Fireball XL5 (1962-1963)

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2062. Gevolgd worden de avonturen van het ruimteschip Fireball XL5, onder het commando van Colonel Steve Zodiac. Het schip en haar bemanning zijn in dienst van de World Space Patrol, een organisatie die de aarde moet beschermen tegen rampen, criminelen en allerlei buitenaardse gevaren. Het hoofdkwartier van de World Space Patrol, genaamd Space City, bevindt zich ergens op een eiland in de Stille Oceaan.

De bemanning van Colonel Zodiac bestaat onder andere uit de vrouwelijke Doctor Venus, Professor Matthew Matic en de transparante robot Robert. Opvallend is dat de crewleden tijdens hun missies nooit ruimtepakken dragen, maar in plaats daarvan 'zuurstofpillen' nemen om te kunnen overleven in de ruimte.

Serie Algemeen

Fireball XL5 is een Britse jeugdreeks, bedacht en geproduceerd door Gerry Anderson en zijn echtgenote Sylvia. Zij maakten in de jaren 60 meerdere series met marionetten en schaalmodellen, waaronder Thunderbirds en Fireball XL5.

Er werden in totaal 39 afleveringen gemaakt, die oorspronkelijk tussen oktober 1962 en oktober 1963 in zwart-wit werden uitgezonden door de zender ATV (de voorloper van het huidige ITV). In de daaropvolgende jaren werd de serie nog regelmatig herhaald op de Britse televisie. Parallel aan de uitzendingen werd allerlei kinderspeelgoed uitgebracht. Fireball XL5 was hierdoor redelijk populair en was bijvoorbeeld ook op de Amerikaanse televisie te zien. 

In 2009 is de complete serie in Groot-Brittannië op dvd uitgebracht.

Vergelijkbare serieSpace Patrol (1963).

Openingstitels

 

Gerry Anderson producties

Fireball XL5Thunderbirds • Captain Scarlet & The Mysterons • UFO • Space: 1999 • TerrahawksDick Spanner P.I.Space Precinct • New Captain Scarlet

Links