K9 (2009-2010)

K9 is een spin-off van Doctor Who.

Samenvatting

We schrijven het jaar 2050. Groot-Brittannië wordt gecontroleerd door een strenge en mysterieuze organisatie: het Department. De openbare orde wordt gehandhaafd met behulp van een robotpolitiekorps. Aliens zijn op de aarde niet welkom uit angst voor een mogelijke invasie.

Tegen deze achtergrond volgen we de briljante Professor Gryffen, die met tegenzin voor het Department werkt. Hij krijgt de opdracht om in beslag genomen buitenaardse technologieën te onderzoeken, waaronder een zogenaamde Space-Time Manipulator. Dit blijkt een soort buitenaards portaal te zijn waaruit op een dag de robothond K9 tevoorschijn komt.

Al snel sluit Professor Gryffen vriendschap met een aantal rebelse tieners: Starkey, Jorjie en Darius. Hierna beleven ze samen met K9 spannende avonturen. Steeds weer moet het groepje de aarde beschermen tegen allerlei buitenaardse gevaren.

Serie Algemeen

K9 is een Australische jeugdserie, bedacht door de Britse scenarioschrijver Bob Baker. Strikt genomen gaat het om een spin-off van Doctor Who. Het project had echter geen enkele connectie met de BBC.

In 1977 was Bob Baker één van de schrijvers van Doctor Who en daarmee de geestelijk vader van het personage K9. Oorspronkelijk had de robothond een eenmalig gastpersonage moeten zijn, maar hij bleek zo populair te zijn dat K9 hierna nog vaak in de serie terugkeerde. In 1981 werd een eerste poging gedaan om K9 zijn eigen spin-off serie te geven, onder de naam K-9 and Company. Dit project kwam uiteindelijk niet verder dan een pilootaflevering.

In de jaren 90 ontwikkelde Baker nieuwe plannen voor een serie over K9. De BBC toonde weliswaar interesse, maar door budgettaire problemen kwam de serie niet van de grond. Vele jaren later kreeg Baker alsnog de kans om zijn plannen te realiseren. In 2006/2007 werd er namelijk geld gevonden bij de Britse tak van Disney en een coproducent in Australië, waarna de opnamen eindelijk konden beginnen.

Omdat K9 dit keer geen BBC productie was, kreeg men geen toestemming om gebruik te maken van bekende elementen uit Doctor Who. Dit betekent dat er in deze spin-off geheel nieuwe aliens en nieuwe personages in het middelpunt staan. De opnames vonden overigens plaats in het Australische Brisbane, hoewel het verhaal zich afspeelt in Londen. Ook de cast en crew bestond voornamelijk uit Australiërs.

K9 ging in oktober 2009 in première. In Groot-Brittannië (en ook Nederland) werd K9 uitgezonden door Disney XD. De serie was echter geen succes en kwam na één seizoen van 26 afleveringen alweer ten einde. De laatste aflevering werd in november 2010 uitgezonden.

Trailer

 

Het Doctor Who universum

Doctor WhoTorchwoodThe Sarah Jane AdventuresK9Class

Links