Survivors (1975-1977)

Samenvatting

Een groot deel van de mensheid komt om het leven door de uitbraak van een mysterieus virus. Een wetenschapper blijkt de ziekte per ongeluk te hebben verspreid.

Centraal staan de belevenissen van een kleine groep overlevenden in Groot-Brittannië. Het zijn mensen met uiteenlopende achtergronden en persoonlijkheden.

Nu moet de groep samen leren te overleven in een nieuwe omgeving, waarin ze geheel op zichzelf zijn aangewezen. Een wereld zonder elektriciteit, zonder politie en zonder wetten.

Terwijl men een nieuwe samenleving probeert op te bouwen, wordt duidelijk dat er ook vijandige groeperingen zijn.

Serie Algemeen

Survivors is een Britse cultserie. Het verhaal werd bedacht door schrijver Terry Nation, die ook de serie Blake’s 7 en de Daleks in Doctor Who bedacht. Survivors ging in april 1975 in première op de BBC. Hoewel de serie positief werd ontvangen door het kijkerspubliek, ontstonden er achter de schermen al snel problemen.

Terry Nation kreeg namelijk onenigheid met de producent van Survivors, Terence Dudley. Beide mannen bleken een uiteenlopende visie te hebben over de serie. Het resultaat was dat Nation het project al na één seizoen verliet. De overige seizoenen van Survivors kwamen dan ook zonder hem tot stand, wat volgens sommige fans een daling in de kwaliteit van de afleveringen tot gevolg had.

Vervolgens raakte Terry Nation verwikkeld in een rechtszaak. Collega scenarioschrijver Brian Clemens beweerde dat het concept voor Survivors door hem was bedacht en dus niet door Nation, die dit zelf natuurlijk ontkende. Een definitieve uitspraak in deze zaak is er echter nooit gekomen. Toen de kosten voor de rechtszaak te hoog werden, besloten beide partijen om de zaak te laten rusten.

In 1976 schreef Terry Nation nog wel een Survivors roman, gebaseerd op enkele afleveringen uit het eerste seizoen. Het einde van het boek is echter veel anders dan de gebeurtenissen uit de tv-serie. Uiteindelijk telde de tv-serie drie seizoenen en in totaal 38 afleveringen. De laatste aflevering werd in juni 1977 uitgezonden.

In de daaropvolgende 15 jaar werd Survivors nooit herhaald op de Britse televisie. Pas nadat de serie in 1993 op VHS (en 10 jaar later ook op dvd) werd uitgebracht, nam het interesse in de serie weer toe.

Het kwam later nog tot een remake: Survivors (2008-2010).

Big Finish hoorspelen

Het Britse bedrijf Big Finish, bekend van de Doctor Who hoorspelen, heeft sinds 2014 een hele reeks nieuwe Survivors hoorspelen uitgebracht. Deze verhalen zijn gebaseerd op de originele tv-serie. Enkele acteurs uit de oude serie werken ook mee aan het project.

Boek en dvd boxen

Survivors is in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht. Op de dvd boxen staan als extra audiocommentaren van cast- en crewleden. (Let op: Nederlandse ondertitels ontbreken op deze verzamelbox.)

In 2008 (bij de start van de remake) werd ook de Survivors roman van Terry Nation uit 1976 opnieuw uitgebracht.

Links

1 1 1 1 1 0.00 (0 stemmen)