 werd door de BBC de eerste aflevering uitgezonden. De meeste afleveringen duurden ongeveer 30 minuten. Het vierde seizoen werd in het najaar van 2010 uitgezonden. Daarna werd ook groen licht gegeven voor een vijfde seizoen. Helaas stierf actrice Elisabeth Sladen tijdens de opnamen plotseling aan kanker. Ze werd slechts 65 jaar oud. Hierna werd de serie in mei 2011 door de BBC stopgezet. De allerlaatste zes afleveringen - die vlak voor de dood van Lis Sladen nog werden afgerond - werden in oktober 2011 uitgezonden.

Anders dan de Doctor Who spin-off Torchwood, heeft The Sarah Jane Adventures kinderen als belangrijkste doelgroep. De makers van The Sarah Jane Adventures, dat in Wales werd gefilmd, zijn trouwens dezelfde mensen die ook verantwoordelijk zijn voor Doctor Who.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in de spin-off talloze verwijzingen naar Doctor Who voorkomen. Zo wordt de naam van de Doctor regelmatig genoemd en duikt hij meerdere keren in de serie op voor crossover verhalen. Ook beschikt Sarah Jane over haar eigen sonische schroevendraaier, in de vorm van sonische lippenstift. Verder duiken er vaak aliens uit Doctor Who op om Sarah Jane het leven moeilijk te maken.

Dvd, Blu-ray en boeken

De gehele serie is in Groot-Brittannië op dvd verkrijgbaar. Seizoen 4 en seizoen 5 zijn daar ook op Blu-ray te koop.

Tevens zijn er jeugdboeken (bewerkingen van de tv-afleveringen) en verschillende audioboeken (nieuwe verhalen) uitgebracht.

Het Doctor Who universum

Doctor WhoTorchwoodThe Sarah Jane AdventuresK9Class

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)
    Tags:
  • Groot-Brittannië
  • Doctor Who
  • jeugd
  • 2000-2010