The Sarah Jane Adventures (2007-2011)

“I saw amazing things, out there in space. But there is strangeness to be found, wherever you turn. Life on Earth can be an adventure too. You just need to know where to look!”

Een spin-off van Doctor Who.

Samenvatting

Het verhaal gaat over de bijzondere journaliste Sarah Jane Smith uit Londen. Lang geleden leerde ze de Doctor kennen, een tijdreizende alien met wie ze daarna vele avonturen beleefde. Hoewel de Doctor en Sarah Jane later uit elkaar gingen, onderzoekt Sarah Jane nu nog steeds allerlei mysteries waarbij buitenaardse wezens betrokken zijn.

Dit doet ze samen met haar buurkinderen Maria, Clyde en Rani. Verder heeft Sarah Jane een geadopteerde tienerzoon, Luke, die kunstmatig door aliens werd gecreëerd. Hij is superintelligent, maar verder heeft hij door zijn bijzondere afkomst weinig sociale vaardigheden.

Samen vormt het groepje een hecht team. Steeds weer krijgen ze te maken met gevaarlijke aliens die de wereld willen vernietigen of veroveren. Tijdens hun avonturen wordt het team ondersteund door handige buitenaardse gadgets die Sarah Jane in haar bezit heeft. Dit zijn bijvoorbeeld de pratende supercomputer Mr. Smith en de robothond K9. Ook beschikt Sarah Jane over eigen sonische schroevendraaier, in de vorm van sonische lippenstift.

Serie Algemeen

The Sarah Jane Adventures is een Britse jeugdserie. De hoofdrol werd gespeeld door actrice Elisabeth Sladen. Ze speelde van 1973 t/m 1976 het populaire personage Sarah Jane Smith in Doctor Who. Ook na haar vertrek uit de serie bleef ze erg geliefd bij de fans. Al in 1981 waren er eerste plannen voor een eigen spin-off over Sarah Jane en haar robothond K9. Het project K-9 and Company kwam echter nooit van de grond.

Haar grote terugkeer op televisie was in 2006, toen ze werd uitgenodigd voor een gastrol in het programma dat haar ooit beroemd had gemaakt. De kijkers van Doctor Who reageerden zo enthousiast op de terugkeer van Elisabeth Sladen dat werd besloten om haar een eigen serie te geven: The Sarah Jane Adventures.

Het eerste seizoen ging in januari 2007 in première bij de BBC. De serie was destijds redelijk populair. Uiteindelijk kwam het programma echter vrij abrupt ten einde. Actrice Elisabeth Sladen stierf namelijk tijdens de opnamen van het vijfde seizoen aan kanker. Ze werd slechts 65 jaar oud. De laatste afleveringen - die vlak voor haar dood nog werden afgerond - werden in oktober 2011 uitgezonden. In totaal werden er 53 afleveringen gemaakt.

Aangezien het om een spin-off van Doctor Who gaat wordt er in het verhaal vaak naar de Doctor verwezen. De tiende Doctor (David Tennant) en de elfde Doctor (Matt Smith) hebben in enkele afleveringen zelfs een gastrol. Verder duiken er vaak aliens en andere tegenstanders uit Doctor Who op.

Dvd en Blu-ray

De gehele serie is in Groot-Brittannië uitgebracht op dvd en Blu-ray.

Het Doctor Who universum

Doctor WhoTorchwoodThe Sarah Jane AdventuresK9Class

Links