Survivors (1975-1977)

Samenvatting

Het verhaal speelt na de uitbraak van een mysterieus virus. Een Chinese wetenschapper blijkt het virus per ongeluk te hebben verspreid. Binnen enkele weken komt een groot deel van de mensheid hierdoor om het leven.

Centraal staan de belevenissen van een kleine groep Britse overlevenden. Het zijn mensen met uiteenlopende achtergronden en persoonlijkheden. Nu moet men samen leren te overleven in een nieuwe omgeving, waarin ze geheel op zichzelf zijn aangewezen. Een wereld zonder elektriciteit, zonder politie en zonder wetten. Terwijl men een nieuwe samenleving probeert op te bouwen, wordt duidelijk dat er ook vijandige groeperingen zijn.

Serie Algemeen

Survivors is een Britse serie. Het verhaal werd bedacht door Terry Nation (Blake’s 7, Doctor Who). Het eerste seizoen ging in april 1975 in première bij de BBC. Hoewel de serie positief werd ontvangen door het kijkerspubliek, ontstonden er achter de schermen al snel problemen. Terry Nation kreeg namelijk onenigheid met de producent van de serie, Terence Dudley. Beide mannen bleken een uiteenlopende visie te hebben over het verhaal. Het resultaat was dat Nation het project al na één seizoen verliet. De overige seizoenen van Survivors kwamen dan ook zonder hem tot stand.

Uiteindelijk werden er drie seizoenen gemaakt, 38 afleveringen in totaal. De laatste aflevering werd in juni 1977 uitgezonden. Later schreef Terry Nation nog wel een Survivors roman, gebaseerd op enkele afleveringen uit het eerste seizoen. Het einde van het boek is echter veel anders dan de tv-serie.

Dertig jaar later werd nog een remake van de serie gemaakt: Survivors (2008-2010). Verder werden van 2014 t/m 2019 nieuwe Survivors hoorspelen uitgebracht. De verhalen hiervan zijn gebaseerd op de originele tv-serie. Enkele acteurs uit de oude serie werkten ook mee aan het project.

Dvd

De complete serie is in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht. (Let op: Nederlandse ondertitels ontbreken op deze verzamelbox.)

Links